Σελίδες

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Μηνιάτικο #6: Αύγουστος 2015

 

Την 1η Αυγούστου ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 απολύει 34 τεχνικούς, ενώ προβαίνει και σε μείωση μισθών κατά 20%. Σε κοινή τους δήλωση ο Υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και ο Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος καλούν τους εργοδότες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία και να μη χρησιμοποιήσουν το νομοσχέδιο ως πρόσχημα απολύσεων.
Oι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών οφείλουν να γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως τέτοιων ενεργειών, οι προϋποθέσεις της αδειοδότησης και ειδικότερα το καθεστώς των εργοδοτικών υποχρεώσεων που προβλέπει ο νέος νόμος θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΜΜΕ, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν βρίσκονται πια στο απυρόβλητο, κι ότι η "προνομιακή" τους σχέση με την εκτελεστική εξουσία έλαβε τέλος στις 26 Ιανουαρίου”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Το γραφείο Τύπου της Κ.Ε του ΚΚΕ σχολίασε: “Οι μαζικές απολύσεις και οι μειώσεις μισθών, που επιβάλλονται και σε άλλους κλάδους, είναι το αποτέλεσμα της γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου για να βγει από την κρίση, γι’ αυτό και αξιοποιεί όλο το αντεργατικό οικοδόμημα των προηγουμένων κυβερνήσεων, το οποίο διατηρεί ανέπαφο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ”.

Και ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων (πολλά πολλά χρόνια είχαμε να το δούμε αυτό από κυβέρνηση, ενώ εν μέσω μνημονίων δεν το είδαμε ποτέ!), το ΚΚΕ (νομίζει πως…) βρήκε τρόπο να χτυπήσει την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛΛ. Ας ρίξουμε μια ματιά στο rizospastis.gr της 29 Ιανουαρίου 2012, που αν δεν κάνω λάθος, του ΚΚΕ είναι:

“Η αναγκαστική μείωση των εργαζομένων, που υποχρεώθηκε η «Τυποεκδοτική» να πραγματοποιήσει, έγινε μέσω συνταξιοδότησης ή με απολύσεις, σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία…
…Ωστόσο και σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τυποεκδοτικής», μετά και τις απολύσεις που έχουν γίνει, ο βαθμός απασχόλησης της γραμμής παραγωγής δεν ξεπερνά το 35% της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να συνεχίζει να επιβαρύνεται από τη λειτουργία της με σημαντικές ζημίες.
Για να ανακοπεί αυτή η καταστροφική πορεία, η «Τυποεκδοτική» υποχρεώθηκε, όπως έχει ανακοινώσει, να προσφύγει ως έσχατο βήμα άμυνας στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Το άρθρο 99 χρησιμοποιείται από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις ως εργαλείο εκβιασμού κυρίως απέναντι σε εργαζόμενους και Δημόσιο, προκειμένου να διαγραφεί σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών τους προς αυτούς, και δευτερευόντως απέναντι σε τράπεζες και προμηθευτές.
Η προσφυγή της «Τυποεκδοτικής» στο άρθρο 99 εξυπηρετεί αποκλειστικά την προσπάθεια ρύθμισης των οφειλών της σε τράπεζες και προμηθευτές.”

Ρεζουμέ: Το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα από τους άλλους χρησιμοποιείται ως εργαλείο εκβιασμού, από το ΚΚΕ ως έσχατο βήμα άμυνας.
Όταν απολύει ο ΑΝΤ1 φταίει που αξιοποιεί το αντεργατικό οικοδόμημα των προηγούμενων κυβερνήσεων και, φυσικά, η σημερινή κυβέρνηση. Όταν απολύει το ΚΚΕ, "αξιοποιώντας" ακριβώς τους ίδιους νόμους, φταίει η οικονομική κρίση, η αστική δημοκρατία, ο καπιταλισμός, οι τράπεζες, τα μονοπώλια και ένας από το χωριό που δεν ξέρεις.
 


Στις 5 Αυγούστου 16 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α καταθέτουν ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό αναφορικά με τη νομιμότητα της απόφασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (της κ. Σαββαΐδου δηλαδή) για την μετατροπή της είσπραξης φόρου 20% επί των διαφημίσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς από μηνιαία σε ετήσια. Ουσιαστικά δηλαδή μεταφέρεται η είσπραξη των φόρων για έναν ακόμη χρόνο, αφού σύμφωνα με τον νόμο οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να καταβάλλουν τον φόρο μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα κάθε μήνα. 

 
Και η ερώτηση καταλήγει αναφέροντας πως η εφαρμογή του νόμου είχε στο παρελθόν γίνει αντικείμενο αναβολής τέσσερις φορές.

Κατά τη γνώμη μου η είδηση δεν βρίσκεται
- ούτε στο ότι πρόκειται για απόφαση της εκλεκτής και μη εξαιρετέας κ. Σαββαΐδου - η οποία διέταξε τη διεξαγωγή ΕΔΕ εις βάρος του πρώην Υπουργού Οικονομικών επειδή προσπάθησε να υποκλέψει τα ΑΦΜ των Ελλήνων (που τα αφεντικά της οι Γερμανοί θεωρούν ιδιοκτησία τους),
- ούτε στο ότι η κ. Σαββαΐδου με δική της (;) απόφαση κατάργησε στην πράξη ένα ψηφισμένο νόμο.
- ούτε στο ότι πρόκειται για την 5η (ολογράφως: πέμπτη) αναστολή εκτέλεσης ψηφισμένου νόμου,
- ούτε στο ότι με τον συγκεκριμένο μνημονιακό νόμο εφαρμόστηκαν οι περικοπές στους πάντες και τα πάντα, πλην των καναλιών που χειμάζονται. (κλάψτε μαζί μου...)
Η είδηση βρίσκεται στο ότι από τους 16 που υπογράφουν την ερώτηση, μόνο δύο, οι κ. Γάκης και Μπαλαούρας, ψήφισαν (μέχρι την ώρα που κατατέθηκε η ερώτηση) τα προαπαιτούμενα, την έλευση του 3ου μνημονίου δηλαδή.
Αυτοί οι δύο ή μετάνιωσαν που ψήφισαν μνημόνιο, ή έχουν άγνοια κινδύνου. Ρε σεις, θα σας ξετινάξει ο Μπογδάνος.
Κακομοίρηδες…!


Στις 7 Αυγούστου υποβάλλει την παραίτησή του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Δημήτρης Κλούρας, πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, μετά από απαίτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κλούρας, του ζητήθηκε να παραιτηθεί σε μια στιγμή που διερευνούσε μεταξύ άλλων την υπόθεση των 28 ακινήτων που ανήκαν στο Δημόσιο και στη συνέχεια, αφού πωλήθηκαν σε ιδιώτες με αξία πολύ κατώτερη της αντικειμενικής, μισθώθηκαν από το Δημόσιο με άκρως ετεροβαρείς γι’ αυτό όρους (υπόθεση “sales and lease back”). 

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης που παρέλαβε το υπουργείο από την παραιτηθείσα κυρία Νάντια Βαλαβάνη, φαίνεται πως βάζει ένα-ένα τα κομμάτια του ακρονεοφιλελεύθερου παζλ στη θέση τους. Αφού "παραίτησε" το ενοχλητικό τσιμπούρι κύριο Δημήτρη Κλούρα (διορισθέντα από τον ίδιο τον Γ. Βαρουφάκη – τυχαίο αυτό), 2 ημέρες μετά δημοσιεύτηκαν στον κυριακάτικο Τύπο οι παρακάτω δηλώσεις του:
(Εμετοσακούλα και πάμε)
Oι Έλληνες πλοιοκτήτες που έχουν αποδείξει σε κρίσιμες στιγμές τα πατριωτικά τους αισθήματα θα πρέπει για ακόμα μία φορά να αποδείξουν ότι αγαπάνε τη χώρα. Αν όμως εμείς πάμε να επιβαρύνουμε τη ναυτιλία περισσότερο από όσο πρέπει, αυτό θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά υπέρ της ναυτιλίας άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Παράλληλα, εμείς θα χάσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, αλλά και πολύτιμα έσοδα”.
Όσοι εφοπλιστές διαβάζουν το blog παρακαλούνται να σκουπίσουν τα δάκρυα και τις μυξούλες τους γιατί έχει και συνέχεια.

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε φορολογουμένους που δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να πληρώσουν φόρους να προχωρήσουν στην εκχώρηση ακινήτων τους στο Δημόσιο και να σβήσουν τις φορολογικές τους οφειλές οι οποίες προέρχονται από φορολογία κατοχής ακινήτων. Θα αφορούν, δηλαδή, μόνο το ΕΕΤΗΔΕ ή ΕΕΤΑ και τον ΕΝΦΙΑ (δηλαδή τα χαράτσια).
Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Αν αποδεδειγμένα (!!!) δεν μπορείτε να πληρώσετε τους φόρους που σας χώσαμε, για να μη σας κατασχέσουμε την ακίνητη περιουσία, σας δίνουμε τη …δυνατότητα (μη γελάτε λέμε!) να μας την παραχωρήσετε εσείς.
Κορυφαίο, μη μου πεις!
Αλεξιάδη, πες αλεύρι. Επειδή φυλάμε τις ταράτσες και δεν θα κατέβει ελικόπτερο, ξεκίνα από τώρα να σκάβεις τούνελ…


Στις 10 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποσκοπώντας στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων από την επικείμενη ψήφιση και την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, ανακοινώνει την απόφασή του να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο καταργούνται οι φορολογικές εξαιρέσεις των βουλευτών και μειώνονται οι αποζημιώσεις υπουργών, διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών. Ο πρωθυπουργός, επιχειρηματολογώντας υπέρ του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι “…όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους». Το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα. Πρόκειται για μια πολιτική πρωτοβουλία όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο. Και η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει”.

Ρε Τσίπρα δάκρυσα! Σε κάθε μνημόνιο θα κόβεται δηλαδή στους βουλευτές μας και από κάτι; Αυτό δεν χωνεύεται με τίποτα!!
Και το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο αν αναλογιστούμε ότι με τα μνημόνια που αναμένονται, βλέπω τελικά οι βου-λεφτάδες μας να (μας) δουλεύουν τσάμπα!
 

Στις 13 Αυγούστου συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (KYΣOIΠ) και εγκρίνει  την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας, Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου) στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport AG με την Slentel ltd (όμιλος Κοπελούζου), μετά τον σχετικό περυσινό διαγωνισμό και την πρόσφατη εισήγηση του TAIΠEΔ.
Το ΦΕΚ [εδώ]. 
Κύριος μέτοχος της Fraport είναι το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Έσης (με ποσοστό 31,35%), ενώ ακολουθούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσης (20,2%), η κρατική Lufthansa (8,45%) και η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Rare Infrastructure Limited. Το τίμημα είναι άμεση καταβολή 1,234 δισ. ευρώ (τα οποία θα πάνε στο ταμείο για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους) και ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό. 

Εκτός από τους πσεκαζμένους Έλληνες που αντιδρούν στο ξεπούλημα της περιουσίας του δημοσίου με διαδικασίες fast fuck, ο Γκρέκορ Γκίζι - πρόεδρος του αριστερού κόμματος της Γερμανίας Die Linke και επίσης πσεκαζμένος - κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο γερμανικό κοινοβούλιο στη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, είπε:
“Λέτε στην Ελλάδα ιδιωτικοποιήστε. Αυτό είναι de facto λάθος. Τα 14 αεροδρόμια της Ελλάδας θα πάνε στη Fraport. Δηλαδή θα πάνε υπέρ του δημοσίου στη Γερμανία. Τα ελληνικά αεροδρόμια θα περάσουν σε εταιρεία δημοσίου ελέγχου γερμανικού κρατιδίου σε τιμή πολύ μικρή. Τα 50 δις που ψάχνει η ελληνική πλευρά από το Ταμείο Εκποιήσεων δεν θα τα βρει ποτέ, σας το εγγυώμαι αυτό”.
Ένας από τους όρους του μνημονίου είναι και οι αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα. Διότι οι φίλοι και δανειστές (ειδικά ο γαμημένος με το καρότσι) αδυνατούν να καταλάβουν αυτή την εμμονή στον κρατισμό στη χώρα μας. Έτσι, πολύ σωστά, αποκρατικοποιείται δημόσια ελληνική περιουσία, η οποία στο εξής θα ανήκει στο γερμανικό δημόσιο.
Δέκα μέρες πριν τις εκλογές του Γενάρη, ένας ηθοποιός μασκαρεμένος σε Αλέξη Τσίπρα είχε πει αυτά:




Στις 14 Αυγούστου κυκλοφορεί εγκύκλιος που υπογράφεται από τον υφυπουργό Εργασίας Παύλο Χαϊκάλη, στην οποία καθορίζεται ότι από εφέτος το ύψος της κατώτατης σύνταξης που θα χορηγούν τα Ταμεία και το Δημόσιο στους συνταξιοδοτούμενους από 1/1/2015 και μετά με δεκαπενταετία ή λόγω αναπηρίας 80% ή εργατικού ατυχήματος, αντί των 486 ευρώ μειώνεται στα 392,7 ευρώ. Η εγκύκλιος [εδώ].

Μετά τις απελθούσες μνημονιακές μουτσούνες των Κουτρουμάνη, Loverδου, Βρούτση, τη σκυτάλη της εξαπάτησης πήρε ακόμη ένας μνημονιακός καραγκιόζης, για να μας αποδείξει ότι η μαλακία αυτού του λαού που κάθεται και τους πιστεύει, ΕΙΝΑΙ ΑΗΤΤΗΤΗ!
Τέσερεις μέρες μετά την υπογραφή του ο Χάλιγκάλης ανέβασε αυτό


Κάποια στιγμή να ανοίξουμε μια κουβέντα για το τι χρειάζονται τα προγράμματα των κομμάτων και εκείνες οι ριμάδες οι εκλογές. Ε, Παύλο μου;
Τελικά ρε παιδί μου αυτές οι πολυθρύλητες "κόκκινες γραμμές" πρέπει να γράφτηκαν με κιμωλία στην άσφαλτο και να τις παρέσυρε στον υπόνομο η πρώτη μνημονιακή ψιχάλα.
Υπέγραψε τα πάντα Παύλο μου. Στα τέσσερα. Και ύστερα κάθισε να χασκογελάς με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που στήριξαν τις ελπίδες τους στην αντιμνημονιακή σας ρητορική.
 

Στις 14 Αυγούστου υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης ανακοινώνει την απόφασή του να ανακληθούν οι εγκρίσεις των τεχνικών μελετών που αφορούν στο έργο στις Σκουριές, μετά από παράβαση των όρων των τεχνικών μελετών από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, Κατόπιν αυτού, διακόπτονται προσωρινά οι εργασίες στις Σκουριές. Για το ζήτημα ενημερώθηκε από τον Πάνο Σκουρλέτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον υπουργό για την προσπάθειά του, δηλώνοντας ότι «όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος».

Ερώτηση: Πρόκειται για τον ίδιο πρωθυπουργό που σε συνέντευξή του πριν 1 μήνα στον ρ/σ "στο Κόκκινο" είχε πει για τις Σκουριές ότι “δεν πρέπει οι εργαζόμενοι αυτοί να μείνουν χωρίς δουλειά”;
Ρωτάω γιατί αυτός ο πρωθυπουργός έχει καταντήσει πολιτική κούνια-μπέλα!
Στον επόμενο τόνο ο Τσίπρας δεν θέλει τις Σκουριές.
Στον επόμενο τόνο ο Τσίπρας θέλει τις Σκουριές.
Στον επόμενο τόνο ο Τσίπρας δεν θέλει τις Σκουριές.
Στον επόμενο τόνο έχει ο Θεός.
Μείνετε συντονισμένοι…

Ο Β. Οικονόμου, Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ (εσύ το ήξερες ότι η νουδού διαθέτει και τέτοιον;) δήλωσε: “Μια μεγάλη επένδυση για την πατρίδα μας τινάζεται στον αέρα οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο της ανεργίας.”

Η νουδού που έχει καταστρέψει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πρώην εργαζόμενους υπερασπίζεται 1980 ανθρώπους. Καλή αρχή!
Με δικαιολογία τους 1980 η νουδού θέλει να συνεχιστεί αυτό
 
 
και αυτό




Στις 20 Αυγούστου υπογράφεται από τον υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη, η απόφαση κρατικής επιχορήγησης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  ύψους 600.000€.
Το έγγραφο [εδώ].
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο κ. Ξυδάκης εξέδωσε ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων τονίζει πως “Τα 600 χιλιάδες ευρώ προς το Μέγαρο Μουσικής δεν είναι μέρος συνωμοσίας του Αλ. Τσίπρα με τον ΔΟΛ, όπως διατείνονται οι συνήθεις συνωμοσιολόγοι, αλλά η δόση της τακτικής επιχορήγησης προς το Μέγαρο, στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης εκτέλεσης του τακτικού προϋπολογισμού για το 2015, ψηφισμένου από την προηγούμενη Βουλή. Δεν εδόθη καμία χάρη και καμία χρηματοδότηση πέραν των προβλεπομένων από τον νόμο και τον τακτικό προϋπολογισμό.”

Με λίγα λόγια ο Τσίπρας δεν κάνει δωράκια, απλά υλοποιεί τον προϋπολογισμό των προηγούμενων. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δεν εκλέχτηκε ο Πρώτη Φορά Αριστερός;

Ίσως να αποτελεί σύμπτωση η υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης ακριβώς την ημέρα που παραιτήθηκε η κυβέρνηση και ανακοινώθηκε η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Επόμενη σύμπτωση: Στις 20 Αυγούστου υπεγράφη η απόφαση, στις 21 Αυγούστου αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στις 22 Αυγούστου, εντελώς συμπτωματικά, το πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ ήταν αυτό:


ΜΟΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ (επειδή…) ο στοίχημα της αυτοδυναμίας σε μια καθαρά προσωπική κίνηση που είναι η τελευταία σφυριά στο ελληνικό πολιτικό κατεστημένο από τα αριστερά ως τα δεξιά".
Κλαίω!

Καλός όμως και ο απολογητικός κος Ξυδάκης που παραλίγο να μας βαρέσει με την ανακοίνωση που εξέδωσε. Κε Ξυδάκη, δεν είσαι ο πρώτος μνημονιακός συριζαίος που τσαμπουκαλεύεσαι εκ του ασφαλούς. Δεν λέω, ίσως να πρόκειται για συνήθη πρακτική των εκάστοτε κυβερνώντων η ενίσχυση οργανισμών που (συμπτωματικά) ανήκουν σε μιντιάρχες.
Μήπως όμως να αναρωτηθούμε γιατί ένας οργανισμός που μέσα σε 12 χρόνια έχει μπουκωθεί με 300 εκατομμύρια, δεν λέει να σταματήσει να ζητάει κι άλλα; Μήπως να αναρωτηθούμε γιατί δεκάδες άλλοι οργανισμοί που "έμπαιναν μέσα" έκλεισαν κατ’ εντολή της τρόικα;
Κάτι μου λέει ότι αυτά τα γνωρίζει η τεταρτόϊκα και ζήτησε ισοδύναμα.
‘Πάρτε το ΕΚΑΣ’, τους είπε ο Τσίπρας.


Στις 21 Αυγούστου η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας στα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας και στη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων (Κ. Σαββαΐδου) στην οποία τους κοινοποιεί λίστα με ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που εξαιρούνται της εφαρμογής του ΦΠΑ 23%. Στην επιστολή καταγγέλλεται ότι απαλλάσσονται από την καταβολή του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ 26 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τα περισσότερα των οποίων ανήκουν σε ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ “μετατρέπεται η ιδιωτική εκπαίδευση σε αποκλειστικό προνόμιο ελάχιστων οικογενειών της ελίτ”. Πρόκειται για τα Αρσάκεια, τα σχολεία των Μητροπόλεων, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθώς και για Σχολές ή Κολλέγια Αμερικανικά, Γερμανικά και Γαλλικά.

Το Υπουργείο Οικονομικών με τη σειρά του, ανακοίνωσε τις 4 προϋποθέσεις εξαίρεσης των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων από την επιβολή ΦΠΑ 23%. Σε αυτές διαβάζουμε:
1. "Όσα δεν έχουν ως σκοπό τη συστηματική επιδίωξη του κέρδους…"
2. "Όσα η διοίκηση των εν λόγω οργανισμών ασκείται ουσιαστικά χωρίς μισθό…"
3. "Όσα οι τιμές τους είναι κατώτερες από αυτές που καθορίζονται για ανάλογες πράξεις εμπορικών επιχειρήσεων…"
4. "Όσα η απαλλαγή τους δεν δημιουργεί κίνδυνο στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού".

Άπαντα εξαιρετικά!

Στην "ελεύθερη", καπιταλιστική, "ανταγωνιστική", νεοφιλελεύθερη, ανθρωποφάγο οικονομία που επέβαλλαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης (και όχι μόνο), δεν στρεβλώνονται οι όροι του ανταγωνισμού όταν ο ένας πληρώνει τα μαλλιοκέφαλά του και απειλείται με κλείσιμο, ενώ ο άλλος σφυρίζει αδιάφορα.
Επίσης, για παράδειγμα, το Αμερικανικό Κολλέγιο που έχει τα υψηλότερα δίδακτρα στην Ελλάδα (και απαλλάσσεται), ποτέ δεν επεδίωξε το κέρδος. Όλοι εκεί μέσα εργάζονται αφιλοκερδώς, τα δε έσοδά του τα μοιράζει στη Unicef και σε φιλανθρωπίες.


Στις 24 Αυγούστου αναβάλλεται, η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, λόγω έλλειψης απαρτίας. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας Ραχήλ Μακρή και Γιάννης Σταθάς, ενώ απείχαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
Η ΠτΒ Ζ. Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη στο ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις για την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, την κλήση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τις γερμανικές οφειλές, εκτίμησε πως “μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι από προσποιούμενους ότι εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρείται να ματαιωθούν δύο τόσο σημαντικές συζητήσεις”.
Η Κ.Ο. του  ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση κατά της Ζ. Κωνσταντοπούλου, όπου μεταξύ άλλων τονίζει “Είναι ανεπίτρεπτο τόσο σημαντικά θέματα να χρησιμοποιούνται με μικροκομματική σκοπιμότητα από την πρόεδρο της Βουλής και το νεοσύστατο κόμμα ΛΑ.Ε, λίγο πριν τη διάλυση της Βουλής.”

Ουπς!
Τι μας λέει εδώ η κοινοβουλευτική ομάδα των εναπομείναντων μνημονιακών βουλευτών του πάλαι ποτέ Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς; Ότι είναι ανεπίτρεπτο (!!!) να συνεδριάζει η Βουλή λίγο πριν διαλυθεί.
Δηλαδή να συνεδριάζει μέχρι πότε; Μέχρι πόσους μήνες πριν διαλυθεί η Βουλή τής παρέχει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός τη νομιμότητα να συνέρχεται και να συνεδριάζει;;;
Τα θέλετε και τα λέτε ή σας ξεφεύγουν; Σας χτύπησε η ζέστη; Τα λόγια του (Νίκου) Παππά μήπως;
Εκτός αυτού, δεν μιλάμε για τις συνήθεις επιτροπές κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μιλάμε για κορυφαία ζητήματα, όπως
οι μίζες της Ζήμενς και - το ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο - ο …διακανονισμός που υπέγραψε ο Στουρνάρας (στα τέσσερα), που επί 3 μήνες τον κυνηγάμε να πάει να καταθέσει και ακόμα να φανεί,
μιλάμε για τις γερμανικές αποζημιώσεις της ναζιστικής Γερμανίας,
μιλάμε για την επιτροπή που καταδεικνύει πως το ελληνικό χρέος δημιουργήθηκε με στόχο και σκοπό να δέσει τη χώρα πισθάγκωνα, στη συνέχεια διογκώθηκε με τόκους, επιτόκια και ρήτρες και ως εκ τούτου είναι απεχθές, επονείδιστο, μη βιώσιμο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που προεκλογικά είχε αναγάγει αυτά τα ζητήματα ως κορυφαία. Με αυτά είναι που έπεισε το λαό, κέρδισε την εμπιστοσύνη και τελικά την ψήφο του. Συνέβη κάτι στο δρόμο και εγκαταλείφτηκαν;
Η εξουσία που τυφλώνει και μεθά να υποθέσουμε;
Τσίπρα, άτιμο αυτό το καλάμι. Ρώτα όποιον θες που το καβάλησε και στη συνέχεια κάθισε πάνω! Και μετά έλα να μας πείσεις πως θα ανοίξουν ξανά αυτά τα θέματα, με νεοδημοκράτες και ποταμίσιους να σε στηρίζουν στην επόμενη Βουλή.
Ξέρω κι εγώ κάτι καλά ανέκδοτα. Να βρεθούμε να στα πω.

4 σχόλια:

  1. Μετά από τέτοια ανάλυση και τέτοιο σχολιασμό τι να πω κι εγώ; Συγχαρητήρια για τη δουλειά σου, Πέτρο, και την τεκμηρίωση.
    Μια απορία μόνο. Ο Τσίπρας είπε πως θα φέρει νομοσχέδιο για τη μείωση των αποζημιώσεων των βουλευτών. Δεν πρόλαβε όμως να το φέρει, έτσι δεν είναι;
    Τι κρίμα ρε γαμώτο...πάνω στα καλύτερα διαλύθηκε η Βουλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα που πήγε το μυαλό σου; Στη βουλευτική αποζημίωση;
      Πιπέρι!
      Προτεραιότητα έχει να γίνουν οι εκλογές πριν:
      α) καταλάβει ο κόσμος το νέο γαμώνιο
      β) ολοκληρωθούν οι εξεταστικές
      γ) προσαχθεί ο Στουρνάρας έστω και δια της βίας
      δ) βρει η νουδού αρχηγό
      ε) ξεφουσκώσει ο Ποτάμης
      στ) διαλυθούν οι ΑΝ.ΕΛΛ
      ζ) καταλάβει ο κόσμος το κόλπο με τον Λεβέντη
      και κυρίως
      η) ο ΣΥΡΙΖΑ αναχαιτίσει τις διαρροές των πάλαι ποτέ ψηφοφόρων του.

      Η βουλευτική αποζημίωση είναι φραγκοδόφραγκα μπροστά στα πιο πάνω. Άλλωστε θα βρουν τρόπους να τα πάρουν από αλλού οι ...εθνοπατέρες.

      Διαγραφή
  2. Αυτό δεν είναι μηνιάτικο, ο γύρος του θανάτου είναι ρε Πέτρο.
    Πολύ καλή δουλειά έκανες και χαρά στο κουράγιο σου να συγκεντρώνεις τα πολιτικά απορρίμματα και ν' αντέχεις τη δυσοσμία τους. Καλό μας κάνεις δηλαδή, γιατί με την ταχύτητα που τρέχει η επικαιρότητα, τα ξεχνάμε.
    Καλό μήνα να έχεις και να μη μας βρουν τα χειρότερα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Μαρία.
      Δεν υπάρχει καμμία εμπάθεια στη στήλη. Συλλέγω, όπως αρχικά είχα ξεκαθαρίσει, τα καλά και τα κακά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Δεν φταίω εγώ που όσο περνάει ο καιρός τα άσχημα γίνονται περισσότερα.

      Διαγραφή