Σελίδες

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Εαρινή ασυμφωνία χαρακτήρων



 Οι ευρωπαίοι δανειστές αυτοί οι καλοί φίλοι
δυο μήνες τώρα αλυχτούν. Γιατί γινήκαν σκύλοι;
Στα πλαίσια κινούμαστε και βάσει πρωτοκόλλου
γι’ αλληλεγγύη μας μιλούν, αυτά είναι του κω…

…λουκούμια πάρε Αλέξη μου όταν θα πας στους ξένους
κι όταν τα τρώνε μίλα τους για τους απολυμένους
για φτώχεια, μετανάστευση, στου Έλληνα τη φάρα
που ‘φέραν τα μνημόνια του καθενός παπά…

…ραγιά πάντα τον ήθελαν να ‘ναι προσκυνημένος
με χρέη και με δανεικά πάντοτε φεσωμένος
θηλιές να τονε πνίγουνε κεφάλι μη σηκώσει
κι αυτοί συναγωνίζονται ποιος θα τον πρωτοχώ…

…συ όμως φίλε Ελληναρά και μάλιστα βαρβάτε
απ’ τα μνημόνια κονομάς. Γεια σου ρε αεράτε!
Το νου σου όμως αρχηγέ πρόσεχε πότε πότε
γιατί όταν σε επισκεφτούν δεν θα φορούν κα…

…ποτές δεν αναστήθηκε λαός που ‘χει γινάτι
που με τα χέρια προσπαθεί να βγάλει το ‘να μάτι
έτρεξαν και σηκώσανε όλοι τις καταθέσεις
κι αν βρεις ρευστό στις τράπεζες εμένα να με χε…

…σεις που υψώνετε δάχτυλο λες κι είμαστε παιδάκι
σοκαριστήκατε καλέ από του Βαρουφάκη;
Στα γιες σας σκατομάθανε του Σαμαρά τα γίδια
οι νέοι όμως σας γράφουνε σ’ ένα ζευγάρι αρχι…

…δια τούτο λοιπόν φίλοι μας καλοί μας ευρωπαίοι
μάθετε πως σαν όμορφοι θα έχουμε και χρέη
και όσοι είστε δυσκοίλιοι και δεν θα μας σταθείτε
θα σας το πω ορθά κοφτά, να πα να γαμη…

…θύτες και θύματα θαρρώ δεν ζουν ποτέ αντάμα
κι όποτε βρέθηκαν μαζί χύθηκε πολύ κλάμα
στο δεύτερο παγκόσμιο έχασε ο γιός τη μάνα
κι οι φρίτσηδες κατάλαβαν πως είμαστε πουτα…

…να όμως που η Ελλάδα μας ξανά τους αντιστέκεται
όλους τους έχει απέναντι στη μοίρα της πορεύεται
σ’ αυτόν εδώ τον πόλεμο στην κλίνη του Προκρούστη
είμαστε πλέον μοναχοί και μας κοιτούν σαν πού…

…στη μέση μας εβάλανε κι από παντού μας ρίχνουν
κι αν δεν σωθούν οι σφαίρες τους ήσυχη δεν αφήνουν
μια χώρα υπερήφανη κι έναν λαό μ’ αξία
που πάνω τους δοκίμασαν την κάθε μαλα…

…κι αν απορείτε η μαγκιά του Έλληνα που βγαίνει
γιατί ενώ είναι άφραγκος ακόμα επιμένει
ως που θα φτάσει η αποκοτιά, η τρέλα ως που θα βγει

-ακούστε το σκατόμυαλοι και ας μη σας αρέσει-

λεφτά ίσως δεν έχουμε μα έχουμε ΨΥΧΗ!

***


Αυτή ήταν η συμμετοχή μου στο 7ο Συμπόσιο της Αριστέας.
Εντελώς απρόσμενα για μένα, αυτή η συμμετοχή πήρε το πρώτο βραβείο.
Δεν ξέρω τι να πω. Ευχαριστώ λένε; Δεν μου έχει ξανατύχει (και ούτε πρόκειται).
Ευχαριστώ λοιπόν όλους και όλες για την ψήφο τους.





ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ (όχι που δεν θα είχε!)

Η συμμετοχή αυτή συνάντησε αντιδράσεις. Πληροφορήθηκα από την χτεσινή ανάρτηση της Αριστέας, ότι με mail που της έστειλε κάποιος ή κάποια από τους διαδικτυακούς φίλους, αντέδρασε (απόλυτο δικαίωμά του/της) με το λεξιλόγιο που χρησιμοποιήθηκε. Για να μη γράφω σχόλιο-σεντόνι στο μπλογκ της, θα ήθελα να πω τις σκέψεις μου εδώ.

Αριστέα
Σου έχω ξεκαθαρίσει ότι με την ποίηση δεν τα πάω καθόλου καλά. Με λίγα λόγια …. είμαι άσχετος! Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν συμμετείχα στα πρώτα (4; 5;) συμπόσια. Το έκανα κατόπιν δικής σου προτροπής και επειδή σε εκτιμώ ως άνθρωπο δεν ήθελα να νομίσεις ότι σνομπάρω την προσπάθεια που κάνεις να ενώσεις τόσο κόσμο. Είχες φυσικά όλο το δικαίωμα να μη το δημοσιεύσεις. Καταλαβαίνεις βέβαια ότι κάτι τέτοιο δεν θα με πτοούσε ούτε στο ελάχιστο από το να συνεχίσω να εκφράζομαι (αποκλειστικά στο χώρο μου πια) με τον τρόπο που εγώ αντιλαμβάνομαι τα πράγματα. 

Στο παρελθόν έχω κάνει μια φορά απόπειρα να γράψω "ποίημα" και αυτή ήταν πάλι σε δικό σου Συμπόσιο, και άλλη μια στο μπλογκ της Πέτρας όπου είχαμε γράψει ο καθένας από μερικούς στίχους. Από το ποίημα που έγραψα και ενσωματώθηκε στην κάρτα που έφτιαξες και στείλαμε στον Γιάννη Φαρσάρη που φιλοτέχνησε το e-book μας (κάτι που ως τώρα δεν γνώριζε κανένας, πλην ημών των 16), αλλά και από πλάκες που έχουν γίνει αρκετές φορές με τον Μαζεστίξ –με ανταλλαγές αστείων στίχων- πολλοί φίλοι μου έχουν πει ότι έχουν πλάκα οι ρίμες που σκαρώνω και θα έπρεπε να το κάνω συχνότερα. Είδες καμιά φορά (εκτός από την προηγούμενη και την τωρινή μου συμμετοχή στα Συμπόσια του μπλογκ σου) να γράψω έμμετρο και να το ανεβάσω; Θα μπορούσα να μη σας είχα ρωτήσει και να είχα ανεβάσει το ποίημα που στείλαμε στον Γιάννη. Δεν το έκανα.
Πάμε παρακάτω.

Φυσικά και σε ευχαριστώ που υπερασπίστηκες το δικαίωμα του καθενός να εκφράζεται όπως αυτός πιστεύει. Δεν έχει σημασία ότι υπερασπίστηκες τη δική μου συμμετοχή, το ίδιο θα έλεγα αν είχε συμβεί και με οποιαδήποτε άλλη.

Διαπιστώνω ότι ο/η αποστολέας του mail ενοχλήθηκε από την… "επιβράβευση της αθυροστομίας", όπως λέει χαρακτηριστικά. Μου δημιουργείται αυτόματα η απορία για το ποιος είναι εκείνος που κατέχει το αλάνθαστο κριτήριο να κρίνει και να αποφασίζει τι πρέπει να επιβραβεύεται από κάποιους και τι πρέπει να απορρίπτουν. Υποθέτω αυτός που έχει την παιδεία και γνωρίζει όσα δεν γνωρίζουν οι απαίδευτοι.
Αν ρωτούσε τη γνώμη μου θα του/της απαντούσα πως οι λέξεις "φτώχεια", "μετανάστευση", "μνημόνια" είναι απείρως περισσότερο χυδαίες και πρόστυχες!

Στο Συμπόσιο αναφέρεις "Αν θέλετε γράψτε δυο λόγια για το τι σας ενθουσίασε, γιατί επιλέξατε να βαθμολογήσετε τα συγκεκριμένα ποιήματα."
Δεν είδα πουθενά να αναφέρεις ότι πρέπει ή μπορούμε να σχολιάζουμε τους λόγους που δεν ψηφίσαμε τα υπόλοιπα. Φαντάζομαι θα υπήρχε ζήτημα αν ο καθένας ψήφιζε 5 συμμετοχές και έπρεπε να καταγράφει τους λόγους που απέρριψε τις υπόλοιπες 24.

Όταν πριν από ένα μήνα Αριστέα αποφάσισες την έναρξη τη 7ου Συμποσίου Ποίησης, η προτροπή σου ήταν

Αφουγκραστείτε τα μύχια της ψυχής σας
και δημιουργήστε σε έμμετρη ή ελεύθερη ποίηση, με οδηγό τις λέξεις

Έαρ ή Εαρινός

Αυτό έκανα. Έγραψα, όπως έκανα πάντοτε, αυτό που ένιωθα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Έχουν βάλει οι ύαινες την Ελλάδα μας κάτω και της ξεσκίζουν τις σάρκες. Αυτό που βουίζει μέσα στο μυαλό μου είναι η Άνοιξη της πατρίδας μου και όχι οι μέλισσες που ήρθαν.
Οι υποχρεωτικές λέξεις ήταν "Έαρ" ή "Εαρινός". Πουθενά δεν είδα να γράφεις ποια εκατομμύρια λέξεων απαγορεύονται.

Χωρίς να εκληφθεί ως απολογία (με τίποτα!) θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν χρησιμοποίησα ούτε μία βωμολοχία. ΟΥΤΕ ΜΙΑ! Παρακαλώ να ξαναδιαβαστεί και θα το διαπιστώσετε. Το αν κάποιες λέξεις εννοούνται, αυτό δεν αφορά εμένα, αλλά όσους κατάλαβαν αυτές τις λέξεις που εγώ δεν είπα. Θεωρεί κάποιος πως πρέπει να απολογηθώ για κάτι τέτοιο;
Καμία λέξη από μόνη της δεν είναι πρόστυχη. Πρόστυχη είναι η έννοια που της δίνουμε. Όποιος από εμάς της δίνει! Και πάλι δεν βρίσκω το λόγο για να απολογηθώ.

Από την αρχή που ξεκίνησα τη γραφή του, μέχρι που έγραψα την τελευταία του λέξη, ούτε για μια στιγμή δεν θεώρησα πως αυτοί οι στίχοι αποτελούν… έκφραση πολιτισμού! Ήμαρτον! Κοροϊδευόμαστε; Θα σηκωθούν από τους τάφους οι ποιητές και θα με κυνηγάνε. Δεν διαθέτω καν την παιδεία (που άλλοι έχουν και άλλοι υποθέτουν πως έχουν) για να γράφω ποιήματα. Αν θέλετε τη γνώμη μου, όχι πρωτιά δεν ονειρευόμουν, ούτε 5 ψήφους δεν πίστευα πως θα συγκέντρωνε. Γνωρίζοντας ότι οι bloggers που επισκέπτονται την Αριστέα και τα Συμπόσια που διοργανώνει είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες, ήμουν σίγουρος πως το θέμα (πολιτική, χρέος, οικονομικός πόλεμος που δεχόμαστε) και οι λέξεις που κόβονταν αλλά τις υπονοούσε η ρίμα, θα δρούσαν αποτρεπτικά στο να το ψηφίσουν. Διαψεύστηκα!
Το γεγονός πως τιμήθηκε από πολλούς με κάνει να θέλω να υπερασπιστώ ΟΧΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΚΑΘΑΥΤΗ αλλά αυτούς που το ψήφισαν. Περίπου ο/η αποστολέας του mail όλους αυτούς τους θεωρεί χαζούς; Αμόρφωτους; Υπανάπτυκτους; Δεν ξέρουν να ψηφίζουν; Δεν έχουν γούστο;
Ας το απαντήσει ο ίδιος/η ίδια και θα χαρώ να το συζητήσουμε.

Αν άνοιγα κουβέντα με αυτόν/η που είχε ...πρόβλημα (έλα Παναγία μου!) με την …επιβράβευση της αθυροστομίας, θα του/της έλεγα μερικά απλά πραγματάκια:

1)    Δεν έχω θέμα να αντιπαρατεθώ δημόσια με οποιονδήποτε, φτάνει να ξέρει ελληνικά. Όχι να νομίζει ότι ξέρει.
2)    Όταν κάτι δεν μας αρέσει απλά δεν το βαθμολογούμε. Πάμε παρακάτω και βαθμολογούμε αυτό που μας αρέσει και ταιριάζει με την αισθητική μας.
3)    Αυτά που μεταδίδονται από τα μουμουέ, ελληνικά και κυρίως ξένα, οι δηλώσεις και οι κόντρα δηλώσεις από εγκάθετους/πληρωμένους μαλάκες που μας βρίζουν ΟΛΟΥΣ νυχθημερόν, είναι απείρως χειρότερες από τη δική μου αθυροστομία. Δεν χρησιμοποιούν "βωμολοχίες", όταν όμως όπου βρεθούν και όπου σταθούν μας παρουσιάζουν ως το ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ, και εμείς τους παρακολουθούμε απαθείς τρώγοντας πασατέμπο - επειδή πια το συνηθίσαμε και δεν μας κάνει ούτε εντύπωση, θεωρώ ότι ο δικός τους λόγος είναι τρισχειρότερος από τον δικό μου. 
Μπορεί κάποιος να σου πει "δεν είσαι έξυπνος" και ένας άλλος να σου πει "είσαι κόπανος" και με τον δεύτερο να πλακωθείτε. Δεν ξέρω αν το κατάλαβες, το ίδιο ακριβώς σου είπαν και οι δύο!
4)    Το μπλογκ αυτό δεν μπαίνει σε καλούπια. Το ίδιο και ο διαχειριστής του. Θα συνεχίσω λοιπόν να καταγράφω τα πράγματα όπως τα αντιλαμβάνομαι. Αυτό για μένα σημαίνει ελευθερία.
Από τη στιγμή που δεν κάνω καμία ΑΝΑΙΤΙΑ προσωπική επίθεση σε κανέναν που ΔΕΝ μου φταίει, από τη στιγμή που δεν περιορίζω την ελευθερία κανενός, θα συνεχίσω να εκφράζομαι όπως νιώθω.

Αν φοβόμουν την αποδοχή ή την απόρριψη θα έγραφα συνταγές για κέικ…

###

Όσοι από εσάς δεν βαρεθήκατε και φτάσατε να διαβάσετε ως εδώ, θα ήθελα να αποδεχτείτε μια πρόσκληση. Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μια συζήτηση σχετικά με το blogging, την ελευθερία της έκφρασης και τα όρια που ο καθένας οφείλει ή "οφείλει" να βάζει. 
- Από ποιο κόσκινο πρέπει να περνούν οι συμμετοχές;
- Ποιος είναι αυτός που μπορεί να μιλήσει για όρια, όταν δεν κάνει κάτι τέτοιο ο διοργανωτής;
- Οφείλουν οι υπόλοιποι να συμφωνούν μαζί του;
- Τι θεωρούμε άραγε βωμολοχία;
- Γιατί να υποθέτουμε πως η όποια δική μας αισθητική, είναι υπεράνω των άλλων;
- Θα συνεχίσουμε να γράφουμε ποίηση μακιγιάροντας στίχους από το φόβο μήπως δεν γίνουν αποδεκτοί;

Σας ευχαριστώ.


42 σχόλια:

  1. Θέλω να (σου) βγάλω το καπέλο που δεν έχω!
    Τρέχω να σε αναδημοσιεύσω αλλά για το κυρίως σχόλιο μου θα έρθω αργότερα γιατί είναι ώρα ανάπαυσης ( μετά από όσα σχολίασα το πρωί μου το έχω επιβάλλει)

    υγ: άμα σου πω ότι συγκινήθηκα θα το πιστέψεις;
    υγ2: πρόλαβα και είδα ότι ο αρχηγός έχει αφήσει ταμάμ σχόλιο στη χθεσινή ανάρτηση . Το είδες;
    υγ3;Όμορφη ανάρτηση! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου δώσω ένα καπέλο να έχεις να βγάζεις;
      Το σχόλιο του Μαζεστίξ το διάβασα. Όπως και όλων των υπολοίπων. Θα μου επιτρέψεις να μην απαντήσω σε σχόλια φίλων στο δικό σου μπλογκ, παρότι είθισται ο νικητής να απαντάει στα σχόλια.
      Έχω πάρα πολλά να πω, ιδιαίτερα σε κακεντρεχείς και ηλίθιους. Μη με ρωτήσεις σε ποιους αναφέρομαι γιατί δεν θα σου απαντήσω. Αυτοί ξέρουν.
      Και δεν θα τους απαντήσω για να μην κάνω άνω κάτω το δικό σου μπλογκ. Όποιος επιθυμεί, εδώ είμαι, ας έρθει να αφήσει εδώ σχόλιο και υπονοούμενα και θα του απαντήσω όπως εγώ ξέρω.
      Στα γράφω όλα αυτά επειδή οι προαναφερθέντες ηλίθιοι έχουν εκλάβει την άρνησή μου να απαντώ στη βλακεία τους (σε ξένα μπλογκς) ως αδυναμία.
      Κούνια που τους κούναγε κοπέλα μου!
      Τις κότες τις έχω για μάδημα.

      Με πολλή πολλή αγάπη και να προσέχεις τους μετασεισμούς.

      Διαγραφή
  2. Καλημερα! Χειμαρρος!
    Λοιπον, εγω κατανοω την αντιθεση του ατομου που την εξεφρασε και φυσικα ειχε καθε δικαιωμα να το κανει, το γεγονος δε οτι δεν θελησε να κανει ανω κατω το συμποσιο με σεντονια σχολιων αλλα το συζητησε ιδιαιτερως με την οικοδεσποινα μου λεει οτι εχει τροπους και κοινη λογικη. Δεν πιστευω οτι θεωρησε πως εχει καλυτερη αισθητικη απο τους υπολοιπους, αλλα πως εχει το δικαιωμα να την εκφρασει.
    Το θεμα της σατιρας εχει ανακυψει πολλες φορες τελευταια. Δεν ξερω αν η σατιρα εχει ορια αλλα θα σου ποια ειναι αυτα για μενα.
    Δεν μου αρεσει η σατιρα που προσβαλει καποια ομαδα (πχ ομοφυλοφιλους, μεταναστες κλπ) η που θιγει καποιον συγκεκριμενο ανθρωπο.
    Δεν μου αρεσουν οι χοντροειδεις φαρσες που μπορουν να οδηγησουν ακομα και σε θεματα υγειας καποιου ανθρωπου.
    Γενικα, θεωρω οτι τα ορια σε καθε τι οριζονται στο σημειο που ξεκινα η ελλειψη σεβασμου προς τον αλλο ανθρωπο.
    Οι βωμολοχιες ειναι χαρακτηριστικο της σατιρας. Οταν δεν απευθυνονται ως προσβολη σε καποιον, ειναι απολυτα αποδεκτες.
    Οσο για το ποιημα σου, εγω θεωρησα μαγικα αριστοτεχνικο τον τροπο που υπονοησες τις λεξεις, δενοντας τις συλλαβες των στιχων μεταξυ τους! Εγω δδν θα μπορουσα ποτε να κανω κατι τετοιο και το θεωρω εξαιρετικο ταλεντο!
    Αυτα..
    Συγχαρητηρια για την 1η θεση την αξιζες απολυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επέτρεψέ μου να έχω λίγο διαφορετική άποψη.
      Αδυνατώ να καταλάβω γιατί να απορρίπτουμε (όποιος το κάνει) μια υποκατηγορία ποίησης ή "ποίησης" που λέγεται σάτιρα. Γιατί να θέλουμε να υπάρχουν κανόνες σε ένα δρώμενο που ο διαχειριστής του δεν βάζει. Δεν φαντάζομαι πριν ξεκινήσει η Αριστέα τη διοργάνωση του 1ου Συμποσίου να ζήτησε να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας για το τι είναι αυτό που «ενοχλεί» και ως εκ τούτου απαγορεύεται.
      Ούτε μπορώ να φανταστώ τι θα γινόταν αν ο καθένας (που ούτως ή άλλως έχει τη δική του άποψη) ζητούσε να μπουν οι δικές του προϋποθέσεις. Να είσαι βέβαιη ότι όχι 7 Συμπόσια δεν θα είχαμε, δεν θα είχε ξεκινήσει καν το πρώτο.
      Η συμμετοχή μου, όπως όλες, πριν δημοσιευτεί έφτασε πρώτα στο μέιλ της Αριστέας. Από τη στιγμή που η διοργανώτρια δεν θεώρησε πως το ποίημα υπερέβη τα εσκαμμένα και το δημοσίευσε, θεωρώ άτοπη την όλη συζήτηση που ξεκίνησε από το μέιλ του/της άγνωστου/ης.
      Συμφωνώ απόλυτα με τις προϋποθέσεις που βάζεις και θα προσέθετα και άλλες. Το ποίημα δεν έθιγε καμία κοινωνική ομάδα, δεν αναφερόταν σε θέμα υγείας, δεν αναφερόταν σε θρησκευτικές-λατρευτικές προτιμήσεις, δεν ειρωνευόταν και δεν υποτιμούσε κανέναν συνάνθρωπο, δεν έθιγε την αξιοπρέπεια κανενός ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ.
      Το σίγουρο είναι ένα: Το μέιλ που έλαβε η Αριστέα και η από την πλευρά της δημοσιοποίηση του περιεχομένου του, δημιούργησε αλυσιδωτές εκρήξεις.
      Χριστίνα, νομίζω πως πρέπει όλοι να ξανακοιταχτούμε και να συστηθούμε μεταξύ μας…

      Διαγραφή
  3. Η ύπαρξη κακής κριτικής σε κάτι που λέμε είναι η απόδειξη του ότι αυτό που είπαμε είχε περιεχόμενο. Αλιώς δε θα υπήρχε λόγος να ενοχληθεί κάποιος.
    Επομένως αφού είχε περιεχόμενο και έκραξε ο ένας, αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι συμφωνούν.
    Το κακό είναι να μη σε κράζει κανείς.
    Αυτό θα σημαίνει ότι αυτό που λες δεν ενοχλεί κανέναν.
    Και ότι αυτό τελικά είναι κενό περιεχομένου.

    Όσο για τα υπονοούμενα βωμολοχιών, έχω να πω την αμαρτία μου ότι και στη δική μου συμμετοχή είχα ένα, αλλά (επειδή πάτωσα) πέρασε απαρατήρητο απ' τον κράζοντα...

    Έγραφα:
    -"Που θε να πάει, θα τον βρω, έναν άντρα με αρ..."
    -"Μη βιάζεσαι. Θα βρει κι εσέ το ποθητό το έαρ"

    (πάλι καλά που δεν ήταν εκεί γύρω και η πρόεδρος Ζωή, να με κατηγορήσει για σεξισμό...)


    ΥΓ.: Στο επόμενο Συμπόσιο σε περιμένω για εκδίκηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α και κάτι επί του περιεχομένου.
      Με αφορμή τον τίτλο "Ασυμφωνία χαρακτήρων" κάτι μου 'ρθε στο μυαλό.
      Διαζύγιο μυρίζει;

      Δεν ξέρω...
      Πάντως τις προάλλες έβλεπα μια ταινία με τον Κωνσταντάρα και την Κοντού.
      "Της ζήλειας τα καμώματα".
      Δεν τα πηγαίνανε καλά στο γάμο τους.
      Η Κοντου΄ονειρευόταν ότι αν δεν είχε επιλέξει τον Κωνσταντάρα, αλλά τον παλιό αντίζηλο/αντεραστή "Στέφανο", τότε θα ήταν όλα ονειρικά.
      Ο Στέφανος είχε αποκτήσει μυθικες διαστάσεις στο μυαλό της.
      Φτάσανε στο τσακ για διαζύγιο.
      Ώσπου εμφανίστηκε ο Στέφανος όπως πραγματικά ήταν.
      Κουτσός, με χίλια προβλήματα και κάμποσα διαζύγια.
      Τότε ο ένας ξαναείδε τον άλλον με άλλο μάτι και το διαζύγιο απεφεύχθη...

      Στεφανος compilation

      Διαγραφή
    2. Ξέρεις, με κάνουν πραγματικά να απορώ όλοι αυτοί που κοκκινίζουν ακούγοντας (ή υποθέτοντας πως άκουσαν) "κακές" λέξεις. Μπορώ να υποθέσω πως αν τις ακούσουν (ή υποθέτουν πως τις άκουσαν) στο δρόμο, θα σταματήσουν και θα επιπλήξουν αυτόν που τις είπε (ή τις υπονόησε).

      Όχι. Δεν θα κολλήσω ταμπελάκια ούτε υποκρισίας, ούτε σοβαροφάνειας, ούτε καθωσπρεπισμού. Δεν θα παραστήσω τον δασκαλάκο της κακιάς ώρας που βάζει τιμωρίες επειδή του πάνε κόντρα στα πιστεύω του. Μεγάλα παιδιά είμαστε και ο καθένας κουβαλάει το δικό του αξιακό φορτίο και με αυτό αντιλαμβάνεται τα πράγματα.

      Όπως υπερασπίζομαι το ποίημα επειδή δέχτηκε επίθεση - όχι τόσο στο μέιλ της Αριστέας (που δεν γνωρίζω και το ακριβές το περιεχόμενο), αλλά μετά - άλλο τόσο θα υπερασπίζομαι το δικαίωμα το καθενός να διαφωνεί με αυτά που γράφω.
      Αυτό στο οποίο εναντιώνομαι και είναι και ο λόγος που έγραψα το «σεντόνι» κάτω από το ποίημα, είναι ότι μερικοί προσπάθησαν να αποκαλέσουν (κομψά) ηλίθιους, όσους ψήφισαν τη συμμετοχή μου.
      Αυτούς προσπαθώ να υπερασπιστώ. Αυτούς και το δικαίωμά τους να ψηφίζουν πάντοτε με τα δικά τους κριτήρια, που μπορεί σε κάποιους να μην αρέσουν, αλλά …τι να κάνουμε;

      Πιστεύει στ’ αλήθεια κανένας ότι έκοβα φλέβες για την πρώτη θέση; Όποιος συμμετέχει, όχι για να περάσει καλά μαζί με όλους μας, αλλά αποκλειστικά για να εισπράξει τα "μπράβο" και τα δώρα της Αριστέας, είναι απλά χαζοβιόλης.
      Επαναλαμβάνω, ήμουν βέβαιος (και φυσικά διαψεύστηκα) ότι το ποίημα θα πάτωνε. Οι υπόλοιπες συμμετοχές, αλλά και όσες συμμετοχές προηγήθηκαν σε προηγούμενα Συμπόσια, δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με το συγκεκριμένο, το οποίο "εξέπεμψε" σε εντελώς διαφορετική συχνότητα. Και δεν αναφέρομαι στη σάτιρα (έχουν υπάρξει αρκετές φορές σατιρικές συμμετοχές) αλλά στον τρόπο γραφής.

      ΥΓ: Αυτό με το "διαζύγιο" δεν το ‘πιασα. Κάνε το λιανά γιατί δεν "κόβει"…

      Διαγραφή
  4. Συγχαρητήρια! Συγχαρητήρια! Συγχαρητήρια! Δηλαδή: Ειρωνεία, πόνος, απογοήτευση!!! (Η ατάκα από το Νύχτα Γάμου, για να μην παρεξηγούμαστε!)
    Τι γιατί; Γιατί ακόμη κι εσύ που κλαιγόσουν τόσο καιρό, κατάφερες τελικά να βγεις πρώτος στο συμπόσιο! Κι όχι απλά διακρίθηκες, δημιούργησες και παραλειπόμενα!
    Λοιπόν κοίτα να χαρείς το δωράκι της Αριστέας κι άστα τα άλλα. Το ποίημά σου ξεχώρισε ακριβώς για το έξυπνο πλέξιμο της μιας στροφής με την άλλη, με τρόπο που δεν προσβάλλει την αισθητική κανενός ώριμου ανθρώπου, ακόμη κι αν δεν είναι του γούστου του. Αυτή ήταν η ειδοποιός διαφορά του κι αυτή επιβραβεύτηκε από την πλειοψηφία.
    Κατά τα λοιπά, με κάλυψε το σχόλιο της Πεταλούδας. Θα προσθέσω μόνο ότι η σεμνοτυφία είναι που περιορίζει τη δημιουργική έκφραση κι όχι το αντίθετο.
    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλω να πιστεύω Σοφία πως το ποίημα ξεχώρισε όπως λες, είτε γιατί ορισμένοι βρήκαν πρωτότυπο τον τρόπο γραφής του, είτε επειδή μίλησε μέσα τους.
      Λυπάμαι μόνο γιατί όπως και η διοργανώτρια επιμένει να λέει, αντίστοιχες διοργανώσεις σκοπό έχουν να ενώσουν τους ανθρώπους και όχι να τους διχάσουν.
      Άθελά μου δημιουργήθηκαν δύο ομάδες. Σημασία δεν έχει ποια είναι η μεγαλύτερη, σημασία έχει ότι είναι λάθος να εφευρίσκουμε κάθε φορά αιτίες και αφορμές για να δημιουργούμε στρατόπεδα.
      Ξέρεις, όταν οι κακοί μάς βρίσκουν διαιρεμένους, κάνουν παιχνίδι.
      Την καλημέρα μου.

      Διαγραφή
  5. Αμάν μια πρωτιά πήρες κι εσύ και θέλησαν να στην βγάλουν ξυνή!
    Άσε, δεν είσαι για πρωτιές, βρε παιδάκι μου! Εκεί στον πάτο ή την μη συμμετοχή, για να μην ενοχλείς. Πας και χώνεσαι...
    Ήσουν η πρωτιά που έδωσα κι αιτιολογώ εκεί την επιλογή μου. Εξέφρασες τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου με έναν δυνατό λόγο, ν' ακουστεί πέρα για πέρα! Δημιούργησες μ' ένα πολύ έξυπνο τρόπο, τον γνωστό δικό σου, ένα ποιητικό μήνυμα για όσους θα πρέπει να το ακούσουν πραγματικά!
    Η σάτιρα είναι ένα είδος που λέει την αλήθεια με πικρό κι ενοχλητικό τρόπο πολλές φορές κι ενίοτε πολύ πολύ άμεσο. Οι κατάστασεις και τα πρόσωπα είναι χυδαία και όχι ο λόγος. Όταν αναφέρεσαι σε σκουπίδια, έτσι θα τα ονομάσεις, που δεν ονόμασες κανέναν και τίποτε. Ακόμα και τα μέρη του σώματος χρησιμοποιούνται για βάρβαρους σκοπούς πολλές φορές και όχι για απόλαυση κι ευχαρίστηση, για να δείξουν κάποιοι την δύναμη τους και την βιαιότητά τους, οπότε, όταν αναφέρεσαι σε τέτοιεςείδους καταστάσεις πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές, ταιριάζει απόλυτα η ανάλογη χρήση των μελών του σώματος.
    Πολλά είπαμε και μεγάλο πάτημα νομίζω δώσαμε σε κάτι που ο καθένας το βλέπει με το δικό του σκεπτικό και είναι ελεύθερος να πει τη γνώμη του δίχως να προσβάλει τον άλλο ή να τον μειώνει, επειδή δεν συμφωνεί.
    Χαρήκαμε πολλοί με αυτή την συμμετοχή σου, μια έκπληξη αληθινή, που δεν αξίζει να στενοχωριέται κανείς παραπάνω γι' αυτό.
    Τα πράγματα κάποιες στιγμές πρέπει να λέγονται με το όνομά τους και όποιος δεν θέλει, ας μην ακούει.
    Ήρθε η ώρα να χαρείς και ν' αφήσουμε τις μ.......... (συγνώμη από το αναγνωστικό κοινό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ξινοί θα έβγαζαν την ξινίλα τους ακόμη και αν η συμμετοχή μου δεν έπαιρνε ούτε μία ψήφο. Γνωρίζοντας πως η βλακεία είναι αήττητη και βέβαιοι πως θα με νικήσουν αν αντιπαρατεθούμε, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εφορμούν. Ύπουλα και φτιασιδωμένα.
      Όπως κι εσύ λες, αρκετά ασχοληθήκαμε με τους βλάκες. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και δεν περιορίζεται εντός των τειχών. Ταξιδεύει!
      Διάβασε και τι απάντησα στο πρώτο σχόλιο της Αριστέας. Αν αυτοί οι τύποι κάνουν το λάθος και σχολιάσουν στο δικό μου μπλογκ τότε τα πράγματα αλλάζουν.

      Διαγραφή
  6. Πέτρο ήρθα κι εγώ η λάτρης της σατιρικής ποίησης να προσθέσω τι;;;; Τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου για την απόλαυση που μου χάρισε το ποίημά σου καθώς και την ικανοποίηση της επιβράβευσής του από τους αναγνώστες. Είναι γεγονός ότι αισθάνομαι απέραντο θαυμασμό και το δέος για το ταλέντο και την απίστευτη μαεστρία σου στο πλέξιμο των στίχων, το ιδιαίτερο χάρισμά σου στη μετουσίωση των νοημάτων με λέξεις, το ανόθευτο Αριστοφανικό DNA σου, την ευρηματικότητα , τη λεπτότητα και το υψηλής ποιότητας χιούμορ σου;;;
    Θα μπορούσα να προσθέσω πολλά ακόμη, προκειμένου να υπενθυμίσω πόσο συνυφασμένη είναι η σατιρική ποίηση ,με την αθυροστομία της, με την κουλτούρα μας από την αρχαιότητα, τα δημοτικά τραγούδια, το Σουρή κλπ ....σίγουρα δεν αρέσκομαι στις "χοντράδες" και τα προσβλητικά χυδαιολογήματα που χρησιμοποιούνται κατά συρροή για να "βγάλουν" γέλιο αλλά απολαμβάνω υπέρμετρα το σπινθηροβόλο πνεύμα και το καυστικό χιούμορ του Κυρ, του ΜΠΟΣΤ και το δικό σου φυσικά......σε
    όσους πάλι δεν αρέσει το είδος , δικαίωμά τους είναι και μπορούνε κάλλιστα να διατυπώσουνε ελεύθερα τις απόψεις τους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλαυδία, ίσως ακούγεται μελό (μου είναι αδιάφορο) αλλά ισχύει και θα το γράψω για να το διαβάσουν όλοι: δεν πρόκειται ποτέ να μπω σε κανόνες, νόρμες, καλούπια. Αν ο διοργανωτής ενός δρώμενου βάλει κανόνες που αισθανθώ ότι με περιορίζουν στην έκφραση, απλά δεν θα συμμετάσχω. Δεν θα του υποδείξω τι θεωρώ ορθό να κάνει, απλά θα πάω στην άκρη, αφήνοντας όσους συμφωνούν με τα όρια που τέθηκαν να κάνουν αυτό που νομίζουν.
      Για να το κάνω πιο σαφές θα σου αναφέρω τα εξής: στο προηγούμενο (6ο Συμπόσιο), είχα ξεχάσει τον υποχρεωτικό κανόνα, να συμπεριληφθούν δηλαδή οι λέξεις "αλλάζω" ή "αλλαγή". Όπως [έγραψα τότε] εντελώς συμπτωματικά είχα συμπεριλάβει τη λέξη “αλλάζουν”, κάτι που διαπίστωσα την επόμενη ημέρα, αφού είχα στείλει τη συμμετοχή μου στο μέιλ της Αριστέας.

      Το ίδιο έγινε και αυτή τη φορά. Είχα ήδη γράψει τη συμμετοχή μου και είχα πάλι ξεχάσει τον ένα και μοναδικό "περιορισμό": τις υποχρεωτικές λέξεις "Έαρ" ή "Εαρινός". Επικοινώνησα με μέιλ με την Αριστέα (πιστεύω δεν έχει πρόβλημα που το αναφέρω, θέλω άλλωστε να είμαι απόλυτα διαυγής και καθαρός προς όλους) και αφού την ενημέρωσα πως το έχω τελειώσει, την ρώτησα αν γίνεται να βάλω μια από τις υποχρεωτικές λέξεις στον τίτλο, διαφορετικά θα έπρεπε να το τροποποιήσω και να την ενσωματώσω (σιγά το δύσκολο).
      Μου απάντησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα, πως έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν και πως κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε.

      Στο μπλογκ της σχολίασα πως δεν θεωρώ σωστή τη σκέψη με τις συμμετοχές να στείλουμε μαζί και φωτογραφίες/εικόνες, επειδή μια καλή εικόνα μπορεί να επηρεάσει θετικά στην ψηφοφορία (και μια κακή αντίστοιχα να βλάψει μια αξιόλογη συμμετοχή). Το αποδέχτηκα όμως επειδή το δέχτηκαν οι περισσότεροι και επειδή αυτό δεν με περιόριζε στην έκφραση.

      Για να μη σε κουράζω άλλο: το όποιο μυαλό διαθέτω είναι αλήτικο. Ακυβέρνητο. Δεν φιμώνεται ο λόγος μου, δεν περιορίζεται η σκέψη μου, δεν θα κάνω κανενός το χατίρι να το βουλώσω. Όποιος θεωρεί ότι τον προσέβαλα προσωπικά, αν πραγματικά έχω κάνει κάτι τέτοιο, θα του ζητήσω ταπεινά συγνώμη. Με υποχρεώνει η καρδιά μου για να το κάνω, όχι αυτός.
      Όποιος νομίζει ότι προσβάλλεται επειδή στιγματίζω τα καθάρματα που πέθαναν την πατρίδα μου και τον λαό της, τότε καλά σαράντα. Έχει ήδη πεθάνει και κάποιος πρέπει να του το πει.
      Ευχαρίστως να του μεταφέρω την είδηση.

      Διαγραφή
  7. Γεια σου Πέτρο, που δικαιωματικά έσκασες στο Συμπόσιο με τόσο "πάταγο". Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά, που ξεχωρίζει την ευφυή σάτιρα από την "χοντράδα". Είναι το ταλέντο, σε συνδυασμό με την ευγένεια ψυχής του δημιουργού. Κι αυτό δεν κρύβεται! Τι άλλο να πω; Τα είπα και στα σχόλια κι αν πω κι άλλα,... δεν θα μου ξαναμιλήσει ο Γαλάτης! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα σε ευχαριστώ.
      Ο πάταγος κατά τη γνώμη μου έπρεπε να γίνει. Μάλλον είχε φτάσει η ώρα να πούμε πράγματα που κάποιοι έκρυβαν υποκριτικά πίσω από τις λέξεις.

      Στο παρελθόν η Αριστέα είχε πληγωθεί-εκνευριστεί που μερικοί τυχάρπαστοι και αστείοι τύποι έμπαιναν με πλαστά προφίλ και αλληλοψηφιζόντουσαν. Από τότε έβαλε τον κανόνα όσοι ψηφίζουν να είναι αναγνώστες του μπλογκ της και να διαθέτουν κάποιο μπλογκ ή αναγνωρίσιμο προφίλ, όπως το δικό σου, της Σοφίας κλπ.

      Στο τωρινό Συμπόσιο ζήτησε να στείλουμε και μια φωτογραφία. Οι περισσότεροι το έκαναν. Θέλω να πω ότι το Συμπόσιο, μέσα από τη διαδρομή του και την πείρα που αποκτιέται, εμπλουτίζεται με κάποια πράγματα ή αφαιρούνται δυνατότητες. Πάντα στα πλαίσια να γίνεται καλύτερο. Ακόμη και οι περιορισμοί σε αυτά τα πλαίσια κινούνται. Αν αρχίσουν να κινούνται στα πλαίσια της φίμωσης, απλά θα την κοπανήσω και θα παρακολουθώ από απόσταση.
      Διάβολε, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε σε όλα, αλλά ούτε και αναγκασμένοι να αποδεχόμαστε ό,τι δεν μας "πάει".

      Όποιος ενθουσιάζεται με κάποια συμμετοχή την ψηφίζει. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω την "κάψα" που νιώθουν ορισμένοι να χύσουν δηλητήριο γι’ αυτές που δεν τους αρέσουν. Την συγκεκριμένη μια: τη δική μου.
      Γελάω μαζί τους. Κι αυτό επειδή έχω χιούμορ..

      Διαγραφή
  8. Για όλα όσα έγραψες (χαρά στο κουράγιο σου) και κυρίως για το σατυρικό σου δημιούργημα που δικαίως -κατά τη γνώμη μου- ξεχώρισε και πήρε την πρωτιά, σε παρακαλώ (και σε προκαλώ) να συνεχίζεις να σκέφτεσαι και να γράφεις. Εννοείται ότι όποιος/α δεν είναι οπαδός αυτού του ύφους, απλά δεν διαβάζει/αξιολογεί/κριτικάρει. Αυτή είναι και η θεμελιώδης δεοντολογία των καλοπροαίρετων αναγνωστών. Κάθε είδους παρέμβαση στο γραπτό λόγο κάποιου, μόνο λογοκρισία και κακή πρόθεση δηλώνουν.
    Τα σέβη μου μετρ και θα αποδεχόμουν με χαρά τη συζήτηση που προτείνεις. Μόνο που νομίζω πως αν ανοίξουμε κουβέντα για το αυτονόητο, είναι σαν να το αμφισβητούμε ταυτόχρονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συγκεκριμένη ανάρτηση πρόκειται να αποτελέσει για εμένα σημείο αναφοράς.
      (Που να το ήξερε αυτό το ποίημα όταν γραφόταν!)
      Ακόμη και αν κάποια στιγμή βαρεθώ με την διαδικτυακή γραφή, θα ξαναδιαβάζω τα όσα γράφονται και σχολιάζονται σε αυτή ώστε να συνεχίζω.

      Όχι Μαρία, δεν θα περάσει το δικό τους. Στην αρρώστια ψάχνουμε το φάρμακο, δεν την κοπανάμε για να πάμε εκεί που δεν θα μας αγγίζει.
      Επειδή τα αυτονόητα ορισμένοι τα θεωρούν διαπραγματεύσιμα, δεν θα τους κάνω τη χάρη να νομίζουν ότι φοβάμαι να τα κουβεντιάσω. Περιμένω με καρτερικότητα την αντίθετη ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ άποψη για να την συζητήσω. Όσοι χτυπάνε άδειους ντενεκέδες σε άλλα μπλογκς για να κάνουν θόρυβο, απλά περνούν την ώρα τους και ενοχλούν τους άλλους.

      Διαγραφή
  9. Δε το στέλνεις στον Λαζόπολο να το παίξει στην τηλεόραση η και στο θέατρο;
    Αυτά που λένε είναι πολύ χειρότερα και μόνο για να βγάλουν γέλιο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον Λαζόπουλο; Ευχαριστώ, αλλά με εμένα θα ασχολείται; Έχει το ταλέντο (με το οποίο τις περισσότερες φορές διαφωνώ) να γράψει εκατό σαν αυτό την ημέρα.

      Διαγραφή
  10. Προσωρινά σου μεταφέρω απόσπασμα από σχόλιο μου στην ανάρτηση γιατί δεν έχω μανούλα μου το κουράγιο να ξαναγράφω ...Ό,τι λείπει μπορεί και να το συμπληρώσω, αν και σκέφτομαι να ακολουθήσω την προτροπή της Μαρίας μας πιο πάνω:
    αν ανοίξουμε κουβέντα για το αυτονόητο είναι σαν να το αμφισβητούμε!

    "Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σου για τη σάτιρα και τον Αριστοφάνη. Αλλά αν αν όλα αυτά γράφονται με σκοπό να υποτιμήσουν την πένα του Πέτρου στενοχωριέμαι , όχι γιατί είναι ο Πέτρος. Στενοχωριέμαι γιατί το ποίημα του Πέτρου ήταν αυτό που ήταν. Ευφυέστατο κατά τη γνώμη μου, με θέμα που σήκωνε τούτο το λόγο και με εξαιρετικό κλείσιμο..
    Στενοχωριέμαι γιατί τότε κι εγώ που το ξεχώρισα έχω θέμα!
    Αρχικά (κι αναφέρομαι στο μέιλ) στεναχωρήθηκα.
    Όταν έλαβα τη συμμετοχή δεν τη θεώρησα σόκιν ή προσβλητική. Δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα ενοχλούσε. Τον ευχαρίστησα θερμά και μάλιστα είχα μεγάλη χαρά!
    Έτσι μετά το θέμα που προέκυψε, άρχισα να αναρωτιέμαι αν ήμουν επιπόλαιη στην ανάγνωση μου και στην κρίση μου.
    Άρχισα να σκέφτομαι αν πρέπει να έχω νέους κανόνες και όρια στο Συμπόσιο.
    Καθόμουν μόνη μου μέχρι να τελειώσει το Συμπόσιο και προβληματιζόμουν.
    Κι επειδή πραγματικά δεν αισθανόμουν καλά έβγαλα το θέμα στον αέρα.

    Ούτε ντόρο ήθελα να κάνω, ούτε να στεναχωρήσω, ούτε να προκαλέσω θύελλες και καταιγίδες.
    Πραγματικά αναρωτήθηκα για τα όρια της σάτιρας, για τον καθωσπρεπισμό, για την Ποίηση, για το ίδιο το Συμπόσιο, για το πώς το εισπράττει ο καθένας....

    Διοργάνωσα εξαρχής ένα δρώμενο για τη χαρά της δημιουργίας.
    Μπήκε το θέμα της βαθμολόγησης και της επιβράβευσης τυπικά. Κάποιος χαίρεται λίγο περισσότερο όταν κερδίζει κάπου, Όλοι όμως θα πρέπει κατά τη ταπεινή μου γνώμη να χαίρονται για τη συμμετοχή!
    Κάθε φορά επιμένω για εκείνα τα σχόλια και την αξιολόγηση. Για μένα αυτό είναι που μετράει..
    Μου έχει ζητηθεί πολλές φορές να βγάλω τους βαθμούς από τη μέση!
    Πολλοί έχουν πει ότι έχουν θέμα την ώρα που πρέπει να βαθμολογήσουν τη ψυχή του άλλου.
    Κι αναρωτιέμαι: μόνο εγώ δεν έχω τέτοιο πρόβλημα; Το κάνουμε 3 χρόνια στη Φλώρα. Έχω επίγνωση της υποκειμενικότητας μου, όπως ξέρω και οι άλλοι έτσι ψηφίζουν. Όταν δεν με βαθμολογούν αναρωτιέμαι για μένα; Όχι βέβαια!
    Καλέ, εγώ ξέρω πότε έχω γράψει καλά ή απλά συμπαθητικά.
    Αν πίστευα ότι είχα γράψει άθλια δεν θα έστελνα απλά συμμετοχή.

    Αυτά για την ώρα!
    Φιλιά, να σου ζήσουν τα ανίψια! Να περάσεις καλά σήμερα ! (ήρεμα με τα κοψίδια ναι;)
    Αναμονή ως αύριο για τα δικά σου σχολιανά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα θυμάσαι ότι στα πρώτα Συμπόσια σου είχα γράψει ότι δεν έχω καν τα προσόντα για να συμμετέχω και ακόμη πως διαφωνούσα με την βαθμολόγηση. Στο περίπου σου είχα γράψει πως δεν μπορώ -ως άσχετος- να βαθμολογώ την ψυχούλα κανενός!
      Ήθελες να συμμετάσχω λέγοντάς μου πως δεν τρέχει τίποτα, όλοι ερασιτέχνες είμαστε (αν και σε μερικές συμμετοχές που μίλησαν βαθιά μέσα μου, με τα δικά μου κριτήρια αντιλήφθηκα πως κάποιοι πραγματικά βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο) και πως η ουσία βρίσκεται στη συμμετοχή και σε τίποτα άλλο.

      Αν στ’ αλήθεια στενοχωρήθηκες επειδή σου άρεσε η συμμετοχή μου που επικρίθηκε από άλλους, τι να πω; Να πω ότι πέτυχαν το στόχο τους; Το αφήνω στην κρίση σου.
      Η γνώμη μου είναι πως αν κάτι μιλήσει στην καρδιά μου θα συνεχίζει να μιλάει ακόμη και αν όλοι οι άλλοι το βάλουν στο σημάδι. Το είχαμε συζητήσει και πρόσφατα στην ανάρτηση για τον Β. Γιακουμάκη: δεν είμαστε ο ένας φωτοτυπία του άλλου και δεν καταλαβαίνω τους λόγους γιατί να αναθεωρώ τις απόψεις μου και όχι οι άλλοι τι δικές τους. Για να αρέσω; Για να μην παρεξηγούμαι;
      Ξέρω κι εγώ κάτι καλά ανέκδοτα. Να βρεθούμε να στα πω.

      Και μια φιλική συμβουλή: Καλό κουράγιο με εμάς που έμπλεξες…

      Διαγραφή
    2. αχαχαχαχα!
      Δεν κάνω πίσω, δεν φοβούμαι τίποτα! Είμαι λεύτερη!

      Χαίρομαι που έμπλεξα μαζί σας ♥

      Διαγραφή
    3. Να δω αν θα μας αντέξεις μέχρι τέλους.

      Διαγραφή
  11. Τρέχα εσύ στους γάμους κι αύριο θα βρεις εδώ κατεβατά ολόκληρα, όπως το θέλησες άλλωστε και πολύ καλά έκανες. Αν και δεν βλέπω γιατί μπαίνουμε στο τριπάκι ενός ατόμου που είχε άλλη άποψη, για να αναλύσουμε κάτι που -από όσο φαίνεται- όλοι εμείς οι υπόλοιποι έχουμε κοινή άποψη. Για να μην επαναλαμβάνομαι, αντιγράφω (μη με μαλώσεις ωρέ!) το σχόλιο μου από της Αριστέας: Πέτρο, φαίνεται πως ο τίτλος του ποιήματος σου, υπήρξε προφητικός, καθότι, όντως "εαρινή ασυμφωνία χαρακτήρων" προκάλεσες στο "πέρασμα" σου! Λιμοί, σεισμοί και καταποντισμοί! Χαχα! Αυτό φυσικά συμβαίνει πάντα με τις δυνατές εκείνες πένες, που ξεπερνούν με τα γραπτά τους τα απλά όρια μιας συμμετοχής και γίνονται επάξια το πρόσωπο της ημέρας (και όχι μόνο). Εμένα το ποίημα σου με ενθουσίασε, όχι μόνο για τον έξυπνο τρόπο που εννοούσε κάποιες λέξεις (τόσο όσο), όσο γιατί θεματικά, ήταν μια δυνατή φωνή, απέναντι σε κάθε εσωτερικό όσο και εξωτερικό εχθρό. Κι επειδή τελικά -για άλλη μια φορά- δεν είμαστε ενωμένοι στα δύσκολα ως Έλληνες, αλλά εξακολουθούμε να βάζουμε το Εγώ πάνω από το Εμείς, η εναντίωση (και όχι παράδοση άνευ όρων) ενοχλεί πάντα κάποιους.

    Πως το 'πες στο τέλος; "Θα συνεχίσουμε να γράφουμε ποίηση μακιγιάροντας στίχους από το φόβο μήπως δεν γίνουν αποδεκτοί;" Αυτό με προβληματίζει κι εμένα γενικότερα. μήπως αρκετοί από εμάς (ίσως κι όλοι...) "μακιγιάρουμε" τις αναρτήσεις μας, για να μην "εκθέσουμε" κάποια πράγματα από όσα νιώθουμε και ζούμε, αν και αυτό το βρίσκω καταπιεστικό κι ίσως και λίγο μπούμερανγκ, για όποιον από εμάς το κάνει (και μιλώ γενικώς για τους bloggers και όχι για κάποιους συγκεκριμένους παιδιά μου.) Αν θυμηθώ κάτι ακόμα, θα ξανάρθω Ζήκο! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν διάβασα για το μέιλ που έλαβε η Αριστέα αυτό ακριβώς σκέφτηκα: Ασυμφωνία χαρακτήρων!
      Δεν πειράζει. Λες και παντρεύτηκα με κανέναν/καμιά μπλόγκερ και θα πάρουμε διαζύγιο;

      Θα με ενθουσίαζε αν οι διαφωνούντες αποδέχονταν το σκεπτικό του ποιήματος και απλά διαφωνούσαν με τον τρόπο που εκφράστηκε από τη μεριά μου. Δεν διάβασα σε κάποιο σχόλιο κάτι τέτοιο. Δικαιούμαστε λοιπόν να υποθέσουμε πως οι διαφωνούντες "έκρυψαν" πίσω από σεμνοτυφίες, αυτή τους την άρνηση;;;
      Μήπως ορισμένοι από αυτούς είναι οπαδοί της σχολής: "δεν μου φταίνε ούτε οι γερμανοί, ούτε ο Σόιμπλε, ούτε η Bild, ούτε τα μνημόνια. Φταίμε εμείς γι’ αυτά που τραβάμε και καλώς τα τραβάμε."
      Αν αυτό συμβαίνει (πράγμα που απεύχομαι) τότε πρόκειται για το χειρότερο είδος "Ελλήνων". Για καφρίλα του κερατά. Για επίδοξους ξερόλες …δαχτυλάκηδες (είναι αυτοί που σηκώνουν μονίμως το δάχτυλο σε όλους μας).

      Πριν μερικές ημέρες έγραψα ένα κείμενο για τον αρρωστημένο μαλάκα –σακάτη στο μυαλό- κωλόγερο του Βερολίνου. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποίησα ήταν αρκούντως καυστικό-αθυρόστομο. Μου έκανε την τιμή, εκτός πολλών άλλων, να με αναδημοσιεύσει και ο Μεγάλος Χάρυ Κλυν στο μπλογκ του. Θεωρώ πως πρόκειται για τον μεγαλύτερο εν ζωή σατιρικό μας καλλιτέχνη. Για να το αναδημοσιεύσει θεωρώ πως κάτι του βρήκε.
      Γι’ αυτό και δεν ενοχλούμαι όταν κάποιος, όπως συνέβη και αυτή τη φορά, διαφωνεί μαζί μου (αυτό θα έλειπε να συμφωνούσαμε όλοι και σε όλα). Μου αρκεί που διαπιστώνω πως υπάρχουν και άλλοι που συμφωνούν.
      Ούτε με απασχολεί (καθόλου όμως) που ορισμένοι κάνουν επίθεση στη σάτιρα. Καλά κάνουν! Αυτό που δεν δέχομαι όμως είναι να απαξιώνουν τους υπόλοιπους που δεν έχουν τα ίδια με τα δικά τους γούστα. Όσοι φίλοι έδωσαν την ψήφο τους στη δική μου συμμετοχή δεν είναι μειωμένης αντίληψης. Όποιος έχει καταλάβει κάτι τέτοιο ας μη ξανασυμμετάσχει και ας μη ξανασχολιάσει. Είμαστε αρκετοί εμείς οι βλάκες και μπορεί να του κάνουν κακό οι συναναστροφές μαζί μας…

      Διαγραφή
  12. Και απο εδώ στον χώρο σου δεξου και τα δικα μου συγχαρητήρια...στον ευριματικο σου τροπο στο κλεισιμο και στην αρχή του καθε στιχου.... σε όσα έγραψες θα σταθω σε ενα... και θα συμφωνησω σ αυτό ... δεν υπαρχουν βρωμικες λεξεις εμεις τους δινουμε .. την υπόσταση αυτή... νομιζω οτι λογοκρισία δεν πρέπει να υπαρχει πουθενα στην πενα ....να είσαι καλα και να κανεις αυτό που θελεις παντα..η σάτυρα μας κανει να χαμογελαμε και το εχουμε τοσο αναγκη αυτό σημερα..!!... καλως σε βρήκα.. με αφορμή το συμπόσιο. της Αριστεας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ρούλα για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια. Το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσω να εκφράζομαι ελεύθερα. Το πρόβλημα βρίσκεται στην αντίπερα όχθη και σε όσους προσπαθούν να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες.
      Θα αποδέχομαι ή θα απορρίπτω τους κανόνες που βάζει ο διαχειριστής και κανείς άλλος. Όσοι προσπαθούν να με βάλουν σε καλούπια το μόνο που καταφέρνουν είναι να με πείθουν ακόμη περισσότερο για την ορθότητα της επιλογής του να μη μπαίνω.
      Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα να έχεις.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα Πέτρο μου… αν και έγραψα την άποψή μου στην Αριστέα, απόψε που είμαι και μια ευτυχισμένη γατογιαγιά έρχομαι να σε επισκεφτώ και να διαβάσω όσα γράφεις.
    Κατ αρχάς δεν μου αρέσουν οι απολογίες και εδώ γιατί απολογείσαι και επεξηγείς τόσα πολλά ; Έχεις μια λαϊκή φλέβα και αυτό ακριβώς έγραψα και στην Αριστέα… ο Έλληνας εξ άλλου έχει τον στίχο στο DNA του.
    Ας διαβάσει όποιος δεν γνωρίζει τους Αποκριάτικους στίχους από τον δίσκο του 1994 της Δόμνας Σαμίου και μετά ας μιλήσει για βωμολοχία.
    Και δεν καταλαβαίνω γιατί είναι κακό να συγκρίνουμε έναν στίχο με αυτά τα λαϊκά τραγούδια ! Γιατί από ότι κατάλαβα μόνο ο Αριστοφάνης, ο Σουρής, ο Σεφέρης εξυψώνουν τον στίχο ; Ο λαός μας που μέσα στους αιώνες τραγουδά την χαρά και την θλίψη του, τα μεράκια και τον έρωτά του, σκιαγραφεί τις πτυχές της ζωής του μέσα από τον στίχο δεν πιάνεται ;
    Εδώ ανοίγω μια παρένθεση… γράφεις ότι δεν περιέχει καμία βωμολοχία…. Εδώ μου το χαλάς πραγματικά. Φυσικά και περιέχει ! Δεν υπάρχει λέξη ‘’κω’’ , ούτε ‘’χε’’, ούτε ‘’αρχι’’. Ούτε έχω βρώμικο μυαλό και σκέφτομαι βρώμικες λέξεις και συμφωνώ μαζί σου ότι δεν υπάρχουν βρώμικες λέξεις αλλά βρώμικα μυαλά.
    Όμως εδώ μιλάμε για έναν γνήσιο λαϊκό στίχο που στόχο έχει να γελάσει κανείς με τα λογοπαίγνια που κάνει. Οπότε η βωμολοχία είναι απόλυτα συνυφασμένη και ρέει αβίαστα διαβάζοντας το ποίημα σου. Προσωπικά ούτε με ενόχλησε, ούτε έχω τόσο μικροαστικές αντιλήψεις για να με ενοχλεί οτιδήποτε τέτοιο. Κλείνει η παρένθεση.
    Ούτε είναι κακός ο αντίλογος κατά την γνώμη μου πάντα ! Το αντίθετο, τον θεωρώ εποικοδομητικό, βοηθά στην κατανόηση των σκέψεων και των ιδεών μεταξύ μας πολύ περισσότερο από τα ‘’ουαααουυυ’’ και δεν σημαίνει ότι η άλλη άποψη κρύβει ζήλια, υπονοούμενα ή απαξίωση. Πόσο βλακώδες μου ακούγεται αυτό για ένα δρώμενο μεταξύ είκοσι, τριάντα ανθρώπων που γνωρίζονται εδώ και τρία παραπάνω χρόνια μέσα από τα μπλογκ και ξέρουμε μεταξύ μας τι γράφουμε, πως το γράφουμε και τι δίνουμε ο ένας στον άλλο !
    Ελπίζω να συνεχίσεις να σημειώνεις τις σκέψεις σου, όπως το έκανες κάθε φορά, είτε σε πεζό είτε σε στίχο γιατί δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γνώστης του αντικειμένου για να πιάσει το μολύβι και καμία περγαμηνή δεν σε κάνει συγγραφέα ή ποιητή. Μόνο ψυχή χρειάζεται και νομίζω πως από αυτήν διαθέτεις μπόλικη…
    Καλό βράδυ και καλή Κυριακή !

    Υγ. Πολύ σεντόνι σήμερα βρε παιδί μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνηθίζω στο χώρο μου να λέω πολλά. Θα μπορούσα να έσπαγα τις απόψεις μου σε κομμάτια και να τις ενσωμάτωνα σε σχόλια αλλά έτσι δεν θα τις διάβαζαν οι περισσότεροι. Γι’ αυτό έγραψα τον κορμό όσων πιστεύω στο άρθρο και όποιος θέλει να δει και τις λεπτομέρειες διαβάζει και τα σχόλια.

      Ακριβώς την ελευθεριότητα των στίχων της Δόμνας Σαμίου που αναφέρεις (καθώς και τον Γιώργο Σουρή, όχι τον Αριστοφάνη) είχα στο νου μου όταν το έγραφα. Δεν θα τολμούσα ούτε μια στο δισεκατομμύριο να συγκριθώ μαζί τους, αλλά θα είχε αξία να μάθουμε από αυτούς που έκαναν κακή κριτική στη συμμετοχή μου την άποψη που έχουν γι’ αυτούς τους ογκόλιθους της σάτιρας. Αν ενοχλούνται τα μάτια, τα αυτιά, η αισθητική τους, θα τους παρακαλούσα να το αναφέρουν. Έτσι, απλά για να καταλάβω αν το πρόβλημα εντοπίζεται σε εμένα ή πάει χρόνια πίσω.

      Επαναλαμβάνω ότι οι "επίμαχες" λέξεις υπονοούνται και δεν αναφέρονται. Ο αναγνώστης είναι που τις τοποθετεί στη θέση τους. Θα μπορούσα να καταλάβω τους λόγους που κάποιος από το ξεκίνημα της ανάγνωσης σταμάτησε να διαβάζει, αφού ίσως αντιλαμβανόταν τη συνέχεια και να πήγαινε στην επόμενη συμμετοχή. Δεν καταλαβαίνω γιατί να ολοκληρώσει την ανάγνωση. Για να έχει περισσότερες "λαβές" για την αρνητική του κριτική;

      Τέλος θα ήθελα να διευκρινήσεις (αν και εσύ βέβαια το θέλεις) τι εννοείς με το σχόλιο στην Αριστέα: "Αναρωτιέμαι με τι σκεπτικό κάποιος που έχει γράψει έναν στίχο με απόλυτη προσήλωση και σοβαρότητα να ψηφίζει το άκρως αντίθετο από αυτό που αφήνει να φανεί για την προσωπικότητά του. Εδώ νοιώθω ότι τελικά η ψήφιση αφήνει να φανούν τα πραγματικά ‘’θέλω’’ και η καθημερινότητά του πίσω από την όποια σοβαροφάνεια του στίχου του."

      Ξέρεις, Λεβίνα, επειδή δεν έχουμε τον συνομιλητή μπροστά μας, ίσως παρερμηνευτούν κάποια πράγματα, κάτι που φυσικά δεν θα το ήθελα με τίποτα. Αν θέλεις λοιπόν μου εξηγείς σε ποιους αναφέρθηκες.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα Πέτρο μου…
      Τώρα δεν νομίζω να σοβαρολογείς πως θα καθίσω να βρω τι έγραψε ο καθένας (όχι μόνο στο Συμπόσιο αυτό) και με τι αναντιστοιχία ψήφισε! Μεγάλα παιδιά είμαστε (και με παιδιά :) ) και αυτά είναι απλά στατιστικά αν το θέλεις στοιχεία, που είναι αναγνωρίσιμα.
      Άσε που πολύ φοβάμαι πως από μια καλοπροαίρετη πάντα κριτική μέχρι το ιντερνετικό ξεκατίνιασμα είναι μια καύτρα (όχι ολόκληρο τσιγάρο) δρόμος!
      Κι εδώ κωλύομαι… δεν το ‘χω….
      Τις ιδέες μου είπα και για χειραγώγηση με κατηγόρησαν… οπότε ούτε καν διανοούμαι να ξαναμιλήσω, ειδικά γιατί όπως πολύ καλά το λες δεν έχουμε τον συνομιλητή μας μπροστά μας ώστε άμεσα να μας διευκρινίζει τα στοιχεία του λόγου του που δεν καταλαβαίνουμε.
      Κι έχω κι άλλη απορία… είμαστε ώριμοι να συζητήσουμε ανοιχτά για οτιδήποτε ; Χωρίς μέηλ, χωρίς ανωνυμίες, χωρίς φόβο, χωρίς επιθέσεις .
      Ίσως να γινόμασταν και μεταξύ μας εμείς οι μπλογκερ λίγο πιο διαλλακτικοί; Να μην έχουμε το ζωνάρι μας λυμένο για καυγά συνέχεια και να στήνουμε στον τοίχο οτιδήποτε δεν κατανοήσαμε ή το πήραμε στραβά;
      Τέλος πάντων… τελείωσε κι αυτό και η ζωή συνεχίζεται και μάλιστα με δραματικές στροφές… εκεί έξω υπάρχουν πολλοί που μας σκάβουν τον λάκκο… εδώ ας έχουμε λίγο πιο ανοιχτόκαρδη διάθεση… καλό κάνει…
      Καλή εβδομάδα εύχομαι σε σένα Πέτρο μου και στους αναγνώστες σου :)

      Διαγραφή
    3. Κοίτα, την υποκρισία που υποβόσκει στα μπλογκς την έχουμε αντιληφθεί όλοι μας. Λογικό το φαινόμενο, έτσι είναι και η κοινωνία. Αυτό που έχω καταλάβει –και δεν ξέρω αν συμφωνείς– είναι πως υπάρχουν 2-3 που έχουν βάλει στόχο ζωής να ανακατεύουν τις παρέες που θα βρεθούν.

      Είναι η μοναξιά του ξεβράκωτου. Σε μια παραλία γυμνιστών δεν ξεχωρίζει, αλλά όταν βρίσκεται ανάμεσα σε ντυμένους, επειδή δεν αντέχει τη γύμνια του (βλ. βλακεία) αντί να φύγει και να εξαφανιστεί θέλει να ξεβρακωθούν και οι υπόλοιποι. Να γίνουμε όλοι βλάκες και να ξεκατινιαζόμαστε.

      Τώρα σε αυτό που λες: μπορεί κάποιοι να διαβάζουν ποίηση και λογοτεχνία, να έχουν «καταναλώσει» εκατοντάδες βιβλίων, ίσως να γράφουν και δικά τους. Ερώτηση: Αυτό τους απαγορεύει από το να διασκεδάσουν, να γελάσουν, να προβληματιστούν με κάτι που δεν θα έγραφαν οι ίδιοι ποτέ; Ξέρεις πόσες φορές έχω διαβάσει θετικά σχόλια από διαδικτυακούς φίλους που μου γράφουν ότι ξεθύμαναν με τις αναρτήσεις μου, τους έφυγε ένα μεγάλο ‘ΑΧ’ από μέσα τους, αλλά επειδή δεν εκφράζονται οι ίδιοι έτσι δεν θα μπορούσαν να το γράψουν με αυτά τα λόγια;
      Αν ζούσε ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Κάρολος Κουν και άκουγε ένα ανέκδοτο από τον Σεφερλή, θα έπρεπε να δαγκώνεται για να μη γελάσει;

      Ξέρω ότι είναι σχετικά εύκολο να γίνουν παρεξηγήσεις στο γραπτό λόγο. Όλοι μπροστά μας μια οθόνη έχουμε. Γι’ αυτό και γράφω «σεντόνια». Για να κάνω όσο περισσότερο γίνεται κατανοητές τις απόψεις μου. Και μη μου πεις ότι δεν έχεις συναντήσει μερικούς που ξύνουν τα νύχια τους για καυγά. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να τους τα πω όπως τους πρέπει. Φτάνει να σχολιάσουν εδώ και όχι να πετάνε σπόντες αλλού. Αυτά είναι για κότες.

      Έγινε ολόκληρο νταβαντούρι με τη δική μου συμμετοχή. Δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν να είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Υπονοούμενα ηλιθίων ότι ψηφίστηκε η συμμετοχή μου επειδή κάποιοι «με κατάλαβαν» και περίπου «με λυπήθηκαν», είναι για φτύσιμο όπως και οι αποστολείς τους. Για να καταλάβεις, κάποιοι που με ψήφισαν «με λυπήθηκαν», κάποιοι άλλοι είναι απλά χαζοβιόληδες και δεν έχουν γούστο. Βέβαια όταν αυτοί που δεν έχουν γούστο ψήφιζαν άλλες συμμετοχές που τελικά βραβεύτηκαν, κανένας δεν έθεσε θέμα. Ούτε κανένας είπε «εδώ είναι συνέδριο ποιητών, παρακαλώ οι άσχετοι να περάσουν έξω».

      Αν ξαναδιαβάσεις την τελευταία στροφή αυτού του ποιήματος, αλλά και [του προηγούμενου] με το ποίο συμμετείχα στο 6ο Συμπόσιο θα διαπιστώσεις ένα κοινό στοιχείο: την ενότητα.
      Αυτός είναι ο κρυφός μου καημός. Όχι η αποξένωση, η διαίρεση, οι παράλληλοι μονόδρομοι.

      Για όσο καιρό θα ζει αυτό το μπλογκ, σε αυτό θα προσβλέπω και αυτό θα εύχομαι: στην ενότητα!
      Οι ηλίθιοι, όσο και να με πολεμούν, θα τρώνε πάντα τη σκόνη μου.

      Χάρηκα που τα είπαμε. Ελπίζω να το ξεδιαλύναμε.
      Να είσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή
    4. Καλό μεσημέρι. Κι εδώ θάθελα να σχολιάσω με λίγες λέξεις τον όμορφο διάλογό σας.
      Ναι δεν έχουμε το συνομιλητή μας απέναντί μας, όμως έχουμε μια εικόνα που ανεβαίνει από τις λέξεις που γράφει ο καθένας μας.
      Θέλω να απαντήσω σε μια απορία. Δεν είμαι τόσο ώριμος να απαντήσω χωρίς μέιλ και χωρίς ανωνυμία. Είμαι τόσο ανώριμος που απαντώ πάντα επώνυμα. Δεν θέλω να φοράω καμμιά μασκα, αν και ξέρω ότι όποιος φοράει μάσκα λέει ότι θέλει. Και χωρίς μάσκα λοιπόν λέω ότι θέλω, επώνυμα και ατόχαστα. Τόσο ανώριμος είμαι. Συγχωρέστε με γιαυτό, αλλά δεν έδωσα καμμιά κατηγορία, απλά έκανα μία διαπίστωση. Μάλλον ούτε αυτό μπορώ να κάνω σωστά.
      Καλή συνέχεια σε όλους
      Δημήτρης Λ. Ασλάνογλου (όπως με βάφτισε ο Πατέρας μου κι ο νονός μου)

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ Δημήτρη, δεν θα κάνω το χατίρι του κάθε ψυχάκια να δώσω τα στοιχεία μου. Το όνομα είναι αληθινό, από Κ ξεκινάει το επίθετό μου, είναι γνωστό σε όλους που ακριβώς δουλεύω, μέσω της IP μου μπορούν οι Αρχές να με εντοπίσουν και να με συλλάβουν.
      Γιατί δεν γράφω ποίηση.
      Γράφω τις αλήθειες που πονάνε, όπως εγώ τις αντιλαμβάνομαι. Δεν λιβάνισα κανέναν κερατά, ούτε είμαι καμία πληρωμένη πένα. Ούτε διαφημίσεις πουλάω. Γράφω τις σκέψεις μου, σχεδόν όπως τις συζητώ με φίλους που πάμε βόλτα.

      Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι κατέχω την αλήθεια, σε αντίθεση με πληρωμένες πένες που αμείβονται για να γράφουν κακοηθέστατα ψέματα και να μην υποχρεώνονται από καμία δημοσιογραφική δεοντολογία να ζητούν συγνώμες. Όποτε καταλάβω ότι έσφαλα ζητώ συγνώμη χωρίς δεύτερη σκέψη.

      Στο μπλογκ μου κάνω το κέφι μου. Μοιράζομαι τις σκέψεις μου με οποιονδήποτε θέλει να τις μοιραστεί. Και δεν με ενδιαφέρουν ούτε τα μπράβο, ούτε η επισκεψιμότητα. Με ενδιαφέρει μόνο το ταξίδι. Αν στο δρόμο συναντήσω και γλάρους που θελήσουν να τους πάρω μαζί, καλοδεχούμενοι. Αν όχι, θα συνεχίσω μόνος. Θα συνεχίσω να γράφω αυτά που με καίνε και ας μην αρέσουν ούτε σε έναν. Μου είναι παντελώς αδιάφορο.
      Δεν παριστάνω τον υπεράνω. Χαίρομαι αν αυτά που καταθέτω ενδιαφέρουν και άλλους. Αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός που ξεκίνησα το ταξίδι.

      Δεν φοράω καμία μάσκα. Γιατί δεν έχω να φοβηθώ κανέναν. Ακόμη και αν τα καθάρματα που βρίζω με σύρουν στα δικαστήρια, θα χαρώ να με βάλουν φυλακή για τις ιδέες μου. Ιδέες που δεν κατέστρεψαν κανέναν έλληνα, σε αντίθεση με όσους με κυνηγήσουν.
      Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  14. Εγώ δεν είμαι του σεντονιού και δεν θα σε κουράσω !!! Θα σου πω μόνο ότι κατέχεις πολύ καλά την πολιτική και την κατάντια μας και αυτό έκανες !!! Με έξυπνο τρόπο έγραψες στίχους με νόημα , αληθινά λόγια όπως θα συζητούσαμε σε έναν καφέ !!!
    Δεν μου αρέσουν οι απολογίες γιατί η σκέψη σου που σε μένα προσωπικά μου ανοίγεις τα στραβά μου είναι αξιοζήλευτη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Άλμπερτ Χάμπαρντ είχε πει "Δεν χρειάζεται να δίνεις εξηγήσεις. Οι εχθροί σου έτσι κι αλλιώς δεν θα τις πιστέψουν και οι φίλοι σου δεν τις χρειάζονται"... .
      Ισχύει, αλλά προτίμησα να κάνω το ανάποδο. Νομίζω ότι έτσι δεν άφησα τίποτα αναπάντητο. Αλλά και πάλι, αν κάποιος/α έχει απορίες, εδώ είμαι για να εξηγώ. Εδώ, σε άλλα μπλογκς δεν θα το κάνω γιατί θα γίνει μπάχαλο από όσους δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν.
      Καλή εβδομάδα να έχεις.

      Διαγραφή
  15. Εντάξει τι να πω εγώ τώρα για αυτό το κείμενο που το λάτρεψα από την αρχή;;
    Ρισπέκτ μαι φρεντ ρισπεκτ!!
    Και ναι ενοχλήθηκα πολύ με τις βρισιές γιατί ως γνωστών εγώ δεν βρίζω και με ενόχλησαν πολύ!
    Χαχαχαχαχα!
    Καλά ντε μην βαράς λέμε και καμία μ@@@@@α να περνάει η ώρα!
    Δεν θα μπορούσα να καταλάβω για ποιον λόγο θα μπορούσε να ενοχληθεί κάποιος με αυτό το κείμενο, και η γιαγιά μου μου έχει πει να μην ασχολούμαι με πράγματα που δεν χωράνε μέσα στο κεφάλι μου γιατί κάνει κακό στα κουτάκια μου.
    Μην με ρωτήσεις τι εννοούσε ποτέ δεν κατάλαβα αλλά την πιστεύω κάτι θα ήξερε!
    Μοναδικό το κείμενό σου το ξεχώρισα και το λάτρεψα αμέσως και θα έπρεπε όπως είπα και στην Αριστούλα να το δώσουμε σε πολύ κόσμο να το διαβάσει μπας και ξεστραβωθεί!
    Τις καλησπέρες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι, και λυπάμαι που θα το πω, μια εξ αυτών που δεν έχει καθόλου γούστο. Μα πως είναι δυνατόν να επιβραβεύεις αυτή την αθλιότητα! Για να μου φουσκώνεις τα μυαλά; Δεν σου αρκούσε δηλαδή το πόσο ψωνάρα ήμουν;
      Ήδη έχω καλέσει να έρθουν οι κάμερες μεθαύριο που θα παραλάβω το δώρο και μάλιστα έκλεισα αποκλειστική συνέντευξη στο CNN, στο Al Jazeera, ενώ θα βγάλω και λόγο στην πλατεία του χωριού πάνω σε ντενεκέ.
      Τελικά έχω πάρει πολύ κόσμο στο λαιμό μου.

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα και θερμά Συγχαρητήρια για την πρωτιά σου Πέτρο κι από δω!
    Πράγματι είναι εξαίσιος κι ευρηματικός ο τρόπος κι η αντίληψη που κατέθεσες με αριστοτεχνική μαεστρία τα... δρώμενα "δράματα" της πατρίδας
    σ' ένα ποίημα με ιδιαίτερη, δύσκολη και πρωτότυπη ρίμα!
    Όπως έγραψα και στο σχόλιο μου στη νικήτρια ανάρτηση της Αριστέας, θεωρώ πως συνδύασες λόγο με άψογη αισθητική, με έμπνευση, χιούμορ και μιας ευφυούς σάτιρας! Όσο κι αν έψαξα, (μετά την παρέμβαση του/της δυσαρεστημένου/-νης), Δεν είδα να προσβάλεις, ή να βωμολοχείς και Δεν είδα να θίγεις συμμετέχοντες ή αναγνώστες, το αντίθετο μάλιστα, θαύμασα το ταλέντο διαχείρησης λόγου κι επινοητικότητας που διαθέτεις κι ελπίζω να συνεχίσεις ακάθεκτος! Πάντως πολύ σωστά τα έγραψες!!!
    Όποιοι, δεν αντέχουν την όμορφη παρέα μας, που εδώ και δυο τρια χρόνια, τουλάχιστον, (μιλάω για μένα) στο χώρο του bloggging, βιώνουμε όμορφες στιγμές με μια ζεστή, ιδιαίτερη "συντροφικότητα" με τα υπέροχα παιχνίδια μας, τις ποικίλες δράσεις μας, τα εκπληκτικά μας ποιήματα, με τις φανταστικές ιστορίες μας ή τα διηγηματικά και συγγραφικά μας έργα, πολύ απλά θα πω, να φύγουνε, να πάνε αλλού, που λέει και μια παλιά διαφήμιση... εμείς περνάμε Υπέροχα, διότι, η ελεύθερη γνώμη κι άποψη με τη γόνιμη Δημιουργικότητα μας, προικοδοτούν το φιλικό μας συναίσθημα που έχουμε αναπτύξει!
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, πως λέξεις όπως μνημόνια, φτώχεια, Έλληνες του Τίποτα, κλπ. είναι πιο αισχρές σε ένοιες και πράξεις. Όσο για την πρόσκληση σχετικά με το blogging, την ελευθερία της έκφρασης και τα όρια που ο καθένας οφείλει ή "οφείλει" να βάζει, Συμφωνώ με την Κανελάκη, πως αν ανοίξουμε κουβέντα για το αυτονόητο, είναι σαν να το αμφισβητούμε συνάμα. Να είσαι καλά Πέτρο κι εύχομαι να έχεις πάντα δυνατές εμπνεύσεις να διατηρήσεις την αυθεντικότητα που σε διακρίνει και το υγιές χιούμορ σου! Καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω ρωτήσει την Αριστέα, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος πως αν η συμμετοχή μου περιείχε αυτές τις λέξεις και δεν είχαν κοπεί, και πάλι θα το αναρτούσε, χωρίς να μου ζητήσει το παραμικρό ρετουσάρισμα.
      Θα συμφωνήσω Κατερίνα πως όποιος προσβάλλεται από το ελληνικό λεξιλόγιο μπορεί να αποχωρήσει και να διοργανώσει μια βραδιά ποιητών στο δικό του μπλογκ. Εκεί μπορούν να μαζεύονται όλοι οι «ανώτερης παιδείας» και να λένε τα δικά τους.

      Όρια που δεν βάζει ο διοργανωτής δεν θα επιβάλλει κανένας μας.

      Η Αριστέα μας ενημέρωσε ότι ο/η αποστολέας του μέιλ δεν θέλησε να μπουν όρια, απλά εξέφρασε τη διαφωνία του. Κάποιοι άλλοι το συνέχισαν και αράδιασαν τις ασυναρτησίες τους νομίζοντας πως θα τους απαντήσω. Δεν θα τους κάνω το χατίρι να λερώσω με καυγάδες το μπλογκ της Αριστέας. Αν δεν είναι κότες (που είναι) ας περάσουν από εδώ.
      Δεν θέλω να ανοίξουμε κουβέντα για το αυτονόητο. Δεν έχει νόημα γιατί, ούτως ή άλλως, άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα, δεν θα καταλάβουν.

      Τα όρια στον εαυτό μου και στο μπλόκινγκ που κάνω τα βάζω μόνος μου. Αυτολογοκρίνομαι. Ίσως είναι κάποιες φορές που ξεφεύγω, που βρίζω. Οι βρισιές αφορούν πάντοτε καθάρματα, απατεώνες, λαμόγια και μαλάκες. Δεν έθιξα ποτέ κανέναν που δεν έχει κάνει κακό στην πατρίδα μου και τα παιδιά της.

      Θα χαιρόμουν να διάβαζα έστω ένα άρθρο από τους …θιγμένους για να δω πως αντιμετωπίζουν τον Μητσοτάκη, τον Καραμανλή, το άδωνι, τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Μιχαλοφασίστα. Να δω, τους ενοχλεί η παρουσία τους ή μόνο τους λιβανίζουν και θίγονται από όσα γράφω εγώ;

      Θα συνεχίσω (αυτό έλειπε να κώλωνα) να κάνω αυτό που κάνω. Έτσι με γνωρίσατε, έτσι μερικοί με συμπαθήσατε, μερικοί με σιχαθήκατε Να σου πω κάτι; Δεν θέλω να αλλάξω στρατόπεδο και να πάω με τους άλλους. Καλά περνάω εδώ.

      Διαγραφή
  17. Συγχαρητήρια για τη νίκη σου Πέτρο.
    Προσωπικά το ποίημά σου μου άρεσε και όχι μόνο για τις αλήθειες του!
    Και δεν ενοχλήθηκα, φυσικά...αν διάβασες τον Μπουμπούκο θα είδες πως κι εγώ την είχα την κακή μου τη λέξη μέσα...
    Για τα όρια γενικά δε θα μιλήσω μια και ξέρω μόνο ποια είναι τα δικά μου!
    Μπορεί κάποιες φορές να ξεφεύγω λέγοντας και μια λέξη ή και δύο παραπάνω...όχι, γιατί είναι ελαστικά, ίσως επειδή απλά δεν είναι πολύ αυστηρά. Υπάρχουν όμως και όχι για να μακιγιάρω τις λέξεις μου..πες πως είμαι πιο ρομαντική από όσο πρέπει!
    Από την άλλη πιστεύω πως πότε πότε χρειάζεται κι ένα "μπινελίκι", αν θυμάσαι την ανάρτηση με τον Σόιμπλε, την αναδημοσίευσα παντού και είχε μπόλικα...χαχα!
    Τι παράδειγμα να σου δώσω για να καταλάβεις τι εννοώ.
    Βρήκα ένα μάλλον τραβηγμένο, αλλά στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι...τον Μέγα Ανατολικό του Εμπειρίκου κάποιοι το θεωρούν αριστούργημα...προσωπικά με αηδιάζει και όχι γιατί είμαι σεμνότυφη, ή σοκάρομαι εύκολα (που μπορεί και να σοκάρομαι, αλλά σεμνότυφη δε με θεωρώ)...
    Το δικό σου φυσικά δε με σόκαρε, μην τρομάξεις από το ακραίο παράδειγμα....
    Κι επειδή ακόμα είμαι σε μουντ διακοπών, ενώ πρέπει να αλλάξω σε μουντ εργασίας το πρωί, είμαι πλήρως αποσυντονισμένη, μπορεί να είμαι κι εκτός θέματος...χαχα!!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία τον «μπουμπούκο» δεν τον ψήφισα για έναν και μοναδικό λόγο: σιχαίνομαι το άτομο. Ήθελα να σου το πω από την πρώτη στιγμή. Δεν φταις φυσικά εσύ, οτιδήποτε διαβάζω και περιέχει αυτό το σίχαμα, μού προκαλεί συστροφή του εντέρου. Αν ήσουν από μια μεριά και παρακολουθούσες τις αντιδράσεις μου κάθε φορά που δείχνει η τηλεόραση τον τηλεμαλάκα, θα καλούσες γιατρό.
      Στην αρχή γέλαγα, μετά εκνευριζόμουν, τώρα δεν αντέχω ούτε ένα δευτερόλεπτο. Αυτός ήταν και ο λόγος. Ήθελα να στο πω για να το ξεδιαλύνουμε.

      Υπάρχουν φορές που διορθώνω κάποιες λέξεις, χωρίς όμως να μεταβάλλεται η ουσία. Επειδή τα τελευταία 2 χρόνια με διαβάζουν πολλές γυναίκες και καταλαβαίνω πως είναι κάπως αντιαισθητικές ορισμένες περιγραφές. Όπως σχολίασα πιο πάνω … αυτολογοκρίνομαι. Μακριά από εμένα οι κενού περιεχομένου καθωσπρεπισμοί. Τον μαλάκα θα τον λέω μαλάκα μέχρι να εφευρεθεί άλλη λέξη πιο κατάλληλη.

      ΥΓ: Στείλε μου το λινκ της αναδημοσίευσης με τον Σόιμπλε να διαβάσω τα σχόλια.

      Διαγραφή
    2. Ο μπουμπούκος είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία!!!
      Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!!!

      Διαγραφή