Σελίδες

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Εξοικονόμηση πόρων στην Υγεία = Πετάξτε τα λαμόγια έξω!



Χτες Δευτέρα 23 Μαΐου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης πήγε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ο κ. Πολάκης επισκέφθηκε το νοσοκομείο με σκοπό να παραβρεθεί στην τελετή υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας με εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για 30 άτομα που θα απασχοληθούν στην καθαριότητα και 5 άτομα που θα απασχοληθούν στη φύλαξη του εν λόγω νοσοκομείου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Περιφέρειας.

Ο κ. Πολάκης είπε ότι με το νέο καθεστώς μπαίνει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα των εργολαβικών γραφείων και δίνει το δικαίωμα στους ίδιους τους εργαζόμενους να υπογράφουν απευθείας συμβάσεις με τη διοίκηση. Όπως δήλωσε, μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπογραφούν και 16 ανάλογες συμβάσεις για τις ανάγκες εστίασης του νοσοκομείου.

Στη σχετική τελετή το λόγο πήρε και ο διοικητής του Νοσοκομείου Γ. Μπέζος, ο οποίος τόνισε ότι η απεξάρτηση του νοσοκομείου στον τομέα των υπηρεσιών καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης από τα εργολαβικά ιδιωτικά συνεργεία αποτέλεσε αυτονόητη υποχρέωση. “Από αυτή την απόφαση το Νοσοκομείο θα έχει μία ετήσια εξοικονόμηση 250.000 ευρώ ενώ οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το ποσό των 1.100 ευρώ μεικτές αποδοχές έκαστος...”, δήλωσε ο κ. Μπέζος.

Το μόνο που έκανε ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας ήταν να "εκμεταλλευτεί" το άρθρο 97 του ν.4368/2016 (ΦΕΚ21Α/21-2-2016):



Αν ο διοικητής και ο υπουργός του δεν λένε σαχλαμάρες, προβλέπονται πολλά και διάφορα:
1.       Προβλέπεται οι εργαζόμενοι να πληρώνονται ΣΩΣΤΑ και στην ώρα τους. Αυτό που προσωπικά γνωρίζω -και το καταθέτω προς κάθε ενδιαφερόμενο-, είναι πως υπάρχουν και τα καθάρματα εργολάβοι που εκτός από το κράτος κλέβουν και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Με την ανοχή και τη συνενοχή βέβαια του κράτους και των υπηρεσιών του. Ας πάει φερ’ ειπείν εργαζόμενος στην Επιθεώρηση Εργασίας να παραπονεθεί ότι το αφεντικό τον έβαλε να υπογράψει ότι πήρε το Δώρο Πάσχα (ενώ δεν το πήρε ποτέ) και την επόμενη μέρα θα βρίσκεται στην πόρτα του ΟΑΕΔ ψάχνοντας για δουλειά.
2.       Προβλέπεται να εξοικονομηθούν εκατομμύρια ευρώ. Αν ένα μόνο επαρχιακό νοσοκομείο μπορεί να εξοικονομήσει 250 χιλιάρικα το χρόνο, μπορούμε να φανταστούμε για τι ποσά μιλάμε.
3.       Μπορούν τα χρήματα αυτά που δεν σπαταλούνται στους ασύδοτους εργολάβους να διοχετευθούν για προσλήψεις ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία, τα οποία σήμερα στενάζουν από ελλείψεις. Μείωση ανεργίας το λένε, αυτό που όλες μα όλες οι κυβερνήσεις κόπτονται, χωρίς να κάνουν ουσιαστικά τίποτα.

Αφού είδαμε τι ψηφίστηκε πριν από 3 μήνες, πάμε να δούμε τι είχε ψηφιστεί παλιότερα.
Ήταν πριν από 15 χρόνια όταν το ΠαΣοΚ, ο Σημίτης και ο τότε υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος με το νόμο 2889/2001 ίδρυσαν τα Πε.Σ.Υ (Περιφερειακά Συστήματα Υγείας). Στο ΦΕΚ 37Α/2-3-2001 διαβάζουμε στο άρθρο 13 την από κάτω ομορφιά:


Τον καιρό που έρρεε άφθονο το δανεικό χρήμα, κανένας δεν ενδιαφερόταν ποιος το διαχειριζόταν και που το διοχέτευε. Για την ακρίβεια: κανένας εκτός από τα λαμόγια που επί δεκαετίες λυμαίνονταν και συνεχίζουν να λυμαίνονται τα λεφτά του ελληνικού λαού.
Εγώ, που ως γνωστόν δεν είμαι καλός άνθρωπος, το μόνο πράγμα στο οποίο πηγαίνει το μυαλό μου είναι η μίζα. Η ΜΙΖΑΡΑ!!!
Προσλαμβάνουμε τον ανάδοχο (στη καθομιλουμένη: νταβατζή), ακόμη και αν η αμοιβή του υπερβαίνει τη δαπάνη (!!!) για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με μοναδικό στόχο να τα κονομήσει αυτός, να τα κονομήσουμε κι εμείς. Γιατί για ποιο λόγο ο μόνιμος υπάλληλος να δώσει μέρος του μισθού του στον διοικητή του νοσοκομείου; Του χρωστάει κάτι; Ενώ αν θα δώσουμε την εργολαβία σε κάποιο ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ λαμόγιο, μπορούμε από το διαγωνισμό να βγάλουμε τη μίζα μας, ενώ αυτός με τη σειρά του -για να ισοφαρίσει τη χασούρα- μπορεί να αρμέγει συστηματικά τους εργαζόμενους, υπό την απειλή της απόλυσης.

Με το θέμα της κατασπατάλησης πόρων είχε ασχοληθεί αυτό το μπλογκ πριν από 2,5 περίπου χρόνια [εδώ]. Όποιος δεν μασάει κουτόχορτο και θέλει να ενημερώνεται για το πάρτι των κρατικοδίαιτων λαμόγιων που τρώνε τον άμπακο και ταυτόχρονα παριστάνουν την …ιδιωτική πρωτοβουλία, αξίζει από το λινκ που παρατίθεται να θυμηθεί αυτό:


Πάμε πάλι: Μοναχά το Νοσοκομείο "Αττικό" δαπανούσε (τότε) για το πλύσιμο του ιματισμού 350 χιλιάρικα/χρόνο, τη στιγμή που με τον υπάρχοντα (τελευταίας τεχνολογίας και αχρησιμοποίητο) εξοπλισμό και με το υπάρχον προσωπικό (χωρίς καμία άλλη πρόσληψη) ήταν σε θέση να πλένει τον ιματισμό και τα κλινοσκεπάσματα όλων των νοσοκομείων της Δυτικής Αττικής!

Ο τότε διοικητής του Νοσοκομείου "Αττικό" είχε στείλει επιστολή (υπάρχει εδώ) στον τότε υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, μεταξύ των οποίων ανέφερε ότι:


Όπως ήταν φυσικό αγνοήθηκε και ο διοικητής και η επιστολή του.
Μια επιστολή που συντάχθηκε το 2013, σε μνημονιακά χρόνια δηλαδή, όπου –υποτίθεται- έπρεπε να γίνεται εξορθολογισμός των διαθέσιμων πόρων και περιορισμός της σπατάλης.

Παράξενο;
Περίεργο;
Τι τα θες τι τα γυρεύεις. Τα λόγια είναι περιττά όταν από ένα τόσο κορυφαίο υπουργείο έχουν περάσει τα αποκάτω μπουμπούκια!



12 σχόλια:

  1. Καλά στην υγεία πρέπει να παίχτηκε και το μεγαλύτερο πανηγύρι με τα λαμόγια...οπότε δε θα μπορούσα να μην συμφωνήσω απόλυτα με τον τίτλο...έξω τα λαμόγια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πιράνχας στην Υγεία έκαναν διαχρονικά το μεγαλύτερο πάρτι. Από τα μηχανήματα και τα χειρουργικά εργαλεία μέχρι τις γάζες και τη γραφική ύλη. Ξεσκίστηκαν να τρώνε, με την συνενοχή βεβαίως και πολλών καθαρμάτων δημοσίων υπαλλήλων που έφτιαξαν βίλες.

      Διαγραφή
  2. Και συνήθως κρύβεται η ίδια εταιρεία πίσω απ' όλες τις αναθέσεις, πολυεθνική με ρίζες προέλευσης στην Goldman Sachs. Δεν την ήξερα την είδηση και τη χάρηκα πολύ. Βλέπω καθημερινά την εκμετάλλευση που πέφτει στους εργαζόμενους της εταιρείας (και τις τρομοκρατικές μεθόδους που χρησιμοποιεί) και ειλικρινά τους παραδέχομαι αν κατάφεραν να σπάσουν αυτό το απόστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά μου είχε διαφύγει εντελώς το συγκεκριμένο ΦΕΚ του Φλεβάρη και έπρεπε να «αποκαταστήσω» την κυβέρνηση, που μετά την μεγαλειώδη κωλοτούμπα του δημοψηφίσματος το έχει ρίξει σχεδόν αποκλειστικά στις μαλακίες. Παρόμοιες καλές (κατά τη γνώμη μου) ειδήσεις είναι σταγόνες στον ωκεανό της συριζαίικης φαυλότητας.
      Επειδή ξέρω πρόσωπα και γεγονότα ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ, αν ποτέ βρεθούμε θα σε κάνω να καραφλιάσεις από όσα ακούσεις. Να δεις πως μεταφράζεται για κάποιους ο Ιδιωτικός Τομέας, πόσο κρατικοδίαιτος μπορεί να γίνει, πόση εκμετάλλευση, πόσο εργασιακό μεσαίωνα μπορεί να πουλήσει με την ανοχή και συνενοχή του κράτους.
      Κρατώ μικρό καλάθι, όμως σαν πρώτη προσέγγιση βλέπω πως το εγχείρημα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

      Διαγραφή
  3. Πέτρο, ξέρεις ότι την γνωρίζω από πολύ κοντά αυτή την πονεμένη ιστορία.. Γνωρίζω ότι το προσωπικό που προσλαμβάνουν οι ιδιώτες παύλα νταβατζήδες, είναι ένα ακόμη θύμα σε αυτή την ιστορία, αφού δουλεύουν σαν σκλάβοι και πληρώνονται σαν σκλάβοι επίσης.. Για ένα κομμάτι ψωμί, στην κυριολεξία, αλλά τα αφεντικά τους παύλα νταβατζήδες, "την έχουν βρει την άκρη".. Καταμεσής τού Μεσαίωνα είμαστε Πέτρο.. Βαθύ σκοτάδι. Τα λαμόγια στο τέλος τής ανάρτησης, είχαν φάει καλά, όταν είχαν αναλάβει "υπουργοί" "υγείας". Και παραμονεύουν για να ξαναφάνε. Κακομελέτα και ξανάρχονται :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Πέτρα, αν αυτός ο κόπανος λαός ξαναφέρει αυτούς τους τυχάρπαστους στην εξουσία μη βγει και παραπονεθεί κανένας για το πλήρες πια ξεθεμέλιωμα της Υγείας και της όποιας Πρόνοιας έχει απομείνει. Αν τους βραβεύσουν για όλα αυτά που έκαναν και τους ανεβάσουν ξανά στους σβέρκους μας… the game is over και καλό μας τάφο.

      Διαγραφή
  4. Οι εργολάβοι, οι μίζες, οι πωλητικοί......και οι έλληνες ψηφοφόροι, η τετραλογία των συμφορών μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κουαρτέτο της συμφοράς, όπως ακριβώς το περιέγραψες!

      Διαγραφή
  5. Την εποχή του σημητικού ΠΑΣΟΚ, είχε επικρατήσει η άποψη και θεωρούνταν και πολύ εκσυγχρονιστική ότι δεν πρέπει να προσλαμβάνεται μόνιμο βοηθητικό προσωπικό (μιλάμε για υπαλλήλους κυρίως υποχρεωτικής εκπαίδευσης) για υπηρεσίες που μπορούσαν να αναλάβουν ιδιώτες (φύλαξη, καθαριότητα κλπ). Θεωρούσαν ότι έτσι γλίτωναν τις ασφαλιστικές εισφορές και τις συντάξεις και ότι γενικά αυτές οι δουλειές δεν πρέπει να είναι κρατικές. Στο πλαίσιο αυτό, οι προσλήψεις προσωπικού ΥΕ μέσω ΑΣΕΠ μειώθηκαν στο ελάχιστο και με τη συνταξιοδότηση των παλιών υπαλλήλων, η ανάθεση σε ιδιώτες έγινες μονόδορμος. Παράλληλα βέβαια, προσωπικό ΥΕ προσλαμβάνονταν όχι ως μόνιμο αλλά με άλλες σχέσεις εργασίας (συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου) και είτε δικαστικά είτε νομοθετικά κατέληγαν να γίνονται και αυτοί αορίστου χρόνου!
    Και φυσικά, όπως αποδείχτηκε εν τέλει, η ανάθεση στους ιδιώτες δεν επέφερε καμία εξοικονόμηση στο Δημόσιο και επιπλέον οδήγησε στην ευθεία καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτές. Είναι κοινό μυστικό ότι οι εταιρίες δεν πληρώνουν στους εργαζόμενούς τους δώρα και επιδόματα αδείας, δεν τους χορηγούν με αποδοχές την κανονική άδεια, τους βάζουν να υπογράφουν για περισσότερα ενώ παίρνουν λιγότερα, παρόλο που το νόμιμο εργοδοτικό κόστος το υπολογίζουν κανονικά στις οικονομικές τους προσφορές και το πληρώνονται από το δημόσιο. Το δε Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι ουσιαστικά και όχι τυχαία διαλυμένο. Δεν έχουν λείψει και οι περιπτώσεις όπου υπήρχε συμφωνία μεταξύ φορέα και εταιρίας για την πρόσληψη συγκεκριμένων ατόμων (γνωστών, συγγενών κλπ), τα οποία όμως δεν εργάζονταν σαν εργάτες αλλά σας διοικητικοί στον φορέα.
    Από αυτή την άποψη, είναι θετικό να συνάπτονται συμβάσεις απευθείας με τους εργαζόμενους. Τουλάχιστον θα αμοίβονται κανονικά. Όμως μη νομίζεις ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ολωσδιόλου αγνές. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια νέα στρατιά ομήρων που μόλις κλείσουν τους 24 μήνες εργασίας θα θέλουν να μονιμοποιηθούν (κι ας μην έχουν προσληφθεί αξιοκρατικά με διαγωνισμό) και θα κρέμονται από τις υποσχέσεις του εκάστοτε υπουργού εξασφαλίζοντάς του σίγουρη πελατεία. Αμαρτωλή ιστορία από όπου κι αν την κοιτάξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπου το 1997 πήραν τις καθαρίστριες του νοσοκομείου και τους άλλαξαν ειδικότητα με κύριο στόχο να μπει (από την κυρία είσοδο) ο εργολάβος/νταβατζής. Αποτέλεσμα; Χειρότερες υπηρεσίες, κακές αμοιβές στο προσωπικό, ελαστικά ωράρια, απειλές, εξευτελισμός, μίζες, μίζες, μίζες, διαφθορά ως το μεδούλι και… ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ!!!
      Το νοσοκομείο έχασε, ο ασθενής έχασε, έχασε ο ελληνικός λαός που πλήρωνε περισσότερα.
      Ποιος κέρδισε; Μα φυσικά το λαμόγιο εργολάβος και τα λαμόγια που του έδιναν τη σύμβαση παίρνοντας το «κατιτίς» τους.
      Αργότερα Σοφία μου το πράγμα επεκτάθηκε: Σεκιούριτι, πλύσιμο ιματισμού, διανομή φαγητού. Θα ακολουθήσουν κι άλλα, θυμήσου το: Τεχνική Υπηρεσία (υδραυλικοί, μηχανικοί, θερμαστές, ηλεκτρολόγοι κλπ), μετά η Διοικητική Υπηρεσία και τέλος Νοσηλεύτριες και Γιατροί.
      Αγνές προθέσεις και κυβέρνηση (η όποια) είναι έννοιες διαμετρικά αντίθετες. Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος έχει πια ξυπνήσει και δεν πάει να προσκολλάται πίσω από κόμματα για να πετύχει διορισμό. Άλλωστε, όσο και να το ήθελε ο πολιτικάντης να τάξει για να πάρει ψήφους, δεν μας αφήνουν τα μνημόνια και ο σκατόγερος με το καρότσι να γίνουν διορισμοί.
      Η εργασία είναι προσωρινή. Και με τον εργολάβο/νταβατζή πάλι προσωρινή είναι. Οι συμβάσεις ανάθεσης έργου είναι συνήθως για 1 χρόνο. Ευελπιστούμε λοιπόν ότι όσο αυτές οι κοπέλες παραμείνουν, να πληρώνονται κανονικά, χωρίς τις αλητείες των μαφιόζων.
      Πάντως Σοφία, πάντα θα υπάρχουν παραφωνίες. Μιζέριες. Σκατοψυχιά. Διάβασε [εδώ] τι γράφει ο Ριζοσπάστης, το ίδιο το ΚΚΕ δηλαδή.

      Διαγραφή
  6. Πόσα χρόνια με την ίδια καραμέλα: θα μπουν οι ιδιώτες στο δημόσιο και μας σώσουν! Και το μόνο που έκαναν είναι να γεμίζουν τις τσέπες τους και τις τσέπες όσων κρατούσαν τα πόστα, να καταπατούν κάθε δικαίωμα των εργαζομένων, οι οποίοι, για να βρουν το δίκιο τους, έπρεπε να βγουν από λαβύρινθο...
    Δεν την ήξερα την είδηση. Καλή! Σταγόνα στον ωκεανό, βέβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παραμύθι λέει ότι το κακό δημόσιο χρειάζεται τη σπιρτάδα, καθαρότητα, εργατικότητα, αγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να βγει από το τέλμα.
      Η πραγματικότητα δίδαξε ότι ένα τεράστιο κομμάτι του ασόβαρου ιδιωτικού τομέα έμαθε να ζει εις βάρος του δημοσίου, να πλιατσικολογεί τα χρήματα του ελληνικού λαού, βρίσκοντας συμπαραστάτες παραδόπιστους/διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς που πουλάνε και την ψυχή της μάνας τους για λίγα χιλιάρικα.
      Ποιος θα μας απαλλάξει από όλους αυτούς;
      Κανένας. Γιατί όλοι βολεύονται. Και κονομάνε!

      Διαγραφή