Σελίδες

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Το παράξενο που είναι;


Στο πρόσφατο γιούρογκρουπ στη Ρίγα της Λετονίας ο Βαρουφάκης απαξιώθηκε πλήρως από τους ομολόγους του υπουργούς των Οικονομικών. Το Bloomberg αποκάλυψε ότι μέσα σε κλίμα πλήρους περιφρόνησης ο έλληνας υπουργός δέχθηκε επίθεση (την λες και ενορχηστρωμένη) από τους άλλους, που έφτασαν έως το σημείο να τον αποκαλέσουν τζογαδόρο, ερασιτέχνη και ανεύθυνο. Αξίζει να αναφέρουμε μάλιστα πως του είπαν ότι σπαταλάει το χρόνο. Λες και είναι και αυτός δικός τους!
Οι πληροφορίες λένε ότι ο σκατόγερος δεν άνοιξε καν το στόμα του, ξετσουτσούνισαν όμως τα λιμά του γιούρογκρουπ, όπως για παράδειγμα ο υπουργός της Μάλτας. Οι δημοσιογράφοι λένε ότι το προηγούμενο βράδυ αυτοί που ξετσουτσούνισαν είχαν επισκεφτεί τον σκατόγερο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Επειδή αποκλείω το να τους έδωσε γραμμή, πιστεύω ότι τους κάλεσε για να τους δείξει τη θέα.

Σε μια δύσκολη, ίσως την δυσκολότερη στην πολιτική ιστορία του τόπου, συγκυρία για ελληνική κυβέρνηση, σε ένα άκρως εχθρικό διεθνές περιβάλλον για τον έλληνα πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά τη δυναμική της.
Βέβαια, τα ίδια μπορούν να ισχυριστούν κάποιοι και για τους προηγούμενους πρωθυπουργούς και υπουργούς των μνημονίων.
Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω.
Προσωπικά δεν διαπίστωσα ούτε μια φορά κατά το παρελθόν να δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους τροϊκανούς οι "δικοί μας". Ερχόταν το τρίο-κουφάλα με την πρωινή πτήση, έπινε καφέ στο Μοναστηράκι, πέρναγε από τα υπουργεία για να εισπράξει υπογεγραμμένα τα γιες σε όλα, γύρναγε στο Μοναστηράκι για να γευματίσει και το βράδυ πάλι πίσω. Μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο μας πήδαγαν τις ζωές μας κι άλλο. Να μη λέμε μαλακίες λοιπόν!

Η αξιωματική αντιπολίτευση που, θεωρητικά, αυτή τη στιγμή θα είχε πανεύκολο ρόλο, τα έχει κάνει τόσο σκατά που δεν πείθει κανέναν. Αν πίστευε ότι οι αρλούμπες της έχουν αποκτήσει ακροατήριο θα ζητούσε εκλογές. Αυτή η περίπτωση θα ήταν καλή για την κυβέρνηση, μόνο που ο Σαμαράς βλέποντας την ακόμη μεγαλύτερη φάπα να ‘ρχεται θα πρέπει να αγοράσει κράνος, ο δε Βενιζέλος να ψάξει να βρει το βυθόμετρο που θα καταφέρει να ανιχνεύσει τα νέα του ποσοστά.

Θυμάμαι ότι με ελάχιστα (συγκριτικά με τον αρμαγεδδώνα που ακολούθησε) μέτρα, ο ΓΑΠ μέσα σε μια μέρα είχε πάρει 110 δισ. Το 99% του ποσού πήγε βέβαια στις τράπεζες αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Για να μη παίρνουμε σήμερα ούτε κέρμα, βάλε με το νου σου τι μας ζητάνε να υπογράψουμε.

Ξεμένουμε από ρευστότητα (αν δεν ξεμείναμε ήδη), ο χρόνος κυλάει γρήγορα και βασανιστικά και ο ελληνικός λαός έχει χωριστεί στα δύο. Από τη μια πλευρά είναι αυτοί που δεν θέλουν άλλο μνημόνιο, δεν αποδέχονται υποχωρήσεις πίσω από τις κόκκινες γραμμές πάνω στις οποίες δεσμεύτηκε Τσίπρας και Καμμένος, όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Στην άλλη βρίσκονται κάτι απίθανοι τύποι, όχι μόνο αυτοί που αποτελούσαν την εγκληματική συμμορία των σεσημασμένων υπουργών/υπαλληλίσκων της τρόικας, αλλά και οι βλαμμένοι ψηφοφόροι τους που περιμένουν πως και τι την πτώση Τσίπρα-Καμμένου, ώστε να ξαναζήσουν την ονείρωξη ότι βρίσκονται στην εξουσία και να συνεχίσουν τις αρπαχτές.

Δείγμα πρόωρης γεροντικής μαλάκυνσης από στρουμφάκια της ΔΑΠ που φαίνεται να φωνάζουν ρυθμικά “Γερούν γερά”.

Ας δούμε τι περιμένουμε να κάνει ο Τσίπρας. Τι θέλει ο καθένας από εμάς να υπογράψει και σε ποια ή ποιες περιπτώσεις θα πούμε ότι μας πρόδωσε.


Πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι δεν απευθύνομαι σε αυτούς που ψήφισαν ΝΔ, Ποτάμι, ΚΚΕ, Πασόκ, ή κλούβια αυγά. Τις θεωρώ από χαζοχαρούμενες έως ηλίθιες επιλογές και από τη στιγμή που κάποιοι συμπολίτες μου προτίμησαν να εναποθέσουν το μέλλον τους σε ηγετίσκους είτε αποτυχημένους, είτε ιδεοληπτικούς, είτε αλλοπρόσαλλους, είτε ζώα, δεν μπορώ καν να ανοίξω κουβέντα μαζί τους. Ας το ψάξουν μόνοι τους και ας τα βρουν άλλοι με τον καθρέφτη και άλλοι με τον ψυχίατρο (λογικά οι τιμές έχουν πέσει).
Πάω σε αυτούς που ψήφισαν ΣυΡιΖα και Αν.Ελ. Τι ζητούν από τη σημερινή κυβέρνηση; Τι είναι αυτό που τους ώθησε να αλλάξουν πολιτικές προτιμήσεις δεκαετιών (οι περισσότεροι) και να στραφούν σε αυτά τα δύο κόμματα;

Να το βάλουμε σε ψηφοφορία; Έχουμε λοιπόν τις εξής πιθανές απαντήσεις:
1. Για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια.
2. Επειδή σιχάθηκα τους άλλους.
3. Η ελπίδα - η αλλαγή.
4. Τους εμπιστεύομαι/με έπεισαν.
5. Για να τιμωρηθούν οι ένοχοι/κρεμάλες.
6. Για όλα τα παραπάνω

Αυτοί που ψήφισαν τους σημερινούς κυβερνητικούς εταίρους έχουν σχηματίσει μέσα τους ολοκληρωμένη άποψη γι’ αυτό που έκαναν, ή ψήφισαν με την λογική …"βλέποντας και κάνοντας"; Μήπως είπαν "ας δώσουμε μια ευκαιρία και στον Τσίπρα (ή Καμμένο), καλά τα λέει"; Μήπως μεταξύ αυτών των ψηφοφόρων υπάρχουν άτομα που ήδη έχουν απογοητευτεί; Και αν αυτό ισχύει, μπορώ να μάθω τι είναι αυτό που τους απογοήτευσε;

Ξεκαθάρισα ότι δεν με απασχολεί η γνώμη των αντιπολιτευόμενων. Κάποιοι επειδή ξεβολεύτηκαν από αυτό που τους βόλεψε για πολλά πολλά χρόνια, κάποιοι άλλοι λόγω κομματικής παλαιολιθικής γκαβωμάρας, κάποιοι τρίτοι επειδή γεννήθηκαν διανοητικά καθυστερημένοι ή και ανισσόροποι θα πουν τα δικά τους. Εξαιτίας των λόγων που προαναφέρθηκαν δικαιολογούνται. Το θέμα μου είναι τι περιμένουν οι ψηφοφόροι των δύο κυβερνητικών εταίρων από την κυβέρνηση που ψήφισαν.

Τα γκάλοπ είναι στο φόρτε τους. Φτάσαμε στο σημείο, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, να ρωτούν οι δημοσκόποι αν θέλουμε νέες. Επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση που σκούζει επειδή δεν βρίσκει να έχει γίνει τίποτα θετικό, δεν τολμάει να ψελλίσει για εκλογές, το ρωτάνε οι δημοσκόποι γι’ αυτήν. Και όταν οι συγκυρίες για τη νουδού είναι ικανοποιητικές (το άλλο με τον Τοτό;) θα βγουν στους εξώστες!

Για όποιον παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια τις δημοσκοπήσεις έχει σίγουρα σχηματίσει άποψη για το τι είδους εργαλείο είναι αυτό το εργαλείο. Προσωπικά με χαροποιούν αφάνταστα οι δημοσκοπήσεις και οι αναλύσεις των δημοσκόπων στα τηλεπαράθυρα. Επειδή ανέκαθεν υπήρξα ανεκδοτάκιας, πάντοτε μου άρεσε να μαθαίνω νέα. Θυμάμαι, για παράδειγμα, πολύ πρόσφατα κάτι δημοσκοπήσεις που πέταγαν τους Αν.Ελ. εκτός Βουλής, ανήγαγαν σε ντέρμπι την μάχη μεταξύ ΣυΡιΖα και ΝΔ, ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός ήταν σταθερά ο κος Σαμαράς, με διπλάσιο ποσοστό από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να στείλω τις ειλικρινείς μου ευχές για ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό που υπέστη κάταγμα στον αγκώνα παίζοντας μπάσκετ. Με τόσο μεγάλη χρήση του χεριού, κάποια στιγμή θα το πάθαινε. Περαστικά σου Αντώνη.

Από την πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB που δημοσίευσε η Real News προσπερνώ τα ποσοστά που δίνει στα κόμματα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τα ποσοστά του ενώ η ΝΔ χάνει 7 μονάδες και πάω στο ζουμί (που καίει):
α) Έναν έντιμο συμβιβασμό ψηφίζουν 7 στους 10 Έλληνες.
Οι 7 στους 10 που επιθυμούν έντιμο συμβιβασμό έχουν ξεκαθαρίσει μέσα στο κεφάλι τους τι εννοούν ως έντιμο; Ποιον συμβιβασμό θα θεωρήσουν άτιμο, αναξιοπρεπή ή κωλοτούμπα; Ας πάρουν ένα κομμάτι χαρτί και ας γράψουν εκεί τις σκέψεις τους. Ας τραβήξουν εκεί τις δικές τους κόκκινες γραμμές. Επειδή ζω σε αυτή τη χώρα και κουβεντιάζω με τους ανθρώπους της, είμαι βέβαιος πως τη ροχάλα την έχουν ήδη έτοιμη κάτω από τη γλώσσα. Θα φτύσουν κατάμουτρα την κυβέρνηση ο,τιδήποτε και αν υπογράψει. Όχι όλοι, για τους κόπανους μιλάω. Κάτσε λοιπόν μάνα μου και σκέψου τι είναι αυτό που θα σε ενοχλήσει και μετά καθόμαστε με τις ώρες να μιλάμε για το πόσο μαλάκας είσαι που πρόκειται να σου φταίνε όλα.

β) Το 85,5% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ ενώ το 12,2% εναντίον.
"Θες ευρώ ή θες δραχμή;"
Έξυπνα διατυπωμένη ερώτηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ανεξάρτητα κομματικής προτίμησης (και αυτό για μένα είναι το παράξενο), ομονοεί στο νόμισμα. Όμως οι πολίτες δεν ρωτήθηκαν για εκείνο το πάση θυσία που λέγαμε προχτές, ώστε να διαπιστώσουμε τι είναι διατεθειμένος ο καθένας να θυσιάσει για να κρατήσει το ευρώ.
Το σπίτι του; Τη χώρα του; Τη μάνα του;
Είναι σαν να ρωτάς: "σας αρέσει το σεξ;" Το 99,99% θα σου απαντήσει θετικά. Αν κάνεις πιο εξειδικευμένα την ερώτηση μπορεί να ακούσεις ότι το 20% του αρέσει η αυτοϊκανοποίηση, το 10% του αρέσει το σεξ με σκύλους, το 5% με φουσκωτές κούκλες, το 1% με την εξάτμιση του αυτοκινήτου.

γ) το 71,9% των ερωτηθέντων ζητά από την κυβέρνηση να δεχθεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει αμοιβαίες υποχωρήσεις - ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ - ενώ το 21,3% θέλει υπογραφή συμφωνίας μόνον στη περίπτωση που αυτή περιέχει όλες τις προεκλογικές της θέσεις, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ρήξη και έξοδο από το ευρώ.
Πάμε πάλι.
Το 21,3%, στ’ αλήθεια περιμένει να συνυπογράψουν οι δανειστές τις προεκλογικές θέσεις της κυβέρνησης; Θα πει ας πούμε η ολλανδέζα τρελοκοτσιδού ή ο βερολινέζος σκατόγερος: “αχ καλέ, τι καλό το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣυΡιΖα! Μάριο; Άγκελα; Κριστίν; ελάτε να δείτε, λέω να το αντιγράψουμε κι εμείς”!
Επειδή δεν φαντάζομαι ο ένας στους 5 να το πιστεύει πραγματικά, προφανώς και αυτή η ομάδα των πολιτών αναμένει/προτιμά τη ρήξη. Όπως άλλωστε κι εγώ.

Περίπου οι 3 στους 4 επιθυμούν μια συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις, φτάνει να παραμείνουμε στο ευρώ. Ποιες είναι αυτές οι αμοιβαίες υποχωρήσεις; Παρακάτω θα δούμε τι απάντησαν οι ερωτηθέντες, τουλάχιστον όσον αφορά τις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς. Διότι ο δημοσκόπος δεν ρώτησε (και ορθώς) σε τι θα υποχωρήσουν οι πιστωτές, αφού κανένας δεν πρόκειται να του απαντούσε και θα τον μούτζωνε.

(Σημ: οι πληροφορίες είναι από [εδώ], τα ιστογράμματα δικά μου)

Τα μέτρα που δεν αποδέχονται οι πολίτες είναι η αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά (91,7%), η μείωση μισθών (89,4%), η μείωση κύριων ή επικουρικών συντάξεων (85,8%), η απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων (85,2%), η μείωση του ΕΚΑΣ και των δικαιούχων του (75,2%), η παραμονή του βασικού μισθού στα σημερινά επίπεδα (69,4%).

 

Σούμα:
Ο 1 στους 10 θέλει να ανέβει ο ΦΠΑ; Μάλλον ρώτησαν και τουρίστες που δεν έχουν σκοπό να ξανάρθουν.
Ο 1 στους 10 θέλει να μειωθούν οι μισθοί; Μάλλον τηλεφώνησαν σε  βιομήχανους και εφοπλιστές ή στο άδωνι.
Υπάρχει πράγματι ένα 15% που θέλει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και ένα 15% που ζητάει να μειωθούν (κι άλλο!!!) οι συντάξεις; Μάλλον μίλησαν με Δαφνί.

Οι πολίτες θα αποδέχονταν τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κάτω των 62 ετών (59,7%), την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους έχουν εισόδημα άνω των 30.000-50.000 ευρώ ετησίως (61,6%), τις αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις ακινήτων (58,6%), την αύξηση του ΦΠΑ σε δημοφιλείς προορισμούς ή επιβολή τέλους διανυκτέρευσης (63,8), την κατάργηση επιδομάτων σε συγκεκριμένους φορείς του Δημοσίου (74,1%).


Οι 3 στους 4 θέλουν να καταργηθούν τα επιδόματα στο Δημόσιο. Ο ένας στους 4 που απάντησε αρνητικά θα είναι δημόσιος υπάλληλος. Το καλό είναι ότι λιγόστεψαν και δεν πληρώνουμε πια τόσους τεμπέληδες. Το λες και σημαντικό βήμα προόδου και ευχαριστούμε τον κο Σαμαροβενιζέλο που μας έφτασε ως εκεί!
Περίπου οι 2 στους 3 θέλουν να ανέβει ο ΦΠΑ σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κέρκυρα κλπ, αφού δεν έχει λεφτά να πάει. Οι ντόπιοι και όσοι σχεδιάζουν να πάνε ας κόψουν το λαιμό τους.
Επίσης περίπου οι 2 στους 3 θέλουν να μπει έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα από 30 έως 50 χιλιάρικα. Διαπιστώνω ότι ο Σαμαροβενιζέλος άφησε έναν στους τρεις να βγάζει πάνω από 30.000. Και μετά σου λένε κρίση!

Συμπερασματικά: Οι ερωτηθέντες δεν έχουν πρόβλημα να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα αρκεί:
α) να παραμείνουμε στο ευρώ,
β) να μην αγγίζουν το δικό τους κώλο.

Λένε ότι το βασικό πρόβλημα σε αυτή τη χώρα είναι η παιδεία. Και όσοι το υποστηρίζουν - και ακόμη περισσότερο όσοι το μηρυκάζουν - δεν εννοούν την παιδεία αλλά την εκπαίδευση. Τους φταίνε τα πεπαλαιωμένα κτίρια όπου δεν μπορεί να γίνει σωστή δουλειά, οι καθηγητές του Λυκείου, το πως γράφονται τα μαθητικά βιβλία, η ύλη, ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ, η απουσία σοβαρής προσπάθειας στην έρευνα (είναι αυτή που δεν υπάρχει μόνο για να καταβροχθίζει κονδύλια).
Κανένας ή σχεδόν κανένας όταν αναφέρεται στην παιδεία δεν εννοεί την Παιδεία.
Την Παιδεία που δεν έχουμε, που δεν πήραμε ποτέ, ή που αντιδρούσαμε σε κάθε προσπάθεια να μας δοθεί.

Έτσι λοιπόν όταν αύριο ο Τσίπρας υπογράψει (;) τα νέα μέτρα, εγώ θα διαμαρτυρηθώ που μου μειώθηκε ο μισθός, εσύ που χάνεις το ΕΚΑΣ θα αδιαφορείς για μένα γιατί θα κοιτάς την πάρτη σου, ο άλλος που έχει ταβέρνα στην Περίσσα θα βρίζει για τον ΦΠΑ, ο 25άρης θα ακούει για ομαδικές απολύσεις και θα ανοίγει το λεξικό να βρει τι σημαίνει η λέξη ‘πρόσληψη’, εμένα δεν θα μου καίγεται καρφάκι για τα εισοδήματα άνω των 30 χιλιάδων αφού τα δικά μου είναι στο 1/3, το γεροντάκι κοιτώντας την μειωμένη του σύνταξη θα ξύνεται για τα επιδόματα του δημοσίου, ο ταβερνιάρης θα μαζεύει πλέον τον ΦΠΑ από τις γάτες που μασουλάνε τα ψάρια του που βρώμισαν, για τα οποία ο 25άρης θα έχει πιάσει τα @@@ του και με τα δυό του χέρια.
Νενικήκαμεν αδέλφια…  


Και ένα υστερόγραφο για το δρόμο: Στις 8 Μαΐου μεταδόθηκε η είδηση ότι οι ΗΠΑ έστειλαν σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση εκφράζοντας την …ανησυχία τους (!) με την κατασκευή του ρώσικου αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος θα έρχεται από την Τουρκία στην Ελλάδα και κατόπιν μέσω της ΠΓΔΜ θα τροφοδοτεί την Ευρώπη. Εντελώς συμπτωματικά δύο ημέρες μετά είχαμε αιματηρές συγκρούσεις αλβανών αυτονομιστών στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ. Επίσης εντελώς συμπτωματικά η Μαντλίν Ολμπράιτ (η γνωστή καριόλα υπουργός Εξωτερικών επί Κλίντον) σε ομιλία της προχτές 14/5 ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει ανάμιξη στα γεγονότα του Κουμάνοβο.

Έχει κανείς την εντύπωση ότι θα αφήσουν την Ελλάδα να ανασάνει; Θα την πατήσουν όλοι και με οποιονδήποτε τρόπο.
Ποιον πρωθυπουργό επιλέγετε που θα συναινέσει;
Μιλάτε.
Καραδοκούν πολλοί…

25 σχόλια:

  1. Είδα γιούρογκρουπ και νόμιζα ότι λες για γιουροβίζιον! ☺
    Α, θα έρθω όταν δεν θα είμαι νυσταγμένη, δηλαδή αύριο (λες;)
    Γέλασα με τον Στηβ Γουόντερ στη φωτό! Όνειρο όλη η φωτό!
    Άντε γεια σου τώρα ναι;
    (όχι καλέ δεν έχω πιει. Νυστάζω!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τη γιουροβίζιον δεν ασχολούμαι παιδάκι μου. Πρέπει να έχω να παρακολουθήσω από τότε που ήμουν 20 χρονών.
      (Από πρόπερσι δηλαδή)

      Διαγραφή
  2. Η ανάρτησή σου είναι σαφέστατη. Προκρίνεις την ρήξη. Εγώ προτείνω να κάνουν ό,τι μπορούν κι αν δεν μπορούν άλλο, ας γίνουμε το σκαλί που θα τους διαλύσει όλους και πρώτο από όλα αυτό το πρόσχημα της ενωμένης ευρώπης που λέγεται γιούρογκρουπ και που κατ'ουσίαν είναι ό,τι δεν είχε φανταστεί ο Κάιζερ και ο Χίτλερ και το ψηλιάστηκε ο Σόιμπλε. Να δούμε όμως τι θα κάνει με τον Κάμερον,
    Όσο για τις δημοσκοπήσεις και γενικώς τα ΜΜΕ είναι πιθανόν η πρώτη φορά που δεν μπορούν να "φτιάξουν" κλίμα για τους εργοδότες τους. Ο λαός δεν "φτιάχνεται" πια!!! (και όσοι λίγοι επηρεάζονται ή συνεργάζονται, ε, ανέκαθεν υπάρχουν δοσίλογοι, καταδότες και προδότες, ταλαίπωροι και αίσχιστοι).

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.
      Επειδή δεν υπογράψαμε ποτέ για να γίνουμε ακόμη ένας νομός μιας Γερμανευρώπης, επειδή αυτό το χρέος δομήθηκε (αλλά και πούστικα φουσκώθηκε) έτσι ώστε να μην αποπληρωθεί ποτέ, όσα απίστευτα δισεκατομμύρια και αν τους στείλουμε (από παραγωγή που δεν έχουμε ή από δάνεια που δεν μας δίνουν) η λύση είναι μια: ρήξη και έξοδος.
      Αυτή είναι η δική μου άποψη.
      Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που θέλουν να πουλήσουμε τη μισή χώρα, να χαρίσουμε το υπέδαφος, να μοιραζόμαστε με όλη την υφήλιο το FIR, αρκεί να κρατήσουμε το ευρώ. Κάποιοι κονομάνε από την κρίση και τους βολεύει, κάποιοι άλλοι είναι απλά μαλάκες και το μηρυκάζουν.
      Όταν μετά από 5 ολόκληρα χρόνια μνημονίου (και με κυβερνήσεις αρκετά δωσίλογες ώστε να υπογράφουν τα πάντα) και δεν έχουμε καταφέρει όχι να μειώσουμε το χρέος, όχι να σταθεροποιήσουμε κάπου το ΑΕΠ, όχι να έρθει η περιβόητη ανάπτυξη, όχι να έρθουν επενδυτές, αλλά μετά από 5 χρόνια που έχουν διαλυθεί τα πάντα και κυρίως οι εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά κεκτημένα να ακούμε για περαιτέρω μείωση μισθών, πάει στο διάολο, δεν πρέπει να είναι κάποιος σαΐνι για να καταλάβει ότι αυτό το πανηγυράκι δεν θα έχει ποτέ τέλος!
      Και αν ποτέ έχει, σίγουρα θα είναι εις βάρος μας.

      Διαγραφή
  3. Σωστός χείμαρρος.
    Τα είπες όλα,τα είπες καλά αλλά μου το κλείνεις κάπως απαισιόδοξα.
    "Έχει κανείς την εντύπωση πως θα αφήσουν την Ελλάδα να ανασάνει;"λες.
    Κι εγώ λέω ότι αν τους αφήσεις δεν σε αφήσουν να ανασάνεις.
    Θα τους αφήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι όποιες προσπάθειες κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να βρει διέξοδο πέρα από τη μέγγενη της Γερμανευρώπης, είτε λοιδορούνται από τους "εταίρους" (δημοψήφισμα), είτε εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους (επίσκεψη Τσίπρα στον Πούτιν), είτε το ρίχνουν σε χοντρή προβοκάτσια (για τον αγωγό φυσικού αερίου διέγνωσαν "ανάμειξη" της Ελλάδας στη σύρραξη στα Σκόπια).
      Με λίγα λόγια μας λένε "Αυτά είναι τα μέτρα και αν σας αρέσουν. Αν δεν σας αρέσουν, να μας συμπαθάτε, εμείς δεν σας «βοηθάμε» άλλο, να βρείτε από αλλού πόρους".
      Και αμέσως μετά
      "Όχι, δεν καταλάβατε, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα πέρα από το πλαίσιο που σας επιβάλλουμε"!!
      Επειδή θεωρώ καραστημένη τη δημοσκόπηση που βγάζει ότι το 80 κάτι τοις εκατό θέλει ευρώ ο κόσμος να χαλάσει, απλά δήλωσα πως εγώ ανήκω στους υπόλοιπους. Πολύ φοβάμαι ότι όταν έρθει η ώρα ακόμη και οι στημένες δημοσκοπήσεις να δείχνουν αντιστροφή του κόσμου, θα είναι ήδη πάρα πολύ αργά. Γιατί έτσι στέλνεται στην Γερμανευρώπη το λάθος μήνυμα.
      Σου λένε οι πιστωτές "Ρε, αυτοί είναι μαλάκες, ότι και να γίνει αυτοί ευρώ θέλουν". Με έναν κόσμο που (κατά τα γκάλοπ) φοβάται, οι πιστωτές θα συνεχίσουν να κάνουν παιχνίδι.

      Διαγραφή
  4. η Παιδεια ΕΙΝΑΙ το προβλημα, απο τις εγκαταστασεις και τα κτιρια, ωστε να δινεται χωρος σε ασφαλη ερευνα και μαθηση, ως -και κυριως σε αυτο- στο ανθρωπινο δυναμικο, στη διδακτεα υλη και στην ποιοτητα εκεινη που θα μετατρεψει την εκπαιδευση σε ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ πνευματος και ψυχης και που ξεκιναει κυριως απο το σπιτι!
    Ισως τοτε να μην μας ενοιαζε μονο οτι δεν αγγιζει τον κωλο μας...
    Εγω ψηφισα και για να φυγουν οι παλιοσειρες και για να δωσω ευκαιρια σε νεους ανθρωπους. Δεν δηλωνω απογοητευμενη, μου αρεσουν σε πολλα θεματα οι χειρισμοι τους, σε αλλα οχι, αλλα εχουν υποτιθεται μια 4ετια να εφαρμοσουν το προγραμμα τους, πραγμα που αν μη τι αλλο τους οφειλουμε αφου για τους προηγουμενους δωσαμε συνολικα πανω απο 30 χρονια!
    Για το ΕΥΡΩ οι ερωτησεις ειναι φυσικα πονηρες, για αυτο θα πω μονο οτι θελω να παραμεινουμε, αλλα οχι παση θυσια... αλλωστε εγω δεν εχω μια, οποτε δεν εχω και πολλα να χασω, αυτοι που εχουν τα πολλα εχουν κατι να φοβηθουν...
    Καλο ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ επικεντρώνομαι στην καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής του ανθρώπου. Σημαντικό κομμάτι, αναμφισβήτητα, είναι και το εκπαιδευτικό, όμως για μένα δεν είναι το κύριο. Θα έχεις διαπιστώσει και εσύ ότι από μια σχολική αίθουσα θα αποφοιτήσουν καλοί μαθητές, μέτριοι μαθητές, κακοί μαθητές. Μερικοί εξ’ αυτών θα γίνουν λογοτέχνες, επιστήμονες, επιχειρηματίες, κάποιοι άλλοι μπορεί και να βρεθούν στη φυλακή. Συνεπώς δεν έχει να κάνει με τις κτιριακές εγκαταστάσεις ή με τη διδακτέα ύλη ή ακόμη και με την ομάδα των καθηγητών αλλά με την Παιδεία, που, όπως και εσύ λες, ξεκινάει από το σπίτι.

      Διαβάζω κάτι περίεργους που ενώ επί πολλά πολλά χρόνια ψήφιζαν δεξιά ή πασόκ και πέρασαν πολλά πολλά χρόνια για να απογοητευτούν από αυτούς, όσον αφορά την τωρινή τους επιλογή να ψηφίσουν Σύριζα έχουν ήδη απογοητευτεί. Περίμεναν τα 40 χρόνια μεταπολίτευσης και απόλυτα στρεβλής πορείας να διορθωθούν σε 2 μήνες ή 100 ημέρες. Έχουν τη συμπάθειά μου, όπως και κάθε ψυχικά άρρωστος, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι’ αυτούς.

      Στις αρχές κάθε μήνα δημοσιεύω τα θετικά και τα αρνητικά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Εκεί ο κάθε πικραμένος μπορεί να ανατρέξει και να μάθει ή να θυμηθεί αυτά που έγιναν. Αντίστοιχα μπορεί να ψάξει στο διαδίκτυο και να βρει αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι τους πρώτους 2 μήνες ή τις πρώτες 100 ημέρες.
      Τα υπόλοιπα στο φαρμακείο της γειτονιάς τους.

      Καλή Κυριακή και καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  5. Διαβάζοντας το κείμενό σου, φοβάμαι ότι συμφωνώ . Και φοβάμαι, γιατί όλο αυτό που ζούμε, με παραπέμπει σε κάτι ιστορίες του Κάφκα.
    Όπου ένα ποντίκι, έτρεχε με την ψυχή στα δόντια, για να προλάβει να ξεφύγει από τον θανάσιμο κίνδυνο που το κυνηγούσε. Έτρεχε, προς την μοναδική ανοιχτή πόρτα που ανοιγόταν μπροστά του. Η οποία τελικά, ήταν η πόρτα μιας ποντικοπαγίδας...
    Ακολουθούμε τις επιλογές που μας φαίνονται μονόδρομος.
    Venceremos?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα το όλο πράγμα μου δίνει την εντύπωση ενός μυρμηγκιού που το κρατάει κάποιος στα χέρια του. Προσπαθεί το μυρμήγκι να ξεφύγει, περπατάει … περπατάει … περπατάει … και αυτός που το έχει στα χέρια του το οδηγεί από το ένα χέρι στο άλλο. Μετά από ώρες το μυρμήγκι έχει περπατήσει απίστευτη απόσταση αλλά είναι ακόμα στο ίδιο σημείο.
      Πρέπει να μάθει το μυρμήγκι να πηδάει. Να πέσει στο έδαφος και ίσως κάποτε ξυπνήσει από το χτύπημα. Μέσα στα χέρια του άλλου και χωρίς τροφή, κάποια στιγμή θα ψοφήσει.
      Και ο άλλος θα γελάει με το …κατόρθωμα.

      Διαγραφή
  6. Εγώ δεν είμαι απογοητευμένη , δεν μετάνιωσα για τη ψήφο μου, σε διαβάζω κι ενημερώνομαι και συμφωνώ με τη σκέψη σου, τους προβληματισμούς σου , την αγωνία σου με τους ηλίθιους.
    Πραγματικά τα έπιασες όλα και θεωρώ ηρωική τούτη την ανάρτηση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι μόνο δεν έχω απογοητευτεί (μέχρι αυτή τη στιγμή) αλλά κρίνοντας την πορεία των 4 περίπου μηνών, με τα καλά και τα κακά, βρίσκω πως η πλάστιγγα έχει γύρει σαφώς προς την θετική πλευρά.
      Οι απογοητευμένοι ας επιστρέψουν στους κόλπους του Σαμαρά/Καραμανλή/Μητσοτακέϊκου, ή στον Περισσό.
      Καλά θα νιώσουν εκεί...

      Διαγραφή
  7. Oταν έχεις μάθεις να ζεις σαν πουτάνα σε μπουρδέλο, έχεις συνηθίσει και τους νταβατζήδες Πέτρο.
    Δεν μπορείς να απαλλαγείς από αυτούς και σε κάνουν συνεχώς να σκέφτεσαι ότι είσαι ένα τίποτα, γιατί δεν τους συμφέρει αλλιώς, θα χάσουν την βίζιτα.
    Συγνώμη που ρίχνω το επίπεδο αλλά δεν γίνεται αλλιώς.
    Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζούμε τον τελευταίο καιρό και πρέπει όλοι να καταλάβουμε τι πραγματικά γίνεται γύρω μας.
    Ακόμα έχω ελπίδες για την νοημοσύνη μας.
    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω την εντύπωση ότι οι πουτάνες ανοίγουν εθελοντικά τα πόδια τους και μάλιστα επί πληρωμή. Στα μπουρδέλα δεν υφίσταται βιασμός.
      Όποιος συμπολίτης μας θέλει να παραμείνει η (πουτάνα) Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μπουρδέλο) ας μη διαμαρτύρεται για τα επόμενα μεγαλύτερα ξεσκίσματα που θα την υποχρεώσουν να υποστεί.
      Όποιος το αρνείται, ζητάει να ανοίξει η πόρτα του μπουρδέλου και η πρώην πουτάνα να ξεκινήσει το δρόμο προς την ελευθερία.
      Μπορεί να φαντάζει αδύνατο αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Ας αναλογιστούμε μόνο ότι αυτοί που ουρλιάζουν κατά της εξόδου είναι τα κανάλια και τα παπαγαλάκια της. Αυτό από μόνο του δεν μας αρκεί;

      Διαγραφή
    2. Πάω στοίχημα ότι σας χάλασα αυτές τις ημέρες, με την σχετική ανάρτηση μου, περί Ελλάδας-πουτάνας και δεν συμμαζεύεται! Νιώθω τύψεις, για το λεξιλόγιο, όχι τίποτα άλλο! Πέτρο, έκανες και πάλι επαγγελματική δουλειά, έστω κι αν σε διαβάζω από το μεσημέρι ως τώρα! Αχαχα! Όμως βρίσκω κοινά σημεία Πέτρο, αφού και οι δυο μιλάμε για εκείνο το κομμάτι της Ελλάδας που δεν θέλει να βγει από τον...οίκο, και σκασίλα του μεγάλη για το τίμημα. Δεν εκπλήσσομαι. Ένας λαός που μεγαλώνει με δάνεια και αρπαχτές, σαφώς και προτιμά τις πιο...ανώδυνες λύσεις. Ανώδυνη λύση άλλο ένα μνημόνιο και υποταγή; Τρομάρα τους!

      Διαγραφή
    3. Πέτρα εσύ φταις για όλα!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    4. Έλενα και φυσικά φταίει αυτή που κατάντησα έτσι.
      Πριν την γνωρίσω ήμουν χειρότερος.

      Διαγραφή
  8. Συγχαρητήρια για τον χάρτη "πώς βλέπουν τον Τσίπρα"... πέρα απ' τα γέλια, έχει αλήθειες.
    Αν δεν κάνω λάθος, συμφωνείς κι εσύ πως δίχως θυσίες δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα. Έχουμε δαιμονοποιήσει τη ρήξη κι αυτό διαιωνίζει την δουλοπρέπεια και τη φοβία μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να ζούμε εσαεί με δόσεις δανείων, που καταλήγουν στους δανειστές μας και καταδικάζουν τα παιδιά μας. Αυτό έκαναν οι πρόγονοί μας με τους Γερμαναράδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά ο χάρτης δεν είναι δικός μου, κυκλοφορεί στο ίντερνετ και είναι πράγματι καλός.
      Μαρία, θυσίες έχουμε κάνει και μάλιστα απίστευτα πολλές. Και απ’ ότι λένε οι ειδικοί (οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι κλπ) ανά τον κόσμο, σε καιρό ειρήνης τόσο τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή σε τόσο πολύ μικρό σχετικό διάστημα δεν έχει επιτευχθεί ποτέ και πουθενά στα παγκόσμια χρονικά.

      Διάβασα πριν λίγους μήνες ένα άρθρο της Έλενας Ακρίτα που έλεγε ότι εδώ δεν μιλάμε για θυσίες του ελληνικού λαού, αφού δεν πρόκειται για οικειοθελή προσφορά, αλλά για κανονική σφαγή μοσχαριού στον βωμό. Μπορεί να το διαβάσεις για παράδειγμα [εδώ].

      Οι θυσίες είναι μια άκρως υποκειμενική έννοια. Διότι μπορεί όλοι (;) να συμφωνούμε σε περαιτέρω θυσίες αλλά δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουμε ποιες θα είναι αυτές. Ο καθένας θέλει να θυσιάσει αυτά που έχουν οι γύρω του (ακόμη και τους γύρω του δεν έχει πρόβλημα να θυσιάσει), αρκεί να μην ακουμπήσει καμία κυβέρνηση τον ίδιο. Τι θα με πείραζε εμένα για παράδειγμα αν ο εργάτης μετάλλου να παίρνει 5 ευρώ την ημέρα, αν εγώ πάρω αύξηση; Κάπως έτσι δυστυχώς σκέφτεται η πλειοψηφία του λαού μας και όπως πολύ καλά γνωρίζεις η ασυνεννοησία της φυλής μας έχει διαχρονικά ευθύνη για πολλά από τα δεινά που έχουμε υποστεί.

      Οι πρόγονοί μας όρθωσαν ανάστημα σε κάθε κατακτητή. Εδώ και χιλιάδες χρόνια αυτό έκαναν. Οι απόγονοί τους κάθονται και συζητούν αν (…να το πω ευγενικά) η σεξουαλική πράξη θα γίνει με προφυλάξεις ή χωρίς, και αν μετά θα ακολουθήσει ποτό στο μπαλκόνι ή θα βγούμε έξω να το πιούμε.

      Διαγραφή
  9. Όσο προχωράει ο καιρός, με τα πιράνχας έξω να ακονίζουν δόντια και τα ποντίκια μέσα να ροκανίζουν κάθε προσπάθεια, τόσο λέω βρε δε πάνε να @^%$@@ και το ευρώ και η Ευρώπη τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εμένα αυτή η Γερμανική Ευρώπη δεν με εκφράζει και δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί το συμφέροντα της χώρας μου. Μήπως λοιπόν αντί να προσπαθούμε να κρατήσουμε με το ζόρι ένα γάμο που είναι καταδικασμένος λόγω διαφορετικής κοσμοθεωρίας των μερών (και λόγω συστηματικής κακοποίησης του ενός) να πάμε σε ένα διαζύγιο κοινή συναινέσει; Όμως ο κόσμος φοβάται και πολύ φοβάμαι ότι φοβάται και η κυβέρνηση.

    ΥΓ. Συγχαρητήρια για τις αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου που κάνεις τον τελευταίο καιρό (και για τις λογοτεχνικές επίσης)! Κάνεις πολύ καλή δουλειά! Δεν προλαβαίνω όμως πάντα να σχολιάσω επί μέρους.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθομαι και σκέφτομαι βρε Σοφία ότι αφού τύποι όπως ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Τζήμερος, το άδωνι, ο τσεκουράτος, ο Στουρνάρας, ο Παπαχελάς, ο Πορτοσαλάτας, ο Ντερμπεντέρης, ο Μπάμπης, η Σία και άλλοι του ιδίου φυράματος ουρλιάζουν καθημερινά για την πάση θυσία παραμονή στο ευρώ, δεν πρέπει να είμαι καλά για να συμφωνώ μαζί τους.
      Όταν ένα μάτσο κονομημένοι ή χαζοβιόληδες που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην καταστροφή της πατρίδας τάσσονται υπέρ της μιας πλευράς, αυτόματα καταλαβαίνεις ότι η δική σου θέση είναι στην αντίθετη.
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  11. Διαβάζω πάντα ότι γράφεις Πέτρο γιατί οι πολιτικές σου αναλύσεις στηρίζονται σε γνώση . Λες τα πράγματα με το όνομά τους και συμφωνώ μαζί σου !!!
    Εκλέξαμε την κυβέρνηση που πιστεύουμε ότι θα κάνει τα πάντα για να ανασάνουν κάποτε τα παιδιά μας !!Και είναι τρομερά δύσκολο με τόσο ΄΄κόπρο του Αυγεία΄΄ που βρήκαν !! Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο βλέπω ότι την κυβέρνηση μάχονται οι Σόιμπλε, Ντράγκι, Ντάινσενμπλουμ, το άδωνι, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο ποτάμης, ο μητσοτάκουλας, ο Μπάμπης, ο Ντερμπεντέρης, ο Εισαγγελάτος και το κακό τους συναπάντημα, τόσο περισσότερο βεβαιώνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση αξίζει την εμπιστοσύνη μου.
      Σε ευχαριστώ Νικόλ.

      Διαγραφή