Σελίδες

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Να πας στο καλό Θανάση

Συνηθίζαμε να βρισκόμαστε σε γάμους και γλέντια του σογιού. Σε χαρές που λένε. Χτες αντίκρισα το σφραγισμένο σου φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία το πηλίκιο και το ξίφος σου.
Ήσαν όλοι εκεί. Οι αγαπημένοι σου γονείς, η σύζυγός σου, τα αδέλφια σου, οι φίλοι, οι συγγενείς, οι γείτονες, σύσσωμη η Μοίρα σου - τα ιπτάμενα αδέλφια σου, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, το άγημα, η μπάντα.
Κάπου εκεί βρισκόσουν κι εσύ. Λίγο πιο ψηλά.

Άφησες πίσω σου χήρα ένα μικρό κορίτσι, με έναν γιό στην αγκαλιά και ένα νεογέννητο κοριτσάκι που δεν έχει ακόμη σαραντίσει.
Παιχνίδια της μοίρας λένε. Μια ζωή γεννήθηκε, μια ζωή χάθηκε.
Άδικα. Χωρίς λόγο χάθηκαν δύο νέοι άνθρωποι αφήνοντας πίσω τους τρία ορφανά παιδιά. Χωρίς λόγο πέθαναν στο έδαφος και άλλοι συνάδελφοί σας, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν βαριά.

Τις αιτίες θα τις βρουν οι ειδικοί. Έχουν σημασία; Έχουν. Αν βρεθούν τα αίτια θα σωθούν οι επόμενοι.

Μιλάνε για πουλί στην τουρμπίνα. Μιλάνε για μεγάλο βάρος. Μιλάνε για λάθος φόρτωση βλημάτων και μετατόπιση φορτίου. Λένε πως "κράτησε" ο κινητήρας. Λένε πως εκτινάχτηκες με το κάθισμα αλλά ο άνεμος σε οδήγησε κατευθείαν στο φλεγόμενο αεροσκάφος. Λένε πως εκτινάχτηκες όταν το αεροσκάφος είχε πάρει μεγάλη κλίση και η εκτίναξη είναι αυτή που σε σκότωσε. Και το χειρότερο όλων: λένε πως από το μαχητικό έλειπαν βασικά ανταλλακτικά και δεν είχε γίνει η αναβάθμιση που έπρεπε. Λένε δηλαδή ότι ενδεχομένως σας σκότωσαν οι περικοπές!

Λένε πολλά. Σχετικά και άσχετα. Περιμένουμε να μάθουμε. Για τους επόμενους. Για να μην ορφανέψει ξανά παιδί. Για να μη κηδέψει ποτέ ξανά μάνα το παλικάρι της. Να μην αξιωθεί γυναίκα να γίνει μάνα αν είναι να θάψει το παιδί της.

Συγκινητική η παρουσία του Τάσου, του αδελφού σου. Αξιωματικός της αεροπορίας και αυτός, όλη την ώρα δίπλα στο φέρετρο να χαιρετήσει όρθιος τους εκατοντάδες παριστάμενους. Ασφυκτικά γεμάτη η εκκλησία από όσους σε χαιρέτησαν για τελευταία φορά και δεν ακουγόταν το παραμικρό. Ένας βουβός πόνος στα μάτια όλων.
Συγκινητικά τα λόγια του μητροπολίτη, του υπουργού και ακόμη περισσότερο ο επικήδειος του φίλου και συναδέλφου σου.
«Στο αυριανό προσκλητήριο: Θανάσης Ζάγκας. Απών!»
Λύγισε ο φίλος σου κι εμείς μαζί του.

Δεν είχα δει ποτέ μου από κοντά τόσους ιπτάμενους. Και να σου πω τι είδα; Είδα αυτό το "κάτι" στα μάτια τους. Πίσω από τα θλιμμένα βλέμματα διέκρινα τσαγανό και περηφάνια. Δεν μπορώ να το περιγράψω με λέξεις αλλά είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.
Όλοι εμείς θεωρούμε έννοιες αυτονόητες  την λευτεριά και την ειρήνη και δεν σκεφτόμαστε πως πίσω τους κρύβονται αφανείς ήρωες που καθημερινά παίζουν με το θάνατο. Στα μαχητικά, στις φρεγάτες, στα υποβρύχια, στα ελικόπτερα, στα ναρκοπέδια. Παντού.

Όταν χαιρετούσα την μητέρα σου, δίπλα μου ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας παρέδιδε τη σημαία, το πηλίκιο και το ξίφος σου στην αγαπημένη σου γυναίκα που δεν σταμάτησε στιγμή να κλαίει. Και μπροστά μου χαιρετούσαν μέλη του πανελλήνιου συλλόγου οικογενειών πεσόντων αεροπόρων. Ένας σύλλογος που σε καιρό ειρήνης δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει!

Να πας στο καλό Θανάση. Οι ουρανοί που αγάπησες σε κέρδισαν οριστικά.
Ήταν νωρίς όμως. Στα 31 σου χρόνια. Να πας στο καλό ανιψιέ.



21 σχόλια:

  1. Τα λόγια είναι φτωχά. Εύχομαι να μην υπάρξουν ποτέ ξανά άλλοι πεσόντες. Κουράγιο στις οικογένειες των παλικαριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοίτα, καμία εξήγηση δεν θα είναι έτσι κι αλλιώς αρκετή, αλλά από "περικοπές" και μόνο που το ανέφερες, σφίχτηκε κι άλλο η καρδιά μου. Επίσης, περίμενα μεν σήμερα από σένα αυτά την ανάρτηση, αλλά όσο προετοιμασμένη κι αν ήμουν, και πάλι δεν αντέχεται. Τραγικό όσο δεν πάει, μα μην με πεις εγωίστρια αν σταθώ σε ένα σημείο: "να μην αξιωθεί γυναίκα να γίνει μάνα αν είναι να θάψει το παιδί της". Αυτό με ξεπερνάει Πέτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχω τι να πω.
    Δεν μπορώ να το διαχειριστώ κάτι τέτοιο, μου φαίνονται πολύ λίγα τα λόγια και δεν αντέχει η ψυχή μου.
    Καλούς ουρανούς που ήταν και η ζωή του.
    Αυτό μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συλλυπητήρια Πέτρο! Ότι άλλο και να πω θα ακουστεί βλακεία. Κουράγιο στην οικογένεια του κι ο Θεός μαζί τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συλλυπητήρια, δεν μπορείς να πεις τιποτα σε τετοιες περιπτωσεις. Ενα ριγος με διαπέρασε....Κριμα πραγματικα κριμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάθε φορά που ένας ιπτάμενος χάνεται με τέτοιο τρόπο μπαίνω στο πετσί αυτής της μάνας , αυτής της γυναίκας και τρέχουν τα μάτια μου δάκρυα καυτά στη μνήμη του παληκαριού και δύο μελών της οικογένειάς μου ο ένας έπεσε στα βουνά της Πάτρας και ο άλλος με το αεροσκάφος του Κρανιδιώτη...
    Συλλυπητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΄Οσα δάκρυα και να χυθούν, όσοι θρήνοι, όσα λόγια, τίποτα δεν μπορεί να παρηγορήσει αυτή την απώλεια.........που μας αγγίζει βαθιά ,οδυνηρά, αδυσώπητα, όλους μας !!!Οι αληθινοί ήρωές μας, τα παλληκάρια μας που χάνονται υπηρετώντας το "καθήκον"!!! Ας έχουνε καλούς ουρανούς !!!Συλλυπητήρια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πέτρο μου, κάθε απώλεια είναι σημαντική, όμως η απώλεια κάθε νέου ανθρώπου ή παιδιού είναι συγκλονιστική! Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα βιώσουν οι δικοί του άνθρωποι!!!!! Αν δεν το έχεις ζήσει, δεν μπορείς απόλυτα να καταλάβεις... Είναι τρομακτικό! Η σιωπηρή συμπαράσταση βοηθά πολύ!
    Λυπάμαι ειλικρινά και για εκείνους που έφυγαν άδικα και για εκείνους που μένουν πίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι τόσο άδικο να χάνονται νέοι άνθρωποι...ο πόνος δε σβήνει ποτέ...
    Τι να πω...ό, τι κι αν πω θα μοιάζει χωρίς νόημα...τα θερμά μου συλλυπητήρια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πέρασα και χτες αλλά δεν μπορούσα να γράψω λέξη. Όχι τώρα ότι μπορώ.....
    Δάκρυσα διαβάζοντας σε.....

    Συλλυπητήρια...αρκούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κρίμα κι άδικο. Δεν χωράνε λόγια κι εξηγήσεις, έχω μείνει αποσβολωμένη μαθαίνοντας πως ήταν δικός σου άνθρωπος. Τι να πω ρε Πέτρο;
    Ο Θεός να δίνει κουράγιο στην οικογένεια του.
    Καλούς ουρανούς να έχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πέτρο λυπάμαι ,
    Λυπάμαι για το παλικάρι και την οικογένεια του !!!
    Είναι άδικο , είναι τρομακτικά άδικο σε καιρό Ειρήνης να χάνουν τη ζωή τους έτσι χωρίς λόγο επίλεκτα στελέχη του Στρατού !!!

    Πριν μια βδομάδα συνάντησα ένα πατριωτάκι μου ιπτάμενο σχεδόν συνομήλικο του δικού σου Θανάση και τον ρώτησα που υπηρετεί.
    «...τώρα είμαι καλά , πήρα μετάθεση στα ραντάρ...» μου είπε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ.
    Μακάρι να μην ξανασυμβεί να χαθεί νέος σε καιρό ειρήνης που υπηρετεί την Πατρίδα, αλλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό παράδεισο στο παλικάρι!!!!
    Βαθιά συγκίνηση και θλίψη και οργή!
    Πέτρο μου καλή δύναμη και υπομονή σε σένα και στους οικείους του.Να δώσει ο Θεός να μην χαθούν άλλες ψυχές έτσι άδικα και παράλογα εν καιρώ ειρήνης!
    Κουράγιο αδερφέ μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν υπαρχουν λόγια .... κόμπος στο λαιμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αχ ρε Πετρο! Τι να πω τωρα... Κουραγιο στην οικογενεια και καλο παραδεισο στο παλικαρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ¨οτι και να πει κανείς δεν μπορει να αποδώσει την οδύνη που γεννά μια τέτοια τραγωδία!Κουράγιο στους ανθρώπους του κι ένα δάκρυ για τον αδικοχαμένο νέο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εκλαψα πολύ... δεν ξέρω τι να πω! Τα λόγια ειναι φτωχά και περιττά! Κριμα ρε γαμωτο να χάνονται ετσι τόσες νεες ζωές! Κριμα.... Καλή δυναμη στην οικογενεια σου! Μόνο αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ βρε Πέτρο! Αυτή η εκκλησία η ασφυκτικά γεμάτη βουνό πόνο, μου είναι εξαιρετικά νωπή ως μνήμη· και ο κόμπος στο λαιμό, μαζί με τα θολά μάτια, δεν με αφήνουν να πω αυτά που αισθάνομαι.
      Μένω στο σωστότατο σχόλιό σου, για τον πανελλήνιο σύλλογο οικογενειών πεσόντων αεροπόρων : "Ένας σύλλογος που σε καιρό ειρήνης δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει!" :'(

      Διαγραφή