Σελίδες

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

John Rabe (2009)


“Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι μια μέρα 
θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή μου εντελώς.”


Κίνα, Δεκέμβριος 1937
Τα ιαπωνικά στρατεύματα είναι έτοιμα να επιτεθούν στην κινεζική πόλη Νανκίνγκ (τότε κινεζική πρωτεύουσα). Ο Γερμανός John Rabe που ζει στην Κίνα περισσότερο από 27 χρόνια είναι ο διευθυντής του τοπικού εργοστασίου της Siemens, το οποίο παράγει ηλεκτρική ενέργεια για εκατομμύρια ανθρώπους. Ο  John Rabe παίρνει διαταγή από το ναζιστικό καθεστώς της χώρας του να εγκαταλείψει την Νανκίνγκ και να επιστρέψει στο Βερολίνο. Ήδη ο αντικαταστάτης του έχει καταφθάσει.

Στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση που δίνει ο Rabe, η πόλη δέχεται επίθεση από τα ιαπωνικά βομβαρδιστικά. Όμως, το γερμανικό ναζιστικό καθεστώς διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Ιάπωνα Αυτοκράτορα. Την φιλία αυτή θα εκμεταλλευτεί ο Rabe και θα προσπαθήσει μέσα στο εργοστάσιο της Siemens να σώσει όσους περισσότερους Κινέζους μπορεί.

Ο Δρ. Robert Wilson μισεί τον φασίστα John Rabe και την ιδεολογία του. Ο ίδιος, σχεδόν χωρίς τα απαραίτητα μέσα, δίνει τις δικές του μάχες και σώζει καθημερινά δεκάδες ζωές που καταφθάνουν στο νοσοκομείο του.

Η μοίρα τα φέρνει έτσι ώστε αυτοί οι δύο «εχθροί» να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Με πρόεδρο τον Rabe και αντιπρόεδρο τον Δρ. Wilson δημιουργείται η «Ζώνη Ασφαλείας της Νανκίνγκ» όπου εντός των ορίων της - λόγω των φιλικών σχέσεων Ιαπωνίας-Γερμανίας - οι Ιάπωνες δεν θα επιτεθούν, αλλά και οι υπεύθυνοι δεν θα κρύψουν κανέναν Κινέζο στρατιώτη.  


Ο Rabe θα στείλει επιστολή στον Χίτλερ καταγράφοντας τα εγκλήματα των Ιαπώνων, ζητώντας του να μεσολαβήσει. Κάτι που δεν θα γίνει ποτέ! Πρέπει λοιπόν αυτός και οι συνεργάτες του να παλέψουν μόνοι τους.  

Η ιστορία κατέγραψε ότι ο John Rabe και το επιτελείο του κατάφεραν να σώσουν περισσότερους από 200 χιλιάδες ανθρώπους, που πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι χωρίς τη δική του παρουσία θα είχαν βρει τον θάνατο!

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα.
Οι θηριωδίες του ιαπωνικού στρατού στην πόλη Νανκίνγκ έμειναν στην Ιστορία ως «Η Σφαγή της Νανκίνγκ» ή «Ο Βιασμός της Νανκίνγκ». H κινεζική πλευρά κάνει λόγο για γενοκτονία. Υποστηρίζει ότι μέσα στις πρώτες 6 εβδομάδες από την εισβολή και κατοχή στην Νανκίνγκ σφαγιάστηκε ο μισός πληθυσμός της (300.000 άμαχοι), ενώ δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και παιδιά έπεσαν θύματα βιασμού από τον ιαπωνικό στρατό. Οι Ιάπωνες ποτέ δεν παραδέχτηκαν ότι διέπραξαν θηριωδίες, ισχυριζόμενοι ότι αυτοί οι αριθμοί αναπαράγονται για προπαγανδιστικούς λόγους.
 
Ο John Rabe και η σύζυγός του Dora

Ο John Rabe τελειώνει την αποστολή του και επιστρέφει το Βερολίνο, όπου προσπαθεί να αφυπνίσει το γερμανικό κοινό για τα εγκλήματα των Ιαπώνων. Η Γκεστάπο τον συλλαμβάνει, οδηγείται στη φυλακή, ενώ κατάσχονται τα ημερολόγιά του (ανακαλύφθηκαν ύστερα από 60 χρόνια), καθώς και το υπόλοιπο αποδεικτικό υλικό που είχε συγκεντρώσει (φωτογραφίες, ταινίες κλπ). Αποφυλακίζεται με την παρέμβαση της Siemens, η οποία, προκειμένου να τον προφυλάξει, τον στέλνει στο υποκατάστημά της στο Αφγανιστάν. Η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τον βρίσκει πλήρως εξαθλιωμένο. Θα πεθάνει ξεχασμένος στις αρχές του 1950. 
 
Είναι εκπληκτική η ομοιότητα του ηθοποιού Ulrich Tukur με τον αληθινό John Rabe. Εξαίρετος ο αντισυμβατικός Steve Buscemi ως Δρ. Wilson, υπέροχη η ερμηνεία της Anne Consigny στο ρόλο της Valérie Dupres.
 

ΥΓ: Η ταινία περιέχει αρκετές φρικτές σκηνές. Δεν συστήνεται για ανήλικους.

14 σχόλια:

  1. Συγνώμη, η Siemens είναι "μέσα στα πράγματα" από καταβολής κόσμου; Στο τέλος θα αποκαλυφθεί ότι πρώτα έγινε η Siemens και μετά ο κόσμος, ή (ακόμα πιο ακραίο) ότι τον κόσμο τον έπλασε η Siemens.. Για να σοβαρευτώ, δεν την έχω δει την ταινία, οι χώρες που παίζουν πρωταρχικό ρόλο πάντως στις θηριωδίες, είναι περίπου οι ίδιες, όλα τα χρόνια.. Η Γκεστάπο από την άλλη, τα λάθος άτομα αφόπλιζε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να βρεις την ιστορία αυτού του ανθρώπου στο ίντερνετ. Ναι μεν ήταν Εθνικοσοσιαλιστής (ναζί δηλαδή), βρισκόταν όμως από το 1908 στην Κίνα και καθώς φαίνεται δεν τον βρώμισαν οι "ιδέες" των μισότρελων της πατρίδας του.
      Επίσης απ' όσο κατάλαβα, από την ιστορία που διάβασα σε πολλά σάιτς (ελληνικά και ξένα), η Siemens τον προστάτεψε. Μάλλον τότε δεν είχαν αρχίσει τις μίζες και τα κολλητιλίκια με την εξουσία. Τότε δεν είχαν Χριστοφοράκους για να κάνουν τη "δουλειά" οπότε μπορεί να βρισκόταν κατά τύχη και κανένας άνθρωπος της προκοπής.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Πέτρο μου.
    Δεν είχα ακούσει για την ταινία, ομολογώ πως τους τελευταίους μήνες απέχω απο το σινεμά αλλά μου κίνησε το ενδιαφέρον για πολλούς λόγους.
    Σε ευχαριστώ για την γνωστοποίηση.
    Να εχεις μία όμορφη μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι απέχω από τον σινεμά χρόνια. Την κατέβασα και την είδα.
      Μάλλον δεν έχει παιχτεί στην Ελλάδα (αν και έχουν περάσει 7 χρόνια από την πρεμιέρα). Στο IMDB που έψαξα δεν είδα να έχει παιχτεί.

      Διαγραφή
  3. Που το πας που το φέρνεις με μια Siemens μας υπενθυμίζεις άλλα και άλλα !! Η ταινία σίγουρα θα μου αρέσει πλάκα πλάκα γιατί μου αρέσουν τα ιστορικά γεγονότα και μάλιστα με άλλη οπτική !!
    Να είσαι καλά Πέτρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ με τα ίδια κριτήρια επιλέγω τις ταινίες, μου αρέσουν τα ιστορικά γεγονότα που οπτικοποιούνται.
      Η Siemens δεν πρέπει να ήταν πάντοτε η σκατοεταιρεία της μίζας και της διαφθοράς που ξέρουμε σήμερα. Ήταν και για μένα ένα μικρό σοκ όταν στις πρώτες σκηνές είδα φαρδύ-πλατύ το όνομά της, αλλά το ξεπέρασα για να μάθω τι είχε γίνει.

      Διαγραφή
  4. Αξιόλογη μοιάζει
    Αγαπώ τις ταινίες που πραγματεύονται
    ιστορικά θέματα και ειδικά του Β Παγκοσμίου
    Η φρίκη του φασισμού πάλι μπροστά μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Η φρίκη του φασισμού πάλι μπροστά μας."
      Ακριβώς!
      Όσοι από εμάς δεν έχουμε διαβάσει την ιστορία της Σφαγής της Νανκίνγκ, τουλάχιστον μέσα από την 7η Τέχνη μπορούμε να μάθουμε κάποια πράγματα. Καλό είναι να τα γνωρίζουμε γιατί το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Ας μάθουμε λοιπόν τι έκαναν κάποιοι πριν από εμάς όταν χρειάστηκε να δείξουν τον ανθρωπισμό τους.

      Διαγραφή
  5. Οι φρικαλεότητες του πολέμου αναπαράγονται από καταβολής κόσμου ....οι ταινίες που πραγματεύονται ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα πάντα μου κινούσαν το ενδιαφέρον, εδώ έχουμε επί πλέον και το ρόλο της SIEMENS με θετικό πρόσημο, προφανώς όλα άλλαξαν μετά τον πόλεμο, ακόμη και τα πρόσημα...
    Ανακ΄'αλυπτε Πέτρο ενδιαφέρουσες ταινίες για να μελετάμε , να μαθαίνουμε και να αφυπνιζόμαστε... Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Siemens δεν ήταν ανέκαθεν αυτό που είναι σήμερα. Όπως και η σημερινή ενωμένη "Ευρώπη" των κομπλεξικών και των φασιστών δεν έχει καμία σχέση με το όραμα των δημιουργών της.
      Δεν ξέρω αν φταίνε οι εποχές, οι συγκυρίες ή οι άνθρωποι, σίγουρα όμως η Ιστορία είναι ένα ποτάμι που ρέει αδιάκοπα, παρασύροντας και μεταβάλλοντας τα πάντα στο πέρασμά του.
      Καλό Σ/Κ.

      Διαγραφή
  6. Ακόμη κι όταν πραγματεύεται επίπονες θεματικές ενότητες το σενάριο της ταινίας, έχεις έναν εκπληκτικό τρόπο παρουσίασης Πέτρο! Φροντίζεις να διανθίζεις την αφήγηση σου, με ιστορικές αναφορές εν προκειμένω, με ευνόητες παρατηρήσεις που ενισχύουν το "μύθο" της ιστορίας ή την αλήθεια
    της, όπως στη σημερινή! Προσωπικά τα ιστορικά θέματα με γοητεύουν! Όσο για τον πόλεμο, δυστυχώς έχει παντού και πάντα την ίδια μορφή πόνου, με αφανείς και μη ήρωες, που είτε εξοντώνονται είτε εξορίζονται μετά, για κάποιο λόγο, από .... επιτήδειους κι έχουμε πολλά παραδείγματα.
    Να έχεις ένα όμορφο Σαβ/Κο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα λόγια σου με κολακεύουν.
      Για την "Σφαγή της Νανκίνγκ" έχουν γραφτεί πολλά βιβλία από τους ιστορικούς, κάποια οπτικοποιήθηκαν και πέρασαν στη "μεγάλη οθόνη".
      Εκτός από την αληθινή ιστορία του John Rabe, υπάρχουν και άλλες ταινίες αφιερωμένες στο χρονικό εκείνων των ημερών.
      Μετά την παρακολούθηση της συγκεκριμένης ταινίας, θέλω να αναζητήσω και να βρω τις:

      1) "Η Πόλη της Ζωής και του Θανάτου" (Nanjing! Nanjing!) του 2009. [εδώ].

      2) "Τα Λουλούδια του Πολέμου" (The Flowers of War) του 2011.
      [εδώ].

      Ο John Rabe ήταν «ιερόσυλος». Προσπάθησε να δώσει δημοσιότητα στα εγκλήματα των Ιαπώνων, ούτως ώστε να αφυπνίσει τους Γερμανούς (και όχι μόνο) για να πιεστεί ο Χίτλερ και να παρέμβει (ως φίλος) στους Ιάπωνες. Αυτό ενόχλησε το καθεστώς των Ναζί και γι’ αυτό φρόντισαν να τον βγάλουν από την «κυκλοφορία».
      Πέρασε πολύ δύσκολα. Πείνασε. Βρέθηκε να ζει αυτός και η οικογένειά του από εράνους.
      Πέθανε εξαθλιωμένος και ξεχασμένος.
      Αν δεν «τάραζε τα νερά» προφανέστατα θα είχε αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερα αξιώματα σε εκείνο το καθεστώς των μισότρελων.
      Να τι παθαίνει όποιος τα βάλει με το πανίσχυρο σύστημα.
      Αλλά ο καθένας σε αυτή τη ζωή είναι οι επιλογές του.
      Καλό Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  7. Οποιαδήποτε καθαρή φωνή πρέπει να εξαφανίζεται πάραυτα!!!
    Εξαιρετική η παρουσίασή σου για την ταινία και μια ιστορία, που δεν γνωρίζω! Αν και για τις θηριωδίες των Ιαπώνων έχω μελετήσει. Πίσω από κάθε πολιτισμό πάντα θα υπάρχει κάτι πολύ μελανό!
    Θα με ενδιέφερε να την δω παρόλο που δεν είμαι και στα καλύτερά μου από διάθεση. Απλά προσπαθώ να την παλεύω με πιο ήπια πράγματα, που δίνουν λίγη χαρά...(άσχετο αυτό αλλά μου βγήκε τώρα)
    Τα σοφά λόγια στην πλαϊνή σου στήλη δείχνουν ότι όλα άλλαξαν και όλα ίδια μένουν τελικά...!!!!
    Την κοινωνία μας μέσα...
    Καλή σου εβδομάδα, Πέτρο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη φανταστείς, κι εγώ το ίδιο κάνω. Την παλεύω με χίλιους δυο τρόπους. Ώρες ώρες μου βγαίνει και σε χαζοχαρούμενο. Είναι πάντως ένας τρόπος για να μη σαλτάρω.
      Καλή εβδομάδα επίσης.

      Διαγραφή