Σελίδες

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Τηλεοπτικό σποτ για το παραεμπόριο. Τρίχες!




Χθες βράδυ βγήκα με ένα φίλο για μπυρίτσα. Καιρό είχα να το κάνω, ειδικά στην πόλη (στο χωριό του ’δωσα και κατάλαβε!). Η ζέστη έχει αρχίσει αισθητά να υποχωρεί, ήσυχα ήταν και ωραία βραδιά - σχεδόν με πανσέληνο. Κάτσαμε σε κεντρική πλατεία, παραγγείλαμε και αρχίσαμε την ψιλοκουβέντα.

Μέσα σε λίγα λεπτά περνάει και ο πρώτο μπόμπιρας-Ρομά, με το χέρι απλωμένο και το μισοκακόμοιρο ύφος ζωγραφισμένο σε μάτια και στόμα. “Δώσε μου κάτι κύριος, δεν έχω να φάω”. Είδε ότι τον αγνοήσαμε και πήγε στη δίπλα παρέα.
Ήταν μόνο η αρχή. 

Στα επόμενα 15 λεπτά παρήλασαν ακόμη 4 Ασιάτες, Κινέζοι μάλλον. Από αυτούς που το πρωί δουλεύουν στα κινέζικα και τα βράδια βγαίνουν στη γύρα για “υπαίθριους” πελάτες. Πάνω σ’ εκείνη την ξύλινη τάβλα με το σχοινί που κρέμεται από τον ώμο να μοστράρουν τα ξυπνητήρια, τα γυαλιά ηλίου, οι τράπουλες, τα ανεμιστηράκια κι εκείνες οι ρακέτες-μυγοφονιάδες. Μεγάλο το σοκ για τη μύγα να παριστάνει το μπαλάκι!

Οι τύποι αυτοί είναι μία παρέα. Πουλάνε την ίδια πραμάτεια, στις ίδιες τιμές και η τσέπη είναι κοινή. Απλά κάνουν εκ περιτροπής το γύρο της πλατείας, μήπως άδειασε κάποιο τραπέζι και κάθισε κανας νέος πελάτης που να ενδιαφέρεται.
Τελικά δεν αγοράσαμε, έφυγαν κι αυτοί.

Όταν γύρισα σπίτι και άνοιξα το κουτί, η συνέχεια δόθηκε επί της οθόνης, γιατί έπεσα πάνω στη διαφήμιση για το παραεμπόριo.

 
Τι μας ενημερώνει το παραπάνω διαφημιστικό σποτάκι; Ότι “το παραεμπόριο είναι ντόμινο, ότι νομίζουμε ότι αγοράζουμε φθηνά αλλά στο τέλος το πληρώνουμε πολύ ακριβά, ότι σημαίνει λουκέτα στην αγορά, σημαίνει ανεργία και φοροδιαφυγή, σημαίνει λιγότερα χρήματα για το κοινωνικό κράτος, ότι τα προϊόντα του παραεμπορίου είναι χαμηλής ποιότητας και απειλούν τη δημόσια υγεία, ότι επιβαρύνει την οικονομία και ενθαρρύνει την παρανομία”.
Ομολογώ ότι ανατρίχιασα!
Ένα ρίγος συγκίνησης διαπέρασε το κρανίο μου, κατευθύνθηκε στο θώρακα, συνέχισε στα παρακάτω, για να καταλήξει στο μεγάλο δάχτυλο του αριστερού ποδιού, όπου και γειώθηκε στο έδαφος!

Τι είπες τώρα ρε; Τι σκέφτηκαν οι άνθρωποι; Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι το παραεμπόριο είναι το ίδιο …το κράτος!
Ποιος δεν συλλαμβάνει τη φοροδιαφυγή; Άσε, απαντάω εγώ: Το κράτος!
Ποιος ενθαρρύνει την παρανομία με την ατιμωρησία, τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές δικονομικές μαλακίες, ή τις ηλίθιες ποινές-χάδια; Το κράτος!
Ποιος επιβαρύνει την οικονομία με τις αλόγιστες σπατάλες του, τα ρουσφέτια του, τις επιδοτήσεις σε ημετέρους, το υπόγειο μιζαδόρικο χρήμα; Το κράτος!
Ποιος ξοδεύει λιγότερα χρήματα για κοινωνική πολιτική, με τις συνεχείς περικοπές σε εκατομμύρια δικαιούχους, που πρόθυμα και ετσιθελικά επιβάλλει; Το κράτος!
Ποιος οδηγεί σε λουκέτα τις επιχειρήσεις και τους νέους στην ανεργία με το διαρκές στράγγισμα της αγοράς, τη μη απορρόφηση κονδυλίων, τη μηδενική αναπτυξιακή πολιτική; Το κράτος!

Ξέρω τι θα απαντήσουν. «Γι’ αυτό θέλουμε να χτυπήσουμε το παραεμπόριο. Για να σταματήσουμε το φοροδιαφυγή, να κινηθεί το χρήμα στα νόμιμα καταστήματα, να ανοίξουν θέσεις εργασίας, να βρεθούν χρήματα για κοινωνικό κράτος, για να σταματήσει η παρανομία και η εκμετάλλευση».
Κι έρχομαι λοιπόν να ρωτήσω: ποιος σας εμπόδισε μέχρι τώρα να κάνετε όλα τα παραπάνω πράξη; Ποιος σας εμποδίζει ακόμη και σήμερα να το κάνετε;
Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων;
Η προσπάθειά τους να αγοράσουν φτηνιάρικα ψευτοπράγματα, αδιαφορώντας για την ποιότητα και κοιτώντας μόνο τις τιμές;
Κάποιος αόρατος νους που σας παρακολουθεί και σας επιβάλλει να επιτρέπετε αυτή την ασυδοσία, ούτως ώστε να πέσουν και οι εγχώριες τιμές που θα συμπαρασύρουν τους μισθούς σε επίπεδα Ινδοκίνας;
Δεν ξέρω τι κάνουν οι υπόλοιποι, προσωπικά δεν πιστεύω απολύτως τίποτα απ’ όσα κατά καιρούς λέτε. Για να ακριβολογώ, πιστεύω τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που λέτε. Όσο για τις προθέσεις σας…

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα. Παραεμπόριο δεν γίνεται και στις παραλίες που πληρώνεις 4 ευρώ τον καφέ χωρίς απόδειξη; Το τοστ 5 ευρώ χωρίς απόδειξη; Την ξαπλώστρα 7 ευρώ, επίσης χωρίς απόδειξη; Τη σαλάτα 12 ευρώ με απόδειξη (ότι είσαι μαλάκας); Παραεμπόριο δεν γίνεται π.χ. και στις λαϊκές, χρόοοοονια τώρα; Γιατί ο μανάβης να πληρώνει νοίκι, ρεύμα, νερό, δημοτικά τέλη και ΦΠΑ και ο λαϊκατζής που πουλάει τα ίδια προϊόντα να φοροδιαφεύγει; Τι ψάχνω τώρα ε;

Το καλύτερο είναι το “τα προϊόντα του παραεμπορίου είναι χαμηλής ποιότητας και απειλούν τη δημόσια υγεία”. Και αυτό το βγάλατε σε διαφήμιση; Συγχαρητήρια! Αυτό σημαίνει κράτος!!! Να ρωτήσω μπορώ; Το κράτος είναι εδώ για να κάνει διαπιστώσεις και να ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό από την τηλεόραση να προσέχει γιατί απειλείται η υγεία του - ή και η ζωή του -, από προϊόντα χαμηλής ποιότητας, μη ελεγμένα και επικίνδυνα; Αυτό το μήνυμα δεν θέλετε να μας μεταφέρετε και με τη νεκροκεφαλή της πρώτης φωτογραφίας; Τότε γιατί ρε δερβίσηδες, αφού είναι έτσι, δεν συλλαμβάνετε όλους αυτούς τους επικίνδυνους φονιάδες που παίζουν παιχνίδια με τη ζωή μας; Γιατί αφήνετε το λαουτζίκο στη μοίρα του να παραστήσει αυτός τον επόπτη δημόσιας υγείας;
Αλλά, θα μου πείτε, εδώ τον αφήσαμε να παραστήσει την ΕΛ.ΑΣ και το ΣΔΟΕ, στην υγεία θα κολλήσουμε;
Σωστό το βρίσκω!
Κάντε κι εσείς κάτι βρε ανεπρόκοποι πολίτες. Τι τα περιμένετε όλα από το κράτος; Πόσα χέρια να έχει αυτό το ρημάδι το κράτος; Μπορεί νομίζετε να τα ελέγχει όλα; Κι είναι τόσα πολλά! Γι’ αυτό και δεν κάνει τίποτα, για να μην κάνει λάθος. Τα έβαλε όλα στον πιλότο κι έχει ο Θεός. Αν είμαστε τυχεροί…

Διαβάζω κάτι πηχυαίους τίτλους και με ξαναπιάνει το προαναφερθέν ρίγος (αυτό που στο τέλος γειώνεται).

«Επιτελικό σχέδιο για το παραεμπόριο»
«Κήρυξαν πόλεμο στο παραεμπόριο»
«Αποφάσεις για αμείλικτο πόλεμο κατά του παραεμπορίου»
«Το παραεμπόριο στο στόχαστρο του υπουργείου Ανάπτυξης»

Σοβαρές κουβέντες, μεστωμένες, ζυγισμένες μια προς μία.
(Πλάκα κάνω, μη νομίζετε ότι κάπνισα τίποτα παράξενο)

Σ’ αυτή τη χώρα έμαθα να κάνω υπομονή. Δεν βιάζομαι λοιπόν. Περιμένω να δω τα αποτελέσματα. Μέχρι τότε βλέπω οι κινέζοι με τις μυγορακέτες να πληθαίνουν.
Στο μεταξύ, μου έχει καρφωθεί και μια απορία: το πρόβλημα του «κράτους» μας είναι που αυτά τα προϊόντα είναι αμφιβόλου ποιότητας ή επειδή είναι του παραεμπορίου; Θέλω λοιπόν να ρωτήσω, αν αυτά τα (ίδια) προϊόντα πουληθούν εντός του καταστήματος με απόδειξη αγοράς, τότε δεν τίθεται θέμα … αμφιβόλου ποιότητας; Και αφού το «κράτος» γνωρίζει που βρίσκονται όλα αυτά τα κινέζικα καταστήματα με τα αμφιβόλου ποιότητας και επικίνδυνα προϊόντα, γιατί δεν πάει να κάνει συλλήψεις και κατασχέσεις, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ενδιαφέρεται για τη νομιμότητα, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την υγεία των πολιτών του;
Γιατί δεν παρακολουθεί που πηγαίνουν τα μεσημέρια και τα βράδια οι έγχρωμοι (ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τους λένε έτσι)  μετανάστες με τους μπόγους και τις τεράστιες σακούλες σκουπιδιών; Σε αποθήκες με λαθραία, πάντα τις ίδιες πάνε. Δύσκολο που είναι!!!


Η συγκεκριμένη διαφήμιση δεν επιβάρυνε, λένε, τις τσέπες μας. 
«Για την παραγωγή των συγκεκριμένων τηλεοπτικών διαφημιστικών μηνυμάτων δεν επιβαρύνθηκε ο προϋπολογισμός του υπουργείου (Ανάπτυξης). Η παραγωγή έγινε εξ ολοκλήρου από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και η μετάδοση τους είναι δωρεάν».
Και το πιο ωραίο; Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης είπε ότι η ΕΣΕΕ θα εκπαιδεύσει με δικά της χρήματα 252 εμπόρους σε όλους τους εμπορικούς συλλόγους-μέλη της, προκειμένου αυτοί να δρουν ως «επόπτες» σε όλη την Ελλάδα και να ενημερώνουν το θάλαμο ελέγχου (;;;) για τα προϊόντα παραεμπορίου.
Ρουφιανιλίκι λοιπόν; Δεν με «χαλάει» καθόλου. Φτάνει να αποδώσει, γιατί πέρα από την κρατική εγκληματική αδιαφορία, πραγματικά το παραεμπόριο είναι μια μάστιγα (όχι η μόνη) που στερεί δουλειές και καταστρέφει την επιχειρηματικότητα. 
Και για να το πάω το πράγμα πιο πέρα. Μόνο ελληνικά προϊόντα να αγοράζουμε και να καταναλώνουμε, τουλάχιστον αυτά που (μπορούμε ακόμη να) παράγουμε. Από ελληνικές επιχειρήσεις και όχι από επιχειρήσεις που απλά δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα (Carrefour, Lidl, Practiker κλπ). Αυτή μου η πεποίθηση αποτυπώνεται και στην πρώτη αφίσα που βρίσκεται πάνω δεξιά στο blog.

Ας μη περιμένουμε λοιπόν το κράτος να μεριμνήσει. Το κράτος αρκείτε σε διαπιστώσεις, διαφημίσεις και παραινέσεις. Ο τζίρος του παρεμπορίου ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ, ενώ η φοροδιαφυγή στα 8 δισ. ευρώ. Το χρόνο! Για να μαζέψουν τα 11,5 δισ.  οι περικοπές σε συντάξεις έφτασαν τα 7,5 δισ.

Συμπέρασμα: Λίγες να είναι οι ώρες σας και αυτές στο κρεβάτι…

2 σχόλια:

  1. Όσο το κράτος είναι το ίδιο, από τα ψηλότερα ως τα χαμηλότερα κλιμάκιά του, "παρεμπόριο" και "διαπλοκή", όσο η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η χώρα της "φαιδρής πορτοκαλέας", αλλά ζητάει υπευθυνότητα απ' τον πολίτη, χίλιες διαφημίσεις την ημέρα να μας ρίχνουν, ο κόσμος θα συνεχίσει να τους "γράφει στα τέτοια" του...
    ..........
    Να ψωνίζουμε ελληνικά, αλλά να πέφτουν και οι τιμές!... Γιατί ο πολίτης να αγοράσει "ελληνικά", όταν το "ξένο" είναι φθηνότερο (ίσως και καλύτερο);...
    Το (άμεσο) κέρδος αφορά και τον καταναλωτή κι όχι μόνο τον επιχειρηματία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε
      ίσως να μη το πιστέψεις αλλά προσπαθώ, όσο έχω τη δύναμη, να αγοράζω μόνο ελληνικά προϊόντα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ακριβότερα ή πολύ ακριβότερα, αλλά το προσπαθώ.
      Ξέρω πως έτσι βοηθώ (με την ελάχιστη δύναμη που διαθέτω) τον έλληνα επιχειρηματία και εργαζόμενο, τις τοπικές κοινωνίες, την ελληνική οικονομία. Με το να στέλνω συνεχώς στο εξωτερικό τα ελάχιστα ευρώ που μου απέμειναν δίνω μεγαλύτερη δύναμη στο Γερμανό, Ολλανδό, Αυστριακό που με βρίζουν.
      Πριν από 15 περίπου χρόνια άρχισε μια δυσφημιστική εκστρατεία κατά των ολλανδικών προϊόντων. Ήταν τότε που αναγνώρισαν (πρώτη ευρωπαϊκή χώρα) τα Σκόπια ως Μακεδονία. Αποτέλεσμα: μέσα σε ένα χρόνο έχασαν μερικά δισεκατομμύρια δραχμές που τους στέλναμε. Τότε «αναγνώριζαν» τις δραχμές.
      Φυσικά και δεν άλλαξαν στάση, ολλανδοί παρέμειναν. Τους δείξαμε όμως πως η μικρή Ελλάδα έχει δύναμη και μπορεί να τη χρησιμοποιεί.
      Αυτά τότε. Σήμερα ΟΛΟΙ μάς έχουν της φάπας, αφού δεν βλέπουν καμία αντίδραση. Εξαήμερο λένε θέλουν στον ιδιωτικό τομέα και αντί να έχουν γεμίσει με εκατομμύρια λαού οι δρόμοι και να παίζουμε τις κλωτσιές με τα ΜΑΤ, καθόμαστε με το φραπέ στον ανεμιστήρα και βλέπουμε τούρκικα σήριαλ.
      Θέλω να πιστεύω πως κάποια στιγμή θα αρχίσει η αντίδραση. Θα ξεπεράσουμε το εγκεφαλικό και θα δούμε μπροστά. Ας αρχίσουμε με τα ανώδυνα. Αυτά που δεν απαιτούν ούτε πορείες, ούτε συγκρούσεις, ούτε αίμα. Ας σταματήσουμε να καταναλώνουμε ως ηλίθιοι χιμπατζήδες ότι μας πουλάνε. Θα ζήσουμε και χωρίς ουίσκι, μαγιονέζα, φρίσκις ή κορνεφλέικς. Τόσα χρόνια το κατάφεραν οι προηγούμενες γενιές. Ας αγοράζουμε ότι παράγουμε. Η δουλειά του εργάτη που το παράγει, θα στηρίξει τη δική μας δουλειά…

      Διαγραφή