Σελίδες

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Δεσποινίς ετών 39


Ποιος από τους παλαιότερους δεν θυμάται την πανέμορφη ταινία του παλιού (πολύ) καλού ελληνικού κινηματογράφου με τον αξέχαστο Β. Λογοθετίδη; 
Ο κος Τηλέμαχος έχει το νταλκαδάκι του εδώ και πολλά χρόνια με τη Φωφώ, αλλά δεν μπορεί να φτάσει στα σκαλιά της εκκλησίας. Ο λόγος είναι η «μικρή» και ανύπαντρη αδελφή του Χρυσάνθη, που αν ο κ. Τηλέμαχος δεν «αποκαταστήσει» δεν μπορεί να κάνει σχέδια για το δικό του μέλλον.
“Τι θα πει ο κόσμος;”, όπως λέει και ξαναλέει ο κ. Τηλέμαχος.
Και τα χρόνια περνούν, η Χρυσάνθη μένει ανύπαντρη και ο Τηλέμαχος επίσης.

Τη λύση έρχεται να δώσει ο Σταμάτης, φίλος του Τηλέμαχου. Του προτείνει να βάλουν μια αγγελία γάμου στην εφημερίδα, γιατί όλο και κάποιος εργένης ή συνταξιούχος θα ενδιαφερθεί για τη Χρυσάνθη που παίρνει προίκα ολόκληρο τριώροφο και μετρητά 200 λίρες.
Το πρόβλημα είναι η ηλικία της νύφης. Έτσι αποφασίζεται να δημοσιευθεί το “ετών 39”, φτάνει να έρθει ο γαμπρός και μετά “…του λέμε πως έγινε λάθος”.
“Από καλήν οικογένειαν, αρίστη οικοκυρά, με αυστηράς οικογενειακάς παραδόσεις, χριστιανικοτάτων αρχών, έχουσα τριώροφον οικίαν γωνιαίαν, πλην δε ταύτης λίρας μετρητάς…”
Τελικά η πολύφερνη νύφη μένει και πάλι στο ράφι, μιας και οι υποψήφιοι γαμπροί την προσπερνούν και παντρεύονται άλλες.
“Ξεμείναμε Χρυσάνθη. Ξεμείναμε…” λέει στο τέλος ο Τηλέμαχος, αγκαλιάζοντας τη μικρή του αδελφή. Και έτσι τελειώνει αυτή η υπέροχη μελοδραματική ταινία, με τον ακόμη πιο υπέροχο Βασίλη Λογοθετίδη.

Πάμε τώρα στο σήμερα που έχει περισσότερο γέλιο.
 
Δεσποινίς ετών 39 έγινε και το Πασόκ. Όταν λέμε «δεσποινίς» δεν εννοούμε πως δεν έχει ξαπλώσει με κανέναν! Απλά δεν την θέλει πια κανείς, όπως και την κυρά Χρυσάνθη που την πήραν τα χρόνια. Προχθές 3 του Σεπτέμβρη το Πασόκ του Βενιζέλου έσβησε τα 39 του κεριά και είχαν μαζευτεί γείτονες, συγγενείς και φίλοι.
Μάλλον για να το κλάψουν. 

Το συνέδριο/συμπόσιο/τσάι και συμπάθεια, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιφιγένεια» στο Κέντρο Ελληνικού Κόσμου στον Ταύρο. Που να διοργανώνεις Βαγγέλη μάζωξη σε στάδια που δεν θα γεμίσεις;
Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου οι διοργανωτές αποφάσισαν να μεταφερθούν οι σύνεδροι σε διπλανή αίθουσα, επειδή αιφνιδιάστηκαν (!) από την προσέλευση.
Περίμεναν 100 και ήρθαν 105!
Όποιος δει πλάνα από την αίθουσα αν είναι παλιός θα θυμηθεί ομιλίες του αξέχαστου Ηλία Ηλιού, οι δε νεότεροι θα σκεφτούν συνέλευση 15μελούς που κανονίζει για την πενθήμερη.


Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου η ιστοσελίδα του Πασόκ δέχτηκε, λένε από τη Χ. Τρικούπη, περίπου 28.000 επισκέψεις. Και γι’ αυτό αισθάνονται ικανοποιημένοι, δηλώνουν δε πως δεν το περίμεναν! 
Πήραμε τον πήχη, τον ξαπλώσαμε στο πάτωμα και περνάμε όλοι από πάνω.

Οι μαγκιές δεν έλειψαν. Τα “καλά” χρόνια διαγκωνίζονταν μεταξύ τους ποιος θα πρωτομπεί στο κάδρο, ποιος θα κερδίσει έστω και λίγα δράμια δημοσιότητας, ποιος θα γευτεί έστω και λίγη από την αίγλη της εξουσίας που μεθά και ζαλίζει σαν το όπιο.
Σήμερα διαγκωνίζονται ποιος θα βγει από το κάδρο, ποιος θα παραστήσει ότι είχε τη μικρότερη συμμετοχή στην κατρακύλα της χώρας και του κόμματος. Μίλησαν όλοι για όλους. Τους άλλους. Οι διθυραμβικές ομιλίες του παρελθόντος με τον ήλιο τον πράσινο και την κάρμινα μπουράνα να παιανίζουν, μάλλον έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και τη θέση τους έχουν πάρει οι ομιλίες κριτικής. Των άλλων, πάντα. Όλοι γνωρίζουν πια τι έφταιξε, μόνο που κανένας (;) δεν το είχε καταλάβει τη σωστή ώρα.

Σχεδόν όλοι μίλησαν για καινούρια μέρα και για αλλαγή σελίδας. Όλοι τους θέλουν να ξεχάσουν τα λάθη του παρελθόντος και να κοιτάξουν μπροστά. Όλοι τους αναφέρθηκαν στον αρχηγό Ανδρέα, τα οράματα και τις αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη του ’74. Πως γίνεται να θέλουν να γυρίσουν σελίδα και ταυτόχρονα να τιμούν το παρελθόν που υποτίθεται αποκηρύσσουν, μάλλον θα πρέπει ο καθένας ξεχωριστά να το εξηγήσει ξαπλωμένος στο κρεβάτι του δικού του ψυχίατρου.

Ολίγον από ιστορία:
«Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι πολιτικό Κίνημα που αγωνίζεται για τους ακόλουθους στόχους: ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.»
(από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ. 3 Σεπτεμβρίου 1974)
 
Ελάτε τώρα όλοι εσείς καραγκιοζαραίοι λαθρεπιβάτες αξιών και οραμάτων να μας πείτε με όλα αυτά που ψηφίζετε τι φαντάζεστε ως δημοκρατική διαδικασία, τι νόημα δίνετε στη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική απελευθέρωση και, πρωτίστως, πως καταλαβαίνετε την εθνική ανεξαρτησία!!!

Στο Θεός να το κάνει συνέδριο παρέστησαν γνωστοί και μη εξαιρετέοι: Λαλιώτης, Βάσω, Παπουτσής, Γείτονας. Ηχηρές απουσίες αυτές του Α. Λοβέρδου που άνοιξε το δικό του μαγαζάκι και κυνηγάει πελάτη με το δίκαννο και του Θ. Πάγκαλου που απουσιάζει στο εξωτερικό σε άλλο συνέδριο (θαλασσίων ελεφάντων στον αρκτικό κύκλο).

Από τους ομιλητές ξεχώρισαν:
Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι “πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το χρονικό ορίζοντα αυτών των συνεργασιών” και πως “το Πασόκ πρέπει να επιστρέψει στην Κεντροαριστερά που είναι και ο φυσικός του χώρος”. Γεια σου ρε τεράστιε Κώστα που έφυγες και ξανάρθες και τώρα τρέχεις ασθμαίνοντας μπας και σε λυπηθούν και σε χώσουν κάπου υφυπουργό! Να πας στο μπουμπούκο να συναγωνιστείτε ποιος θα πετάξει τη μεγαλύτερη μαλακία.
Δε ξέρω μετά από τόσο ξεφτιλίκι αν η Κεντροαριστερά είναι πια ο φυσικός σας χώρος, πάντως μόνος σου παραδέχεσαι πως σήμερα βρίσκεστε στον παραφύσει. Όμως αγαπητέ μας Κώστα, αν νομίζεις πως ο λαός θα σας περιμένει εωσότου χάσει ο Σαμαράς την εξουσία για να παραστήσετε τους διαφωνούντες και να επιστρέψετε στο …«φυσικό» σας χώρο, μάλλον αναφέρεσαι σε ένα είδος λαού που τείνει να εκλείψει απ’ την υπερβολική κατανάλωση κουτόχορτου.
Σε ενημερώνω πως ο λαός όντως σας περιμένει. Στη γωνία. Και για άλλους λόγους!

Ο Κ. Σημίτης τα έβαλε με την περίοδο διακυβέρνησης από το Γ. Παπανδρέου λέγοντας πως “το Πασόκ σιώπησε όταν έβλεπε το τσουνάμι της κρίσης να έρχεται”. Όσο και αν έχω ψάξει τέως σύντροφε δεν βρήκα πουθενά δικό σου προειδοποιητικό μήνυμα για τσουνάμι. Να πάρουμε παιδιά, γέρους, ρούχα και το σκύλο και να φύγουμε στα βουνά μπας και σωθούμε. Υποθέτω πως δεν το έκανες όταν έπρεπε για να μη μας ανησυχήσεις. Και βγήκες σήμερα που είναι και της μοδός να μας πεις τι έφταιξε.
Προτείνω να αποσυρθείς στην τρύπα σου γιατί οι διαγνώσεις μετά την ταφή είναι από κομπογιαννίτες και ως εκ τούτου …του κώλου!

“Για να βγούμε από την άβυσσο πρέπει να σταματήσει η υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών”. Άντε γεια σου, τα ίδια λέμε!

Ο Γ. Παπανδρέου επίσης μίλησε για ευθύνες των προκατόχων του, ενώ εξήρε τη δική του διακυβέρνηση: “Πετύχαμε σίγουρα τη χορήγηση οξυγόνου για να μην καταστραφεί η χώρα”. Αδειάζεις πάνω μου το περίστροφο κι ύστερα τρέχεις να με παροχετεύσεις στην Εντατική. Δεν φαντάζομαι σύντροφε Γιώργο να περιμένεις να σου πω και ευχαριστώ; Ή μήπως…;
“Η πραγματικά θανάσιμη συνταγή, ήταν το πελατειακό «πάρτι» μέχρι το 2009. Ένα «πάρτι» που είχε οδηγήσει τη χώρα να έχει ύφεση στο -3%, δημόσια διοίκηση διαλυμένη και χρέος στα 320 δισ.”. Μάλιστα! Δε μπορώ ούτε να γελάσω!
Τώρα θα με πιστέψεις αν σου πω ότι μετά από δύο χρόνια η ύφεση βρίσκεται στο διπλάσιο, η δημόσια διοίκηση γίνεται από πιστωτές, μητσοτάκουλες και μπουμπούκους και το χρέος είναι ακόμη μεγαλύτερο;
Ας το καλύτερα γιατί αυτά είναι πράγματα δύσκολα.

“Δεν με κρατάει κανείς, δεν υπήρξα ποτέ, ούτε σκοπεύω να γίνω όμηρος κανενός. Ήμουν, είμαι και θα είμαι εδώ”. Θα σε έχουν αφήσει ακόμη άταφο Γιώργο μου…! 

Τα πιο νόστιμα τα είπε ο σημερινός (και όχι για πολύ ακόμη) αρχηγός Β. Βενιζέλος. Ο σύντροφος Βαγγέλης μίλησε για “συμπόρευση χωρίς ηγεμονισμούς”. Ποιος; Αυτός που ούτε ο ίδιος δεν θυμάται πόσους έχει μέχρι σήμερα διαγράψει και πόσους από δαύτους έχει ξαναδεχτεί πίσω για να βγαίνουν τα κουκιά και να μη καταρρεύσει η επιχείρηση “Γαμάω την Ελλάδα”!
Επέμενε να αναφέρεται στον όρο ‘Κίνημα’. Ίσως θα πρέπει να ξαναδιαβάσει (ή να διαβάσει για πρώτη φορά) τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη μήπως και αντιληφθεί τι εννοούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν μιλούσε για Κίνημα Λαού. Στο στόμα του Βενιζέλου καταντάει βλαστήμια!


“Το ΠΑΣΟΚ ούτε υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ χάριν του εαυτού του. Υπάρχει για τον τόπο, για την πατρίδα, για τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις…”.
Θέλω σύντροφε αρχηγέ να σε ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για την άδολη προσφορά του σημερινού Πασόκ, μα πιο πολύ για τη δική σου. Δεν ξέρω που θα βρισκόμασταν σήμερα αν δεν μας έπαιρνες εσύ προσωπικά από το χέρι να μας οδηγήσεις σε απάνεμα λιμάνια. Ξέρω πως μέσα σου ματώνεις μιας και υποχρεώνεσαι να ψηφίσεις, στηρίξεις και εφαρμόσεις πολιτικές με τις οποίες καθόλου δεν συμφωνείς (τι σοσιαλιστής θα ήσουν;). Όμως σε οδηγεί η ανιδιοτελής σου ανάγκη για προσφορά στον τόπο και τους Έλληνες. Ας είσαι πάντα καλά.
(χειροκρότημα, φέρτε μου μαντίλι)

Κάπου εδώ τελείωσε και η σαχλαμάρα. Επόμενα επεισόδια θα γραφούν σε επόμενα συνέδρια, αν και η κατάληξη είναι προδιαγεγραμμένη. Η προίκα έχει φαγωθεί, οι γαμπροί θα πηγαινοέρχονται, η νύφη τελικά θα μείνει ανύπαντρη. Και οσονούπω τα πολλά κεράκια θα αντικαταστήσει μια και μοναδική λαμπάδα. Αυτή που θα καίει στο μνήμα.
Ένα έχω να ευχηθώ στο προσφιλές μας Πασόκ: Καλά σαράντα!
Εσείς τώρα μεταφράστε το όπως θέλετε…

34 σχόλια:

  1. Καλα Πετρο εγραψες παλι!
    Θυμασαι τη διασκευη της ταινιας με τον Λ. Κωνστανταρα και την Μητσι Κωνστανταρα στο ρολο της "δεσποινιδος";
    Εχει μεινει παροιμιωδης η ατακα μεταξυ αδερφου και υποψηφιου γαμπορου:
    Γ. "Δηλαδη ποσο μεγαλη;"
    Α. "Ε, δεν ειναι και σαν την Πελοπονησο!"
    Κατι που δεν ισχυει για την πολιτικη αλητεια μερικων μερικων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλώς και τη θυμάμαι! Λατρεύω όμως την πρώτη με τον αυθεντικότατο Λογοθετίδη!
      Πολιτική αλητεία μερικών; Δεν φαντάζομαι να αναφέρεσαι στον Άκη που στο κλείσιμο της απολογίας του στο δικαστήριο απεύθυνε χαιρετισμό;

      Διαγραφή
    2. Καλημερα!
      Αν αρχισω να απαριθμω σε ποιους αναφερομαι, δεν μας φτανει ο μπλογκερ ολος! Εννοειται ΚΑΙ στον Ακη...
      Καλο ΣΚ

      Διαγραφή
    3. Ποιος μπλόγκερ; Ούτε μια ζωή δεν μας φτάνει…

      Διαγραφή
  2. Όπως διάβασα κάπου: Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες, 3 του Σεπτέμβρη να ξερνάς...
    Το κακό είναι ότι και με πεθαμένο το ΠΑΣΟΚ, οι στελεχάρες του ζουν και βασιλεύουν κι όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλά μας κυβερνούν ακόμα και μάλλον τα καλά σαράντα είναι για μας!

    Σοφία

    ΥΓ. Ο Λογοθετίδης αγαπημένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως διάβασα κάπου: Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες, 3 του Σεπτέμβρη να ξερνάς...
    Το κακό είναι ότι και με πεθαμένο το ΠΑΣΟΚ, οι στελεχάρες του ζουν και βασιλεύουν κι όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλά μας κυβερνούν ακόμα και μάλλον τα καλά σαράντα είναι για μας!

    Σοφία

    ΥΓ. Ο Λογοθετίδης αγαπημένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τα βάζω με τις ημερομηνίες, ειδικά τις ιστορικές. Διαολίζομαι με τους απογόνους μιας κληρονομιάς που φρόντισαν αφενός να την ξεκοκαλίσουν, αφετέρου να ξεφτιλίζουν το νεκρό.
      Οι στελεχάρες είναι τόσο πολύ πωρωμένοι που δεν θέλουν να αφήσουν τη καρέκλα από τον κ*λο τους με τίποτα. Μερικοί θα συμμαχούσαν και με χρυσαβγίτες, αρκεί να περνάνε καλά.

      Διαγραφή
  4. Το ΠΑΣΟΚ μου θυμίζει και μια άλλη ταινία, το "Οὐ κλέψεις", με Γκιζέλα Ντάλι κλπ.
    Εκεί ήταν ένα χωριό που όλοι κλέβανε και όταν αποκαλυπτόταν, ο ένας τα έριχνε στον άλλον με ηλίθια άλλοθι.

    Η παράνοια του ΠΑΣΟΚ: ταυτόχρονα υμνείται ο Ανδρέας του σοσιαλισμού, του κρατισμού και των παροχών, ο Σημίτης του σοσιαλφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού και των τραπεζών, ο ΓΑΠ της λιτότητας και των μνημονίων και φυσικά ο Μπένι που υπηρέτησε ως ρπωτοκλασάτος και τους τρεις προαναφερθέντες!
    Μήπως οι εναπομείναντες ψηφοφόροι του να το κοιτάξουν αυτό κάπου;
    (μαζί με την οστεοπόρωση και τα αρθριτικά, λόγω ηλικίας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τα προσχήματα οι «ύμνοι». Τώρα που είναι επίκαιρο κανένας δεν συμφωνεί με κανέναν.
      Πάντα έτσι ήταν, απλά το μίσος σοβούσε και έκαναν τα στραβά μάτια προς χάρη της κονόμας.

      Διαγραφή
  5. Να σου πω...εγώ αλλιώς τα ήξερα τα συμπόσια! Χαλάσανε την Ελλάδα., χαλάνε και τους όρους.... χαλάνε την αισθητική μου, το μέλλον μου, νομίζω ότι μαζευτήκανε και παίξανε το χαλασμένο τηλέφωνο: ότι ήθελαν άκουσαν...ότι ήθελαν μετάφεραν!

    Προτιμώ τις ελληνικές ταινίες (Λογοθετίδη κι αργότερα Κωνσταντάρα)..και σκέφτομαι ότι χωρίς να το ξέρεις έπαιξες με τον πόνο μου ....Οι δικοί μου διαρκώς μου "τσαμπουνάνε" ότι θα βάλουν μια αντίστοιχη αγγελία για μένα! :-Ρ (Δε πιστεύω να πίστεψες τον ...πόνο;)

    Σε ευχαριστώ για άλλη μία φορά για το κείμενο που μας έδωσες! Όταν χάνω χρόνο για να διαβάσω μεγάλα κείμενα (ειδικά τελευταία που δεινοπαθώ να εξοικονομήσω χρόνο) θέλω να αξίζει. Ε κατάλαβες λοιπόν γιατί σε ευχαριστώ!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον το ονόμασαν συμπόσιο για να μαζευτούν περισσότεροι. Χρόνια μαθημένοι στα τσιμπούσια μπορεί με τη λέξη να ‘τσίμπαγαν’ και να έρχονταν πιο πολλοί.

      Έπρεπε να έχεις κι εσύ κανα μεγαλύτερο αδελφό να σε ‘σπρώχνει’ για γάμο. :))

      Επειδή έχουν καταργηθεί οι εφημερίδες συνοικεσίων και επειδή δεν έχω fb, να πεις στους γονείς σου πως θα φτιάξω ένα σάιτ τηλεγνωριμιών και να σε βάλω πάνω-πάνω. Όλο και κάποιος χήρος συνταξιούχος με στραβισμό, αλτσχάιμερ και ζάχαρο θα βρεθεί...
      Χαχαχα!!!
      Καλή μου Αριστέα, δεν πιστεύω να με πίστεψες. Ούτε εγώ δεν πιστεύω τι έγραψα!!! Το δημοσιεύω γιατί φαντάζομαι θα γελάσεις κι εσύ.
      Να είσαι καλά...

      Διαγραφή
    2. Φυσικά και γελάω :)))))
      (αλλά αν βρεθεί κανένας πρόχειρος κράτησέ τον μου . Κανελί με βούλες ...ακόμα καλύτερα!
      PS: Ευτυχώς το νυφικό το έβαλα κάποτε.. η κάψα μου πέρασε. Αδερφό μπορεί να μην έχω αλλά έχω μια αδερφή χειρότερη: κάθε πελάτης που μπαίνει είναι υποψήφιος γαμπρός γι αυτήν! Πόσες φορές δεν με έφερε σε δύσκολη θέση !!!!
      Αλλά συνήθισα πια.....
      Άντε στην ..υγειά μας! :-Ρ

      Διαγραφή
    3. Γνωρίζω γυναίκα που παντρεύτηκε μόνο και μόνο επειδή είχαν παντρευτεί όλες οι συμμαθήτριές της!!! Φυσικά μετά από 2 χρόνια χώρισε. Αλλά δεν είχε πρόβλημα! Όπως έλεγε: "τώρα δεν θα μου πει καμιά ότι έμεινα στο ράφι".
      Αν είναι να μιλάμε για τέτοιους "γάμους" καλύτερα να λέμε ανέκδοτα. Βγάζουν περισσότερο γέλιο και έχουν και φαντασία.

      Στη βεράντα σου, με θέα τον κήπο σου, τις δημιουργίες σου και αγκαλιά το κόκκινο κρασί. Στην υγειά σου λοιπόν!

      Διαγραφή
  6. Εντυπωσιάστηκα (άσχημα) που μαζεύτηκαν και τόσοι...για να είμαι ειλικρινής νόμιζα πως οι δεινόσαυροι είχαν εξαφανιστεί...αλλά αυτοί μάλλον είναι κατσαρίδες...

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά, οι κατσαρίδες συνηθίζουν να συνωστίζονται.
      Όπου υπάρχει πολύ βρώμα.
      Καλό βράδυ Μαράκι!

      Διαγραφή
  7. Δεν θέλω να ασχολούμαι καν...
    Δεν αντέχω τις προσπάθειες μερικών να αποδείξουν ότι είναι ζωντανοί ενώ έχουν πεθάνει προ πολλού...
    Ως δεσποινίς ετών 39 δεν έχει κανένα μέλλον παρά μόνο το ράφι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πόσους να αντέξει αυτό το ράφι βρε Φλώρα; Σαν πολλοί δεν μαζεύτηκαν πάνω του περιμένοντας να βρουν γαμπρό; Άλλοι κοιτάνε κατά ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι κατά ΔΗΜΑΡ, άλλοι κατά Λοβέρδο μεριά, ενώ οι πιο ευφάνταστοι περιμένουν τον Γιώργο να ...επιστρέψει!
      Λες να επιστρέψει και ο Καραμανλής και να το ξαναπάμε απ' την αρχή;
      Εφιάλτες βλέπω...

      Διαγραφή
  8. Ήλθαν, έφαγαν και απήλθαν...
    Με συγχωρείς ρε Πέτρο, αλλά δεν μου κάνει καρδιά να σχολιάσω τίποτα. Αυτό το κόμμα/παράταξη/παρέα (πες το όπως θες), αν ήταν άλλοι χρόνοι και άλλες συνθήκες, θα είχαν στηθεί στον τοίχο. Τουλάχιστον η δεξιά, έχει γαζωμένη στο στρίφωμα τη στάμπα του συντηρητισμού και της ολιγαρχίας. Έχει και κάτι χρεωστούμενα με την ιστορία και είναι αυτή που είναι. Οι άλλοι όμως... οι ζιβαγκοντυμένοι... οι μουλωχτοί!
    Εύχομαι το επόμενο συνέδριο να γίνει στον Εθνικό Κήπο. Στα παγκάκια. Παρέα με τις πάπιες. Εκεί που είναι το φυσικό τους περιβάλλον...
    Καλό βράδυ Πέτρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία, οι (ΑΙΩΝΙΟΙ) ψηφοφόροι της δεξιάς δεν έχουν –ποτέ δεν είχαν- καμία απαίτηση από το κόμμα, τουλάχιστον σοβαρή. Με κανά διορισμό ασχολούνταν πάντα, καμιά μετάθεση φαντάρου, καμιά άδεια προποτζίδικου και άλλα εξίσου σημαντικά. Ανέκαθεν τους αρκούσε να κυβερνάει η παράταξη για να κάνουν τα κοκόρια στα καφενεία. Και ας μην είχαν δεύτερο σώβρακο.

      Στο Πασόκ η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών και ψηφοφόρων ξεκίνησε χωρίς δίφραγκο στη τσέπη. Νομίζω πως οι περισσότεροι το ‘81 συντάχθηκαν με τον Ανδρέα όχι επειδή πίστευαν ότι θα πέσει απίστευτη μάσα, αλλά είτε γιατί ήθελαν την αλλαγή που ευαγγελιζόταν, είτε γιατί τα κόμματα του τότε Κέντρου ήσαν θνησιγενή και έψαχναν κάποιον ηγέτη να τα ενώσει. Στο δρόμο τα πράγματα άλλαξαν πάαααρα πολύ και πολλοί από τους τότε «άπλυτους» βρέθηκαν με επιχειρήσεις, μεζονέτες, καταθέσεις, χλιδάτη ζωή. Γι’ αυτούς η ΕΟΚ ήταν η μεγάλη ευκαιρία που γύρευαν. Που αλλού θα έβρισκαν τόσο φρέσκο χρήμα; Υπό ποια κάλυψη θα μπορούσαν να καταβροχθίσουν τεράστια ποσά, αν όχι με την πολιτική;

      Το μεγαλύτερο έγκλημα αυτών των καθαρμάτων ήταν ότι κατέληξε να πιστεύει ο νεοέλληνας (που δεν φημίζεται για την εξυπνάδα του) πως η μοναδική λύση είναι …η δεξιά!!!
      Διότι αυτοί τρώνε με το γάντι και δεν προκαλούν!
      Καλημέρα να έχεις και καλό Σ/Κ.

      Διαγραφή
  9. Διάβασα για "τα οράματα και τις αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974. Και θυμήθηκα μιαν άλλη 3η Σεπτέμβρη, του 1843. Τι έγινε τότε, οι περισσότεροι θα το ξέρουν. Ας το ξαναθυμηθούμε, πχ από εδώ :
    http://www.iefimerida.gr/news/66067/3%CE%B7-%CF%83%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82
    (Πέτρο συγγνώμη, δεν κατάφερα να μάθω πώς εισάγεται το link).
    Αυτό, όμως, που δεν είχα διαβάσει, ήταν η διαθήκη του στρατηγού Μακρυγιάννη, που γράφτηκε την ίδια μέρα. Και διαπίστωσα πόσο τραγικά λείπουν τέτοιες προσωπικότητες σήμερα. Με την άδειά σου (ελπίζω) , Πέτρο, την παραθέτω στο επόμενο σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η διαθήκη του στρατηγού Μακρυγιάννη : 
      «Eις δόξαν του δίκιου και μεγάλου Θεού.  Kύριε Παντοδύναμε! Eσύ, Kύριε; θα σώσης αυτό το αθώο έθνος. Eίμαστε αμαρτωλοί, είσαι Θεός! Eλέησέ μας, φώτισέ μας και κίνησέ μας εναντίον του δόλου και της απάτης, της συστηματικής τυραγνίας της πατρίδος και της θρησκείας. Eις δόξαν Σου, Kύριε, σηκώνεται απόψε η σημαία της λευτεριάς αναντίον της τυραγνίας! Πατριώτες! Πεθαίνω διά την πατρίδα. Στέκω εις τον όρκον μου τον πρώτον. Δεν μπορώ, πατρίδα, να σε βλέπω τοιούτως και των σκοτωμένων τα παιδιά και οι γριγές να διακονεύουν και τις νιες να τις βιάζουν διά κομμάτι ψωμί εις την τιμή τους οι απατεώνες της πατρίδος. Γιομάτες οι φυλακές από αγωνιστές και στα σοκάκια σου διακονεύουν αυτείνοι οι αγωνισταί, οπού χύσανε το αίμα τους διά να ξαναειπωθή «πατρίδα Eλλάς». Eίτε ελευτερία κατά τους αγώνες μας και θυσίες μας, είτε θάνατος σ’ εμάς! Πεθαίνω εγώ πρώτος απόψε. Έχετε γεια, πατριώτες, και εις την άλλην ζωήν σμίγομεν, εκεί οπούναι και οι άλλοι συναγωνισταί μας, εις τον κόρφον του αληθινού Bασιλέως, του μεγάλου Θεού, του αληθινού.
      Πατρίδα, σ’ αφήνω ανήλικα παιδιά και γυναίκα, αν τ’ αφήσουνε ζωντανά, τ’ αφήνω εις την προστασίαν σου. Kοίταξε ότ’ είναι παιδιά του τίμιου αγωνιστή Mακρυγιάννη. Ποτές αυτός δεν σε ψύχρανε εις τα δεινά σου και τώρα πρόθυμος να πεθάνη διά σένα για να σε ιδούνε τα παιδιά του ελεύτερη Eλλάδα κι όχι παλιόψαθα της τυραγνίας και των κολάκων της. Διά τα παιδιά μου αφήνω κηδεμόνες τον κύριον Mιχαήλ Σκινά, Mελά, Δόσιον, Kαλλεφουρνά, γυναικάδελφόν μου Σκουζέ και τη γυναίκα μου. Kαι νακολουθήσετε κατά την παλιά μου διαθήκη ό,τι διαλαμβάνει, κι αν αμελήσετε εις την άλλην ζωήν θα μου δώσετε λόγον. Bιαστικός γράφω με τη σημαία μου στο χέρι. Έχετε γεια όλοι και την τυραγνία να μην την αφήσετε να φωλιάση εις την πατρίδα, να μην ντροπιάσετε τόσα αίματα οπού χύθηκαν. 

      1843 Σεπτεμβρίου 3η

      Mακρυγιάνις».

      Ευχαριστώ.
      Άννα

      Διαγραφή
    2. Η επιλογή της ημερομηνίας καθόλου τυχαία δεν ήταν από τον Α. Παπανδρέου που ήταν ‘μανούλα’ στους συμβολισμούς.
      Τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη μόνο θλίψη μπορούν να σου προκαλέσουν. Δεν αναφέρονται μόνο σε άλλες εποχές, πολύ φοβάμαι και σε άλλο λαό.

      Καλή μου Άννα, κάποτε μερικές χιλιάδες αγράμματοι αγρότες/εργάτες πήγαιναν με χαρά να πολεμήσουν τον πάνοπλο εχθρό. Σήμερα κανείς δεν θέλει να αφήσει τον freddo από το χέρι και να κρατήσει ένα πλακάτ. (Φαντάσου δηλαδή να τα βάλει με εχθρούς!)

      Μπορεί να ακούγονται κλισέ, κάποιοι να τα θεωρούν εθνικιστικά (είναι και της μόδας βλέπεις), μου είναι αδιάφορο και θα τα πω όπως τα πιστεύω: φρόντισαν επί δεκαετίες να κάνουν πλύση εγκεφάλου στο λαό με τα τηλεσκουπίδια, με το χρήμα και τις ανέσεις που αυτό φέρνει και αλλοτριώνει, με το ξαναγράψιμο της ιστορίας, με την αποδόμηση της θρησκείας (φρόντισαν τα μέγιστα σε αυτό και κάποια φασιστοειδή με ράσο).

      Επί αιώνες οι Έλληνες είχαν διαφορές μεταξύ τους αλλά διατηρούσαν και ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Καλώς ή κακώς για κάποιους. Σήμερα αυτά δεν υπάρχουν. Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε και φυσικά να νικήσουμε τους έξωθεν εχθρούς, διότι φροντίσαμε (φρόντισαν) να έχουμε εκατομμύρια εντός.
      Ο ένας τον άλλον.

      Διαγραφή
    3. Άννα Πάρος Πάτησε εδώ και θα μάθεις να φτιάχνεις τα Link σε σχόλια.

      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    4. Σε ευχαριστώ πολύ, outelogos, όπως και τον φίλο Πέτρο, για την βοήθεια σε μια "αναλφάβητη". Ούτε λόγος ότι θα προσπαθήσω ξανά (δεν το βάζω κάτω εύκολα εγώ!) τουλάχιστον για να δικαιώσω αυτούς που μου άπλωσαν χέρι βοήθειας. Αλλά μάλλον θα κάτσω να το μάθω σε κανονικό pc, γιατί με το κινητό... κάτι δεν περπάτησε σωστά :-D
      Πολλά φιλιά Άννα

      Διαγραφή
    5. Καλημέρα Άννα.
      Να τον ακούς το δάσκαλο (από πάνω).

      Διαγραφή
  10. Μια χαρά τα γράφεις εσύ Πέτρο και βλέπω ότι όλοι μα όλοι συμφωνούν μαζί σου, αλλά εγώ έχω μια απορία.
    Περιδιαβαίνω πολύ καιρό τώρα διάφορα μπλόγκς,διαβάζω και τα σχόλια και δεν έχω ανακαλύψει ούτε έναν που να υπερασπίζεται αυτό το κόμμα Και μην μου πεις ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που το ψηφίζουν γιατί η εμπειρία δείχνει ότι υπάρχουν.
    Που είναι κρυμμένοι όλοι αυτοί και γιατί δεν υπερασπίζονται το κόμμα τους;
    Μου φαίνεται ότι πολλοί από όσους διαβάζω ψήφιζαν κάποτε αυτό το κόμμα,αλλιώς δεν θα χτυπούσε 45άρια στις εκλογές.
    Σήμερα όμως κανείς δεν έχει το θάρρος να το παραδεχτεί.
    Μήπως είναι τρομαγμένοι και ντροπιασμένοι,η μήπως είναι ντεμοντέ να ονομάζεται κάποιος την σημερινή εποχή……πασοκτζής;
    Μια ερώτηση κάνω η γυνή που είναι και ρητορική γιατί την απάντηση την γνωρίζω πολύ καλά!
    Να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά δεν ντρέπομαι να παραδεχτώ πως κάποτε τους πίστευα και τους ψήφιζα. Πες το μαλακία, πες το αφέλεια, δεν με ενδιαφέρει πια καθόλου. Προφανώς υπήρχαν και τότε όλοι αυτοί που φώναζαν (ΚΚΕ, Συνασπισμός και αργότερα ΣΥΡΙΖΑ) πως είναι λάθος. Χωρίς να έχουν και αυτοί στοιχεία ή αποδείξεις για το μέγεθος της σαπίλας, φώναζαν για αντιπολιτευτικούς/ψηφοθηρικούς λόγους. Λες και στα δικά τους κόμματα η διαφάνεια ξεχειλίζει!

      Σήμερα το Πασόκ έχει μεταλλαχτεί ολοκληρωτικά και δεν θυμίζει σε τίποτα το Πασόκ του Ανδρέα.

      Πολλοί (ηλίθιοι) υποστηρίζουν ότι από το Πασόκ έφυγαν όσοι έχασαν τη μάσα. Σε αντίθεση δηλαδή με αυτούς που έμειναν για τις …ιδέες!!! Αν ήσαν στη μάσα τα 2,5 και βάλε εκατομμύρια της 10ετίας του ’80, ή τα 3 εκατομμύρια επί Σημίτη και ΓΑΠ τότε μιλάμε ότι τουλάχιστον η μισή Ελλάδα ζούσε μέσα σε χοντρό κονόμι. Πρόκειται για μια «ιδέα» του Βενιζέλου, παντελώς αστήριχτη και φυσικά ηλίθια που αναμασιέται από διάφορους αδαείς ή πρόθυμους ηλίθιους!

      Το σημερινό πρόβλημα διακυβέρνησης της Ελλάδας δεν είναι το Πασόκ, ή έστω δεν είναι στη διάσταση που θέλουν να του αποδώσουν. Όλοι (!) προσπερνούν το γεγονός ότι οι δεξιοί ψηφοφόροι δεν μετακινήθηκαν σχεδόν ρούπι από την …ιδεολογία τους (πλάκα κάνω, εκεί μέσα δεν υπάρχουν ιδέες). Το Πασόκ τιμωρήθηκε αρκετά (περισσότερο ο ελληνικός λαός) και κατά πως πάνε τα πράγματα ή θα απορροφηθεί από τη ΝΔ, ή θα πάψει απλά να υπάρχει και θα σκορπίσει.
      Αν βάλεις όμως το σημερινό ποσοστό του Σαμαρά (30%) και κάπως αυθαίρετα το αθροίσεις με του Καμμένου και το μεγαλύτερο κομμάτι της χ.α θα δεις ότι συγκεντρώνει πάνω από 40%. Και μη μου πεις ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Καμμένου ή του άλλου του ξεφτίλα μέχρι χθες ψήφιζαν ΚΚΕ ή Τσίπρα!

      Το Πασόκ των ΓΑΠ και Βενιζέλου έφαγε τις φάπες του και πήγε στα σκουπίδια. Μπορείς να ανοίξεις κουβέντα με παραδοσιακό δεξιό να σου πει τι έχει καταλάβει από την κρίση; Είμαι βέβαιος πως θα εκπλαγείς!

      Διαγραφή
    2. Αυτήν την κουβέντα την έχω κάνει με αρκετούς και έχουμε οδηγηθεί στα εξής συμπεράσματα:
      -Το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80 έπρεπε να ενοχοποιηθεί για όλα μα όλα τα στραβά του τόπου και η μιντιακή προπαγάνδα... "κατηγορεί" τη ΝΔ ότι... πασοκοποιηθηκε! Αυτά βέβαια σε αντιδιαστολή με τον καθάριο αέρα το νεοδημοκρατικό που ατυχήσαμε να μη δούμε στο... σοβιετικό μας κράτος!
      Έτσι, η ασύμμετρη ενοχοποίηση συντέλεσε στην ντροπή της παραδοχής ότι ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ
      (λες κι αν ψήφιζαν τους άλλους ήταν εντάξει)

      -Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟκ σε μεγάλο βαθμό ψήφιζαν το κόμμα εδώ και μια 10ετία ως το μη χείρον βέλτιστον.
      Ιδίως οι αριστερόστροφοι.
      Δεν είχαν πού να πάνε.
      Με το ΚΚΕ οι σχέσεις είχαν διαρραγεί οριστικά απ'το 89, ενώ ο Συνασπισμός αν και τους φαινόταν συνήθως συμπαθής, τελικά δεν αποτελούσε πολιτική επιλογή τους.
      Απ'τα ολὀτελα λοιπόν, καλή κι η Παναγιώταινα.

      - Οι δεξιοί δε φεύγουν απ'το μαντρί τους διότι επιτέλους βλέπουν την πολιτική που πάντα ονειρεύονταν.
      Βλέπουν δεξιά, βγαλμένη απ'τα πιο έξαλλα εμφυλιοπολεμικά όνειρά τους.
      Απλώς όσοι έχουν βιώσει προσωπικό κόστος απ'αυτήν την πολιτική, οδηγούνται είτε στον Καμένο (αν έχουν χιούμορ) είτε στη Χρυσή Αυγή (Αν είναι τελείως ζουλού).
      Πάντως δεν εχουν λόγο να φύγουν από τη δεξιά, την ώρα που αυτή μεγαλουργεί και μάλιστα επανακτά μετά απο δεκαετίες το ηθικό πλεονέκτημα.

      - Στην Ελλάδα ψήφιζαν εξωγήινοι.
      Με 90% ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μάλλον έχω γνωρίσει 5 φορές το υπόλοιπο 10%.
      Και αν υποθέσουμε πως το 5% του ΚΚΕ δε μου πολυμιλάει, δεν ξέρω τι μένει.
      Απορώ πώς ο Κωνσταντόπουλος δεν έγινε πρωθυπουργός με τέτοια (υποθετικά) ποσοστά...


      - Το ποιος ψήφιζε περιστασιακά ή μόνιμα ΠΑΣΟΚ φαίνεται και δε χρειάζεται διευκρίνιση.
      Ξέρουμε καλά (ακόμη κι αν δεν το 'χουμε εκμυστηρευτεί... δημοσίως) τι πρεσβεύει ο καθένας μας.
      Έχω εδώ καιμκαιρό την ιδέα μια μέρα να κάνω το κουίζ με το τί ψήφιζε ο καθένας μας προ κρίσης.
      Θα έχει πλάκα.
      Προβλέπω να μην παραδέχεται κανείς μας τη συμμετοχή στο 90%!
      Αλλά σκέφτηκα να ξεκινήσω εγώ την ἑκλογική εξομολόγηση" για να απενοχοποιήσω και τους υπόλοιπους, κι έτσι να θυμηθούμε, να γελάσουμε και να βγάλουμε το άχτι μας!
      Καλή ιδέα;

      Διαγραφή
    3. «Λατρεύω» τους οπαδούς της ιδέας πως για όλα τα δεινά ευθύνεται η πολιτική του Α. Παπανδρέου να αναδιανείμει τον πλούτο και να δώσει αυξήσεις στους μισθούς. Αυτοί πιστεύουν πως μια χώρα καταστρέφεται όταν ζει σχετικά καλά ο λαός της, σε αντιδιαστολή με άλλες χώρες που ο λαός πεθαίνει στην πείνα αλλά η ολιγαρχία βγάζει περισσότερα σε ξένες τράπεζες.

      Όλοι αυτοί (που εντελώς συμπτωματικά είναι όλοι δεξιοί – ακροδεξιοί) πιστεύουν πως αν η ΝΔ δεν έχανε ποτέ την εξουσία και μας κυβερνούσε επί 40 συνεχή χρόνια, δεν θα χρωστούσαμε τόσα, ενώ παράλληλα ο λαός θα είχε λύσει τα προβλήματά του! Οι πολύ πρόσφατες ρουσφετολογικές πολιτικές της ΝΔ επί ακαταλληλότερου, που κατέστρεψαν ότι είχε χτιστεί, έχουν με μαγικό τρόπο ξεχαστεί, ενώ εξαίρεται η επιλογή Καραμανλή να πουλήσει, φέρ' ειπείν, το λιμάνι.

      Δεν θα διαφωνήσω πως το μεγαλύτερο τμήμα της πολιτικής του Α. Παπανδρέου έγινε με δανεικά. Προσπαθώ όμως να θυμηθώ έστω και μια φορά που βγήκε κάποιος και διαμαρτυρήθηκε για τις αυξήσεις που πήρε. Ή, έστω, να ακούστηκε κάτι από την αξιωμ. αντιπολίτευση ή άλλο αντιπολιτευόμενο κόμμα. Μόνο οι επιχειρηματίες φώναζαν, αλλά για τους δικούς τους λόγους, και όχι για εθνικούς.
      Πάρα πολλοί που σήμερα φτύνουν στον τάφο του Παπανδρέου, από τη δική του πολιτική απέκτησαν σπίτι, αυτοκίνητο, 2η κατοικία (πολλές φορές αυθαίρετη!), σπούδασαν παιδί, έκαναν διακοπές…

      Δεν θα συμφωνούσα με την ιδέα σου να κάνεις «διαδικτυακό γκάλοπ», εκτός αν έχεις όρεξη να απαντάς στην κακεντρέχεια-βλακεία. Αν η Ελλάδα φημίζεται για κάτι, αυτό είναι οι όψιμοι προφήτες της. Ο ξερολισμός περισσεύει σε αυτή τη χώρα και πάει χέρι-χέρι με τον κουτσαβακισμό. Να είσαι σίγουρος πως θα μαζέψεις ένα τσούρμο ηλίθιους να σου πετάνε πέτρες. Οι γνωστοί κουραδόμαγκες.

      Στη 2η παράγραφο περιγράφεις ΑΚΡΙΒΩΣ τις δικές μου θέσεις.

      Διαγραφή
    4. Μα ακριβώς για τους λιθοβόλους θέλω να το κάνω!
      Θέλω πρώτα να με λιθοβολήσουν και ύστερα να τους ρωτήσω τί ψήφιζαν...
      Εκεί θα γελάσουμε!

      Διαγραφή
    5. Και περιμένεις ειλικρινή απάντηση!
      Αν πούλαγες διαφημίσεις στο μπλογκ σου θα το καταλάβαινα. Θα έλεγα "ψάχνει για αναγνωσιμότητα", γιατί είμαι βέβαιος ότι θα γίνει μεγάλο τζέρτζελο και στο δικό σου και όπου αναδημοσιευτεί.
      Τώρα τι θες να απαντάς στον κάθε πικραμένο; Δεν έχεις βαρεθεί να αντιμετωπίζεις τη βλακεία;
      Μάλλον προσπαθείς να αποκωδικοποιήσεις τους ανθρώπινους χαρακτήρες. Εγώ για "διαστροφή" το βλέπω.
      Όπως και να 'χει, χαρά στο κουράγιο σου!

      Διαγραφή
    6. Μεταξύ μας τώρα, ότι την έχω μια διαστροφή, την έχω!
      Χαιρετώ!

      Διαγραφή
  11. To ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ είναι πια εδώ!... Για το καλό μας, βέβαια!... Όλοι αυτοί οι πρώην "αστραφτεροί" το μόνο συναίσθημα που σε προκαλούν βλέποντάς τους είναι ΑΗΔΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμη μεγαλύτερη αηδία μου προκαλεί το γεγονός ότι δεν φροντίζουν έστω να αλλάξουν τα πρόσωπα. Και μόνο που ο κόσμος βλέπει τα θλιβερά τους μούτρα να ανεβαίνουν στο βήμα και να μιλάνε για νέο ξεκίνημα, σφίγγεται το στομάχι του.
      Αλλά θα μου πεις, πώς να αφήσουν την πολιτική; Άλλη δουλειά δεν έμαθαν να κάνουν.

      Διαγραφή