Σελίδες

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Είναι δημοσκόπηση ή κολονοσκόπηση;



Από τότε που σταμάτησαν οι δημοσκοπήσεις, διαβάζω τις περισσότερες. Όλα σχεδόν τα ΜΜΕ – κυρίως τα ηλεκτρονικά - που “σέβονται” το ευκολόπιστο κοινό τους έχουν στο τσεπάκι τους από καναδυο “μυστικές” δημοσκοπήσεις την εβδομάδα. Όσα το σέβονται ακόμη περισσότερο έχουν μια για το πρωί, μια για το βράδυ, όπως η αντιβίωση!

Τι διάβασα;
Μπροστά η ΝΔ με 4 μονάδες διαφορά, λέει η πρώτη.
Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,6%, ακολουθεί η ΝΔ με 19,2%, λέει η δεύτερη.
Μπροστά η ΝΔ με 2 μονάδες, στα όρια του στατιστικού λάθους, λέει η τρίτη.
Ντέρμπυ, γράφει η τέταρτη.
Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με παράσταση νίκης η ΝΔ(!!!), λέει η πέμπτη και καλύτερη.

Αν δεν βρέξει θα κρατήσει!

Οι εισαγγελείς βρίσκονται σε διακοπές. Παραβιάζεται κατάφωρα ο νόμος κι αυτοί πέρα βρέχει. Και θα με ρωτήσεις: καλά ρε τύπε, εδώ και χρόνια είναι της μόδας να σεργιανάνε στα δημοσιογραφικά γραφεία απόρρητες καταθέσεις μαρτύρων και κατηγορουμένων, στις δημοσκοπήσεις κόλλησες; Σωστό κι αυτό!

Θες τη γνώμη μου; Να καταργηθούν εντελώς οι δημοσκοπήσεις. Εντελώς όμως. Τι προσφέρουν εκτός από λεφτά στις εταιρείες που τις κάνουν; Τι κερδίζει ο ερωτώμενος ή αυτός που τις παρακολουθεί; Τίποτα! Ο πρώτος χάνει κανά 5λεπτο από το χρόνο του κι ο δεύτερος πολύ περισσότερο για να τις δει στο γυαλί, να τις διαβάσει σε εφημερίδα, να τις ακούσει στο ραδιόφωνο.

Στο μεταξύ, να ρωτήσω και γιατί να υπάρχουν τέτοιες αποκλίσεις; Παλιότερα θυμάμαι υπήρχαν 1-2 εταιρείες, έκαναν πολύ λιγότερα γκάλοπ και «έπεφταν» πάρα πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Σήμερα πρέπει να είναι καμιά δεκαριά και η καθεμιά βγάζει τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που θέλει. Ή καλύτερα τα συμπεράσματα που θέλει αυτός που πληρώνει τη δημοσκόπηση.
Εκ προοιμίου λοιπόν, αν ο πελάτης είναι ο Σκάι, ο Ελεύθερος Τύπος ή ο Ντερμπεντέρης, ξέρεις και τι θα ακούσεις και θα δεις. Ε, τότε, γιατί τους βλέπεις και τους διαβάζεις; Μαζόχα είσαι; Τι ρωτάω τώρα!

Ποια εταιρεία πρόβλεψε, ή έστω έπεσε κοντά στα αποτελέσματα της 6ης Μάη; ΚΑΜΜΙΑ!!! Ποιος περίμενε τόσο χαμηλά τη ΝΔ, τόσο πάτο το ΠΑΣΟΚ, αξιωματική αντιπολίτευση τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, τα φασισταριά στη Βουλή; ΚΑΝΕΙΣ!!! Ας αφήσουν λοιπόν τα …μυστικά και ας κοιτάξουν να διορθώσουν τη μεθοδολογία και τα ερωτηματολόγια. Τα «όρια του στατιστικού λάθους» έχουν τώρα πια υπερμεγεθυνθεί. Ο κόσμος τους έχει για πλάκα και απαντάει ότι να ’ναι.
(προσωπικά μια φορά έχω ερωτηθεί και αυτό έκανα)

Το αποκορύφωμα και η επιβεβαίωση της γελοιότητας (βλ. ψευτιάς) είναι ότι σε καμία από τις “μυστικές” δημοσκοπήσεις δεν αναφέρεται η πηγή. Όλοι επικαλούνται «κυλιόμενες μυστικές δημοσκοπήσεις που κρατούν καλά στα συρτάρια τους τα επιτελεία των κομμάτων» (ένα μάτσο κλισέ σε μια πρόταση, ε!). Κανένας δεν αναφέρει που τα ’μαθε, ποιος του τα είπε, αν είναι αλήθεια. Αρκεί και μόνο ο όρος …«μυστική» για να δοθεί η έμφαση και το απαραίτητο …μυστήριο. Εκτός αυτού, όταν αποδειχτεί πατάτα το μυστικό, μη μπαίνουμε και στο κόπο να απαντάμε στα τηλεπαράθυρα. Κι έτσι οι δημοσιοψεύτες παρασύρουν το πόπολο κατά πως βολεύει.
Μου είναι αδιάφορο.
Πολίτες που επηρεάζονται από δημοσκοπήσεις και τούς διαμορφώνουν πολιτική άποψη οι γκαλοπατζήδες είναι πολίτες κοινής χρήσης. Κάτι σαν τα δημόσια ουρητήρια.

Τόσες μέρες κάνω αποτοξίνωση από τη πολιτική. Αρκετά λοιπόν ασχολήθηκα με δαύτους. Λέω να πάρω το ποδήλατο και να πάω μια βόλτα στη θάλασσα για να αναπνεύσω καθαρό αέρα.
Αφήνω τους δημοσκόπους, τους πολιτικούς και όσους τους πιστεύουν να αναπνέουν φούμαρα.

6 σχόλια:

  1. Και καλά θα κάνεις φίλε μου...έτσι κι αλλιώς να ΄χαμε να λέγαμε είναι όλα...καλή ποδηλατάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βρε Μαράκι, αφού μας κάνουν τη ζωή ποδήλατο πρέπει να εξασκηθούμε!

      Διαγραφή
  2. Μα αν δεν υπήρχαν οι δημοσκοπήσεις πώς θα ερμήνευαν και θα κατασκεύαζαν τη γνώμη μας όπως ήθελαν για να περνάνε ό,τι θέλουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο παρελθόν, ναι.
      Σήμερα ο κόσμος δεν παρασύρεται από τα στημένα, τουλάχιστον έτσι εύκολα. Π.χ. όλη αυτή η αρλουμπολογία περί επιστροφής στη δραχμή με το ΣΥΡΙΖΑ και οι συντονισμένες επιθέσεις που δέχεται από όλους, μάλλον λειτουργεί αρνητικά και του στέλνει ψηφοφόρους.

      Διαγραφή
  3. Προσωπικά ποτέ δεν εδωσα βάση ιδιαίτερα στις δημοσκοπήσεις.
    Αλλωστε αποδείχτηκε περίτρανα οτι τα χρήματα που παίρνουν για τις δαπάνες για "ερευνητικούς σκοπούς" των κομμάτων πάνε σε αυτές τις έρευνες ακριβώς. Τις πληρώνουμε εμείς.
    Δεν κρίνω τι θα ψηφίσω, με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλα κι όποτε με ρωτάνε γκαλλοπατζήδες απαντάω οτι να΄ναι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παλιότερα έδινα βάση επειδή έπεφταν πολύ κοντά στην αλήθεια. Αν ψάξεις στο διαδίκτυο για δημοσκοπήσεις 1-2 μήνες πριν τις εκλογές θα βάλεις τα γέλια με τα αποτελέσματα που έδιναν. Κάντο και θα με θυμηθείς!
      Ποτέ όμως δεν επηρέασαν την κρίση μου. Ποτέ δεν έθεσα στον εαυτό μου το ζήτημα "αριστερά ή δεξιά;" ανάλογα με την "τάση" που επικρατούσε.
      Ήμαρτον δηλαδή!
      Αυτό ακριβώς θέλω να τονίσω με την ανάρτηση. Όποιος ψηφίζει ανάλογα τα ιστογράμματα, τη παράσταση νίκης και τη σαχλαμάρα που αναπαράγεται από πληρωμένους τηλεμαϊντανούς είναι άξιος της μοίρας του.
      Λυπάμαι όμως που διαπιστώνω πως όλη αυτή η σαχλαμάρα πραγματικά επηρεάζει ένα τμήμα των ψηφοφόρων και ίσως στο παρελθόν έχει δώσει κυβερνήσεις.
      Ελπίζω όλο αυτό το παραμύθι να έχει πια τελειώσει.

      Διαγραφή