Επικριτικός απέναντι στη γερμανική πολιτική για το χειρισμό του ευρωπαϊκού χρέους εμφανίστηκε ο πρώην Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Χέλμουτ Σμιτ. Ο κ. Σμιτ μιλώντας στο Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Αμβούργο, εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, αναφέροντας ότι «έχει αναλάβει το δυσκολότερο έργο στην Ευρώπη, καθώς παρέλαβε μία κατάσταση για την οποία δεν ευθύνεται και καλείται τώρα να τη διαχειριστεί».
Ο πρώην καγκελάριος εξέφρασε επίσης φόβους για άνοδο του πληθωρισμού, σε περίπτωση που δεν εκδοθούν ευρωομόλογα. «Ή θα αναλάβουμε χρέη από κοινού ή θα υποχρεωθεί η ΕΚΤ να αγοράσει τα προβληματικά ομόλογα. Αυτό θα οδηγήσει ταχύτατα σε πληθωρισμό». Υπογράμμισε ότι «ακόμη και οφειλέτες όπως η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσουν την εθνική κυριαρχία στον χειρισμό των κρατικών υποθέσεων».
Στην ομιλία του, που διήρκεσε μια ώρα, ο πρώην καγκελάριος προειδοποίησε για τους κινδύνους να έχει η Γερμανία ηγετικές φιλοδοξίες στην Ευρώπη. “Τα λάθη της εξωτερικής πολιτικής και η οικονομική ισχύς της Γερμανίας προκαλούν δυσαρέσκεια και πολιτική ανησυχία στην ΕΕ”, είπε ο Χ. Σμιτ. Πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά την Α. Μέρκελ ότι “η εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της γερμανικής πολιτικής έχει υποστεί πλήγμα”.
Αναφερόμενος στη στάση της Μέρκελ έναντι της Ελλάδας επισήμανε ότι θα μπορούσε σε ένα τουλάχιστον σημείο να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση και εξήγησε: “Εξυπνότερο θα ήταν να μην βρίζει τους Έλληνες, να μην τσουβαλιάζει δέκα εκατομμύρια ανθρώπους μαζί με τις παλιότερες κυβερνήσεις τους και στη συνέχεια να τους μαστιγώνει. Είναι υπερβολικά εύκολο ο χοντρός Γερμανός με πληθυσμό 80 εκατομμύρια να στριμώχνει τον ανίσχυρο Έλληνα”.
“Εάν παρασυρθούμε και διεκδικήσουμε έναν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, τότε οι γείτονές μας θα αντιδρούν όλο και πιο έντονα”, προειδοποίησε ο 92χρονος πολιτικός. Χαρακτήρισε «στρατηγικό συμφέρον» της Γερμανίας να μην απομονωθεί ποτέ ξανά ενώ σχολιάζοντας τη δήλωση του επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ που είχε πει ότι «η Ευρώπη μιλάει τώρα γερμανικά», ο Χ. Σμιτ έκανε λόγο για «επιζήμιους εθνικιστικούς λεονταρισμούς».
Ο πρώην καγκελάριος υπενθύμισε επίσης ότι η ανοικοδόμηση της Γερμανίας δεν θα ήταν ποτέ δυνατή χωρίς τη βοήθεια των δυτικών συμμάχων για να υπογραμμίσει ότι είναι ιστορική ευθύνη της Γερμανίας να επιδεικνύει αλληλεγγύη εντός της ΕΕ. “Πρέπει να συμπάσχουμε με τους γείτονες και εταίρους μας – αυτό ισχύει ειδικά για την Ελλάδα”. Ο Χ. Σμιτ τόνισε ότι “τυχόν απομόνωση της Γερμανίας στην ΕΕ ή στην ευρωζώνη θα ήταν άκρως επικίνδυνη”.
Δικό μου σχόλιο: Ο Χέλμουτ Σμιτ, όπως και πολλοί άλλοι πρώην Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά καιρούς – και ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα – στέκονται αλληλέγγυοι προς τον ελληνικό λαό, καθώς και τους άλλους λαούς που μαστίζονται από τις οικονομικές θεωρίες της Μέρκελ και του Γάλλου υπασπιστή της. Αλλιώς σχεδίασαν την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, αλλιώς οραματίστηκαν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, αλλιώς την παρέδωσαν στους επόμενους, για να καταλήξει στα νύχια σχιζοφρενών ηγετίσκων που την πέταξαν στο κρεβάτι και τη βιάζουν εκ περιτροπής και ασύστολα.
Υπάλληλοι των heds funds και των αγορών, κολλητοί οικονομικών δολοφόνων, δουλικά των οίκων αξιολόγησης που υποτάσσονται στους επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων.
Αυτοί αποτελούν σήμερα την εκλεγμένη (!!!) ηγεσία της Ε.Ε.
Γι’ αυτούς, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι νούμερα σε λευκό χαρτί. Αν τους έλεγαν ότι πατώντας ένα κουμπί θα πέθαιναν 10 εκατομμύρια Έλληνες και ταυτόχρονα θα γινόντουσαν κατά μερικά εκατομμύρια πλουσιότεροι, δεν θα είχαν κανέναν ενδοιασμό να το πατήσουν.
Αλλά δεν τους κακίζω.
Το ίδιο κουμπί θα το πατούσαν ευχαρίστως και πολλοί “Έλληνες” …!
Καλησπέρα Πέτρο Κ., σαν τα χιόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ και μερικά χρόνια σε τηλεοπτική εκπομπή ο αείμνηστος Μιχάλης Παπαγιαννάκης είχε απαντήσει με απόλυτη φυσικότητα, την οποία κατάλαβα απολύτως, σε ερώτηση που είχε σχέση με το ΔΙΚΑΙΟ (για τα Ελληνοτουρκικά συζητούσαν) περίπου ως εξής: "ΔΙΚΑΙΟ! Τι είναι δίκαιο; Αστεία πράγματα! Στην πολιτική δίκαιο είναι αυτό που σήμερα με συμφέρει. Αύριο το ίδιο πράγμα αν πάψει να μ' εξυπηρετεί παύει να είναι και δίκαιο!"
Σχετικά με την ανάρτησή σου θα συμφωνήσω με την τελευταία πρότασή σου!
Όπως οι μεν υποστηρίζουν "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" έτσι και οι άλλοι θεωρούν πως "νόμος είναι το δίκιο του κεφαλαίου". Και φυσικά όλοι ξέρουμε τίνος το "δίκιο" υπερισχύει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τον Μ. Παπαγιαννάκη συμφωνούσα σε πάρα πολλά, διαφωνούσα σε άλλα. Μπορώ όμως να του αναγνωρίσω ότι ήταν σταθερός στις απόψεις του και όχι κωλοτούμπας σαν αυτούς που άφησε πίσω...
Υ.Γ.Όχι και σαν τα χιόνια!
Αυτά ακόμη δεν τα είδαμε :)
Eίμαι απέναντι σε συνθήματα τύπου "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" ή "νόμος είναι το δίκιο του κεφαλαίου". Όποιος και να υπερισχύσει από τους δύο ο δρόμος μπροστά μας γίνεται μονόδρομος με τοίχο στο τέλος του που πάνω του είναι γραμμένο η λέξη "ΖΟΥΓΚΛΑ". Εκτιμώ τους ανθρώπους που είναι σταθεροί στις απόψεις τους. Εκτιμώ το ΚΚΕ αν και διαφωνώ πλήρως. Ξέρω όμως ποιο είναι και πως να το αντιμετωπίσω. Στην αντιπαράθεση μαζί του υπάρχουν κανόνες και ιδέες, έστω και αντίθετες, πάνω στις οποίες μπορείς αν μη τι άλλο να συζητήσεις. Τους κωλοτούμπες που εννοείς και καταλαβαίνω ποιους εννοείς πως να τους αντιμετωπίσεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ.
Τα χιόνια είναι ήδη εδώ μόνο που αυτου του είδους τα χιόνια είναι αόρατα προς το παρόν ή αρνούμαστε να τα δούμε. Όταν θα φανούν, κι αυτό είναι πια σίγουρο, θα τα βλέπουμε για πολλά πολλά χρόνια. Ο παγετώνας είναι μπροστά μας!
Καπετάνιε θα συμφωνήσω με τις σκέψεις σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα χιόνια στα οποία αναφέρθηκα είναι αυτά που πέφτουν στα βουνά. Αυτά είναι που δεν είδαμε.
Όχι αυτά που έπεσαν στα κεφάλια μας και μας πάγωσαν!
Απο παλιά μου άρεσε ο Σμίτ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι να ακούω φωνές κάποιας λογικής, αλήθειες που μακάρι να ακουστούνε παντού.
Απείρως καλύτεροι ηγέτες αν τους συγκρίνουμε με την κομπλεξική πρώην ανατολικογερμανίδα (τίποτα δεν είναι τυχαίο) νέα Θάτσερ και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας που επί των ημερών του ξέσπασε το μεγαλύτερο πογκρόμ διώξεων κατά των μεταναστών και αιματοκυλίστηκαν οι δρόμοι του Παρισιού επί 2 εβδομάδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μου πεις: "τι θυμάσαι τώρα;"
Απλά επειδή οι προδιαγραφές του καθενός προδιαγράφουν και την πορεία του.
Υ.Γ: Είσαι πολύ πρωϊνός τύπος ή πολύ-πολύ νυκτερινός;
:)
Είχα ενα θεματάκι με τα ρολόγια, πάντως ειναι αλήθεια οτι μεταξύ 01.00 και 03.00 μου ειναι πιο εύκολο να μπω και να σχολιάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωινός δεν ειμαι, εχω συνηθίσει λόγω επαγγέλματος να σκέπτομαι τις πρωινές ωρες. Σαν προγραμματιστής ΗΥ πολλές φορές δεν έβρισκα λύσεις αμέσως κι ετσι το πρόβλημα έμπαινε στο δείγμα εγκεφάλου που διαθέτω προς επεξεργασία και η λύση δινόταν αργότερα, μετά το πέρας της επεξεργασίας.
Αυτο πρέπει να φταίει.
Καλά που καταφέρνεις και επεξεργάζεσαι την πληροφορία και δίνεις λύσεις, έστω και αργότερα. Ο δικός μου σκληρός είναι ιδιαίτερα μικρός (ούτε δισκέτα 5,5'') και δεν χωράει σχεδόν τίποτα. Μνήμη χρυσόψαρου που λένε. Σ' εμένα η ενασχόληση μου με τους Η/Υ μάλλον έκανε κακό. Πέρα από προβλήματα σε καρπούς και μέση, πέρα από τα αστεράκια και τους μετεωρίτες στα μάτια, με έβαλε στο τρυπάκι "αφού αποθηκεύεις τα πάντα, μη συγκρατείς τίποτα". Το μυαλό μου κατάντησε σαν ηλεκτρονικό αρχείο, δηλαδή χάνω τα πάντα με ...αλφαβητική σειρά !!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις δίκιο σε αυτό, και πράγματι οι πληροφορικάριοι -ας τους πούμε ετσι- εχουν θέμα με την μνήμη τους σε απλά πράγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνω μπορεί να θυμούνται τρελές λεπτομέρειες όσο αφορά υπολογιστές, ξεχνάνε ονόματα ανθρώπων, δε θυμούνται γρήγορα πού έβαλαν ενα φάκελο αληθινό κι οχι εναν φάκελο-file μη σου πω οτι δε θυμούνται να κουμπώσουν ολα τα κουμπιά του παντελονιού εξερχόμενοι του "Ανδρών" ...
Για να μη διαλυσουμε το θέμα, ηθελα να προσθέσω οτι οταν ηταν ο Σμιτ ηγέτης της Γερμανίας, είχαμε ενα μεγαλύτερο βαθμό εμπιστοσύνης στους Γερμανούς σαν λαός.
Ψευδαίσθηση η οχι, δεν ξερω, ηταν ηγέτης της παλιοσειράς Τζίμι Κάρτερ κλπ ο οποίος Κάρτερ επίσης για μενα ξεχωρίζει απο τους αμερικανούς ηγέτες.
Αθώος δεν ειναι κανένας ηγέτης, πουθενά. Το συζητάω αυτο ίσως μόνο για τον Βραζιλιάνο ηγέτη.
Μετά τον Σμίτ, οι Κολ, Σρέντερ και Μέρκχελ εχουν δείξει ενα πιο επιθετικό ύφος και η πλάκα ειναι που πολλοί γερμανοί συντάσσονται με αυτούς. Ενας γερμανικός σωβινισμός επικίνδυνος για την Ευρώπη, αφου βλέπουν οτι μπορούν και ΄αρα γιατι να μην το κάνουν, να ηγηθούν μιάς Ευρώπης με χαρακτηριστικά Γερμανίας σε νοοτροπία, ακόμα και κουλτούρα.
Θεωρώ πολύ δύσκολο να θέλει να κατανοήσει άλλες κουλτούρες ο γερμανός που σαν λαός, μου φαίνεται και αυτιστικός, εκτός απο σωβινιστικός.
Ασχετο, κάποτε μου άρεσαν οι γερμανίδες γυναίκες, απο ομορφιά εννοώ, αλλα μπα,μου πέρασε αυτό, δεν εμπνέουν τίποτα απολύτως, δεν εχουν ζεστασιά ως άνθρωποι, μην πω κι οτι πιθανόν να μισούν την υπόλοιπη Ευρώπη επειδή τους ειχε στο φτύσιμο με όσα έκαναν οι γερμανοί σε δύο παγκόσμιους πολέμους.
Η Ιστορία σε κανα 100 χρόνια απο τώρα θα λέει οτι μία χώρα που διέλυσε τον πλανήτη και δολοφόνησε εκατομμύρια, ηγήθηκε μιάς ηπείρου 60 μόλις χρόνια μετά, αντι να εχει διαμελιστεί σε 20 κομμάτια για πάντα.
Οχι, δεν ειμαι ρατσιστής, δε θέλω να ειμαι, αν και ξέρω πως σαν έλληνα, με αντιμετωπίζουν εκείνοι αρκετά ρατσιστικά.
Ένα πολύ καλό άρθρο που, κατά τη γνώμη μου, εξηγεί τη στάση του γερμανικού λαού, μπορείς να διαβάσεις εδώ: http://ostria-gr.blogspot.com/2011/09/blog-post_27.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνε τον κόπο, αξίζει!
Εγώ είμαι ρατσιστής και δεν έχω καθόλου πρόβλημα να το φωνάξω. Απεχθάνομαι τους ηλίθιους. Απεχθάνομαι αυτούς που ενώ δεν σε γνωρίζουν ούτε κατά 0,000001% σε κατηγοριοποιούν χωρίς δεύτερη σκέψη, προκειμένου να τονώσουν το εγώ τους και την υποτιθέμενη δική τους ανωτερότητα.
Τζονάκο σε δαύτους δεν χαραμίζω ούτε το σάλιο μου!
Καλό άρθρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα βρει ωστόσο ενστάσεις απο καλοθελητές πιθανότατα ελληνικής καταγωγής άτομα που ζουν στη Γερμανία.
Δεν ειμαι σίγουρος οτι ο ελληνισμός της Γερμανίας συμπαθεί και συμπάσχει ιδιαίτερα με τους Ελληνες. Αλλωστε, εφυγαν απο εδω για να πάνε στην ασφάλεια μιας χώρας άλλης.
Οποτε επιστρέφουν για λίγες μέρες Ελλάδα,τους βλέπεις και δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις, να κλαίς ή να αδιαφορήσεις. Επιλέγω το τρίτο.
Δεν ειναι όλοι ετσι ισως, τεσπα, αστο αυτο άλλη ωρα το λέμε.
Ειναι και πολλοί ντόπιοι έλληνες που θαυμάζουν και προσκυνούν τη Γερμανία, θεωρώντας πως κανένα αμάξι δεν ειναι καλό αν δεν ειναι Μερσεντές και πλυντήριο αν δεν ειναι ΒOSCH και αγοράζουν γερμανικά προϊόντα με κλειστά τα μάτια.
Πράγματι, για τους Έλληνες της διασποράς θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες. Για μένα σημαντικό είναι να κατανοούν όλοι την προσπάθεια που κάνουμε (οι περισσότεροι ακούσια) για να βγούμε από το βάλτο. Όποιος μου κουνάει απειλητικά το δάκτυλο παριστάνοντας το δασκαλάκο του χωριού, θέλω να τον βαρέσω. Εκτός κι αν νομίζει πως αν είχε την ατυχία να παραμείνει εδώ αντί να φύγει, τα πράγματα θα ήσαν καλύτερα. Όσο για το ραγιαδισμό ...παλαιό κουσούρι της φυλής μας. Από Χατζηαβάτηδες δεν ξεμείναμε ποτέ :(
ΑπάντησηΔιαγραφή