Σελίδες

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Αυτά που είδα


Χτες βράδυ αποκοιμήθηκα στον καναπέ. Είχα χορτάσει καθάρια τηλεοπτική ενημέρωση και είπα να γείρω λίγο. Και ονειρεύτηκα.

Είδα να κλείνουν κρατικές επιχειρήσεις και τα χρέη τους να τα φορτώνεται ο ελληνικός λαός. Είδα να πωλούνται άλλες επιχειρήσεις και τα χρέη τους να τα φορτώνεται ο ελληνικός λαός. Είδα ότι μηδέν και μηδέν ισούται με 14. Είδα να κλείνουν τα λεωφορεία του ΟΣΕ και τις άδειες να τις παίρνουν ψηφοφόροι. Είδα να καταργείται το μονοπώλιο της ΔΕΗ για να έρθει ο ιδιώτης και να μας νοικοκυρέψει. Είδα να έρχεται η ιδιωτική τηλεόραση με μεγάλους δημοσιογράφους που πληρώνονταν καλά επειδή περίσσευαν χρήματα μιας και δεν πληρωνόταν το κράτος. Είδα να πέφτει μια κυβέρνηση για τον ΟΤΕ…

Είδα για μια σημαία να πέφτουν ελικόπτερα με 3 παλικάρια. Είδα να σκύβουμε στους τούρκους και να ευχαριστούμε τους αμερικάνους. Είδα μεροκαματιάρηδες να μπαίνουν στη Σοφοκλέους και να μοιράζουν λεφτά σε χοντρούς. Είδα υπουργούς που μας εξόπλιζαν να κουβαλάνε βαλίτσες. Είδα ότι από τον ψωριάρη η Ολυμπιάδα του ‘λειπε. Είδα μασέλες να παθαίνουν κράμπες από το πολύ φαί…

Είδα σινούκ να πέφτουν και δεν έμαθα το γιατί. Είδα τηλεφωνικές υποκλοπές και δεν έμαθα το γιατί. Είδα το χρέος 180 χρόνων να διπλασιάζεται σε 5,5 χρόνια. Είδα κουμπάρους και παππάδες να τρώνε από το ίδιο τραπέζι με γεύμα την Ελλάδα. Είδα την Ελλάδα να καίγεται…

Είδα υπουργούς να πηδάνε και μετά να πηδάνε από μπαλκόνια. Είδα τον ΟΤΕ να πουλιέται χωρίς να ανοίξει μύτη. Είδα τον μίστερ Ζήμενς αφού ολοκλήρωσε τη μοιρασιά να αναχωρεί για τη μαμά Γερμανία. Είδα να δολοφονείται ένας 15χρονος και να καίγεται πάλι η Ελλάδα. Όχι στα δάση. Είδα τοξικά ομόλογα να αγοράζονται από ασφαλιστικά ταμεία για να βουλιάξουν και για να φταίνε οι συνταξιούχοι που αργούν να πεθάνουν. Είδα να λένε ψέματα για το χρέος μέχρι να έρθει η ώρα…

Είδα το χρέος να είναι πενταπλάσιο και καλομαγειρεμένο για να μπουν στην πόλη οι οχτροί. Είδα να υπογράφει ΕΝΑΣ για υποθηκευτούν 11 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περιουσίες τους, μια χώρα. Είδα ανυποληψία. Είδα χλεύη. Είδα λίστες να χάνονται. Είδα δισεκατομμύρια να έρχονται με αεροπλάνα για να μοιραστούν σε τραπεζίτες. Είδα τράπεζες να αγοράζουν τράπεζες χωρίς να πληρώνουν. Είδα να καίγονται υπάλληλοι για να τρομάξουν άλλοι. Είδα μειώσεις εισοδημάτων. Είδα αύξηση της ανεργίας και λουκέτα. Είδα αυτοκτονίες και μετανάστευση. Είδα παραίτηση πρωθυπουργού. Είδα προεκλογικές δεσμεύσεις για τιμωρία των ενόχων…

Είδα σύμπραξη τριών κομμάτων για να σωθούμε. Είδα ατιμωρησία. Είδα να μπαίνουν στο ‘ναό της δημοκρατίας’ καθυστερημένοι και δολοφόνοι. Είδα ακόμη δύο μνημόνια. Είδα να μειώνεται 25% το ΑΕΠ. Είδα καταθέσεις 75 δισ. να χάνονται. Είδα κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων. Είδα κούρεμα στα ομόλογα των ανίσχυρων. Είδα το χρέος να ανεβαίνει. Είδα να χάνονται κατακτήσεις δεκαετιών με ένα νόμο, ένα άρθρο. Είδα και άλλες μειώσεις εισοδημάτων. Είδα πλούσιους να κερδίζουν. Είδα εκτόξευση της ανεργίας και άλλα λουκέτα και άλλες αυτοκτονίες και άλλη μετανάστευση. Είδα 6,5 εκατομμύρια Έλληνες στο όριο της φτώχειας και κάτω από αυτό. Είδα να πληρώνουν νοίκι για το σπίτι τους. Είδα να τους παίρνουν τα σπίτια. Είδα να πληρώνουν τεκμήριο για τα παιδιά τους. Είδα κόσμο να παγώνει. Είδα να κλείνει η κρατική τηλεόραση αφού η ενημέρωση μια χαρά γίνεται και από την ιδιωτική που δεν έχει λόγους να λέει ψέματα. Είδα βουλευτές να μη ψηφίζουν και να διαγράφονται κι ύστερα να ψηφίζουν για να επιστρέψουν. Είδα παράφρονες να παίρνουν υπουργεία. Είδα ανθρωπάκια να καμώνονται τους ανθρώπους.

Είδα θλιμμένα πρόσωπα. Είδα σκυμμένα κεφάλια. Είδα παιδιά να κλαίνε από την πείνα. Είδα ανθρώπους να απλώνουν το χέρι για μια σακούλα από φορτηγό και άλλους να τρώνε από σκουπίδια. Είδα αρρώστους να μην μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Είδα αξιοπρέπεια να φεύγει.
Είδα πόνο. Και φόβο. Και τρόμο.

Είδα να φτιάχνονται κόμματα υπαλλήλων. Είδα να φτιάχνονται νέα κόμματα με τους ίδιους. Είδα να μην απολογείται κανένας και να θέλουν να συνεχίσουν. Είδα να κλέβουν τα όνειρα των παιδιών. Είδα να δίνουν την πατρίδα.

Δεν ξέρω τι θα δω από εδώ και πέρα.
Ξέρω όμως πολύ καλά τι είναι αυτά που είδα.

33 σχόλια:

  1. Τώρα ξύπνα, ψήφισε την Κυριακή και ελπίζω να μην ξανακάνεις τον ίδιο ύπνο με τα ίδια όνειρα από κει και πέρα!
    Ελπίζω και εύχομαι για όλους μας!
    Ιφ νοτ αι ρεστ μαι κέις.
    Θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι βαρύ θα 'φαγα και θα με πείραξε.
      Άλλη φορά θα κοιμάμαι με ανοιχτά τα μάτια.

      Διαγραφή
  2. 1) Θα σου πρότεινα να μην ξανακοιμηθείς στοκ καναπέ. Ο καναπές είναι "ιερός" τόπος "επανάστασης". Δεν θα μας την αλλάξεις εσύ τώρα τη σειρά!
    2) Εγώ πάλι (μια φορά που αποκοιμήθηκα στον καναπέ επίσης), είδα -εκτός από παράφρονες να παίρνουν υπουργεία- και πρωθυπουργούς παράφρονες να παίρνουν βραβεία από τα κοράκια του ΔΝΤ και τη σκύλα τη Μέρκελ.
    3) Επίσης, είδα έναν λαό να τους ξαναψηφίζει, γιατί δεν του ήταν αρκετό τόσο γαμ..., άρα ζήτησε παράταση "απόλαυσης".
    4) Ελπίζω, το επόμενο όνειρο που θα δω, να μην είμαι κοιμισμένη και να έχει και άλλους "πρωταγωνιστές".... Εκτός κι αν κοιμηθεί ο λαός στον καναπέ τής γνωστής "επανάστασης" που λέγαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Λες να φταίει ο καναπές; Να κοιμηθώ στην πολυθρόνα τότε!
      2) Ναι, κορόιδευε! Σε χαλάει, αλλά κάποια μέρα ο Σαμαράς θα πάρει το νόμπελ βλακείας. Δεν το λες και λίγο. (θα το μοιραστεί με τον ΓΑΠ)
      3) “Μισό να πλυθώ και συνεχίζουμε”
      4) Μη μου μιλάς για "Πρωταγωνιστές" γιατί θυμάμαι τον υπάλληλο

      Διαγραφή
  3. Κάτσε βρε Πέτρο, πολύ μεγάλο όνειρο είδες(εφιάλτη καλύτερα)!!!
    Σίγουρα σε πειράζει ο καναπές... στο κρεβατάκι σου την άλλη φορά, να ισιώνει καλύτερα το κορμάκι και να ονειρεύεται πεταλούδες και καρδούλες ο νους...
    Ο,τι είπες εδώ, θα το δεις στο μικρότερο και ίσως λίγο πιο ποιητικό δικό μου όνειρο από εκεί... Κάτι έχω πάθει κι άρχισα να "λακωνίζω"!!!
    Πέρα από την πλάκα μια χαρά είναι η υπενθύμιση και μέσα από πολύ ευρηματικό τρόπο!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ δεν φταίει ο καναπές, οι καταραμένοι φταίνε.
      Άμα ήταν έτσι θα διαμαρτυρόμουν στον ξυλουργό. Τώρα που να πω τους εφιάλτες μου;
      Στην κάλπη λες ε;

      Διαγραφή
    2. Αμ να σε ακούσει η κάλπη πρέπει... και το εύχομαι ειλικρινά!
      Το κείμενό σου πάντως είναι η σκιαγράφηση της "ονειρικής" πραγματικότητας που βιώνουμε!!!!
      Συγχαρητήρια για την δουλειά που έκανες!!!

      Διαγραφή
  4. Περίεργο...
    Αυτά που περιγράφεις τα είδα κι εγώ και δεν ξέρω, αλλά κάτι μου λέει πως δεν πρέπει να ήταν όνειρο! Καλού κακού όμως να αποφεύγουμε τον ύπνο στους καναπέδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον πρέπει να αρχίσω να βλέπω κάτι σωστό στο ξύπνιο μου μπας και φύγουν οι εφιάλτες…

      Διαγραφή
  5. Κράτα το αυτό το ονειρεμένο κείμενο. Είναι συλλεκτικό κομμάτι.
    Είναι η σύγχρονη ιστορία εν συντομία.
    Η επιτομή:
    "Είδα ανθρώπους να απλώνουν το χέρι για μια σακούλα από φορτηγό και άλλους να τρώνε από σκουπίδια"...

    Μαέστρο... έδωσες ρεσιτάλ απόψε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εύχομαι να μην ξαναδούμε τέτοια αίσχη!!...να μην ξαναδούμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια να πιάνει πάτο...να πιάσουν αυτοί πάτο...
    Γιατί όπως πολύ σωστά λες, δεν ξέρουμε τι θα δούμε από δω και πέρα, αλλά φτάνουν όσα είδαμε για να πάμε τουλάχιστον ξύπνιοι στις κάλπες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια σταγόνα μνήμης ήταν. Το υλικό άφθονο για όσους θέλουν να θυμούνται. Έχουν γίνει και δεκάδες καλά που σβήστηκαν όμως από τα χιλιάδες άσχημα. Ας τα ζυγίσουμε και ας αποφασίσουμε για το καλύτερο.

      Διαγραφή
  7. Θα ήμασταν όλοι ευτυχείς αν όλα αυτά τα είχες δει απλά στον ύπνο σου κι ήταν μόνο ένα κακό όνειρο... Δυστυχώς είναι η ζωή μας και η κατάντια μας. Είναι το σημείο που φτάσαμε πέφτοντας λίγο λίγο κάθε μέρα . Πέφταμε και λέγαμε δόξα τω Θεώ που δεν πήγαμε και πιο κάτω, δόξα τω Θεώ που δεν είμαστε σαν τους άλλους που είναι χειρότερα. Αυτό ήθελαν να μας βάλουν μέσα στο σκυμμένο μας κεφάλι....

    Ειλικρινά δεν ξέρω αν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα την επόμενη, αλλά όχι και να ψηφίσουμε αυτούς που μας κατάντησαν έτσι. Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ξεφτίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ Νίκη δεν έχω μαγική σφαίρα να βλέπω τα μελλούμενα. Οδηγούμαι με το ένστικτο και την οποία λογική διαθέτω.
      Δεν μπορώ να ξέρω ποιες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της θα υλοποιήσει η κυβέρνηση Σύριζα. Δεν μπορώ να ξέρω ποιές εννοεί, ούτε ποιές θα της επιτρέψουν να υλοποιήσει.
      Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι με αυτούς που έχουμε σήμερα ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
      Και αν για εμάς "απλά" πονάει η τσέπη μας, κάποιοι κλαίνε από την πείνα.
      Όποιον επιβραβεύσει είτε με την ψήφο του, είτε απέχοντας αυτούς τους πολιτικούς επειδή φοβάται το ...άγνωστο, τον έχω απέναντί μου.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  8. Όπως είπε η Μαρία η σύγχρονη ιστορία εν συντομία!
    Η ιστορία μου, η ιστορία σου , η ιστορία μας!
    Εφιάλτης στο δρόμο με τους κλέφτες!
    Ποτέ ξανά !
    Αλλά μη λέω μεγάλα λόγια...περιμένω την Κυριακή !
    Καλή λευτεριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το καλό με σένα είναι ότι το είδες και κοιμισμένος αλλά εμείς και εσύ το βλέπουμε και ξύπνιοι. Περιμένουμε την Κυριακή. Τι θα δούμε και αν δούμε αυτήν την αλλαγή ΄΄θέλει δουλειά πολλή ΄΄ για να δούμε όνειρο καλό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κακό είναι ότι το βλέπω παντού μπροστά μου, 25 χρόνια τώρα.
      Εύχομαι να είναι οι τελευταίοι μας εφιάλτες.

      Διαγραφή
  10. Το τραγικό είναι ότι αυτό τον εφιάλτη τον ζούμε, δεν είναι ένα καλό όνειρο, και αυτούς που μας επέβαλλαν αυτές τις απάνθρωπες πολιτικές, εμείς τους επιλέξαμε, με την ψήφο μας!!! Ας φροντίσουμε λοιπόν την Κυριακή οι επιλογές μας να είναι καλλίτερες για να μπορούμε να ελπίσουμε σε καλλίτερες ημέρες και όνειρα όταν αποκοιμιόμαστε στον καναπέ μας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δε μου λες, πώς θα γίνει να φωνάξουμε το Φρέντυ Κρούγκερ να στείλει αυτό το όνειρο στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του Ποταμιού; Προλαβαίνουμε ένα ακόμα βράδυ έμεινε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εννοείς να τον φωνάξουμε; Εδώ και 4 χρόνια στον δρόμο τον βλέπω να κόβει κεφάλια αθώων. Ας μείνει λίγο ακόμα να τρομοκρατήσει και αυτούς που όλον αυτόν τον καιρό περνούσαν καλά εις βάρος μας.

      Διαγραφή
  12. Αυτό δεν ήταν όνειρο, εφιάλτης στο δρόμο του Ελληνα ήταν!
    Εγώ εύχομαι να μην το ξαναδείς σε μερικούς μήνες
    και το ζήσουμε όλοι μαζί και ν'αποφεύγεις την Τ.V για να μην βλέπεις όνειρα!

    Τα φιλιά μου και καλή λευτεριά εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλληγορία ήταν. Φυσικά και δεν "ενημερώνομαι" από το κουτί.
      Θυμήθηκα όμως μερικές τρανταχτές περιπτώσεις ..."νοικοκυρέματος" ληστών και καθαρμάτων που κατάντησαν την Ελλάδα μας πτώμα.
      Ελπίζω στο καλύτερο. Αν δεν έρθει ούτε και τώρα, δεν θα σωθεί αυτή η χώρα ποτέ.
      Καλημέρα και καλό βόλι.

      Διαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πέτρο καλησπέρα! Μόλις βγήκαν τα exit poles. Οι δημοσιογράφοι οχλοκρατούν την οθόνη. Κι εγώ περιμένω να ακούσω την κραυγή των σιωπηλών "αμνών" που σήμερα, ίσως, βγήκαν απ το μαντρί περνώντας την πόρτα του παραβάν.
    Και θυμήθηκα αυτό :
    ...... ‘Γιατί σιωπούν;’
    γιατί σιωπούν τα αδέλφια μου λιώνοντας στην ψάθα
    ελπίζοντας μόνο στου Λόττο την χρυσή εξάδα
    γιατί ξεχνάνε πως δεν είμαστε για τεμενάδες
    όχι γραικοί μα Έλληνες, Γιουνάν και όχι ραγιάδες
    την ώρα που εσύ χόρευες πάνω σε ένα τραπέζι
    πάνω από την χώρα στάχτη και ένα μαύρο κιρκινέζι
    μας έβαλες στο μάτι μα αντί να κλάψω
    την Συνωμοσία των Μετρίων εδώ θα γράψω
    εδώ θα γράψω την προσωπική μου ιστορία
    εδώ που με έριξε του χρόνου η συγκυρία
    εδώ που βάλανε φυλακή και τον Κολοκοτρώνη
    και θίασο σκιών μας κάνανε πίσω από το σεντόνι.
    Η συνωμοσία των μετρίων όρισε
    τα χρόνια μας τον τόπο μας την γλώσσα και τα όνειρά μας
    Η Συνωμοσία των Μετρίων όρισε
    τον ρόλο μας και ρόλο στους γονείς και στα παιδιά μας.....
    ....................................
    και αν συνεχίσει ο κόσμος των Μετρίων την ρότα
    ας είναι τα παιδιά μας που θα χτυπήσουν την πόρτα
    με μια επανάσταση που δε θα την δεις στις ειδήσεις
    μα αν τύχει και βρεθείς κοντά της μπορεί να κερδίσεις
    αυτό που χρόνια τώρα σου έχουν στερήσει
    και με την Συνωμοσία των Μετρίων σου έχουν κρύψει...
    " Η συνωμοσία των μετρίων - 1998 "
    στίχοι, μουσική Θοδωρή Μανίκα.

    http://m.youtube.com/watch?v=qheBR5rR_nw

    Εν αναμονή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα exit polls έχουν καταντήσει το απόλυτο αστείο. Εδώ βρε Άννα δεν πέτυχε καμμία εταιρεία ούτε καν τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και θα έπρεπε όλες να έχουν κλείσει το μαγαζί και να πάψουν οριστικά να μας ζαλίζουν με μπούρδες.
      Βγαίνοντας από την αίθουσα που ψήφισα (μαζί με τους 2 γιους μου) πέφτω πάνω σε 2 γκαλοπατζούδες. Με κοίταξαν καλά-καλά, τις κοίταξα και εγώ, κατάλαβαν ότι δεν θα ακούσουν αυτά που ήθελαν και με άφησαν να φύγω χωρίς να ρωτήσουν ούτε εμένα ούτε τα δυο μου παιδιά.
      Και μη νομίσεις ότι είχαν ρωτήσει και άλλους αυτών των ηλικιακών ομάδων γιατί πήγα στις 8 το πρωί και ήμουν από τους πρώτους που ψήφισαν.
      Βλέπεις λοιπόν ότι είναι πολύ εύκολο να "μαγειρευτούν" τα αποτελέσματα. Στο μεταξύ, δεν καταλαβαίνω σε τι αποσκοπούν τα exit polls, αφού σε 1-2 ώρες το πράγμα έχει γίνει αρκετά σαφές.
      Να'χουμε να λέμε!

      Καταπληκτικό το τραγούδι του Θανάση Γκαϊφύλλια και σε ευχαριστώ που μου το υπέδειξες.

      Διαγραφή
  15. Το επόμενο όνειρό σου εύχομαι να είναι πιο ευχάριστο και δημιουργικό...
    Κοίτα να είναι στο κρεβάτι, για να γίνεται σωστή κυκλοφορία του αίματος και να έχεις διαύγεια πνεύματος...
    Μια καλύτερη μέρα ξημέρωσε σήμερα, Πετρή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή