Σελίδες

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Η σειρά της Κύπρου. Ο επόμενος...;

Σκατά

Οι Ευρωπαίοι εταίροι, άφησαν για λίγο εμάς στην άκρη και βρήκαν νέο θύμα να παίξουν (το πουλάκι τους). Νέο πειραματόζωο στο τραπέζι, απάνω καταπάνω οι μαθητευόμενοι σκιτζήδες. Η οικονομία που διασαλεύει την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα είναι εκτός από την ελληνική και αυτή της Κύπρου.
Δεν ξέρω ποιος μαλάκας το σκέφτηκε, πάντως του βγαίνει!

Σε μια πρωτοφανή απόφαση για την παγκόσμια οικονομική ιστορία προχώρησε σήμερα το Γιούρογκρουπ. Πρόκειται για κούρεμα των καταθέσεων των Κυπριακών Τραπεζών. Η αρχική πρόταση Λαγκάρντ, της γνωστής πατσαβούρας του ΔΝΤ, ήταν να κουρευτούν οι καταθέσεις κατά 40%. Η συμφωνία που τελικά επετεύχθη (ναι, επίτευγμα το λένε) προβλέπει έκτακτο «κούρεμα» των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ κατά 6,75% και κατά 9,9% για ποσά μεγαλύτερα των 100.000.

Βλέπω να κλαίνε τις αποταμιεύσεις τους όσοι έστειλαν τα λεφτά τους στις κυπριακές τράπεζες μόλις ξέσπασε η ελληνική κρίση πριν από 3 χρόνια. Όπως κλαίει και όλος ο κυπριακός λαός και σιχτιρίζει την ώρα που πανηγύριζε την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε. Αποτελεί και γι’ αυτούς η απαρχή της απώλειας εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής έκανε λόγο για εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης επί των καταθέσεων. Αν τον είχα μπροστά μου θα τον ρωτούσα: αλληλεγγύη για ποιόν; Για τις κυπριακές τράπεζες; Για τους ευρωπαίους δανειστές; Για τα διεθνή κοράκια/τοκογλύφους; Γιατί αλληλεγγύη για τον κυπριακό λαό δεν την λες!

Το κούρεμα των καταθέσεων θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών” συμπλήρωσε ο κ. Σαρρής.
Μείνε ήσυχος κε Σαρρή μου. Άκουσες τι είπε ο γερμανός ομόλογός σου, ο Σόιμπλε; “Ξέρουμε πως οι κυπριακές τράπεζες, στο σύνολό τους, έχουν έναν όγκο που βρίσκεται υπερβολικά ψηλά σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Πρέπει να αναζητήσουμε τη λύση σ' αυτή την υπερβολική έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος”. Όταν αυτή η ανάπηρη κουφάλα λέει πως το πρόβλημα της Κύπρου είναι οι τράπεζες, εσύ πως το αντιλαμβάνεσαι;

Πάρτε λοιπόν το ζεστό χρήμα του κοσμάκη και δώστε του μετοχές/κουρελόχαρτα από τράπεζες που έχει ήδη αποφασιστεί να κλείσουν. Δεν θα είστε πρωτοπόροι. Αυτή η πουστιά εφαρμόσθηκε και στην Ελλάδα με απόλυτη επιτυχία. Πήραν τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών μας Ταμείων, έβαλαν στη θέση τους κάτι κωλόχαρτα που στη συνέχεια κούρεψαν και μετά βγήκαν να μας πουν ότι δεν είναι δυνατόν η κεντρική κυβέρνηση να στηρίζει τα χρεοκοπημένα Ταμεία, άρα πρέπει να υποστείτε αυξήσεις εισφορών και ταυτόχρονα μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ.

Το μόνο που είχε να μας πει ο στούρνος για τη σύσκεψη του Γιούρογκρουπ, είναι ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των υποκαταστημάτων κυπριακών τραπεζών που εδρεύουν στην Ελλάδα: “Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος”.
Αφού δεν κινδυνεύουν (κατά στούρνο) αυτές οι καταθέσεις, δεν είχε κανένα πρόβλημα να υπερψηφίσει και αυτός.
Τι επικίνδυνος @@@ Θεέ μου! Λες και αυτό είναι το θέμα. Ρε Σαμαρά, αφού δεν αντιλαμβάνεται το διακύβευμα γιατί τον στέλνετε; Άστο, κατάλαβα, ακριβώς γι’ αυτό!

Δεν ξέρω κατά πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι φήμες περί απορρόφησης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αν αληθεύουν, αναρωτιέμαι πότε πρόλαβαν να αποφασίσουν κάτι τέτοιο και πότε πρόλαβαν κιόλας να διασπείρουν την είδηση. Οι συνενώσεις/συγχωνεύσεις τραπεζών δεν γίνονται στο πόδι. Απαιτούν πολύμηνες διαπραγματεύσεις και εκατοντάδες ώρες συσκέψεων και διαβουλεύσεων για να καταλήξουν οι τράπεζες σε “γάμο”. Μη ξεχνάμε πόσοι παρόμοιοι “γάμοι” στο πρόσφατο παρελθόν έπεσαν στο κενό, επειδή δεν τα έβρισκαν οι …συμπέθεροι, ή επειδή χωνόταν στη μέση η Ε.Ε και η Ε.Κ.Τ. και τους ακύρωνε λόγω, λέει, …δεσπόζουσας θέσης. Ναι, ο ανταγωνισμός σας μάρανε!

Επειδή αυτά δεν διαρρέονται για το θεαθήναι θεωρώ πως υπάρχει βάση. Σε μια τέτοια περίπτωση μιλάμε για προσχεδιασμένο έγκλημα.

Ο Σόιμπλε είπε πως καμία λύση για την Κύπρο δεν θα γινόταν αποδεκτή από τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση, αν δεν συμπεριλάμβανε κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων. Τι μας λέει αυτό το γαμημένο γερμανικό γουρούνι; Ότι η σύσκεψη ήταν καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα και πως οι αποφάσεις ήσαν προειλημμένες. Πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές και σκληραίνει η στάση και των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

«Δεχτείτε τη συμφωνία ή βγείτε από την ευρωζώνη», τους είπε. Μιας και το μαγαζί που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δικό του, αυτός αποφασίζει ποιος θα μπει, πότε θα μπει και πόσο θα μείνει.

Εγώ ένα έχω να σου πω. Κρίμα τη σφαίρα…



Update 17/3/2013
Το έναυσμα μου το έδωσε η φίλη Joan.
Προσθέτω το παρακάτω βίντεο για να γελάσουμε...


6 σχόλια:

  1. Το παιχνίδι ήταν στημένο κι από πριν ξεπουλημένο. Αλλά και ξευτιλισμένο. Απορώ γιατί δεν έκανες και καμία αναφορά στον Αναστασιάδη. Πριν από 15 μόλις ημέρες τους έταζε λαγούς με πετραχήλια και πριν από 7 μόλις ημέρες εκλέχτηκε... Τίποτα δεν ήξερε κι αυτός. Έπεσε από τα σύννεφα! Ακόμα δεν είχε στεγνώσει το μελάνι απο τα μπινελίκια που είχανε ρίξει στον άλλον τον "ρουφ" τον Χριστόφια. Τελικά υπάρχει κανένας πολιτικός που να μην είναι πουλημένος; Τελικά υπάρχει κανένας πολίτης που να μην γουστάρει το ξεπούλημα; Ελλάς-Κύπρος: σημειώσατε Χ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπαψα να ασχολούμαι με τους λαγούς που τάζουν οι πολιτικοί. Έμαθα να πιστεύω τα ακριβώς αντίθετα από αυτά για τα οποία δεσμεύονται. Οι οικονομικοί δολοφόνοι (σαν τα χούφταλα της φωτογραφίας) είναι το θέμα μου. Έχουν σχεδιάσει και αποφασίσει τα μέτρα, πολλές φορές ερήμην (;) των κυβερνήσεων των υπολοίπων χωρών.

      Οι πολιτικοί των χωρών που πλήττονται είναι είτε καθάρματα, είτε άβουλοι, ή απλά μαλάκες. Ο Ραχόι στην Ισπανία σάρωσε και εφαρμόζει σκληρότερα μέτρα από τον προκάτοχό του που καταψηφίστηκε ακριβώς για το μνημόνιο!
      Ο Χριστόφιας δεν θα άλλαζε τίποτα, το ίδιο και ο Αναστασιάδης. Όπως και δεν θα άλλαζε τίποτα ο Σαμαράς σε σχέση με τον ΓΑΠ. Ποιος ξέχασε τα Ζάππεια; Ποιος ξέχασε τις δεσμεύσεις της τρόικας εσωτερικού για επαναδιαπραγμάτευση και σταδιακή απαγκίστρωση από τους όρους του μνημονίου;

      Εφαρμόζεται παντού το ίδιο κόλπο και απορώ που δεν το έχουν πάρει οι λαοί ακόμα χαμπάρι. Για να καμφθούν οι αντιδράσεις γίνονται εκλογές, τα λαμόγια υφαρπάζουν την ψήφο με φούμαρα και μετά σου λένε «η κυβέρνηση είναι νέα, ας την αφήσουμε να ολοκληρώσει το έργο της».

      Το έχω γράψει και παλιότερα. Μας αφήνουν «ασύδοτους» και μετά μας δίνουν να φορέσουμε ένα κοστουμάκι 10 νούμερα μικρότερο. Ότι περισσεύει- πόδια, χέρια, κεφάλι -, το κόβουν.
      Και η μαλακία των ψηφοφόρων συνεχίζεται…

      Διαγραφή
    2. Πάντως εγώ πιστεύω πως από τον Καραγκιόζη-Σόιμπλε έως τον φούρναρη στη γωνία, ο καθείς έχει τις ευθύνες του.
      Κι εμείς οι πολίτες γουστάρουμε με τρέλα την ασυδοσία κι όταν μας πλησιάζει επικίνδυνα..από πίσω, μας πιάνει ο πόνος, της υποκρισίας όμως. Γιατί κι εγώ το έχω ξαναπεί και παλαιότερα: δεν ήταν τυχαίο ότι "οι αγανακτισμένοι" εν Ελλάδι πήγαν κατά διαόλου, γιατί πάρα πολλοί από αυτούς, κατέβηκαν εκεί κάτω επειδή έχαναν "το μέλι" κι όχι γιατί ήταν επαναστάτες-μη χέσω μέσα!
      Ακόμα και οι λέξεις σ' αυτήν τη χώρα πήραν τον δρόμο της...ασυδοσίας.

      Διαγραφή
    3. Οι αγανακτισμένοι ήσαν άνεργοι, φτωχοποιημένοι, αριστεροί, χρυσαυγίτες, μπαχαλάκηδες, άλλοι που πήγαν για καμάκι, άλλοι για να κλέψουν, κάθε καρυδιάς καρύδι. Ο καθένας αγανακτεί ή "αγανακτεί" για ότι τραβάει η όρεξή του.
      Δεν μένω Αθήνα, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν πήγαινα σε μια συγκέντρωση δεν θα ξαναπήγαινα σε άλλη. Έπεσε πολύ σπέκουλα!
      Ο δε Σόιμπλε θέλει πολύ ξύλο. Αν δεν ήταν στο τιμόνι της Γερμανίας η συγκεκριμένη ηγεσία τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αυτοί που είναι σήμερα κουβαλάνε πολλά απωθημένα. Ο ελληνισμός δεν τους γουστάρει για εταίρος. Θέλουν να τον έχουν υποχείριο.
      Και με τις ηγεσίες που διαθέτουμε όλα γίνονται εύκολα...!

      Διαγραφή
  2. Γεια σου Πέτρο!... Το δεύτερο πειραματόζωο είναι πλέον γεγονός... Ο κυπριακός λαός μπήκε κι αυτός στο "κρεβάτι του Προκρούστη- Μερκελοσόϊμπλε"... Τα δεινά και των Κυπρίων "καλώς έχουν" και η "τάξη" που επιβάλλουν αγρίως οι δυνάστες δεν πρόκειται να ανατραπεί.. Όλα είναι δρομολογημένα, κι αλίμονο (και) στον κυπριακό λαό... Όσο υπάρχουν πολιτικές ηγεσίες υποταγμένες (στον κάθε Σόιμπλε)και ξεπουλημένες (στους τραπεζίτες) ο δρόμος για την κόλαση είναι ανοιχτός... Εκεί θα οδηγηθεί και ο άμοιρος κυπριακός λαός, δυστυχώς... Οι (αδελφοί) Κύπριοι, αν θέλουν να δουν ποια κόλαση τους περιμένει ας έρθουν μια βόλτα στην Αθήνα, στην πόλη φάντασμα... Την τύχη της θα έχει και η Λευκωσία!...Το ζητούμενο πλέον είναι ως πότε θα αντέχουν οι λαοί κι ως πότε θα σκύβουν το κεφάλι... Η εξέγερση και η ανατροπή είναι πλέον μονόδρομος... Να δούμε πότε θα ανάψει η σπίθα και θα ξεσπάσει η πυρκαγιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη.

      Όλα είναι δρομολογημένα με κυβερνήσεις υπάκουες και δεδομένες. Μετά το περήφανο ΟΧΙ των Κυπρίων οι εξελίξεις είναι (αν μη τι άλλο) άκρως ενδιαφέρουσες.

      Η Κυπριακή Βουλή έπραξε το αυτονόητο. Αφουγκράστηκε τη θέληση του λαού και αρνήθηκε να σκύψει το κεφάλι. Δεν ξέρω που θα οδηγήσει αυτό, εύχομαι να τους "βγει".

      Περιμένω με ανυπομονησία να δω αν ο παπάρας με το καροτσάκι και η ανοργασμική αφεντικίνα του έχουν plan Β. Και μιλάμε για μια πολύ μικρή χώρα που (απ' όσα λένε) η έξοδος της από το ευρώ δεν επηρεάζει την ευρωζώνη.

      Μου "αρέσει" όμως η σταθερότητα των απόψεων των εγχώριων μαλάκηδων. Αρχικά μας είπαν ότι η συμφωνία που επετεύχθη ήταν η λιγότερο χειρότερη, τώρα μας λένε ότι στηρίζουν την επιλογή των αδελφών Κυπρίων.

      Μα να μην υπάρχει θέμα που να μην κάνουν κωλοτούμπες...;;;

      Διαγραφή