Σελίδες

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Παίρνοντας απλά την υπόσχεση



Τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη καλεσμένος στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου  "Στον Ενικό" ήταν ο Α. Τσίπρας, όπου κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα πολιτών που βρέθηκαν στο στούντιο.
Ένας από τους παρευρισκόμενους πολίτες ήταν και ο Κωστής Λυμπουρίδης, ο οποίος και υπέβαλε τη δική του ερώτηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο βίντεο ο Κ. Λυμπουρίδης ερωτά στο 0:52:10.

Λίγες ημέρες αργότερα (19 Οκτώβρη) επειδή ο κ. Λυμπουρίδης θεώρησε πως ο Α. Τσίπρας δεν του απάντησε (δεν του έδωσε δηλαδή τις απαντήσεις που ήθελε να ακούσει), ανήρτησε άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο (http://lympouridis.wordpress.com) στο οποίο εν ολίγοις βάφτισε τον Τσίπρα παντελώς αναξιόπιστο.

Δικαίωμά του!
Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν τα προσωπικά ιστολόγια.

Προσωπικά βέβαια, αν βρισκόμουν στη θέση του κ. Λυμπουρίδη θα έλεγα στον (κάθε) Τσίπρα κατάμουτρα αυτά που σκέφτομαι. Δεν θα επέτρεπα (στον οιονδήποτε πολιτικό) να μου λέει τις βλακείες του, για να πηγαίνω μετά να παριστάνω τον «επαναστάτη» του πληκτρολογίου. Εφόσον του δόθηκε βήμα μπορούσε να ‘ξετινάξει’ τον Τσίπρα και να πάρει τις απαντήσεις του.
Είτε αυτές του άρεσαν, είτε όχι!


Από το άρθρο του κ. Λυμπουρίδη “Εγώ και ο Αλέξης” (σημ: το ‘Εγώ’ μπαίνει πρώτο) κάνω copy/paste το παρακάτω απόσπασμα, στο οποίο μπορούμε να διαβάσουμε άκρως ενδιαφέρουσες θεωρίες, τοποθετήσεις και προτάσεις του κ. Λυμπουρίδη.
Δεν με ενδιαφέρουν καν τα όσα σούρνει στον Τσίπρα. Ας του απαντήσει ο θιγόμενος (που δεν νομίζω ο Τσίπρας να ασχολείται με τον ‘πόνο’ του κάθε πικραμένου, αλλά λέμε). Θα σταθώ στις απόψεις του κ. Λυμπουρίδη για το τι έχει σχηματίσει μέσα στο κεφάλι του ό,τι σημαίνει εργασία – εισφορές - συνταξιοδότηση.

“…η κοινή γνώμη δείχνει να πιστεύει ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι έχουν πληρώσει με τις εισφορές τους τις συντάξεις τους, ενώ αυτό είναι χαρακτηριστικό του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, το οποίο όμως ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερο» και απέρριψε μετά βδελυγμίας. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι οι τότε εργαζόμενοι πλήρωναν με τις εισφορές τους τις συντάξεις των τότε συνταξιούχων, παίρνοντας απλά την υπόσχεση ότι όταν έρθει η ώρα της δικής τους σύνταξης, θα υπάρχουν επαρκείς άλλοι εργαζόμενοι, να πληρώνουν με τις δικές τους εισφορές τις συντάξεις τους. Η Αριστερά ανέκαθεν (και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη) υποστήριζε αυτό, το λεγόμενο αναδιανεμητικό σύστημα, διότι θεωρούσε ότι αυτό βασίζεται στην «αλληλεγγύη των γενεών».

Όπως συνήθως συμβαίνει, η Αριστερά είναι καλή στα συνθήματα, αλλά τα κάνει θάλασσα στην επίλυση προβλημάτων. Έτσι, σήμερα που δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι να πληρώνουν εισφορές, πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις. Και παρά τις περικοπές, το έλλειμμα μεταξύ καταβαλλομένων εισφορών και συντάξεων καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή από το φορολογούμενο με τεράστια ποσά (πέρυσι 18δις). Πού κατέληξε λοιπόν η περίφημη «αλληλεγγύη των γενεών» της Αριστεράς; Μικροί μισθοί, μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές, μικρές συντάξεις και επιπρόσθετη επιδότηση από τη φορολογία.

Πώς θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα; Η πιο καθαρή λύση είναι ένας συνδυασμός των δύο συστημάτων: Το κράτος να διαθέτει αυτά τα 18 δις ισομερώς σε όλους τους πολίτες άνω των 65 (αυτό καταλήγει σε Εθνική Σύνταξη €600 ευρώ σε όλους, χωρίς εισφορές, δουλέψεις-δεν δουλέψεις). Από εκεί και πέρα, ο καθένας να έχει έναν προσωπικό συνταξιοδοτικό λογαριασμό, στον οποίο να καταλήγουν όλες οι εισφορές που καταβάλλει κατά τη διάρκεια της εργασιακής του ζωής, και οι οποίες θα μετατραπούν σε εφάπαξ ή σύνταξη όποτε το θελήσει (περίπου όπως γίνεται σήμερα με τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συστήματα). Ένα τέτοιο σύστημα θα κατέληγε σε μεγαλύτερες συντάξεις για το 95% των συνταξιούχων.



Τα (κατά τη γνώμη μου) χαζά τα έχω υπογραμμίσει, τα τρελά τα έχω μαρκάρει με έντονα γράμματα, τα ηλίθια με κόκκινα.

Επειδή σχολίασα στη συγκεκριμένη ανάρτηση και απάντησα δεν πήρα (αναμενόμενο), λέω να σχολιάσω το άρθρο του κ. Λυμπουρίδη από τη δική μου ασήμαντη γωνιά:

* Κατά τον κ. Λυμπουρίδη είμαστε τουλάχιστον ηλίθιοι όσοι νομίζαμε πως δουλεύοντας και πληρώνοντας εισφορές επί 30-35-40 χρόνια το κάναμε για να δικαιούμαστε κάποια μέρα σύνταξη, να μας επιστραφεί δηλαδή μέρος των χρημάτων μας (Στους περισσότερους. Κάποιους τους προλαβαίνει ο χάρος) όταν θα έχουμε τερματίσει τον εργασιακό μας βίο. Κατά τη γνώμη του, … στην πραγματικότητα, όπως λέει (που δεν γνωρίζαμε οι υπόλοιποι) πληρώναμε εισφορές για τη συνταξιοδότηση των τότε γερόντων. Οι οποίοι γέροντες με τη σειρά τους είχαν πληρώσει εισφορές για να συνταξιοδοτούνται οι γέροι του …Β' ΠΠ!!!
Με λίγα λόγια οι δικές σου εισφορές και του εργοδότη σου δεν προορίζονται για σένα, αλλά λειτουργούν ως …αναδρομικό ΙΚΑ!
Όποιος ακόμα δεν έπεσε στο πάτωμα ας ξαπλώσει κανα μισάωρο και θα του περάσει η ζαλάδα. Αν τα συμπτώματα συνεχιστούν να επισκεφτεί γιατρό.

* Εσύ (θα) δικαιούσαι σύνταξη αν και εφόσον υπάρχουν επαρκείς άλλοι εργαζόμενοι, να πληρώνουν με τις δικές τους εισφορές τη δική σου σύνταξη. Όποιος δεν κατάλαβε να σηκώσει το χέρι του και θα γίνουμε δύο.
Σε αυτή την περίπτωση δεν θα ισχύσει το αναδρομικό ΙΚΑ - που λέγαμε πιο πάνω - κι εσύ θα πάρεις τον πούλο. Βοήθειά σου και σε καλή μεριά!

* Η Αριστερά είναι καλή στα συνθήματα, αλλά τα κάνει θάλασσα στην επίλυση προβλημάτων, διότι ως γνωστόν έχει κληθεί να μας λύσει πολλά. Ας μη ρωτήσουμε τον κ. Λυμπουρίδη τι εννοεί με τον όρο ‘Αριστερά’ γιατί μάλλον θα μας σερβίρει καμιά σαλάτα. Κατά τη γνώμη του ‘Αριστερά’ σημαίνει ότι δεν είναι ‘Δεξιά’, άντε και οι εναπομείναντες πασόκοι που απέκτησαν κολλητιλίκια με τον Σαμαρά, οι …“νοικοκυραίοι” δηλαδή.
Η μία και ενιαία Αριστερά λοιπόν έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη πως τα κάνει θάλασσα κάθε φορά που κυβερνά και παίρνει αποφάσεις.

Οπωσδήποτε!

Την Αριστερά να πάμε να ρωτήσουμε πού κατέληξε λοιπόν η περίφημη «αλληλεγγύη των γενεών»! Μικροί μισθοί, μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές, μικρές συντάξεις και επιπρόσθετη επιδότηση από τη φορολογία.
Επειδή κυβέρνησε, ψήφισε νόμους, υπέγραψε δάνεια που θα πληρωνόντουσαν μετά από 30 χρόνια, πήρε μίζες και τις έστειλε σε μαγικά νησιά, χειρίστηκε χρήμα των φορολογουμένων, έπαιξε τα λεφτά του στο χρηματιστήριο, στα δομημένα ομόλογα, τα έβαλε στο PSI και έγιναν καπνός!

Ξανά οπωσδήποτε!

Τα φορολογικά γ@μήσια, οι αποεπενδύσεις, τα 100.000 λουκέτα, το 30% (καταγεγραμμένη) ανεργία, η νεκρανάσταση της ακροδεξιάς, το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, τα συσσίτια, οι άστεγοι, η μετανάστευση, οι αυτοκτονίες και χιλιάδες άλλα, όλα είναι αποτελέσματα των άθλιων πολιτικών που εφήρμοσε η Αριστερά από τη μεταπολίτευση και μετά.
Πάρε το χάπι σου και ξάπλωσε παλικάρι μου! Αν δεν σε πιάνει πάρε δύο!

* Ο κ. Λυμπουρίδης προτείνει να κατανεμηθεί το ποσό των 18 δις ισομερώς σε όλους τους πολίτες άνω των 65 (αυτό καταλήγει σε Εθνική Σύνταξη €600 ευρώ σε όλους, χωρίς εισφορές, δουλέψεις-δεν δουλέψεις).
Το τεράστιο ποσό των 18 δισ. που καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τους φορολογούμενους (δικά του λόγια είναι), λίγες γραμμές μετά καταλήγει τόσο αυτονόητο και χειροπιαστό, ώστε να μπορεί να κατανέμεται ισομερώς, δηλαδή όχι μόνο σε όσους πλήρωσαν, φορολογήθηκαν, δούλεψαν, αλλά σε όλους!

Πως το βρίσκεις; Κορυφαίο ε; Ούτε στην Κούβα έτσι. Εσύ βέβαια δεν θα πληρώνεις εισφορές για να συνταξιοδοτούνται οι ηλικιωμένοι (που κατά τη γνώμη του πλήρωνες μέχρι σήμερα, άρα …κακό ψόφο να ‘χουν), οι δε επόμενοι από εσένα επίσης δεν θα πληρώνουν εισφορές για τη δική σου σύνταξη, αφού και αυτοί θα δικαιούνται σύνταξη … δούλεψαν - δεν δούλεψαν.

Παπάρια μάντολες!

Αν δεν γνωρίζεις τις μάντολες κ. Λυμπουρίδη να σου εξηγήσω τι είναι. Το άλλο υποθέτω το γνωρίζεις.

Σε ένα κράτος δικαίου οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους ενισχύουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και στηρίζουν το Κράτος Πρόνοιας. Μαζεύουν τα δικά τους χρήματα σε έναν κουμπαρά (συνταξιοδοτικό λογαριασμό, όπως τον λες εσύ), μέρος των οποίων χρησιμοποιείται και για άλλες δράσεις, όπως επί παραδείγματι για τα φάρμακα, τα νοσήλια και γενικά την ασφαλιστική κάλυψη των απόρων.
Κατάλαβες τίποτα; Υποθέτω πως όχι.

Στον κ. Λυμπουρίδη δεν άρεσαν (αυτό θα έλειπε) οι απαντήσεις Τσίπρα και ξαναπήρε το μικρόφωνο. Ο Τσίπρας του ξεκαθάρισε ό,τι δεν συμφωνεί μαζί του, αλλά σιγά μη τον ένοιαξε, συνέχισε το ποίημα.

Ο κ. Λυμπουρίδης, όπως αναφέρεται στο σχετικό βίντεο κάτω από το όνομά του, είναι οικονομικός σύμβουλος. Δεν ξέρω με τις απόψεις του ποιους συμβουλεύει, ένα είναι σίγουρο: αν είσαι ο Βγενόπουλος, ο Δασκαλόπουλος, ή ο Στουρνάρας, καλώς. Αν είσαι οποιοσδήποτε άλλος να τον αλλάξεις. Δεν πάει καλά!


ΥΓ: Λόγω διαστροφής περισσότερο, παρά περιέργειας, διάβασα μερικές από τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις του κ. Λυμπουρίδη. Στο μόνο που μπορώ να συμφωνήσω μαζί του είναι ότι διαφωνούμε σε όλα.

Στην τελευταία που διάβασα υπό τον τίτλο “Πόσους συνταξιούχους αντέχουμε; αναπαράγει δημοσίευμα της Real News και αναφέρει επί λέξει: “…η χώρα έχει 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους (πρόσωπα, όχι συντάξεις), από τους οποίους 222.000 κάτω των 55, 427.000 κάτω των 60 και 751.000 κάτω των 65 ετών. Το ερώτημα έρχεται αβίαστα: αντέχουμε τόσους συνταξιούχους; Όχι βέβαια!”

Θα μπορούσα να του απαντήσω με το ρητορικό ερώτημα "πόσους σκιτζήδες άραγε να αντέχει αυτή η χώρα", αλλά δε νομίζω να του το δίδαξαν.
Μετά από αυτές τις …διαπιστώσεις του και επειδή δεν διαθέτω σφαίρες να βαράω στο ψαχνό συνταξιούχους, λέω να μην ασχοληθώ ξανά μαζί του.



10 σχόλια:

  1. Αχ βρε Πέτρο...παρέλαση γίνεται κάθε μέρα στην τηλεόραση από κάτι τέτοιους Λιμπουρίδηδες. Για την κακοδιαχείριση των αποθεματικών των ταμείων ούτε λόγος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τύποι σαν και αυτόν που - και καλά - χτυπάνε το πολιτικό σύστημα, του προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες. Προσπαθούν να αποδείξουν (!!!!!) πως για την καταβαράθρωση (=καταλήστευση) των Ασφαλιστικών Ταμείων ευθύνεται ο εργαζόμενος.
      Όπως φταίει και σε όλα τα υπόλοιπα βέβαια που …μας έφτασαν ως εδώ!
      Η επιτομή της σαχλαμάρας δηλαδή.

      Διαγραφή
  2. Κουράστηκα να σχολιάζω στου Μαζεστίξ!
    Πάω να ξαπλώσω και θα ξαναπεράσω άμα έχει φως, ναι;'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Όποιος ακόμα δεν έπεσε στο πάτωμα ας ξαπλώσει κανα μισάωρο και θα του περάσει η ζαλάδα. Αν τα συμπτώματα συνεχιστούν να επισκεφτεί γιατρό" και η πρώτη φωτογραφία εξαιρετικά αφιερωμένη στο κάθε νούμερο, που κάνει "νούμερα" τους ασφαλισμένους αυτής της χώρας, χωρίς να μας έχει αποκαλύψει ακόμα αν διαθέτει άδεια οπλοφορίας.....

    *Γλυκούλι Εκπροσωπούλι.......έχω κάτι υπολοιπάκια για απαντησούλες (έλαααααααα από κει μωρέ εκπροσωπούλι..) κι ένα μεηλακι που σε περιμένει από νωρίς! Φανταστικέ μου Κυβερνητικέ Ακυβερνητούλι...
    χχχχχχχχχχχχχχχχχ :))))))))) σάλια...σάλια...σάλια...σάλια...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά ρε φιλενάδα
      Μια ώρα σφουγγαρίζω
      Δε με λυπάσαι καθόλου;;;

      Διαγραφή
  4. Τελικά έχεις πολλές διαστροφές φίλε Πέτρο!
    Αφού κατάφερες και διάβασες και μερικές άλλες δημοσιεύσεις του κυρίου!
    Καλό ξημέρωμα ( εσύ τώρα θα βλέπεις ήδη όνειρο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα, είσαι κι εδώ;
      Παιδιά, ξαναγύρισε ο Ζήκος!
      Είχα υποχρέωση να διαβάσω μερικές ακόμη αναρτήσεις του (διάβασα 5-6). Από ένα μόνο κείμενο δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα. Το καταστάλαγμα απ’ όσα διάβασα είναι ότι αυτός ο τύπος αισθάνεται άσχημα που βρίσκονται και άλλοι σε αυτόν τον τόπο και έχουν το θράσος να διεκδικούν.
      Φαίνεται πως εκεί που σπούδασε του δίδαξαν να περπατάει σκυφτός.

      Διαγραφή
  5. Χαρά στο κουράγιο σου, Πέτρο που κάθεσαι κι ασχολείσαι με τον κάθε Λυμπουρίδη και τις παπαριές του!... Είδα την εκπομπή, δε θυμάμαι ποιος ακριβώς ήταν.... Θυμάμαι όμως κάποιους "απλούς πολίτες", στημένους, ο ένας παρ' ολίγο υποψήφιος της ΝΔ, ο άλλος (μεγαλο)συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ κι ένας τρίτος στέλεχος της ΔΡΑΣΗΣ του Μάνου!... Ο Τσίπρας καλός μου φάνηκε κι αρκετά πειστικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν ασχολούμαι με τον συγκεκριμένο που τον κρίνω απλά αστείο.
      Ως άνθρωπο δεν τον γνωρίζω – και ούτε πρόκειται, δεν κάνω παρέα με τέτοιους τύπους – αναφέρομαι στις γελοίες απόψεις του.
      Ασχολούμαι με τη «λογική» που διαχέεται εδώ και μήνες πως ο εργαζόμενος νυν και πρώην δεν έχει πλέον κανένα δικαίωμα, δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως αξίωση, πρέπει να αφήνει τη μοίρα του στις καλές προθέσεις αυτού του μπουρδέλου που λέγεται ελληνικό κράτος.
      Σου λένε πως είτε σ’ αρέσει είτε όχι κοίτα να ξεχάσεις όσα ήξερες, από δω και κάτω μόνοι μας αποφασίζουμε και διατάζουμε κατά πως μας κ@υλώνει και λογαριασμό δεν δίνουμε.
      Ήδη από σήμερα 500.000 άνθρωποι βρέθηκαν ξεκρέμαστοι με αυτή την πουτ@να τη μετενέργεια! Νεολογισμοί του κώλου για να σκεπάσουν τις βρωμιές τους!
      Άσε με ρε Γιάννη γιατί πρέπει να βουτήξουμε όλοι μας από έναν και να τον βαράμε στον τοίχο!

      Αν πας το βίντεο στο 52:10 θα τον θυμηθείς. Από την εκπομπή είδα ελάχιστα και έτυχε να πέσω στην ερώτηση τη δική του και του επόμενου από αυτόν. Τον άκουγα και σκεφτόμουν πως ο τύπος είναι βαλτός. Και μη νομίζεις πως το σύστημα διαθέτει καλύτερους…

      Διαγραφή