Σελίδες

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

The Great Debaters (2007)




“Ένας άδικος νόμος, δεν είναι καθόλου νόμος.”

Βρισκόμαστε στα 1935, καταμεσής του Αμερικανικού Κραχ όπου οι φυλετικές διακρίσεις πληγώνουν ακόμη τις ΗΠΑ. Τα κολέγια είναι χωρισμένα σε ‘λευκών και μαύρων’, ως και τα παγκάκια στις στάσεις γράφουν …“Whites only”!

Ο Melvin Tolson, Καθηγητής του μικρού κολλεγίου των μαύρων “Wiley College” στο Marshall του Τέξας, προπονεί μια ομάδα επίλεκτων φοιτητών για λογομάχους (debaters).
Η ιδέα της λογομαχίας είναι η εξής: παίρνουμε ένα θέμα, χωριζόμαστε σε δύο ομάδες και στη συνέχεια το αναλύουμε. Η μια ομάδα επιχειρηματολογεί υπέρ του, η άλλη κατά. Θέματα όπως “Η παιδική εργασία πρέπει να συντονίζεται από την κυβέρνηση;”, “Οι νέγροι θα 'πρεπε να επιτρέπονται σε πολιτειακά πανεπιστήμια;” ή “Η πολιτική ανυπακοή είναι ηθικό όπλο στον αγώνα για δικαιοσύνη;” είναι θέματα ταμπού σε μια τόσο συντηρητική κοινωνία.

Στο κολλέγιο θα έρθει με μεταγραφή να φοιτήσει και η Samantha Booke. Ο μόλις 14χρονος – παιδί θαύμα - James Farmer Jr., γιος του Καθηγητή Θεολογίας James Farmer, θα την ερωτευτεί από την πρώτη στιγμή.
Από τους 45 καλύτερους φοιτητές πολύ γρήγορα ο Tolson θα ξεχωρίσει τους 4 που θα αποτελέσουν την ομάδα του. Οι δύο πρώτοι, Hamilton Burgess και Henry Lowe είναι οι κύριοι λογομάχοι, ενώ η Samantha Booke και ο έφηβος James Farmer Jr., οι δύο αναπληρωματικοί.

Μια μέρα  η οικογένεια Farmer κινείται με το αυτοκίνητο. Ένα ατύχημα αλλά και όσα θα επακολουθήσουν θα χαραχτούν βαθιά στη μνήμη του James Farmer Jr. Το επόμενο κιόλας βράδυ θα ανακαλύψει ποιος είναι στ’ αλήθεια ο καθηγητής του…

Ο Melvin Tolson δεν είναι ένας ‘τυπικός’ καθηγητής. Διευθύνει μυστικά το “Συνδικάτο Μισθωτών Αγροτών του Νότου” που στόχο έχει να οργανώσει τους αγρότες ώστε να αντισταθούν στην εκμετάλλευση των κτηματιών. Σε μια τέτοια μυστική συγκέντρωση θα βρεθεί τυχαία εκείνο το βράδυ ο 14χρονος Junior. Οι Αρχές, όμως, που έχουν ήδη πληροφορίες για τις μυστικές συναντήσεις, θα σπεύσουν να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Ο Μ. Tolson έχει ήδη κανονίσει τα debates με τα άλλα κολλέγια. Η ομάδα των τεσσάρων λογομάχων εξαρτάται απόλυτα από τον καθηγητή της. Αυτός είναι που θα γράψει τα επιχειρήματα και η ομάδα απλά θα τα αποστηθίσει, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στον μονίμως αντιδραστικό Henry Lowe, που δεν μπορεί όμως να κάνει διαφορετικά. Προς το παρόν τουλάχιστον.

Οι νίκες διαδέχονται η μία την άλλη. Επί ένα χρόνο η φανταστική αυτή ομάδα υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της κερδίζει σε όλα τα debates και αήττητη γίνεται η πρωταθλήτρια ομάδα της Πολιτείας. Έφτασε πια η ώρα να ανοίξει τα φτερά της σε ολόκληρη την επικράτεια και να τα βάλει με τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ!
Τα “Πανεπιστήμια των λευκών”.
Το ίδιο το Χάρβαρντ!

Στο μεταξύ όμως έχει μαθευτεί η συνδικαλιστική δράση του Μ. Tolson και η ομάδα δέχεται το πρώτο της πλήγμα. την αποχώρηση του βασικού λογομάχου της Hamilton Burgess. Και έτσι φτάνει η σειρά της Samantha Booke να πάρει τη θέση του…

.................................


Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Ο ιδεολόγος και αγωνιστής καθηγητής Melvin B. Tolson και οι τέσσερεις φοιτητές του, όλοι τους νέγροι, όρθωσαν το ανάστημά τους στην κατά βάση ρατσιστική αμερικανική κοινωνία της εποχής τους.
Με σκληρή δουλειά και υπό την καθοδήγηση ενός άξιου ανθρώπου μπόρεσαν να γράψουν ιστορία και στη συνέχεια να διακριθούν και σε προσωπικό επίπεδο.

ΥΓ: Σύμφωνα με το IMDB η ταινία The Great Debaters ήταν η πρώτη μετά το 1979 που επιτράπηκε να γυριστεί εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας του Χάρβαρντ.

(Για όποιον ενδιαφέρεται να δει την ταινία, link και υπότιτλοι στο mail)


12 σχόλια:

  1. δεν την εχω δει τη ταινια. φαινετε ακρως ενδιαφερουσα.
    τη βαζω στα υποψιν!

    καλο σκ να εχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέτρο συγχαρητήρια για τη στήλη σου "κινηματογράφος" που την καθιέρωσες και την εμπλουτίζεις με επαγγελματικού επιπέδου σχόλια και πληροφορίες.
    Καλό σαββατοκύριακο να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαγεύομαι Μαρία με παρόμοιου τύπου αληθινές ιστορίες που έφθασαν στη μεγάλη οθόνη.
      Καλό Σαββατοκύριακο και σ' εσένα.

      Διαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα φαίνεται και πολύ καλός ηθοποιός ο Ντένζελ!
    Καλό βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Denzel Washington εκτός του ότι παίζει υπέροχα (όπως πάντα) είναι και ο σκηνοθέτης της ταινίας.
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα. Μου αρέσουν όλες οι προτάσεις σου Πέτρο! Ελπίζω απλά να καταφέρω και να τις δω ! Μέχρι στιγμής είναι όλες σκέτη πρόκληση.
    Μέχρι το τέλος του μήνα αγοράζω τηλεόραση ( εδώ και τρία χρόνια έχω μόνο μία 14αρα από το 1990!) κι έτσι ίσως χρησιμοποιώ και το εν αχρηστία εδώ και χρόνια DVD μου !
    Καλή Κυριακή εύχομαι! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να παίξει το DVD Player τις ταινίες πρέπει να υποστηρίζει φορμά avi, mkv και mp4. Ψάξτο για να σιγουρευτείς.
      Έχεις mail.

      Διαγραφή
    2. Αριστέα, διαμαρτύρομαι εντόνως: μου πήρες τη 14αρα μου!! Κι εγώ με μια τέτοια που έχω εδώ και κάτι..αιώνες, δε βλέπω πια ούτε τη μύτη μου κι αυτός ο Ακυβέρνητος έχει την απαίτηση να βλέπω ταινίες;;; Πόσα να αντέξω πια το άτομο;.... Πάω για ύπνο κι ακόμα δουλειές που δεν πρόλαβα έχω.. οαφπολλάλέμε! :))

      Διαγραφή
    3. Βλέπω ότι από το ίδιο μαγαζί ψωνίζετε τηλεόραση!
      Κοπελιά, σου εύχομαι να αλλάξεις τηλεόραση για να μπορέσεις επιτέλους να δεις τη μύτη σου. (για να λέμε Ο Τ Φ!!)
      Εγώ πάντως και που την άλλαξα δεν κατάφερα τίποτα. Πάλι απ' τον καθρέφτη ενημερώνομαι.

      Και κάτι τελευταίο και νομίζω σημαντικό: Οι ταινίες που ανεβάζω σε ανάρτηση και προτείνω, είναι εξαιρετικές και διαλεγμένες. Δεν υπάρχει ανάμεσά τους καμία μπαρούφα. Δεν είμαι κριτικός κινηματογράφου για να βλέπω τις λεπτομέρειες που αντιλαμβάνεται το δικό τους μάτι, νομίζω όμως πως ο μέσος θεατής τουλάχιστον θα συμπαθήσει αυτές τις ταινίες. Άλλωστε μέχρι τώρα τις βρίσκουμε δωρεάν στο διαδίκτυο και φυσικά απευθύνονται μόνο για ιδιωτική προβολή. Δεν πρόκειται δηλαδή να υποστούμε καμία επιβάρυνση.
      Έχε υπόψη σου ότι παρακολουθώ ταινίες σχεδόν καθημερινά. Αυτές που ξεχωρίζω είναι αυτές που μου έκαναν "κλικ".

      Διαγραφή
  5. Ακουγεται πολυ καλη και οπωσδηποτε θα την δω!Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τελικά την δεις θα ήθελα την γνώμη σου.
      Καλησπέρα Χριστίνα.

      Διαγραφή