Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (κατ’ ευφημισμό «διεθνής», αφού εκτός από την Ελλάδα συμμετέχουν μόλις 8 ακόμη χώρες !), είθισται να αποτελεί την έναρξη του επόμενου οικονομικού έτους.
Παραδοσιακά, ο Πρωθυπουργός εξαγγέλει τους στόχους και τις κατευθύνσεις του νέου προϋπολογισμού που θα καταθέσει εντός δύο μηνών προς ψήφιση από τη Βουλή.
Συνηθίζεται όλα αυτά τα χρόνια δια στόματος Πρωθυπουργού να εξαγγέλονται - το αν υλοποιούνται είναι μια άλλη συζήτηση - και μια σειρά από μεγαλόπνοα προγράμματα και μεγαλεπήβολα σχέδια που σκοπό έχουν - εκτός από το να δημιουργήσουν το περιβόητο «κλίμα» - να «τονώσουν» την οικονομία και να «ανακουφίσουν» τις πλατιές λαϊκές μάζες. Εξαγγέλονται προγράμματα επανακατάρτισης και επιδότησης ανέργων, δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, επιπλέον στήριξη και φοροελάφρυνση της επιχειρηματικότητας, κοινωνικά πακέτα για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ, δημιουργία μεγάλων οδικών αρτηριών και πολλά άλλα.
Φέτος δεν είχαμε τέτοια. Μας τέλειωσαν.
Αντί αυτών φέτος είχαμε άλλες καινοτομίες.
Ο Πρωθυπουργός δεν εμφανίστηκε μόνος του, έστω με τον Υπουργό Τύπου. Φέτος παρουσιάστηκε παρέα με όλη σχεδόν την κυβέρνηση. Οι υπουργοί όχι μόνο παρευρίσκοντο στη συνέντευξη Τύπου δίπλα από τον Πρωθυπουργί, έπαιρναν και το λόγο και με παρεμβάσεις τους έδιναν διευκρινήσεις γι’ αυτά που έλεγε ο Πρωθυπουργός, ή πρόσθεταν αυτά που έκριναν οι ίδιοι!
Με απορία (υπάρχει καλύτερος χαρακτηρισμός, αλλά τον αφήνω…) άκουσα τον Υπουργό Οικονομίας να μιλάει για (ακόμη έναν) φόρο στα ακίνητα. Και ασφαλώς δεν ήμουν ο μόνος εκείνη τη στιγμή που ψαχνόμουνα να δω τι λέει ο υπουργός. Ακόμη και σήμερα όλες οι εφημερίδες, οι ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων ψάχνουν να βρουν επίσημα κυβερνητικά χείλη για να ζητήσουν διευκρινήσεις.
Το ζήτημα τελικά είναι «απλό».
Αρκεί να διαβάσει κανείς την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσα στην οποία παρουσιάζεται ανάγλυφα η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Περιληπτικά λοιπόν, αυτή η ανακοίνωση λέει ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011 το ταμειακό έλλειμμα ήταν 18,6 δισ. ευρώ (15,6 δισ. ευρώ πέρσι), τα έσοδα ήταν 31,09 δισ. ευρώ (32,8 δισ. ευρώ πέρσι), οι δαπάνες αυξήθηκαν, φθάνοντας τα 47,8 δισ. ευρώ (43,5 δισ. ευρώ πέρσι).
Έχουμε λοιπόν και λέμε: μειώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις, πετσοκόπηκαν τα επιδόματα, μειώθηκε το κοινωνικό κράτος, αυξήθηκε ο ΦΠΑ, τα διόδια, τα εισιτήρια των αεροπλάνων, των πλοίων και των μέσων μαζικής μεταφοράς, αυξήθηκαν οι φόροι σε ποτά και τσιγάρα, αυξήθηκαν οι τιμές των καυσίμων, άρα και οι εισπράξεις στο φόρο τους και άλλα πολλά, αλλά… το ταμείον είναι και πάλι μείον!
Τι φταίει λοιπόν;
Τι δεν πήγε καλά;
Ποιανού ήταν το λάθος;
Μήπως του Ελληνικού λαού;
Προφανώς!!!
Οι τροϊκανοί δεν μασάνε. Ζήτησαν εξηγήσεις για να μάθουν που οφείλεται ο εκτροχιασμός από τα συμφωνηθέντα. Οι δικαιολογίες που πρόβαλλε η κυβέρνηση ήταν εν μέρει αληθείς, εν μέρει παιδαριώδεις κι ως εκ τούτου απορριπτέες από την τρόϊκα.
Πρώτη δικαιολογία ήταν ότι δεν περίμενε η κυβέρνηση να έχει αυτά τα αποτελέσματα το μέτρο συλλογής των αποδείξεων για το «κτίσιμο» του αφορολόγητου και την επιστροφή φόρου. Επεστράφησαν 1,2 δισ. ευρώ στους φορολογούμενους και το καράβι …έπεσε σε ξέρα.
Αυτό που ξέχασε η κυβέρνηση να πει στην τρόϊκα είναι πόσα εισέπραξε το κράτος από ΦΠΑ που τα προηγούμενα χρόνια είχε ξεγραμμένο. Οι φορολογούμενοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως δεν πρόκειται να ελεγχθούν ποτέ, για τα ποσά που δήλωσαν, από τον ξεχαρβαλωμένο και με ελλείψεις μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό όμως δεν είναι δικό τους πρόβλημα. Όσο και αν προσωπικά διαφωνώ κάθετα με τη φοροδιαφυγή, μπορώ να «καταλάβω» τον Έλληνα που εξαπατάει ένα κράτος που τον έμαθε έτσι, γιατί το ίδιο είναι ο μεγαλύτερος απατεώνας!
Δεύτερη δικαιολογία (και ηλιθιοδέστερη της πρώτης) ήταν τα μεγάλα ποσά που δαπανήθηκαν, μέσω του ΟΑΕΔ, για την επιδότηση των δεκάδων χιλιάδων νέων ανέργων, μετά τις πρόσφατες αθρόες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Σώώώώώώώπα!!!!
Εσύ ο ίδιος το είχες πει κε Πρωθυπουργέ. Να στο θυμίσω; «Αν παγώσουμε τους μισθούς θα παγώσουμε την αγορά».
Κυκλοφορεί και στο YouTube.
Τι κατάφερες λοιπόν με το να παγώσεις τους μισθούς….και στη συνέχεια να τους μειώσεις …και να τους ξαναμειώσεις …και πάτο δεν έχει αυτό το πανηγυράκι;
Εγώ δεν έχω πτυχίο Οικονομικών Επιστημών, ούτε τα master και τα διδακτορικά σας. Τον κοινό νου διαθέτω, όπως εκατομμύρια συμπολίτες μου. Μπορώ όμως να καταλάβω 2-3 απλά πράγματα.
Να σε ρωτήσω λοιπόν εσένα που κι εσύ καταλαβαίνεις. Αφαιρώντας χρήματα από τον χαμηλόμισθο και τον χαμηλοσυνταξιούχο, μειώνοντας την καταναλωτική τους δύναμη, γυρνώντας τους σε εποχές προ του 2004 και υπό δυσμενέστερες συνθήκες, αφού ζούμε και με τη συνεχή απειλή χρεοκοπίας, πιστεύεις πραγματικά ότι θα επιφέρεις ανάπτυξη και από τη βαθιά ύφεση θα οδηγηθείς σε πρωτογενή πλεονάσματα;
Καλή σας νύχτα κε Πρωθυπουργέ !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου