Σελίδες

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η στατιστική ως φρένο


Για πολλά χρόνια τώρα η κύρια δουλειά μου είναι οι στατιστικές. Δεν είμαι στατιστικολόγος, απλά είναι ένα βάρος που μου φόρτωσαν, κυρίως ελλείψει άλλων …πρόθυμων, αλλά και κυρίως λόγω του δικού μου κωλύματος να θέλω να διατηρώ και να επεξεργάζομαι στοιχεία παρελθόντων χρόνων και να τα συγκρίνω με το παρόν.
Δεν πρόκειται λοιπόν για καθήκον με τη στενή έννοια του όρου, αλλά περισσότερο για δική μου εγκεφαλική βλάβη να προσπαθώ να λύνω τα προβλήματα του δημοσίου.

Από τότε που πρωτοασχολήθηκα, κάπου 2 δεκαετίες τώρα, κατάλαβα ότι η στατιστική είναι ο εξυπνακίστικος/αδιόρατος τρόπος να λες ψέματα με αριθμούς. Αν ο άλλος δεν χαμπαριάζει από αναλύσεις και ιστογράμματα μπορείς να τον φέρεις στα “νερά” σου παρουσιάζοντάς του αρλούμπες και θαμπώνοντάς τον με φούμαρα. Μπορείς να “πειράξεις” τα νούμερα εστιάζοντας την προσοχή του ακροατή σου στη χρονική περίοδο και στους αριθμούς που σε βολεύει για να τον οδηγήσεις όπου εσύ θες.

Κάποιος είχε πει πως “υπάρχουν τριών ειδών ψέματα: τα απλά ψέματα, τα καταραμένα ψέματα και η στατιστική”. Αυτό στην Ελλάδα από τους στατιστικολόγους έχει γίνει πια τρόπος ζωής και το δούλεμα στους στατιστικολάγνους πάει σύννεφο.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Ανεργίας Βρούτσης, από την 1η Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου καταγράφηκαν 46.488 αναγγελίες πρόσληψης και 37.538 απολύσεις σε όλη την επικράτεια.
(Οι απολύσεις είναι δεδομένες, οι προσλήψεις έχουν …αναγγελθεί)

Ο πρωθυπουργός κ. Σόιμπλε Σαμαράς επικαλούμενος τα …στοιχεία του υπουργείου Εργασίας Ανεργίας μας διαβεβαίωσε πως “για πρώτη φορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις…”.

Μη γελάτε γιατί δεν τελείωσα. Έχει κι άλλο.

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας πως “αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να αποδοθεί σε «εποχικούς» παράγοντες, δηλαδή στην πρόσκαιρη αύξηση των προσλήψεων λόγω τουριστικών εργασιών, γιατί στο χρονικό διάστημα που καλύφθηκε δεν είχε ακόμα ουσιαστικά ξεκινήσει η τουριστική περίοδος”.
Έχουμε, λοιπόν, μια πρώτη ένδειξη ότι η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει. Το τονίζω ότι είναι μόνον ένδειξη. Αλλά είναι μια ένδειξη ισχυρή που μένει να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες ότι πρόκειται για μια τάση: ότι η αύξηση της ανεργίας ουσιαστικά έχει φρενάρει και ότι αντιστρέφεται σε σταδιακή μείωση της ανεργίας.
Έχουμε και μια δεύτερη καλή ένδειξη. Σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία ICAP, σε 1.085 εταιρίες με τζίρο άνω του 1 εκατομμυρίου η καθεμιά, μία στις δύο σχεδιάζουν ή σκέφτονται να κάνουν επενδύσεις μέσα στο 2013. Και πάνω από τα μισά απ’ αυτά τα επενδυτικά σχέδια αφορούν αύξηση θέσεων εργασίας. Κι η έρευνα αυτή προέρχεται από τα τέλη του Φλεβάρη. Το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει.
(Σημ: οι υπογραμμίσεις δικές μου)

Επειδή κ. Σαμαρά μου αρέσει και μένα το χιούμορ λέω να σε αβαντάρω. Θα παραθέσω τα στοιχεία της ICAP που δόθηκαν στη δημοσιότητα και χρησιμοποίησες και εσύ (όπως σε βόλεψε) για να πείσεις το πόπολο.
Ολόκληρη η στατιστική ανάλυση (ο Θεός να την κάνει) βρίσκεται εδώ. Προσωπικά επέλεξα 4 από τις κάρτες για να σχολιάσω.

Πίνακας 1

Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα (1) οι μετρήσεις διενεργήθηκαν από 11-22 Φεβρουαρίου 2013. Αφορούν 1.095 επιχειρήσεις σε σύνολο 10.500 ερωτηματολογίων που εστάλησαν σε επιχειρήσεις με τζίρο ≥ του 1 εκατ. ευρώ.

Πίνακας 2

Στον πίνακα (2) διαπιστώθηκε ότι 438 εταιρείες (από τις 1.095 που απάντησαν στα ερωτηματολόγια που εστάλησαν σε 10.500 επιχειρήσεις!) τη 2ετία 2011-2012 είχαν επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ. Στον πίνακα δεν φαίνονται οι επενδύσεις παλαιοτέρων ετών για να διαπιστωθεί η αύξηση ή η μείωση των επενδύσεων. Λεπτομέρειες!

Ομολογώ πως δεν αντιλαμβάνομαι πως στη 2η σελίδα της στατιστικής εμφανίζονται αυξήσεις κεφαλαίων ύψους 7,8 δισ. ευρώ σε 8.390 εταιρείες, τη στιγμή που στην έρευνα συμμετείχαν 1.095 επιχειρήσεις. Ενδεχομένως (;) η ICAP (το υπουργείο) να προχώρησε την ανάλυση ένα βήμα παραπέρα και να θέλησε να συμπεριλάβει στη στατιστική μέτρηση και άλλες εταιρείες, πέραν των όσων απάντησαν στα ερωτηματολόγια.

Αν υποθέσουμε πως τα στοιχεία είναι αληθή και γίνονται αποδεκτά, όφειλε η ICAP (το υπουργείο) να παραθέσει και άλλα στοιχεία σχετικά με αυτές τις 8.390 επιχειρήσεις, όπως επί παραδείγματι το ύψος του κύκλου εργασιών, τις επενδύσεις, το δανεισμό τους, τη χρηματιστηριακή τους αξία (αν υπάρχει), το εργατικό τους δυναμικό, ενδεχόμενες προσλήψεις ή απολύσεις το επίμαχο διάστημα κλπ.
Δεν το έκανε και οι λόγοι είναι προφανείς. 

Τέλος, αυτό το 47% των περιπτώσεων που αύξησαν τις θέσεις εργασίας και αυτό το 50% που τις διατήρησαν στα προηγούμενα επίπεδα, ποιον αριθμό εταιρειών αφορά; Τις 438 ή τις 8.390;  Τι ψάχνω τώρα, ε; 
  
Πίνακας 3

Στον πίνακα (3) έχουμε το καλύτερο όλων! Στην ‘πίτα’ εμφανίζεται ένα 50% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα να σχεδιάζει ή να σκέφτεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις μέσα στο 2013. Προσέξτε! Να σχεδιάζει ή να σκέφτεται!!! Απόφαση δεν υπάρχει πουθενά. Ούτε έναρξη υλοποίησης των …σχεδίων.
Ο Μανόλης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια…!
Κατά τα λοιπά, εκείνο το έρμο, το ασήμαντο ποσοστό του άλλου 50% που απάντησε αρνητικά για την πραγματοποίηση επενδύσεων μέσα στο έτος …το έφαγε η μαρμάγκα. Η απάτη που λέγαμε!

Πίνακας 4

Στον πίνακα (4) βλέπουμε πως οι (1.095) εταιρείες πιστεύουν πως οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις θα έχουν θετική επίπτωση στις θέσεις εργασίας σε ποσοστό 58%, ενώ οι επενδύσεις που πραγματοποίησαν το 2012 είχαν θετική επίπτωση στις θέσεις εργασίας κατά 47%.
Μάλιστα. Από τη μια έχουμε αύξηση 47% σε κάτι που έγινε πέρσι και από την άλλη δηλώνουμε πως θα έχουμε αύξηση φέτος κατά 23% σε κάτι που σχεδιάζεται. Και αυτό το ‘θα’ το αποκαλούν πρόοδο.

Πάμε τώρα από την αρχή γιατί δεν απαντήσαμε (όχι εμείς, ο Σαμαράς) στο βασικό στοιχείο της έρευνας. Οι υπόλοιπες 9.405 επιχειρήσεις που δεν απέστειλαν συμπληρωμένα ερωτηματολόγια (αν υποθέσουμε πως έτσι είναι), για ποιο λόγο δεν συμμετείχαν;
- Βαρέθηκαν;
- Με την πτώση του τζίρου τους και τις απολύσεις προσωπικού το θεώρησαν γελοίο να απαντούν σε κωλόχαρτα της ICAP (του υπουργείου);
- Έκλεισαν;
- Οι επιχειρηματίες μετανάστευσαν, αυτοκτόνησαν, ή βρίσκονται στη φυλακή;
- Αν συμμετείχαν και οι 10.500 επιχειρήσεις, είναι σίγουρος ο Σαμαράς και οι εγκέφαλοι της ICAP (του υπουργείου) ότι η …τάση που καταγράφηκε θα ήταν η ίδια;

Πάντως εγώ κ. Σαμαρά (που είμαι μονίμως πνεύμα αντιλογίας) άλλα πράγματα θυμάμαι. Ενδεικτικά:

-     Μετά από 2 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα έκλεισε η Aldi και τα 38 καταστήματα στην Ελλάδα και αποχώρησε. Στο δρόμο 642 εργαζόμενοι.

-    Λουκέτο στο εργοστάσιο της Shelman (Βασιλικό Χαλκίδας) το οποίο ιδρύθηκε το 1962!!! Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας ξύλου στην Ελλάδα. Απολύθηκαν 174 εργαζόμενοι.

-    Έκλεισε η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής στη Χαλκίδα (το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1926). Η ανακοίνωση της εταιρείας έκανε λόγο για μείωση κατά 80% από το 2008 έως σήμερα των πωλήσεων της εταιρείας στην Αττική, που ήταν η κύρια αγορά του συγκεκριμένου εργοστασίου. Στο δρόμο 236 εργαζόμενοι.

-    Έκλεισε η χαρτοποιΐα Delica που λειτουργούσε από το 1984 στην Πάτρα. Στο δρόμο 70 εργαζόμενοι.

-   Έκλεισε το εργοστάσιο της Pepsico-ΗΒΗ στο Λουτράκι. Στο αέρα οι 20 εργαζόμενοι.

Τις επενδύσεις δεν τις έχω δει ακόμα, τουναντίον κ. Σαμαρά θυμάμαι κάποιες από-επενδύσεις και στις ανέφερα να σου φρεσκάρω τη μνήμη. Και δεν αναφέρομαι στις μικροεπιχειρήσεις του κυρ Κώστα με το μικρομπακάλικο ή της κυρα-Αντωνίας της μοδίστρας. Μιλάμε για μεγάλες επιχειρήσεις, μερικές εκ των οποίων με πολυετή παρουσία στην Ελλάδα που είχαν στο παρελθόν δώσει δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους.
Αυτά είναι κάποια από τα αποτελέσματα της πολιτικής σας που μας είχατε γανώσει τον εγκέφαλο πως η μείωση του κόστους εργασίας θα αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης.

Μπαρμπούτσαλα Αντωνάκη!

Και δραματικές μειώσεις μισθών επιβάλλατε και συλλογικές συμβάσεις καταργήσατε και αποζημιώσεις εξαφανίσατε και μειώση φορολογίας τους δώσατε και απόδοση ΦΠΑ σε εκατοντάδες δόσεις τους επιτρέψατε και οι επενδύσεις όχι μόνο δεν ήρθαν, αλλά έφυγαν και αυτές που υπήρχαν. 
Ποιός φταίει;
Θέλει και ρώτημα; Μα φυσικά ο λαός που τα στέλνει σε φορολογικούς παραδείσους και δεν αγοράζει skip!

Όταν μέσα στο φετινό Ιανουάριο είχαμε 3.000 επιπλέον ανέργους κάθε μέρα, είναι τουλάχιστον ύβρις να βγαίνετε και να περηφανεύεστε για …φρεναρίσματα. Κάντε πρώτα πράξη  αυτά που υπόσχεστε πως θα κάνετε και πάψτε να μας αναλύετε ιστογράμματα του κώλου από στατιστικές που παραγγείλατε οι ίδιοι.

Όταν κ. Σαμαρά ο αυτόχειρας πέσει στο γκρεμό, μετά το πρώτο χτύπημα σε βράχο θα φρενάρει. Αυτό νομίζεις πως θα του αποτρέψει την υπόλοιπη πτώση ή θα τον επαναφέρει στη κορυφή;

Έχω την εντύπωση πως δεν είμαι ο μόνος που σιχάθηκα τις ασυναρτησίες σου.


22 σχόλια:

  1. Α είναι πολλά! Θα μπω αύριο με την ησυχία μου να διαβάσω! Απόψε είμαι χώμα !
    ΥΓ: Η στατιστική ήταν το τελευταίο μάθημα που χρωστούσα και πέρασα με το ζόρι προκειμένου να πάρω πτυχίο! Φαντάζεσαι συμπάθεια που της έχω! Αλλά θα το διαβάσω! Για να δω πώς από τη στατιστική κατέληξες στον αγαπημένο μου Αρκά!

    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η στατιστική μου αρέσει ως εργαλείο, αλλά όταν χρησιμοποιείται ως παραμορφωτικός καθρέφτης (και μάλιστα από πωλητικούς) με απωθεί.
      Ο Αρκάς είναι ο αγαπημένος μου. Έχω τα ‘Άπαντα’!!!
      Καλό πρωινό και καλή δύναμη.

      Διαγραφή
    2. Ο Μανόλης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια…!
      Έχεις απόλυτο δίκιο να εξοργίζεσαι. Και φυσικά δεν φταίει βέβαια η στατιστική όσο η ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Αυτό θα πει χειραγώγηση της κοινής γνώμης! Κι ο μπαμπάκας μου ακούει δια στόματος Σαμαρά ότι έρχεται η ανάπτυξη και μου λέει: υπομονή... λίγοι μήνες ακόμα και θα ανασάνουμε! αχαχα κι έτσι διασκεδάζουμε εμείς στο σπίτι !

      ΥΓ: Από τα άπαντα του Αρκά μου λείπουν μόνο τα πιο πρόσφατα.
      Αλλά χαίρομαι γιατί ξεκίνησα τη συλλογή μου από τα 19 μου ...φανατικά!

      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
    3. Έχω πει και παλιότερα πως οι μόνοι που δεν δείχνει να έχουν αλλάξει στο παραμικρό είναι η κλίκα των πολιτικών λαμόγιων και οι απατεώνες της οικονομικής ελίτ. Συνεχίζουν την πεπατημένη της χυδαιότητας και της εξαπάτησης λες και απευθύνονται αποκλειστικά σε ζώα.
      Τους ‘βγαίνει’ βέβαια γιατί και ξαναψηφίζονται και κανένας δεν τους πήρε ακόμα με τις πέτρες.

      Να πεις του πατέρα σου πως οφείλει (όπως όλοι μας) να αφήσει πίσω του μια Ελλάδα καλύτερη από αυτή που βρήκε. Γι’ αυτό όταν ρίχνει την ψήφο του να τραβάει το καζανάκι γιατί μπορεί να βουλώσουν οι σωληνώσεις και να χρειαστείτε μάστορα.

      Καλό απογευματόβραδο!

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα! Στις πρώτες εκλογές κλειδώσαμε την εξώπορτα! Στις δεύτερες του κρύψαμε την ταυτότητα! Μια βδομάδα μας πήρε τα αυτιά από τις μουρμούρες του αλλά τ'αντέξαμε!
      Καλό απόγευμα και σε σένα χαρά μου!

      Διαγραφή
    5. Πρέπει να αρχίσετε από τώρα να σχεδιάζετε τι θα του κάνετε στις επόμενες. Μεθύσι, υπνοθεραπεία, βελονισμό...;
      (Πρέπει να έχει αρχίσει να σας παίρνει χαμπάρι!)

      Διαγραφή
  2. Α είναι πολλά! Θα μπω αύριο με την ησυχία μου να διαβάσω! Απόψε είμαι χώμα !

    .................!!!! ΦΙΛΟΥΘΚΙΑ ΚΑΛΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το ‘ΦΙΛΟΥΘΚΙΑ’ από πού βγαίνει; Έχει κολλήσει κανά σουσάμι στο δόντι;
      Καλημέρα …μις χώμα!

      Διαγραφή
    2. Μ΄εσένα που έμπλεξα όλα τα περιμένω. Χαχαχα!!!
      Θα ξανάρθω Ζήκο!

      Διαγραφή
    3. Να ξανάρθεις.
      Φέρε και τσιγάρα. Άφιλτρα!

      Διαγραφή
  3. Μπράβο, Πέτρο... Πολύ καλή και τεκμηριωμένη η ανάλυσή σου!... Κι εγώ δεν τα πάω καλά με τους αριθμούς και τις στατιστικές, αλλά διάβασα προσεκτικά την ανάλυσή σου και κυρίως την εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία σου!... Πιστεύω ότι όσο κι ανα προσπαθούν να παραπλανούν με αριθμούς και στατιστικές "του κώλου", ο κόσμος τους πήρε χαμπάρι, καθώς βιώνει στο πετσί του τα χίλια μύρια δεινά των μνημονίων... Μετρημένες είναι οι μέρες τους, όσο κι αν επικαλούνται την "δημιουργική στατιστική" τους, την και λεγόμενη κι από τους Ευρωπαίους με καγχασμό "Greek statics"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επόμενη στατιστική στην οποία θα βασίσει τα επιχειρήματά του ο Αντωνάκης ο Τροπαιοφόρος είναι ότι οι αυτοκτονίες που διογκώθηκαν την τελευταία 3ετία παρουσιάζουν …κάμψη!
      Συγκεκριμένα στις ηλικίες 45-60 μειώθηκαν κατά 12,8% με τάσεις περαιτέρω μείωσης (για τους άπιστους Θωμάδες υπάρχουν και συμπληρωμένα ερωτηματολόγια) ενώ είχαμε περίπου 78,4% λιγότερες αυτοκτονίες στην ηλικιακή ομάδα 85-100+.
      Αλληλούια!

      Διαγραφή
  4. Διάβασε κι αυτό το σχετικό με το θέμα σου:

    http://www.ramnousia.com/2013/04/anazitwntas-ti-xameni-sobarothta.html#.UXku_EBdXZg

    Σοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακυβέρνητε, το πρωί μπήκα και σου άφησα αυτό:

    http://pistos-petra.blogspot.gr/2013/04/blog-post_25.html#comment-form

    ..το οποίο δεν βλέπω εδώ. Τι να πω.. Πέφτει πολύ "χαντζάρα" τελευταία..! Για έλα από κει, έχουμε κάτι λογαριασμούς ανοιχτούς..:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο γκούγκλης καιρό τώρα σε έχει καταλάβει και με προστατεύει. :))
      Για ξαναστείλε το να αρχίσει μάχη!

      Διαγραφή
  6. Μπράβο ρε Πέτρο! Όλα εύστοχα και τεκμηριωμένα. Μένω στο σχόλιο σου στην Αριστέα: "...Η στατιστική μου αρέσει ως εργαλείο, αλλά όταν χρησιμοποιείται ως παραμορφωτικός καθρέφτης (και μάλιστα από πωλητικούς) με απωθεί...".
    Προσωπικά με εξοργίζει, γιατί νομίζω ότι είναι ένα απ' τα ισχυρότερα όπλα τους και καταφέρνουν να μανουβράρουν τις μάζες & να κατευθύνουν τις συνειδήσεις εκεί που τους συμφέρει.
    Ευτυχώς αρχίζουμε να ξυπνάμε...
    Να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι πλέον σίγουρος πως οι επιρρεπείς στο μανουβράρισμα και την κατάποση ψεμάτων θα συνεχίσουν το βιολάκι τους είτε με ιστογράμματα είτε χωρίς. Όσοι ήταν να ξυπνήσουν το έχουν ήδη κάνει. Οι υπόλοιποι βγάζουν για καταλληλότερο πρωθυπουργό το Σαμαρά.

      Τι να τους πεις τώρα; Δεν είναι δυνατόν να μη καταλαβαίνουν τι γίνεται γύρω τους και να πιστεύουν πραγματικά ότι παρ’ ότι η σύνταξη τους μειώθηκε στο μισό, η χώρα σώθηκε από τα χειρότερα!

      Ποια χειρότερα;
      Η Γερμανία και οι υπόλοιποι σώθηκαν από τα χειρότερα. Αυτοί εξασφάλισαν τα λεφτά τους και εμείς την πτώχευση. Αν είχαμε πτωχεύσει όταν η Γερμανία είχε στην κατοχή της 80 δισ. ευρώ τοξικών ελληνικών ομολόγων, τότε να δούμε ποιος θα είχε τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.

      Καλό σου βράδυ Μαρία.

      Διαγραφή
  7. Ας υποθέσουμε πως το μήνα Μαρτιο έχεις τζίρο 10 ευρώ.
    Τον Απρίλιο σημειώνεις πτώση 40% και ο τζίρος σου φτάνει στα 6 ευρώ.
    Το Μάιο σημειώνεις άνοδο 17% και ο τζίρος φτάνει στα 7 ευρώ.

    Αν λοιπόν χρησιμοποιήσεις τη στατιστική για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο, θα μπορέσεις να βγεις πανηγυρίζοντας πως έχεις ανάπτυξη... 17%!
    Κι ας έχει μειωθεί ο τζίρος σου 30% σε δυο μήνες.

    Κι αν υποθέσουμε πως η περίοδος της ανόδου είναι ενδεχομένως ενας μήνας με τουρισμό ή με γιορτές, τότε καταλαβαίνουμε πώς μπορέι να χρησιμοποιηθεί η στατιστική.

    Με τη στατιστική μπορείς να αποδείξεις ό,τι θες.
    Αν έχεις έτοιμο το συμπέρασμα, τα νούμερα θα τα βρεις.
    Και τα νούμερα θα σε πιστέψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τις στατιστικές ισχύει το 1 + 1 = …. Ποιος ρωτάει; Όπως είπες κι εσύ τα νούμερα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) θα πιστέψουν ότι τους πεις εσύ.

      Ο στούρνος πριν από λίγο καιρό είπε σε συνέντευξη ότι «το ’13 θα αποδειχθεί αν μπορούμε να ξεφύγουμε από την πορεία προς το γκρεμό», για να συνεχίσει το παραλήρημα της παπάρας λέγοντας ότι «οι άνθρωποι δεν θα ευημερήσουν εάν δεν ευημερήσουν οι αριθμοί»!!!!!!!!!!!!
      Αυτές είναι ισχυρές οικονομικές θεωρίες και όχι οι μαλακίες των αριστερών! Στο μεταξύ μπορούμε να καθαρίσουμε κανα εκατομμύριο συνταξιούχους και κανα εκατομμύριο ανέργους, πετυχαίνοντας 3 πράγματα:
      α) μειώνονται δραστικότατα οι δαπάνες των Ταμείων
      β) ελαχιστοποιείται η ανεργία
      γ) διασφαλίζουμε θέσεις εργασίας σε όσους επιζήσουν

      Όταν ο υπουργός (έλλειψης σχεδίου) οικονομίας μάς διαβεβαιώνει πως ενδέχεται να ξεφύγουμε την πορεία προς το γκρεμό (ανεξάρτητα από τις μαλακίες/θριαμβολογίες του Αντωνάκη) τι εννοεί; Το γκρεμό θα γλιτώσουμε ή ψάχνουμε να βρούμε άλλη διαδρομή συντομότερη για φούντο;

      Διαγραφή
  8. Κάποιος Αγνωστος είπε ότι "η στατιστική είναι σαν το μπικίνι. Αυτά που δείχνει είναι πολύ ελκυστικά, ενώ έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτά που κρύβει"
    Βλέπω ότι εσύ προτιμάς αυτά που κρύβει το μπικίνι.
    χα,χα,χα!
    Καλώς σε βρήκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή