Σελίδες

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Τα αντιβιοτικά δεν έπιασαν



Την ώρα που τα spreads των δεκαετών ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στις 1.255 μονάδες βάσης, τα αντίστοιχα πορτογαλικά βρίσκονται στις 871 μ.β., τα ιρλανδικά στις 826 μ.β., τα ισπανικά στις 406 μ.β. και τα ιταλικά στις 390 μ.β.
Και τραβάνε την ανηφόρα, αφού τίποτα δεν φανερώνει ότι θα υπάρξει ανάκαμψη. Το αντίθετο, όλα προμηνύουν ότι η ύφεση στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί, άγνωστο μέχρι πότε, άγνωστο αν θα σταματήσει.

Δεν συζητάμε πλέον για ύπαρξη βόμβας στα θεμέλια της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βόμβα όχι μόνο υπάρχει, αλλά έσκασε ! Και κανένας δεν έχει απομακρυνθεί αρκετά ώστε να την γλιτώσει.

Το πρόβλημα - αυτή τη στιγμή - λέγεται Ιταλία. Ο Καβαλιέρε, αδύναμος και άβουλος, φαίνεται να παίζει δευτερεύοντα ρόλο στα τεκταινόμενα. Εμφανίζεται ως απλός παρατηρητής των εξελίξεων και το μόνο που τον κρατάει στην εξουσία είναι η ασυλία που απολαμβάνει ως Πρωθυπουργός. Χάνοντας και τυπικά την εξουσία, θα περάσει δύσκολα τα επόμενα χρόνια, αφού οι καταγγελίες εις βάρος του είναι πολλές και βαρύτατες και περιλαμβάνουν διαφθορά, διαπλοκή, μαύρο χρήμα, διασυνδέσεις με τη μαφία, μέχρι και σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικες.

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή λίγο πάνω από το 6%, ενώ το χρέος της βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ της! Να θυμίσω ότι με 7% η Ελλάδα, αλλά και η Ιρλανδία και λίγο αργότερα η Πορτογαλία, υποχρεώθηκαν να σταματήσουν να δανείζονται από τις αγορές και να καταφύγουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης – την τρόϊκα.

Αυτό που αδυνατώ να καταλάβω είναι το γεγονός ότι η «3η οικονομική δύναμη της Ευρωζώνης» αντιμετωπίζει οξύτατη κρίση χρέους, μιλάμε για χρέος εκατοντάδων δισ. ευρώ, και, σίγουρα, αναφερόμαστε σε ποσά πολλαπλάσια του δικού μας προβλήματος.

Ή δεν πρόκειται (πια) για την 3η οικονομική δύναμη της Ευρωζώνης, ή οι αριθμοί είναι απολύτως σχετικοί. Δεν γίνεται να θεωρείσαι πλούσιος και να χρωστάς παντού !

Ένα απλοϊκό παράδειγμα: Όποιος έχει στην κατοχή του 5 βίλες που τις χρωστάει στην τράπεζα και σε λίγες μέρες βγαίνει στο δρόμο, είναι απείρως φτωχότερος απ’ αυτόν που μένει σε 2άρι και δεν χρωστάει δεκάρα.

Είναι έτσι;

Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι μόνο οι Έλληνες που ζούσαν σε «εικονική πραγματικότητα». Δεν είμαστε μόνο εμείς που ξοδεύαμε περισσότερα απ’ όσα βγάζαμε και υποθέταμε ότι ο λογαριασμός θα αργήσει, ή δεν θα έρθει ποτέ.

Μέχρι πρόσφατα μας είχαν γανώσει τον εγκέφαλο ότι η ελληνική κρίση χρέους απειλεί την Ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα. Έλεγαν ότι και το Ιρλανδικό πρόβλημα δυσχεραίνει την κατάσταση, πλην όμως, αν οι δύο χώρες πάρουν τα κατάλληλα μέτρα (τα πήραν και μας σήκωσαν) τα μεγέθη δεν είναι τόσα μεγάλα, και τέλος πάντων είναι «διαχειρήσιμα». Ο φόβος των ευρωπαίων εταίρων ήταν να μην μας ακολουθήσει και η Ισπανία στο βάραθρο, γιατί η Ε.Ε. δεν διαθέτει τα κατάλληλα συναλλαγματικά αποθέματα για να την στηρίξει. Τα ξένα ΜΜΕ παρουσίαζαν την ελληνική κρίση χρέους σαν …ιό (!!!) που δεν θα έπρεπε για κανένα λόγο να μεταδοθεί και στις υπόλοιπες χώρες.




Φαίνεται ότι τα ...αντιβιοτικά δεν έπιασαν και σήμερα μαθαίνουμε ότι βουλιάζει όχι μόνο η Ισπανία, αλλά και αυτή ακόμη η Ιταλία.

Να δω τώρα τους γραβατωμένους καραγκιόζηδες και τις κυράτσες με τα ταγιέρ, με ποιους θα τσακωθούν και σε ποιους θα ρίξουν το φταίξιμο. Ο Παπανδρέου ήταν εύκολος αντίπαλος. Νέος, άμαθος, γκαντέμης, της φάπας. Για να σας δω τώρα να τσακώνεστε με τα δεξιά φιλαράκια σας !

Κατά τα λοιπά, οι αμερικάνικοι Οίκοι Αξιολόγησης (=ανοχής) θεώρησαν ότι τα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια (!!!!!!!!!!) χρέος των Η.Π.Α. δεν είναι αξιοσέβαστο ποσό και αποφάσισαν να μην υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της «μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης του πλανήτη», της χώρας τους δηλαδή!

Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.

Αν μπορείς να τυπώνεις νόμισμα όποτε το χρειάζεσαι, απλά δεν χρωστάς ποτέ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου