Σελίδες

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Πεθαίνοντας τους άλλους



Μάλλον το λάθος είναι δικό σου. Εσένα που ζητάς χρόνια τώρα από τον πνευματικό κόσμο του τόπου να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.  Ξέρω, ίσως δεν το εννοείς, ίσως αναπαράγεις αυτά που ακούς από άλλους, ίσως προσπαθείς να πιαστείς από κάπου, οπουδήποτε, χωρίς να ξέρεις τι είναι, ούτε αν αξίζει.

Ο πνευματικός κόσμος! Ωραία ακούγεται. Αλλά πέρα από αυτό, τι;

Τον ξέρεις; Έχεις υπόψη σου σε ποιους απευθύνεσαι; Γνωρίζεις ποιών ζητάς τη στήριξη, τη βοήθεια, τη συμβουλή;
Να το ξεκαθαρίσω: ότι διαβάσεις από δω και κάτω αφορά αυτούς που ο πολύς κόσμος αποκαλεί πνευματικούς ανθρώπους και όχι το σύνολο.
Ενδεχομένως από τους περισσότερους του λεγόμενου «πνευματικού κόσμου» να μην ακούσεις ποτέ τίποτα. Δεν έχουν σκοπό να παρέμβουν, άλλοι γιατί σιωπούν επειδή έχουν αηδιάσει με την καταστροφή της χώρας, άλλοι επειδή συμφωνούν με αυτή.

Πάμε τώρα στους ‘επώνυμους’ της - σε πολλά εισαγωγικά - διανόησης, αυτούς δηλαδή που δείχνει συνέχεια το κουτί και αυτούς που αγωνίζονται για να τους δείξει. Είμαι σίγουρος ότι εκτός από τις φάτσες τους (και όχι όλες), δεν έχεις ιδέα για το (όποιο) έργο τους. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με τα πρόσωπα, έχω με αυτό που εκπροσωπούν.

Με απωθούσε πάντοτε ο όρος ‘επώνυμοι’. Αναγνωρίσιμοι, είναι το πιο σωστό. Άνθρωποι αμφιβόλου ποιότητας, αμφισβητήσιμης αξίας, άδειοι τενεκέδες που κάνουν θόρυβο. Τους κατέταξαν στον πνευματικό κόσμο κι εσύ είσαι υποχρεωμένος να στέκεσαι εκστασιασμένος μπροστά στην ευφυΐα τους. Ασχέτως τι ακούς!
Μα θα μου πεις: “ποιος είσαι εσύ που τους κρίνεις;”. Είμαι ένας απλός πολίτης με ένα ονοματεπώνυμο, όπως ένα φαντάζομαι έχουν και αυτοί. Τα ‘καιροσκόπος’, ‘θολοκουλτουριάρης’, ‘ψευτοδιανοούμενος’ δεν είναι ονοματεπώνυμο και ας τους συνοδεύουν πάντα!

Όπως λοιπόν αυτοί έχουν το δικαίωμα να κρίνουν τους πάντες, θεωρώ ότι το έχουμε και οι υπόλοιποι. Όπως αυτοί έχουν το δικαίωμα να αλληλοϋπερασπίζονται, θεωρώ ότι το έχουμε μεταξύ μας και οι ‘απλοί’ πολίτες, το πόπολο, η μάζα.

Το έργο τους, ως μη πνευματικός άνθρωπος, δεν θα το κρίνω. Το κρίνουν άλλοι, αυτοί δηλαδή που ανήκουν στην ίδια με αυτούς συνομοταξία. Για να μπεις στη κλειστή αυτή κάστα πρέπει να σε ‘αναγνωρίσουν’ οι προηγούμενοι.
Αν όχι, απλά γράφεις για να περνάς την ώρα.

Όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα, έχουμε τους πνευματικούς ανθρώπους που μας αξίζουν.  Υποθέτω πάντως πως αν ζούσε ένας Γκάτσος, ένας Ρίτσος, ένας Ελύτης, ένας Σεφέρης, ένας Σικελιανός, το πολύ πολύ να τους είχαν για να βγάζουν το σκύλο βόλτα, ή να τους μαζεύουν τα χόρτα απ’ τον κήπο.

Η κυρία Διβάνη δεν αρκέστηκε στην πρόσκαιρη και αθέλητη (;) δημοσιότητα που απέκτησε, μ’ εκείνη την χυδαιότητα που έγραψε για τον 19χρονο νεκρό του τρόλεϊ. Θέλησε να συνεχίσει στο ίδιο και χειρότερο αφ’ υψηλού στυλάκι, αυτό που την κατέταξε στο κλαμπ των έξυπνων αυτής της χώρας. Είπαμε, καλύτερα να σε κρεμάνε στα μανταλάκια παρά να σε αγνοούν.

Με άρθρο-εμετός που κάνει το γύρο του διαδικτύου θέλησε να απαντήσει στους επικριτές της, αναλαμβάνοντας να υπερασπιστεί την τιμή της και την τιμή της διανοούμενης παρέας της. Διότι ποιοι είμαστε εμείς που θα αμφισβητήσουμε την ορθή κρίση της κυρίας και των υπερασπιστών φίλων της;

“Πού την είδαν την ασέβεια στον νεκρό; Ούτε που ξέραμε τότε ότι ήταν νεκρός.”
Μας είπε ο πνευματικός αυτός άνθρωπος, χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό για να καταλάβουμε ότι στον αγώνα της δεν είναι μόνη. Το ότι η είδηση έκανε το γύρο του διαδικτύου γνωστοποιώντας από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχει νεκρός, μάλλον η κυρία δεν το πρόσεξε. Άλλωστε οι τζαμπατζήδες που πηδάνε καθημερινά από τα τρόλεϊ γίνονται αστραπιαία είδηση. Κάθε μέρα τα διαβάζει η κυρία και κάθε μέρα σχολιάζει κατά τον ίδιο τρόπο. Γιατί αυτή τη φορά να μας ξενίζει;

Παίρνει το μέρος των ελεγκτών και αναλαμβάνει την υπεράσπισή τους. Κακών καλών, δεν έχει σημασία, άνθρωποι είναι και αυτοί, όλοι τη δουλειά τους κάνουν, πρέπει να τους σέβεστε, ας μη σας σέβονται αυτοί. Αυτοί μπορούν να σας βρίζουν, να σας σπρώχνουν, να σας εξευτελίζουν, εσείς να μην αντιδράτε. Χούντα έχουμε.

«Πώς τα κατάφεραν να μας κάνουν να στρεφόμαστε παράλογα ο ένας εναντίον του άλλου αντί να ξαναφτιάξουμε τη χώρα μας μαζί;» απορεί η κυρία διανοούμενη. Επειδή υποψιάζομαι πως δεν γνωρίζει την απάντηση, ούτε καν μπορεί να τη φανταστεί, μάλλον ρωτάει εμάς για να τη μάθει. Ποιος αντέχει να της απαντήσει γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως τα λέει στο βρόντο;
Από αυτό και μόνο, φίλε μου καλέ, μπορείς να καταλάβεις πόση άβυσσος σε χωρίζει από τη …διανόηση!

«Γιατί μιλάτε, ουρλιάζει η έξαλλη μειονότητα -γιατί μειονότητα είναι, απλώς φωνάζει πολύ και παρασύρει τους ανθρώπους τους μαυρισμένους απ´ τα προβλήματα- που λίγο πριν ούρλιαζε «γιατί δε μιλάτε;». Αυτοί φυσικά δεν θέλουν να μιλάς, θέλουν να χαϊδεύεις τα αυτιά τους».
Τώρα το κατάλαβες φίλε μου; Θα σε συμβούλευα λοιπόν την επόμενη φορά που θα ζητήσεις το χρησμό των διανοούμενων να έχεις μαζί σου πολλά κουτιά αντιόξινα. Να είσαι σίγουρος ότι πάλι οι ίδιοι θα σου απαντήσουν. Αυτοί που δικαιούνται να έχουν άποψη για όλα επειδή έχουν διαβάσει, διδάσκουν (δυστυχώς) και γράφουν βιβλία. Εσύ δικαιούσαι να τους ακούς, να μη τους κρίνεις και η άποψη που σχηματίζεις για τα πράγματα να είναι η κονσέρβα που σου σερβίρουν.

Η κυρία δεν μετάνιωσε. Η «ψιλομαλακία» που έγραψε (και οι απαντήσεις που πήρε) της έδωσαν το έναυσμα να γράψει πιο χοντρές. "Ας εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία, μπορεί και να μας ‘αγοράσει’ κανένας από περιέργεια".
Αυτοί που επιτέθηκαν στη κυρία διανοούμενη είναι ασύδοτοι … φωνασκούντα λαμόγια … ανεκδιήγητα μπλογκς … νούμερα των τηλεριάλιτι … Ρομπέν των βλακών.

Εγώ πνευματική μου κυρία δεν θα σου πω «ΨΟΦΑ!», όπως κάποιος πολύ κακώς σου έγραψε, δίνοντας σου θάρρος να προκαλέσεις ξανά.

Εγώ θα σου πω «ΣΚΕΨΟΥ!».

Είσαι σίγουρη ότι μπορείς;

16 σχόλια:

  1. Ξέρεις το μου έκανε μεγάλη εντύπωση?..άτομα που έκραζαν με μεγάλη ευκολία πριν λίγο καιρό και κανιβάλιζαν σε άλλους, βγήκαν να μιλήσουν για κανιβαλισμό και να μας κουνήσουν το δάχτυλο που δεν φερθήκαμε λέει καλά!
    Η κυρία αυτή που δε με νοιάζει τι είναι και σκασίλα μου για την πνευματικότητά της, λέει τη μια αρλούμπα μετά την άλλη...κρίμα αν έχουμε τέτοιους πνευματικούς ανθρώπους...πολύ κρίμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περί πνευματικότητας …κολοκυθόπιτα.
      Ο καθείς και η καθεμιά γράφει 1, 2, 5 βιβλία που τα αγοράζουν οι ίδιοι και οι φίλοι τους και μπαίνουν στο τσούρμο του …πολιτισμού μας. Απείρως περισσότερα θα ήσαν τα βιβλία που θα μπορούσαν να γραφούν για να αποτυπώσουν τη βλακεία τους!

      Διαγραφή
  2. Γεια σου, Πέτρο!... Αυτό που λέμε με την κυριολεξία της λέξεως πνευματικούς ανθρώπους ή διανόηση είναι είδος δυσεύρετο στη χώρα μας... Ιδιαίτερα τώρα με την κρίση οι μάσκες έπεσαν κι αυτοί που, με τη συνδρομή της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας και των εξωνυμένων ΜΜΕ, παιρνιόνταν στη πιάτσα για "διανοούμενοι" (τρομάρα τους και τρομάρα μας!)αποκαλύφτηκαν... Οι περισσότεροι, ένας εσμός από σφουγγοκωλάριους που αλληλοβραβεύονται και ροκανίζουν εδώ και χρόνια κρατικά κονδύλια και χρηματοδοτήσεις!... Η Σώτη, η Διβάνη, ο Τατσόπουλος (κι ας είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), ο Σμαραγδής (άκου ο μαλάκας έπλεξε μαντινάδα για το Σαμαρά!), ο Σαββόπουλος (συνέφαγε ο "δραχμοφονιάς" αυτές τις μέρες με το πρώην βασιλικό ζεύγος, το Μίνωα Κυριακού και λοιπούς μεγαλόσχημους!), και άλλοι πολλοί βουτηγμένοι στο βόθρο της διαφθοράς και της διαπλοκής... Άει στο διάολο οι μαλάκες!!!...Αλλά θα μου πεις, τέτοιος λαός που είμαστε έχουμε και τη "διανόηση" που μας ταιριάζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο.
      Νομίζω πως τελικά η κρίση έχει και τα ‘καλά’ της. Βοήθησε αρκετά ερπετοειδή να βγουν από τις τρύπες τους και να ξεμπροστιαστούν. Να ξεδιπλώσουν όλο το ταλέντο της …αταλαντοσύνης τους και να φανερώσουν τι έκρυβαν.
      Την επόμενη φορά που θα ακούσω ή θα διαβάσω κάποιον να λέει «που είναι οι πνευματικοί» άνθρωποι θα έχω πολλές απαντήσεις.
      Αν υποθέσουμε βέβαια ότι αυτός ο εσμός αποτελεί τον πνευματικό κόσμο της χώρας.
      Πιστεύω πως δεν είναι έτσι και πως υπάρχουν πολλοί άλλοι σοφότεροι και καλύτεροι από αυτό το συνονθύλευμα κακίας και βλακείας.

      Διαγραφή
  3. Αν ξέραμε ποια είναι η "επώνυμη; διανοούμενη;..." κυρία και σε ποια φάση τα είπε αυτά ίσως θα είχαμε μια πιο σαφή εικόνα...
    Όπως και να 'χει όμως... κάποιες φορές είναι καλύτερα κάποιος αν δεν έχει κάτι ουσιαστικό να πει να σιωπά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να διαβάσεις (αν αντέχεις) στο λινκ που παρέθεσα το εμετικό της άρθρο. Εκεί περιγράφει η ίδια τι έγινε και κάτω από ποιες συνθήκες τουίταρε εκείνη τη σιχαμάρα.
      Σίγουρα της πάει πολύ να ασχολείται τόσος κόσμος με τις μαλακίες που λέει και γράφει. Γι’ αυτό και αρχικά δεν ασχολήθηκα στο μπλογκ μου, απλά σχολίασα αλλού.
      Η κυρία όμως το συνεχίζει και το κάνει χειρότερο.
      Και από κοντά τα φιλαράκια της να τη σιγοντάρουν λέγοντάς μας ότι έχει κάθε δικαίωμα να παρεμβαίνει και πως δεν μπορεί να κρίνεται από ένα σχόλιο αλλά από το σύνολο του έργου της. Σιγά μη δώσω λεφτά να διαβάσω τις …σκέψεις της!

      Διαγραφή
  4. Ας μην μπερδεύουμε την λέξη "διανοούμενος", με την λέξη "σοφός". Με το να είσαι ένα από τα δύο, δεν εξυπακούεται ότι είσαι και το άλλο· ούτε το ένα, προϋποθέτει το άλλο. Η συνύπαρξή τους στο ίδιο άτομο, είναι αποτέλεσμα σπάνιας, ευτυχούς συγκυρίας.
    Δεν γνωρίζω πώς γίνεται κανείς "διανοούμενος"
    Είχα όμως την τύχη να γνωρίσω ένα - δυο "σοφούς" ανθρώπους, που έφθασαν ως εκεί βαδίζοντας ταπεινά, τον δρόμο της αυτογνωσίας.
    Συγνώμη αν βγήκα από το θέμα.
    Σας φιλώ όλους
    Άννα Πάρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε το ένα είναι και φυσικά ούτε το άλλο.
      Προσωπικά άλλα πράγματα μου διεγείρει στο νου η λέξη ‘διανοούμενος’. Κάπως διαφορετικά μεγάλωσα και έμαθα να κατανοώ και να ερμηνεύω τις λέξεις. Ο πνευματικός άνθρωπος σε κερδίζει από το έργο του, από τις πράξεις του, απ’ τη στάση ζωής, απ’ τη σιωπή του.
      Αυτός που κάνει φασαρία μέσα από τουίτερ και φέισμπουκ μου θυμίζει τον τρελό του χωριού που πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι να κάνει μια κωλοτούμπα για να τον τρατάρουν κάτι.

      Διαγραφή
  5. Τόσα χρόνια καθόμασταν επάνω σ' έναν μεγάλο βόθρο. Ε, τώρα, πολύ απλά, άνοιξε το καπάκι.... Σε φιλώ γλυκά και μη μου πεις ότι δεν σου έκανα...ειδυλλιακή περιγραφή!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να καθόμασταν πάνω στο βόθρο. Πολλοί από εμάς ήσαν μέσα. Και τώρα βγαίνουν και μας συστήνονται.

      Σε ευχαριστώ για την περιγραφή. Θα την πάρω μαζί μου στο αυγουστιάτικο φεγγάρι να με συντροφεύει.

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραία, εύστοχη και... ειδυλλιακή η περιγραφή της κατάστασης από την Πέτρα!

    Οι "διανοούμενοι" της φάπας και του γλειψίματος έχουν δώσει ρεσιτάλ τον τελευταίο καιρό.
    Μέσα σε λίγες μέρες έχουν επιτεθεί στο "πόπολο"κατά σειρά οι:
    Διβάνη (για το παλληκάρι στο τρόλεὑ)
    Τατσόπουλος (για όλους εμάς τους χαχόλους που επιτιθέμεθα στους υπεράνω πάσης κριτικής δημοσιογλείφτες
    Χωμενίδης (για την κουλτούρα μας και το επίπεδό μας που δε συγκρίνεται με το δικό τους)
    Τριανταφύλλου (για τους αδίστακτους φτωχούς που συνεχίζουν να γεννοβολάνε αβέρτα, ενω δεν έχουν μία και θηλάζουν δημοσίως κι από πάνω)
    Σαββόπουλος (για τη μισή Ελλάδα που 'χε Πόρσε Καγιέν και κάπνιζε πούρα- μόνο εγώ το 'ριξα στα στριφτά και οδηγούσα ένα σαράβαλο του οποίου παρέδωσα τις πινακίδες;)

    ...και πάει λέγοντας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή δεν τους έχω για ηλίθιους που πετάνε βλακειούλες (θα τους ήταν βολική μια τέτοια εξήγηση) καταλήγω ότι συνειδητά επιλέγουν να προκαλούν. Άλλοι για να βγάλουν από μέσα τους τη βρώμα της ψυχής τους, άλλοι για να πάρουν τα λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν.
      Προσωπικά τους προτιμώ έτσι. Προτιμώ να ξεβρακώνονται για να σταματήσουν οι αυταπάτες που έχουν πολλοί από εμάς. Να καταλάβουμε ότι η πάλη είναι καθαρά ταξική και πως πρέπει να είμαστε μεταξύ μας ενωμένοι και αλληλέγγυοι. Μη περιμένουμε ‘αποκούμπια’ και ‘σωτήρες’ να έρθουν ουρανοκατέβατοι.
      Ο καθένας μας φίλε αυτές τις δύσκολες εποχές έχει (ή πρέπει να) διαλέξει ποιους θα φτύσει και με ποιους θα είναι.

      Διαγραφή
  7. Κι άλλα αντιόξινα; Πόσα να αντέξω η καψερή;
    Ένα ξέρω : δεν τρώω που δεν τρώω τίποτα, θα με κάνουν να μη μου μένει τίποτα μέσα μου!
    Και να'ταν μόνο αυτή καλά θα ήταν!
    Τελειωμό δεν έχουν τα άτιμα τα διανοουμενάκια!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμ, κυρία μου, τόσο κήπο διαθέτεις, φύτεψε και καμιά ντομάτα να τρως! Εκείνα τα ρεσώ που γεμίζεις τον τόπο δεν πρόκειται ποτέ να ανθίσουν.
      Που και να ανθίσουν δηλαδή ποιος τα τρώει :))

      Κανονικά πρέπει να μαζευτούμε όλοι μια παρέα με ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο στο χέρι και να πάμε στο σπίτι της κυρίας (και των φίλων της). Να της τα χαρίσουμε να τα διαβάσει λέγοντάς της: αυτοί είναι διανοούμενοι, εσύ είσαι μαλάκας.
      Άντε καλημέρα!

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα! Θες να σε αφήσω κατάπληκτο; Η ντομάτα με πειράζει. Την τρώω βέβαια (για πολλούς και σημαντικούς λόγους) αλλά με τρώει κι αυτή!
      Σήμερα έπιασα κι εγώ το θεματάκι !
      Με το δικό μου τρόπο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
    3. Σε πειράζει η ντομάτα; Φέτος έφαγα απίστευτες ποσότητες. Από το χωριό, αγνές και γευστικότατες.

      Ναι, το διάβασα. Πολύ "τροφή" μας έδωσε η μανταμίτσα!
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή