Σελίδες

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Οι οπαδοί των μαλακισμένων θεωριών !



Και το όνομα αυτής …επιλεκτική χρεοκοπία.
Επιλεκτική, ελεγχόμενη, συντεταγμένη, ή όπως αλλιώς θέλετε, η ουσία είναι η ίδια: πρόκειται για χρεοκοπία.
Φυσικά και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το τι μέλλει γενέσθαι, υποθέτω όπως και δισεκατομμύρια άλλοι κάτοικοι αυτού του πλανήτη. Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να προσδιορίσουν την εξέλιξη που θα έχει αυτού του είδους η χρεοκοπία για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία, κι αυτοί όχι με ακρίβεια. Δεν υπάρχει παρόμοια περίπτωση στην ιστορία, επιλεκτικής χρεοκοπίας μιας χώρας που κατέχει κοινό νόμισμα με άλλες.

Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα είναι ο μπροστάρης της οικουμένης. Μόνο που αυτή τη φορά δεν πρόκειται για δρόμους δημιουργίας, πολιτισμού, και ανάπτυξης, ούτε και για απελευθερωτικούς αγώνες. Βρισκόμαστε στο πάτο του βαρελιού κι όλοι οι άλλοι είναι από πάνω μας.

Πολύ κουβέντα έχει γίνει για το περιβόητο βαρέλι. Κάποιοι θέλουν να μας παρουσιάσουν πως ήμασταν στην κορυφή του και κατρακυλήσαμε. Κάποιοι άλλοι πως μόνοι μας φτάσαμε στο πάτο και να μη ζητάμε ευθύνες από τρίτους. Και κάποιοι άλλοι πως πρέπει να μείνουμε στο πάτο γιατί αυτό μας αξίζει, εκεί είναι η θέση μας.

Καταρχήν δεν θυμάμαι ποτέ προσωπικά να ήμουν στη κορυφή του βαρελιού. Και δεν θυμάμαι να ήταν και κανένας από τον περίγυρό μου, συγγενείς, γνωστοί και φίλοι. Κάπου λίγο πιο πάνω από το πάτο ήμασταν και τα κουτσοβολεύαμε. Δεύτερον οι δανειστές μας γνώριζαν πολύ καλά που οδεύει το πράμα. Αποδέχονταν τις στατιστικές μαλακίες που τους έστελνε ο Αλογοσκούφης σαν να μην ήξεραν το ύψος του δανεισμού. Σαν να μην ήξεραν αν είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα; Ποιο το επίπεδο των εξαγωγών μας που θα δικαιολογούσε μια εύρωστη και αναπτυσσόμενη οικονομία, όπως τους την παρουσίαζε; Όσο για το αν η θέση της Ελλάδας πρέπει να είναι η τελευταία δεν θα το αποφασίσουν οι δανειστές. Τουλάχιστον όχι τώρα. Ας ρίξουν μια ματιά και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο και μετά να δούμε ποιος θα πρωτοχωρέσει στη τελευταία θέση. Ηρίστω εν παρόδω, αληθεύει ότι το χρέος της Ιταλίας βρίσκεται στα 2 τρις;;;

Υπάρχει το τελευταίο διάστημα ένας διάχυτος μαζοχισμός και μια τάση αυτομαστιγώματος. Αναπτύσσεται διαρκώς η θεωρία του φταίμε όλοι. Οι πλέον ακραιφνείς θιασώτες αυτής της θεωρίας (παπαγαλάκια τους λέω εγώ) υποστηρίζουν πως είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και πως πρέπει να πληρώσουμε τα λάθη μας.  Οι ψυχραιμότεροι οπαδοί αυτής της θεωρίας λένε πως “ευθυνόμαστε όλοι, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, αλλά όλοι”. Και έτσι, μέσα σε αυτή τη κοινωνική σαλάτα, ανακατεύτηκαν και οι πραγματικά υπεύθυνοι, ή έστω αυτοί που ευθύνονται κατά το μεγαλύτερο μέρος, τόσο πολύ και τόσο καλά, που δεν μπορούμε (μάλλον δεν θέλουμε) να τους ξεχωρίσουμε.

Συνυπεύθυνη λοιπόν η γριά που δεν πήρε απόδειξη από τη λαϊκή για το μισό κιλό ντομάτες, με τον εργολάβο που ανέλαβε να κατασκευάσει 20 χλμ δρόμου και μας τον χρέωσε για 100 με τις απευθείας αναθέσεις, τις μίζες και τις υπερτιμολογήσεις.
Συνυπεύθυνος αυτός που έσβησε την κλήση για παράνομο παρκάρισμα με τον υπουργό που υπέγραψε για πολεμικά αεροπλάνα που δεν είχαν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, συνεπώς δεν μπορούσαν να πετάξουν (!!!).
Όπως συνυπεύθυνος είναι και αυτός που έκανε τα στραβά μάτια όταν έχτιζαν δίπλα του το αυθαίρετο, με τον επιχειρηματία που συνεχίζει να χρωστάει 100.000 € στην εφορία, ενώ έχει βγάλει 25 εκ. στην Ελβετία.

Θυμώνω. Θυμώνω πολύ. Και δεν θυμώνω τόσο με τα πάσης φύσης λαμόγια που μας κατάντησαν έτσι. Περισσότερο θυμώνω με τη διάχυτη ηλιθιότητα που ίπταται στην ατμόσφαιρα της τυραννισμένης αυτής χώρας και έχει κάνει μέσα σε λίγους μόνο μήνες, όλο σχεδόν το λαό της, θύμα της. Πως διάολο έγινε κατορθωτό να εξαπλωθεί με τέτοια μεγάλη ταχύτητα η …συνευθύνη; Που ήσαν μέχρι πριν λίγο καιρό όλοι αυτοί, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που “έβλεπε” πως το καράβι πήγαινε σε ξέρα αλλά συνέχιζαν να χορεύουν και να χαμουρεύονται στο κατάστρωμα;;;

Καλά εγώ είμαι βλάκας και με είχε πάρει ο ύπνος. Αυτοί που καταλάβαιναν από spreads, CDs, hedge funds και τοξικά ομόλογα γιατί δεν με ξύπναγαν; Αυτοί που είχαν διαγνώσει τα παιχνίδια της Goldman Sachs και τη καταβαράθρωση της Lehman Brothers γιατί δε βάραγαν τις καμπάνες; Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έγιναν όλοι τους οικονομολόγοι. Οικονομικοί αναλυτές της Wall Street και βάλε. Αν τους ρωτήσεις δεν ξέρουν ούτε πόσο κοστίζει ένα καρβέλι, αλλά να σου καταρτίσουν κρατικούς προϋπολογισμούς είναι μανούλες!

Που ήσαν όλοι αυτοί που σήμερα αποδέχονται τη χρεοκοπία ως …αναγκαστική(!) και επιβεβλημένη λύση για …επανεκκίνηση (!) της οικονομίας, για να μπει φρένο στη σπατάλη και τη διαφθορά, για να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος, για να γίνουμε επιτέλους κράτος (!!!).
Πρέπει τώρα εγώ να συμμορφωθώ με τούτη εδώ τη μαλακία, να πάψω να υπερασπίζομαι την τιμή έστω της μειοψηφίας, που δεν είχε ποτέ σχέση με τις κονόμες; Πρέπει να συμμορφωθώ προς τας υποδείξεις των πολιτικών και των παπαγαλακίων τους;

Κάποιος θα αντιτείνει τη γνωστή καραμέλα: «εμείς φταίμε γιατί εμείς ψηφίζουμε τους ίδιους και τους ίδιους». Θα του απαντήσω πολλά και διάφορα:
Θα του απαντήσω ότι προσωπικά δεν με ρώτησαν αν ήθελα να βάλουν την Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ.
Ερ: «και ποιος είσαι ρε φίλε για να σε ρωτήσουμε
Απ: αυτός που πληρώνει τα σπασμένα.
Θα του απαντήσω ότι δεν με ρώτησαν για το νόμο περί ευθύνης (=ανευθυνότητας/ατιμωρησίας) υπουργών.
Θα του απαντήσω ότι δεν με ρώτησαν για τα δάνεια που έπαιρναν ερήμην μου αλλά πρέπει να τα πληρώσω εγώ.
Θα του απαντήσω ότι δεν με ρώτησαν για να αλλάξω νόμισμα.
Θα του απαντήσω ότι δεν με ρώτησαν για να προσλαμβάνουν συνέχεια.
Θα του απαντήσω ότι δεν με ρώτησαν για τα θαλασσοδάνεια που έδιναν και στη συνέχεια έσβηναν.
Θα του απαντήσω ότι δεν με ρώτησαν για τίποτα απολύτως.
Θα του απαντήσω ότι με έκλεβαν ασύστολα και μου πέταγαν ψίχουλα για να το βουλώνω.
Και θα του απαντήσω ότι νόμιζα πως δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Τόσο βλάκας είμαι.

Δεν παριστάνω το θύμα, παραδέχομαι τη βλακεία μου. Με το ελάχιστο μυαλό που διαθέτω κάνω μια πρόταση: επειδή περισσεύουν οι εξυπνάκηδες σ’ αυτή τη χώρα, μήπως θα έπρεπε να κοιτάξουμε σοβαρά και την περίπτωση να εξάγουμε κάποιους;

Υ.Γ. Παρακαλώ τους πάνσοφους αυτής της γης να με καταλάβουν κι εμένα το βλάκα. Μην απαντήσουν με τεχνικούς όρους γιατί μπερδεύομαι…

3 σχόλια:

  1. Μην ανησυχείς.
    Όλοι "βλάκες" ήμασταν τόσα χρόνια.
    Όπως το είπες ακριβώς.
    Μας έκλεβαν ασύστολα και μας πέταγαν ξεροκόμματα για να το βουλώνουμε.
    Κι εμείς πράγματι το βουλώναμε.

    Αυτό δε μας κάνει ενόχους.
    Μας κάνει απλώς "μαλάκες της υπόθεσης", αφού όπως ήταν φυσικό δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε και να προβλέψουμε την καταστροφή.

    Και πώς να την προβλέψουμε όμως;
    Είχαμε μήπως στα χέρια μας τον κρατικό προυπολογισμό;
    Διαχειριζόαμσταν μήπως τα Ομόλογα και τα παίζαμε στο τζόγο των Χρηματιστηρίων;
    Είχαμε τα κρυφά στοιχεία της Ελ. Στατ. για το Χρέος, το Έλλειμμα κλπ.;
    Ξεραμε για τη Goldmann Sachs?
    Μας είχαν εξηγήσει ποια είναι τα οφέλη και ποιες οι ζημίες από την είσοδο στην Ευρωζώνη;
    Μας είχαν μιλήσει ποτέ για το "Δόγμα του Σοκ";

    Και τελικά... είμαστε υποχρεωμένοι 10 εκατ. λαός να είμαστε οικονομολόγοι και μάλιστα μπασμένοι στα κόλπα για να ξέρουμε;
    Μήπως δεν είμαστε βλάκες αλλά απλώς αγνοούσαμε ολα αυτά;

    Από πότε η άγνοια ελέω συστηματικής παραπληροφόρησης έγινε βλακεία;

    Ευτυχώς τώρα, αν και αργά, είδαμε "το φως το αληθινό", τουλάχιστον εν μέρει, και αντιληφθήκαμε τι παιζόταν στις πλάτες μας τόσα χρόνια και τι παίζεται τώρα.

    Στο χέρι μας (;) είναι να τα αλλάξουμε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαζεστίξ
    το σχόλιο σου συμπληρώνει την ανάρτηση. Χαίρομαι που δεν είμαι ο μοναδικός μη οικονομολόγος, με κληρονομικό μάλιστα χάρισμα, αυτής της χώρας.
    Ο λόγος αυτής της ανάρτησης (τον γράφω) είναι για να εκφράσω το θυμό μου. Διαβάζω συνέχεια άρθρα και σχόλια στο διαδίκτυο που εκφράζουν ακριβώς αυτό το αυτομαστίγωμα.
    Την συνυπευθυνότητα, την συνυπαιτιότητα, τη συνευθύνη.
    Γι’ αυτό αποκάλεσα και αποκαλώ τον εαυτό μου βλάκα. Εμένα και κανέναν άλλον. Αν αυτά τα είχα γράψει σε blog με μεγάλη επισκεψιμότητα να είσαι σίγουρος ότι θα μου είχαν σούρει τα εξ αμάξης. Ξέρεις, οι “οικονομολόγοι” του δίφραγκου.
    Τελικά έχω καταλήξει ότι όλες αυτές τις μαλακίες τις γράφουν ο Καραμανλής, ο Τσοχατζόπουλος, ο Βερελής, ο Βουλγαράκης, ο Εφραίμ και τα τσιράκια τους και στη συνέχεια ακολουθούν διάφοροι άσχετοι.
    Ο Αλογοσκούφης, ο Παπαθανασίου, ο Παπαντωνίου και όλοι αυτοί οι κερατάδες δεν περίμεναν να εξαπλωθεί τόσο πολύ και τόσο γρήγορα η “συνευθύνη”.
    Όπως καταλαβαίνεις τους δώσαμε ακόμη έναν λόγο να γελάνε εις βάρος μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι όλοι οι όψιμοι οιωνοσκόποι βροντοφωνάζουν συνέχεια "εγώ τα λεγα, εγώ τα λεγα!"

    Ακόμη και μες στα νεύρα μας και στην (απαραίτητη ΕΩΣ ένα σημείο) αυτοκριτική μας, κάνουμε μάγκες τους Καραμανλο-Βερελο-Εφραιμο-Βουλγαράκηδες.

    "Αφού όλοι μαζί ευθυνόμαστε, ας βγάλουμε το σκασμό και να υπακούμε αγόγγυστα στην Τρόικα και επιπλέον ας μην τιμωρηθεί κανείς υπαίτιος αφού υπαίτιοι είμαστε όλοι μας"

    Βούτυρο στο ψωμί κάθε λαμόγιου αυτή η λογική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή