Σελίδες

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Και ο κανιβαλισμός καλά κρατεί




“Δεν θα πολεμήσω κανέναν αλλά δεν θα υπερασπιστώ και κανέναν. Όλοι έκαναν τα λάθη τους, έπαιρναν παχυλούς μισθούς και μας βούλιαξαν. Τώρα ο καθένας ας τα βγάλει πέρα μόνος του…”
Αυτά ήταν πάνω-κάτω τα λόγια ενός ξαδέλφου σε συζήτηση που είχαμε πρόσφατα. Είχε έρθει αυτές τις ημέρες από τον Βόλο στην Πάτρα για να γράψει την κόρη του στο Πανεπιστήμιο και να της βρει διαμέρισμα. 
Και κάπως έτσι, αν όχι σε χειρότερη μορφή, κινούνται σήμερα τα πράγματα στη χώρα.

Τα τελευταία χρόνια έχω αποκτήσει το βίτσιο να ανοίγω σε όλους την ίδια κουβέντα για να ακούω απαντήσεις και να εισπράττω αντιδράσεις. Θέλω να δω από αυτήν την κρίση τι έχει καταλάβει ο καθένας μας. Ξέρεις που κατέληξα μετά από ατελείωτες συζητήσεις που έχω κάνει; Οι πολίτες (μπορώ να υποθέσω σε πολύ μεγάλο ποσοστό) έχουν βάλει τους υπόλοιπους απέναντι και τους θεωρούν από λαμόγια έως εχθρούς. 

Καταλαβαίνεις βέβαια ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση αυτός ο λαός να ορθοποδήσει. Ένας απόλυτα διαιρεμένος λαός με πολίτες κλεισμένους στα καβούκια τους, με διαφορετικά κριτήρια, προτεραιότητες και φυσικά επιλογές, δεν πρόκειται ποτέ να κάνει μπροστά ούτε ένα βήμα. Να παρακαλάς στην καλύτερη να μην κάνει κι άλλα πίσω. Γιατί με τόσο φασισμό γύρω μας, ένα βήμα μας χωρίζει από το να χωθούμε σε σπηλιές.

Στην αρχή έφταιγαν οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν δούλευαν. Μετά έφταιγαν και οι ιδιωτικοί που έπαιρναν πολλά και το αφεντικό δεν άντεχε. Και αφού βρήκαμε τα δύο μεγάλα “στρατόπεδα” για να διαιρέσουμε το λαό που χωρίς πολλή σκέψη χάφτει αδιαμαρτύρητα ό,τι του σερβίρεις, έπρεπε να εφεύρουμε κι άλλα.
Για να συνεχίσουμε να βασιλεύουμε διαιρώντας.
Στη συνέχεια λοιπόν τα στρατόπεδα άρχιζαν να πολλαπλασιάζονται.
Γιατί ο περιπτεράς να μη κόβει αποδείξεις; Γιατί τα φαρμακεία να ανοίγουν με πληθυσμιακά κριτήρια; Γιατί δεν απελευθερώνονται οι άδειες των ταξί και των φορτηγών να δουλέψουν κι άλλοι; Τέτοιες μαλακίες δεν μας έλεγαν; Είδα και τώρα που απελευθερώθηκαν τα επαγγέλματα πόσες νέες θέσεις εργασίας άνοιξαν!
Κυνηγάμε τον περιπτερά να κόβει τις αμίτες και μας είναι αδιάφορο που το σκυλάδικο δίνει απόδειξη όποτε το θυμάται. Για ξεκάρφωμα κόβουμε και κανα πρόστιμο που δεν εισπράττεται ποτέ!

Μήπως και στο δημόσιο τα πράγματα ήταν ή είναι καλύτερα; Κανιβαλισμός παντού. “Ναι ρε, να κλείσει ο τάδε οργανισμός και να απολυθούν όλα τα βύσματα που μπήκαν εκεί μέσα!”, είπαμε όλοι μας για κάτι απίθανους οργανισμούς με 8 προϊστάμενους και καθόλου προσωπικό. Ο καθένας προΐστατο στον …εαυτό του! Και “φυσικά” κανείς μας δεν βγήκε να πάρει το μέρος γι’  αυτούς τους οργανισμούς-σφραγίδα με τους αραχτούς υπαλλήλους. “Όσο πιο πολλούς απολύσουν από τους άλλους, τόσο λιγότερο κινδυνεύω εγώ”. Έλα όμως μάγκα μου που δεν ξέρεις πότε θα έρθει η ώρα που θα σε βάλουν κι εσένα στους “άλλους”.

Δεν θα υπερασπιστώ το επίδομα πλυσίματος χεριών ή το προθέρμανσης αυτοκινήτου, χαρακτηριστικά παραδείγματα μιας χώρας που τελούσε επί δεκαετίες εν αφασία. Προϊόντα μιας άθλιας επιδοματικής πολιτικής φτιαγμένης ακριβώς για να καταπέσει ανάμεσα σε γέλια και ροχάλες.
Δεν θα βγω στους δρόμους για να επιστραφούν τα 3 και τα 4 χιλιάρικα το μήνα σε εφοριακούς ή δικαστικούς για να γίνονται βίλες και να παστώνονται σε καταθετικούς λογαριασμούς τραπεζών.
Είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία υπό συνθήκες ανθρώπινες και όχι γαλέρας, με υπογεγραμμένες συλλογικές συμβάσεις που θα γίνονται σεβαστές και χωρίς αυθαιρεσίες, με μισθούς αξιοπρέπειας και όχι πείνας, με ασφάλιση και όχι “μαύρα”.
Πολύ φοβάμαι - γι’ αυτό και κάθομαι και γράφω τόση ώρα - πως το πρόβλημά μας είναι ακριβώς αυτό: η συντριπτική πλειοψηφία (μακάρι να κάνω λάθος) ενδιαφέρεται για την πάρτη της.
“Αν εγώ υπογράψω συλλογική σύμβαση με καλό μισθό, τότε χέστηκα τι θα κάνετε οι υπόλοιποι και πως θα ζήσετε.”
Τέλειο δεν είναι;

Κάπου διάβασα: "παρτάκιας λέγεται αυτός που πάει σε πάρτι. Αυτός που κοιτάει την πάρτη του λέγεται μαλάκας". Το προσυπογράφω!

Στα πλαίσια του “όλοι φταίμε” έχουμε πέσει σε μια τεράστια τρύπα. Η πλάκα είναι που νομίζουμε πως μόνο εμείς αξίζουμε να βγούμε έξω απ’ αυτή και για να το καταφέρουμε μάθαμε να πατάμε στα κεφάλια των άλλων.
Εγώ παλικάρι μου θα σου πω, εντάξει, βγήκες, και είσαι μόνος σου. Τι στο διάολο θα κάνεις; Θα κοιτάς τους υπόλοιπους που πάτησες να ανέβεις και θα γελάς μαζί τους; Μήπως να μας έριχνες και ένα κατούρημα να ξαλαφρώσεις; Σε έναν κόσμο όπου όλοι γύρω σου θα χάνουν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους, που θα πεινάνε και θα κλέβουν, που θα αρρωσταίνουν και δεν θα γιατρεύονται, που θα αργοπεθαίνουν, εσύ για πόσο νομίζεις ότι θα είσαι στην απέξω;
Θα σου πάρει καιρό ακόμα να καταλάβεις ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτισμικό και κοινωνικό; Πότε θα πάρεις χαμπάρι πως ούτε κάτι περισσότερο είσαι, ούτε προσφέρεις παραπάνω για να δικαιούσαι προνομίων;

Πολλά και πολλοί έφταιξαν. Είναι αδιαμφισβήτητο. Εσύ που ξέρεις ακριβώς τι, ποιος και πότε (ακριβώς όμως!), που ήσουν να μας ενημερώσεις όταν το κακό γινόταν; Μήπως συμμετείχες κι εσύ στη μεγάλη αυτή παρέα, συνεπώς γνωρίζεις από «τα μέσα» τους πολλούς αυτούς κοπρίτες και γι’ αυτό ξέρεις και μιλάς;
Κάθισες να μιλήσεις στον εαυτό σου (στον μόνο που δεν μπορείς να του πεις μαλακίες γιατί σε ξέρει) αν σου αναλογεί κι εσένα μερίδιο ευθύνης και ποιο είναι αυτό; Μεγάλο ή μικρό για μένα έχει τεράστια σημασία.

Αν θεωρείς ότι “τι μεγάλο τι μικρό το ίδιο είναι” τότε είσαι Πάγκαλος. Σε έχει βαρέσει το σύνδρομο ‘παγκαλίτιδα’ και είσαι αγιάτρευτος αστέρι μου. Καλύτερα να είχες εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, θα είχες κάποιες πιθανότητες ίασης. Η παγκαλίτιδα εξαφανίζει όλα τα υγιή εγκεφαλικά κύτταρα και τα αντικαθιστά με κουραδάκια. Οι αποδείξεις έρχονται όταν σε ακούσουν να ανοίγεις το στόμα σου και η επιβεβαίωση το βράδυ της ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Τότε καταλαβαίνουμε πόσοι κλουβιοκέφαλοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας!

Βέβαια, για να επέλθει το μοιραίο υπήρχε και το κατάλληλο γόνιμο έδαφος. Αποκλείεται ένας Πάγκαλος να έφερε από μόνος του αυτή την πανδημία και να κατάφερε να μολύνει τόσους πολλούς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα (του πήρε ελάχιστα δευτερόλεπτα). Προϋπήρχε η εγκεφαλική βλάβη και η οικονομική κρίση το μόνο (καλό) που έκανε ήταν να την βγάλει στην επιφάνεια.

Με αυτά τα μυαλά δεν θα πάμε πουθενά. Ακόμη και να ξεχρεωθούμε ή να μας χαρίσουν τα δανεικά, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επιστρέψουμε στα ίδια. Γιατί δεν θέλουμε να αλλάξουμε. Κοιτάμε απλά να επιβιώσουμε ώσπου να περάσει η κρίση για να ξανααρχίσουμε πάλι.
Το σάπιο φρούτο το πετάς, δεν αφαιρείς μόνο το σκουλήκι. Υπάρχουν κι άλλα που τώρα δεν φαίνονται. Ούτε υπάρχει τσιμπιδάκι για να αφαιρείς ένα-ένα τα νεκρά εγκεφαλικά κύτταρα. Ευθανασία και άει στο διάολο...!



Τα ίδια λέγαμε και πριν από έναν χρόνο. Τίποτα δεν άλλαξε;


26 σχόλια:

  1. "Ακόμη και να ξεχρεωθούμε ή να μας χαρίσουν τα δανεικά, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επιστρέψουμε στα ίδια. Γιατί δεν θέλουμε να αλλάξουμε."
    Κι εγώ το πιστεύω και το ασπάζομαι!

    Από την άλλη, δεν κατηγορώ τους άλλους . Αντλώ δύναμη και χαρά μέσω της προσφοράς!
    Είμαι παρτάκιας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρτι άνιμαλ.
      Κάτι φωτογραφίες από πολλά αντεκουπάριστα (ακόμη) μπουκάλια στο τραπεζάκι του μπαλκονιού σου το επιβεβαιώνουν.

      Διαγραφή
  2. Εμένα με ανησυχεί αυτό το "τα ίδια λέγαμε και πριν από έναν χρόνο, τίποτα δεν άλλαξε". Διότι ο στραβός ο λαός που είναι παρτάκιας μέσα στη δυστυχία του, αλλά που νομίζει ότι θα γλιτώσει έτσι μαγικά, κοιτάει με μισό μάτι τον περιπτερά, επειδή μέχρι εκεί φτάνει η επανάσταση του κι αφήνει τη λίστα Λαγκάρντ στα χέρια της Λαγκάρντ και του λήσταρχου Βαγγέλη, και το βράδυ πέφτει ήσυχος για ύπνο... Τρομάρα του, με τι όνειρα;... Ουφ... Γι' αυτό μισώ το φθινόπωρο, γιατί η πραγματικότητα δεν με αφήνει να κάνω ότι δεν την βλέπω.... :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η λίστα Λαγκάρντ είναι μια φούσκα. Αυτό δεν μας είπε πάνω κάτω ο πρωθυπουργεύων Αντώνης χλευάζοντας τον Τσίπρα για το πως θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή;
      Διάβαζα χτες ότι η Ζίμενς που δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, αυτά τα ελάχιστα που λέγαμε εδώ κωλυσιεργεί γιατί αν σε 5 χρόνια δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις τότε … παραγράφονται!
      Έχουν περάσει ήδη τα 2,5 χωρίς να γίνει τίποτα, άλλο τόσο μένει. Βλέπεις εσύ να ασκείται καμιά πίεση από τα εγχώρια μαλακισμένα-υποτακτικούς;
      Για κάτι τέτοιους λόγους δεν πρέπει να αλλάξει η πολιτική κατάσταση.

      Όσο πίνω ακόμη φραπέ και δεν το γυρίζω σε νες, είναι ακόμη καλοκαίρι. Όταν αρχίσω τα ζεστά θα σε ενημερώσω για να κατεβάσεις κι εσύ τα μάλλινα.

      Διαγραφή
  3. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν αντέχουμε τις αλήθειες.

    Ένα δεύτερο θέμα είναι ότι ψηφίζουμε για αντίδραση κι όχι για το μέλλον.

    Και το μεγαλύτερο ελάττωμά μας είναι ότι έχουμε γνώμη και άποψη επί παντός (και επιμένουμε κι όλας!)

    Κλείνω λέγοντας ότι τίποτε δεν πρόκειται να παραγραφεί. Όντως έχουν περάσει δυόμιση χρόνια, αυτά τα χρόνια διάβασες κάπου για τα 18 εκ. υποτροφίες από το ΙΚΥ; Κάποιοι νέοι επιστήμονες κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές μ' αυτά τα χρήματα. Έχεις διαβάσει πουθενά για τα 80 εκ. απαιτήσεις της εταιρείας από νοσοκομεία και δημόσιους φορείς που ήδη διαγράφονται; Μπορεί να είναι σταγόνες στον ωκεανό, τούτη την ώρα όμως μ' αυτή την γενικευμένη "ξηρασία" κι η μια σταγόνα είναι πολύτιμη. Μιλώντας πάντα στα πλαίσια μιας συμφωνίας κι ανεξάρτητα από το αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τους όρους της.

    Να 'σαι καλά και συμπάθα με αν δεν προλαβαίνω να σε παρακολουθώ όσο θα ήθελα.

    Καλό σου σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευάγγελε καλώς ήρθες και καλό Φθινόπωρο.
      Αρχίζω λέγοντας πως η δική σου αλήθεια διαφέρει από του άλλου. Αν ρωτήσεις αυτόν που έχει εντελώς διαφορετική άποψη από τη δική σου θα εισπράξεις ως απάντηση πως αυτός έχει σίγουρα το δίκιο. Οπότε για ποιες αλήθειες μιλάμε; Αυτές που υποθέτει ο καθένας;
      Μη λες πως τίποτα δεν παραγράφεται γιατί με τούτους που μπλέξαμε μόνο αυτό γίνεται (ξεκινώντας πάντα από παραγραφές των δικών τους ανομημάτων).

      Για τις υποτροφίες δεν το γνώριζα. Μετά την ανάγνωση του σχολίου σου το έψαξα και το βρήκα. Εξακολουθώ όμως και πάλι να φωνάζω (βλ. γκαρίζω) ότι μιλάμε για ψίχουλα. Το σκάνδαλο της Siemens ήταν τεραστίων οικονομικών -και όχι μόνο- διαστάσεων. Μπροστά του το πρόγραμμα μεταπτυχιακών/διδακτορικών είναι φραγκοδίφραγκα.

      Οι υποτροφίες όπως και ο συμψηφισμός απαιτήσεων που διαγράφονται (με άλλα λόγια τα κλεμμένα που γίνονται πάτσι) είναι στα συμφωνηθέντα με τους γερμαναράδες. Μη φανταστείς λοιπόν ότι μας κάνουν κάτι χάρισμα. Εμείς είμαστε αυτοί που τους χαρίσαμε τα 2 δισ. που εκτιμήθηκε το μέγεθος της μίζας, για να πάρουμε ως αντάλλαγμα αυτά που εγώ αποκαλώ φραγκοδίφραγκα και άλλοι χάντρες και καθρεφτάκια προς ιθαγενείς. Γιατί αν είχαμε διεκδικήσει και πάρει τα 2 δισ. δεν θα είχαμε καμία ανάγκη τις …δωρεές της Μίζενς.

      Το άρθρο για την παραγραφή το διάβασα εδώ και προέρχεται από δημοσίευμα της Real.
      Οι τύποι μας έχουν κλέψει χοντρά. Έχωσαν πακέτα στα πολιτικά τους φιλαράκια (ανεξαρτήτως κομμάτων) και τώρα τι; Παριστάνουν τους ευεργέτες; Ε όχι!!!

      Δεν είμαι της άποψης Ευάγγελε να σου αρπάξουν το σπίτι και μετά να σου επιτρέψουν να πάρεις ένα σκαμπό και τη σκούπα. Η ουσία είναι πως σε ξεσπίτωσαν. Κι εγώ αυτό κρατώ.

      Να περνάς όποτε θες και να τα λέμε.
      Πάντοτε ευπρόσδεκτος.
      Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή
  4. Κι εγώ την κάνω αυτήν την σφυγμομέτρηση με τον κόσμο που συναντώ και τα ίδια πράγματα έχω παρατηρήσει. Από τη στιγμή που πάντα λειτουργούσαμε ανταγωνιστικά και ζηλότυπα, ήταν αναμενόμενο ότι θα καταλήγαμε εκεί. Να αυτές τις μέρες που είναι σχολική περίοδος και είναι οι μέρες που το βιβλιοχαρτοπωλεία μας δουλεύει περισσότερο (για την ακρίβεια η μοναδική περίοδος που δουλεύει ανθρώπινα) κανένας μαγαζάτορας από τη γειτονιά μας δεν ήρθε. Αν σκεφτείς ότι όλο το χρόνο κάνουμε υπερκατανάλωση σε αρτοποιούς, κομμωτές, αρωματοποιούς, φαρμακοποιούς, όλοι προτίμησαν κλασσικά τα jambo που είναι και ακριβότερα. Πώς να υπάρξει μετά αλληλεγγύη και αδελφοσύνη; Όπως είπες κι εσύ το μάτι μας πέφτει πάνω σε αυτόν που είναι στο ίδιο επίπεδο με εμάς. Θα στοχοποιήσουμε τον ψιλικατζή αλλά ο μαστροπός ο επιχειρηματίας της νύχτας δε μας ενοχλεί, ούτε ο Σφακιανάκης ο φοροφυγάς. Όλα κι όλα είμαστε Έλληνες και το κέφι μας δε θα το κλέψει κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου δεν νομίζω ότι σε άλλα κράτη ο ένας αγαπά τον άλλον και δεν τον ανταγωνίζεται ή δεν τον ζηλεύει. Υποθέτω όμως πως κάπου θα υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης, τουλάχιστον για τα αυτονόητα, ώστε το κράτος να λειτουργεί.
      Για παράδειγμα δεν θα πετάει ο καθένας τα σκουπίδια του στο δρόμο και μετά θα διαμαρτύρεται γιατί δεν πέρασε το απορριμματοφόρο. Ούτε θα διπλοπαρκάρει όπου να ’ναι ξεπατώνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων και όταν του δίνουν κλήση να διαμαρτύρεται ότι είναι λίγες οι θέσεις παρκινγκ.
      Με τα jambo έχεις δίκιο. Ομολογώ πως έχω πέσει στην ίδια λούμπα, παρότι είμαι ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών προϊόντων (=θέσεων δουλειάς). Την πατάμε όμως σχεδόν κάθε χρόνο γιατί βάζουν πολύ φθηνά μερικά προϊόντα κράχτες (μολύβια, τσάντες … κάκιστης βέβαια ποιότητας) και τρέχουμε να τα πάρουμε, ακριβοπληρώνοντας τα υπόλοιπα.
      Αν είχα εγώ κατάστημα θα την έλεγα στους γειτονικούς καταστηματάρχες. Είμαι ικανός (το έχω κάνει) να αγοράζω ψωμί 10 τετράγωνα πιο κάτω και να περνάω καθημερινά από τον φούρναρη της γειτονιάς μου για να με βλέπει.

      Διαγραφή
    2. Αυτό είναι το σωστό που λες. Ακριβώς επειδή δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε στα απλά δεν μπορούμε και στα σοβαρά. Θέλει κάθε μέρα ό ένας να κάνει σχολείο στον άλλον, αλλιώς δεν βγαίνει δουλειά! Ορίστε πάλι είδες τι έγινε στην πορεία χθες πλακώσανε τα φασιστάκια αυτά που πάντα πλάκωναν και μετά έβγαινε το κακό όνομα στους διαδηλωτές. Και τώρα αυτά πληρώνουμε. Κομματικά συμφέροντα στον συνδικαλισμό με επαγγελματίες άεργους συνδικαλιστές και βαλτοί μπαχαλάκιδες χάλασαν την πιάτσα. ¨Οταν στα μάτια των πολλών η έννοια του διαδηλωτή ήταν για χρόνια συνώνυμη με αυτή του χούλιγκαν ή του ψευτοκουλτουριάρη πώς να βγει σύσσωμος ο κόσμος στους δρόμους; Δεν θέλει να το κάνει. Δεν είναι ότι φοβάται, δε θέλει. Αυτό βλέπω.

      Διαγραφή
    3. Τα φασιστάκια/μπατσάκια κάνουν τη δουλειά τους, τη μόνη δουλειά που ξέρουν να κάνουν και γι' αυτή πληρώνονται. Είτε φορώντας τη στολή του ΜΑΤατζή είτε το κράνος του σκαταβγίτη.
      Τα είπαμε και στην ανάρτηση της Butterfly.

      Θα έπεφτα από τα σύννεφα αν η προχθεσινή ημέρα μνήμης του Παύλου δεν έβγαζε στο δρόμο όλης της γης τα μαλακισμένα τραμπουκοκωλόπαιδα. Πάω στοίχημα ότι σε λίγο καιρό θα σπάσουν ή θα βεβηλώσουν και το μνημείο που στήθηκε στον τόπο θανάτου του από τις ορδές των φασιστών νεοναζί.

      Για τον συνδικαλισμό μη μου λες τίποτα. Αν με διάβαζες από παλιότερα θα ήξερες ότι έχω τις χειρότερες των απόψεων για τους άεργους-ρουφιάνους-κομματικούς εγκάθετους συνδικάλες που αμαυρώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα και το εκμεταλλεύονται για τις προσωπικές τους επιδιώξεις.
      Αλίμονο στους εργαζόμενους που είτε είναι ευκολόπιστοι και χάφτουν τις αερολογίες τους, είτε λαμόγια και οι ίδιοι και κοιτάνε να προσκολληθούν δίπλα τους για να γλύψουν κανά κόκκαλο.

      Θα σου πω κάτι παράξενο ίσως, τρελό αν θες, σίγουρα όχι από αυτά που έχεις ακούσει: πολλοί, αν όχι όλοι, λένε πως πρέπει να αφήσουμε τους καναπέδες και να βγούμε στους δρόμους. Επειδή δεν είμαι ΚΑΘΟΛΟΥ σίγουρος τι έχει στο μυαλό του αυτός που είναι μπροστά, πίσω μου ή δίπλα μου στην πορεία, βρίσκω προτιμότερο το να κάτσω σπίτι μου.
      Το ξέρω, ακούγεται πολύ παράξενη θέση, επειδή όμως συνέχεια ψάχνουν να βρουν μαλάκες για να τους υπολογίζουν στους κομματικούς τους στρατούς, ίσως είναι καλύτερα να τους γράψεις και να απέχεις.

      Περιμένω να μου αποδείξουν ότι παλεύουμε όλοι για το ίδιο.
      Δες π.χ. το κίνημα των αγανακτισμένων. Πως ξεκίνησε, ποιοι χώθηκαν στη μέση, που κατέληξε.

      Το σύστημα έχει τους μηχανισμούς του για να απαξιώνει το καθετί, αλλά κι εμείς καλοί μακάκες είμαστε. Πολλές είναι οι φορές που βγάζουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας.

      Διαγραφή
  5. Βάζω στοίχημα ότι και του χρόνου τα ίδια θα λέμε.
    Και κάνω την απλή σκέψη: αν δεχτούμε ότι κατά κύριο λόγο κρίνουμε "εξ ιδίων τα αλλότρια" και αν οι περισσότεροι κρίνουν ότι πράγματι ήμασταν διεθαρμένοι, αναρωτιέμαι στο τέλος "βρε μπας και ήμασταν τελικά τόσο διεφθαρμένοι και δεν το ξέραμε;"
    Και αυτό ενδεχομένως να δείχνει ότι, κι αν δεν τα φάγαμε μαζί, τουλάχιστον θα... θέλαμε να τα φάμε μαζί!
    Πώς αλλιώς εξηγείται το ότι με όποιον και να μιλήσεις, σου λέει τα ίδια;
    Βρε μπας και κάνουμε λάθος τελικά;
    (είναι ένα ερώτημα που με βασανίζει όλο και περισσότερο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι ήμασταν διεφθαρμένοι δεν περιμέναμε την κρίση για να μας το πει. Σε αυτό δεν πέσαμε από τα σύννεφα.
      Πόσοι από εμάς δεν έχουμε σβήσει κλήση; Δεν δώσαμε φακελάκι για να χειρουργηθεί ο δικός μας εκτός λίστας ή για να πάρουμε ρεύμα στο αυθαίρετο; Και χίλια δυο άλλα.
      Βέβαια, ούτε οι κλήσεις ούτε τα φακελάκια μας έφτασαν σε αυτό το χάλι. Αν υπήρχε σοβαρό κράτος και έφερνε εργοστάσια και επενδύσεις για να εισάγεται διαρκώς χρήμα, η φοροδιαφυγή δεν θα ήταν από μόνη της αρκετή να μας βουλιάξει.
      Όταν όμως ένα κράτος δεν παράγει τίποτα (με τίνος άραγε την ευθύνη) και ζει με δάνεια ανακυκλώνοντας συνεχώς το ίδιο χρήμα στους πολίτες του, λογικό είναι όταν το χρήμα δεν επιστρέφει ακέραιο στο κράτος να υπάρχει πρόβλημα στην αποπληρωμή δανείων και τόκων.
      Το ότι πολλοί φωνάζουν γιατί δεν συμμετείχαν στο πάρτι όσο θα ήθελαν, είναι αναμφισβήτητο. Δεν πρόλαβαν να κλέψουν και μουτζώνονται γι’ αυτό.
      Κάπου διάβασα: Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι σαν την πορδή. Σε ενοχλεί μόνο όταν δεν είναι δική σου.

      Διαγραφή
  6. Πέτρο μου θα σου πω ένα πράγμα.
    Δεν είναι ούτε οι αποδείξεις που δεν κόβονται ούτε οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων.
    Αλλού ξεκινάνε τα προβλήματα.
    Και να σου πω ότι σε πολλές χώρες στο εξωτερικό δεν κόβουν αποδείξεις και κανείς δεν ενδιαφέρεται να τις πάρει.
    Ομως στο εξωτερικό, τον επιχειρηματία που χρωστάει τα μαλλιά της κεφαλής του και δίνει μισθούς πείνας και εξευτελίζει τους υπαλλήλους του θα τον κυνηγήσουν όλοι.
    Στην χώρα μας κάνει ο καθένας ότι θέλει, δεν υπάρχουν νόμοι και ειδικά αν είσαι και «σημαίνων» πρόσωπο έχεις άφεση αμαρτιών για όλα.
    Αυτούς έχω απέναντι, αυτούς που βγάζουν τους νόμους βόλεμα, αυτούς που ψηφίζουν αυτούς που βγάζουν τους νόμους βόλεμα, αυτούς που πέρασαν από αξιώματα και πήδηξαν τον Ελληνικό λαό χωρίς δεύτερη σκέψη και κάπου είναι τώρα και γελάνε, αυτούς που ακόμα και τώρα υπερασπίζονται και ψηφίζουν τους ίδιους ανθρώπους χωρίς καμία τύψη χωρίς καμία δεύτερη σκέψη, αυτούς που βοήθησαν όλους αυτούς που μας πήδηξαν και μας πηδάνε όπως οι φίλοι μας οι δημοσιογράφοι!!
    Αυτούς θα τους έχω πάντα απέναντι όσο ζω.
    Κάποια στιγμή πρέπει να πληρώσουν για όσα έχουν κάνει.

    Υ.Γ.Συγνώμη για το μεγάλο σχόλιο αλλά δεν αντέχω άλλο, ήθελα να γράψω κι άλλα αλλά δεν έχει νόημα. Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη χώρα μας αν είσαι «σημαίνων» πρόσωπο κάνεις και μια δωρεά ή ανοίγεις ένα ίδρυμα και είσαι σένιος. Πληρώνεις και κανα κωλοκάναλο να σου κάνει το πορτρέτο του ευεργέτη κάθε τρεις και λίγο και δεν χρειάζεται να απολογείσαι για τις πουστιές σου.

      Πόσοι παρίσταναν τους επιχειρηματίες χωρίς να έχουν δίφραγκο στη τσέπη; (π.χ Λαυρεντιάδης, Ψωμιάδης, Κοσκοτάς παλιότερα)
      Φούσκες που τις πήρε ο πρώτος άνεμος.

      Αυτοί που τους ψηφίζουν Έλενα, όχι δεύτερη σκέψη δεν κάνουν, αμφιβάλλω αν κάνουν και πρώτη. Βασικά αμφιβάλλω αν μπορούν να σκέφτονται.
      Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή
  7. Ο Ευαγγελος απο πανω εθεσε τρια βασικα στοιχεια του χαρακτηρα μας που αν δεν αποφασισουμε να κανουμε μια ενδοσκοπηση και να τα αλλαξουμε, δεν βλεπω να γινεται τιποτα! Το κειμενο σου με βρισκει και παλι απολυτως συμφωνη και φυσικα δεν ξερω τι μπορω να κανω εγω για να αλλαξει η κατασταση...
    Θα κλεψω προς το παρον αυτο για τον παρτακια και το μαλακα!
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ανησυχώ.
      Τα πράγματα θα αλλάξουν.
      Κάποτε.
      Καλησπέρα Πεταλούδα.

      Διαγραφή
  8. Θα πάρει χρόνια Πέτρο. Νοσήσαμε βαριά τα τελευταία χρόνια. Στραπατσαριστήκαμε άγρια. Δαγκώσαμε και το τσιτάτο του χοντρού "Μαζί τα φάγαμε" και το κάναμε λάβαρο. Έχουμε μια ροπή στην ενοχή και την κατάθλιψη εκ φύσεως, οπότε το έδαφος προσφέρεται για fast-track υποδούλωση.
    Συμφωνώ απόλυτα με τις διαπιστώσεις σου, όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Η αθέατη. Επιβιώνουμε εξαιτίας της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας. Στα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν δημιουργηθεί απίστευτες δομές και δράσεις. Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να μην είναι ορατό (γιατί δεν προβάλλεται), αλλά είναι κάτι που μας τιμά και μας διαχωρίζει από άλλους λαούς.
    Την καλησπέρα μου Πέτρο, με μια δόση αισιοδοξίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι υπάρχει και η άλλη πλευρά. Της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της αισιοδοξίας και της προσδοκίας για κάτι καλύτερο.

      Μόνο όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτές τις δράσεις βιώνουν τις μικρές αυτές στιγμές ευτυχίας που χαρίζει το χαμόγελο ή το δάκρυ του παραλήπτη.
      Οι υπόλοιποι απλά μένουν στα """σιγουράκια""" τους έχοντας πάντα έναν κακό λόγο για τους άλλους: "Για να κοιμάται σε παγκάκι κάπου έκανε κι αυτός τα λάθη του".

      Και γινόμαστε έτσι όλοι δικαστές και τιμωροί.
      Εκτός από παντογνώστες. Αυτό το είχαμε πάντα!

      Να είσαι καλά Μαρία και να συνεχίσεις το έργο σου. Μέσα από τέτοιες προσπάθειες το μόνο σίγουρο είναι ότι γίνεσαι Άνθρωπος.

      Διαγραφή
  9. Έχω τόσες μέρες τον τελευταίο καιρό στη δουλειά που όλο κάτι γίνεται και με κάνει συγχισμένη να παραμιλάω "πως μουρλάθηκε έτσι ο κόσμος; Γι'αυτό δεν θα πάμε ποτέ μπροστά με τόσους μαλάκες να κυκλοφορούν ελεύθεροι" και το μαλάκες πήγαινε στους παρτάκιδες... Το πνεύμα μου είναι πολύ μπροστά τελικά...χαχαχχαχαχα
    Δεν νομίζω να αλλάξει τίποτα Πέτρο μου,κάθε χρόνο τα ίδια λέμε κάθε χρόνο στην ίδια λούμπα πέφτουμε. Δεν είμαι από αυτούς που ισχυρίζονται ότι μαζί τα φάγαμε, όχι δεν τα έφαγα μαζί τους, αλλά δυστυχώς το επέτρεψα να γίνει. Τους έβλεπα και αδιαφορούσα και εννίοτε όταν μου δινόταν η ευκαιρία έκανα και εγώ τη λαμογιά μου. Είναι στο αίμα του νεοέλληνα. Κάποτε συγχισμένος ο παππούς μου έβριζε (που δεν βρίζει ποτέ) τα αρπαχτικά και μαζί μ'αυτούς όλους μας "Είμαστε σκατοφάρα βρε. Αρπάζουμε, κλέβουμε, χτυπάμε και όταν ξεβολευόμαστε κάνουμε εμφύλιο και χύνουμε πόσο αίμα. Βρωμιάρηδες, ντροπή της ιστορίας μας"
    Σαν να μου φαίνεται αρχίζω και συμφωνώ.
    Αδιάφοροι, κομπλεξικοί, παρτάκιδες-μαλάκες, "δίκαιοι" (αυτό που το πας;), όπως το είπες πιο πάνω δικαστές, τιμωροί, εύκολοι κριτές των αλλονών τα λάθη. Τα δικά μας οεο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η λαμογιά που λες ότι κι εσύ έκανες δεν είναι λαμογιά και μην αυτομαστιγώνεσαι. Αν θεωρείς κλέψιμο στο κράτος που σε καταληστεύει (γιατί αυτό που κάνει δεν το λες ορθή φορολόγηση!) το ότι δεν πήρες απόδειξη, τότε χάνουν το νόημα οι λέξεις.
      Τότε οι λεφτάδες με τις βιλάρες και τις πισίνες που έκαναν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα τι είναι;
      Τότε οι μεγαλογιατροί του Κολωνακίου που δήλωναν εισόδημα μικρότερο και από άνεργου επιδοτούμενου του ΟΑΕΔ και έπαιρναν επιστροφή φόρου τι είναι ;
      Η λαμογιά όπως την λες έχει διαβαθμίσεις και εμείς βρισκόμαστε στον πάτο της, όχι επειδή έτσι με βολεύει αλλά γιατί είναι αδιανόητο να εξισώσω τον εαυτό μου με το κάθε κάθαρμα που έχει κατακλέψει το κράτος.
      Οι δικές μου λαμογιές (υποθέτω κι εσύ κινείσαι στο ίδιο μήκος κύματος) με τις αποδείξεις, άντε όλα αυτά τα χρόνια να ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο 1000 ευρώ και πολλά (πάρα πολλά) σου λέω. Τα τελευταία χρόνια αυτό το χιλιάρικο μου το έχουν πάρει στο 20πλάσιο. Ξεχρέωσα λοιπόν;
      Πλήρωσα τα «λάθη» μου και με πρόστιμο;
      Τότε τι στο διάολο με πηδάνε ακόμα; Ή μήπως αν στη ζωή μου είχα πάρει όλες ανεξαιρέτως τις αποδείξεις σήμερα δεν θα μου είχε κοπεί στη μέση ο μισθός, δεν θα είχε καταβαραθρωθεί το εφάπαξ και δεν θα είχα χάσει εντελώς τα Δώρα;
      Το έχω ξαναπεί: όποιος πιστεύει (και είναι πολλοί πανάθεμά τους που το λένε) ότι τα έφαγε μαζί τους ας πάει μόνος του να παραδοθεί. Μη κυκλοφορεί ανάμεσά μας διαχέοντας την ευθύνη του για να φαινόμαστε περισσότεροι.
      Εγώ τα δικά μου «εγκλήματα» τα έχω πληρώσει και με το παραπάνω. Σειρά έχουν και οι αρχιμαφιόζοι.

      Διαγραφή
    2. Πέτρο μου εγώ δεν εξισώνω τον εαυτό μου με όλους αυτούς που τα φάγανε γιατί όπως πολύ σωστά το διατυπώνεις το πλήρωσα και με το παραπάνω . Με τη λέξη λαμογιά στυλιτεύω τη νοοτροπία του νεοέλληνα. Ξέρεις τι είναι να βλεπεις τον κόσμο γύρω σου να καταρρέει και να φωνάζουν όλοι για αλλαγή, για γροθιά στο μαχαίρι και να βλέπεις κάτι τσουτσέκια 23 χρονών (και δεν φταίνε τα παιδάκια οι γονείς που τα μεγάλωσαν φταίνε) να έρχονται για δουλειά και να έχουν θράσος, να είναι ουσιαστικά άχρηστα, να τεμπελιάζουν, να αντιδρουν όταν τους κάνεις παρατήρηση και παρόλα αυτά να κερδίζουν τη θέση-από τόσα και τόσα άλλα παιδιά που την έχουν πραγματική ανάγκη και έχουν όρεξη για δουλειά - γιατί καθημερινά παίρνουν τηλέφωνο όλοι οι χαρτογιακάδες της περιοχής μην τυχόν και δεν τα κρατήσουμε. Ήμαρτον... όταν το βλέπεις λοιπόν να γίνεται στο διπλανό σου ακόμα και σε κάτι τόσο μικρό θεωρητικά, πες μου πως να το χαρακτηρίσω;Είμαστε ή δεν είμαστε άξιοι των όσων τραβάμε; Αφού εμείς φωνάζουμε την αλλαγή αλλά οι ίδιοι καπελώνουμε τη φωνή μας.
      ΌΧι δεν θα βγω στους δρόμους, δεν είναι η ώρα και δεν είναι ο τρόπος. Δεν ξέρω τι θα ήταν αποτελεσματικό, ίσως να αλλάξει ο καθένας λίγο περισσότερο τον εαυτό του. Κάποτε βγήκα στους δρόμους με το κίνημα διόδια στοπ στη Θεσσαλονίκη. Με πικρία διαπίστωσα ότι μια χούφτα άνθρωποι δεν είμαστε ικανοί να αλλάξουμε τον κόσμο. Οχι σήμερα όχι εμείς. Οι Έλληνες του τότε που είχαν ιδεολογία, που είχαν πίστη που είχαν ήθος Ναι. Θυμάμαι κάποια στιγμή που είχαμε κλείσει τα διόδια και περνούσαν τα αυτοκίνητα ελεύθερα, σταματάει ένας με ένα τζιπ που ούτε το μέγεθος της αξίας του δεν μπορώ να φανταστώ και άρχισε να βρίζει και να μιλάει χυδαία και να μας ρίχνει ευθύνες λέγοντάς μας "κωλόπαιδα σαν και σας κατέστρεψαν την Ελλάδα, τα διόδια σας πείραξαν".
      Τι απογοήτευση να βλέπεις ανθρώπους να σκέφτονται έτσι. Τόσο πουλημένοι είμαστε; Δεν μπορώ να το δεχτώ.
      Πολλά περιστατικά που τα θυμάμαι και πικραίνομαι και θλίβομαι.
      Εχουμε να πληρώσουμε πολλά ακόμα, γιατί δεν έχει ταπεινωθεί το μεγαλύτερο μέρος του λαού.
      Ακόμα και αυτοί που ζουν σε άθλιες συνθήκες ακόμα δεν έσκυψαν κεφάλι, ακόμα δαγκώνουν, ακόμα κοιτάνε την πάρτυ τους, ακόμα βαράμε μαλακία (συγνώμη για την έκφραση).

      Διαγραφή
    3. Νίκη καλημέρα. Οι ηλίθιοι που αναπαράγουν το “μαζί τα φάγαμε” κάνουν μεγαλύτερο κακό από το παχύδερμο, γιατί ενώ αυτός το είπε μια φορά αυτοί συνεχίζουν την ίδια χυδαιότητα.
      Αν τους ρωτήσεις τι εννοούν κανένας δεν πρόκειται να σου πει ποιες είναι οι δικές του προσωπικές ευθύνες. Θα σου μιλήσει γενικόλογα για αποδείξεις που δεν παίρναμε όλοι και λοιπές σάχλες. Δεν πρόκειται να πει συγκεκριμένα πράγματα για τις δικές του (αν έχει κάνει) λαμογιές. Δεν θα σου πει αν λάδωσε εφοριακό ή πολεοδόμο, αν διορίστηκε ή διόρισε με μέσον, ούτε αν ξέπλυνε χρήμα μέσα από τυχερά δελτία και καζίνο. Το πολύ πολύ θα σου πει για την κλήση που του έσβησε γνωστός μπάτσος.

      Τρίχες δηλαδή. Μια χώρα δεν ζει από τα πρόστιμα.

      Είναι απίστευτα ηλίθιος όποιος νομίζει ότι η μη είσπραξη ΦΠΑ και η φοροδιαφυγή θα μπορούσαν από μόνα τους να μας χρεοκοπήσουν. Το παχύδερμο δεν μίλησε ούτε για μίζες, ούτε για υπόγειο χρήμα, ούτε για σκάνδαλα, ούτε για εξοπλιστικά, ούτε για πολιτικούς που θησαύρισαν. Οι αποδείξεις τον μάραναν κι αυτόν και τους οπαδούς της βλακείας του.

      Κάποιος έχει πει: η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι σαν την πορδή. Σε ενοχλεί μόνο αν δεν είναι δική σου.

      Με αυτά που σου λέω δεν υποστηρίζω σε καμία περίπτωση ότι είμαι υπέρμαχος της φοροδιαφυγής. Το αντίθετο! Μιλάμε όμως για φόρους ισότιμα και δίκαια κατανεμημένους. Όχι να πληρώνει ο πολύτεκνος περισσότερα απ’ όλους γιατί τα παιδιά πλέον θεωρούνται τεκμήριο!

      Αν υποθέσουμε ότι αγόρασες κάτι που κόστιζε 100 ευρώ και χωρίς απόδειξη πλήρωσε π.χ. 85, τα υπόλοιπα 15 ευρώ τι τα έκανες; Τα πέταξες στο αναμμένο τζάκι ή τα έβγαλες πάλι στην αγορά και με αυτά πληρώθηκαν μισθοί ή οφειλές;

      Άστο. Δεν βγαίνει άκρη.

      Αυτό που λες με τα πιτσιρίκια και το θράσος τους το ζω κι εγώ. Έχουν έρθει για δουλειά (Τρίχες! Χαζεύουν όλη μέρα στο ίντερνετ) κάτι 22χρονα-23χρονα, και καλά για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, με μισθούς ξεφτίλας, από τις περίφημες 700.000 θέσεις απασχόλησης του Σαμαρά (ούτε οι μισές των μισών δεν έχουν υπάρξει ακόμα) και έχουν μια γλώσσα μέχρι το πάτωμα.

      Για να κλείσω το σεντόνι θα σου πω κάτι τελευταίο: αν μαζί τα είχαμε φάει θα ήμασταν όλοι στο ίδιο η παρόμοιο βιοτικό επίπεδο. Εγώ που έχω ακριβώς τα ίδια που είχα από τη μέρα που γεννήθηκα (τίποτα δηλαδή) σε ποια κατηγορία ανήκω; Του μετανάστη ή του εξωγήινου;

      Θα σου έλεγα να παρακολουθήσεις αυτό το βίντεο.

      Διαγραφή
    4. Θα γίνω κουραστική αλλά απολαμβάνω τις αναλύσεις σου. Δυστυχώς εγώ δεν μπορώ να αναλύσω με τόσο ωραίο τρόπο τις σκέψεις μου όσον αφορά το πολιτικό κομμάτι, αλλά χαίρομαι όταν σε ερεθίζω έστω και με κάτι ψιλά και το κάνεις εσύ στις απαντήσεις που μου δίνεις. Είσαι η φωνή μου...χαχχαχαχαχα
      Ένα παρόμοιο βιντεάκι είδα και παλίοτερα. Θυμάμαι όταν το 2001 πήγαμε Αθήνα με τον αδερφό μου και βλέπαμε το Λεβέντη, είχε γραφείο απέναντι από το σπίτι που νοικιάζαμε στο Περιστέρι, βλέπαμε ένα σοβαρό κύριο που όποτε του μιλούσες απαντούσε πολύ λογικά και μας έκανε εντύπωση αυτό, γιατί στην επαρχία όποτε τον βλέπαμε αλλάζαμε κανάλι θεωρώντας τον ηλίθιο. Στην πρωτεύουσα λοιπόν ταρακουνηθήκαμε και του δώσαμε σημασία και είπαμε αυτός κάτι λέει τώρα!!!
      Δυστυχώς είμαι από αυτούς που μουτζώνομαι και αυτομαστιγώνομαι για ότι ψήφιζα μέχρι πριν 2 τετραετίες :-((((((((
      Μα πόσο βούρλο πρέπει να είμαι! Α ρε Λεβέντη καλά τα έλεγες!
      Καλό υπόλοιπο Κυριακής Πέτρο μου και σ'ευχαριστώ για τα σεντόνια.... ;Ρ

      Διαγραφή
    5. Τον συγκεκριμένο ποτέ δεν τον ψήφισα, θεωρώντας τον αυτό που ακριβώς που τον θεωρούσες κι εσύ: ηλίθιο. Βλέποντας το βίντεο σήμερα καταλαβαίνουμε ποιοί ήσαν οι ηλίθιοι.
      Και αν πάμε το βίντεο της ζωής μας λίγο πίσω θα μας δούμε να διαβάζουμε εφημερίδες, να παρακολουθούμε ειδήσεις για να διαμορφώνουμε πολιτική άποψη, να τσακωνόμαστε στα καφενεία επειδή είμαστε σίγουροι ότι οι "δικοί μας" φτιάχνουν μια καλύτερη Ελλάδα ενώ οι "άλλοι" την καταστρέφουν.
      Μετά από μερικές δεκαετίες καταλάβαμε ότι αυτοί που την κατέστρεφαν ήσαν πάντα στην ίδια μεριά κι εμείς στην απέναντι.
      Καλή εβδομάδα να έχεις.

      Διαγραφή
    6. Έτσι ακριβώς Πέτρο!
      Παρόλα αυτά ....καλή εβδομάδα και σε σένα! :-)

      Διαγραφή
  10. Καθεύδουμε εντός του ατομικισμού μας... Λυπηρό!... Κι ο ποιητής συνεχίζει να έχει δίκιο: "Όπου και να ταξιδέω η Ελλάδα με πληγώνει" (Γ. Σεφέρης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή