Σελίδες

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Δωρεά με ...οικονομικά κίνητρα



Παρακολουθώ στην τηλεόραση εκείνη τη διαφήμιση που αναφέρεται στις μεταμοσχεύσεις. Ο ασθενής, μη γνωρίζοντας το προσωπικό του πρόβλημα, απαντάει σε σχετική ερώτηση του γιατρού πως θεωρητικά δεν είναι αντίθετος με τη δωρεά οργάνων, είναι όμως κάτι που δεν τον ενδιαφέρει προσωπικά. Για να πάρει την απάντηση από το γιατρό πως και ο ίδιος έχει ανάγκη μεταμόσχευσης.

Είναι μια διαφήμιση η οποία με την πρώτη ματιά δεν αποσκοπεί στο να προωθήσει μια εταιρεία την πραμάτεια της στο καταναλωτικό κοινό, αλλά προσπαθεί να στείλει σαφή και ηχηρότατα μηνύματα σε όλους, είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, είτε όχι. Δυνητικά όλοι είμαστε υποψήφιοι λήπτες οργάνων, αφού (επί παραδείγματι) η νεφρική, η ηπατική, η καρδιακή ανεπάρκεια δεν κάνει διακρίσεις.

Επειδή από μικρός αμφισβητούσα τη ρήση του εθνικού μας ποιητή “όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος”, μιας και δεν είχε τύχει να τον συναντήσω - κάτι που ισχύει ακόμη – και επειδή υπήρξα ανέκαθεν πνεύμα αντιλογίας σε σημείο να εκνευρίζω αφάνταστα τους γονείς και τους δασκάλους μου, αδυνατώ ακόμη και αυτή τη φορά να πιστέψω πως πρόκειται μόνο για προσπάθεια προσφοράς και όχι κέρδους. Εύκολου κέρδους, καλυμμένου από "ανθρωπιστικό" μανδύα.

Εργάζομαι για πολλά χρόνια σε Νοσοκομείο. Μετά από καθημερινή έμμεση επαφή με ασθενείς, αλλά και άμεση με γιατρούς και νοσηλευτές, είτε το θέλεις είτε όχι αποκτάς άλλες ευαισθησίες που σίγουρα δεν θα είχες αποκτήσει αν έκανες άλλο επάγγελμα. Αυτό είναι νόμος και ισχύει σε όλα τα επαγγέλματα! Πιστεύω λοιπόν πως η δωρεά των οργάνων σου αποτελεί την ύψιστη προσφορά που μπορείς να παρέχεις στο συνάνθρωπο.
Μόλις χθες βρέθηκα στα Χειρουργεία (λόγω εγχείρησης φίλου μου) και σε κουβέντα με την προϊσταμένη έμαθα πως εντός ολίγου επίκειται λήψη νεφρών από …βρέφος! Λόγω ασχετοσύνης την ρώτησα “και πως θα δοθούν δύο πολύ μικρά νεφρά σε ενήλικο;” και μου απάντησε πως χρησιμοποιούνται και τα δύο ως …ένα! Εκεί είναι που "τα έμπηξα". 

Στο θέμα μεταμόσχευση αυτό το ιστολόγιο έχει αναφερθεί στο παρελθόν, με ιδιαίτερη αναφορά στο νόμο Λοβέρδου περί “εικαζόμενης συναίνεσης”. Θεωρητικά το θέμα έχει εξαντληθεί.
Μέχρι που ήρθε ο σημερινός υπουργός να μας ενημερώσει πως θα υπάρξει συνέχεια. Κατά τη γνώμη μου; αναμένεται χειρότερη! Ας δούμε γιατί:

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κήρυξε τις εργασίες του 17ου Πανελλήνιου Συνέδριου Μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton Athens – Αθήνα από 1-3 Νοεμβρίου 2013. Ο υπουργός μεταξύ άλλων προανήγγειλε ότι: “μέσα στο Νοέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει και προτάσεις του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, για να δοθούν κίνητρα στη διαδικασία αυτή μέσα στα νοσοκομεία, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και να ανταμείβονται και αυτοί οι οποίοι ξοδεύουν χρόνο και κοπιάζουν πολύ για να ολοκληρώνεται η διαδικασία των μεταμοσχεύσεων”.

Κατά τον κύριο υπουργό η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στο χάρτη δωρεάς οργάνων, λόγω της μέχρι σήμερα απουσίας οικονομικών κινήτρων στις μεταμοσχευτικές ομάδες, δηλαδή γιατρούς και νοσηλευτές.

Το γεγονός ότι αυτό το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό πληρώνεται, ίσως διαφεύγει του κυρίου υπουργού. Ίσως κάποιος τον ενημέρωσε πως εργάζονται αμισθί και πως για το λόγο αυτό σκέφτονται να εγκαταλείψουν ομαδικά το χώρο.
Μπα! Κάτι άλλο θα είναι. Προφανώς και ο υπουργός γνωρίζει πως οι άνθρωποι αμείβονται, οπότε το νομοσχέδιο που θα καταθέσει θα αφορά έξτρα αμοιβές τους. Καλό μου ακούγεται.
Σε μνημονιακούς καιρούς, όπου ο κάθε υπουργός πρέπει να ρωτάει τον Τόμσεν αν θα πιεί καφέ σε κούπα, ή σε πλαστικό από ντελίβερι, ή θα τον φέρει σε θερμός απ’ το σπίτι του, ο υπουργός Άδωνις προαναγγέλλει επιπλέον αμοιβές στους μεταμοσχευτές. Με στόχο ποιόν; Να προσελκύσουν επιπλέον δότες;

Δεν γνωρίζω αν ο κύριος υπουργός κάθισε να ακούσει και τους υπόλοιπους ομιλητές του Συνεδρίου, ή είπε τα δικά του, φωτογραφήθηκε και έφυγε. Δεν γνωρίζω αν πήρε τ’ αυτί του την αναφορά του Προέδρου του ΕΟΜ, Καθηγητή κ. Αλκ. Κωστάκη, πως “η υπάρχουσα νοσοκομειακή δομή για την πραγματοποίηση των μεταμοσχεύσεων μόλις και μετά βίας επαρκεί για τις 200 μεταμοσχεύσεις που πραγματοποιούνται ήδη κάθε χρόνο στην Ελλάδα…”.

Συνεπώς πρόκειται να αυξηθούν οι λήψεις οργάνων από πτωματικούς και ζώντες δότες - μιας και τα οικονομικά κίνητρα ήταν το εμπόδιο (!) και αυτό λύνεται εντός του τρέχοντος μηνός -, αλλά είναι ιδιαίτερα θολό το που θα πραγματοποιούνται οι μεταμοσχεύσεις. Στην Ελλάδα, μάλλον όχι, μιας και το σύστημα βρίσκεται στα όριά του!

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ από το βήμα του ίδιου Συνεδρίου ανήγγειλε την επαναλειτουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος του "Λαϊκού" Αθηνών, του "Ευαγγελισμού" και του  "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης.
Επειδή εκτός από πνεύμα αντιλογίας τα τελευταία χρόνια κατάντησα και ψεκασμένος, και επειδή γνωρίζουμε όλοι για τι είδους πολιτικό και υπουργό μιλάμε, το πρώτο που μου πέρασε απ’ το συνωμοτικό μου κεφάλι ήταν γιατί αυτό να μην το αναγγείλει ο ίδιος ο Γεωργιάδης. Ο πλέον εξειδικευμένος να μετατρέπει την τρίχα σε τριχιά και την τριχιά σε τρίχα! Να μη το ήξερε; Ή δεν συμφωνεί, επειδή δεν συμφωνεί η τρόικα;

Επειδή στη Γερμανία - που δεν είναι χώρα λαμόγιων σαν την ψωροκώσταινα - γίνονταν (γίνονται;) μυστήρια πράγματα,
επειδή στην Αγγλία που επίσης είναι χώρα αγγέλων και όχι τεράτων σα τη δική μας επίσης ακούστηκαν κάτι παράξενα,
επειδή ακόμη και στην Τουρκία που αλλάζει και δεν μένει κολλημένη στο χτες όπως εμείς ακούγονται διάφορα,
να υποθέσουμε πως τα οικονομικά κίνητρα στη χώρα μας δεν θα αλλοιώσουν συνειδήσεις;
Μα αν πρόκειται για αδαμάντινους χαρακτήρες και ηθικούς λειτουργούς της επιστήμης, τότε δεν χρειάζονται επιπλέον μπόνους για να σώσουν τον συνάνθρωπο.
Ε;

Όταν τα όργανα θα πωλούνται, ψάξτε να βρείτε ...αντικίνητρα!


23 σχόλια:

  1. Ωχ θα πω! Και θα συμφωνήσω σε όλα στο σχόλιο της Αννούλας που σου είχα κάνει σε κείνη την ανάρτηση για τις μεταμοσχεύσεις, προφανώς την πρώτη φορά που σου σχολίαζε!
    Καλό Σαββατόβραδο!

    ΥΓ: Το θέμα είναι πολύ σοβαρό κι εγώ αισθάνομαι και πάλι μικρή κι ασήμαντη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ‘Μικρή και ασήμαντη’, άστα αυτά και τοποθετήσου.
      Εκτός και αν μας θεωρούς τους υπόλοιπους μεγάλους και τρανούς.

      Διαγραφή
    2. Εννούσα ότι ό,τι θέλουν το περνούν χωρίς να μας ρωτήσουν και χωρίς να αντιδράσουμε! Η πρώτη φορά είναι!

      Πάντως να ξέρεις σου κρατώ μούτρα :-Ο

      Διαγραφή
    3. στο τσακ με πρόλαβες από κει! Το παίρνω πίσω! Όλη μέρα περίμενα τις ατάκες σου!
      Φιλιά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    4. Βρε τι έχω πάθει!
      Κατάντησα η αρρώστια που έγινε συνήθεια. Κάτι τέτοια λέει και η φιλενάδα σου που κοντεύει να με χτυπήσει τατουάζ στο μπράτσο (ούξου ψωνάρα).
      Έλειπα όλο το πρωί, γύρισα αργά το μεσημέρι, διάβασα λίγο, έγραψα τα παραπάνω κι ύστερα την έπεσα. Αργά το απόγευμα μπήκα στα σπίτια σας και διαπίστωσα πως στο δικό σου είχα αργήσει.
      Ειδοποία ρε Καραβάγκο...!!!
      Άντε καλό βράδυ παραπονιάρα...

      Διαγραφή
  2. Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο!
    Ολα έτσι γίνονται σε αυτήν την χώρα!
    Οσοι καινούριοι Υπουργοί αναλαμβάνουν αρχίζουν τις μακακίες για να δείξουν ότι θα τα φτιάξουν όλα και δεν ακούνε αυτούς που ξέρουν και να μάθουν, απλά περιφέρουν την ασχετοσύνη τους από εδώ και από εκεί!!
    Λίγη τσίπα πια!!
    Είναι πολύ λεπτό το θέμα!

    Υ.Γ. Σε γνώρισα από άλλα μπλογκ και μου αρέσεις πολύ!
    Την καλησπέρα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα καλησπέρα.
      Όταν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες πολιτικές φιγούρες και στις αποφάσεις τους, μόνο στην προχειρότητα δεν πρέπει να πηγαίνει ο νους μας. Να είσαι απόλυτα σίγουρη πως έχουν μελετήσει πολύ καλά τι θα πουν και τι θα νομοθετήσουν. Περιμένω να δω και το ΦΕΚ και θα υπάρξει συνέχεια.
      Δεν είναι ούτε αδαείς, ούτε βλάκες. Είναι επικίνδυνοι.

      Διαγραφή
  3. Λες να έκατσε ο υπουργός/μη χέσω, να ακούσει και τους υπόλοιπους ομιλητές του συνεδρίου;; Άσε με, διότι ο διεστραμμένος μου εγκέφαλος διάγει νοσηράν περίοδον, τόσο, που ακόμα και κάποια συνέδρια (θου Κύριε..) μου μοιάζουν να έχουν σκοπό... Άμα λέω βλακείες, απλά ξέχνα αυτό που διάβασες... Γλυκό φιλί! χ

    Υ.Γ (σώωωωωπα!) Πολύ σου κράτησε η....αποχή κι εσένα!! Βρε, έχουμε πάθει όλοι πώρωση, παραδεχτείτε το να τελειώνουμε!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι βέβαιος πως γνώριζε το περιεχόμενο της ομιλίας και του προέδρου του ΕΟΜ. Τα τηλέφωνα γιατί τα ’χουμε; Αλλά ακόμη και αν ο πρόεδρος τον “άδειαζε” λες ο συγκεκριμένος υπουργός να είχε πρόβλημα; Με τόσο φτύσιμο έχει καταντήσει αδιάβροχος.

      ΥΓ: Μάλλον δεν κατάλαβες τι εννοούσα προχθές. Αν βρω χρόνο θα σου στείλω mail.

      Διαγραφή
  4. Θα ήθελα πάρα πολύ να σε χαρακτήριζα συνωμοσιολόγο και όλα αυτά που γράφεις να ανήκαν στη σφαίρα της αρρωστημένης σου φαντασίας. Αυτό που έγραψες όμως, είναι προϊόν έρευνας και είναι απόλυτα τεκμηριωμένο. Και δυστυχώς αδιαμφισβήτητο. Το να γίνουμε τριτοκοσμική χώρα που εμπορεύεται (μεταξύ των άλλων) ανθρώπινα όργανα, λίγο απέχει απ' το να θεσμοθετηθεί και να "νομιμοποιηθεί". Και η ρεκλάμα που βλέπουμε, αυτό το σκοπό έχει.
    Προσυπογράφω αυτά που γράφεις και συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ξέρεις, Μαρία, πως οι αληθινοί επιστήμονες - και όχι οι διορισμένοι από τις κυβερνήσεις στον ΕΟΜ που εισηγούνται …κίνητρα – δεν τη θεωρούν σοβαρή πρόταση, αν και τους συμφέρει. Διότι το θέμα δεν είναι η προσέλκυση επιστημόνων, αλλά δοτών!!!
      Αυτή η διάταξη εισάγει την εμπορευματοποίηση των ανθρωπίνων οργάνων από τη μπροστινή πόρτα. Ξεδιάντροπα! Το μέχρι σήμερα γνωστό παρελθόν αυτών των ανθρώπων που νομοθετούν δεν μπορεί να μας εφησυχάζει πως πρόκειται για θετικό βήμα.

      Αν πράγματι θέλουν να ενισχύσουν τον αγώνα για την εξεύρεση των πολύτιμων μοσχευμάτων, δεν χρειάζεται να αμείβουν επιπλέον τις μεταμοσχευτικές ομάδες. Μπορούν να διαθέσουν χρήματα π.χ. για την έκδοση σχετικού βιβλίου και την εισαγωγή του ως μαθήματος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου θα διδάσκουν εξειδικευμένοι επιστήμονες την αναγκαιότητα της δωρεάς οργάνων. Αν περάσει στην εκπαίδευση ίσως οι επόμενες γενιές αποκτήσουν μεγαλύτερες ευαισθησίες από τη δική μας και τις προηγούμενες.

      Τα αποσπασματικά (ημί)μετρα που επικεντρώνουν στην αμοιβή 100-150 ανθρώπων δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα στο σπουδαίο αυτό αγώνα, παρά μόνο στο αυγάτισμα τραπεζικών λογαριασμών.

      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  5. Όλα τα περιμένω από την κυβέρνηση της φρίκης...φυσικά και θα γίνουν πραγματικότητα οι χειρότεροι φόβοι μας..
    Και όχι η Γερμανία δεν έχει λαμόγια...οι δικοί της φοροφυγάδες κλέβουν δις οπότε αλλάζουν κατηγορία!!!
    Κι αν περνάνε χρόνια για να ανακαλύψεις τέτοιο κλέψιμο, φαντάσου πόσο απαρατήρητα περνούν τα "μικρά"...βέβαια και δεν κάνουν λαμογιές με όργανα...ούτε άλλες λαμογιές...ούτε άφησαν εκατομμύρια κόσμο στους φούρνους...άγιοι άνθρωποι!!!...τι τους περάσαμε Έλληνες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μην μου πει κανένας πως οι φούρνοι ανήκουν στο παρελθόν. γιατί έχουν ξανανοίξει εδώ και χρόνια...φρόντισε η φράου Μέρκελ γι΄αυτό!

      Διαγραφή
    2. Μαρία μου μιλάς σε έναν άνθρωπο που δεν συμπαθεί καθόλου μα καθόλου τον γερμανικό λαό που σε πορεία αιώνων αν το δεις καταλαβαίνεις πως δεν έχει προσφέρει σχεδόν τίποτα στην Ευρώπη και τον πολιτισμό της.

      Εξαιρέσεις φυσικά και υπάρχουν, μιλώ για τον κανόνα.

      Για τα αισθήματα που τρέφω γι’ αυτούς τους ανθρώπους που φαντασιώνονται ότι δουλεύουν για να καθόμαστε εμείς, μπορείς να διαβάσεις εδώ.

      Επειδή ουδέποτε υπήρξα θιασώτης αυτής της παγκοσμιοποιημένης σαλάτας που θέλουν να μας σερβίρουν, θεωρώ τουλάχιστον γελοία την προσπάθεια συμπόρευσης μαζί τους στο θέμα των μεταμοσχεύσεων.

      Αν όχι ύποπτη.

      Καλημέρα.

      Διαγραφή
    3. Ε λοιπόν μετά από αυτά που διάβασα, μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα, πως οι Γερμανοί είναι τόσο φιλέλληνες όσο και φιλόζωοι!!

      Διαγραφή
  6. Πέτρο δεν ξέρω τι είπε και τι θα πει ακόμη ο Άδωνης που είναι και Γεωργιάδης αλλά εγώ θα σου πω κάτι απλό.
    Έχω στο περιβάλλον μου ανθρώπους που έχουν δηλώσει δωρητές οργάνων, πήραν την κάρτα δωρητή και δεν τους ενδιαφέρει τι είπε και τι πρόκειται να πει ο κάθε Γεωργιάδης και πίστεψε με δεν τους ενδιαφέρει αν πρόκειται να πάρουν έξτρα αμοιβή οι γιατροί.
    Δωρητής οργάνων γίνεσαι γιατί αγαπάς πραγματικά τους ανθρώπους,νοιάζεσαι γιαυτούς, ψάχνεις τρόπους να τους βοηθήσεις στις δύσκολες στιγμές, δηλαδή είσαι αλτρουιστής, άνθρωπος που προσφέρει χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα και κυρίως δεν σε αφορά τι γίνεται στα…..Συνέδρια Μεταμοσχεύσεων.
    Πριν 6 μήνες πέθανε η σύζυγος ενός πολύ καλού μας φίλου και γιατρού η οποία από πολύ νέα είχε δηλώσει ότι θέλει να κάνει δωρεά σώματος στο εργαστήριο ανατομίας της Ιατρικής σχολής,όπως και έγινε. Όταν μας εξηγούσε τους λόγους που την οδήγησαν να γίνει δωρητής καταλάβαινες ότι έχεις να κάνεις μα έναν άνθρωπο που η αγάπη του για τον συνάνθρωπο του δεν έχει όρια και αυτό την βοήθησε να ξεπεράσει αυτό που στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι ταμπού.
    Όταν την άκουγα να μας λέει ότι οι σοβαρές ελλείψεις στα ανατομεία δημιουργούν κενά στην εκπαίδευση των φοιτητών και εγώ επιθυμώ να είμαι χρήσιμη και μετά θάνατο, ανατρίχιαζα, αλλά και την θαύμαζα για το θάρρος της.
    Ο σύζυγος της δεν διανοήθηκε να παραβεί την επιθυμία της γιατί απλούστατα είναι και ο ίδιος δωρητής σώματος.Το ίδιο και οι κόρες της.
    Πάντως εγώ σκέφτηκα πολλές φορές να γίνω δωρήτρια οργάνων αλλά…….φοβάμαι μην μου χαλάσουν την μόστρα!
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή και άγια η απόφαση της φίλης σου και των δικών της ανθρώπων. Έχω πει πολλές φορές πως είμαι υπέρ της δωρεάς οργάνων, δεν είμαι καθόλου σίγουρος όμως που αυτά θα καταλήξουν και αν τηρηθεί η λίστα αναμονής τώρα που σχεδιάζουν οικονομικά κίνητρα.

      Εγώ δεν κινδυνεύω να μου χαλάσουν τη μόστρα. Πολλοί που με συναντούν για πρώτη φορά με ρωτάνε αν το έσκασα από τραπέζι ανατομίας…

      Καλημέρα.


      Διαγραφή
  7. Ένα είναι σίγουρο θα φτάσει η ώρα που θα πουν κάποιοι "δεν μου περισσεύουν μπικικίνια να πάω να την αράξω σε κανένα νησάκι φέτος,αλλά σκέφτομαι να δώσω κάνα νεφρό και να την κάνω για Μύκονο"
    Δυστυχώς η ευαισθητοποίηση της μάζας θέλει καροτάκι και επειδή έχουμε συνηθίσει στις πρωτιές είπαμε να κάνουμε την Ελλάδα πρώτη στις λίστες για δωρητές αμ πως?
    Δωρεά (με κίνητρο) όπως πολύ σωστά είπες και πράσινα άλογα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μόνο που μας σώζει miranta είναι ότι αυτοί στους οποίους αναφέρεσαι διαθέτουν τον χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, συνεπώς αποκλείεται να έχουν παρόμοιες ευαισθησίες.
      Φοβάμαι όμως μήπως τα υποψήφια θύματα προέλθουν από το εντελώς αντίθετο στρατόπεδο, αυτό των ανέργων και εξαθλιωμένων.
      Πριν από ένα χρόνο διαβάσαμε για τον κάτοικο Ρόδου που πωλούσε το ένα του νεφρό για να ξεπληρώσει τα χρέη του.
      Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να καταπιάνονται μαζί του Αδώνιδες…!

      Διαγραφή
  8. Γεια σου, Πέτρο!!!...
    Πολύ ευαίσθητο θέμα η δωρέα οργάνων του σώματος... Πολλές φορές σκέφτηκα κι εγώ να γίνω δωρητής... Όμως, υποψιαζόμενος, ή και γνωρίζοντας, το τι μεγάλη μπίζνα έχει αναπτυχθεί με τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις μου απέτρεψε να το κάνω ως τώρα... Κι όπως γράφεις και συ επιχειρείτι απροκάλυπτα η "εμπορευματοποίηση" της δωρεάς οργάνων!.. Ένας ακόμα λόγος να μην το αποφασίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά την προσωπική μου άποψη Γιάννη, το καλύτερο είναι το οικείο περιβάλλον να γνωστοποιήσει την τελευταία στιγμή την πρόθεση για δωρεά οργάνων.
      Όταν οι (επίορκοι) γιατροί τρέξουν την τελευταία στιγμή, δεν προλαβαίνουν να ειδοποιήσουν τους “δικούς τους” ιστοσυμβατούς δότες, οπότε τα μοσχεύματα θα ακολουθήσουν τη λίστα αναμονής και δεν θα υπάρξει εμπόριο.

      Διαγραφή
  9. όταν πούλησαν, χωρίς δεύτερη σκέψη, τη δική τους ψυχή στο διάολο, θα κολλήσουν στο να βγάλουν στο σφυρί ΚΑΙ τη "δωρεά" οργάνων Πέτρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους έχω ικανούς μόνο για τα χειρότερα Βίκυ.
      Ως εκ τούτου δεν πρόκειται ποτέ να με πείσουν για τις …καλές τους προθέσεις.
      Γιατί απλούστατα δεν έχουν!

      Διαγραφή