Σελίδες

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Πως μπορεί μια χελώνα να τρέξει κατοστάρι

 
 
Σημ: Το κείμενο που ακολουθεί έχει γραφτεί από την Σοφία ΜΒ. Οι μοναδικές δικές μου παρεμβάσεις είναι κάποιες υπογραμμίσεις και επισημάνσεις, καθώς και τα αντίστοιχα ΦΕΚ. Πρόκειται για αποσπάσματα από ιστορίες καθημερινής (ελληνικής) τρέλας, που αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνώντες αντιλαμβάνονται τη νομιμότητα.
Ναι! Είναι οι ίδιοι που σου λένε να σκύβεις το κεφάλι και να υπακούς τους νόμους που αυτοί ψηφίζουν και οι ίδιοι δεν σέβονται.

Σοφία, σε ευχαριστώ.
 

Η ιστορία που έχω να διηγηθώ μπορεί να θεωρηθεί “ψύλλος στ' άχυρα”, επειδή όμως είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι δεν πρόκειται να τη μάθουν ποτέ από αλλού, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.

Με το Ν. 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α/31-12-13), “Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις”, καθιερώθηκε με το άρθρο 30 το πρόγραμμα Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας (αυτό ήταν στις “άλλες διατάξεις”!).
Τι είναι αυτό το καινούργιο φρούτο; Συνοπτικά αφορά σε εθελοντικές μετατάξεις υπαλλήλων από ένα Δήμο σε έναν άλλο κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Οι υπάλληλοι που μπαίνουν στο πρόγραμμα τίθενται σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα και μετά μετατάσσονται στο νέο Δήμο.
Γιατί γίνεται αυτό; Για να καλυφθούν οι ελλείψεις προσωπικού των Δήμων μέσω εξορθολογισμού της κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού, με βάση σαφώς ορισμένες αξιοκρατικές διαδικασίες και προδιαγεγραμμένα αντικειμενικά κριτήρια (δεν τα λέω εγώ, η αιτιολογική έκθεση του νόμου τα λέει!).



Ωραίο δεν ακούγεται αυτό;

Αξιοκρατία, αντικειμενικά κριτήρια, εξορθολογισμός... αυτό είναι επίπεδο, αυτό είναι κράτος! Όμως ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις και εδώ δεν υπάρχουν ούτε αυτές κι όποιος έχει υπομονή θα καταλάβει στο τέλος τι εννοώ.

Και πως γίνεται; Θέτουν τα αιτήματά τους σε προσωπικό οι Δήμοι, με βάση αυτά βγάζει μια ανακοίνωση το Υπουργείο Εσωτερικών και σε 10 μέρες οι ενδιαφερόμενοι κάνουν αίτηση. Στο μεταξύ, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης βγάζουν μια κοινή απόφαση (ΦΕΚ 334 Β/13-2-2014) για τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, οι οποίοι μοριοδοτούνται με βάση τα τυπικά προσόντα, τη διοικητική εμπειρία, τον τρόπο εισαγωγής στο δημόσιο και με αρνητική βαθμολόγηση αν έχουν πειθαρχικές ποινές.

Οι αιτήσεις πηγαίνουν μέσα σε 10 μέρες στο ΑΣΕΠ που ελέγχει τη συνδρομή των κριτηρίων, κι αυτό σε 15 μέρες βγάζει έναν ενιαίο πίνακα κατάταξης και διάθεσης που τον στέλνει στον Υπουργό Εσωτερικών που με τη σειρά του τον στέλνει στους Δήμους. Η μετάταξη ολοκληρώνεται με τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων και με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέσα σε 5 μέρες μέσω του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Φαίνεται περίπλοκο; κι όμως η εμπλοκή πολλών και διάφορων φορέων προκειμένου να ολοκληρωθεί μια διοικητική διαδικασία είναι συνηθέστατο φαινόμενο στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία αυτή είναι πολύ πιο σύντομη σε σχέση με το χρόνο που απαιτείται για να γίνει μια μετάταξη με τις κοινές διατάξεις. Εξάλλου, πρέπει να διαφυλαχθεί και η αξιοκρατία, μην το ξεχνάμε αυτό!

Έλα όμως που περάσαν τρεις μήνες από το νόμο και το πράμα δεν τσουλούσε με τόσους εμπλεκόμενους φορείς! Έβγαλε μια εγκύκλιο το Υπουργείο Εσωτερικών (κοινοποιούμενη απευθείας στους Δημάρχους και όχι στις υπηρεσίες), αλλά οι Δήμαρχοι εκείνο το διάστημα καίγονταν! Και φτάνουμε αισίως στον Μάρτιο, δυο μήνες πριν τις εκλογές. Κι έρχεται ο Ν. 4250/2014  (ΦΕΚ 74 Α/26-3-2014) που με το άρθρο 51 παρ. 8 αλλάζει άρδην τη διαδικασία. Τι την αλλάζει δηλαδή; αγνώριστη την έκανε!

Οι ενδιαφερόμενοι μέσα σε 5 μέρες από τη δημοσίευση του νόμου υποβάλλουν αίτηση στον Δήμο της προτίμησής τους μαζί με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου όπου υπηρετούν (υπάρχει άραγε Δήμαρχος που προεκλογικά δεν έδωσε τη σύμφωνη γνώμη του;) και στοιχεία για την εμπειρία και τις γνώσεις τους και μέσα σε 3 μέρες ο Δήμαρχος που τους δέχεται βγάζει την απόφαση μετάταξης, η οποία αποστέλλεται αμελλητί για δημοσίευση στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.


Δηλαδή, η όλη διαδικασία τελειώνει στο τσακ-μπαμ, χωρίς πολλά πολλά, μια ανάσα πριν από τις δημοτικές εκλογές. Πάει η δημόσια ανακοίνωση, πάει η υπουργική απόφαση, πάνε τα κριτήρια, πάει το ΑΣΕΠ.

Λεπτομέρειες... γραφειοκρατικά βάρη... αυτά μας φάγαν σ' αυτή τη χώρα και τραβάμε τώρα αυτά που τραβάμε. Είναι καιρός να πάρει μπρος η αργοκίνητη κρατική μηχανή που έχει μάθει να δουλεύει με ρυθμούς χελώνας. Εξάλλου, είναι και μνημονιακή μας υποχρέωση (δεν το λέω εγώ, η αιτιολογική έκθεση της σχετικής (ν)τροπολογίας το λέει!). Στην περίπτωση αυτή βέβαια μιλάμε για κανονικό κατοστάρι! Για να μη λέτε ότι δεν μπορεί το δημόσιο να διεκπεραιώσει γρήγορα μια υπόθεση. Τρέχουμε λέμε!


Τώρα βέβαια θα σκεφτεί κάποιος κακεντρεχής, ποιος δημοτικός υπάλληλος πήρε χαμπάρι ότι από τις 26-3-2014 είχε μόλις πέντε μέρες για να κάνει μετάταξη όπου γουστάρει; Και στο κάτω κάτω τι σημασία έχει;
Η μοναδική διάταξη που παρέμεινε ως είχε και στην οποία δεν έγινε καμία τροποποίηση με τον νέο νόμο (τη στιγμή που ΟΛΕΣ οι άλλες έπεσαν στον Καιάδα 3 μόλις μήνες αφού ψηφίστηκαν και ΔΕΝ εφαρμόστηκαν) είναι αυτή που ορίζει ότι "το προσωπικό αυτό δεν δύναται να χαρακτηριστεί πλεονάζον και να τεθεί εκ νέου, άνευ αιτήσεώς του, σε καθεστώς κινητικότητας ή διαθεσιμότητας."

Επειδή όμως, καθώς φαίνεται, κάποια παιδιά δεν πρόλαβαν την προθεσμία, έρχεται ο σοφός νομοθέτης να αποκαταστήσει και αυτήν την αδικία και με το άρθρο 24 του Ν. 4255/2014 (ΦΕΚ 89 Α/11-4-2014) παρατείνει την προθεσμία για άλλες 20 εργάσιμες μέρες (εργάσιμες, γιατί έχουμε και τις διακοπές του Πάσχα, μην αγχωθούμε και μας κάτσει βαρύ και τ' αρνί!).


Ρητορικά ερωτήματα: πόσοι υπάλληλοι Δήμων ενημερώθηκαν για αυτή τη νόμιμη δυνατότητα-σανίδα σωτηρίας και από ποιον; πόσοι έκαναν χρήση αυτού του νόμου; πόσοι υπάλληλοι έκαναν μετάταξη από έναν Δήμο σε άλλο του ίδιου πολεοδομικού συγκροτήματος; αυτοί που μετατάχθηκαν ήταν αυτοί που πραγματικά περίσσευαν από τον ένα Δήμο και αυτοί που πραγματικά έλειπαν από τον άλλο; Ποια κατηγορία εργαζομένων έχει σειρά για απολύσεις τώρα που τέλειωσαν οι εκλογές; Δεν θα πεθάνετε ποτέ κουφάλες νεκροθάφτες;

Το γελοίο, η ειρωνεία και κοροϊδία μαζί της υπόθεσης είναι ότι με τον ίδιο νόμο (4250/14) θεσπίστηκε ο νέος τρόπος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με την κατάπτυστη και καταφανώς αντίθετη σε κάθε έννοια ορθολογικής οργάνωσης και ουσιαστικής αξιολόγησης ρήτρα ποσόστωσης. Χάριν της αξιοκρατίας βεβαίως βεβαίως...
Κι επειδή το κράτος μετά από τόσο τρέξιμο κουράστηκε, κατά τα λοιπά συνεχίζει να ταλαιπωρεί αργά και βασανιστικά τον πολίτη...

ΥΓ. Ακόμα δεν στέγνωσε το μελάνι και έχουμε και νεότερη εξέλιξη εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης. Με το άρθρο 48 του Ν. 4274/2014 (ΦΕΚ 147 Α/14-7-2014) “Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις” παρατείνεται η ανωτέρω προθεσμία από τη δημοσίευσή του ως τις 29-8-2014.


Από ό,τι φαίνεται και πάλι κάποιοι δεν πρόλαβαν... Εμπρός, παιδιά, τώρα που γυρίζει!



ΥΓ: Εγώ πάντως Σοφία είμαι αισιόδοξος. Με 5-6 ΦΕΚ ακόμα και σε 1, άντε 2 (το πολύ 3-4) χρόνια το θέμα θα έχει λυθεί οριστικά...



19 σχόλια:

  1. Χελόου ...στο Ελλαδιστάν περιμέναμε κάτι διαφορετικό;
    Μπράβο σας που το καταγγέλλετε !

    Τα χελωνάκια όλα τα λεφτά!
    Σοφάκι-Πέτρε μας, σας φιλώ δροσιστικά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Αριστέα, στο Ελλαδιστάν οι Μαυρογιαλούροι ζουν και μικρο..πολιτεύουν, αφού αυτό είναι που ξέρουν να κάνουν καλύτερα. Και φυσικά δεν έχουν την ευθιξία του Μαυρογιαλούρου της ταινίας! Αντιθέτως, τα θεωρούν όλα καλώς καμωμένα ακόμα και όταν δεν εφαρμόζουν αυτά που οι ίδιοι ψήφισαν μόλις...χθες! Ή αλλιώς πως το παραμύθι του πολυπόθητου εξορθολογισμού στη δημόσια διοίκηση κατέληξε σε μία ακόμη ρουσφετολογική διαδικασία χωρίς ίχνος ορθολογισμού ενόψει δημοτικών εκλογών.
      Αποφάσισα να το αναδείξω, γιατί από το να τραβάω κάθε τρεις και λίγο τα μαλλιά μου μ' αυτά που γίνονται, στο τέλος θα μείνω κουρούπα!!!

      @Πέτρο, σ' ευχαριστώ και από δω για τη δημοσίευση, την επιμέλεια και τα υπέροχα χελωνάκια! Τα λάτρεψα!

      Διαγραφή
  2. Έχω χάσει τη μπάλα με όλα αυτά που γίνονται. Αλλά δεν είναι οι κυβερνήσεις που με απογοητεύουν αλλά ο κόσμος... Και δε θα πω το κλασσικό αχ γιατί δεν ξεσηκωνόμαστε. Θα πω το γιατί είμαστε τόσο σκατένιοι. Η πλειοψηφία μας είναι ότι φάμε κι ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο πισινούλης μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα, όλοι έχουμε χάσει τη μπάλα μ' αυτά που γίνονται κι ο κατάλογος συνεχώς εμπλουτίζεται! Όλοι; Ίσως όχι όλοι, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που βολεύονται κι άλλοι που φοβούνται, που αδιαφορούν, που βλέπουν ακόμα MEGA, που μεμψιμοιρούν, που βρίζουν για την κατάντια μας κι όταν έρθει η ώρα της κάλπης ψηφίζουν τους ίδιους που μας έφεραν σ' αυτό το χάλι και τα παρακλάδια τους...Μετράω πόσες σταγόνες θα χρειαστούν ακόμη για να ξεχειλίσει αυτό το ρημάδι το ποτήρι!

      Διαγραφή
  3. Ουφ ησύχασα!
    Μόλις τώρα συνειδητοποίησα πως δε φταίει το... "ανατολίτικο dna" μας για τις ακθυστερήσεις και τη γνωστή κακοδαιμονία!
    Μόλις αντιλήφθηκα πως, άμα θέλουμε, τρέχουμε κιόλας.

    Μπράβο, βρε παιδιά, μόλις δώσατε ένα "ουπς" στην αυτοπεποίθησή μας.
    Για να ξέρουμε από δω και μπρος πως, άμα έχουμε το κατάλληλο βύσμα, όλα κινούνται σε ρυθμούς Φόρμουλα 1!
    Τι μας λείπει μοναχά;
    Ένα τοσοδούλι βυσματάκι!
    Πού θα πάει;
    Δε θα παντρευτεί αμιά ξαδέρφη μου κάναν υπουργό; Πού θα πάει; Θα τον παντρευτεί!
    Και μετά θα σας δείξω εγώ! Θα δείτε τι θα πάθετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαζεστίξ, δεν ξέρω τι θα εξαφανιστεί πρώτο: το βύσμα ή ο Έλληνας; γιατί οι καθυστερήσεις μπορεί να μην είναι στο DNA μας, το βύσμα όμως είναι κι όπως βλέπεις είναι πολύ αποτελεσματικό! Τα υπόλοιπα είναι για τα κορόιδα (τους λένε και νομοταγείς πολίτες) και για θεωρητική διδασκαλία στις πανεπιστημιακές αίθουσες.
      (Μην περιμένεις τη ξαδέρφη σου να παντρευτεί! Παντρέψου εσύ την Κεφαλογιάννη να βάλει όλους τους τουρίστες να παραγγέλνουν τζατζίκι στα αρχαία ελληνικά!)

      Διαγραφή
    2. Η Όλγα με θελει.γιατί είμαι φτωχός πλην τίμιος.
      Το πρόβλημα είναι πως δε με θέλει η οικογένειά της.
      Περιμένει να γίνω πρώτα τραγουδιστής, για να με παρουσιάσει.
      Σαν τις ταινίες του Ξανθόπουλου ένα πράγμα...

      Διαγραφή
  4. Εντάξει...υποκλίνομαι! Δεν ξέρω τι εξυπηρετεί όλο αυτό το τουρλουμπούκι, γιατί ανεχόμαστε όλη αυτή την αθλιότητα, πόσο πολύ μ@@@ες μας θεωρούν, πόσο απάνθρωποι και τυχάρπαστοι είναι...
    Σοφία καλώς έκανες και το μοιράστηκες γιατί κάτω απ' το νυσταλέο βλέμμα μας, ψηφίζουν αβέρτα νομοσχέδια, εγκυκλίους και αχρεία νομοθετήματα. Βεβήλωσαν ακόμα και το ρόλο του "Νομοθέτη". Η Δημοκρατία έχει βιαστεί κατ' επανάληψη και οι πολίτες αντιμετωπίζονται σαν εργαλεία που αποφέρουν έσοδα. Δίχως δικαιώματα, δίχως αξιοπρέπεια και δίχως προοπτική.
    Ας το σκεφτούν καλά όσοι (ακόμα) παλαμοκροτούν τα κοράκια αυτά.
    Πέτρο και Σοφία, ευχαριστούμε για την πληροφόρηση. Μακάρι να μην ξαναχρειαστεί, αλλά αν συνεχίζουν να είναι κυβέρνηση, καλό είναι να έχουμε επίγνωση του τι γίνεται.
    Καλό βράδυ και στους δυο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά μ' αυτό το τουρλουμπούκι και τον εξίσου τουρλουμπούκι λαό που τους ψηφίζει. Αφού παρέδωσαν τα κλειδιά της χώρας, το όλο νομοθετικό τους έργο εξαντλείται στη συμμόρφωση σε μνημονιακές υποχρεώσεις από τη μια (με νόμους που, όταν τους διαβάζεις, νομίζεις ότι είναι απευθείας μεταφρασμένοι απ' τα αγγλικά) και στην εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων και συμφερόντων αυτών που τους στηρίζουν από την άλλη, που κι αυτά στο μνημόνιο τα φορτώνουν (βλ. απαλλαγή από ευθύνες δικές τους, στελεχών τραπεζών και άλλων ευαγών ιδρυμάτων, ΜΜΕ κλπ). Διότι ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται!
      Ειδικά για τη δημόσια διοίκηση, όταν αυτοί οι τύποι μιλάνε για αναδιοργάνωση, εξορθολογισμό, αξιοκρατία κι άλλα τέτοια ωραία, πρέπει να ξέρουμε ότι λένε απλά μπαρούφες και ψέματα που είναι πρόθυμοι να τα αντικαταστήσουν με άλλα ψέματα, αν δεν πετύχουν τα πρώτα. Αυτοί οι τύποι γκρεμίζουν, δεν χτίζουν και δεν κρατάνε πλέον ούτε τα προσχήματα. Κι εδώ που τα λέμε, δεν μπορείς να χτίσεις με τα ίδια σάπια υλικά. Νευριάζω με αυτούς που καταπίνουν αμάσητη την προπαγάνδα τους και πέφτουν στην παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού που εντέχνως μας σερβίρουν.
      Αυτό που σας ανέφερα είναι ένα μικρό παράδειγμα από το χώρο των ΟΤΑ. Με την αντίστοιχη "σοβαρότητα" αντιμετωπίζουν και το χώρο της υγείας, της παιδείας κλπ.
      Δημοκρατία είπες; Ναι...κάτι μου θυμίζει αυτή η λέξη....

      Διαγραφή
  5. Καταρχήν ευχαριστώ την Σοφία εκτός από το εμπεριστατωμένο άρθρο της και για τον σχολιασμό της.

    Αγαπητοί φίλοι, είναι πλέον πασιφανές ό,τι αυτοί οι γελοίοι τύποι νομοθετούν για την πάρτη τους και τα φιλαράκια τους.
    Αντιγράφω ένα μικρό κομμάτι από εδώ:

    «Παρέλαβα τη δικογραφία μαζί με άλλες στις 5 Μαΐου. Η Βουλή έκλεισε μετά για τις εκλογές. Η δικογραφία παρελήφθη από τη γραμματέα μου στις 30 Μαΐου και την απέστειλε στο Κοινοβούλιο στις 2 ή στις 3 Ιουνίου» ήταν το ακριβές χρονοδιάγραμμα που κατέθεσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο πλέον αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

    Η νέα αυτή αποκάλυψη δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση και αυτό διότι εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η δικογραφία έμεινε εσκεμμένα σε κάποιο συρτάρι και πρωτοκολλήθηκε στις 4 Ιουνίου, με στόχο να παραγραφούν οι οποίες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Σημειώνεται πως κοινοβουλευτικές πηγές πληροφορούσαν χθες ότι η δικογραφία πρωτοκολλήθηκε λίγη ώρα μετά τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος βάσει του οποίου το Κοινοβούλιο διέκοπτε τις εργασίες του εξαιτίας της έναρξης των θερινών τμημάτων.


    Ο Αθανασίου κλώσσαγε τη δικογραφία επί μήνες και θυμήθηκε να την στείλει όταν δεν θα κινδύνευε πια ο χοντρός εταίρος τους!

    Θα ξεκουμπιστούν όταν εξασφαλίσουν και νομοθετικά (με νόμους-κωλόχαρτα) το ακαταδίωκτο και αφού έχουν βολέψει τους κομματικούς του στρατούς. Ό,τι κάνουν δηλαδή τα τελευταία 40 χρόνια!

    Αν είχαν εφαρμόσει τη δημοκρατία θα είχε εμπεδωθεί στο λαό μας και τα απροσάρμοστα με τα ξυρισμένα κεφάλια και το κλούβιο κρανίο δεν θα κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας. Θα ήσαν σε ίδρυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ θα 'θελα να φωνάξω, Πέτρο, "εκλογές εδώ και τώρα", αλλά πολύ φοβάμαι ότι το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να τους φάμε στη μάπα για άλλα τέσσερα χρόνια....πόσο ακόμα ραγιάδες;

      Διαγραφή
  6. Κράτος μου!!!! Τι πάτος είσαι εσύ...!!!
    Δεν θα σχολιάσω τίποτε παραπέρα, γιατί τα βιώνω εντός κι επί τ' αυτά!!!
    Έχω σχολιάσει σε παλιότερες αναρτήσεις κι έχω εκφράσει ήδη τον πόνο μου και την ξεφτίλα που ζούμε καθημερινά, περιμένοντας να δούμε τι θα τους ξημερώσει την κάθε φορά... οπότε είναι περιττό να λέω τα ίδια.
    Εξάλλου, Σοφία, παρουσίασες την κατάσταση με ιδανικό τρόπο και με το χιούμορ που μου αρέσει!!!
    Σ' ευχαριστούμε κι εσένα και το ακυβέρνητό μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα δεχόμουν τις οποιεσδήποτε αλλαγές (και τις θυσίες που πιθανώς συνεπάγονται), αν αυτές γίνονταν με πρόγραμμα, με σειρά, με σχέδιο, με στόχο την πραγματική αναδιοργάνωση του κράτους (που εδώ που τα λέμε χρειάζεται) και τη μείωση -αν όχι εξάλειψη- των παθογενειών. Αυτό που βλέπω είναι μόνο διάλυση, οι παθογένειες παραμένουν, ο κομματισμός καλά κρατεί, τα ρουσφέτια επίσης στο βαθμό που τους παίρνει. Αντί να στρώσουν των κώλο τους κάτω να λύσουν μεθοδικά τα προβλήματα - και υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν μελέτες, υπάρχουν εισηγήσεις αλλά θέλουν χρόνο και βούληση - βρήκαν την εύκολη λύση της απαξίωσης, του ξεπουλήματος και της παράδοσης ακόμη και ευαίσθητων κρατικών τομέων στους ιδιώτες. Θα μου πεις βέβαια, αυτή είναι η ιδεολογία τους, τι περιμένεις;
    Ο τρόπος που νομοθετούν είναι χαρακτηριστικός. Βρίσκονται σε πανικό ή απλώς δεν ξέρουν τι θέλουν, τι τους γίνεται και τι ψηφίζουν; Νόμοι που τροποποιούνται συνεχώς (άρα κακοί στην κατασκευή τους), που ψηφίζονται μεν αλλά η εφαρμογή τους αναστέλλεται από χρόνο σε χρόνο, που νομιμοποιούν εκ των υστέρων παρανομίες και λάθη, διατάξεις που καταργούνται αλλά εξακολουθούν να ισχύουν...έλα μετά να με ρωτήσεις τι είναι νόμιμο και τι όχι και ποια νομιμότητα πρέπει να ακολουθήσεις...και δε θίγω καθόλου το θέμα της συνταγματικότητας.
    Δε βλέπεις πως τρέχουν να τα μαζέψουν τώρα με τον ΕΝΦΙΑ;
    Μετά από όλα αυτά, καλημέρα Γλαύκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Σοφία, σε ποιους αναφέρεσαι; Αλλάξαμε πολιτικούς και δεν το έχω καταλάβει; Ποιος ελπίζει ότι με τους ίδιους και απαράλλακτους πολιτικούς θα πάει κάτι μπροστά; Ποιος πιστεύει πως άλλαξαν έστω και στο παραμικρό για να τρέφουμε ελπίδες για το μέλλον της χώρας και το δικό μας;
      Αυτοί οι απατεώνες που μας έφεραν εδώ που είμαστε δεν πρόκειται να διορθωθούν ποτέ. Όσο μάλιστα διαπιστώνουν ότι εκλογικά τούς ‘βγαίνει’ ούτε μυαλά θα αλλάξουν ούτε συνταγές.
      Ο κόσμος είτε τους θέλει γιατί τους συνήθισε και φοβάται την αλλαγή (να δει πέρα από τη μύτη του) είτε τους σιχάθηκε και απέχει από τις εκλογές (κακώς, έμμεσα τους στηρίζει έτσι).
      Οι νόμοι που ψηφίζουν είναι για να καλύπτουν τους κώλους τους και τους κώλους των φίλων τους. Δεν υπάρχει Σύνταγμα, δεν υπάρχει Δημοκρατία, δεν υπάρχει Ελευθερία, δεν υπάρχει Δικαιοσύνη. Ρημάδια γίνανε όλα. Πετάμε με τον αυτόματο πιλότο και όπου να’ναι θα βαρέσουμε στο έδαφος. Μας έχουν απαυτώσει τις τσέπες, τις περιουσίες, τις ζωές μας και μια φορά το χρόνο πετάνε κανα ξεροκόμματο των 500 ευρώ στους πλέον εξαθλιωμένους, ή τους πλέον φοροφυγάδες.
      Στις διακοπές που ήμουν πήγα να ψωνίσω στο χασάπη στο διπλανό χωριό (το δικό μας δεν έχει). Μου είπε ότι γνωρίζει όλους τους κατοίκους έναν προς έναν. Χαμηλοσυνταξιούχοι των 300 ευρώ δεν πήραν το «κοινωνικό μέρισμα» (όπως το βάφτισαν) επειδή κάποιο σπίτι όλοι έχουν (100 χρόνων), κάποιο χωράφι, κάποιο κοτέτσι. Εκατό άτομα έκαναν αίτηση και δεν το πήρε ούτε ένας. Θες να μάθεις ποιοι το πήραν; Μόνο οι Ρομά!
      Κάτσε τώρα και σκέψου τι θα ψηφίσουν.

      Διαγραφή
    2. Το ξέρω, Πέτρο, και συμφωνώ. Όμως, κάποια στιγμή πρέπει να πούμε και τι πρέπει να γίνει και τι μπορεί να γίνει σε σχέση με αυτό που γίνεται. Για να έχουμε κι ένα μέτρο σύγκρισης, γιατί το έχουμε χάσει εντελώς το μέτρο και θεωρούμε δεδομένα ή μοιραία ή αναπόφευκτα πράγματα που θα έπρεπε να καταδικάζουμε συλλήβδην. Για να δούμε τι άλλο υπάρχει πέρα από όσα μας πλασάρουν ως μονόδρομο. Και φυσικά δεν περιμένω από τους σημερινούς κυβερνώντες τίποτα καλύτερο. Η προβολή των εναλλακτικών είναι δουλειά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ίσως να ήταν πιο αποτελεσματική έναντι του αμιγώς καταγγελτικού λόγου.
      Ξέρω με ποια κριτήρια ψηφίζουν οι Ρομά, αλλά δυστυχώς ξέρω και τι ψηφίζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι της επαρχίας.

      Διαγραφή
    3. Διαβάζω συνεχώς ΦΕΚ (αποτελεί τμήμα της δουλειάς μου) και μονίμως πετυχαίνω εντελώς άσχετα άρθρα σε εντελώς άσχετους νόμους. Αν δεν έκρυβαν την κάθε πουστιά τους μέσα στον απίστευτο αυτό κυκεώνα με τα άρθρα που καταργούνται ή προστίθενται και τις υποπαραγράφους των υποπαραγράφων στα άσχετα νομοσχέδια πιστεύω δεν θα γινόταν τόσο μεγάλο τουρλουμπούκι.
      Και φυσικά δεν πρόκειται για λάθος ή απερισκεψία το να περνάνε μνημονιακούς νόμους μέσα σε κανονισμούς για γιαρμάδες και ψάρια!!!
      Τα γεροντάκια δικαιολογούνται λόγω άνοιας. Δεν μπορώ καθόλου να είμαι σίγουρος αν ζω στα 70 τι μαλακίες θα κάνω.
      Περισσότερο τα έχω με τη νεολαία που απέχει από την εκλογική διαδικασία και την ενασχόληση με τα κοινά και μετά έχει άποψη για το τι φταίει.

      Διαγραφή
  8. Σας διαβάζω, σας ξαναδιαβάζω και αυτό που σκέφτομαι είναι ότι κολυμπάμε στα σκατά!!!
    Εδώ στην επαρχία που βρίσκομαι τα μυαλά στα κάγκελα!!!! Εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους παλιούς τρόπους, για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της κρίσης... ας πούμε όχι κάνοντας οικονομία, αλλά περνώντας σε συνεχείς διακανονισμούς στη ΔΕΗ, στην τράπεζα κλπ... Αυτό είναι μικρό παράδειγμα και δεν συζητώ για την νοοτροπία γενικά και τι ακριβώς ψηφίζουν οι περισσότεροι...!!!!!
    Δεν μας φταίνε λοιπόν μόνο τα λαμόγια της κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς όλη η καφρίλα που μας περιβάλλει και δεν εννοεί να πάρει σοβαρά μαθήματα. Όμως ξέχασα ότι δεν συμφέρει τους υπέρανω όλων κάτι τέτοιο...
    Δεν θα πω κι άλλα πολλά πικρά που παρατηρώ κι έχουν να κάνουν πολλά από αυτά με τον τουρισμό των περιοχών αυτών, γιατί θα παρεξηγηθώ και δεν είναι της ώρας, καθώς μόνο ιδιαιτέρως συζητούνται αυτά... Άσε που θα βγει πολύς θυμός!!!!
    Λυπάμαι από τη μια, οργίζομαι από την άλλη για την κατάντια μας!!!!
    Ντρέπομαι... ασφυκτιώ κάποιες στιγμές!!!!
    Δεν συγχωρώ πια κανέναν ούτε δικαιολογώ. Ναι, και η νεολαία θα πρέπει να σταματήσει να βαυκαλίζεται και να σκέφτεται μόνο ποια μάρκα κινητού θα πάρει (δεν λέω ότι το κάνουν όλοι, όμως οι πιο πολλοί) και που θα εργαστεί εύκολα και χωρίς πολύ κόπο. Το χωράφι δεν το γνωρίζουν, γι' αυτό έχουν κατάληψη οι αλλοδαποί. Ευτυχώς έχω δει και εξαιρέσεις, τις όποιες θαυμάζω και χαίρομαι. Μου έτυχε μάλιστα κάποιο νέο παιδί να μου δικαιολογείται που ασχολούνταν με τα χωράφια της οικογένειάς του... Φυσικά τον έβαλα στην θέση του!!!
    Αυτά τα ολίγα για παιδιά, για να μην αρχίσω να κατεβάζω καντήλια και δεν μου ταιριάζει...
    Φιλιά και στους δυο!!!

    υ.γ.
    Βρήκα την τσιριμπίμ τσιριμπόμ και είναι μια χαρά!!!
    Λεπτομέρειες σε μέιλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη για κάποια λάθη μου, αλλά έγραφα βιαστικά!

      Διαγραφή
    2. Τα μυαλά δεν ξέρω αν είναι στα κάγκελα μόνο στην επαρχία. Αληθεύει ότι όλοι, έστω οι περισσότεροι, δέχονται να διευρύνουν όλο και πιο πολύ τη μιζέρια τους, να τρώνε κάθε μέρα φασολάδες και αυγά τηγανητά, για να μην αφήσουν τίποτα απλήρωτο, αλλά δεν βλέπω και κάποια ‘επανάσταση’ στην πρωτεύουσα.

      Ζούμε σε ένα κράτος που σε πηδάει στα χαράτσια, που κάθε φορά σκέφτεται όλο και πιο απίθανα (αληθεύει ότι θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και τα ποδήλατα;) και έχεις δεν έχεις πρέπει να τα πληρώσεις. Διαφορετικά σε βαφτίζει φοροφυγά και σε αντιμετωπίζει τουλάχιστον ως ληστή τράπεζας.

      Τα χαράτσια της ΔΕΗ δεν τα είχα πληρώσει τα 2 πρώτα χρόνια. Ξέρεις τι μου έλεγαν ΟΛΟΙ, γνωστοί και φίλοι;
      “Και τι παριστάνεις; Θα τα πληρώσεις με πρόστιμο”.
      Αποδεχόμαστε λοιπόν το πήδημα και μας ξενίζει όταν ο άλλος πει ΟΧΙ.

      Η νεολαία ζει στον κόσμο της. Κρίνω από τα δικά μου παιδιά. Αρκούνται στο “η δική σας γενιά μάς κατέστρεψε” και πέραν τούτου ουδέν!
      Μπαίνεις στον “Γερμανό” και περιμένεις στην ουρά για να εξυπηρετηθείς. Βγάζουν κάθε μέρα νέα κινητά και πάντα γίνονται ανάρπαστα. Αυτό μου έχει κάνει κι εμένα τεράστια εντύπωση.
      Εκτός αν πράγματι υπάρχει ακόμη πολύ χρήμα και κακώς κλαιγόμαστε ότι φτωχύναμε. Προφανώς δεν φτωχύναμε όλοι.

      Τα καψουρομάγαζα είναι γεμάτα, στα νησιά δεν βρίσκεις δωμάτιο, βλέπω βιτρίνες με ρούχα και παπούτσια σε απίστευτες τιμές που όμως πωλούνται. Κάποιοι προφανώς τα αγοράζουν. Και στις μέρες μας δεν υφίστανται καταναλωτικά δάνεια. Κάρτα είναι, μετρητό είναι, πάντως γίνεται παιχνίδι.

      Άντε φιλιά. Με την τσιριμπίμ τσιριμπόμ τα είπαμε.

      Διαγραφή