Σελίδες

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

The Book Thief (2013)


Το τραίνο ταξιδεύει μεταφέροντας την μικρή Liesel, τον αδελφό της και τη μητέρα τους. Ο μικρός δεν θα αντέξει και θα πεθάνει στη διαδρομή. Από το χέρι του παπά θα πέσει το βιβλίο με τη νεκρική τελετή και η Liesel θα το μαζέψει. Είναι η πρώτη της “κλοπή” βιβλίου.

Βρισκόμαστε σε μια μικρή κωμόπολη της ναζιστικής Γερμανίας, παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Liesel μεταφέρεται από το ίδιο το κράτος - προκειμένου να …σωθεί από τον κομμουνισμό – σε ανάδοχη οικογένεια και την αναλαμβάνει το ζεύγος Hans και Rosa Hubermann. Η νέα της οικογένεια τής επιφυλάσσει μια καλή τύχη, τουλάχιστον από τη μεριά του πατέρα. Η “μητέρα” είναι μια στριφνή, πικρόχολη και δεσποτική γυναίκα, που καταπιέζει ακόμη και τον ίδιο της τον άντρα.

Η Liesel θα γνωριστεί με τον Rudy Steiner, ένα γειτονόπουλο το οποίο θα την συμπαθήσει από την πρώτη στιγμή και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Στο σχολείο πηγαίνει για πρώτη φορά και μέσα στο παρατεταμένο γέλιο των συμμαθητών της θα αποκαλυφθεί πως είναι εντελώς αγράμματη (οι κομμουνιστές “πρέπει” να είναι αγράμματοι για να μην είναι επικίνδυνοι!). Παρόλα αυτά έχει τεράστια θέληση να μάθει γράμματα, κάτι που καθόλου δεν θα αργήσει.

Ένα βράδυ το καθεστώς διοργανώνει μια …σεμνή τελετή με λογίδριο του φασίστα δημάρχου υπέρ του Χίτλερ και του ναζισμού και κατά των κομμουνιστών και των Εβραίων. Για να μην αποκαλύψει την αγάπη της για τα βιβλία αναγκάζεται να κάψει και αυτή ένα. Όταν φύγουν όλοι θα σώσει από τη φωτιά και θα “κλέψει” το δεύτερο βιβλίο. Το ανασύρει μισοκαμμένο και το κρύβει στα ρούχα της. Αυτό είναι που θα γίνει η αφορμή να διαβάζει συνεχώς με τον θετό της πατέρα στο υπόγειο του σπιτιού τους. Ο δε τοίχος του υπογείου γίνεται απ’ άκρη σ’ άκρη ένα πελώριο λεξικό, στον οποίο θα γράφει τις νέες λέξεις που μαθαίνει. 

Τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα όταν ο Max φτάνει στο κατώφλι του σπιτιού τους ζητώντας βοήθεια. Ο Max είναι Εβραίος, γεγονός πολύ επικίνδυνο για όποιον τον φιλοξενεί. Ο Hans όμως χρωστά χάρη στον πατέρα του Max και πρέπει να βοηθήσει το γιό του. Ο Max κρατά στα χέρια του το βιβλίο του Χίτλερ “MEIN KAMPF” που δεν το αποχωρίζεται ποτέ και δεν θέλει να το δώσει στην Liesel να το διαβάσει. Μήνες αργότερα θα βάψει όλες τις σελίδες του λευκές και θα το χαρίσει στην Liesel σαν ημερολόγιο για να γράφει τις σκέψεις της.

Η “μητέρα” στέλνει την Liesel στο σπίτι του δημάρχου με τα φρεσκοσιδερωμένα του ρούχα. Εκεί η Liesel θα γνωριστεί με τη σύζυγό του και θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια καλή φιλική σχέση. Θα μείνει έκθαμβη με τον πλούτο της βιβλιοθήκης και αυτό το δωμάτιο θα γίνει το αγαπημένο της στέκι. Σχεδόν καθημερινά θα περνάει τις ώρες της σε αυτή τη βιβλιοθήκη διαβάζοντας συνεχώς και αποστηθίζοντας ολόκληρα βιβλία. Για κάποιον όμως αδιευκρίνιστο λόγο ο δήμαρχος μια μέρα την διώχνει από το σπίτι του και χάνει κάθε επαφή με τον πλούτο των βιβλίων.

Όταν η υγεία του Max επιδεινωθεί δραματικά, προσπαθεί να βρει έναν τρόπο για να τον κρατήσει ζωντανό. Η σκέψη της την οδηγεί και πάλι στο σπίτι του δημάρχου, παρότι είναι ανεπιθύμητη. Και όχι μόνο μια φορά. Θα μπαίνει συνέχεια από το μισάνοιχτο παράθυρο και θα “κλέβει” βιβλία. Θα τα διαβάζει στον Max κι ύστερα θα τα επιστρέφει, “κλέβοντας” άλλα. Ώσπου ύστερα από καιρό ο Max γίνεται καλά και φεύγει από το σπίτι για να μην κινδυνεύσει άλλο η οικογένεια.

Η Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία και γίνεται γενική επιστράτευση. Έτσι, καλείται και ο πατέρας της Liesel να υπηρετήσει, αφήνοντάς την μόνη με την μητέρα της που έχει πια μαλακώσει και αρχίσει να εκδηλώνει την αγάπη της.
Το τέλος επιφυλάσσει εκπλήξεις.  

Μια πανέμορφη Sophie Nélisse στο ρόλο της Liesel, ένας πραγματικά υπέροχος Geoffrey Rush στο ρόλο του πατέρα και μια απίστευτη “κακιά” Emily Watson (η συμπάθειά μου!) στο ρόλο της μάνας.
Το ονειρικό σκηνικό, η φωτογραφία, το λιθόστρωτο της πόλης με τα παμπάλαια σπίτια και τις ναζιστικές σημαίες, το (σχεδόν διαρκώς!) χιονισμένο τοπίο και οι πολύ δυνατές ερμηνείες ακόμη και από μικρά παιδιά, είναι από αυτά που ξεχώρισα.

Όποιος θέλει να δει την ταινία του στέλνω το λινκ (torrent) και φυσικά στο mail του τους υπότιτλους.


12 σχόλια:

  1. Λογικά, παίζεται ακόμα στο σινεμά. Έχω διαβάσει κριτικές. Όσο για το λινκ κλπ, ακόμα δεν έχω αξιωθεί να ασχοληθώ με την προηγούμενη, τι να πω;; Ας πω λοιπόν, ότι το σινεμά για μένα είναι μαγικό (όπως και το θέατρο) και οι ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες αποκτούν άλλη διάσταση, κακά τα ψέματα.. Βέβαια, από το να μη δούμε καθόλου μια ταινία, είναι καλύτερα να τη δούμε σπίτι. Φιλάκια...κλπ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά πάσα πιθανότητα να προβάλλεται τώρα αλλά δεν με απασχολεί. Λόγω αφραγκίας και επειδή δεν γουστάρω να στριμώχνομαι και να ακούω τον καθένα δίπλα μου να τρώει ή να μουρμουράει ή να μιλάει στο κινητό ή να μπαλαμουτιάζεται ή … ή … προτιμώ να κατεβάζω ταινίες και να τις βλέπω όποτε θέλω εγώ.

      Το σινεμά ήταν μαγευτικό παλιότερα. Η τελευταία φορά που είδα ταινία στον κινηματογράφο ήταν για μένα η πλήρης "αποκαθήλωση". Όχι μαγεία, βλακεία ήταν το όλο σκηνικό.

      Όταν διάβασα τον τίτλο, αλλά και όταν είδα τη σκηνή με τη βιβλιοθήκη, εσένα θυμήθηκα. Με τη μούρλια που έχεις με το βιβλίο μια χαρά θα μπορούσες να είσαι η ηρωίδα και να έκλεβες εσύ τα βιβλία. :))))

      Διαγραφή
    2. Κι εγώ μία με τα ίδια! Δεν έχει έρθει το ανίψι να με σιάξει!
      Ελπίζω να έρθει κατά δω η ταινία!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
    3. Να κατεβάζεις ταινίες δεν ξέρεις; Αν ξέρεις πως γίνεται από torrent (δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα!) σου στέλνω λινκ και υπότιτλους και δεν περιμένεις να έρθει στους κινηματογράφους.

      Διαγραφή
  2. Ωωωω..πολυ ενδιαφερον..Κριμα που δεν ειμαι σε φαση να βλεπω τετοιες ταινιες πια.:(
    Ελπιζω καποια στιγμη να καταφερω να την δω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν είσαι σε φάση; Τα μηνύματα που περνάει η ταινία είναι πολλά. Ακόμη και ο γερμανικός λαός (κομμουνιστές, εβραίοι) δεινοπάθησαν από το χιτλερικό στρατό.
      Να σου πω κάτι; Κι εγώ για κάποια χρόνια έβλεπα μόνο κωμωδίες και γκλάμουρ σαχλαμαρούλες. Δεν "πήρα" τίποτα. Μάλλον την ώρα μου έχασα. Απόδειξη ότι δεν θυμάμαι τίποτα και καμία.
      Καλή ημέρα να έχεις.

      Διαγραφή
  3. Πέτρο μου εγώ είχα για πολύ καιρό τοtherapy movies και είχα δει δεκάδες ταινίες αλλά όπως γίνεται συνήθως με όλα αυτά τα site , το έκλεισαν κι από τότε μένω ανενημέρωτη...
    Το torrent δεν το έχω δοκιμάσει...
    θα το προσπαθήσω και αυτή που αναφέρεις είναι μια ταινία που
    θέλω να δω... αν δεν τα καταφέρω θα σου ζητήσω το λινκ...
    Καλό ξημέρωμα σου εύχομαι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλό με τα torrent είναι ότι δεν μπορούν να τα κλείσουν. Δεν έχουν καν έδρα στην Ελλάδα, οπότε αν τα κυνηγήσουν θα τα κυνηγήσουν άλλοι και όχι οι δικοί μας που τα κάνουν διαρκώς μπάχαλο.
      Μέχρι πέρσι κατέβαζα και εγώ από sites. Άλλα έκλεισαν, άλλα αποφάσισαν ότι θέλουν λεφτά, ενώ οι περισσότεροι hosters (easybytez, hotfile κλπ) απαιτούν επίσης συνδρομή. Όλοι τους όταν ξεκίνησαν το είχαν τσάμπα και αφού μας έβαλαν στο τρυπάκι το γύρισαν στην κονόμα.
      Καλά κάνουν, εγώ δεν θα μπορέσω.
      Το μόνο "κακό" είναι ότι τα torrent δεν έχουν υπότιτλους (αν έχουν συνήθως είναι αγγλικοί) και υποχρεώνεσαι να τους κατεβάζεις από αλλού. Υπάρχουν 10-15 ελληνικά sites με υπότιτλους, οπότε και πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα.
      Αν χρειαστείς βοήθεια εδώ είμαι.

      Διαγραφή
  4. Το κατεβάζουμε και μόνοι μας μεσιέ!.... (ελπίζω δηλαδή, μη λέω μεγάλες κουβέντες)
    Πολύ ωραία ταινία φαίνεται απ' τις περιγραφές σου κι έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σου. Λοιπόν αν δεν τα καταφέρω θα πέσω στην ανάγκη σου. Αν ναι, θα σου πω εντυπώσεις.
    Φιλιά πολλά Πέτρο μας και καλή βδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ παιδάκι μου καταπιάνεσαι με χιλιάδες πράγματα, σ' αυτό θα κωλώσεις; Δεν σε φοβάμαι!
      (εύχομαι να πέσεις στην ανάγκη μου για να σου κάνω τον δύσκολο...)
      ^_^

      Διαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρον το θέμα της ταινίας, Πέτρο, και δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου.
    Όμως δεν κατεβάζω ταινίες, οπότε άκυρο για μένα!
    Σ' ευχαριστώ για τη μία ακόμα κινηματογραφική πρόταση που μας κάνεις και μάλιστα με εκλεκτές ταινίες!
    Γλαύκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγκατέστησε το μTorrent στον υπολογιστή σου (το κατεβάζεις δωρεάν, αρκεί μια αναζήτηση στο Google) και η συνέχεια είναι πανεύκολη ακόμη και σε μικρό παιδί. Ζήτησε το πολύ πολύ βοήθεια από κάποιον γνωστό σου. Είναι κρίμα να μην μπορείς να απολαύσεις κάποιες καλές ευκαιρίες που προσφέρει το διαδίκτυο.
      Φιλιά.

      Διαγραφή