Σελίδες

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Και τώρα τι, κε Σόιμπλε;



Όταν είχα πρωτοδεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη τηλεόραση είχα απορήσει. Δεν γνώριζα ποιος ήταν και με «ξένιζε» η εικόνα ενός ανθρώπου καθηλωμένου σε αναπηρικό αμαξίδιο, που περιδιάβαινε, χωρίς βοήθεια, τους διαδρόμους όπου συνεδρίαζε το Eurogroup. Για υπουργό τον έκοβα αλλά δεν έπαιρνα όρκο.

Όταν άκουσα από δημοσιογράφο την ιδιότητά του, σκέφτηκα πως είναι πράγματι ασυνήθιστο ένας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα να κατέχει μια τόσο υψηλή θέση. Και δεν το κρύβω πως χάρηκα διαπιστώνοντας πως οι Γερμανοί κάνουν πράξη το αυτονόητο: δεν περιθωριοποιούν αυτόν που “““διαφέρει””” (η λέξη σε πολλά εισαγωγικά).

Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ήρθε και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε να με πείσει πως δεν διαφέρει καθόλου από τους υπόλοιπους. Τουλάχιστον προς το καλύτερο.

Ο κ. Σόιμπλε τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο και τη σπονδυλική στήλη, στη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε το 1990. Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης ήταν να μη μπορέσει να ξαναπερπατήσει ποτέ. Με τη δική μου λογική είναι αναμενόμενο ένας άνθρωπος που έχει επιζήσει από μια τόσο σοβαρή περιπέτεια, που έχει φθάσει να αντικρύσει κατάματα το θάνατο, να έχει αλλάξει την ιεραρχία των προσωπικών του προτεραιοτήτων, να έχει αποκτήσει ευαισθησίες που δεν είχε, να έχει φιλοσοφήσει το τι σημαίνει ζωή.

Η δική μου λογική είναι για τα σκουπίδια!

Ο κ. Σόιμπλε από τότε που κατάλαβε πως του έμειναν χρόνια να ζήσει, θέλησε να τα εκμεταλλευτεί στο έπακρο, καταστρέφοντας εκατομμύρια άλλους.

Αφού λοιπόν ζήτησε και πήρε χιλιάδες πράγματα από τους (και επίσημα πια) υπαλλήλους του εντός Ελλάδας, πρωθυπουργό, πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς της, γλυκάθηκε και δεν σταματά πουθενά. Αφού βλέπει πως το έδαφος είναι πρόσφορο, γιατί να σταματήσει;


Την περασμένη Πέμπτη 9/2/2012, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, χωρίς να το γνωρίζει πως τον καταγράφει η κάμερα (ή μήπως όχι;;;), ακούστηκε η συνομιλία που είχε με τον Πορτογάλο Υπουργό Οικονομικών: “υπομονή, ας ξεμπλέξουμε με την Ελλάδα και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε”. Αυτό που μεταδίδεται από τα διεθνή ΜΜΕ είναι πως είναι η πρώτη φορά που διαφαίνεται πως υπάρχει πρόθεση χαλάρωσης του προγράμματος διάσωσης της Πορτογαλίας, αμέσως μετά το ξεκαθάρισμα με την ελληνική περίπτωση.

Μόλις προχθές ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε τη βούληση της χώρας του να βοηθήσει την Ελλάδα, “αλλά μόνον εάν η χώρα δεν είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο”.
Το ποιοί την οδήγησαν να γίνει πηγάδι κ. Σόιμπλε είναι πασίγνωστο. Και θα λάβουν την απάντηση στις εκλογές. Όσο για το ποιος την έκανε δίχως πάτο μπορείς να το διαπιστώσεις στο καθρέφτη σου και σε όσους σε περιτριγυρίζουν.

Τα νεότερα δεδομένα τώρα: Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στο σενάριο που εξετάζεται από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης,  για καθυστέρηση εκταμίευσης μέρους ή ακόμη και του συνόλου των χρημάτων που περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, μέχρι τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. «Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να “σπάσει” σε δόσεις, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Απαραίτητη σημείωση: να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία. Η έμμεση-ελεγχόμενη συζητείται;

Οι Γερμανοί και η τρόικα μέχρι προχθές απαιτούσαν (και τελικά έλαβαν) την έγγραφη δέσμευση Σαμαρά για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ήθελαν να αποσπάσουν εγγυήσεις από το εμφανιζόμενο ως πρώτο κόμμα και τον εν δυνάμει επόμενο Έλληνα Πρωθυπουργό.

Τι είναι λοιπόν αυτό που άλλαξε και σήμερα απαιτούν πρόσθετες εγγυήσεις;
Απάντηση 1η: Οι διαρροές!
Απάντηση 2η: Διαπίστωσαν πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Από τη στιγμή που «κάμφθηκαν» οι αντιδράσεις του «αντιμνημονιακού» Σαμαρά, και φάνηκε πως θα υπάρξει …συνέχεια, από τη διακυβέρνηση Παπανδρέου, στη διακυβέρνηση Παπαδήμου, στη διακυβέρνηση Σαμαρά, όλα φαίνονταν πως βαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο Α των ευρωπαίων «εταίρων».

Σχέδιο Β δεν υπήρχε. Οι συνεχείς κωλυσιεργίες που υπήρξαν μέχρι σήμερα (ψήφιση μεσοπρόθεσμου, εκταμίευση 6ης δόσης, σημερινές πρόσθετες εγγυήσεις) ήταν και είναι για να  κερδίσουν χρόνο μέχρι να το ετοιμάσουν.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τους άλλαξαν τα σχέδια. Δεν περίμεναν τέτοια αντίδραση από τους «δεδομένους» Έλληνες βουλευτές. Θεωρούσαν πως τη στιγμή που το πλειοψηφών κόμμα καταποντίζεται, η αξιωματική αντιπολίτευση θα παραμείνει ενωμένη με στόχο μια ευρύτατη νίκη στις επερχόμενες εκλογές. Οι 22 βουλευτές της ΝΔ που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το μνημόνιο Νο2, οι άμεσες διαγραφές από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και η δημοσκοπική της κάμψη, αποτελούν ένα επιπρόσθετο σημαντικό πρόβλημα.  

Το ΠΑΣΟΚ καταποντίζεται ακόμη περισσότερο, η ΝΔ αποκλείεται να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το ΛΑ(Θ)ΟΣ του κωλοτούμπα δεν μπορεί να προδιαγράψει το δικό του πολιτικό μέλλον, πολλώ δε μάλλον της χώρας. Το σενάριο συγκυβέρνησης των τριών υπό τον Σαμαρά που είχαν σχεδιάσει, δεν τους βγαίνει πια.

Φαίνεται λοιπόν πως οι πολιτικές εξελίξεις δεν είναι “εξασφαλισμένες”. Φαίνεται πως οι Έλληνες δεν είναι αισθάνονται και δεν είναι τόσο “ευγνώμονες” προς τους “σωτήρες” τους.
Στη πρόσφατη δημοσκόπηση φάνηκε πως η Αριστερά (με, ή χωρίς εισαγωγικά) συγκεντρώνει πάνω από το 50% του εκλογικού σώματος. Η περίπτωση να τα βρουν μεταξύ τους και να σχηματίσουν κυβέρνηση, αποκλείεται. Μια φορά χρειάστηκε να συγκυβερνήσουν και αυτή έγινε με εταίρο τη Δεξιά του Μητσοτάκη, με ύψιστο θέμα την παραπομπή του Α. Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Η διάσωση της χώρας είναι δευτερεύων γι’ αυτούς ζήτημα. Σιγά μην αναλάβουν τις ευθύνες τους τώρα που η Ελλάδα τους έχει ανάγκη. Σιγά μην κάνουν πράξη τα ιδεολογικά τους μανιφέστα, τώρα που τους δίνεται η ευκαιρία.

Και τώρα τι, κε Σόιμπλε;
Ήθελα να γνώριζα τη γλώσσα σου και το mail σου για να σου απευθύνω μια απλή ερώτηση: να υποθέσω πως για την εκταμίευση του νέου πακέτου “βοήθειας” θα ζητήσεις την έγγραφη δέσμευση Κουβέλη;

4 σχόλια:

  1. Υπογραφή και του Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής θα ζητήσει ο Σόιμπλε.
    Το πρόβλημα δεν είναι αυτός που τις ζητάει.
    Είναι μάλλον αυτοί που τις δίνουν.
    Ή ακόμη, κι όταν δεν τις δίνουν, όταν δίνουν την εντύπωση ότι με πάσα βεβαιότητα θα τις δώσουν, αν και όταν κριθεί αναγκαίο...

    ΄
    Κι εγώ για τον Σόιμπλε την ίδια σκέψη έκανα, όταν είδα ότι είναι καθηλωμένος στο καροτσάκι.
    Είπα "μα είναι δυνατόν μετά από τετοια περιπέτεια να μη δει διαφορετικά τη ζωή;"
    Τελικά όμως έφτασα στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι με αναπηρίες δε διαφέρουν σε τίποτα στοον ψυχισμό από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
    Ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο.
    Αν είναι καλός ο άνθρωπος θα είναι καλός είτε όρθιος είτε καθιστός.
    Αν πάλι είναι καθίκι, ομοίως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά, το μπουμπούκι που ανέφερες θα το υπόγραφε και με τα πόδια.
    Αρκεί να το έδιναν το copywrite της σβάστικας.

    Ο Σόιμπλε υπακούει στη πολιτική που χαράζουν τα αφεντικά του (τράπεζες, κερδοσκόποι, διεθνή funds).

    Του τα'χωσα κανονικά γιατί τον σιχαίνομαι. Η τακτική που εφαρμόζει καταστρέφει την πατρίδα μου και το λαό της.

    Αναρωτιέμαι όμως, πως να έχουμε απαίτηση από αυτόν που δεν έχει την πραγματική ιδέα για σένα, για μένα, για τους εργαζόμενους, τους απολυμένους, τους άπορους κλπ. όταν καθημερινά ξημεροβραδιάζεται με τους ίδιους, καθόλα αποτυχημένους πολιτικούς "εκπροσώπους" μας, και βγάζει συμπεράσματα για τον ελληνικό λαό μέσω αυτών;
    Όχι ότι αυτό τον απαλλάσσει, απλά δεν είναι ο μοναδικός που φταίει για την πολιτική που εφαρμόζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To ΣΟΪ του το ΜΠΛΕ ....
    Με αυτούς τους έλληνες πολιτικούς, τους αγκυλωμένους στο κόμμα και τις κομματικές λογικές, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι και πάντα κάποιοι Σόϊμπλε και Σαρκοζήδες θα μας κάνουν οτι θέλουν.
    Απο τη στιγμή που βλέπουν οτι οι έλληνες πολιτικοί νοιάζονται για ;) τις τσέπες τους β) το πολιτικό τους τομάρι και νομοθετούν με κριτήρια κομματικά και πάντως σπάνια για το πραγματικό γενικό καλό, θα απαιτούν υποταγή και στο τέλος θα μας αγοράζουν και φτηνά.
    Η λύση ειναι να πούν όλοι αλλα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί οτι διαλύουν το κόμμα τους και δημιουργείται ΕΝΑ ελληνικό κόμμα που θα εχει σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ονειρο θερινής νυκτός !
    Αυτο που κάνει ο κάθε Σόϊμπλε, αντιμετωπίζεται μόνο με αρραγή ενότητα, κατάργηση των εγωισμών και πολιτικών ακούνητων θέσεων [μη τυχόν και χάσει κανα κκε την πάγια θέση ΟΧΙ], να εργάζεται η Βουλή στην κατεύθυνση της πραγματικής σωτηρίας κι ανάκαμψης αντι να τρέφει προνομιούχους πλούσιους που απολαμβάνουν και ασυλία.

    Α, και πού'σαι, το να τους τιμωρήσω στις εκλογές με ψήφο αρνητική, δεν μου κάνει. Θέλω μιά θετική δράση και απελπισμένα ψάχνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα αν σου πω ότι το «ΣΟΪ του το ΜΠΛΕ» σκέφτηκα ως τίτλο της ανάρτησης θα με πιστέψεις;

      Το ΟΧΙ, η πάγια θέση του ΚΚΕ, έχει πατενταριστεί και υπάρχει σε ΦΕΚ. Ουδείς έχει το δικαίωμα να το αντιγράψει. Θα μπλέξει με το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων και άντε να ξεμπλέξει.

      Μιλάς για ένα και μοναδικό κόμμα. Στην Ελλάδα αναφέρεσαι; Όχι απλά όνειρο θερινής νυκτός, αλλά και μετά από λήψη τεράστιας ποσότητας βαρβιτουρικών σε συνδυασμό με δεκάδες λίτρα αλκοόλ. Για να ψηφιστεί το μνημόνιο Νο2 τα βρήκαν το «σοσιαλιστικό», το δεξιό και το ακροδεξιό κόμμα. Για να απαλλαγούμε από όλους αυτούς και τα μνημόνια τους δεν μπορούν με τίποτα να συμφωνήσουν οι «αριστεροί». Ούτε ψήφο ανοχής δεν καταδέχονται να δώσουν. Και μετά τους φταίνε οι άλλοι, οι κακοί.

      Η Ελλάδα που υπήρξε η γενέτειρα της Δημοκρατίας, σήμερα αποτελεί το νεκροθάφτη της. Σήμερα όταν λέμε Δημοκρατία εννοούμε:
      τη βουλευτική ασυλία,
      το κακώς εννοούμενο πανεπιστημιακό άσυλο,
      τους κομματικούς στρατούς πειθήνιων προβάτων,
      την κομματική πειθαρχία (δεν διάβασα το μνημόνιο, είχα άλλες δουλειές),
      την ασυδοσία κάθε τραμπούκου που έχει «δικαιώματα» και «προβλήματα»,
      τη διαδήλωση που μετατρέπεται σε ατιμώρητους βανδαλισμούς και λεηλασίες,
      τη δυνατότητα να χρωστάς όσα να’ναι αρκεί να είσαι «επώνυμος»,
      τον ωχαδελφισμό (η Ελλάδα μου χρωστάει, εγώ δεν της χρωστάω τίποτα)
      την «ελευθερία» να κάνεις ότι σου κατέβει χωρίς να δίνεις λογαριασμό
      τη φοροδιαφυγή που θεωρείται μαγκιά (κλέβω επειδή …μπορώ!)
      τον επαγγελματικό συνδικαλισμό (δεν δούλεψα ποτέ μου, είμαι του κόμματος εγώ)
      …………………………………….
      Μακρύς ο κατάλογος. Πολύ μακρύς.

      Διαγραφή