Σελίδες

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Liberation: «ΣΥΡΙΖΑ ή η συγκυρία για να αλλάξουμε την Ευρώπη»Η επιτυχία του κόμματος χαρακτηρίζεται ως γεγονός ευρωπαϊκής κλίμακας

Την ευκαιρία της Ευρώπης να έχει ένα αδιάσπαστα βιώσιμο μέλλον, μέσω της υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ και του ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν δύο επιφανείς Γάλλοι ακαδημαϊκοί

Παρίσι 
«Γεγονός ευρωπαϊκής κλίμακας» χαρακτήρισαν δύο γάλλοι πανεπιστημιακοί την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου στην Ελλάδα, με κοινό τους άρθρο στην αριστερή γαλλική εφημερίδα «Liberation». Ισχυρίζονται μάλιστα ότι «σε μια χώρα που αποσυντίθεται ολοένα και πιο γρήγορα, εκεί που απλώνεται η παραληρηματική σκιά των νεοναζί, αυτός ο αριστερός σχηματισμός ενσαρκώνει την μοναδική αχτίδα ελπίδας. Ενάντια στον εκφυλισμό της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, η εναλλακτική περνάει από την Αθήνα».
Ο καθηγητής Οικονομίας Σεντρίκ Ντιράν και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Ραζμίγκ Κεσεγιάν δεν φείδονται εγκωμιαστικών χαρακτηρισμών. Θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής του ομάδας Αλέξη Τσίπρα φορείς μιας «νέας ριζοσπαστικής Αριστεράς των εργαζομένων, αλλά και των μη προνομιούχων. Ο αντικαπιταλισμός που υπόσχεται δεν περιορίζεται στον ανταγωνισμό κεφάλαιου-εργασίας. Η απώλεια των προνομίων αναγνωρίζεται πλέον ως αυτό που είναι: ένας μοχλός στην πάλη των τάξεων εξίσου σημαντικός με την μισθολογική εκμετάλλευση».

Οι δύο ακαδημαϊκοί όμως δεν τοποθετούν το φαινόμενο «ΣΥΡΙΖΑ» σε καθαρά ιδεολογική βάση. «Μια νέα ριζοσπαστική αριστερά δεν αποτελεί απλή πρόσθεση κινημάτων, αλλά προτείνει μια στρατηγική χειραφέτησης. Ξεκάθαρα πολιτική, γνωρίζει ότι η κατάκτηση του Κράτους αποτελεί στοιχείο αποφασιστικής σημασίας για την για την εκκίνηση μιας διαδικασίας μετασχηματισμού της κοινωνίας. Γνωρίζει όμως και ότι αυτή η κατάκτηση θα είναι ανίσχυρη αν δεν συνοδεύεται από λαϊκές κινητοποιήσεις μεγάλης κλίμακας», γράφουν.

«Από κάθε άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να μας δώσει ένα μάθημα. Αδιάλλακτος στα σημαντικά - το όχι στη λιτότητα -, αλλά δεχόμενος τον διάλογο, κατατρόπωσε την ελληνική σοσιαλδημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ για την επιλογή του να συμμαχήσει με τη Δεξιά, παραμένοντας (ο ΣΥΡΙΖΑ) πάντα σε διάλογο με τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα», συνεχίζουν.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά, κατά τους δύο Γάλλους πανεπιστημιακούς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο; «Απέναντι στην Ακροδεξιά, στον πειρασμό καταφυγής σε στρατιωτικά μέσα ή σε μια αντιδημοκρατική παρέμβαση από πλευράς ΕΕ, η επίδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό είναι μεγίστης σημασίας. Οι αποφάσεις του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στις επόμενες εβδομάδες όχι μόνο θα σημαδέψουν την προεδρία του, αλλά θα σφραγίσουν και την τύχη της σοσιαλδημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα σκεφτεί ο Ολάντ, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η τρόικα; Σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχαν δύο λύσεις: είτε να εγκρίνει μια αυταρχική λύση που θα επισημοποιήσει την μείωση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας σε επίπεδο προτεκτοράτου, είτε να εκδιώξει τη χώρα από το ευρώ, σηματοδοτώντας την έναρξη του γεωπολιτικού διαμελισμού της Ευρώπης» γράφουν οι Ντιράν και Κεσεγιάν. «Μήπως αντιθέτως ο Ολάντ ξεκινήσει, όπως τον καλεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μια διαδικασία εκ νέου νομιμοποίησης της Ευρώπης, υποτάσσοντας τις συνταγές οικονομικής ολοκλήρωσης στην υλοποίηση στόχων για κοινωνική σύγκλιση; Μια τέτοια δέσμευση επιβάλλει τη διακοπή της ομοφωνίας με την ευρωπαϊκή Δεξιά και την ανάληψη της ευθύνης μιας πολιτικής κρίσης σε επίπεδο κορυφής».

Και καταλήγουν παραβάλλοντας την ανάγκη συμπαράστασης στην χειμαζόμενη σημερινή Ελλάδα με το κίνημα συμπαράστασης προς τον λαό του Βιετνάμ στη δεκαετία του '60: «Δεν θα μπορούσε άραγε η στήριξη προς την ελληνική ριζοσπαστική αριστερά να γίνει για τις νέες γενιές, αυτό που υπήρξε η στήριξη προς το Βιετνάμ για την γενιά του '68 ; - δηλαδή ένας ισχυρός μοχλός κινητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα;».


Πηγή: Το Βήμα 

 Το πρωτότυπο εδώ

Δικό μου σχόλιο: Θεωρώ υπεραισιόδοξες τις εκτιμήσεις των δύο Γάλλων Ακαδημαϊκών. Ίσως επηρεασμένοι και από το αποτέλεσμα των πρόσφατων γαλλικών εκλογών, διαβλέπουν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τον νέο Τσε. Στη χώρα που η προδοσία των προσδοκιών του λαού βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη μάθαμε να κρατάμε μικρό καλάθι σε "θεόσταλτους Μεσσίες". 
Μένει στον Τσίπρα να αποδείξει ότι αυτά που λέει τα εννοεί.  
Γιατί τώρα πια οι φούσκες σκάνε πιο γρήγορα...
2 σχόλια:

 1. Συμφωνώ με το σχόλιο σου και επίσης να πω ότι ξοδεύεται πολύ φαιά ουσία για το τι ΘΑ κάνει ο Τσίπρας ΑΝ βγει πρωθυπουργός. Καθίστε να βγει πρώτα και να κυβερνήσει και μετά βλέπουμε.
  Είναι τελικά τόσο εξωφρενικό που ένα αριστερό κόμμα πήρε μεγάλο ποσοστό και έχει πάθει εγκεφαλικό ζικ ζακ όλος ο κόσμος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όταν θα καταλάβουν, κόμματα και ΜΜΕ, ότι με τις επιθέσεις κατά του Τσίπρα, τον δυναμώνουν κι άλλο και του μαζεύουν κόσμο θα είναι πλέον (γι' αυτούς) αργά...

   Διαγραφή