Σελίδες

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Αντίσταση και στρακαστρούκες



Από την πρόσφατη ειδησεογραφία αλίευσα τρεις ειδήσεις που δείχνουν να μοιάζουν μεταξύ τους. Ή μήπως όχι;

Να μην στείλει λίστα στην Κεντρική Διοίκηση με ονόματα υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του.
Πρέπει να αντιληφτεί η κυβέρνηση αλλά και η τρόικα ότι τέτοιου είδους μέτρα αποκεφαλίζουν την ήδη ευνουχισμένη τοπική αυτοδιοίκηση”, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Στην απόφαση επισημαίνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο «αντιτίθεται σε κάθε απόλυση εργαζομένου στο δήμο Θεσσαλονίκης» και ότι «όλοι οι εργαζόμενοι του δήμου που υπηρετούν με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Την έντονη αντίθεσή του στο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας, εκφράζει ο Iατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), καλώντας τα μέλη του, όπως έχει πράξει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, να συνεχίσουν τη συνταγογράφηση του φαρμακευτικού σκευάσματος που εκτιμούν ότι είναι κατάλληλο για τον ασθενή, αναγράφοντάς το τόσο ηλεκτρονικά, όσο και στο βιβλιάριο υγείας του ασθενούς.
Η εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος”, αναφέρει ο ΙΣΑ, χαρακτηρίζοντας το μέτρο « "ύποπτο", που θέλει να επιβάλλει η Τρόικα χωρίς να εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης».
Ο ΙΣΑ, όπως αναφέρει, πρόκειται να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέτρα κατά της υπουργικής απόφασης για τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας.

«Κύμα» αντιδράσεων στον χώρο της εστίασης έχει προκαλέσει η ρύθμιση «δεν πληρώνω, χωρίς απόδειξη», που προβλέπει ότι οι καταναλωτές που δεν θα λαμβάνουν την απόδειξη λιανικής, θα μπορούν να αποχωρούν από το κατάστημα, χωρίς να πληρώνουν τον λογαριασμό.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωποι του κλάδου της μαζικής εστίασης εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για τη νέα διάταξη, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ακραίο, απαράδεκτο, παράνομο και καταχρηστικό και ζητούν υπεύθυνες εξαγγελίες, προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά η αγορά και να υπάρξει ουσιαστική αύξηση των εσόδων στα δημόσια ταμεία. Όπως υποστηρίζουν, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργείου δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ διαβλέπουν και έντονες αντιπαραθέσεις και ασυνεννοησία με τους καταναλωτές.
«Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που είναι παράνομη πράξη, δεν λύνεται με τη νομιμοποίηση μίας άλλης παράνομης πράξης, της αυτοδικίας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη νομιμοποίηση της λογικής «χωρίς απόδειξη, δεν πληρώνω», δεν εμπεδώνεται η φορολογική συνείδηση, αλλά αντίθετα ενισχύεται η λογική του «δεν πληρώνω», ιδιαίτερα επικίνδυνη σήμερα.

Το μεγάλο διακύβευμα, όπως τονίζει, είναι η έξοδος από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και η αλλαγή νοοτροπίας και προτύπων ετών και όχι η ενίσχυση πράξεων και λογικών, που μας πηγαίνουν ολοταχώς προς τα πίσω.
«Η απόφαση του υπουργείου για μη πληρωμή του λογαριασμού, σε περίπτωση που δεν συνοδεύεται με απόδειξη, αποδεικνύει έμπρακτα την ανικανότητα του κράτους να ελέγξει την αγορά και, έτσι, λαμβάνει αποφάσεις, που το γελοιοποιούν και το καθιστούν ανεύθυνο, κατοχυρώνοντας με νομοθετική ρύθμιση το αυτονόητο, δηλαδή, την υποχρεωτική έκδοση απόδειξης», δηλώνει από την πλευρά του, ο Γιώργος Κουράσης, υπεύθυνος εστιατορίου στο Χαλάνδρι. «Με αυτό το μέτρο, ενισχύεται η αυτοδικία», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Αθηνών-Αττικής, Γιώργος Κουτρουλιάς.
«Την καθαρή αδυναμία του κράτους να διασφαλίσει έσοδα, καλούνται να την καλύψουν οι πελάτες, εφόσον τους εκχωρείται η αρμοδιότητα της κοινωνικής αστυνόμευσης και θα μπορεί πλέον ο πελάτης να «τιμωρήσει» τον επιχειρηματία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πιθανότητα δυσλειτουργίας της αγοράς

 «Το μέτρο, που πρόκειται να ενταχθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης στους νέους κανόνες διακίνησης εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πρόκειται να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα απ' αυτά που αναμένεται ότι θα λύσει», επισημαίνει ο κ. Κουτρουλιάς.
Κατά την άποψή του, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν φαινόμενα με πελάτες που σκίζουν ή κρύβουν τις αποδείξεις, προκειμένου να μην καταβάλουν αντίτιμο. «Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα έχει παρενέργειες, εφόσον θα υπάρξουν πελάτες, ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας, που θα κάθονται στο κατάστημα για περισσότερο από μία με δύο ώρες και στο τέλος, άσχετα από το γεγονός ότι ο σερβιτόρος θα έχει πάει την απόδειξη, εκείνοι θα έχουν τη δυνατότητα να ισχυρίζονται ότι ουδέποτε τους δόθηκε η απόδειξη και θα θεωρούν κέρασμα τα προϊόντα που κατανάλωσαν ή τις υπηρεσίες που έλαβαν και θα φεύγουν, χωρίς βέβαια να πληρώσουν το λογαριασμό», εκτιμά ο κ. Κουτρουλιάς. Υπογραμμίζει δε ότι το πιθανότερο είναι να δημιουργούνται παρεξηγήσεις, δεδομένου ότι στον χώρο της μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας πρώτα παρέχεται η υπηρεσία και στο τέλος πραγματοποιείται η πληρωμή.
Σε αντιπαράθεση με τους καταναλωτές θέτει τους επιχειρηματίες το νέο μέτρο, όπως εξηγεί ο κ. Κουράσης. «Η αστυνόμευση της αγοράς από τον καταναλωτή και η προτροπή του σε αυτοδικία είναι ανεφάρμοστη και επικίνδυνη, γιατί μόνο προβλήματα θα φέρει στις σχέσεις των καταναλωτών και των επαγγελματιών, καθώς και στην ομαλή λειτουργία της αγοράς», δηλώνει ο κ. Κουράσης, τονίζοντας ότι ευκαιριακά επιτήδειοι θα εκμεταλλευθούν έντεχνα τον νόμο, για να κερδίσουν και οι αντιδικίες θα αυξηθούν.


Καθένας από τους παραπάνω πιστεύει ότι κάνει αντίσταση. Τα πάντα είναι θέμα εκτίμησης.

Είδηση 1η: Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αρνείται να στείλει λίστα με υπό απόλυση εργαζομένους. Μικροπολιτική; Ψηφοθηρία; Τσάμπα μαγκιά; Ηρωισμοί εκ του ασφαλούς; Σύμπνοια, αλληλεγγύη και έμπρακτη συμπόρευση με το δράμα εκατοντάδων πολιτών που δεν θα επιτρέψει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να συμβεί; Όποια κι αν είναι η αλήθεια, μιλάμε για προσπάθεια τρόικας και κυβέρνησης να καρατομήσει ανεξέλεγκτα εκατοντάδες κεφάλια (χιλιάδες με τις οικογένειές τους) και να τους στείλει στον Άδη της φτώχειας και της πείνας.
Έχει τη δύναμη ένας Δήμαρχος να αρνηθεί να φορέσει τη κουκούλα του συνεργάτη των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής και να αρχίσει να δείχνει με το δάχτυλο ποιοι θα πεθάνουν και ποιοι θα ζήσουν; Απόλυτα! Όπως επίσης έχει το δικαίωμα να μην επιτρέψει να αδειάσουν οι υπηρεσίες του Δήμου από εργαζόμενους, οι δημότες να περιμένουν σε ουρές εβδομάδων, ή η πόλη να γεμίζει από τόνους σκουπιδιών, δυσωδία και χιλιάδες εστίες μόλυνσης.
Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται τις δουλειές τους και ο Δήμος και οι δημότες τούς χρειάζονται επίσης. Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν δεν είναι του πεταματού, ούτε και περισσεύουν ή είναι αργόμισθοι. Αυτοί που αποσκοπούν (τρόικα – κυβέρνηση) να περάσουν οι υπηρεσίες των Δήμων σε ιδιωτικά παμφάγα στόματα, ας σκουπίσουν τα σάλια τους. Δεν θα τους περάσει. Το εύχομαι!

Είδηση 2η: Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αρνείται «να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις» του Υπουργείου (κατ’ ευφημισμόν) Υγείας. Ο ιατρικός κόσμος έχει αποδεχτεί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έχει αποδεχτεί τον έλεγχο για τον αριθμό των εξετασθέντων, έχει αποδεχτεί να εξετάζει έναν αριθμό ασθενών το μήνα χωρίς αντίτιμο από τους ίδιους, αλλά δεν μπορεί να αποδεχτεί να χορηγεί το φάρμακο κάποιος άλλος και όχι αυτός.
Αδιόρθωτοι; Συμφέροντα; Το πάρτι συνεχίζεται; Προσπάθεια να εξασφαλιστεί η υγεία και η όσο το δυνατόν ταχύτερη και ασφαλέστερη θεραπεία των αρρώστων;
Μάλλον οι γνώμες διίστανται και δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα. Θέλω να πιστεύω ότι στη πλειοψηφία ισχύει η προσπάθεια του γιατρού επιστήμονα να βοηθήσει τον ασθενή και όχι η προσπάθεια εκμετάλλευσης και κονόμας. Κρατώ τις επιφυλάξεις μου γιατί στο χώρο αποδείχτηκαν πως οι επίορκοι δεν ήσαν λίγοι.

Είδηση 3η: Πριν ακόμη εφαρμοστεί το μέτρο «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη» εκπρόσωποι του κλάδου εστίασης άρχισαν να δείχνουν τα δόντια τους. Απεφάνθησαν ότι είναι ακραίο, απαράδεκτο, παράνομο και καταχρηστικό, δεν θα βοηθήσει, θα φέρει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει, θα αρχίσουν οι αντεγκλήσεις και το ξύλο!

Αυτά και άλλα ωραία μας είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του κλάδου και δύο μέλη της. Οι κύριοι αυτοί φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους. Έχουν μείνει με την πεποίθηση ότι στη χώρα του απόλυτου μπάχαλου μπορούμε να συνεχίσουμε να κλέβουμε το κράτος και να αλληλοδουλευόμαστε. Δεν υποψιάζονται καν πως τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην και πως αν δεν συνετιστούμε όλοι θα μας πάρει ο διάολος οριστικά. Αν οι συγκεκριμένοι κύριοι δεν ήσαν οι ίδιοι κλέφτες, αλλά νόμιμοι επιχειρηματίες, δεν θα έπρεπε να είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα αν η συγκεκριμένη διάταξη έθιγε μια μερίδα συναδέλφων τους.

Να ανοίξω μια μικρή παρένθεση: Πάντα μου άρεσε η ιδέα που έχουν υιοθετήσει ίσως όλες οι επαγγελματικές τάξεις που λέει ότι «…υπάρχει μια μικρή μερίδα κακών συναδέλφων…». Κι έτσι, πίσω από αυτή τη «μικρή μερίδα» κρύβονται όλοι οι υπόλοιποι, οι …καθαροί! Έτσι θα ακούσεις για κάποιους … ελάχιστους … μειοψηφία … κακούς … γιατρούς με φακελάκι, ταξιτζήδες με διπλομίσθωση, αργόμισθους δημόσιους υπάλληλους μιζαδόρους πολιτικούς, επίορκους δικαστές, εξαρτημένους δημοσιογράφους κλπ κλπ. Το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές αυτοί που τα λένε είναι οι ίδιοι τα χειρότερα λαμόγια δεν δείχνει να τους απασχολεί. Κλείνει η παρένθεση.

Έτσι λοιπόν οι εν λόγω κύριοι, πίσω από την πρόθεση εφαρμογής αυτού του μέτρου, είδαν …την αυτοδικία. Δεν διευκρινίζεται ποιος θα δίνει και ποιος θα τρώει το ξύλο, ο μαγαζάτορας που δεν έκοψε απόδειξη, ή ο πελάτης που δεν πληρώνει. Μάλλον όποιος προλάβει!

«…αποδεικνύει έμπρακτα την ανικανότητα του κράτους να ελέγξει την αγορά» μας είπε ο κ. Κουράσης. Άστο μεγάλε, μη το κουράσεις άλλο. Ασφαλώς και το κράτος είναι ανίκανο να ελέγξει την αγορά, για νέο μας το λες; Μήπως θυμάσαι τι έγινε προ ολίγων μηνών στην Ύδρα όπου το κράτος πήγε να ελέγξει την αγορά; Στη διάλυση του κράτους και των ελεγκτικών του μηχανισμών ήρθε να προστεθεί η ασυδοσία και ο κουτσαβακισμός κάτι ανθρώπων σαν εσένα που …θίγονται.

Ποτέ μου δεν κατάλαβα κε Κουράση πως γίνεται το κράτος να επιβάλλει ΦΠΑ σε όλα τα είδη, εσείς να το εισπράττετε από εμένα κι ύστερα να το θεωρείτε δικό σας έσοδο και να μη το αποδίδετε στο κράτος. Το ξέρω ότι το κράτος είναι νταβατζής μου και μη μπορώντας να αντιδράσω το αποδέχομαι. Αυτό άλλωστε ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η φορολόγηση δεν αποτελεί ελληνική εφεύρεση. Δεν καταλαβαίνω όμως το γιατί εσύ και οι άλλοι σαν εσένα πρέπει να είστε νταβατζήδες μου! Και πόσους τελοσπάντων νταβατζήδες μπορώ να αντέξω; Το κράτος μου προσφέρει (ή μου «προσφέρει») δρόμους, νοσοκομεία, συντάξεις, σχολεία κλπ. Εσύ κε Κουράση, τι ακριβώς μου προσφέρεις εκτός απ’ τις βλακώδεις απόψεις σου;
Και να ξέρεις, δεν αποδέχομαι το ρόλο που πάνε να μας περάσουν οι πωλητικοί μας και οι δανειστές μας τους, που μας βάζουν να αλληλοφαγωνόμαστε. Δεν θα δεχθώ όμως από κανέναν να με κοροϊδεύει κατάμουτρα. Όποιος το επιχειρεί θα με βρει απέναντί του.

Ο έτερος επαγγελματίας κ. Κουτρουλιάς προχώρησε στη διάγνωση πολλά βήματα παραπέρα. Εκτός από το ξύλο που θα πέσει, διέγνωσε πως θα είναι από άτομα νεαρής ηλικίας, που θα κάθονται στο κατάστημα περισσότερο από 1-2 ώρες και τελικά θα ισχυρίζονται ότι δεν πήραν απόδειξη για να φύγουν χωρίς να πληρώσουν. Γάτα ο τύπος!

Έχω την εντύπωση κε Κουτρουλιά πως οι ταμειακές μηχανές έχουν τη δυνατότητα να κρατάνε «αποθήκη». Εκεί φαίνεται η ημερομηνία, η ώρα και το ποσό που «χτυπήθηκε». Αν κάποιος λεχρίτης πάει να την κοπανήσει καλείς την αστυνομία και αποδεικνύεις την ορθότητα των λεγομένων σου. Ο λεχρίτης κε Κουτρουλιά θα κοιτάξει να την κοπανήσει (όπως έκανε μέχρι σήμερα), είτε μόλις ο σερβιτόρος στρίψει το κεφάλι του, είτε από το παράθυρο του μπάνιου, ή με παράπονα ότι ο καφές ήταν χάλια ή η μπριζόλα άψητη, ή με όποιο τρόπο σκαρφιστεί. Επειδή είναι λεχρίτης! Εγώ και εκατομμύρια Έλληνες που δεν είμαστε λεχρίτες γιατί να μη παίρνουμε απόδειξη;

Μου θύμισες εκείνον τον καραγκιόζη τον Μπους που επέβαλλε την …προληπτική τρομοκρατία. Είχε «διαγνώσει» ποιες χώρες αποτελούν «κίνδυνο» για την ειρήνη της ανθρωπότητας και προλάβαινε να τις βομβαρδίσει πρώτος.
Αλλά αυτός διέθετε βόμβες.
Εσύ απλά στρακαστρούκες…



2 σχόλια:

  1. "Ο καθείς και η αντίστασή του", κατά παράφραση του στίχου του Ελύτη: "Ο καθείς και τα όπλα του"...
    "Στρακαστρούκες", όπως λες και συ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ή με άλλα λόγια είσαι ότι δηλώσεις.
      Λες σε λίγα χρόνια να διεκδικήσουν αντιστασιακή σύνταξη;

      Διαγραφή