Σελίδες

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Τώρα που έγινε νόμος, μπορείτε να τρώτε σκουπίδια



Με το νέο Αγορανομικό Κώδικα (ΦΕΚ 2044Β – 22.8.13) επανήλθε στο προσκήνιο η διάταξη για τα ληγμένα τρόφιμα. Από μεθαύριο 1 Σεπτεμβρίου 2013 θα μπορούμε να αγοράζουμε σκ@τά από ειδικά διαμορφωμένα ράφια σε χαμηλές όμως τιμές.
Έτσι επιτυγχάνονται δύο πράγματα:
α) περισσεύουν λεφτά για φόρους
β) αυξάνει ο τζίρος των φαρμάκων

Πέρσι το φθινόπωρο λέγαμε για τη ληγμένη κυβέρνηση. Όχι επειδή είχε λήξει η ίδια (πού τέτοια τύχη;) αλλά επειδή τα ληγμένα που παίρνει θέλει να μας βάλει να τα παίρνουμε κι εμείς. Αλλιώς δεν μπορείς να εξηγήσεις την εμμονή της (ακόμη μια!) να μας στείλει ομαδικώς στο διάολο.  
Διαβάζοντας ξανά την ανάρτηση διαπιστώνω πως μπορεί κάλλιστα να έχει γραφεί σήμερα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, αυτά που είχαν σχεδιάσει από τότε τα υλοποιούν τώρα στο ακέραιο. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, για να μη λέτε ότι άλλα λένε και άλλα κάνουν! 

Αυτά όμως τα έγραφε στις 15 Οκτωβρίου 2012 ένας ασήμαντος υβριστής της καραδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά. Λίγες μέρες μετά τις δικές μου σαχλαμάρες ο ΕΦΕΤ έβγαλε Δελτίο Τύπου, απαντώντας στις κυβερνητικές πίπες περί προστασίας των καταναλωτών:













Αθήνα 23 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Ο ΕΦΕΤ διαφωνεί με την μετατροπή της χώρας σε χωματερή ληγμένων τροφίμων»

Μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον ΕΦΕΤ στις 19-10-2012 με την παρουσία των ενώσεων καταναλωτών, των επιχειρήσεων τροφίμων και των επιχειρήσεων λιανεμπορίου (Super Market), ο ΕΦΕΤ κατέληξε ότι η αγορανομική διάταξη για τα προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας πρέπει να παραμείνει ανενεργός διότι:
1. Δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων ούτε η τιμή πώλησής τους.
2. Υπάρχει κίνδυνος να βρουν ευκαιρία ορισμένοι επιτήδειοι (οι λιγότεροι ίσως) να γεμίσουν την αγορά με προϊόντα κακής ποιότητας.
3. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός με τις επιχειρήσεις που δεν θα διαθέτουν ληγμένα προϊόντα.
4. Είναι λάθος ο διαχωρισμός των πολιτών – καταναλωτών σε δύο κατηγορίες.
5. Δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετέχει ο ΕΦΕΤ.
6. Δεν υπάρχει έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. για τις αγορανομικές διατάξεις.
7. Δεν προσδιορίζεται το ποσοστό που θα πωλούνται φθηνότερα τα συγκεκριμένα προϊόντα.
8. Είναι λάθος να ζητάμε από τους καταναλωτές να αγοράζουν ληγμένα τρόφιμα (αφού όλα τα τελευταία χρόνια τους εκπαιδεύαμε να προσέχουν τις ημερομηνίες λήξης και την ετικέτα).
9. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας δεν είναι δυνατό να διασφαλίσουν τέτοιου είδους ελέγχους.

Ο ΕΦΕΤ θεωρεί πως η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη, αν ενεργοποιηθεί, θα μετατρέψει την χώρα μας σε χωματερή προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας και τους πολίτες – καταναλωτές σε πολίτες με τσαλακωμένη αξιοπρέπεια.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ υπάρχει εδώ σε μορφή pdf.

Όσο και αν έψαξα δεν κατάφερα να βρω νεότερο Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ με το οποίο να συντάσσεται με την κυβερνητική αυτή ξεφτίλα (βλ. έγκλημα). Αλλά τι να τους κάνεις τους Φορείς, τους Οργανισμούς και τους επιστήμονες όταν έχεις μια χούφτα βλαμμένους που φροντίζουν για όλα;
Τα βλαμμένα που μας κυβερνούν μονίμως παρακάμπτουν τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας και περνούν σε νόμο οποιαδήποτε παπάρα τους ζητηθεί από τους δανειστές, τις πολυεθνικές, ή επιτάσσει η πουστιά που τους δέρνει. Ποιος θα ξεχάσει την προ 2ετίας πλήρη αντίθεση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με το νόμο Λοβέρδου για την «εικαζόμενη συναίνεση» και την αφαίρεση οργάνων; Αντίθεση που προκάλεσε την παραίτηση του Προέδρου του ΕΟΜ και το διορισμό νέου που λέει σε όλα ναι.  Είδες πως λύνονται τα ζητήματα;
Και αφού νομοθετήσουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις (=εξαρτήσεις) τους, μετά ξαμολιόνται στα κανάλια να μας πείσουν για τον έρωτα που τρέφουν για εμάς. 

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία διάταξη στο νέο Αγορανομικό Κώδικα, που να αφορά σε προϊόντα, των οποίων η διάρκεια ζωής έχει λήξει. Επίσης, τίποτε δεν αλλάζει από όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες σχετικά με τα προϊόντα περιορισμένης διατηρησιμότητας. Απλώς, το καθεστώς γίνεται αυστηρότερο, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΕΕ.
Είναι επιτέλους ώρα να σταματήσει η κινδυνολογία επί ανύπαρκτων θεμάτων. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για κάθε Έλληνα πολίτη, ο δημόσιος λόγος οποιουδήποτε κρίνεται από τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει».

Τάδε έφη Αθανάσιος Σκορδάς, υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Και μετά από αυτή την ανακοίνωση ήρθαν οι Συριζαίοι και τα κομμούνια και έκλασαν μέντες! Άντε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους γιατί πολύ κράτησε το αστείο με την κατασυκοφάντηση της κυβέρνησης απ’ τους αναρχοάπλυτους.  


Εγώ υφυπουργέ μου σε πιστεύω, διότι και σοβαρότητα διαθέτεις και υπευθυνότητα επιδεικνύεις. Και τώρα σε πιστεύω και τον Ιούνιο που μας έλεγες πως δεν υπάρχει κανένα θέμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σε πίστευα και ένα μήνα μετά που τάχθηκες υπέρ της μερικής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών συνέχισα να σε πιστεύω.
Θα μπορούσε να σε επιλέξει ψυχίατρος για το διδακτορικό του, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Γιατί δεν είσαι ο μόνος!

Σήμερα εμφανίστηκε σε πρωινή εκπομπή ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή και Βιομηχανίας (πως κολλάνε αυτά τα δύο;) Γεώργιος Στεργίου, για να καθησυχάσει το καταναλωτικό κοινό, λέγοντας πως δεν αλλάζει απολύτως τίποτα στο νόμο, απλά αυστηροποιούνται οι ποινές.

«Τα προϊόντα για τα οποία συζητάμε γράφουν ‘ανάλωση κατά προτίμηση’. Όταν λέμε ‘κατά προτίμηση’ η ημερομηνία αυτή είναι ενδεικτική. Δεν είναι δεσμευτική. Ελληνικά μιλάμε, νομίζω, και ελληνικά γράφονται πάνω στα προϊόντα.»

Ναι! Αυτός ο παλιο@#&*^% δεν είναι εκπρόσωπος των εταιρειών. Δεν είναι μάνατζερ καμιάς πολυεθνικής, ούτε κανένας από εκείνους τους επενδυτές του κώλου που μαζεύει ο Σαμαράς για να ροκανίσουν τα ΕΣΠΑ και να εξαφανιστούν. Αυτός ο καραγκιόζης είναι Γ.Γ. Καταναλωτή, δηλαδή εργάζεται για το καλό το δικό μας. Πληρώνεται από εμάς για να προασπίζει τα δικά μας συμφέροντα. Και έχει την εντύπωση πως τρώγοντας εμείς αυτά που μέχρι χθες ήσαν υποχρεωμένα τα σούπερ μάρκετ να επιστρέφουν στις εταιρείες τροφίμων - και αυτές με τη σειρά τους ήταν υποχρεωμένες να τα καταστρέφουν - προασπίζει την υγεία μας.
Προσωπικά πιστεύω ότι επειδή γέμισαν οι χωματερές βρήκαν εναλλακτικούς τρόπους εναπόθεσης των απορριμμάτων: τα στομάχια μας!

Πάλι καλά να λέμε που γλιτώσαμε το ξύλο γιατί ήταν έτοιμος να μας βαρέσει ο κ. Γενικός που δεν καταλαβαίνουμε τα ελληνικά που μιλάει και τα ελληνικά που αναγράφονται στις συσκευασίες.

«Η συγκεκριμένη διάταξη υπάρχει από τα τέλη της 10ετίας του ’80. Η μοναδική αλλαγή η οποία έγινε τώρα είναι ότι αυστηροποιήσαμε τις ποινές για εκείνους που μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προϊόντα στη μαζική εστίαση, προκειμένου να προστατέψουμε ακόμα περισσότερο και να αποτρέψουμε κάποιους καλοθελητές και δεύτερον υποχρεώνουμε το κατάστημα λιανικής εφόσον αποφασίσει να τα πουλήσει αυτά τα προϊόντα, γιατί μπορεί να συνεχίσει να τα επιστρέφει, όπως κάνει μέχρι σήμερα. Δεν υποχρεώνεται.»

Οι Βερόπουλοι, Βασιλόπουλοι, Μαρινόπουλοι κλπ θα τα κρατούν και θα τα πουλάνε αφού έχουν λήξει με την κάλυψη του νόμου, η δε κυρά Φρόσω με το μίνι μάρκετ των 50 τ.μ. θα σηκώνει το ανάστημά της στον πωλητή, θα τον υποχρεώνει να τα αποσύρει από τα ράφια και να τα αντικαθιστά με φρέσκα. Μα αυτό κύριε μαλάκα ίσχυε μέχρι σήμερα! Ποιος επιπλέον νόμος χρειαζόταν αν αυτό που ίσχυε δεν αλλάζει;


Πάμε παρακάτω. Αφήνουμε τα μεγάλα σούπερ μάρκετ γιατί έχουν τεράστια περιθώρια κέρδους, όπως και προσφορές που καρπώνονται και πάμε πάλι στην κυρά Φρόσω. Αν αυτό που αγόρασε 1€ και το πουλούσε π.χ. 1,40€ αποφασίσει από αύριο επειδή είναι ‘περασμένης διατηρησιμότητας’ να το βάλει σε ξεχωριστό ράφι με τη σχετική ένδειξη και να το πουλήσει π.χ. 1,10€ ποιο θα είναι το κέρδος της; 
Το κέρδος της πάει περίπατο αλλά το νοίκι τρέχει, ο ΦΠΑ τρέχει, το δάνειο θέλει λεφτά και πάει λέγοντας.
Μη μου πεις ότι θα βρεθεί τρόπος μεταξύ καταστηματάρχη και εταιρείας υπό τη μορφή κινήτρων, μπόνους κλπ για να πουληθούν και τα ληγμένα, γιατί τότε δεν μιλάμε για προστασία του καταναλωτή αλλά για ξεκάθαρη προστασία της κονόμας! Να μας το πεις να μη νιώθουμε και υποχρεωμένοι.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου «αρκετές εταιρείες είναι εκείνες, όπως μας είπαν ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ, που δεν δέχονται να επιστραφούν από τη στιγμή που θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία»,  απαντάει ο σάχλας:
«Όχι! Κατ’ αρχήν για να μην αυταπατόμαστε, η σχέση μεταξύ λιανοπωλητών και προμηθευτών είναι διμερείς σχέσεις. Δεν επεμβαίνει το κράτος».

Εκείνο το «Όχι» που πάει ρε μεγάλε; Ή λέει αλήθεια η δημοσιογράφος και πρέπει να συμφωνήσεις με ένα ‘Ναι’, ή λέει ψέματα και πρέπει να πεις ‘Όχι’ χωρίς να συμπληρώσεις τις επόμενες παπαριές σου!

Κατόπιν αυτών έκλεισα την τηλεόραση γιατί δεν τον άντεχα άλλο.

Τέλος, για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά περισσότερο για να μη τρώμε τις μπούρδες Σκορδά περί προβλέψεων της Ε.Ε., καλό θα είναι να διαβάσουμε την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Νίκος Κατσαρός,  πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ.
Αντιγράφω: Η Ε.Ε δεν έχει εκδώσει ποτέ οδηγία όπου είναι υποχρεωτικό τα τρόφιμα περασμένης διαθεσιμότητας δηλ. τα ληγμένα να μπαίνουν στα ράφια των καταστημάτων, για καμία χώρα-μέλος της ΕΕ. Στην χώρα μας είχε εκδοθεί μία αγορανομική διάταξη το 1989 για το θέμα αυτό, χωρίς ποτέ να ενεργοποιηθεί.”

Το 1989 είπατε; Γεια σου ρε Μητσοτάκουλα που έγινες …επίκαιρος !!!



19 σχόλια:

  1. Δεν μπορείς να πεις όμως ε?...έχουν μια συνέπεια σε όσα λένε!!
    Τι να πω πια...όλα για τα συμφέροντα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, μετά τα ληγμένα τρόφιμα, θα παίρνουμε και τα "ωραιότατα" γενόσημα και θα κατα-λήγουμε μια ώρα αρχίτερα. Κλείστε τα τρελάδικα, ζήτω οι χωματερές! (τα νεκροταφεία είναι πλέον μπανάλ, άσε που κοστίζουν κιόλας...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Αντουάν Γεωργιάδης δήλωσε πως “όποιος πληρώνει πρωτότυπο φάρμακο είναι κορόιδο”! Ταΐζοντας τους ψηφοφόρους του επί χρόνια ληγμένα βλέπει πως δεν του φεύγουν. Γι’ αυτό ψάχνει να βρει κι άλλους μαλάκες να γίνουν πολλοί.

      Διαγραφή
  3. κ εγω οταν ακουσα αυτο με τα ληγμενα τρελλαθηκα. δηλαδη ελεος. ας μας ουλουσαν τα τροφιμα οσο τα ουλανε στα καψιμι στα στρατοεδα. ιδανικο θα ηταν αυτο θεωρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ προτείνω να τα πουλάνε μέσα στο κυλικείο της Βουλής να δίνουν και το παράδειγμα. Επίσης το πρωθυπουργικό αεροπλάνο να έχει μόνο τέτοια.
      Να δω το Σαμαρά να ψάχνει στα ράφια με τα σκουπίδια για καλύτερη τιμή και ας κλείσω τα μάτια μου…

      (καλώς ήρθες)

      Διαγραφή
  4. Βασικά είναι να τρελαίνεσαι!
    Εκνευρίζομαι αφάνταστα γιατί το θεωρώ τεράστιο ρατσισμό!
    Δυο μέτρα και δυο σταθμά!
    Έλεος!

    ΥΓ: Εγώ πάντως δεν αγοράζω πέρα από πέντε συγκεκριμένα είδη από το σούπερ μάρκετ σε τροφές συσκευασμένες!
    Μακαρόνια ολικής, ρύζι καστανό. βρώμη, ταχίνι με μέλι και τόνο!
    Κρασί και μπίρες.
    Αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κυβέρνηση μας αναβαθμίζει τη ζωή. Αυτοί που μέχρι χθες έψαχναν σε κάδους τώρα μπορούν να περπατάνε σε διαδρόμους, να συγκρίνουν τιμές σε ράφια, με το κλιματιστικό τους, με το χαμόγελο στα ταμεία, θα έχουν κάρτες, εκπτωτικά κουπόνια για τις επόμενες αγορές, θα τους στέλνουν διαφημιστικά στο σπίτι...
      Όχι σε ρωτώ! Οι κάδοι παρέχουν αυτές τις ανέσεις;;;

      Απ' όλα αυτά μόνο το κρασί και τις μπίρες κατάλαβα. Τα άλλα τι είναι;

      Διαγραφή
  5. Αν και βρίσκομαι στη βεράντα και με έχουν καταφάει τα κουνούπια, διάβασα με το νι και με το σίγμα κάθε πρόταση του κειμένου σου.
    Έχεις δίκιο απόλυτο, έχουμε δίκιο απόλυτο,
    αλλά που να το βρούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως αν ψάχναμε στα σκουπίδια;
      Κάπου εκεί πρέπει να το έχουν αφήσει.
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  6. Καλε για εμας δουλευουνε! Που να τρεχεις τωρα να βρεις ναρκωτικα-γιατι στα σκληρα μας εχουν ριξει με αυτα που κανουν- ειναι και πανακριβα; Παρε εκει μια ληγμενη σοκολατα,ενα ληγμενο τοννο να δεις για ποτε σου 'ρχεται η ζαλη και η παραζαλη και τα βλεπεις ολα ροζ! Ασε που θα λυθει και το θεμα της δυσκοιλιοτητας και της παχυσαρκιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ληγμένα δεν θα πάρουμε. Όποιος έχει ακόμη χρήματα θα πάρει κάτι άλλο, όποιος δεν έχει (και μέχρι σήμερα τα έβρισκε σε κάδους), δεν θα έχει για να τα αγοράσει όσο φτηνά κι αν είναι.
      Είναι όμως τόσο πολύ ξεφτιλισμένοι που έχουν το θράσος και μιλάνε για κοινοτικές οδηγίες, ότι το ίδιο συμβαίνει και αλλού κλπ.
      ΠΟΥΘΕΝΑ δεν συμβαίνει αυτό στην Ε.Ε. Στην Ουγκάντα δεν ξέρω!
      Όπως είχα επισημάνει στην παλαιότερη ανάρτηση θα μαζεύουν οι πολυεθνικές τα σκουπίδια τους από τις άλλες χώρες και θα τα στέλνουν για να τα τρώμε εμείς!
      Άλλη μια απόδειξη του success story...

      Διαγραφή
  7. Ληγμένα τρόφιμα - ληγμένη χώρα - ληγμένοι πολίτες...και συνεχίζεται...
    (τα 'πα μαζεμένα πριν λίγο στου Αρχηγού και δεν έχω άλλο κουράγιο...)

    Σοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, σε διάβασα. Ηρέμησε μη τα φάμε σε χάπια. Ληγμένα!

      Διαγραφή
    2. Σοφία, είσαι μέσα στο μυαλό μου.
      Μόλις ετοιμαζόμουν να πω:Δεν λένε, ότι είμαστε ό,τι τρώμε; Ε, να που ισχύει και το αντίστροφο : τρώμε ό,τι είμαστε. Ληγμένοι άνθρωποι, ταΐζονται με ληγμένη τροφή!
      Άννα Πάρος
      Καληνύχτα. Ψυχραιμία.

      Διαγραφή
    3. Πρώτα-πρώτα τα βάζω με τον εαυτό μου! Κατά τ' άλλα είμαι ήρεμη (μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου)!

      Σοφία

      Διαγραφή
  8. .... Που 'ναι εκείνοι οι ωραίοι τύποι που μπαίναν στα μάρκετ αρπάζαν και μοιράζαν τρόφιμα στους νηστικούς!... Να μπαίνουν τώρα να παίρνουν τα ληγμένα και να τα πάνε στα σπίτια των υπουργών!
    Επειγόντως τούτους τους "ληγμένους" κάποιος πρέπει να του "λήξει" εντελώς... Στη "χωματερή", και γρήγορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή