Σελίδες

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Έχω μια απορία



Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και μέχρι πριν λίγες ημέρες πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφορικά με το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο δήλωσε πως “η ευρωζώνη αντιμετώπισε τους Κύπριους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερς”.
Ενώ επί των ημερών σου η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε σα να ήμασταν καλόγριες!

Ο Γιούνκερ φυσικά δεν κόπτεται για την Κύπρο, αλλά για τα συμφέροντα της χώρας του, τους καταθέτες των τραπεζών της και το δικό του πολιτικό τομάρι. Μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ζαν Άσελμπορν έκαναν… ‘επίθεση’ (δε θέλω γέλια) στους ΜέρκελοΣόιμπλε. O Άσελμπορν στιγμάτισε τους χειρισμούς της Γερμανίας λέγοντας ότι θέλει να επιβάλει το δικό της οικονομικό μοντέλο στις χώρες της ευρωζώνης.
Έχω την εντύπωση ότι ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου παρευρέθηκε και στα δύο πρόσφατα Eurogroup και υπερψήφισε τα άθλια σχέδια των Γερμανών, Αυστριακών, Ολλανδών, Φιλανδών και λοιπών δορυφόρων τους. Τα υπόλοιπα είναι παπάρες των Γιούνκερ και Άσελμπορν για εσωτερική κατανάλωση.
 
Στην προσπάθειά του ο Γιούνκερ να καθησυχάσει τους μεγαλοκαταθέτες των δεκάδων τραπεζών του Λουξεμβούργου είπε πως “η λύση για τη διάσωση της Κύπρου δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα”.
Να καταλάβουμε πως αν είχες παραμείνει στη θέση του προέδρου του Eurogroup δεν θα …επέτρεπες αυτή τη λύση; Χέσε μας ρε ΖανΚλοντ!

Τον Γιούνκερ έσπευσε να καθησυχάσει ο φιλαράκος του Σόιμπλε σε συνέντευξη σε γερμανικό ραδιόφωνο: “Η Κύπρος είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Και εμείς βρήκαμε τη σωστή λύση. Το Λουξεμβούργο έχει ένα εντελώς διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο από την Κύπρο. Οποιαδήποτε σύγκρισή τους θα ήταν παράλογη. Στην Κύπρο υπήρχαν κάποιες λίγες υπερχρεωμένες τράπεζες ενώ στο Λουξεμβούργο υπάρχουν πάρα πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, ανάμεσά τους και πολλές γερμανικές. Το Λουξεμβούργο είναι ένας επιτυχής τραπεζικός χώρος”.

Quiz: Τι μας διαβεβαιώνει ο Σόιμπλε; Για ποιο λόγο οι καταθέσεις στις τράπεζες του Λουξεμβούργου θα ήταν παράλογο να κουρευτούν;

1. Επειδή το Λουξεμβούργο έχει μεγάλο ΑΕΠ;
2. Επειδή δεν έχει εξωτερικό χρέος;
3. Επειδή παράγει κάτι άλλο εκτός από τραπεζικές καταθέσεις;
4. Επειδή εφαρμόζει διαφορετικό οικονομικό μοντέλο από την Κύπρο και η οικονομία του  δεν βασίζεται αποκλειστικά στο χρήμα από το εξωτερικό;
5. Επειδή στο Λουξεμβούργο υπάρχουν δεκάδες γερμανικές τράπεζες;
6. Επειδή δεν υπάρχουν στην Κύπρο;

Ξέρω πως η απάντηση είναι δύσκολη γι’ αυτό και πάω παρακάτω.

Στο Λουξεμβούργο βρίσκονται 141 τράπεζες από 26 χώρες[1]. Ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτές (37) είναι γερμανικές, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 14 και η Ελβετία με 11.

Ο τραπεζικός κλάδος της Κύπρου, με 47 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, είναι υπερδιπλάσιος του μεγέθους της κυπριακής οικονομίας, που αγγίζει τα 18 δισ. ευρώ. Βρίσκεται δηλαδή 2,5 περίπου φορές επάνω από το ΑΕΠ της χώρας.
Το Λουξεμβούργο έχει ΑΕΠ ύψους 44 δισ. ευρώ, αλλά ο τραπεζικός του κλάδος διαθέτει καταθέσεις ύψους 227 δισ. ευρώ! Οι καταθέσεις στις τράπεζες του Λουξεμβούργου είναι υπερ-πενταπλάσιες του ΑΕΠ του! Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το ότι ο δανεισμός των τραπεζών του Λουξεμβούργου είναι 22πλάσιος του ΑΕΠ της χώρας[2].

Τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια. Ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται από οικονομολόγους και στατιστικολάγνους, που τα χρησιμοποιούν για να καταλήξουν στο συμπέρασμα που τους βολεύει. Το συμπέρασμα που θα τους οδηγήσει στην αρχική τους επιδίωξη, αυτή για την οποία ξεκίνησαν την έρευνα.

Μιας και τα χρησιμοποιούν όμως ας τα δούμε κι εμείς. Ας προσπαθήσουμε να δούμε μέσα από τα δικά τους γυαλιά, ας χρησιμοποιήσουμε τα δικά τους ‘όπλα’ και εργαλεία.
Τα στοιχεία είναι από εδώ.


Αν τα στοιχεία είναι αληθή και δεν μας κάνει πλάκα το ίντερνετ διαπιστώνουμε πολλά και όμορφα πράγματα:
α) την τελευταία 10ετία το χρέος της Κύπρου διπλασιάστηκε ενώ το αντίστοιχο του Λουξεμβούργου πενταπλασιάστηκε.
β) κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το χρέος ανά Κύπριο αυξήθηκε κατά 80%, ούτε καν δηλαδή έγινε διπλάσιο, ενώ το χρέος ανά Λουξεμβουργιανό αυξήθηκε κατά 4,5 φορές.
γ) το χρέος της Κύπρου ως ποσοστό του ΑΕΠ της είναι κατά πολύ υψηλότερο του Λουξεμβούργου φτάνοντας το 76,2%, αυξημένο κατά 13,3% τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ το αντίστοιχο του Λουξεμβούργου φτάνει το 18%, αυξημένο κατά 181,2%.

Στον πίνακα του κατά κεφαλήν εισοδήματος το Λουξεμβούργο βρίσκεται στην 1η θέση[3] της παγκόσμιας κατάταξης. Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος τι είναι αυτό που παράγει και το κατατάσσει στην κορυφή. Όχι για άλλο λόγο, απλά για να το αντιγράψουμε κι εμείς και να ανέβουμε θέσεις.
Να διαθέτει ισχυρές βιομηχανίες με τεράστιες εξαγωγές; Μήπως πανίσχυρη ναυτιλία; Ίσως πετρέλαια ή φυσικό αέριο; Ενδεχομένως κοιτάσματα χρυσού, αργύρου ή χαλκού;  

Το Λουξεμβούργο παράγει …υπηρεσίες, ενώ επιπλέον ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας αφορά στον τραπεζικό τομέα. Μια άλλη βασική πηγή εισοδήματος είναι και ο τουρισμός.

Δεν έχω καταλάβει που ακριβώς έγκειται η διαφορά μεταξύ του αποτυχημένου οικονομικού μοντέλου της Κύπρου με το επιτυχημένο του Λουξεμβούργου. Ενδεχομένως να εντοπίζεται στην ορθή απάντηση του παραπάνω quiz.
Επειδή δυσκολεύομαι να την εντοπίσω θα μου μείνει η απορία.




ΥΓ: Αφιερώνω αυτό το βίντεο σε όσους το μόνο που συγκράτησαν από τα παραπάνω είναι η πρώτη θέση του Λουξεμβούργου στο κατά κεφαλήν εισόδημα. Όταν το δουν μπορεί να τους κοπεί το γέλιο.

10 σχόλια:

  1. Κι εγώ όταν είδα τη δήλωση του Σόιμπλε πως "οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ Κύπρου και Λουξεμβούργου είναι παράλογη" έμεινα με την απορία: Γιατί;
    Φυσικά ο Σόιμπλες δεν έδωσε καμία εξήγηση, κανένα επιχείρημα που να διαφοροποιεί τις δύο χώρες.
    Η απάντηση στο "γιατί;" μου προφανώς εννοείται: "γιατί μπορούν"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή τίποτα δεν λέγεται τυχαία, μετά τις δηλώσεις Ντάισενμπλουμ και Σόιμπλε ο Γιούνκερ ήθελε να προλάβει τον διαφαινόμενο κίνδυνο. Δεν ενδιαφέρεται για «τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα» παρά μόνο για τη δική του, που κατά τα φαινόμενα αποτελεί το μεγαλύτερο πλυντήριο της ευρωζώνης.
      Από τη δική τους πλευρά οι άλλοι δύο έστειλαν μηνύματα στους καταθέτες των χωρών τους (αλλά και τους ξένους) πως πρέπει να επιλέγουν «ισχυρότερες» οικονομίες για τις καταθέσεις τους.
      Όταν οι μαλάκες ουραγοί της Μέρκελ καταλάβουν το σχέδιο θα είναι ήδη αργά.

      Διαγραφή
  2. "Και το μυαλό μου είναι θολό
    και το δικό τους πιο λειψό.."

    Την προετοίμαζαν την Κύπρο και μόλις τους βόλευε, απλά..πάτησαν το κουμπί... Αλήτες όλοι τους. Όχι. Το Λουξεμβούργο κάτι μου λέει πως δεν θα κινδυνέψει ποτέ. Ή όσο..βολεύει κι αυτό, γιατί στην Ευρωπαϊκή "Ένωση" τελικά, ποτέ μην λες ποτέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι γερμαναράδες μαζεύουν από παντού. Κάπου διάβασα ότι το 2011-2012 μετακινήθηκαν από τον ευρωπαϊκό νότο προς το βορρά 360 δισ.!!!
      Και το πανηγύρι συνεχίζεται. Άλλωστε τι σημαίνει ‘οικονομία’; Τα λεφτά που χάνεις εσύ τα κερδίζω εγώ. Οι τράπεζες δεν παράγουν χρήμα, απλά το ανακυκλώνουν (δημιουργώντας ελλείμματα).

      Όταν στραγγίξουν εντελώς εμάς, Κύπρο, Μάλτα, Ισπανία, Πορτογαλία και ίσως Ιταλία (δεν το νομίζω, η ιταλική μαφία τους έχει για κολατσιό τους ΜερκελοΣοιμπλέδες) ίσως κάνουν γιουρούσι και στους «φίλους» Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Λετονία και λοιπούς κολαούζους σφουγγοκωλάριους.

      Το Λουξεμβούργο αποτελεί απείρως χειρότερο οικονομικό μοντέλο από την Κύπρο. Δεν χρειάζεται να επιβληθεί PSI, ούτε κούρεμα των καταθέσεων. Αρκεί και μόνο η απειλή ότι οι καταθέτες θα αποσύρουν τα χρήματά τους για να καταρρεύσει σε μια ημέρα.
      Τότε να δεις κατά κεφαλήν περίστροφα.

      Διαγραφή
    2. Όλοι παίζου(με)ν το παιχνίδι της Γερμανίας.
      Κι η..Ελλαδάρα που το παίζει Νίκος Ξανθόπουλος, έχει "στείλει" παραδάκι στη Γερμανία! Ουουουουου! Να φαν κι οι(γερμανικές) κότες! Μες την υποκρισία είμαστε, μην το ψάχνεις. Αφού τα γράψαμε! Προχθές.

      Διαγραφή
    3. Έστειλες κι εσύ λεφτά στη Μέρκελ; Προδόθηκες βρεεεε!
      Εγώ φιλενάδα αν ήταν να της στείλω κάτι … θα ήταν …. άσε δεν το λέω.
      Αν και δε νομίζω να της χρειάζονταν οι δικές μου «καταθέσεις».
      Μάλλον θα προτιμούσε μεγαλοκαταθέτη:
      http://www.youtube.com/watch?v=3moR3u5gHuo&feature=player_embedded

      Διαγραφή
  3. Γεια σου, Πέτρο... Πολύ καλή η ανάλυσή σου... Εγώ δεν τα πάω και τόσο καλά με τις οικονομικές αναλύσεις, γι αυτό πολιτικά θα σχολιάσω: Είναι πασίδηλο πια (δηλαδή γκαρίζει το πράγμα) ότι ότι οδηγούμαστε σε μια "Γερμανική Ευρώπη"... Ότι δεν πέτυχε ο Χίτλερ με τον πόλεμο φαίνεται ότι το πετυχαίνουν "οικονομικά" τα γεράκια Μέρκελ και Σόιμπλε!... Οι ηγέτες των κρατών του Νότου της Ευρωζώνης αποδεικνύονται ολίγιστοι για να αντισταθούν... Κι εκείνος ο τάχα μου σοσιαλιστής Ολάντ μέσα σε λίγο χρόνο αποδείχτηκε μεγάλη "μπάφα"!!!... Μετά την Ελλάδα και την Κύπρο θα μας προκύψουν κι άλλα πειραματόζωα... Και η "γερμανική μπότα" δε θα διστάσει, βέβαια, να συνθλίψει και το μικρό Λουξεμβούργο, αν οι οικονομικές- πολιτικές συνθήκες το επιβάλλουν προς όφελος της Γερμανοκρατίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη καλημέρα
      Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος από μόνες τους μπορούν να αντισταθούν στις δυνάμεις του νέο-Άξονα που δημιούργησαν οι Βορειοευρωπαίοι. Μοναδική μου ελπίδα είναι να συνασπιστούν οι χώρες που βάλλονται, να συστήσουν ενιαίο μέτωπο και να αποτινάξουν το ζυγό. Βασική προϋπόθεση είναι να καταλάβουν τι συμβαίνει και που οδηγούν τα πράγματα οι γερμανοί και οι κολαούζοι τους. Όσο η κάθε χώρα προσπαθεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της δεν θα καταφέρει τίποτα. Ο καθένας χώρια το πολύ πολύ να κάνουμε πολλές τρύπες στο νερό.

      Δε νομίζω ότι είμαστε εμείς οι έξυπνοι και όλοι οι άλλοι ηλίθιοι. Οικονομολόγοι, αναλυτές, τραπεζίτες, άνθρωποι της αγοράς, διεθνείς funds, Οίκοι Αξιολόγησης, ασφαλώς και έχουν καταλάβει εδώ και χρόνια που οδηγούν τα άθλια γερμανικά σχέδια, πριν ακόμη ξεσπάσει η κρίση, πολύ πριν αρχίσουν τα …πειράματα.

      Δεν δέχομαι ότι η γερμανική συνταγή είναι η μοναδική. Θα μπορούσαν να συνασπιστούν όλοι οι άλλοι και οι γερμανοί να πάρουν αυτό που πήραν και στους δύο προηγούμενους πολέμους που ξεκίνησαν. Τον πούλο!

      Οφέλη έχουν και άλλες χώρες που υποστηρίζουν τις μαλακίες του Βερολίνου. Αν το πράγμα συνεχίσει έτσι και οι γερμανοί δεν συναντήσουν στο δρόμο τους καμία αντίσταση, αφού τελειώσουν με τους αδύνατους και τους εχθρούς (εντός ή εκτός εισαγωγικών), σειρά θα πάρουν οι …φίλοι.

      Το χρήμα δε μαζεύεται με φίλους.
      Μόνο με πατημένα κεφάλια.

      Διαγραφή
  4. Λοιπόν το αποφάσισα. Επειδή ειδήσεις δεν βλέπω πια, θα ενημερώνομαι από δω. Δεν σε πειράζει ε;
    Συγχαρητήρια για το ύφος και το λόγο σου!
    Και καλώς σε βρήκα (ας όψεται η Πέτρα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Μη το πάρεις ως ανταπόδοση της δικής σου φιλοφρόνησης, αλλά θέλω να στο πω. Σε έχω "συναντήσει" κι εγώ σε άλλο blog και βρήκα να ταυτίζομαι με τις απόψεις σου.
      Θα τα λέμε...!

      Διαγραφή