Σελίδες

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Εικαζόμενη συναίνεση


Με το Ν.3984/2011 που ψήφισε η Βουλή (ΦΕΚ 150Α) “ρυθμίζονται οι γενικές αρχές και οι προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων από ζώντες και θανόντες ανθρώπους με σκοπό τη μεταμόσχευση στο ανθρώπινο σώμα”.

Τις τελευταίες ημέρες η παραπάνω είδηση ξανακάνει το γύρο του διαδικτύου. Αφορά την υποχρεωτική δωρεά οργάνων, λόγω “…εικαζόμενης” συναίνεσης! Σύμφωνα με αυτό το νόμο, όλοι οι Έλληνες πολίτες θεωρούνται εν δυνάμει δωρητές οργάνων και ιστών, εκτός εάν το αρνηθούν με γραπτή τους δήλωση και ζητήσουν να εξαιρεθούν!!!  

Απ’ όσο θυμάμαι, σε τίποτα έως τώρα δεν έχουν ζητήσει τη συναίνεσή μας, ούτε καν την έχουν εικάσει. Ξεκίνησαν να ψηφίζουν νόμους, εφαρμοστικές διατάξεις και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου χωρίς έλεος και χωρίς αιδώ. Άρχισαν να μας πηδάνε ομαδικά και θα το πάνε μέχρι τέλους. Αυτά είναι γνωστά και κουράζει και η αναφορά τους. Αυτό που με διαολίζει είναι η …γραπτή δήλωση. Δεν ξέρω εσείς, προσωπικά πάντως δεν θυμάμαι στο παρελθόν να έχει ψηφιστεί νόμος που θα ισχύσει για όσους δεν …αρνηθούν!

Ας θυμηθούμε λίγο την ιστορία. Είχε ξεσπάσει σάλος στο διαδίκτυο (και όχι μόνο) πριν από 1,5 περίπου χρόνο, όταν μάθαμε για την επικείμενη ψήφιση αυτού του νόμου. Η κυβέρνηση δεν πτοήθηκε από τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε και ο νόμος ψηφίστηκε κανονικά. Αυτό που πήρε όμως αναβολή είναι η εφαρμογή του.

Όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι ιθύνοντες αφήνουν να περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα και να δοθεί το περιθώριο ώστε η κοινή γνώμη να εμπεδώσει τη νέα παπάρα. Στο μεταξύ έχει φροντίσει η ίδια η επικαιρότητα να ανατροφοδοτηθεί τόσο πολύ και τόσες φορές, ώστε να έχει χαθεί η μπάλα. Με τις απανωτές καρπαζιές που έχει φάει στο κεφάλι του ο Έλληνας πολίτης, σιγά μη θυμάται και σιγά μην ασχολείται με την …εικαζόμενη συναίνεση.


Ο πάλαι ποτέ υπουργός (και αλήστου μνήμης) Λοβέρδος, στην προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις του κόσμου, της επιστημονικής και θρησκευτικής κοινότητας, αλλά κυρίως των κυβερνητικών βουλευτών, έφερε τροποποίηση όσον αφορά την έναρξη ισχύος του νόμου, την οποία μετέθεσε για την 1η Ιουνίου 2013. Ο τυχοδιώκτης Λοβέρδος σκέφτηκε: “όταν εφαρμοστεί ούτε εμείς θα είμαστε στην κυβέρνηση, ούτε εγώ στο υπουργείο”. Κατεύνασε έτσι τις αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης, τη γνώμη ψήφο των οποίων είχε ανάγκη και ο νόμος του ψηφίστηκε. Από πόσους; Θα δούμε παρακάτω.

Το γελοίο της υπόθεσης είναι πως με αυτή την «εξυπνάδα» ο Λοβέρδος θέλησε να υποχρεώσει τον επόμενο υπουργό να αρχίζει να εφαρμόζει τον δικό του νόμο, χωρίς ο ίδιος (ο Λοβέρδος) να τον έχει εφαρμόσει ποτέ!!!

Ανάμεσα σε αυτούς που είχαν αντιδράσει ήταν και ο Πρόεδρος του ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) Ιωάννης Βλαχογιάννης, ο οποίος υπέβαλλε και την παραίτησή του.
Είμαι σε θέση να γνωρίζω τον άνθρωπο, και, πιστέψτε με, δεν υπάρχει στην Ελλάδα άλλος επιστήμονας που γνωρίζει τη μεταμόσχευση όσο αυτός. Δεν τίθεται θέμα ούτε για την επιστημονική του κατάρτιση, ούτε για την προσφορά του στο συνάνθρωπο, ούτε για τον χαρακτήρα του.
Αλλά τι τα θέλουμε; Εδώ αποφασίζει ο κος υπουργός. Να τι μας είπε: “Δεν μπορεί ένας διοικητής οργανισμού να επιβάλει την ατζέντα του στον υπουργό”.
(ακόμη χειρότερα αν αυτός ο διοικητής δεν έχει διοριστεί από τον Λοβέρδο, θα συμπλήρωνα εγώ)
Και συνέχισε: Όποιος θέλει να επιβάλλει ατζέντα, να υποβάλλει και παραίτηση”.
Αυτά μας είπε ο Λοβέρδος και …καθάρισε!

Όποιος ανατρέξει στο διαδίκτυο θα βρει βίντεο (π.χ. εδώ) με την “Ολομέλεια” της Βουλής της Τετάρτης 15/6/2011 όπου ψηφίστηκε ο νόμος Λοβέρδου. Ζήτημα να βρει στα έδρανα όλους κι όλους 20 βουλευτές. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέστησαν καν στη συνεδρίαση, διότι συμμετείχαν στις μαζικές κινητοποιήσεις του Αθηναϊκού λαού έξω από το Κοινοβούλιο. Θα θυμούνται όλοι πως επρόκειτο για τις παλλαϊκές συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων», όπως τους βάφτισαν τότε σκωπτικά τα ΜΜΕ. Δεκάδες βουλευτές δήλωσαν πως φοβήθηκαν να πλησιάσουν τη Βουλή λόγω του συγκεντρωμένου πλήθους.

Την ίδια ημέρα (15/6/2011) ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απηύθυνε διάγγελμα στον ελληνικό λαό για συναίνεση, εθνικό καθήκον και μπλα μπλα μπλα, ανήγγειλε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης για την οποία είπε πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.


Για να κάνουμε λοιπόν τη σούμα: ο Πρόεδρος του ΕΟΜ παραιτείται, ο χειμαζόμενος λαός βρίσκεται στους δρόμους, οι βουλευτές δεν προσεγγίζουν τη Βουλή φοβούμενοι, όπως επικαλέστηκαν, τη σωματική τους ακεραιότητα, ο πρωθυπουργός διαλύει την κυβέρνηση, ορίζει άλλη και ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης και ο Λοβέρδος με μια …«πλειοψηφία» 5-10 βουλευτών περνάει την επίμαχη διάταξη για την οποία κόπτεται όλη η ελληνική κοινωνία. 
Άλλες έννοιες δεν είχε!

(Τις πληροφορίες τις άντλησα κυρίως από το freepeoplenow.wordpress.com)


Θα παραθέσω κάποια σημαντικά άρθρα του νόμου και θα τα σχολιάσω:

Στο άρθρο 5 (απαγόρευση ανταλλάγματος) §1 αναφέρεται: “Η δωρεά ανθρωπίνων οργάνων από νεκρούς και ζώντες δότες γίνεται εθελοντικά και χωρίς αμοιβή”.

Αυτό το “εθελοντικά” πολύ θα ήθελα να μου το εξηγήσουν αυτοί μου με θεωρούν εν δυνάμει δότη, εικάζοντας τη συναίνεσή μου. Δεν με ρώτησαν, το έχω συνηθίσει, αλλά να μου μιλούν και για εθελοντισμό πάει πολύ.

Στο άρθρο 9 (αφαίρεση οργάνων από θανόντα δότη) § 2 που είναι και το επίμαχο, ο Λοβέρδος εικάζει τη συναίνεση όλων μας: “Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο 3. Η έναρξη ισχύος της παρούσας παραγράφου αρχίζει από 1.6.2013 προκειμένου στο διάστημα αυτό να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πολιτών μέσω εφαρμογής συγκεκριμένης εκστρατείας…”

Όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει ούτε την βούλησή του να γίνει δωρητής οργάνων. Αλλά, είπαμε, αυτό ανήκει στη σφαίρα εικασιών Λοβέρδου. Στο μεταξύ, παρότι εργαζόμενος σε Νοσοκομείο και παρά το γεγονός ότι έρχομαι συχνά σε επαφή με τη Μεταμοσχευτική Ομάδα του, δεν έχει τύχει να …ενημερωθώ πλήρως. Για να ακριβολογούμε, δεν ενημερώθηκα καθόλου. Φαντάσου δηλαδή οι υπόλοιποι!

Στο άρθρο 10 (τήρηση ανωνυμίας) αναφέρεται: “Η ταυτότητα του νεκρού δότη οργάνων δεν αποκαλύπτεται στον λήπτη και την οικογένειά του. Δεν αποκαλύπτεται επίσης η ταυτότητα του λήπτη στην οικογένεια του νεκρού δότη.”

Τώρα μάλιστα. Κανάλια και εφημερίδες συνέχεια αναμεταδίδουν την είδηση του (συνήθως) δυστυχήματος όπου «η οικογένεια του άτυχου νέου αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά του». Αναφέρονται τα στοιχεία, η ηλικία, η καταγωγή του, μέχρι που δείχνουν και φωτογραφίες. Η ανωνυμία πάει περίπατο και ο νόμος επίσης.

Τον επόμενο Απρίλιο, όταν υπουργός Υγείας ήταν το άλλο (σάπιο) φρούτο ο Κουτρουμάνης ψηφίστηκε ο Ν.4075/2012 (ΦΕΚ 89Α). Στο άρθρο 55 § 4 αναφέρεται: “Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3984/2011 (Α’ 150) προστίθεται μετά τη φράση «παράγραφο 3» η φράση «και κατόπιν συναίνεσης της οικογενείας του».”

Τρίχες κατσαρές. Δηλαδή όποιος δεν έχει εκφράσει ρητώς την αντίθεσή του, μπορεί το οικογενειακό του περιβάλλον να κάνει άρση της «εικαζόμενης» συναίνεσης. Κάτσε να εφαρμοστεί σε λίγους μήνες και θα μας πουν πως (πάλι) δεν καταλάβαμε καλά. Στο μεταξύ μπορούμε να περάσουμε την ώρα μας διαβάζοντας εδώ.

Από μια σειρά άρθρων που διάβασα κατέληξα στο συμπέρασμα πως ούτε και η Εκκλησία της Ελλάδας συμφωνεί με το νόμο. Μια σειρά από ιεράρχες έχουν εναντιωθεί και ζητούν από τους πολίτες να μην υπακούσουν. Και να σημειωθεί πως βάσει του Ν.3984/2011 στο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων βρίσκεται και ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δεν είμαι κατά της μεταμόσχευσης. Το αντίθετο. Είμαι υπέρ κάθε αφιλοκερδούς και ανώνυμης συνεισφοράς στο συνάνθρωπο, ανεξάρτητα χρώματος, φυλής, θρησκείας, κοινωνικής τάξης και οικονομικής επιφάνειας.
Όμως θεωρώ ότι η αλληλεγγύη και ο αλτρουισμός δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται με νόμο και δεν είναι δυνατόν να στιγματίζονται όσοι αρνηθούν την εφαρμογή του. Ποιος εξασφαλίζει πως αυτοί που αρνηθούν εγγράφως τη δωρεά των οργάνων τους, δεν θα τους αρνηθούν τη μεταμόσχευση εάν κάποτε αυτοί χρειαστούν;;;

ΥΓ: Προσωπικά δηλώνω πως αύριο κιόλας θα αναζητήσω να βρω αν υπάρχει αντίστοιχο έντυπο-δήλωση άρνησης και θα το υπογράψω. Το τι έχω συνεννοηθεί να πράξουν οι δικοί μου, σε περίπτωση που «φύγω», είναι άλλο θέμα…


6 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Πέτρο Κ. Διαβάζοντας την αντίστοιχη με την δική σου ανάρτηση στο blog τοιχο τοιχο , είχα την τύχη, μέσω του σχολίου σου, να γνωρίσω και το δικό σου blog. Η τοποθέτησή σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη και, μια που πρόκειται για το ίδιο θένα, αισθάνομαι την ανάγκη να καταθέσω και στον δικό σου τόπο, τις απόψεις που εξέθεσα στον Μαζεστιξ (ένα copy paste του εαυτού μου νομίζω συγχωρείται;)
    Μόλις έθιξες το σημαντικότερο, ίσως, θέμα της τελευταίας διετίας ! Και η σημασία του δεν βρίσκεται μόνον στις άμεσες επιπτώσεις που μπορεί να εχει σ'εμάς ή στους αγαπημένους μας. Δυστυχώς, το παρόν, μαζι με άλλα μέτρα ( codex alimentaris κτλ) φανερώνουν την σταδιακή διευκόλυνση της μετατροπής του ατόμου από ον σε αντικείμενο. Σε αντικείμενο προς, οικονομική κυρίως, εκμετάλευση . Από την άλλη, με την άρση της αναγκαιότητας συγκατάθεσης για δωραιά οργάνων (αναίρεση ,ουσιαστικά, της προαιρετικότητας ) καταφέρεται μεγάλο πλήγμα στο αίσθημα αλληλεγύης, αφού ο φόβος θα υπερισχύει του αλτρουισμού. Τέλος πιστεύω πως ο προορισμός κάθε σωστού γιατρού είναι να μάχεται τον πόνο και τον θάνατο, μέχρις εξαντλήσεως των γνώσεων και των δυνατοτήτων του. Και κάθε πραγματικός γιατρός είναι σε θέση να γνωρίζει οτι πολλες φορές είναι πολύ δυσδιακριτη η γραμμή που χωρίζει την ζωή από τον θάνατο. Και σε κάθε περίπτωση, ειναι υποχρεωμένος να υποστηρίζει την ζωή, ακόμα κι αν οι πιθανότητες είναι εναντίον της. Οι τεχνολογίες ανάπτυξης και δημιουργίας συνθετικών ή καλλιεργημένων ιστών και οργάνων, προοδεύουν ταχύτατα. Κοστίζουν όμως σαφώς περισσότερο από την χρήση των "έτοιμων". Εύκολα μετατρέπουμε λοιπόν τις Μονάδες Εντατικής σε μάντρες ανταλλακτικών...
    Άννα Πάρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αρέσκομαι σε θεωρίες συνομωσίας, αλλά με την παντελή έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει για το θέμα (όπως και σε χιλιάδες άλλα) κάνω δεύτερες σκέψεις. Το θέμα ανακινήθηκε από το διαδίκτυο, είδες να «παίζει» σε κανα κανάλι;

      Το νόημα των όσων έγραψα και πιστεύω είναι πως δεν θα επιτρέψω σε κανέναν υπουργό να αποφασίζει πόσο θα ζήσω και πότε θα με αποσυνδέσουν. Το ίδιο ισχύει και για τους δικούς μου ανθρώπους. Αυτό μέχρι σήμερα είναι - και θέλω να συνεχίσει να είναι - θέμα του οικείου περιβάλλοντος. Δεν μπορώ να φανταστώ τη στιγμή που ο γιατρός θα βγει από την Εντατική και θα μου (ή θα τους) ανακοινώσει ότι «ο άνθρωπος σας πέθαινε και του αφαιρέσαμε τα όργανα επειδή δεν βρήκαμε την υπογραφή του περί του αντιθέτου». Και ποιος διαβεβαιώνει ότι λέει αλήθεια; Ποιος διαβεβαιώνει ότι τον (με) κράταγαν στη ζωή μέχρι να εντοπίσουν ιστοσυμβατό λήπτη και μάλιστα φραγκάτο που πληρώνει αδρά;

      Μας συγκρίνουν με άλλες προηγμένες (μη χέσω) χώρες, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός δοτών ανθρωπίνων οργάνων. Ε, και; Μήπως να αρχίσουμε την καταμέτρηση σε πόσα χιλιάδες πράγματα διαφέρουμε (κυρίως υστερούμε) από αυτούς; Μήπως να μιλήσουμε για παροχές στα δικά τους Συστήματα Υγείας; Μήπως να αναφέρουμε ότι σε αυτές δεν αντιμετωπίζουν τους ασθενείς σαν ανθρώπινα σκουπίδια;

      Η προσφορά ιστών και οργάνων έχει την έννοια του εθελοντισμού.
      Διαφορετικά λέγεται εμπόριο.
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  2. Αυτό με την παραίτηση του προέδρου του ΕΟΜ, τώρα το διαβάζω.
    Επειδή για κάποιους λόγους το είχα ψάξει πολύ το ζήτημα, διαπίστωσα πως υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε γιατρου΄ς πάνω στο θέμα.
    Άλλοι που λένε "πάση θυσία να βρεθούν μοσχεύματα" (ακόμη κι αν σε αμφιλεγόμενες περιπτώσεις, με την πράξη της θυσίας του δότη "ακυρώνεις" ηθικά το μεγαλείο της σωτηρίας του λήπτη)
    κι άλλοι που βάζουν το ζήτημα της ηθικής τάξης στο θέμα φοβούμενοι τις πιθανές επιπτώσεις στην κοινωνία ενός γενικευμένου πάρε-δώσε οργάνων, το οποίο ΚΑΙ λόγω των ελλείψεων του ΕΣΥ μπορεί να ξεφύγει απ' τον έλεγχο και να στηθούν μαγαζάκια ή και μαγαζάρες από διάφορους επιτήδειους.
    Αυτοί που δεν ντρέπονταν να ζητούν εκβιαστικά φακελάκι πριν απ' την εγχείρηση, δε βλέπω σε τι θα τους εμποδίσει να προχωρήσουν και σε άλλες ανίερες πράξεις, με όχημα την εικαζόμενη συναίνεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως για την παραίτηση του προέδρου του ΕΟΜ στο είχα αναφέρει σε σχόλιο στην περσινή σου ανάρτηση. Μπορεί να κάνω και λάθος και να το είχα γράψει αλλού. Τελοσπάντων, επειδή όπως προείπα τυχαίνει να τον γνωρίζω και σε κάθε περίπτωση θα σεβόμουν απόλυτα τη δική του άποψη, (έχω μάθει στη ζωή μου να ακούω τις απόψεις των καθ’ ύλη αρμοδίων και όχι των αεριτζήδων Λοβέρδων) έψαξα στο ίντερνετ να βρω την τοποθέτησή του στο θέμα. Και έπεσα επάνω στη διαφωνία και την παραίτησή του!

      Αλλά δεν στέκομαι σε αυτό. Κάποιος (ηλίθιος) μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για κόντρες «μεγαλογιατρών» που «πάνε κόντρα στον υπουργό» και τέτοιες αηδίες. Στέκομαι σε αυτό που έγινε στη Βουλή και είναι κυριολεκτικά για φτύσιμο. Βάλε το βίντεο και δες πόσοι το ψήφισαν. 10-15 νοματαίοι αποφάσισαν για 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

      Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν, θα μου πεις. Όμως το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και επειδή έχει να κάνει με θέματα υγείας και βιοηθικής να είσαι σίγουρος ότι κανένας επόμενος υπουργός δεν θα τον αλλάξει. Θα ισχυρίζονται όλοι πως δέχονται πιέσεις από άλλες χώρες στις οποίες εφαρμόζεται και θα ξεγλιστράνε.

      Απορώ όμως, αφού εφαρμόζεται σε μια σειρά από χώρες, πως είναι δυνατόν μονίμως να υπάρχει έλλειψη οργάνων; Όλοι αυτοί που χάνουν τη ζωή τους είναι ιστοσυμβατοί μεταξύ τους και με κανέναν άλλον; Πρόσφατα διαβάζαμε για την αφαίρεση οργάνων από έναν άτυχο συμπολίτη μας τα όργανα του οποίου έφυγαν για Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία. Τι διάολο; Εκεί δεν πεθαίνει κανένας;

      Ο νόμος Λοβέρδου προβλέπει την ανάκληση ανά πάσα στιγμή της υπογραφής άρνησης δωρεάς οργάνων. Θα το υπογράψω το κωλόχαρτο (αν ποτέ το βρω) και έχω αποφασίσει να δώσω στους δικούς μου ένα άλλο με νεότερη ημερομηνία υπογραφής. Ας το χρησιμοποιήσουν αυτοί όπως νομίζουν.

      Ασταδιάλα! Γράφω λες και πέθανα ήδη…!!!
      Ποτέ δεν θα πεθάνουμε κουφάλα Λοβέρδε :))

      Διαγραφή
  3. Είναι κρίμα και εξοργιστικό τόσο σοβαρά και ευαίσθητα θέματα να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία και κυρίως από τον αρμόδιο υπουργό (Λοβέρδο) με τόση προχειρότητα, ελαφρότητα και κουτοπονηριά...
    Είναι πράγματι καινοφανές και ηλίθιο να σε υποχρεώνει νόμος να γίνεις δωρητής οργάνων χωρίς τη συναίνεσή σου!
    Συμφωνώ απόλυτα με το συμπέρασμά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή ακριβώς το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο - μιας και έχει να κάνει με το πολυτιμότερο αγαθό - θα έπρεπε να είχε προηγηθεί σημαντική και πολύμηνη διαβούλευση, τουλάχιστον με την επιστημονική κοινότητα. Σε παρόμοια θέματα οι επιστήμονες πρέπει να εισηγούνται και οι υπουργοί να εγκρίνουν και να νομοθετούν, όχι το αντίθετο. Όταν οι άνθρωποι που έχουν περάσει όλη τη ζωή τους στα νοσοκομεία και στα προσκέφαλα των ετοιμοθάνατων διαφωνούν, ε διάολε, κάτι δεν πάει καλά! Και δεν μπορώ να αποδεχθώ πως ακόμη και γι' αυτό θα αποφασίζει ένας διάττοντας "αστέρας" της πολιτικής και του υπουργείου Υγείας.
      Το ΔΣ παραιτήθηκε (είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη υπουργό Ξενογιαννακοπούλου) και φυσικά ο Λοβέρδος δεν πτοήθηκε. Τους αντικατέστησε με άλλους, πρόθυμους.
      Σήμερα, αυτός ο τιτάνας της πολιτικής (σαχλαμάρας) βρίσκεται στα αζήτητα, έφτιαξε ένα φόρουμ ...σκέψης (!!!) και ψάχνει να βρει τη ψήφο του...!

      Διαγραφή