Σελίδες

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Πάση θυσία;


- Ναι ρε, πάση θυσία. Και μνημόνιο και πρόγραμμα και συμφωνία και όπως θέλουν ας το βαφτίσουν. Δεν μου έμεινε φράγκο και το παιδί στην Αθήνα περιμένει να του στείλω. Στέγνωσα, πως το λένε;
- Κι εγώ θέλω συμφωνία εδώ και τώρα Μήτσο. Δεν θα μου δώσουνε σύνταξη άκουσα. Ας υπογράψουνε όσα μνημόνια τους πουν, φτάνει να πάρω τη συνταξούλα μου να αγοράσω φάρμακα.
- Ποσώς με ενδιαφέρουν οι συντάξεις κυρ Σπύρο. Μισθωτός είμαι και νοιάζομαι για να μη μου μειώσουν κι άλλο το μισθό. Δεν έχω για το φροντιστήριο της κόρης μου σου λέω. Εσύ γεροντάκι είσαι, άμα λάχει τρως πιο λίγο.
- Εμένα ρε φίλοι ο Ενφιας με τρώει. Με εφτά ακίνητα έχω τρελαθεί να πληρώνω και ανοίκιαστα τα ‘χω. Να τον καταργήσουν που μας έλεγαν και ας πάνε να τα πάρουν από τους πλούσιους που έχουν τις βιλάρες με τις πισίνες να πούμε.
- Ναι ρε Βλάσση, μια κουβέντα είναι. Εδώ μας ζητάνε εθνική κυριαρχία. Θες να δώσουμε την κυριαρχία μας για να έχουμε ευρώ; Να μικρύνουμε την Ελλάδα; Αυτό θέλεις;
- Και γιατί δεν παίρνουν την … την Κάρπαθο ας πούμε; Ξέρει κανείς σας που πέφτει η Κάρπαθος;
- Νησί δεν είναι; Κάπου στο Αιγαίο. Γιατί όμως την Κάρπαθο;
- Λες και θα πήγαινα ποτέ! 

- Ας πάρουν τη Σάμο που είναι και μεγαλύτερη. Θα πάρουμε περισσότερα.
- Να μου κάνεις τη χάρη Ηλία. Από τη Σάμο είναι η γυναίκα μου και έχουμε περιουσία εκεί. Χάρισε τα δικά σου χωράφια στο κράτος, όχι τα δικά μου.
- Βρε δεν με παρατάτε όλοι σας; Τη σύνταξη ο ένας, το μισθό του ο άλλος, την Κάρπαθο, τη Σάμο, κυριαρχίες και φάρμακα και φροντιστήρια και το κέρατό μου… Ποιος χέστηκε ρε σεις; Ένα είναι το ερώτημα: κινδυνεύουμε από γκρέξιτ στο ποδόσφαιρο; Πείτε μου γιατί ο θρύλος φέτος θα σαρώσει τις κούπες…

Έλαβαν μέρος έλληνες…


*****

Στο μεταξύ … σε άλλο παγκάκι … κάπου στο κέντρο της Αθήνας …

Καλημέρα. Που είναι οι άλλοι δύο;
Τηλεφωνηθήκαμε. Στο δρόμο είναι. Από ώρα σε ώρα φταν… Να τοι.
Ρε καλώς τα παιδιά…
Καλημέρα.
Καλημέρα σε όλους. Πάλι σε παγκάκι θα κάτσουμε; Δεν πάμε στο καφενείο να παραγγείλουμε να πιούμε κάτι;
Πλάκα μας κάνεις. Τους καφέδες τώρα τους πληρώνουμε. Κάνε οικονομία γιατί πάμε κατά διαόλου.
Είδατε που σας τα ’λεγα; Ο Αλέξης τα έκανε μαντάρα και όπου να ‘ναι φεύγει. Πολύ το χάρηκα με το βλαμμένο που ήθελε να πουλήσει μαγκιές. Αμ δεν κρατιέται έτσι το μαγαζί ρεεεεεε!!! Χωρίς κλέψιμο του κοσμάκη και άμα δεν πληρώνεις τα χρέη στην ώρα τους θα πας για φούντο. Θέλει πολύ νιονιό;
Εγώ να δεις πόσο χαίρομαι που δικαιώνομαι! Και να πεις ότι δεν του τα είπα! Ρε βλάκα, του λέω, ανέβασε τις τιμές, βάλε μπροστά αυτά που έχουν λήξει, διαφήμισε τα προϊόντα που έχεις στο ράφι και ας είναι για πέταμα. Αυτοί τσιμπάνε. Χαζοί είναι. Άμα ξέρεις να αμπαλάρεις σωστά, και σκουπίδια τους πουλάς.
Θα συμφωνήσω. Εδώ εγώ που είμαι λίγο καιρό στην πιάτσα και έχω καταλάβει πως γίνεται. Με το σταυρό στο χέρι δεν κάνεις τίποτα.
Με τον Σταύρο στο χέρι όμως;
Χαχα!
Χαχαχα!!
Καλό.

Μου επιτρέπετε…; Ακούω τη συζήτησή σας και έχω κάποιες διαφωνίες. Θέλετε να τις κουβεντιάσουμε;
Διαφωνίες; Πας καλά λεβέντη μου; Με ποιο απ’ όλα διαφωνείς; Χαμένος χρόνος είναι αλλά να σε ακούσουμε. Έτσι κι αλλιώς χασομέρηδες είμαστε. Ε Γιώργο;
Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω τον Αλέξη νομίζω ότι τον αδικείτε. Ανέλαβε την επιχείρηση, προβληματική όπως εσείς την αφήσατε και τώρα παλεύει μόνος του να την κρατήσει όρθια. Και έχει και εσάς απέναντί του να ασκείτε κριτική και να του διώχνετε την πελατεία. Καθίσατε έξω από την πόρτα και ψιθυρίζετε στους προμηθευτές να μη του δώσουν άλλο εμπόρευμα. Παλεύει να κρατήσει το μαγαζί χωρίς να απολύσει κανέναν, κατεβάζοντας τις τιμές στα ράφια, βάζοντας προσφορές, ενώ συνεχίζει να πληρώνει στους προμηθευτές τα δικά σας χρωστούμενα. Και να μη ξεχνάμε ότι τα χρέη που αφήσατε ήταν μεγαλύτερα απ’ όσα του εμφανίζατε.
Μπορώ να…
Σκάσε εσύ... τώρα μιλάω εγώ. Μικρέ συμπάθα με αλλά λες μπούρδες. Ο Αλέξης είναι μπουμπουνόκεφαλος και δεν άκουγε κανέναν. Ρε, του λέγαμε, σήκω φύγε και άσε εμάς που ξέρουμε. Τίποτα αυτός! Φαγώθηκε να αναλάβει ευθύνες. Ποιος του φταίει τώρα; Οι πελάτες δεν έχουν λεφτά να ψωνίσουν (φυσικά φροντίσαμε εμείς γι’ αυτό). Τσάμπα τα θέλουν. Όταν πήρε το μαγαζί ο μικρός τούς είχε τάξει πως θα χαρίσει και τα ράφια. Άντε τώρα να τους μαζέψεις. Ενώ εμείς κάθε μέρα ανεβάζαμε τις τιμές και δεν έτρεχε τίποτα. Είχαν τόσο πολύ συνηθίσει που σταμάτησαν και να διαμαρτύρονται. Γι’ αυτό, αν είσαι φίλος του όπως λες, πες του να τα μαζέψει και να φύγει. Αναλαμβάνουμε ξανά εμείς και σε λίγες μέρες θα ξαναμπούν τα πράγματα στο γνωστό δρόμο. Με πελάτες τόσο αποχαυνωμένους δεν φοβόμαστε τίποτα.
Σε ευχαριστώ για την πάσα φιλαράκι.
Αλίμονο ρε κολλητέ. Μεταξύ μας;
Μπορώ να…
Μιλάω εγώ τώρα. Όπως είπε και ο φίλος μου από δω, απευθυνόμαστε σε χαζοβιόληδες. Τι τις τιμές τους ανεβάζαμε, τι χαλασμένα τους πασάραμε, τι αρλούμπες γράφαμε στα διαφημιστικά μας φυλλάδια, αυτοί δεν αποφάσιζαν να αλλάξουν στέκι. Και, μάρτυς μου ο Θεός, περίμενε να δεις που σε λίγο θα μας παρακαλάνε να επιστρέψουμε για να τους πουλήσουμε ξανά τα χαλασμένα σε πανάκριβες τιμές.
Αν μου επιτρέπεις φίλε, θα συμφωνήσω με τους προηγούμενους. Μπορεί να μην πρόλαβα να μπω συνέταιρος στο μαγαζί  -παρά τις καλές συστάσεις που με συνοδεύουν από το πρώην (και νυν και αεί) αφεντικό μου- πλην όμως όποιος ξέρει από μπίζνες καταλαβαίνει ότι για να κρατηθείς στην αγορά πρέπει να γλιστράς σαν φίδι βουτηγμένο στο λάδι. Αυτό θα έλειπε να πιστεύαμε όσα λέμε. Τα ψέματα γαργαλάνε τα αυτιά, η αλήθεια είναι στενάχωρη.
Είδες τι γρήγορα που τα πιάνει ο μικρός; Μπράβο ρε Σταύρο!
Θα μπορούσα να…
Γιωργάκη εσύ μόκο. Εδώ μιλάμε σοβαρά. Λοιπόν φιλαράκι, εσύ που γνωρίζεις τον Αλέξη τι προβλέπεις; Θα εγκαταλείψει και θα σηκωθεί να φύγει για να ξαναμπουκάρουμε στο μαγαζί; Τώρα που θα έχουμε και τον Σταύρο να προσέχει στην πόρτα δεν φοβόμαστε τίποτα.
Αυτό που ξέρω είναι ότι πριν μερικά χρόνια κάποιος κατασκεύασε μια μπόμπα, ο επόμενος έβαλε το φιτίλι, ήρθατε μετά εσείς και το ανάψατε και τώρα που σκάει στα χέρια του Αλέξη ο κόσμος θα πει ότι φταίει αυτός.
Άργησες αλλά το κατάλαβες.
Τώρα μπορώ…
Άντε λέγε επιτέλους και μας έπρηξες. Τι θες;
Να πάω για κατούρημα. Μπορώ;

Συμμετείχαν οι τραγικοί μας ηθοποιοί: Γιώργος (ή Γιωργάκης), Αντώνης (ή κωλοτούμπας ή κομανέτσης, ή σαξεστόρης ή της αντρικής σχολής), Βαγγέλης (το αλεξίβομβο συνταγματοκάθαρμα), Σταύρος (ο υπάλληλος) και ένας Έλληνας.


ΥΓ: Για όποιον δεν το έχει καταλάβει ακόμα, αυτό το “πάση θυσία”  ερμηνεύεται ως “θυσία τοις πάσι”.

32 σχόλια:

  1. Με συνοπτικές διαδικασίες: ΣΛ!

    Γεια σου Έλληνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα να μη νοιαστεί ο υπάλληλος για τα αφεντικά του?
    Γιατί τον "διόρισαν" στη βουλή?..για να τους τα εξασφαλίζει!!
    Να φάει θέλει ο έρμος...τώρα αν τρώγοντας αυτός, πεινάσουν όλοι οι άλλοι, σκασίλα του κιόλας...
    Δεν ήξερα όμως πως τον Αντωνάκη τον λένε και Κομανέτσι..όσο ζω μαθαίνω..ή έπρεπε να πω παθαίνω?
    Τέλος πάντων σουρεαλιστική τελείως και η άλλη η κουβέντα...χώρια που ο καημένος με τα 7 ακίνητα θεωρείται και φτωχός (για τα μάτια μας μόνο)..
    Κατά τα άλλα "Πάση θυσία?"...κι αν είναι να θυσιαστούμε γιατί να μην το κάνουμε Κούγκι, να αξίζει και η θυσία?...ας πάρουμε μαζί μας στον "γκρεμό" και μερικούς "αλλόθρησκους"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "Κομανέτσης" του έχει κολλήσει από τότε που ανέλαβε την εξουσία και άρχισε τις θεαματικές κωλοτούμπες. Από την πρώτη μέρα δηλαδή.
      Μια αναζήτηση στο google κάνε.
      Όσο για τον υπάλληλο αποδεικνύεται ο γελοιοδέστερος όλων. Μιλάει σαν να τα ξέρει όλα και δεν ξέρει την τύφλα του (εκτός από την κασέτα που του 'δωσε το αφεντικό).
      Φαντάσου να αναλάβει και εξουσία (τίποτα μην αποκλείεις) τι θα κάνει.

      Διαγραφή
  3. Θα γινόταν έξοχο νούμερο επιθεώρησης!
    Ακριβώς όπως τα περιγράφεις Πετράν!...
    Έτσι σκέφτονται, έτσι λειτουργούν κι έτσι φτάσαμε σήμερα να σιχτιρίζουμε για την κατάντια μας τον Αλέξη. Λες και θ' αλλάξουν τα πράγματα δίχως θυσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με την προλαλήσασα Κανελλάκη…
      Λίγη ντροπή και φιλότιμο δεν υπάρχει ; Ζητάνε και τα ρέστα από πάνω ;

      Διαγραφή
    2. Τον σουρεαλισμό Μαράκι τον έχουμε στη φλέβα. Μια χώρα σουρεάλ είμαστε με ένα λαό που καμώνεται ότι ξέρει την ιστορία του και που θέλει να πάει.
      Αλλά δεν μπορεί να συννενοηθεί και στα πιο απλά. Τρομάρα του.

      Λεβίνα όταν λες "ντροπή"; Κάτι ξεχασμένο θα είναι...

      Διαγραφή
  4. Τραγικό αλλά τόσο αληθινό! Κακά τα ψέματα: Είναι πολλοί αυτοί που σκέφτονται τη βολεψη τους. Γι'αυτό το μαγαζί πάει για λουκέτο!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βγήκε σε ιλαροτραγωδία, ότι ακριβώς ζούμε δηλαδή.
      Αλλιώς δεν το παλεύω.

      Διαγραφή
  5. "Πάση θυσία" ή "Θυσία τοις πάσοι" (καλό!)
    Μετάφραση : Να μαζευτούμε να θυσιαστείτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μαζευτείτε εσείς.
      Εγώ είμαι μάγκας ναουμ και δεν δίνω δεκάρα.
      Ναούμ.

      Διαγραφή
  6. Πάσα τη θυσία!
    (την πασάρει ο ένας στον άλλον, με βάση τον πρώτο διάλογο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία μπαλίτσα, μη μου πεις!
      Πιάσε κουβέντα (είμαι σίγουρος ότι το έχεις κάνει) με 100 έλληνες. Αν συμφωνήσουν έστω και δύο μεταξύ τους ποια θα πρέπει να είναι τα μέτρα εμένα να με φτύσεις.
      Άσε που η πλειοψηφία δεν θέλει καν μέτρα. Καλά περνάει κι έτσι.

      Διαγραφή
  7. Μπα που να θυσιαστούν μία και καλή να ξεβρομίσουμε.
    Το θέμα όμως δεν είναι αυτοί μόνο είναι και όλοι όσοι ακόμα τους ψηφίζουν Χριστέ μου!
    Δεν αντέχω άλλη βλακεία!
    Να σου πω τώρα κάτι άλλο για σκέψου να κάνεις κάτι με τα κείμενα αυτά που γράφεις.
    Τι μόνο εμείς θα τα ξέρουμε δεν πρέπει να τα δούνε και άλλοι;;
    Μην είμαστε και πλεονέκτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενάκι μου , εγώ τον αναδημοσίευσα χτες στο φέις! :)))
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
    2. Δεν έχω fb καρντιά μου!
      Βρε μήπως να το τυπώσω και να το κάνω φειγβολαν;;
      Χαχαχαχα!!
      Φιλί!

      Διαγραφή
    3. Βρε Αριστέα, αυτό που με έχεις κάνει γνωστό στο πανελλήνιο αλλά δεν με ξέρει κανένας... με ξεπερνάει! :-)
      Θα μου λένε στο δρόμο "Α, εσύ είσαι; Και πως διάολο είσαι έτσι;"
      :D

      Ελενάκι σε ευχαριστώ για όλα. Δεν πειράζει που δεν έχεις φβ (ούτε εγώ έχω). Με ...εκδίδουν άλλοι.

      Διαγραφή
  8. Πολυ θα ηθελα να το δω να παιζεται λαιβ αυτο! Εξαισιο! (αλεξιβομβος;;; χαχαχαχα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ το βλέπω παντού γύρω μου, και στο ίντερνετ ακόμη πιο έντονα.
      Κάθισε να διαβάσεις σχόλια κάτι απίθανων σε κάτι ΝΕΑ, Protothema, Skai κλπ και θα καταλάβεις.
      Νόμπελ ηλιθιότητας.

      Διαγραφή
  9. Καλημερα Πετρο μου.
    Ενιωσα να σα εβλεπα μια τραγελαφικη παρασταση μπροστα μου!
    Τοσο ζωντανο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Περιμένουν πως και πως να σκάσει η βόμβα!!! Αυτοί ξέρουν και ο καθένας τη βόλεψή του !!! Κάνε κάτι για να βολέψεις τα γραπτά σου να τα διαβάσουν περισσότεροι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως σχολιάζω και πιο πάνω, μπορείς Νικόλ να συζητήσεις με όποιον εσύ επιλέξεις, με ανθρώπους που εκτιμάς τη γνώμη τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να συναντήσεις ταυτόσημες απόψεις ούτε δύο ατόμων.
      Ο καθένας διαφορετικά έχει καταλάβει τι σημαίνει κρίση, ζει διαφορετικό δράμα (μικρό ή μεγάλο) και αν τους υποσχεθείς ότι θα αποκατασταθούν οι ίδιοι αλλά θα επιβαρυνθούν άλλοι, να δεις που δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Για την πλειοψηφία μιλάω.
      Αν για παράδειγμα πεις σε κάποιον: "θες να σε προσλάβουν με 5000 μισθό αλλά η κρίση και η φτώχεια και η ανεργία στους άλλους θα διαρκέσει για 50 ακόμη χρόνια." τι πιστεύεις ότι θα απαντήσει;
      Άντε τώρα να τα βάλει μια κυβέρνηση 50-100-1000 ατόμων με όλους εμάς.
      Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να πείσουν κανέναν (πλην ελαχίστων ηλιθίων) ότι πάλευαν για το λαό.
      Για τις τράπεζες και τις πολυεθνικές πάλευαν και αυτό αποδείχθηκε.

      Διαγραφή
  11. Πέτρο, όπως το έγραψες κι εσύ ήδη παραπάνω...τόσο εύστροφα όπως πάντα, χρησιμοποιώντας μάλιστα και όλα τα χρώματα της πΩλιτικής παλέτας.."άργησες αλλά το κατάλαβες"... http://www.koutipandoras.gr/article/140025/nea-dimoskopisi-52-thelei-tin-ellada-pasi-thysia-sto-eyro-me-20-monades-mprosta-o

    Εντάξει, ξέρουμε όλοι ότι η ιστορία "δημοσκοπήσεις" είναι πληγή, πέρα από αυτό όμως, νομίζω ότι το αφουγκραζόμαστε λίγο πολύ από την ίδια την κοινωνία, ότι προτιμά καλά-καλά (τον κακό μας τον καιρό) ευρώ πάση θυσία, κι αμέσως μετά την συμφωνία, αλλά ακριβώς αμέσως όμως, η ίδια κοινωνία θα βγει στα κάγκελα και θα βρίζει την κυβέρνηση ότι την έβαλε σε καινούργιο μνημόνιο! Ερήμην της! Αδυνατώ να παρακολουθήσω τον συλλογισμό μας, μα την αλήθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως να μην έχει καμία σημασία, άλλωστε οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα κατάντησαν όργανο παραπλάνησης/χειραγώγησης, όμως στο βαθμό που έχουν μια ελάχιστη αξιοπιστία μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι εκείνο το 84% (21 Μαρτίου) σε λίγες μέρες έγινε 52%.
      Επειδή μάλιστα το ερώτημα "Θελετε πάση θυσία παραμονή στο ευρώ" απευθύνεται και σε άτομα μειωμένης αντίληψης (για να καταλάβεις, δες ας πούμε τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών όπου το 22% των ανέργων ψήφισε νουδού και πασόκ) δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν κατάλαβαν καν την ερώτηση.
      Αποκλείω επίσης αυτό το 52% να έχουν όλοι ευρώ στην τσέπη τους που φοβόνται μήπως χάσουν.
      Αν ας πούμε τους πεις ότι το "πάση θυσία" περιλαμβάνει να δώσουμε το υπέδαφος, την Κρήτη, σύνταξη στα 82, να πενταπλασιαστεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ ή να πάει ο μισθός στα 150 ευρώ, θα σου πουν "Ε όχι κι έτσι"!
      Γι' αυτό σου λέω. Πως να καταλάβουν τι απάντησαν αφού δεν κατάλαβαν τι τους ρώτησαν;

      Διαγραφή
  12. Ακυβέρνητε εγώ θα προσεγγίσω το θέμα με την δέουσα σοβαρότητα που του πρέπει (όπως πάντα άλλωστε)και θα σου πω ότι.......μία είναι η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας και λέγεται…..ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ !χα,χα,χα,χα
    Αν του κρύψουμε τα χάπια(που ξεχνάει μονίμως να τα πάρει) το λύσαμε το πρόβλημα μας!
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι αυτοί που δεν χαπακώνονται αλλά αυτοί που χαπακώνονται με λάθος χάπια. :))
      Καλό ΣΚ xristin.

      Διαγραφή
  13. Πασά - δες θα αισθάνονται όλοι τους θυσιάζοντας όλους τους άλλους και τι ικανοποίηση, επιτέλους!!!
    Τα περιμέναμε όλα αυτά, τα συζητούσαμε ότι θα συμβούν πριν καν πάρει την εξουσία στα χέρια του ο Τσίπρας, οπότε πορευόμαστε παράλληλα με τη γνωστή βλακεία, χωρίς να της επιτρέπουμε να βγαίνει συνεχώς από πάνω. Μπορούμε;

    Η ιδέα της παρουσίασης του θέματος ευρηματική!
    Ξέρεις πόσα ηλιθιότητα συναντώ γύρω μου κάθε μέρα και για πόσα απλά καθημερινά;;;;
    Σώσον, Κύριε, τον λαόν σου... που σωτηρία δεν έχει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένας Γλαύκη μου δεν περίμενε να σταματήσει η βλακεία να περιφέρεται.
      Παλεύουμε να μη μας πάρει από κάτω.

      Διαγραφή
  14. Καλό!... Το "πάση θυσία" σημαίνει με "το κεφάλι στον πάγκο του χασάπη", που λέει κι ο Σαββόπουλος σ' ένα τραγούδι... Αν υποκύψουμε θα μας καρατομήσουν... Βάστα, Αλέξη! Κι αν είναι να μας πάρουν το κεφάλι, ας πάμε και στη ΡΗΞΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός ο λαός πιέζει την κυβέρνηση και περιμένει πως και πως την υπογραφή για να κατηγορήσει μετά τον Τσίπρα ότι υπέκυψε.
      Μια χώρα εκατομμυρίων καραγκιόζηδων.

      Διαγραφή