Σελίδες

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Αλμούνια-Ραντερμάχερ «φωτογραφίζουν» για το έλλειμμα του 2009 Παπαθανασίου-Κοντοπυράκη



Ο πρώην επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. και ο πρόεδρος της Eurostat έστειλαν υπομνήματα στην Εξεταστική Επιτροπή.

Τον πρώην υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επί ΝΔ κ. Ι. Παπαθανασίου, καθώς και τον πρώην επικεφαλής της (τότε) Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Εμ. Κοντοπυράκη, «δείχνουν» με τα υπομνήματα που απέστειλαν στην Εξεταστική της Βουλής που διερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009, ο πρώην επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Χοακίν Αλμούνια και ο πρόεδρος της Eurostat κ. Βάλτερ Ραντερμάχερ. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι ήταν η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει εγκαίρως (από το καλοκαίρι του 2009) ότι το έλλειμμα του ΑΕΠ θα υπερέβαινε το 10% και ότι ενώ η τότε κυβέρνηση της ΝΔ είχε εξαγγείλει επανειλημμένα ότι σκόπευε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας, σε πολλές περιπτώσεις τα μέτρα είχαν «περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και μικρό βαθμό εκτέλεσης». Παράλληλα, αποδίδουν την «αποκλειστική ευθύνη» για την διαδικασία παραγωγής στατιστικών στοιχείων στους επικεφαλής των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι προβλέψεις για το έλλειμμα γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως τονίζει ο κ. Αλμούνια στο υπόμνημά του, “από το καλοκαίρι του 2009 η Επιτροπή επεσήμανε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2009 απέκλινε σημαντικά από τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους” και ότι “εάν συνεχισθούν οι τάσεις αυτές καθ’ όλο το έτος, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τον επίσημο ετήσιο στόχο για έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης 5% του ΑΕΠ”.

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι “είναι εξαιρετικά δύσκολο (έως αδύνατο) να προβλεφθεί ανά πάσα στιγμή πόσο γρήγορα θα εκδηλωθεί μια κρίση σε κάθε χώρα”, όμως τονίζει ότι “γενικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας είχαν επίγνωση των κινδύνων”. Και σημειώνει: “Η πλήρης εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης εξαρτάται όχι μόνον από την ποιότητα (ορθότητα) των δεδομένων, αλλά και από τη συχνότητά τους. Μολονότι δεσμεύεται από το νόμο, η Ελλάδα διέκοψε τη δημοσίευση των μηνιαίων δεδομένων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το θέρος του 2009”!

Αναφερθείς στον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Αλμούνια αναφέρει ότι “υπάρχουν αποδείξεις ότι ο υπουργός Οικονομικών αντελήφθη γρήγορα τουλάχιστον το μεγάλο ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι έως τα τέλη του έτους (2009)”. Πάντως, προσθέτει ότι στην εκτίμηση της Κομισιόν για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας του Ιανουαρίου 2010 σημειωνόταν ότι ο δημοσιονομικός στόχος για το 2010 “φαίνεται εφικτός, υπό τον προϋπόθεση ότι θα υπάρξει έγκαιρη και επιτυχής υλοποίηση όλων των εξαγγελθέντων μέτρων” και τονιζόταν ότι “υπήρχαν σημαντικοί κίνδυνοι δημοσιονομικών αποκλίσεων, οφειλόμενοι κυρίως στις ευνοϊκές μακροοικονομικές παραδοχές στις οποίες βασιζόταν το πρόγραμμα”. “Πέραν αυτού, η Επιτροπή σημείωνε ότι οι επίσημες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ήταν αισιόδοξες”, υπογραμμίζει ο κ. Αλμούνια.

Ο Ραντερμάχερ για τα στατιστικά στοιχεία

Από την πλευρά του ο κ. Ραντερμάχερ, τονίζει ότι “την αποκλειστική ευθύνη για τη διαδικασία παραγωγής στατιστικών στοιχείων θα πρέπει να την έχει, και όντως την έχει, ο επικεφαλής του εθνικού στατιστικού ινστιτούτου”, ωστόσο, διευκρινίζει ότι “οι στατιστικολόγοι δεν είναι υπεύθυνοι για τις προβλέψεις”, αλλά “την ευθύνη για τα στοιχεία του έτους πρόβλεψης έχουν οι εθνικές υπηρεσίες προβλέψεων, συνήθως το υπουργείο Οικονομικών”.

Πάντως, διαψεύδει τον κ. Κοντοπυράκη, ο οποίος είχε καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή ότι βάσει ενημέρωσής του από στελέχη της Eurostat υπήρχε προσπάθεια σε συνεργασία με τον κ. Αλμούνια να παραμείνει ο ίδιος (ο κ. Κοντοπυράκης) επικεφαλής της ΕΣΥΕ και μετά την αλλαγή της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2009. “Η Eurostat δεν γνωρίζει κανένα τέτοιο συγκεκριμένο σχέδιο”, τονίζει ο κ. Ραντερμάχερ, ο οποίος αναφέρει ότι ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας είχε επικοινωνήσει με το στέλεχος της Eurostat κ. Άσκολι “για τους φόβους του σχετικά με τη θέση του, και την εκτίμησή του ότι θα γίνει ο ίδιος εξιλαστήριο θύμα”.

Μάλιστα διατυπώνει και άλλη μια αιχμή, λέγοντας πως “είναι σαφές ότι η ΕΣΥΕ δεν ήταν ανεξάρτητη πριν τις μεταρρυθμίσεις στην στατιστική διακυβέρνηση που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα το 2010”, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Eurostat δημοσίευσε τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία για τρεις συνεχόμενες φορές από το Νοέμβριο του 2010 “χωρίς επιφυλάξεις και αυτό αντανακλά το βαθμό της σημαντικής βελτίωσης που σημειώθηκε στα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία”.  

Πηγή: Το Βήμα



Και αφού από το καλοκαίρι του 2009 η Επιτροπή επεσήμανε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2009 απέκλινε σημαντικά από τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους, η κυβερνησάρα των απατεώνων αποφάσισε να μη ξαναστείλει στοιχεία στην Ε.Ε. Τους έλεγαν «αν μπορείτε …μαντέψτε που το έχουμε πάει το έλλειμμα». Και επειδή αρκετές μαλακίες έχουμε κάνει και δεν πρόκειται να ξαναβγούμε, ο δε Παπανδρέου λέει πως λεφτά υπάρχουν, σας αφήνουμε στο σκοτάδι και φορτώνουμε όλο το έλλειμμα στους επόμενους.

Αυτοί οι ξεφτίλες διεκδικούν και πάλι ψήφο, με άλλη μουτσούνα για αρχηγό αυτή τη φορά, αλλά με την ίδια ακριβώς αμετανόητη πολιτική της μετάθεσης ευθυνών. Ο δε Παπαθανασίου εσχάτως βγήκε από τη τρύπα του και γυρνάει σβούρα τα κανάλια για να πείσει τους ηλιθιοδέστερους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους, πως τα λάθη είναι του Σημίτη που τους παρέδωσε και του Παπανδρέου που του παρέδωσαν.

Το λάθος είναι δικό μας που πιστέψαμε πως οι φωτιές σταμάτησαν το 2007. Που πιστέψαμε πως επειδή ξεκουμπίστηκαν ησυχάσαμε από δαύτους. Όχι μόνο οι πράξεις τους είναι εδώ να μας τους θυμίζουν, αλλά επιστρέφουν και τα ίδια αποκρουστικά πρόσωπα.

Και αυτή τη φορά φορτωμένοι με ζωώδη ένστικτα και αποφασισμένοι…

4 σχόλια:

  1. Εχω πολλές φορές πετύχει άρθρα στα οποία αναφέρεται οτι ο κ.Παπαθανασίου αντιμετωπιζόταν περίπου ως ανέκδοτο στην ΕΕ. Οταν τον συναντούσν ή επρόκειτο να του μιλήσουν, ακόμα κι οι ψυχράντζες βόρειοι χαμογελούσαν βλέποντας εναν απίθανο τύπο να μιμείται εναν υπ.οικονομικών ευρωπαϊκής χώρας ενω ηταν και λουσμένος στον κρύο ιδρώτα μονίμως απο την αγωνία του αν θα πείσει ξανά τους 'κουτόφραγκους' να μην μας μαλώνουν.
    Και πίσω, τρέχαν τα λεφτά σε υπαλλήλους Βουλής, σε αγροφύλακες, σε επιτροπές ότι φανταστείς, σε ΜΚΟ σαν του συνθέτη εκείνου τονε ξεχνάω, σε τριχίλιαρα για μαϊμού φωτιές και σε επιδοτήσεις διαφόρων ειδών.
    Ουτα ενα συμμάζεμα δεν έκαναν.

    Σε άλλη χώρα, αυτός ο τύπος θα είχε εξαφανιστεί απο το προσκήνιο, αντι να ζητάει ξανά ψήφο. Αυτός και κάμποσοι άλλοι, για να μην πώ, όλοι.

    Καλό βράδι Πέτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που με διαολίζει περισσότερο είναι ότι στο πρόσωπο αυτών των απίθανων καραγκιόζηδων οι εταίροι νομίζουν ότι βλέπουν όλους εμάς. Μας κατηγορούν ότι είμαστε τεμπέληδες, μπαταχτσήδες, αναξιόπιστοι, μαγειρεύουμε στατιστικά!!!
      Ποιοι εμείς;
      Πότε οι πολιτικοί καρνάβαλοι έβαλαν φόρο και εμείς δεν τον πληρώσαμε; Πότε αγόρασαν εξοπλισμούς (βλ. μίζες) και μας ρώτησαν; Πότε εξέδωσαν ομόλογα και ζήτησαν τη γνώμη μας; Πότε επέβαλλαν χαράτσια κι εμείς αντιδράσαμε; Τα δισεκατομμύρια που μάζευαν από τη φορολογία μας, φταίμε εμείς που τα μάσαγαν ή τα σκόρπιζαν στους επιχειρηματίες τους και στα ρουσφέτια τους, αντί να τα δίνουν για την εξυπηρέτηση του χρέους;
      Πότε μας ενημέρωσαν για το ύψος του πραγματικού χρέους, του πραγματικού ελλείμματος, της πραγματικής ανεργίας, του πραγματικού πληθωρισμού; Μια ζωή παπαριές ακούγαμε. Από όλους!!!

      Η απάντηση των ηλιθίων είναι «ναι, φταίμε εμείς που τους ψηφίζαμε».

      Ε, όχι ρε τύπε, δεν είναι έτσι. Ο λαός αποκοιμιόταν με δήθεν παροχές-ψίχουλα που ουσιαστικά δίνονταν για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξήσεις και στις απανωτές φοροκαταιγίδες. Και η χαζομάρα ενός αγράμματου λαού έφτανε μέχρι του να πιστεύει ότι αυτό είναι κοινωνική πολιτική.
      Το μερίδιο ευθύνης δεν ισοκατανέμεται. Δεν φταίμε το ίδιο οι μαλάκες που σας ψηφίζαμε με εσάς που μας κλέβατε. Και η ουσία δεν είναι να απομακρυνθούν αυτοί και ο μηχανισμός ατιμωρησίας που έχουν αριστοτεχνικά στήσει να παραμείνει ο ίδιος. Το να αλλάξεις πολιτικούς και να φέρεις άλλους που επίσης δεν μπορείς να τιμωρήσεις είναι τρύπα στο νερό.
      Το κακό που έχει γίνει το διαπιστώσαμε μόλις πρόσφατα. Από δω και κάτω όποιος ξαναψηφίσει αυτούς τους εγκληματίες ή χοντρολαμόγιο είναι και κονομάει από το σύστημα ή χοντρομαλάκας!

      Υ.Γ: Αναφέρεσαι στον Σταμάτη Σπανουδάκη, ή στον Λουδοβίκο των Ανωγείων. Ή και στον Κραουνάκη…

      Την καλημέρα μου.

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Ο Κραουνάκης έχει φτιάξει τους "Σπείρα -Σπείρα".
      Η μια σπείρα είναι δική του. Η άλλη τίνος είναι... βρε τίνος είναι...;

      Διαγραφή