Σελίδες

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Νόσος Νάξος


               Φωτο από http://souvenirbox.blogspot.gr/

Η “νόσος Νάξος” είναι μια μορφή Αρρυθμιογόνου Μυοκαρδιοπάθειας, η οποία αποτελεί σημαντική αιτία αιφνιδίου θανάτου, σε νέους κάτω των 35 ετών, ιδιαίτερα αθλητές. Η ασθένεια αυτή απαντάται σε συχνότητα 1:5.000 έως 1:1.000 στο γενικό πληθυσμό. Στο νησί της Νάξου και γενικότερα στις Κυκλάδες απαντάται σε ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα.
Την επικίνδυνη αυτή ασθένεια που δρα στο σκοτάδι την ανακάλυψαν - και στη συνέχεια εντόπισαν το υπεύθυνο γι’ αυτήν γονίδιο - δύο Έλληνες γιατροί.

Το 1985 ο Καρδιολόγος κ. Νίκος Πρωτονοτάριος πηγαίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Νάξο για να κάνει το αγροτικό του. Το ιατρείο του στήνεται στην ορεινή Νάξο, στο χωριό Φιλώτι.
Όλα θα αρχίσουν όταν στο αγροτικό του ιατρείο θα αντιμετωπίσει δύο περιστατικά με Αρρυθμιογόνο Μυοκαρδιοπάθεια, τα οποία δεν ενέπιπταν σε καμία καταγεγραμμένη νόσο. Μαζί με την σύζυγό του, Παιδίατρο κα Ανταλένα Τσατσοπούλου θα αρχίσουν την εις βάθος έρευνα για το τι είναι αυτό που συμβαίνει στο νησί της Νάξου, που οφείλεται και πως μπορεί αντιμετωπιστεί.

Το ζευγάρι των Ελλήνων Ιατρών παρακολουθώντας τα περιστατικά και μελετώντας τις οικογένειες του νησιού στις οποίες αυτά εμφανίζονταν, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η νόσος είναι κληρονομική. Οι δύο Έλληνες επιστήμονες κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το γονίδιο εκείνο στη δυσλειτουργία του οποίου οφείλεται η νόσος Νάξος.

Όπως εξηγεί ο κ. Πρωτονοτάριος: Το γονίδιο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη η οποία αποτελεί μέρος των δεσμοσωμάτων, των σχηματισμών εκείνων οι οποίοι συνδέουν τα κύτταρα μεταξύ τους”.
Όταν σε μια καρδιά τα κύτταρα δεν συνδέονται όπως θα έπρεπε, τότε η καρδιά δεν θα αντέξει το έντονο μηχανικό στρες μιας άσκησης.
 
Κατόπιν των εμπεριστατωμένων γενετικών μελετών που πραγματοποίησαν ο κ. Πρωτονοτάριος και η κ. Τσατσοπούλου, απέδειξαν πως η νόσος κληρονομείται με παρόμοιο τρόπο που κληρονομείται και η μεσογειακή αναιμία. Δηλαδή δύο υγιείς γονείς που είναι και οι δύο φορείς του γονιδίου το οποίο προκαλεί την νόσο, υπάρχει πιθανότητα σε ένα ποσοστό 25% να γεννήσουν ένα άρρωστο παιδί.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτονοτάριο: Tο γονίδιο στο οποίο οφείλεται η νόσος Νάξος φέρει μια έλλειψη δύο νουκλεοτιδίων (δομικών μορίων του DNA) σε σχέση με το κανονικό. Η έλλειψη αυτή καθίσταται φανερή με κλασικές μοριακές τεχνικές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί κανείς εύκολα να έχει μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το αν κάποιος είναι φορέας του γονιδίου ή πάσχων. Η βεβαιότητα της διάγνωσης, ειδικά για μια νόσο η οποία προκαλεί μη ειδικές αλλοιώσεις στην καρδιά, είναι υψίστης σημασίας για τους πάσχοντες τους οποίους μπορούμε να προφυλάξουμε. Αν οι πάσχοντες υποβάλλονται συχνά σε καρδιολογικό έλεγχο και δεν υποβάλλουν την καρδιά τους σε μεγάλο μηχανικό στρες, το οποίο φαίνεται ότι προάγει τη νόσο, η πρόβλεψη γι' αυτούς μπορεί να είναι πολύ καλή. Πρέπει να σας πω ότι ο μεγαλύτερος ασθενής με νόσο Νάξος έφθασε την ένατη δεκαετία της ζωής του”.
[…]
“Η εφαρμογή μιας πολιτικής όμοιας με αυτή που ακολουθείται για τη μεσογειακή αναιμία θα εμποδίσει τις γεννήσεις παιδιών με νόσο Νάξος και τελικά θα την αφανίσει, πράγμα που είναι το ζητούμενο”.

Την ίδια περίπου εποχή έχει ξεκινήσει αντίστοιχη επιστημονική έρευνα στη βορειοανατολική Ιταλία. Όπως εξηγεί στο βίντεο η Παθολογοανατόμος του Πανεπιστημίου της Πάντοβα Cristina Basso, στον τόπο της το 13% των αιφνίδιων θανάτων σε νέους οφείλεται στην Αρρυθμιογόνο Μυοκαρδιοπάθεια. Συγκρίνοντας τα περιστατικά και τα αποτελέσματα των ερευνών τους οι Ιταλοί επιστήμονες κατέληξαν στο ότι τα ευρήματα των δύο Ελλήνων συναδέλφων τους είχαν κοινά χαρακτηριστικά. Σε συνάντηση που είχαν με το ζεύγος των Ελλήνων επιστημόνων, κατέληξαν από κοινού στο συμπέρασμα ότι οι ασθένειες ήσαν σχεδόν ίδιες.

Σύμπτωση;
Για να δούμε.

Όπως εξηγεί ο κ. Πρωτονοτάριος, για 3,5 και πλέον αιώνες οι Ενετοί κυριαρχούσαν στο Αιγαίο. Πρωτεύουσα του Δουκάτου του αρχιπελάγους του  Αιγαίου ήταν η Νάξος. Συνεπώς υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες, όταν οι Ενετοί ήρθαν στη Νάξο (1207 μ.Χ.) να μετέφεραν το συγκεκριμένο γονίδιο που ενοχοποιείται για την ασθένεια (σημ: η πρώτη αρχαία ελληνική αποικία στη Σικελία είχε πάρει το όνομα ‘Νάξος’).
Το (μάλλον αναπάντητο) ερώτημα είναι: Οι Ενετοί μετέφεραν το γονίδιο από την Ιταλία στη Νάξο ή από τη Νάξο στην Ιταλία;

Μελέτες του κου Πρωτονοτάριου και της κας Τσατσοπούλου απέδειξαν ότι η νόσος εμφανίζεται κυρίως στα ορεινά χωριά της Νάξου. Όπως εξηγεί η γενετίστρια κ. Αντιγόνη Μηλιού “επειδή υπήρχε απομόνωση στις ορεινές περιοχές της Νάξου, οι άνθρωποι άρχισαν να παντρεύονται μεταξύ τους και να δημιουργούν οικογένειες, ούτως ώστε ένα γονίδιο που αν βρισκόταν στον γενικό πληθυσμό δεν θα εμφανιζόταν τόσο συχνά, άρχισε να εμφανίζεται σε ένα σημαντικό ποσοστό. Οπότε όσο περνούν οι γενιές αυτό το ποσοστό συντηρείται και εμφανίζεται κάποιες φορές και σαν ασθένεια”.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτονοτάριο, “…από την στιγμή που έχει ταυτοποιηθεί το ελαττωματικό γονίδιο μπορούμε με έναν προγεννητικό έλεγχο να εντοπίσουμε το πρόβλημα και ενδεχομένως να σταματήσει μια εγκυμοσύνη στην οποία είναι πάσχων το έμβρυο, ή να γίνει διάγνωση πριν την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα της γυναίκας, ώστε να επιλεγεί σπερματοζωάριο το οποίο δεν φέρει το γονίδιο”.

Το διήμερο 20 και 21 Μαρτίου 2014, στο Πανεπιστήμιο ‘Palazzo del Bo’ της Πάντοβα της Ιταλίας έλαβε χώρα διεθνές επιστημονικό συνέδριο, με συμμετοχή επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, στο οποίο βραβεύτηκαν οι δύο Έλληνες επιστήμονες κ. Ν. Πρωτονοτάριος και κ. Α. Τσατσοπούλου.

Ο Καθηγητής Καρδιαγγειακής Παθολογοανατομίας του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, Δρ Gaetano Thiene, τόνισε μεταξύ άλλων:
“Εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας και από τις δύο μεριές του Ατλαντικού ωκεανού, της κοινότητας που μοιράστηκε μαζί τους την έρευνα και μελέτη της Αρρυθμιογόνου Μυοκαρδιοπάθειας, είναι μεγάλη μου χαρά να απονείμω στον Νίκο Πρωτονοτάριο αυτή την τιμητική πλακέτα. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την προσφορά του στους ασθενείς και για την προσφορά του στην πρόοδο της ανθρωπότητας, ως ένα άξιο τέκνο του πολιτισμού και της επιστήμης της Αρχαίας Ελλάδας”.

O Νίκος Πρωτονοτάριος και η Ανταλένα Τσατσοπούλου,
μαζί με τον γιο τους Αλέξανδρο, λίγο μετά την παραλαβή
του βραβείου από την Ακαδημία Αθηνών
(Η φωτο είναι από το tear.gr

Πηγές:



Εκπομπή “Γκρίζες Ζώνες”, Mega. Δημοσιογράφος Μαρία Καρχιλάκη


Επίλογος
Το μόνο που μπορεί να κάνει η ταπεινότητά μου είναι να ευχαριστήσει ολόθερμα τους δύο Έλληνες Γιατρούς - Ερευνητές.
Αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη της Ελλάδας που αντιστέκεται.
Της Ελλάδας που εργάζεται, που ερευνά, που παλεύει, που δημιουργεί.
Της Ελλάδας που μεγαλουργεί.
Της Ελλάδας που σε κάνει υπερήφανο.

Δεν έχω την τιμή να γνωρίζω τον Καρδιολόγο - Ερευνητή κ. Νίκο Πρωτονοτάριο, ούτε τη σύζυγό του Παιδίατρο - Ερευνήτρια κ. Ανταλένα Τσατσοπούλου. Έχω την μεγάλη χαρά να έχω “γνωρίσει” μέσα από την διαδικτυακή μου περιπέτεια την αδελφή της κ. Τσατσοπούλου, Άννα, ένα mail της οποίας υπήρξε η αφορμή αυτού του σημειώματος.
Πρόκειται για την Αννούλα της Πάρου.

Άννα μου, μεγάλη μου τιμή! Σε ευχαριστώ που μέσα από αυτό το mail μού επέτρεψες να γνωρίσω το έργο των αγαπημένων σου ανθρώπων!
Είμαι βέβαιος πως όλη η Ελλάδα τούς ευχαριστεί και τους στέλνει τα συγχαρητήρια της.


ΥΓ: Θέλω να ευχαριστώ και προσωπικά τον κ.  Πρωτονοτάριο και την κ. Τσατσοπούλου για τις επισημάνσεις τους στο πιο πάνω κείμενο.


Update 25/3/2014:
Ανέβασα την ανάρτηση και στο http://enomenoiblogers.blogspot.com.


46 σχόλια:

  1. ω ναι! υπάρχουν Έλληνες που μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι!
    τρανό το παράδειγμα των γιατρών που μας γνώρισες, και πολύ σοφά έπραξες, Πέτρο. με τη σειρά μου τους χιλιοευχαριστώ κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλώς και υπάρχουν οι Έλληνες που μας κάνουν υπερήφανους. Πάντοτε γινόταν και πάντοτε θα γίνεται. Θέματα σαν και αυτό είναι από τα αγαπημένα μου και εύχομαι να τα ανακαλύπτω και να τα προβάλλω.
      Ας είναι πάντα καλά η Άννα που μοιράστηκε μαζί μας τον αγώνα και τα επιτεύγματα αυτών των ανθρώπων. Το μικρό αυτό σημείωμα, σχετικά ασήμαντο στην 20ετή περίπου πορεία τους, αφιερώνεται και στην Άννα.

      Διαγραφή
  2. Πέτρο, επειδή είδα και το βίντεο, από την εκπομπή που μίλησαν οι άνθρωποι, ένα έχω να πω: όταν υπάρχουν άνθρωποι με τέτοιο ήθος και πίστη στον αγώνα τους -πέρα από την επιστημονική τους ιδιότητα- απορώ πως υπάρχουν ακόμα Έλληνες (και δυστυχώς είμαστε εκατομμύρια..) που ασχολούμαστε με τόσο "μικρά", κενά, όσο και υπερφίαλα θέματα.. Κρίμα που δεν παραδειγματιζόμαστε από τέτοιους ανθρώπους. Για να μην μακρηγορώ, θα το θέσω με θράσος: είμαστε δυό κόσμοι. Και λυπάμαι που δεν θα ενωθούμε ποτέ, γιατί, προφανώς και δεν έχουμε τα κότσια, αλλά ούτε και τις ίδιες αξίες, εμείς "οι από δω"..............

    Υ.Γ Έλεγα κι εγώ, κάτι μου θυμίζει το επίθετο της κοπέλας! :))
    Άννα, πόσα συγχαρητήρια;..... Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω πει και γράψει πάρα πολλές φορές πως ανέκαθεν εδώ βρίσκονταν δύο Ελλάδες. Κινούνταν παράλληλα και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν συναντήθηκαν ποτέ.
      Δυστυχώς γιατί η μία δεν ξύπνησε την άλλη και ευτυχώς γιατί η μία δεν βρώμισε την άλλη.
      Η Ελλάδα του σκυλάδικου και του λουλουδοπόλεμου, των δανείων, του λάιφστάιλ, του χρηματιστηρίου, των ΜΚΟ, των διαπλεκομένων, των τραμπούκων με τα μαύρα, της μίζας… και όλα τα θλιβερά υπόλοιπα που όλοι ξέρουμε είναι που έβγαιναν στην επιφάνεια γιατί αυτό βόλευε και πάντα θα βολεύει τους τσοπάνηδες.
      Η Ελλάδα που δουλεύει, που παλεύει, που πολλές φορές (αν όχι τις περισσότερες) αγωνίζεται δίχως χρηματοδότηση και κόντρα στη ‘λογική’ της μάζας που σε θέλει να μη σηκώνεις κεφάλι, είναι που με κάνει εμένα περήφανο και να πιστεύω ότι δεν έχουν χαθεί όλα.
      Ότι αξίζει να κοντράρουμε τους τσοπάνηδες και να πολεμήσουμε γι’ αυτά που πιστεύουμε και μας αξίζουν.

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Πέτρο, χθες ήμουν πολύ συγκινημένη από το αφιέρωμά σου στους πολύ αγαπημένους μου ανθρώπους, για να μπορέσω να γράψω περισσότερα.
      Ήθελα, όμως, να πω, πως αν είναι ένα μήνυμα, που θέλω να μείνει, είναι ότι καμιά γωνιά του τόπου μας δεν είναι πολύ μικρή για να δημιουργήσεις πάνω της. Και ότι κανένας μας δεν είναι πολύ ανήμπορος για να μπορέσει, στον τομέα του και στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να βάλει ένα λιθαράκι για να κάνει αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο.
      Είναι ένα μήνυμα κυρίως για τους νεότερους από εμάς, και για εκείνους τους ανθρώπους με δυνατότητες, που η (δικαιολογημένη) απογοήτευση τους οδηγεί στο δρόμο της ξενιτιάς.
      Και πάλι σ'ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    2. Προφανώς θα αστειεύεσαι!!

      Εγώ σε ευχαριστώ όσο δεν μπορείς να φανταστείς. Όχι μόνο έμαθα πράγματα που παντελώς αγνοούσα, αλλά τώρα πια μπορώ να ενημερώσω και να παροτρύνω όσους προτίθενται να ασχοληθούν με τον αθλητισμό (τουλάχιστον το άμεσου περιβάλλοντός μου), να προχωρήσουν στις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να προλάβουν το ανεπανόρθωτο.

      Σκέφτομαι λοιπόν Άννα πόσο μεγάλης αξίας είναι αυτή η ανακάλυψη. Ακόμη και ένας άνθρωπος να σωθεί, το κέρδος είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ.

      Εύχομαι όσοι διαβάσουν το μικρό αυτό αφιέρωμα, να ευαισθητοποιηθούν και να κοινοποιήσουν σε όσο περισσότερους μπορούν την σπουδαιότατη αυτή ανακάλυψη και τους τρόπους πρόγνωσης.
      Πριν λίγες μέρες στην Πάτρα πέθανε μια αθλήτρια 27 μόλις ετών. Κολυμπούσε στην πισίνα του κολυμβητηρίου και βρέθηκε στον πάτο της. Ο ιατροδικαστής ακόμη δεν έχει καταλήξει στο τι είναι αυτό που την σκότωσε. Φυσικά δεν μπορώ να υποστηρίξω πως απόλυτα σίγουρα η κοπέλα είχε την νόσο Νάξος, είναι όμως μια υπόθεση. Δεν είναι;

      Να είσαι καλά Άννα. Πάντα ευπρόσδεκτα τα mails σου και οι συζητήσεις μας.

      Διαγραφή
  4. να ειναι καλα οι ανθρωποι για την προσφορα το ηθος και το εργο τους!αννα συγχαρητηρια για την οικογενεια σου!πετρο μου χιλια ευχαριστω για την τοσο ελπιδοφορο αναρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ και εγώ Χριστίνα.
      Όλοι είμαστε ευγνώμονες σε αυτούς τους ανθρώπους.
      Την συγκεκριμένη ανάρτηση την έχω ήδη ξεχωρίσει μέσα μου.

      Διαγραφή
  5. Πέτρο μπράβο σου που το ανέδειξες, έστω κι εδώ, στο μικρό μας κύκλο. Λυπάμαι που δεν είχα διαβάσει ως τώρα κάτι σχετικό, θλίβομαι που τέτοιοι σπουδαίοι άνθρωποι μένουν στην αφάνεια και οικτίρω τον εαυτό μου που αγνοεί πως στην πατρίδα μας υπάρχουν κορυφαίοι επιστήμονες και ερευνητές. Συχνά υποτιμάμε τους εαυτούς μας, αναμασώντας στερεότυπα και ψευδείς εντυπώσεις. Πως στη χώρα μας δεν γίνονται έρευνες, δεν υπάρχουν τα μέσα και οι γνώσεις και πως μόνο στο εξωτερικό υπάρχει "σωτηρία". Με το κείμενό σου αυτό, εκτός απ' την πληροφόρηση για τη σπάνια αυτή νόσο, μας έδωσες την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, να εκτιμήσουμε το έργο τους και να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας.
    Ενθουσιάστηκα που πίσω απ' αυτή την ιστορία κρύβεται και η Άννα μας. Συμμερίζομαι τη χαρά και τη συγκίνησή της. Τους αξίζουν όλα τα εύσημα!
    Μπράβο σε όλους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σου κρύβω Μαρία ότι από προχθές Παρασκευή που βραβεύτηκαν αυτοί οι δύο άνθρωποι ψάχνω διαρκώς στο ίντερνετ να βρω κάποιο αφιέρωμα για τη διεθνή αυτή αναγνώριση.
      Ακόμα τίποτα.

      Μόλις οι δημοσιογράφοι μας βρουν το χαμένο αεροπλάνο, αναλύσουν τις εναλλακτικές του Πούτιν και μοιράσουν τα πλεονάσματα της εξαιρετικής μας κυβέρνησης, ίσως να πάρει σειρά και αυτό το …θεματάκι.

      Σίγουρα δημοσιογραφία δεν είναι αυτό που όλοι συνηθίσαμε να νομίζουμε. Αφού πέρασαν δεκαετίες αποχαύνωσης τελικά ανακαλύψαμε πως η δημοσιογραφία είναι απολύτως κατευθυνόμενη. Όποιος δημοσιογράφος πάει να σηκώσει κεφάλι στο αφεντικό του το πολύ πολύ να του δώσουν τη στήλη με τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

      Είναι όμως μαγικό που αυτοί οι δύο άνθρωποι άρχισαν να δουλεύουν χωρίς τα απαραίτητα μέσα, χωρίς βιβλιογραφία, κυριολεκτικά βάδιζαν στο σκοτάδι μέχρι που βρήκαν το φως. Σε ένα αγροτικό ιατρείο σε ένα ορεινό χωριό.
      Αυτό που όλοι μας καταλαβαίνουμε είναι ότι ο σπόρος μπορεί να φυτρώσει παντού. Μεράκι και καρδιά χρειάζεται!

      Στέκομαι στα λόγια του Καθηγητή Gaetano Thiene: “Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την προσφορά του στους ασθενείς και για την προσφορά του στην πρόοδο της ανθρωπότητας, ως ένα άξιο τέκνο του πολιτισμού και της επιστήμης της Αρχαίας Ελλάδας”.
      Δεν είναι απίστευτος ο παραλληλισμός; Να ακούγεται η Ελλάδα στην ανθρωπότητα όχι μόνο για το χρέος της και τα λάθη της αλλά και για τα επιτεύγματα και την προόδο της επιστήμης;
      Τα ακούτε εκεί στο υπουργείο;;;;;

      Τα ‘ΜΠΡΑΒΟ’ αξίζουν σε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά στην Αννούλα που μας βοήθησε να τους ανακαλύψουμε.

      Διαγραφή
  6. Είμαι κι εγώ πολύ συγκινημένη και νιώθω την Αννούλα.μας. Πριν φθάσω μέχρι κάτω είδα το όνομα και το νησί κι αμέσως στροφάρισα... Βλέπω και τη φωτογραφία ,,,Αννούλα μου μοιάζετε πολύ!!!
    Αννούλα μου να τους χαίρεσαι και να τους καμαρώνεις! Γνωρίζω ότι έχεις όχι μόνο άριστες σχέσεις αλλά και ιδιαίτερη αδυναμία!
    Μπράβο που μας κάνουν περήφανους αν και πέρασε στα αζήτητα... Τι κρίμα ....Τόσες άχρηστες πληροφορίες στα υποτιθέμενα ειδησιογραφικά sites!

    Πέτρο μου σε ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση! να'σαι καλά!
    Καλησπέρα είπα;
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δικό μου blog έχει σχετικά πολύ μικρή επισκεψιμότητα. Θα ήθελα λοιπόν να σε παρακαλέσω και σένα και όσους τύχει να μας διαβάσουν να κάνουν μια σχετική αναφορά για το θέμα, ή έστω μια παραπομπή.
      Ξέρεις πολύ καλά ότι δεν πουλάω διαφημίσεις (σιχαίνομαι!!!) και δεν με ενδιαφέρει να μαθευτεί το blog. Θεωρώ όμως πως όσο πιο πολλοί μάθουν για το συγκεκριμένο θέμα και αν υπάρχουν γονείς που έχουν παιδιά που αθλούνται ακόμη περισσότερο, θα έχουμε όλοι μας προσφέρει – με τις μικρές δυνατότητες που μας παρέχει το blogging – τεράστιες υπηρεσίες.
      Εσύ που έχεις και fb κάνε μια νύξη για το θέμα. Βάλε τους φίλους σου να αναζητήσουν να μάθουν περί τίνος πρόκειται. Το φαντάζεσαι να έρθει μια μέρα να σε βρει κάποια μάνα, ή να στο γράψει στο fb πως το παιδί της σώθηκε από αυτό που διάβασε;

      Διαγραφή
    2. Μία μόνο; Πάω τώρα άμεσα στο φέις και με πολλαπλές αναφορές αν χρειαστεί όχι για απλή αναδημοσίευση και ψάχνω προσεχώς πώς θα το παρουσιάσω στο μπλογκ μου. Έχω άλλες δύο παρουσιάσεις να κάνω προγραμματισμένες.
      Μακάρι να βοηθήσουμε έστω κι έναν!
      Έφυγα .............

      Διαγραφή
    3. Τώρα αν θα σου πω ότι ήμουν σίγουρος;!
      Γνωρίζω την ευαισθησία σου Αριστέα. Ξέρω πως είσαι ικανή να μιλάς ακόμη και στη δουλειά για το ζήτημα. Εγώ πάντως αυτό κάνω.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
    4. Το κείμενο με το οποίο προώθησα μόλις την είδηση και αναδημοσίευσα την ανάρτηση σου:

      Διαβάζουμε ειδησιογραφία καθημερινά στα διάφορα sites και μαθαίνουμε πληροφορίες του κώλου! Πότε βλεφοπετάρισε η Μενεγάκη, ποιος θα παρουσιάζει το νέο παιχνίδι στο τάδε κανάλι, αν το μπόινγκ έστριψε σε τόσες γωνίες και αν χώρισε την ημέρα που πετούσε ο πιλότος!
      Ρε άι σιχτίρ!
      Κι όταν τιμούνται Έλληνες γιατροί για την ανακάλυψη και τη συνεισφορά τους σε μια ασθένεια που θεωρείται πλέον σημαντική αιτία αιφνιδίου θανάτου, σε νέους κάτω των 35 ετών και ιδιαίτερα αθλητές πρέπει να έχεις φίλη κατά τύχη την αδερφή της γιατρίνας ή να διαβάζεις τον εξαιρετικό Πέτρο τον Ακυβέρνητο!
      Σας παρακαλώ , κάτι που δεν κάνω συχνά... αναδημοσιεύστε! Ίσως σώσουμε τη ζωή κάποιου αθλητή .... Θυμηθείτε την κολυμβήτρια που πρόσφατα χάθηκε στην Πάτρα!
      Μεταδώστε πληροφορίες που συνεισφέρουν!
      Σας ευχαριστώ
      @

      Διαγραφή
    5. Και πρέπει να διορθώσω το ...κατά τύχη! Ευτυχής η στιγμή της διαδικτυακής συνάντησης με την γλυκιά μας Αννούλα!

      Διαγραφή
    6. Βλέπω πως στο FB ..."τα χώνεις" ! :)))))
      Ευχαριστώ πολύ για την αναδημοσίευση.
      Υπάρχει κανα λινκ (ρωτάω γιατί είμαι εντελώς άσχετος) για να διαβάσουμε ενδεχόμενα σχόλια;

      Διαγραφή
    7. Στο φέις σπάνια μιλάω και γι αυτό και μου δίνουν σημασία όταν το κάνω!
      Έχω ασφαλή σύνδεση κι έτσι δεν υπάρχει τίποτα δημόσια ορατό. Αν υπάρξουν σχόλια μπορώ να μεταφέρω εδώ με αντιγραφή-επικόλληση!

      Δεν είμαι πάντα γλυκιά. Όταν χρειαστεί να θυμώσω θυμώνω. Προτιμώ τη γαλήνη για πολλούς λόγους, αλλά είναι να μην τα πάρω!!!!

      Διαγραφή
    8. Και πάλι ευχαριστώ και περιμένω νέα.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
    9. Σχόλιο κανένα ! Likes 15!
      Την καλησπέρα μου :)

      Διαγραφή
    10. Πολύ μ' αρέσουν (ειρωνικά το λέω) αυτά τα likes. Όποιος δεν έχει τίποτε να πει πατάει ένα κουμπάκι για να επισημάνει ότι ...πέρασε! Γι' αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους δεν μου αρέσει το ψυχρό facebook.
      Πάντως αν έστω και ένας το διαβάσει και ευαισθητοποιηθεί να το μεταφέρει στον περίγυρό του, είναι κάποιο κέρδος.

      Διαγραφή
  7. Χίλιες φορές μπράβο τους, γιατί, πέρα από το ότι είναι Άνθρωποι, είναι πάνω απ' όλα επιστήμονες, που θέλουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό κι όχι να κρατήσουν απλά τον τίτλο!!!
    Τους άξιζε η διάκριση για πολλούς λόγους, που δεν μου επιτρέπεται να αναφέρω εδώ!!! Γι' αυτό και χάρηκα διπλά όταν το είδα!!!
    Συγχαρητήρια, Αννούλα και σε σένα Πετρή!!!
    Γλαύκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ Γλαύκη μου δεν έκανα απολύτως τίποτα. Και μόνο που μου επετράπη να κοινοποιήσω αυτή τους τη βράβευση και τον αγώνα 20ετίας που κρύβεται πίσω της, το θεωρώ ήδη υπεραρκετό.
      Χαίρομαι ιδιαίτερα που οι καλοί μου φίλοι χαίρονται με παρόμοιες αναρτήσεις και φανερώνουν τον ενθουσιασμό τους.
      Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  8. Πολύ όμορφη είδηση, αισιόδοξη και ιδιαίτερη καταμεσής τόσων και τόσων άλλων που ξεχειλίζουν μιζέρια, αντανακλώντας μονίμως μια εικόνα μετριότητας και απογοήτευσης. Μα τα νέα ως γνωστόν φτάνουν ως και να δημιουργούν την εικόνα που έχουμε για την πραγματικότητα - δε συνιστούν απλά μια "αντανάκλαση" τους. Λένε περισσότερα για μας τους ίδιους, παρά για την "αλήθεια εκεί έξω".

    Γι' αυτόν τον λόγο επιπλέον είναι πραγματικά πολύ ωραίο αυτό το κείμενο σου. Πέραν του εύλογου, που αφορά το περιεχόμενο του. Και, ναι, υπάρχει αυτή η πλευρά, άλλο που αρκετοί δε θέλουν να μας την υπενθυμίζουν. Μας αρκεί που το κάνουμε εμείς.

    Μπράβο στους γιατρούς-ερευνητές, σε σένα και σε όσους δημοσίευσαν την είδηση και... στην Αριστέα που το ανακοίνωσε στο facebook. :P

    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε φτάσει στο σημείο να νομίζουμε ότι αν μια είδηση δεν ακουστεί από τα δελτία των 8, δεν ασχοληθεί ο Αυτιάς, ο Ντερμπεντέρης, ο Παπαδάκης ή ο Ευαγγελάτος, δεν είναι είδηση! Η πλάκα είναι που ο ένας αντιγράφει τον άλλον, οπότε οι "ειδήσεις" είναι απλά αναπαραγωγή των ίδιων και των ίδιων με διαφορετικά τσιτάτα.

      Θεωρώ απόλυτα βέβαιο πως αν δεν υπήρχαν αυτού του είδους οι (προβεβλημένοι στο γυαλί) δημοσιογράφοι που διαθέτει η χώρα και δεν βομβάρδιζαν με τόσα ψέματα το εθισμένο στις αρλούμπες κοινό τους, ως και τα αποτελέσματα της κάλπης θα ήταν διαφορετικά.

      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Αν για κάτι μπορούμε να αισθανόμαστε καλά με τη χρήση του ίντερνετ είναι το ότι βάζοντας τα κατάλληλα φίλτρα στην ενημέρωση που παρέχει και την αισθητική μας μπορούμε να ανακαλύψουμε την αλήθεια.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  9. Τα σέβη μου στους επιστήμονες!
    Κάτι τέτοιες ειδήσεις τις ρουφάμε όπως η διψασμένη γη το νερό. Άννα και Πέτρο, ευχαριστούμε που τη μοιραστήκατε μαζί μας!
    Χρόνια μας πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "...τις ρουφάμε όπως η διψασμένη γη το νερό". Το απέδωσες τέλεια!
      Χρόνια Πολλά Σοφία.

      Διαγραφή
  10. Παντα με συγκινει παρα πολυ να διαβαζω ιστοριες για Ελληνες που με κανουν να νοιωθβ περηφανια ...μου εχει λειψει πολυ το τελευταιο καιρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τους αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια του κόσμου!!
    Αναδημοσιεύω στη σελίδα μου και σε μια άλλη με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα αμέσως...και θα κάνω παραπομπή εδώ σε επόμενη ανάρτησή μου...νομίζω πως αξίζει να διαβαστεί από όλους, όπως ακριβώς τα έγραψες!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ σε ευχαριστώ Μαρία για την προσπάθεια να μαθευτεί απ' όσο γίνεται περισσότερους.

      Διαγραφή
  12. Χαίρομαι όταν μαθαίνω για αξιόλογους ανθρώπους και για τις αξιόλογες πράξεις τους.
    και βρίκσονται γύρω μας, περνούν δίπλα μας στο δρόμο και δεν τους αναγνωρίζουμε.
    Αν περάσει βέβαια η Ζέτα Μακρυπούλια θα τη γνωρίσουμε.
    Βέβαια, για να λέμε του στραβού το δίκιο, οι άνθρωποι που αφιερώνουν τη ζωή τους στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, δεν αποσκοπούν -ούτε καν επιθυμούν ίσως- τη δημοσιότητα για το πρόσωπό τους.
    Τους φτάνει να προσφέρει το έργο τους στην κοινωνία.
    Ελπίζω -κι αυτό είναι το σημαντικότερο- η ανακάλυψη της νόσου να σώσει ανθρώπους.

    ΥΓ.: Και διάβαζα εγώ το επίθετο και έσπαγα το κεφάλι μου να βρω τι μου θυμίζει... Αχ βρε Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί φίλε αξίζει να λέγονται επιστήμονες.
      Κάτι άλλοι ή το ρίχνουν στο φακελάκι ή στο ακόμη χειρότερο βουλευτιλίκι.

      Διαγραφή
  13. Μπορώ να σε βεβαιώσω, Μαζεστίξ, πως ήδη έχει σώσει αρκετούς.
    Και, για να μην χώνομαι ανάμεσα στα σχόλια σαν μαϊντανός, με την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω όλους για το ενδιαφέρον. Όλους τους φίλους, που διαβάσατε, σχολιάσετε, αναδημοσιεύσατε και με οποιονδήποτε τρόπο βάλατε την θετική συνεισφορά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα, ποιος μαϊντανός; Αστειεύεσαι; Ό,τι μάθαμε το οφείλουμε σε σένα και μόνο.
      Όπως έχουμε ήδη πει παρόμοιες ειδήσεις δεν πρόκειται να βγουν ποτέ στον αέρα ή αν κάποτε βγουν θα γίνει κάποια πολύ μικρή αναφορά. Να είσαι βέβαιη πως αν κάποιος από όσους μας διαβάζουν κινητοποιηθεί και προλάβει το κακό, αυτό θα το "πιστωθείς" αποκλειστικά εσύ.
      Μπορώ να καταλάβω τους χαμηλούς τόνους που θέλεις να κρατήσεις (κάτι που κάνουν μόνο οι αξιόλογοι άνθρωποι), αλλά να ξέρεις πως αν κάποιος χρωστάει πολλά πολλά ευχαριστώ αυτός είμαι εγώ και όσοι μου έκαναν τη χαρά να διαβάσουν το άρθρο και κάποιοι να το αναδημοσιεύσουν.
      Και τα οφείλουμε φυσικά σ' εσένα.
      Καλό βράδυ να έχεις.

      Διαγραφή
  14. Ήρθα εδώ από της Μαρίας το μπλοκ.. που μας προτρέπει να το κάνουμε...με μεγάλη μου χαρά διάβασα για τα επιτεύγματα από τους σπουδαίους αυτούς επιστήμονες και ένιωσα περήφανη που είμαι Ελληνίδα.. δεν γνώριζα τίποτε ούτε για εκείνους ούτε και για την έρευνα που έχουν κάνει.. .αλλα ουτε για την βράβευση τους....και λυπάμαι πολύ γι αυτό.... αν μπορούμε να κάνουμε κάτι να μαθευτεί το γεγονός από την μεριά μου θα βάλω το λίνκ στην επόμενη ανάρτηση μου... να έρχονται να διαβάζουν και να νιώθουν περήφανοι και εκείνοι.. όπως όλοι μας.!!!!!! να είναι καλά και να κάνουν πάντα αυτό που αγαπάνε περισσότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ρούλα για τη δική σου συνεισφορά. Μακάρι να το μάθουν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι και να σωθούν ζωές. Είναι και προσωπική μου χαρά όταν διαπιστώνω ότι πίσω από την Ελλάδα της μιζέριας υπάρχει και αυτή που δεν θα σκύψει ποτέ το κεφάλι.
      Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  15. Πέτρο
    τον γιατρό Νίκο Πρωτονοτάριο αλλά και τον αδελφό του είχα την τιμή να γνωρίζω από όταν ήταν ακόμη φοιτητές.
    Συνομίληκοι και συντοπίτες με τον άντρα μου΄έκαναν παρέα.
    Δυστυχώς η ζωή απομακρύνει τους ανθρώπους, ωστόσο πάντα παρακολουθούσαμε τις επιτυχίες τους και νιώθαμε περήφανοι γι αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη η τιμή και για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε μέσα από το επιστημονικό του έργο και γίναμε και εμείς περήφανοι.
      Καλό σαββατοκύριακο να έχεις.

      Διαγραφή
  16. Πέτρο απουσίαζα μερικές μέρες και δεν είχα δει αυτήν την ανάρτηση που μπράβο σου .
    Την είχα διαβάσει και είχα νιώσει την υπερηφάνεια των Ελλήνων γιατρών που δούλεψαν με αγάπη και μεράκι πάνω στη νόσο . Το έργο τους ελάχιστα προβλήθηκε αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμα και ανθρώπινοι γιατροί . Η Αννούλα της Πάρου έχει απόλυτα δίκιο να λατρεύει αυτούς τους ανθρώπους .
    Ευχαριστούμς πολύ Πέτρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Αννούλα μάς τους γνώρισε και τους λατρέψαμε όλοι.
      Τα ευχαριστώ είναι όλα δικά της γιατί μας άνοιξε τα μάτια.
      Καλή η νέα εβδομάδα σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  17. Εφτασα στην πόρτα σας μεσα από το μπλογκ της φιλης Ρούλας Σμαραγδένιας .
    Πραγματικά αξίζουν πολλά μπράβο πρώτα σ' αυτούς τους δυο ανθρώπους για την ανεκτίμητη προσφορά τους, αλλά σ' αυτό το μπλογκ που διαλέγει να προβάλλει την φωτεινή πλευρά της τόσο ταλαιπωρημένης μας πατρίδας!
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μπράβο αξίζουν στους δύο αυτούς επιστήμονες και σε κάθε Έλληνα που μέσα από τη δουλειά του μας βγάζει από τη μιζέρια μας και προβάλλει την Ελλάδα της αξιοσύνης.
      Εγώ, πιστέψτε με, δεν έκανα απολύτως τίποτα. Ήταν μεγάλη μου χαρά που μου επέτρεψαν να μάθω για το όμορφο αυτό ταξίδι τους.
      Καλή συνέχεια και σε εσάς.

      Διαγραφή
  18. Δεν μπορω λογω..Ασχετοσυνης,να συμμετασχω στις αναδημοσιευσεις..Ειμαι περηφανος..Και για τους Ελληνες επιστημονες..
    ΚΑΙ για την Αννουλα μας...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή