Σελίδες

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Οι βόμβες πέφτουνε βροχή



Κακώς μας κατηγορούν πως είμαστε η χώρα που μονίμως μένουμε πίσω σε όλα. Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει κάτι εντελώς πρωτοποριακό που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ανθρωπότητα και ούτε πρόκειται. 
Καταφέραμε να εφαρμόζουμε λάθος μέτρα και να μας βγαίνουν σε καλό!
Μπήκαμε στο λάθος μονόδρομο και μας έβγαλε εκεί που θέλαμε (καταπληκτικό δεν είναι;).
Καταφέραμε να πίνουμε το λάθος φάρμακο και να μας γιατρεύει. 
Έτσι τουλάχιστον λέει ο Σαμαράς και η τρι…μονοκομματική του κυβέρνηση.

Ακολουθούμε μια συνταγή που δεν αποδεικνύεται απλά αναποτελεσματική και άχρηστη, αλλά περισσότερο επικίνδυνη και θανατηφόρα από το πρόβλημα που ΘΑ θεράπευε! Που δεν θα μας γλιτώσει από τον τάφο αλλά θα γεμίσει περισσότερα φακελάκια τους …γιατρούς!
Ποιος το λέει αυτό;
Ούτε τίποτα αριστεροί –εκ του ασφαλούς- επαναστάτες, ούτε τίποτα πληρωμένοι –να βλάψουν την κυβέρνηση- Μουμουέδες, ούτε κανάς μικροομολογιούχος που τον άφησαν στον άσσο, ούτε κανας συνταξιούχος που η σύνταξη του φτάνει-δεν φτάνει για μια εβδομάδα, ούτε κανα άνεργο νέο παιδί που του έσπασαν τα φτερά μη και τ’ ανοίξει, ούτε κανας μικροεπιχειρηματίας που κοιτάει το ταμείο και βλέπει μόνο μονόλεπτα και δίλεπτα.

Το λέει ο “γιατρός” ο ίδιος. Τι γιατρός δηλαδή; Σκιτζής κανονικός, απ’ αυτούς που τους παίρνεις το δίπλωμα και τους στέλνεις φυλακή πριν προλάβουν και σκοτώσουν και τους άλλους ασθενείς του θαλάμου.

Σε έγγραφο "βόμβα" που επικαλείται η Wall Street Journal, το οποίο κυκλοφόρησε από το ίδιο το ΔΝΤ και φέρει τον χαρακτηρισμό “αυστηρώς εμπιστευτικό”, αναφέρεται ότι το ΔΝΤ υποεκτίμησε τη ζημιά που θα έκαναν στην ελληνική οικονομία οι συνταγές λιτότητας που έδινε (…και εξακολουθεί) με τα αλλεπάλληλα μνημόνια.
Συμπληρώνει, πάντως, πως τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο στην ευρωζώνη να χτίσει τείχος προστασίας για να περιορίσει τις επιπτώσεις της κρίσης για τις υπόλοιπες χώρες.
Μια ακόμη παραδοχή είναι πως το μεγαλύτερο όφελος από το “πακέτο” του 2010 δεν το καρπώθηκε τόσο πολύ η Ελλάδα, όσο οι υπόλοιποι της Ευρωζώνης.

Μια μικρή παρένθεση:
Πρωτίστως να εστιάσουμε στο ότι τα έγγραφα δεν περιέχουν βόμβες. Βόμβες βάζουν τα μνημόνια που διέλυσαν την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Δευτερευόντως ας είμαστε σίγουροι πως οι βομβαρδισμοί έχουν και συνέχεια. Θα αδειάσουν όλες τις βόμβες και μετά θα έρθουν άλλα βομβαρδιστικά να αδειάσουν τις δικές τους.
Κλείνει η παρένθεση.

Να είναι όμως έτσι τα πράγματα; Να μας λένε αυτή τη φορά την αλήθεια οι ΔουΝουΤούδες ή θέλουν να μας αποπροσανατολίσουν με απώτερο σκοπό την πτώση της λαοπρόβλητης κυβέρνησης;
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, κοίτα να δεις τι βρίσκεις!


(είναι πολλοί οι αριθμοί αλλά αξίζει τον κόπο να τους προσέξουμε)

- Από το 2010 μέχρι και το τέλος του 2013 οι δανειστές (δηλαδή οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., το EFSF και το ΔΝΤ) θα έχουν δώσει περί τα 219 δισ. ευρώ.
- Από αυτά, τα 163 δισ. ευρώ επιστρέφονται ως αποπληρωμές στους δανειστές και άλλα 48,2 δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή από το σύνολο των 219 δισ. ευρώ των δανείων, τα 211,2 δισ. ευρώ έχουν ήδη επιστρέψει είτε στα ταμεία των δανειστών είτε έχουν πάει στις τράπεζες.
- Στο τέλος του 2013 από αυτά τα 219 δισ. ευρώ θα έχουν περισσέψει (;) όλα αυτά τα χρόνια (σωρευτικά) κάπου 7,8 δισ. ευρώ για να πληρωθούν ανάγκες του προϋπολογισμού, δηλαδή των ελλειμμάτων. Αυτά τα 7,8 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 3,5% – 4 % του ΑΕΠ, δηλαδή κάτι λιγότερο από 1% του ΑΕΠ για κάθε χρόνο που έχει περάσει. Βέβαια τα τέσσερα αυτά χρόνια λόγω της δραστικής περικοπής δαπανών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κάτι περισσότερο από 22%...
- Οι τόκοι που έχουν αποπληρωθεί είναι περίπου το 35% του συνολικού ποσού που έχει δαπανηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η αναλογία είναι ακόμα μεγαλύτερη τα δύο πρώτα χρόνια, όπου το δάνειο “έφερε” στα ταμεία 73 δισ. ευρώ, αλλά για το χρέος πληρώθηκαν 78 δισ. ευρώ. Και από αυτά τα 30 δισ. ήταν τόκοι...
- Για την διετία 2012-2013 οι πληρωμές που γίνονται για το χρέος (κεφάλαιο και τόκοι) φτάνουν τα 44 δισ. ευρώ -μετά το κούρεμα του περασμένου Μάρτη- και από αυτά τα 4/5 περίπου καταλήγουν στα ταμεία της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των οποίων ως γνωστό τα δάνεια δεν “κουρεύτηκαν”.
- Και για να μη μπερδευόμαστε, το υπόλοιπο των 7,8 δισ. ευρώ που περισσεύει για να μείνει στο ταμείο του κ. Σταϊκούρα, προϋποθέτει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εκταμιευθεί ομαλά όλες οι υπόλοιπες δόσεις του έτους που είναι συνολικά 27,7 δισ. ευρώ. Αν εισπραχθούν δηλαδή και αυτά, τότε συνολικά από το δάνειο θα έχουν μείνει για την κάλυψη των ελλειμμάτων 7,8 δισ. ευρώ.

Τις άκρως ενδιαφέρουσες αυτές πληροφορίες τις βρήκα στο Capital.gr.

Κάνοντας μια σούμα έχουμε και λέμε:
- Από τα 219 δισ. που δανειστήκαμε, μόλις τα 7,8 θα πάνε (αν πάνε) σε μισθούς, συντάξεις, φάρμακα, πετρέλαια και οτιδήποτε άλλο δεν θα είχαμε να πληρώσουμε αν δεν μας τα έδιναν.
- Όλοι αυτοί που μας έσωσαν δεν το έκαναν από αλληλεγγύη προς τη σύμμαχο και εταίρο Ελλάδα, αλλά: 
α) για να διασφαλίσουν την αποπληρωμή των προηγούμενων δανεικών τακτικά και στην ώρα τους,
β) για να βγάλουν κι άλλα από τόκους,
γ) για να μη βαρέσουν κανόνι οι ελληνικές τράπεζες με τις οποίες νταραβερίζονται οι ξένες.
(Άλλος ένας μύθος καταρρίφθηκε, πάνω που άρχιζα να τον πιστεύω. Και αυτή τη φορά με τη σφραγίδα του ΔΝΤ!)
- Συρρικνώνοντας το ΑΕΠ σου κατά το ¼ για να τα βγάλεις πέρα υποχρεώνεσαι να ζεις μόνιμα πια με δανεικά. Και οι δανειστές που σήμερα ‘πέφτουν από τα σύννεφα’ το ήξεραν προ πολλού και το επεδίωξαν.

Σε απλά ελληνικά: Δεν σκοτώνεις τη γελάδα που αρμέγεις. Τουλάχιστον μέχρι να ξεμείνει από γάλα!
Αλλά το χειρότερο είναι άλλο. Το success story του Σαμαρά αποδεικνύεται σκέτο …sex story με άσχημο τέλος για όσους είναι μονίμως στα τέσσερα.
 
Είναι αλήθεια πως κάτι είχαμε αρχίσει να υποψιαζόμαστε. Στα διαλείμματα του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή για διαφημίσεις, είχε αρχίσει να περνάει από το μυαλό μας πως ενδέχεται το σώσιμο να μην ήταν όλο δικό μας. Άσε που δεν μπορούσαμε να το διαχειριστούμε και όλο γκρινιάζαμε.
Συνέχεια κάτι περίεργοι τύποι έκλειναν τους δρόμους κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, χαλώντας την αισθητική των υπολοίπων.
Συνέχεια κάτι ψευτοοικονομολόγοι μας αράδιαζαν κάτι παραμύθια για το χρέος που …δεν βγαίνει.
Συνέχεια κάτι αριστερίζοντες που λυσσάνε για την εξουσία διαολίζουν εμάς που μας αρκεί αυτή που έχουμε!
Που να τρέχουμε τώρα…;

Πάω να την πέσω.
Μη με ξυπνήστε όταν αρχίσει η επανάσταση.
Ξυπνήστε με όταν τελειώσει.

Είχε δίκιο αυτός που είπε: “Λίγο πριν πεθάνω θα περάσει ο καναπές μπροστά από τα μάτια μου…”!




10 σχόλια:

  1. Επί του κανα-πέος θα πεθάνουν οι περισσότεροι! (Εγώ πάνω στο συννεφάκι μου- δε το συζητώ!)
    Τώρα αν θα βλέπουν τον μεγαλοπρεπή ή το 666ο τούρκικο που θα παίζεται, δεν ξέρω!
    Κουράστηκα από πέρυσι να τα βάζω με όλους αυτούς που σήμερα γκρινιάζουν, βρίζουν, αλλά αλίμονο, όταν θα φτάσει η στιγμή της κάλπης θα σκεφτούν "το εθνικό συμφέρον"!

    Τελικά τσάμπα κλείδωσα τον μπαμπά μέσα πέρυσι στις εκλογές και μου κρατάει ακόμα μούτρα;

    Καλό απόγευμα φίλε Πέτρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνεχίζω να αγανακτώ, να γκρινιάζω και να βρίζω, όχι πια για να με ακούνε οι άλλοι, περισσότερο για να με ακούω εγώ. Έχω πει στη σύζυγο ότι την ώρα που θα πάψω να διαμαρτύρομαι, το ‘χω πάθει το πλάγιο και να στείλει να καθαρίσουν τον τάφο.
      Ο μπαμπάς σου την πλήρωσε άδικα.

      Διαγραφή
  2. Και το πληκτρολόγιο θα περάσει εμένα μπροστά από τα μάτια μου.
    Εγώ που είμαι στην τσίτα μονίμως, έχω ελπίδα γιατρέ μου ή...
    Κολοκύθια-τούμπανα! Πολύ βαριά αυτή η νάρκωση βρε παιδί μου...
    Αν υποψιαστώ ότι την πλήρωσε μόνο ο μπαμπάκας της Αριστέας, θα πεθάαααανω! Αφήστε τον άνθρωπο βρε να πάει στην κάλπη! Τι άλλο χειρότερο πια να μας βρει; ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. - Τα πληκτρολόγια ΜΑΝΑ μου δεν κόβουν βόλτες, εκτός αν τα έχεις αποσυνδέσει. Για ξανακοίτα το βυσματάκι να σιγουρευτούμε!

      - Εσύ δεν είσαι στη τσίτα μονίμως, εσύ μονίμως είσαι η τσίτα!!!
      χεχεχε χοχοχο χαχαχα (ωχ η παντόφλα έρχεται!)

      - Το χειρότερο είναι να μην αφήσουν κανέναν μας να ξαναπάει στις κάλπες! Χωρίς εκλογές τι να τα κάνω τόσα πατατάκια που αγόρασα;


      Απάντησα σε όλα;

      Διαγραφή
  3. Γιατρέ μου, αν πάθω καρδιά να μου δώσεις λάθος φάρμακο για να πανηγυρίζω πως έγινα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, κορόιδευε!
      Ξέρεις πόσους θα σκοτ… σώσουν τα γαμόσημα του Λοβέρδου;;;
      Και να προσέχεις τα φάρμακα της καρδιάς γιατί σέρνονται ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

      Διαγραφή
  4. "Πέφτουν οι βόμβες σαν το χαλάζι/ Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης/ κάνουν χάζι"!...Όμως "έστιν δίκης οφθαλμός" (ιδιαίτερα για Βενιζέλο, Κουβέλη που θα εξαφανιστούν πολιτικά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και οι τρεις τους όταν πληροφορήθηκαν (ξέρεις, ενδέχεται να μη το ήξεραν!) το έγγραφο του ΔΝΤ, δήλωσαν πάνω κάτω τα ίδια: «εμείς το λέγαμε πως επρόκειτο για λάθος και η σημερινή κυβέρνηση αυτό πάει να διορθώσει».
      Ο Ιονέσκο θα αισθανόταν πολύ λίγος…

      Διαγραφή
  5. Από το 2010 πάνε κιόλας τρία χρόνια. Λάθος ξελάθος εμείς το πληρώσαμε και το πληρώνουμε. Υπάρχει καμιά καλή ιδέα για διόρθωση εκτός από τις φαεινές κάποιων φερέλπιδων για επιστροφή στον... αγύριστο;
    Όλα τ' άλλα, παιδιά, είναι για να περνά η ώρα νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέρα από την κομματική τοποθέτηση του καθενός (εγώ δεν έχω πια καμία) θα σου πω ότι πριν τις εκλογές και οι τρεις της συμφοράς:
      1. έλεγαν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συνεργαστούν,
      2. έλεγαν ακριβώς αυτό που έλεγε και ο Τσίπρας (και σήμερα τον ειρωνεύονται), σε διάφορες παραλλαγές: επαναδιαπραγμάτευση, αναδιαπραγμάτευση, απαγκίστρωση από τα μνημόνια.
      Δούλεμα κανονικό γιατί από την πρώτη μέρα ήξεραν ότι και θα συνεργαστούν και θα τα εφαρμόσουν.

      Δεν δέχομαι με τίποτα την ηλιθιότητα ορισμένων (και είναι πολλοί δυστυχώς) που λένε: «αφού τους ψηφίσαμε…»! Δεν τους ψηφίσαμε (όσοι το έκαναν) για να μας απαυτώσουν. Τους ψηφίσαμε για να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους. Αν μπεις στο youtube και ψάξεις δηλώσεις τους θα φρίξεις.
      Όποιος ήταν τόσο έξυπνος και έβλεπε τόσο μακριά ώστε να καταλαβαίνει τα ψέματά τους και τους ψήφισε συνειδητά, να του βγάλω το καπέλο. Καλά κάνει και συνεχίζει να τους στηρίζει.
      Έχω όμως την εντύπωση πως οι περισσότεροι άλλα περίμεναν.

      Όποιος δέχεται το σκιτζή γιατρό στο πλάι του, ο οποίος όχι μόνο κάνει πειράματα στο κορμί του αλλά είναι μαθηματικά βέβαιο πως στο τέλος θα τον στείλει στον αγύριστο, αντί να επιλέξει την ύστατη στιγμή άλλον γιατρό και ότι γίνει, είναι άξιος της μοίρας του.
      Το θέμα αγαπητέ Ευάγγελε είναι πως μερικοί εξακολουθούν ΑΚΟΜΗ(!!!) να πιστεύουν ότι υπάρχει περίπτωση με την ακολουθούμενη πολιτική να βγούμε από την κρίση.
      Λυπάμαι γιατί βαράνε το κεφάλι τους στον τοίχο και περιμένουν να ματώσει ο τοίχος.

      Καλό σου βράδυ και να έχεις μια όμορφη Κυριακή.

      Διαγραφή