Σελίδες

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Διπλή παγίδα




Στον έναν χρόνο  τροϊκοκρατίας, οι έλληνες πολίτες έπαθαν πολλά, αλλά οι έλληνες πολιτικοί δεν έμαθαν τίποτε. Και αυτό εξελίσσεται σε στοιχείο παθογένειας της χώρας, το οποίο ήδη αντιλαμβάνονται οι δανειστές της και αντιδρούν αναλόγως. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι τίποτε δεν είναι ίδιο μετά το Λουξεμβούργο. Παρ’ όλα αυτά, τα δύο μεγάλα κόμματα συνεχίζουν να πολιτεύονται με όρους προ Μνημονίου. Σαν να μετέχουν στο παραδοσιακό παιχνίδι διεκδίκησης ή διατήρησης της εξουσίας. Παίζουν τους πρωταγωνιστές σε ένα έργο που κατέβηκε ήδη.

Παράδειγμα η στάση της Ν.Δ. Για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξοργιστική. Απορρίπτει το Μνημόνιο, αλλά δέχεται τους στόχους του. Αρνείται να συμβάλει στην επιχείρηση διάσωσης της χώρας, αλλά υπολογίζει στο μερίδιο της αν υπάρξει διάσωση. Ισχυρίζεται ότι έχει τις λύσεις, αλλά δεν ζητάει να αναλάβει τη διακυβέρνηση για να τις εφαρμόσει.  
  
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, αντί να χτυπήσει τις καμπάνες της επερχόμενης καταστροφής, επιμένει στη ρητορική της επιτυχίας και της αποτελεσματικότητας. Εξαρχής αντί να προκαλέσει με το Μνημόνιο επαγρύπνηση στην κοινωνία, προκάλεσε εφησυχασμό. Αντί να ζητήσει «αίμα και δάκρυα», έβλεπε ημερομηνίες λήξης. Έτσι ενώ τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δραματικά, μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης εξακολουθεί να θεωρεί ότι αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει στην προγενέστερη κατάσταση.
  
Στην πραγματικότητα και τα δύο κόμματα έπεσαν στις παγίδες που πήγαν να στήσουν εκατέρωθεν. Πληρώνουν τον τρόπο με το οποίο παρουσίασαν τις επιλογές τους πριν από έναν χρόνο.
  
Η κυβέρνηση έθεσε τη χώρα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, χωρίς να προετοιμάσει ούτε καν τους υπουργούς της και τους βουλευτές που τη στηρίζουν.
  
Ανέλαβε να υλοποιήσει το πιο δύσκολο πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε ποτέ στην Ευρώπη με πρόσωπα περιορισμένης πολιτικής ικανότητας και χωρίς συνοχή. Και η Ν.Δ. απλώς ανοίγει σαμπάνιες, γιατί αυτό το πρόγραμμα δεν βγαίνει.
  
Το αποτέλεσμα τους υπερβαίνει: η κυβέρνηση χάνει υποστηρικτές στον διεθνή χώρο αθετώντας τις δεσμεύσεις της και η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει ό,τι μπορεί για να μην τους ανακτήσει. Ο,τι και να λένε τα δύο κόμματα δεν πείθουν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ευλόγως. Γιατί όπως έλεγε ο αμερικανός ποιητής Χένρι Λονγκφέλοου:

«Χρειάζεται λιγότερος χρόνος για να κάνεις κάτι σωστά, από όσο να εξηγήσεις γιατί το έκανες λάθος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου