Σελίδες

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Αλληλεγγύη στους δανειστές



Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι δηλώσεων, αντιδηλώσεων, αντεγκλήσεων και διαψεύσεων μεταξύ ΟΑΕΔ και κυβέρνησης. Ο ΟΑΕΔ υποστηρίζει ότι η εισφορά αλληλεγγύης των δημοσίων υπαλλήλων (2% επί των αποδοχών τους) που έπρεπε να είχε αποδοθεί στους ανέργους εδώ και 2 χρόνια - αφού γι’ αυτό το λόγο παρακρατήθηκε και εξακολουθεί να παρακρατείται - και φτάνει μέχρι σήμερα το ποσό των 600 εκατ. ευρώ, δεν έχει ακόμη φτάσει στα Ταμεία του Οργανισμού!  

Η κυβέρνηση από τη μεριά της, με τη γνωστή μέθοδο του ‘άλλα λόγια να αγαπιόμαστε’, σφυρίζει αδιάφορα. Σίγουρη για την πουστιά που έχει γίνει, πουλάει μαγκιές και αρνείται να απαντήσει επί της ουσίας. «Διαβάστε το νόμο», μας λέει.
Για να δούμε λοιπόν τι λέει ο νόμος.
Ας τα πάρουμε από την αρχή και ας διαβάσουμε τι λέει ο πρώτος νόμος. Γιατί ακολουθεί και …δεύτερος. Διορθωτικός!!!

Στο ΦΕΚ 152Α της 1ης Ιουλίου 2011 δημοσιεύθηκε ο Νόμος 3986 “Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012−2015”.

Πρόκειται για έναν από τους πρώτους νόμους (αν όχι ο πρώτος) τον οποίο πέρασε το κάθαρμα, που ακούει στο όνομα Βαγγέλης Βενιζέλος, από την αποφράδα εκείνη ημέρα (17/6/2011) που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών.
Στο άρθρο 38 § 2 διαβάζουμε:


Και ο πλέον μαλάκας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό το … ‘καταπολέμηση της ανεργίας’. Η ει(συ)φορά αυτή που είχε αναδρομική ισχύ (!!!!!) από την 1/1/2011, παρακρατήθηκε από όλους τους μισθοδοτούμενους υπαλλήλους του Δημοσίου, σε μια συνέχεια από δεκάδες άλλες περικοπές σε μισθούς, επιδόματα, υπερωρίες, εκτός έδρας κλπ.
Για να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις των υπαλλήλων, οι ξεφτίλες του υπουργείου έριξαν στάχτες στα μάτια νομοθετώντας την παρακράτηση του 2%, ως βοήθεια των εργαζομένων προς τους ανέργους.
Σε μια κοινωνία που βάλλεται πανταχόθεν, με τα λουκέτα να γίνονται πανδημία και την ανεργία να καλπάζει ανεξέλεγκτη, ακούγεται καλύτερα στ’ αυτιά το να σου κρατούν επιπλέον φόρους με κοινωνικά κριτήρια. Αισθάνεσαι πως συνδράμεις τον συνάνθρωπο και σε σχέση με τις υπόλοιπες κρατήσεις/περικοπές που πάνε απευθείας στους δανειστές (για να μην ξεχρεωθούμε ποτέ) μένεις με την εντύπωση πως επιτελείς κοινωνικό έργο.

Μπαρμπούτσαλα!

Η Ελευθεροτυπία έγραψε πως υπήρξε non-paper του προέδρου του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια με την κυβέρνηση. Ο ίδιος το διαψεύδει αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Το θέμα δεν είναι η μυστική ή όχι αλληλογραφία, αλλά η ουσία.

Που πήγαν και που πάνε  τα λεφτά;

Το υπουργείο Οικονομικών μετά τον σχετικό σάλο που προκλήθηκε απάντησε με ανακοίνωσή του: “Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας περιέρχεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καλύψει τις δράσεις που αναλαμβάνει το κράτος για την καταπολέμηση της ανεργίας και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση έσοδο του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ.

Τι έχει συμβεί;

Η ίδια κυβέρνηση και το γνωστό προαναφερθέν κάθαρμα, ήρθε με την απόφαση 2/57654/0022 που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 1853Β της 22ας Αυγούστου 2011 (προσοχή στην ημερομηνία) και προσθέτει στον παραπάνω νόμο μια σημαντική σημείωση:


Είναι κάτι που δεν κατάλαβες; Απλά στο λέμε: η παραπάνω εισφορά “…αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού”.
Έρχονται 1,5 μήνα μετά - αφού είδαν ότι δεν αντέδρασε κανείς και το παραμύθι πήγε αμάσητο - και με μια παράγραφο περνούν ολόκληρο το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης στον κρατικό προϋπολογισμό!
Για να πάει που;;;
Στη μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων και της εξυπηρέτησης του χρέους!

Το ΦΕΚ δεν το υπογράφει ο ίδιος ο Βαγγέλας, αλλά το γιουσουφάκι του Φ. Σαχινίδης. Ο ίδιος δεν θέλει να βάζει υπογραφές σε τέτοιες αποφάσεις, μη κατηγορηθεί «άδικα» και για τυχοδιωκτισμό!

Στον προϋπολογισμό του 2012 (σελίδα 13) από τον ΚΑΕ 0828 έχουν εκτιμηθεί να εισπραχθούν 455.000.000 ευρώ για το 2011 και προϋπολογιστεί ακόμη 455.000.000 ευρώ για το 2012. Δηλαδή για 2 χρόνια πάνω από 900 εκατ. ευρώ. Νομίζεις!

Από την πλευρά του ΟΑΕΔ γίνεται λόγος για ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Διόλου απίθανο να έχουν πέσει έξω κατά 155 εκατομμύρια το χρόνο. Μας έχουν συνηθίσει στην ακρίβεια με την οποία υπολογίζουν τους στόχους και τα προβλεπόμενα έσοδα.
Και όντως έτσι είναι. Στην εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2013 (σελίδα 255) τα έσοδα του κωδικού 0828 για το 2011 ήταν 289,2 εκατ. ευρώ, οι εκτιμήσεις για το 2012 είναι 269,7 εκατ. ευρώ και οι προβλέψεις για φέτος 243,3 εκατ. ευρώ. Οι Δ.Υ μειώνονται συνεχώς, λιγοστεύει και η …αλληλεγγύη!

Που πήγαν λοιπόν αυτά τα περίπου 600 εκατομμύρια; Πάντως όχι στους ανέργους!

Τα χρήματα αυτά παρακρατήθηκαν (και θα παρακρατούνται για πάντα) εκών άκων από τους Δ.Υ και υπαλλήλους ΟΤΑ. Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει που πήγαν τα μέχρι σήμερα 600 εκατ. και που θα πάνε και τα επόμενα πολλά δισ.; Γνωρίζει κάποιος αν υπάρχουν κάπου συγκεντρωμένα και αν όχι που διατέθηκαν;
Τι ρωτάω τώρα!

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η ΑΔΕΔΥ εξέδωσαν ανακοινώσεις. Κοινή συνισταμένη όλων είναι ότι υπάρχει εμπαιγμός εργαζομένων και ανέργων, σκάνδαλο και απάτη.

Το υπουργείο του στούρνου απαντά πως το ποσό της εισφοράς “περιέρχεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καλύψει τις δράσεις που αναλαμβάνει το κράτος για την καταπολέμηση της ανεργίας και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση έσοδο του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, κάτι που άλλωστε δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθετική διάταξη. Το 2012 δε ανήλθε σε περίπου 280 εκ. ευρώ, ποσό προφανώς υποπολλαπλάσιο των συνολικών πόρων που διαθέτει η ελληνική Πολιτεία για την καταπολέμηση της ανεργίας. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, και ο ΟΑΕΔ έχει σημειώσει σημαντική αύξηση του τακτικού του προϋπολογισμού, από 477 εκ. ευρώ το 2009 σε 702 εκ. ευρώ το 2012”.

Και τότε ρε μαλακοπίτουρα αφού χρηματοδοτείτε τον ΟΑΕΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό και αφού το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης είναι κατά πολύ μικρότερο της κρατικής επιχορήγησης στον Οργανισμό, γιατί βαφτίσατε αυτήν την μόνιμη παρακράτηση φόρου ως εισφορά αλληλεγγύης;;;

Αλληλεγγύη σε ποιον ρε αλήτες; Στους δανειστές;;;
Εγώ που δεν θέλω να είμαι αλληλέγγυος με κανέναν πούστη δανειστή μπορώ να τα πάρω πίσω;
Διαφορετικά τι σκατά αλληλεγγύη είναι αυτή;
Με το ζόρι;;;



4 σχόλια:

  1. Να ήταν και αλληλεγγύη καλά θα ήταν.
    Πάντως από φαντασία να μαζέψουν φόρους σκίζουν ε; δεν έχεις να πεις...

    ΄
    Έλα από μένα... σου έχω βραβειάκι και παιχνιδάκι αν δεν βαριέσαι να παίξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ να πω κουβέντα; Δεν είμαι αχάριστος!

      Περιμένω το βραβείο σε χρήμα. Έχω κάτι έξοδα...

      Διαγραφή
  2. Γεια σου Πέτρο!... Ήμουνα τέσσερις μέρες Αθήνα και τρόμαξα!... Όποιος δεν είδε, δεν ξέρει, τι "τραγωδία" συμβαίνει στην πρωτεύουσα δεν κατάλαβε καλά τι εστί κρίση!... Πιάνεται η ψυχή σου κυκλοφορώντας στο κέντρο της Αθήνας, άθλια η ΄κατάσταση!
    Τώρα, για την παρακράτηση του 2%, τάχα μου για το επίδομα αλληλεγγύης στους ανέργους!... Πρόκειται για άθλιους, κοινούς λωποδύτες, για μπαταχτσήδες του κερατά!... Πήραν τα χρήματα της παρακράτησης, και βουλώνουν τρύπες του προϋπολογισμού, για να επιβραβευτούν από τους δανειστές- αφεντικά τους!... Τρισάθλιοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμη πιο τρισάθλια είναι η πρακτική του αναίσθητου Βενιζέλου να αλλάξει το νόμο 1,5 μήνα μετά, χωρίς να είχε προλάβει καν να εφαρμοστεί!
      Εντύπωση μου κάνει και το γεγονός πως δεν είχε ακουστεί τίποτα για τούτη την ξεφτίλα και ήρθε το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας για να πάρουμε χαμπάρι.
      Όταν ακούω αυτές τις μέρες τον Βενιζέλο να μιλάει για αναθεώρηση του Συντάγματος, με λούζει κρύος ιδρώτας. Ποιος ξέρει με τη σημερινή σύνθεση των προθύμων της Βουλής τι στο διάολο Σύνταγμα θα περάσουν!

      Διαγραφή