Σελίδες

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

The First Grader (2010)



Η δύναμη βρίσκεται στην πένα

2003, Κένυα.
Η κυβέρνηση της Κένυας, στα πλαίσια της εξάλειψης του αναλφαβητισμού, ανακοινώνει πρόγραμμα δωρεάν πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλους. Οι μικροί μαθητές συρρέουν με τους γονείς τους κατά δεκάδες για τις εγγραφές. Εκεί θα εμφανιστεί και ένας πολύ ιδιαίτερος …μαθητής.
Ο 84χρονος χωρικός Μαρούγκε.

Ο Μαρούγκε δεν είχε τη δυνατότητα να μορφωθεί όταν ήταν παιδί, επειδή τότε - στην υπό βρετανική κατοχή Κένυα - δεν ήταν δωρεάν η εκπαίδευση για τους μαύρους. Η φυλή των Κικούγιου, στην οποία ανήκει και ο Μαρούγκε, είναι αυτή που εξεγέρθηκε το 1952 κατά των Βρετανών και αυτή που πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα με ένα εκατομμύριο νεκρούς. Σε αυτόν τον απελευθερωτικό αγώνα ο Μαρούγκε θα δει τη γυναίκα του να δολοφονείται μπροστά στα μάτια του, ενώ ο ίδιος θα αιχμαλωτιστεί και θα υποστεί φρικτά βασανιστήρια.
(Περισσότερες πληροφορίες για τις βρετανικές θηριωδίες εδώ)

Η Τζέιν και ο Άλφρεντ που είναι οι δάσκαλοι του δημοτικού σχολείου, θα βρεθούν μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη όταν θα αντικρύσουν στην εξώπορτα τον 84χρονο Μαρούγκε, μιας και δεν περίμεναν να βρεθούν μπροστά σε έναν τόσο ηλικιωμένο υποψήφιο μαθητή. Ο Μαρούγκε θα επιμείνει, χωρίς να τους πείσει, πως το "εκπαίδευση για όλους" συμπεριλαμβάνει και τον ίδιο.

Για να τον διώξουν θα χρησιμοποιήσουν αστείες δικαιολογίες, όπως το ό,τι δεν έχει βιβλία και μολύβι. Ο Μαρούγκε, που δεν το βάζει κάτω, θα επιστρέψει στην εξώπορτα του σχολείου κρατώντας και τα δύο. Θα τον ξαναδιώξουν επειδή δεν έχει σχολική περιβολή και παπούτσια. 
Ούτε αυτά όμως είναι σε θέση να εμποδίσουν τον Μαρούγκε να ακολουθήσει το όνειρό του. Ο Μαρούγκε έχει στα χέρια του ένα γράμμα και πρέπει οπωσδήποτε να το διαβάσει.
Μόνος του.

Με τα ελάχιστα χρήματα που διαθέτει θα αγοράσει μια μεταχειρισμένη μπλούζα που μοιάζει με σχολική και θα κόψει μέχρι τα γόνατα το παντελόνι του για να μοιάζει με των συμμαθητών του. Έτσι θα καμφθούν οι αντιδράσεις της Τζέιν που βλέπει το εγχείρημα ως μεγάλη πρόκληση. Ακόμη περισσότερο θα ταχθεί στο πλευρό του Μαρούγκε όταν μάθει την ιστορία του και την συμβολή του στον απελευθερωτικό αγώνα.
Και η σχολική χρονιά αρχίζει για τον Μαρούγκε, που αισθάνεται σαν μικρό παιδί!

Φυσικά τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα. Σύντομα εξαπλώνεται η είδηση ό,τι ένας γέρος κυκλοφορεί ανάμεσα σε παιδάκια και αρχίζει ο πόλεμος. Η Τζέιν πιέζεται από τον επιθεωρητή εκπαίδευσης να διώξει τον Μαρούγκε και να τον στείλει σε σχολείο για ενήλικες. Ο Μαρούγκε που θέλει όσο τίποτα άλλο στον κόσμο να μορφωθεί - και μη έχοντας χρήματα - θα πηγαινοέρχεται με τα πόδια στην πόλη προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα. Πολύ γρήγορα όμως θα επιστρέψει στη δασκάλα του, γιατί θα διαπιστώσει πως στο σχολείο των ενηλίκων δεν υπάρχει διάθεση για μάθηση.

Η Τζέιν που πιστεύει σε αυτόν θα τον δεχθεί και μάλιστα θα τον χρίσει "βοηθό" της. Αλλά ο πόλεμος θα αρχίσει και για την ίδια. Και θα είναι και σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Πρόκειται για αληθινή ιστορία.
Ο Κιμάνι Γκάγκα Μαρούγκε πέθανε πριν 5 χρόνια, στις 14 Αυγούστου του 2009. Πρόλαβε όμως να καταγραφεί στα ρεκόρ Γκίνες ως ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο που ξεκίνησε το δημοτικό.

Η ταινία βλέπεται με πολλά χαρτομάντιλα.
Ειδικά στο τέλος, όταν θα διαβαστεί το γράμμα…

ΥΓ: Και όπως πάντα, όποιος/α θέλει να την δει θα του στείλω το λινκ και τους συγχρονισμένους/διορθωμένους υπότιτλους στο mail.

Ο Kimani Ng'ang'a Maruge
  

15 σχόλια:

  1. Ωωω και πόσο μου αρέσουν οι ταινίες με ανθρωπιστικά θέματα δε λέγεται! Μου θύμισε ο παππούς μια ιστορία που άκουσα για μια ηλικιωμένη κυρία γύρω στα 80 που τα παιδιά της είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική και χωρίς να γκρινιάξει παράτησε το σπιτάκι της και τις φιλενάδες της και πήγε μαζί τους. Κι εκεί έμαθε να μιλάει αγγλικά και έκανε και καινούριες φιλίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τελευταία φράση της ταινίας είναι από τον εκφωνητή του ραδιοφώνου: "Yes, we can", λέει.
      Φυσικά και μπορούμε. Αρκεί να πιστέψουμε και να παλέψουμε με ΟΛΟΥΣ τους άλλους που δυσκολεύονται να δουν πέρα από τη μύτη τους.

      Διαγραφή
    2. Καλέ ο κόσμος είναι τρελός Έτσι και κάποιος περάσει τα 25 τον θεωρούν μεγάλο και ακατάλληλο για όλα. Είμαστε δηλαδή καταδικασμένοι να τα κάνουμε όλα μέχρι τα 25 μας. Λες και μετά σταματάμε να έχουμε καινούριες ιδέες και όνειρα. Βρε άντε από κει. Μόνο όταν πρέπει να δουλεύουμε σαν τα σκυλιά δεν παίζει ρόλο η ηλικία. Όταν πρόκειται για την συνταξιοδότηση είμαστε πάντα νέοι...

      Διαγραφή
    3. Εγώ πάλι θαυμάζω τους ανθρώπους που σε μεγάλη (σχετικά) ηλικία δίνουν εξετάσεις, μπαίνουν στα Πανεπιστήμια, φοιτούν κανονικά και παίρνουν το πτυχίο τους (συνήθως με υψηλή βαθμολογία), χωρίς φυσικά να ενδιαφέρονται να αποκτήσουν "προσόντα" διορισμού, παρά μόνο γνώσεις.
      Είναι μια ηχηρή απάντηση στην πιτσιρικαρία που δεν κατορθώνει να πάρει ποτέ πτυχίο, γιατί είναι ...δύσκολα.
      Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο Κοέλιο, ξέρω πως αν έχεις θέληση και με σκληρή και συστηματική δουλειά κατορθώνεις αυτά που πολλοί θεωρούν απίστευτα.

      Διαγραφή
  2. το θελω το θελω το θελω!για αλλη μια φορα εξαιρετικη επιλογη.καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βάλτη στη λίστα να μου τη γράψεις κάποτε , όταν αποκτήσω -που δεν θα αποκτήσω λόγω ΕΝΦΙΑ- τηλεόραση! Υπέροχη φαίνεται..ιδανική για μένα και τα ματάκια μου που έχουν συνηθίσει να κλαίνε....
    Από τούτο το μαραφέτι πώς μπορώ να τη δω το έχουμε πει; Το αλτσχάιμερ έχει προχωρήσει!
    Καλή εβδομάδα Πέτρε μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ή θα στις φέρω ή θα στις στείλω με κούριερ. Εγώ πάντως επειδή δεν τις κατεβάζω σε άριστη ποιότητα των 10-12GB τις βλέπω στην οθόνη του υπολογιστή. Στην τηλεόραση δεν θα είχα καλή εικόνα.
      Έχω και άλλες παρόμοιου θέματος για να σου γράψω.
      Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη σε ταινίες α) αληθινές ιστορίες, β) σχετικές με την εκπαίδευση. Η συγκεκριμένη - καθώς και άλλες που θα κάνω αφιέρωμα - συνδυάζει και τα δύο.

      Κυκλοφορούν πολλά προγράμματα στο ίντερνετ, εννοείται free για αναπαραγωγή ταινιών. Αν δεν έχεις εγκαταστήσει κανένα (πράγμα μάλλον απίθανο), πες μου να σου στείλω λινκ ποιο και από που θα το κατεβάσεις.
      Εδώ εσύ κάνεις "παπάδες", αυτά δεν είναι τίποτα!

      Διαγραφή
    2. Λατρεύουμε τα ίδια θέματα σε ταινίες Πέτρο!
      Φυσικά και δεν έχω ΚΑΝΕΝΑ! Είπαμε με την τεχνολογία εγώ μπουσουλάω! Τελευταία με το χαλασμένο μου ρούτερ σέρνομαι! Προσεχώς επιτέλους μου στέλνουν καινούργιο...όχι τίποτα άλλο να σταματήσω και τις κλάψες ! Μέχρι και εγώ με βαρέθηκα!
      Παπάδες κάνω στο ντεκουπάζ! Μην ξεχνιόμαστε! Έκαστος στο είδος του!

      Διαγραφή
    3. Εντάξει. Μαζί με τις ταινίες θα παραλάβεις και το πρόγραμμα.
      Έκαστος στο είδος του.
      (Εγώ ανήκω στα προς εξαφάνιση)

      :))

      Διαγραφή
  4. Αυτό θα πει επιμονή και δίψα για μάθηση!!
    Θα τη δω σίγουρα!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορώ να έχω το λινκ παρακαλώ;
    Ευχαριστώ πολύ Πέτρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μη με ευχαριστείς καθόλου.
      (κανά ψιλό παίζει; να βγάλω και κάτι)
      :)))
      Έχεις μέιλ.

      Διαγραφή
  6. Αν μπορείτε θα ήθελα να μου στείλετε το link της ταινίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή