Είδηση 1η: Η Δαμανάκη είπε προχθές από τις Βρυξέλλες ότι στο παρασκήνιο η Ε.Ε συζητά όλο και εντονότερα να βγάλουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη και να επιστρέψουμε στη δραχμή. Στο εσωτερικό – ειδικά οι αδιόρθωτες δεξιούρες – μίλησαν για καταστροφολογία, ανυπόστατες φήμες και τα Μέσα Μαζικής Αποχαύνωσης έπεσαν να την φάνε.
Είδηση 2η: Σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην καταβολή της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα (3,3 δισ. ευρώ είναι το δικό του μερίδιο). Η τροϊκανοί διαπίστωσαν υστέρηση εσόδων και σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους για το πρώτο 4μηνο, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
Είδηση 3η: Σύμφωνα με πληροφορίες στο Ecofin συζητούν για τερματισμό του μνημονίου Νο1 και επανεκκίνηση με μνημόνιο Νο2 που θα περιλαμβάνει το υπόλοιπο ποσό του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Σε αυτό το νέο μνημόνιο γίνεται λόγος για δεσμεύσεις δημόσιας περιουσίας, καθώς και για παραχωρήσεις άλλων σημαντικών δικαιωμάτων.
Είδηση 4η: Οι μικροκαταθέτες “σηκώνουν” τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, υπό το καθεστώς πανικού από την φημολογούμενη πτώχευση. Ήδη μέσα στο πρώτο 3μηνο μειώθηκαν οι καταθέσεις κατά 9,4 δισ. ευρώ.
Είδηση 5η: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα το πρωί σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα. Ποια είναι αυτά; Ή αποδεχόμαστε τα μέτρα που θα μας επιβάλλουν, ή διαλύεται η Βουλή (χεστήκαμε) και πάμε σε εκλογές ! Όπως ήταν αναμενόμενο, αν αναλογιστούμε την προϊστορία των ελληνικών κομμάτων, στο μόνο που συμφώνησαν είναι ότι ...διαφωνούν. Ούτε καν κοινό ανακοινωθέν δεν βγήκε, ως είθισται, από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ούτε και σε μια κοινή ανακοίνωση !
Συνεχίστε έτσι. Καλά πάτε !
Και μετά τι; Άντε και έφυγε ο Παπανδρέου. Προσωπικά, καρφί δεν μου καίγεται. Έτσι σκατά που τα έκανε καλά να πάθει. Θα εξαφανιστεί κι αυτός σαν τον προηγούμενο που ανοίγει το στόμα του μόνο για να φάει, μας σνομπάρει επιδεικτικά και μιλάει μέσα από «κύκλους».
Δεν με ενδιαφέρει καθόλου ο Παπανδρέου. Ο άνθρωπος δεν θέλει να καταλάβει ότι πορεύεται λάθος. Και το λάθος δεν είναι επειδή το λέει ο Σαμαράς, ο όψιμος «αριστερός» που θα ανοίξει τα μπαούλα και θα μοιράσει χρήματα σε φτωχούς και αναξιοπαθούντες. Ούτε επειδή εφαρμόζει ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που του επέβαλλαν και μας επέβαλλε. Αυτό που καίει τον καθένα μας είναι ότι με την ακολουθούμενη πολιτική όχι μόνο δεν μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, αλλά πολύ χειρότερα δεν σώζεται η Ελλάδα.
Ίσως το λάθος ξεκίνησε από την αρχή. Ίσως του παρουσίασαν ωραιοποιημένα κάποια πράγματα και του παρείχαν ψεύτικες εγγυήσεις, προκειμένου να ενδώσει και να υπογράψει. Στο δρόμο όμως όλα στράβωσαν. Ούτε το χρέος μειώνεται, ούτε οι αγορές κατευνάζονται. Αυτές πάλι οι πουστροαγορές τι ρόλο βαράνε; Σε μια εποχή που δεν βγαίνουμε καν να δανειστούμε, τα επιτόκια δανεισμού μας έχουν φθάσει τις 1.500 μονάδες βάσης !!!
Το μνημόνιο προέβλεπε ότι η χώρα μας θα έβγαινε να δανειστεί από τις αγορές στα μέσα του 2012. Με το επιτόκιο σε αυτά τα ύψη (σήμερα, αύριο μπορεί να φθάσει τις 3.000 μονάδες βάσης) δεν συζητάμε καν για δανεισμό.
Κατά πάσα πιθανότητα (και ας διαψεύδεται κατηγορηματικά) έχω την εντύπωση ότι οδεύουμε προς εκλογές. Όχι ότι θα δώσουν λύση, ακόμη κι αν δεν γίνουν λύση δεν διαφαίνεται. Ούτε συναίνεση παρέχεται από τα κόμματα, ούτε ομονοούν σε μια μίνιμουμ πολιτική, ούτε έχουν καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης, ούτε καν γνωρίζουν την ιστορική τους ευθύνη.
Η αντιπολίτευση πάντοτε αποτελούσε προνομιακό πεδίο. Μπορείς να καταγγέλλεις τους άλλους χωρίς να προτείνεις εφικτές λύσεις, μπορείς να τάζεις λεφτά σε όλους, χωρίς να χρειάζεται να αποδεικνύεις το που θα τα βρεις, μπορείς να είσαι ευχάριστος, κρύβοντας το αληθινό σου πρόσωπο.
Η σημερινή κατάσταση όμως δεν προσφέρεται ούτε για λιποψυχίες, ούτε για αυτονομήσεις. Ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να αποδώσει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Όλες ανεξαιρέτως έχουν μερίδιο ευθύνης. Μη φαντάζονται όμως ορισμένοι μονίμως φωνασκούντες λόγω κεκτημένης ταχύτητας ότι θα γλιτώσουν. Ο λαός δεν πρόκειται να συγχωρήσει ούτε αυτούς που ευθύνονται, ούτε αυτούς που κλήθηκαν να βοηθήσουν και το ‘βαλαν στα πόδια για να μην αναλάβουν “πολιτικό κόστος”. Άκου “πολιτικό κόστος” ! Βρήκαν μια μαλακισμένη έκφραση για να μην κάνουν τίποτα.
Καθίστε όλοι στο τιμόνι και βοηθήστε.
Όταν το καράβι βουλιάξει θα πάμε όλοι στον πάτο.
Και από τον βυθό που θα είστε κάντε μήνυση στον καπετάνιο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου