Σελίδες

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Μηνιάτικο #17: Αύγουστος 2016



Ο Ουμπέρτο Έκο είχε πει ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις. 
Ε λοιπόν στην Ελλάδα κυβέρνηση και αντιπολίτευση βάλθηκαν να τον διαψεύσουν.


Την 1η Αυγούστου τέθηκε σε εφαρμογή η εγκύκλιος του υπουργού Υγείας που προβλέπει για τους οικονομικά αδύναμους ανασφάλιστους και όσους ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μηδενική συμμετοχή στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής καθώς και κατάργηση της καταβολής του 1€ ανά συνταγή υπέρ ΕΟΠΥΥ.
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας αναρτήθηκε αναλυτική ενημέρωση υπό μορφή ερωτήσεων/απαντήσεων, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους.
Επιπλέον,  το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ,  δημιούργησε στην ιστοσελίδα www.idika.gr,  ειδική εφαρμογή στην οποία κάθε πολίτης έχει την δυνατότητα με απλό και εύκολο τρόπο να επιβεβαιώσει το δικαίωμα του στην μηδενική συμμετοχή στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής, μέσα από την υποενότητα "Φαρμακευτική Κάλυψη Ανασφάλιστων" και χρήση των κωδικών εισόδου taxisnet και του AMKA.

Πρόκειται για την ενεργοποίηση του ν.4368/2016 (ΦΕΚ 21Α/21-2-2016) «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» και την ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132 (ΦΕΚ 908Β/4-4-2016) «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.»
Σύμφωνα με τα ανωτέρω ρυθμίζονται:
1. Η παροχή υπηρεσιών Υγείας στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
2. Η πιστοποίηση ασφαλιστικής ικανότητας
3. Η πρόσβαση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο Δημόσιο Σύστημα και τις παροχές Υγείας
4. Το ηλεκτρονικό Μητρώο Ανασφάλιστων − οικονομικά αδυνάτων
5. Η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κ.α.

Οι ανασφάλιστοι δικαιούνται:
1. Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες Δομές Υγείας
2. Νοσηλευτικές και διαγνωστικές πράξεις χωρίς καμία χρέωση
3. Προγραμματισμένα χειρουργεία χωρίς καμία χρέωση
4. Κατάργηση του 1€ ανά συνταγή για τους ανασφάλιστους που δικαιούνται μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή.
5. Φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες κ.α
Περισσότερες πληροφορίες [εδώ]

Δεν ξέρω πως τα κατάφεραν οι κυβερνώντες να κερδίσουν έστω αυτά τα λίγα από τους τροϊκανούς, ούτε φυσικά και με νοιάζει τι σκέφτεται ο μπουμπούκος (το αισχρό τους πιόνι) αλλά δεν μπορώ και να πανηγυρίσω ιδιαίτερα. Όχι επειδή μου αρέσει η μιζέρια αλλά επειδή ακολουθεί η επόμενη είδηση, της ίδιας μάλιστα ημέρας.


Την 1η Αυγούστου δημοσιεύτηκε εγκύκλιος του ΙΚΑ, σύμφωνα με την οποία τα κριτήρια υπαγωγής ωφελούμενων στο πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων» μεταξύ άλλων είναι “το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται, κάθε φορά, για την παροχή του ΕΚΑΣ”.
Εφόσον “τροποποιήθηκε το συνολικό ετήσιο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα που προβλέπεται στην χαμηλότερη εισοδηματική κλίμακα για την παροχή του ΕΚΑΣ, κατά συνέπεια: Για την υπαγωγή ωφελούμενων στο πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων, το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων διακοσίων δέκα έξι (7.216,00) ευρώ ή το οικογενειακό, το ποσό των ένδεκα χιλιάδων (11.000,00) ευρώ, όπως προβλέπει η παραπάνω διάταξη.”


Η για 12η(;) 13η(;) φορά περικοπή στις συντάξεις έχει και τα παρεπόμενά της.
ΥΓ: Μη ξανακούσω ότι επί κυβέρνησης ΣυΡΙΖα-ΑνΕλ χάνεται ακόμη περισσότερο κοινωνικό κράτος γιατί θα σκοτωθούμε δω μέσα!


Στις 4 Αυγούστου δημοσιεύεται στη "Διαύγεια" το ΑΔΑ: ΩΤΤ2465ΙΧΦ-ΝΦΗ, με το οποίο ανατίθεται στην εταιρεία Singular Logic η δημιουργία και εγκατάσταση του πληροφοριακού συστήματος για την ηλεκτρονική δημοπρασία των 4 τηλεοπτικών αδειών. Η δαπάνη για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται στα €39.900 χωρίς τον ΦΠΑ.


Αν πάμε στον ΦΕΚ 38B/20-1-2012, άρθρο 5 §2 θα βρούμε τις διαδικασίες ανάθεσης έργων του Δημοσίου και τα αντίστοιχα ποσά. Εκεί λοιπόν μαθαίνουμε ότι για ποσά έως και 40.000 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν γίνονται διαγωνισμοί αλλά απευθείας αναθέσεις έργου.


Με λίγα λόγια η Singular Logic ανέλαβε το έργο με 100 ευρώ λιγότερα από το όριο των €40.000 όπου θα απαιτείτο η διενέργεια διαγωνισμού.
Τι άλλα νέα;


Στις 5 Αυγούστου ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της επαναδιαπραγμάτευσης της κυβέρνησης για 4 αυτοκινητόδρομους (ΙΟΝΙΑ, ΟΛΥΜΠΙΑ, Ε65, ΜΟΡΕΑΣ), σύμφωνα με τα οποία το όφελος ανήλθε στο ποσό των 764.477.773 ευρώ.

Για να το οπτικοποιήσουμε λίγο:


Τι έχουμε εδώ; Έχουμε ότι οι ντόπιοι και ξένοι νταβατζήδες δέχτηκαν να μειώσουν τις απαιτήσεις τους. Με την επαναδιαπραγμάτευση η κυβέρνηση του Τσίπρα πέτυχε μειώσεις 767,5 εκατομμυρίων ευρώ. Είδες τι γίνεται άμα λείπει η μίζα;;;
Έχω αρχίσει και υποψιάζομαι το γιατί ουρλιάζουν τα φιλελέ ζωντόβολα που θέλουν να φύγει ο Τσίπρας. Ο λαουτζίκος έχει κάθε δίκιο να φωνάζει να ξεκουμπιστεί ακόμα ένας μνημονιακός πρωθυπουργός, τα πασοκοδεξιοποταμίσια όμως ιζήματα καλά θα κάνουν να το βουλώσουν γιατί δεν γελάμε πια.


Στις 10 Αυγούστου το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) προχώρησε στη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου κατόπιν σχετικής εντολής του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου. Στην εντολή για δέσμευση προχώρησαν οι αρχές στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που γίνεται με βάση τα 65 CD τα οποία περιέχουν στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες φορολογούμενους που πραγματοποίησαν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ την περίοδο από το 2000 έως το 2012, αλλά και σε συνδυασμό με καταγγελία σε βάρος του επιχειρηματία.
Ο Γιάννης Αλαφούζος κλήθηκε από το ΚΕΦΟΜΕΠ να δώσει εξηγήσεις για ανακολουθίες που προέκυψαν από την έρευνα, αλλά φέρεται να μην κατάφερε να δικαιολογήσει ποσό που αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Η εντολή δέσμευσης από το ΚΕΦΟΜΕΠ εστάλη σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα.

Η είδηση δεν είναι ότι ο Αλαφούζος είναι λαμόγιο. Το αντίθετο θα μας ξένιζε. Η είδηση βρίσκεται στο ποιος ανέλαβε να τον υπερασπιστεί.


Για όποιον δεν το πιστεύει υπάρχει [εδώ].
Κατά τη νουδού, το ότι ο οικονομικός εισαγγελέας (και όχι ο Τσίπρας) ζήτησε να δεσμευτεί η περιουσία του Αλαφούζου επειδή δεν μπορεί να δικαιολογήσει 50.000.000€ (ρε ηλίθια νεοδημοκρατία) είναι στα πλαίσια χειραγώγησης της ενημέρωσης.
Με απλά λόγια, αν κυβέρναγε ακόμη ο σαμαροβενιζέλος δεν θα ασκείτο καμία δίωξη ή αν κάποιος εισαγγελέας έκανε αυτό το λάθος θα βρισκόταν στην παραμεθόριο.
ΥΓ: Όποιος έχει χρόνο για χάσιμο μπορεί να μπει στο σάιτ της νουδού και να ψάξει να βρει ανακοινώσεις για άπορους, άστεγους, άνεργους.


Στις 23 Αυγούστου 33 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον Σίμο Κεδίκογλου κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, αναφορικά με το τραγικό περιστατικό με τη σύγκρουση του ταχύπλοου στην Αίγινα. Οι 33 βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:
"Γιατί υπήρξε ουσιαστική απουσία του Λιμενικού Σώματος σε ό,τι αφορά τη σύλληψη του δράστη ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, καθώς και τη διασφάλιση των καταθέσεων άμεσα από τους συνεπιβαίνοντες αυτόπτες μάρτυρες;
Πώς ανανεώθηκε το δίπλωμα του 77χρονου χειριστή προ διετίας, ενώ ο ίδιος καταθέτει, ότι εδώ και τρία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας; Ποιά διαδικασία ακολουθήθηκε;
Συνηθίζεται να μεταβαίνει άμεσα ο αρμόδιος υπουργός στο σημείο μιας ναυτικής τραγωδίας-και μάλιστα με ταχύτητα εντυπωσιακή σε σχέση με την παρέμβαση του Λιμενικού; Νοείται ανάμειξη του αρμόδιου υπουργού σε μία υπό διερεύνηση υπόθεση με θετικούς χαρακτηρισμούς περί της εμπειρίας και των γνώσεων του κατηγορούμενου χειριστή;"

Ο -Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ- Κεδίκογλου και άλλοι 32 του σιναφιού του ρωτούν τον υπουργό:
α) πως έδρασε και γιατί καθυστέρησε το Λιμενικό,
β) πως ανανεώθηκε το δίπλωμα χειριστή στον 77χρονο,
γ) αν συνηθίζεται να μεταβαίνει επί τόπου ο αρμόδιος υπουργός (και μάλιστα με εντυπωσιακή ταχύτητα).

Φυσικά θα απαντήσει ο υπουργός Δρίτσας στα ασυνάρτητα των Κούληδων, που ακόμα και σε ένα τραγικό περιστατικό νόμισαν πως βρήκαν πρόσφορο έδαφος για αντιπολίτευση. Από τη μία πρέπει ο υπουργός να απαντήσει για την "ολιγωρία" του Λιμενικού Σώματος, από την άλλη πρέπει να απαντήσει το γιατί ο ίδιος προσωπικά έφτασε στο σημείο τόσο γρήγορα. (εδώ οι Κούληδες διεκδικούν Νόμπελ Μαλακίας).
Το κλου είναι το β. Καλείται ο Δρίτσας (=η κυβέρνηση) να απαντήσει για το πως ανανεώθηκε το δίπλωμα χειριστή ταχύπλοου σε έναν 77χρονο, ο οποίος ομολογεί πως εδώ και 3 χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας.
Ένα από τα δύο συμβαίνουν:
α) ή οι Κούληδες δεν έμαθαν ακόμα (ενώ το είπε ο συνήγορός του και έχει βουίξει το διαδίκτυο) ότι η άδεια στον 77χρονο ανανεώθηκε το 2014,
β) ή είναι τόσο πολύ ηλίθιοι που δεν θυμούνται ποιος κυβερνούσε τότε.


Αν μπούμε στην ηλίθια λογική τους που λέει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση οφείλουν να ελέγχουν ποιοι αποκτούν διπλώματα και ανανεώσεις (ωχ το μάτι μου!), μήπως να απευθύνουν την ερώτηση προς τους Σαμαρά και Βαρβιτσιώτη;

ΥΓ: Η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 24 Αυγούστου [εδώ] κατήγγειλε τη σύμβαση με τον γιατρό που ανανέωσε …εξ’ αποστάσεως (!!!) την άδεια οδήγησης του 77χρονου χειριστή του ταχύπλοου, μετά από τις δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ότι δεν απαιτείται η προσέλευσή των ενδιαφερόμενων να ανανεώσουν άδεια οδήγησης στο ιατρείο του, αλλά αρκεί η προσκόμιση δικαιολογητικών από τρίτο πρόσωπο.
Για σου ρε Ελλαδάρα!


Στις 24 Αυγούστου δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια [εδώ] απόφαση του Υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την οποία λόγω καλύτερης πορείας είσπραξης των εσόδων του ΙΚΑ - σε σχέση με τις προβλέψεις και τα έσοδα του 2015 - ανακλήθηκε προηγούμενη απόφαση του ίδιου Υπουργού για την χορήγηση δανείου ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις στους ασφαλισμένους του Ταμείου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας είναι η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2010, που το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις χωρίς δανεισμό».

Αντί άλλου σχολίου στέλνω φιλάκια στους Σαμαρά, Βενιζέλο, Γιωργάκη, Λοβέρδο, Κουτρουμάνη και Βούτση.


Στις 28 Αυγούστου, μεσάνυχτα Κυριακής άρχισε η ανάρτηση στο Taxisnet της πρώτης παρτίδας εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ 2016 που θα πληρώσουν φέτος 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Κοίτα τι θυμήθηκα:


Στις 29 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και στα Επιμελητήρια όλης της χώρας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ στην οποία έγινε γνωστή η πρόθεση να προκύψει άμεσα πρόγραμμα απασχόλησης για 10.000 ανέργους, με αξιοποίηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο δυνητικά θα μετατραπεί σε επιδότηση της εργασίας.
Βασική προϋπόθεση θα είναι η σύμφωνη γνώμη του ανέργου για να ενταχθεί σε αυτή τη διαδικασία. Επίσης, θα πρέπει η επιχείρηση που θα δεχθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, τουλάχιστον ένα τρίμηνο πριν από την πρόσληψη του ανέργου, να μην έχει πραγματοποιήσει καμία απόλυση.
Για το χρονικό διάστημα που ο άνεργος θα δικαιούται επιδόματος ανεργίας, θα λαμβάνει το σύνολο του ποσού (360 ευρώ) και το επιπλέον ποσό, που θα αποτελεί το μηνιαίο μισθό του, θα το καταβάλλει η επιχείρηση. Αμέσως μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος επιδότησης της ανεργίας (έως 12 μήνες), η επιχείρηση θα δεσμεύεται να κρατήσει τον εργαζόμενο στις τάξεις της για τουλάχιστον ένα τρίμηνο επιπλέον, καταβάλλοντας το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών που θα έχουν συμφωνηθεί.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβλέπεται να είναι στο σκωτσέζικο ντους η καλύτερη όλων.


20 σχόλια:

  1. Δεν μπορώ να γράψω από την ταραχή μου: έλειψε η μίζα;;; κι ο δανεισμός;;; Πού πάμε ως χώρα;

    Διάβαζα κι ένιωθα αυτό που έγραψες στο τέλος: σκωτσέζικο ντους!!!

    Και, φυσικά, στις σαχλές δηλώσεις κυβερνητικών και στις θρασύτατες κραυγές της αντιπολίτευσης δεν θα μάθουμε τις ειδήσεις που διαβάζουμε εδώ...

    Καλό μήνα, Πέτρο! Με υπομονή και δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι καταιγιστικές οι πληροφορίες. Μέρα με τη μέρα συμβαίνουν πολλά και τραγικά και προσπαθώ να τα συμμαζέψω για να χωρέσουν εδώ. Είναι απίστευτο το σβήσε-γράψε, σε διαβεβαιώ.
      Καλό μήνα.

      Διαγραφή
  2. Όπως πάντα Πέτρο, έχουμε την αρχή να μην κλείνουμε τα μάτια στα τυχόν θετικά βήματα που γίνονται για τη λαϊκή οικογένεια, να τα στηρίξουμε, να τα χαιρετίσουμε. Και ως τέτοια είναι τα μέτρα Υγείας για τους ανασφάλιστους, ελπίζω χωρίς δύσκολα προαπαιτούμενα.
    Αναλαμπές να τις πεις ; έστω. Και έτσι καλοδεχούμενες. Βέβαια, δυστυχώς, αυτό δεν αναιρεί ότι πηγαίνουμε ολοταχώς πίσω ως κοινωνία και αυτό φαίνεται από το ....σκωτσέζικο ντουζ που λέει και η Αλεξάνδρα.
    Καλό μήνα Πέτρο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη, να είσαι σίγουρος σε αυτό, δεν είναι όλοι έτσι. Γνωρίζω ανθρώπους (ιντερνετικά εννοώ) που μονίμως κάνουν το άσπρο-μαύρο και ανάποδα.
      Κομπλεξικοί; Έμμισθοι; Ή απλά ηλίθιοι.
      Το όπλο του πολίτη δεν πρέπει να είναι ούτε η ντουντούκα και τα πυροτεχνήματα, ούτε η απαξίωση και η μιζέρια. Πρέπει να διαθέτει μυαλό και κρίση και να τα χρησιμοποιεί όχι επιλεκτικά αλλά με γνώμονα το κοινό καλό.

      Δυστυχώς δεν πάμε πουθενά ως κοινωνία γιατί δεν θα μονοιάσουμε ποτέ. Γιατί όπως έλεγε ο Αμερικανός ιστορικός & φιλόσοφος Will Durant: "Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας."

      Καλό μήνα.

      Διαγραφή
  3. Καλό μήνα Πέτρο !! Με τις ωραίες αναμνήσεις και συναντήσεις του καλοκαιριού σου -σας χάρηκα και χαίρομαι για τις τα θετικά βήματα που γίνονται αν και μας φαίνεται απίστευτο είναι γεγονός !! Μιλάνε για διαφθορά εκείνοι που έδωσαν σε αυτή την άθλια λέξη τα λεφτά ενός ταλαιπωρημένου λαού !!
    Την αγάπη μου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα αγαπημένη μου Νικόλ.
      Ας μη μιζεριάσω και σε αυτό το σχόλιο (το έκανα ήδη πιο πάνω), θέλω να σε ευχαριστήσω και μόνο που υπάρχεις στη μικρή μας παρέα.
      Να είσαι πάντα γερή και να χαίρεσαι τα βλαστάρια σου.
      Θέλω να τους δώσεις από ένα ρουφηχτό φιλί, ναι;

      Διαγραφή
  4. Ανανεώθηκε εξ αποστάσεως διαβάζω το δίπλωμα του υπερήλικα "μακελάρη" που πήρε στο λαιμό του τόσες ζωές! Μετά απ' αυτό, τι να σχολιάσεις;
    Μακάρι να υλοποιηθούν τα μέτρα για τους ανασφάλιστους, για να ησυχάσει κι η αντιπολίτευση που κόπτεται για τις στρατιές των ανέργων που άφησε πίσω της. Είναι σαν να κλαίει με κροκοδείλια δάκρυα ο μπάρμπα-Λυκουρέζος για τα θύματα της τραγωδίας!...
    Καλό μήνα να ευχηθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν φταίει καν ο γιατρός Μαρία, φταίει το άθλιο σύστημα που έχουμε. Και κάθε φορά ανακαλύπτουμε πόσο άθλιο είναι, σε διάφορες εκφάνσεις του, δυστυχώς μετά το κακό.
      Πάλι καλά που τις άδειες ανανέωσης τις υπογράφει (τυπικά) γιατρός. Θα μπορούσαν να είχαν βάλει έναν αλουμινά!!
      Τα κροκοδείλια δάκρυα των Κούληδων για την "πλέμπα" μόνο δάκρυα (πικρού) γέλιου μπορούν να μας φέρουν. Το καλό (ή το κακό, ανάλογα πως το βλέπει ο καθένας) είναι ότι αυτοί αντί να διορθώνονται... χειροτερεύουν. Θα μείνουν πολύ καιρό στην απόξω.
      Καλό μήνα.

      Διαγραφή
    2. Ρε παιδιά, εδώ ανανεώνονται εξ' αποστάσεως (και αδιάβαστα, στην κυριολεξία!) ολόκληρα Μνημόνια, στα διπλώματα θα κολλήσουνε; Γεμίσαμε "αλουμινάδες" ! (α ρε Πέτρο, ζωγραφίζεις!) Καλησπέρα και καλό φθινόπωρο Μαρία :)

      Διαγραφή
  5. Ανάμεσα στις υστερικές φωνές των ένθεν κακείθεν κομματικά κολλημένων στο διαδίκτυο, η παρουσίαση των ειδήσεων στο blog σου είναι όαση αντικειμενικότητας και χιούμορ. Πραγματικά λείπει αυτό από το δημόσιο διάλογο κι όσο εξακολουθούμε να κρίνουμε μέσα από κομματικά γυαλιά μηδενίζοντας τα πάντα, δεν υπάρχει περίπτωση να εξελίξουμε την πολιτική μας σκέψη ως λαός.
    Μια διόρθωση μόνο αν μου επιτρέπεις. Η ανάθεση στη Singular Logic έγινε με πρόχειρο διαγωνισμό. Θα το δεις και στο σκεπτικό της απόφασης που αναρτάς. Το ΦΕΚ 38 Β/12 αφορούσε τις αναθέσεις για το Πράσινο Ταμείο και μόνο και έχει ήδη καταργηθεί. Τα όρια των αναθέσεων για όλο το Δημόσιο θα τα βρεις στο ΦΕΚ 1291 Β/2010 και είναι μέχρι 20.000 η απευθείας και μέχρι 60.000 πρόχειρος. Βέβαια και οι πρόχειροι διαγωνισμοί είναι ένα μεγάλο παράθυρο για να δίνουν μεγαλύτερα ποσά σε όποιους θέλουν. Είναι συχνό το φαινόμενο της συνεννόησης μεταξύ των συμμετεχόντων και της υπηρεσίας ώστε να πάρει το διαγωνισμό ο επιθυμητός ανάδοχος και όλα νόμιμα. Επίσης, αν η ανάθεση αυτή γινόταν πριν από 10 χρόνια παίζει το ποσό να ήταν πολλαπλάσιο και να γινόταν απευθείας "λόγω επείγοντος" ή "λόγω αποκλειστικότητας". Αλήθεια, έχεις ψάξει ποτέ τι πληρώνει το νοσοκομείο σου για τη συντήρηση των λογισμικών του προγραμμάτων κάθε μήνα, τι πλήρωνε παλιότερα και πόσο κόστισε η εγκατάσταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία καλησπέρα.
      Σε ευχαριστώ πολύ για το δικό σου «ρεπορτάζ» και για το δικό μου ξεστράβωμα. Άλλωστε είναι το δικό σου πεδίο και δεν μπορώ να αντιπαρατεθώ μαζί σου.
      Ομολογώ πως την πάτησα. Και όσο και αν κάποιοι, ενδεχομένως, δεν το πιστέψουν, χαίρομαι όταν υπάρχουν τέτοιες στιγμές όπου μερικοί ανακαλύπτουν λάθη μου. Αυτό σημαίνει ότι διαβάζουν προσεκτικά.
      Πάμε τώρα στην ουσία.
      Όσα διάβασες είναι απόρροια αυτών που διάβασα εγώ αλλού. Βέβαια δεν φταίνε αυτοί που τα έγραψαν, φταίω εγώ που δεν έκανα καλύτερη έρευνα.
      Πράγματι το ΦΕΚ 38Β/2012 αναφέρεται στο Πράσινο Ταμείο. (Λάθος 1ο)
      Πράγματι έγινε πρόχειρος διαγωνισμός. (Λάθος 2ο)
      Για το τι ισχύει σήμερα, αναφορικά με ποσά για απευθείας αναθέσεις, πρόχειρους διαγωνισμούς κλπ, ήταν σχεδόν αδύνατο να γνωρίζω, διότι οι νόμοι αλλάζουν με υπερηχητική ταχύτητα, κάτι που το γνωρίζεις πολύ καλά.
      Θα σου μεταφέρω από [εδώ] ένα τμήμα του κειμένου που συνέβαλλε στην δική μου παραπλάνηση:
      Η προκήρυξη ρητά αναφέρει (άρθρο 7.4.1) ότι το σύστημα της αυστηρά ηλεκτρονικής δημοπρασίας πρέπει να είναι σαφώς πιστοποιημένο με βάση τα διεθνή πρότυπα. Προς τούτο η ΓΓΕΕ στις 28.06.16 προκήρυξε διαγωνισμό (με 66 σελίδες αυστηρές προδιαγραφές για το παραδοτέο έργο), ο όποιος κρίθηκε άγονος. Στην πρώτη αντίδραση της ΓΓΕΕ επί του θέματος ρητά αναφερόταν ότι, παρόλ’ αυτά, η δημοπρασία θα διεξαχθεί με την ευθύνη της ΕΕΤΤ, κάτι που στη συνεχεία αναιρέθηκε.
      Αντ’ αυτού στις 4 Αύγουστου ανακοινώθηκε-και χωρίς να έχει προηγηθεί νέα προκήρυξη για διαγωνισμό και χωρίς περιγραφή των ζητουμένων για το έργο -ότι το έργο (αξίας 40.000 ευρώ) ανατέθηκε στην εταιρεία Singular Logic. Στην απόφαση της ανάθεσης στην Singular Logic, αναφερόταν ρητά αφενός μεν ότι η εταιρία αυτή μειοδότησε με 39.900 ευρώ και ότι «οι αναλυτικοί όροι της … συνεργασίας θα ορισθούν λεπτομερώς στη σχετική σύμβαση που θα υπογραφεί».


      Αυτό το «Στην απόφαση της ανάθεσης…» σε συνδυασμό με τα ποσά των αναθέσεων που είχε ανεβάσει κάποιος άλλος, με παραπλάνησαν.
      Πάντως σε ευχαριστώ για όλα. Άλλη φορά θα προσπαθήσω να είμαι περισσότερο προσεκτικός.

      ΥΓ: Αν γκουγκλάρεις τι εστί Singular Logic θα δεις ότι μιλάμε για μια πολύ αμαρτωλή περίπτωση. Έχει κερδίσει πάρα πολλούς διαγωνισμούς διαφόρων υπουργείων, ενώ έχει «σαρώσει» όλους τους διαγωνισμούς που αφορούν εκλογές. Και (όπως ίσως μάντεψες) με απευθείας ανάθεση. Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ. Δες για παράδειγμα [εδώ].

      Διαγραφή
    2. Πως να μη μπερδευτείς Πέτρο μου; κακός χαμός γίνεται με τους νόμους. Για να καταλάβεις ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις (4412/16 με ισχύ από 8.8.16) είναι 332 σελίδες, έχει 379 άρθρα και πάνω από 100 σελίδες παραρτήματα. Ξεκίνησα μια μέρα να τον διαβάζω πρωί, έπιασα μεσημέρι και στο μεταξύ είχα ξεχάσει τι διάβασα προηγουμένως. Ωραία θα περάσουμε και τούτο το χειμώνα! Και κάπως έτσι είναι οι περισσότεροι μνημονιακοί νόμοι, χαώδεις και κακογραμμένοι, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για αυτή καθαυτή τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

      Διαγραφή
    3. Η πολυνομία της Ελλάδας είναι ένα ακόμη από τα «προτερήματά της». Για παράδειγμα, άλλες χώρες έχουν το ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο για 20 χρόνια και εμείς αλλάζουμε 3 το χρόνο. Θυμάμαι πράγματα που ίσχυαν για τις προσλήψεις στο δημόσιο πριν λίγα χρόνια. Σήμερα έχουν καταργηθεί και πρέπει κάθε φορά να αναζητάς ποια είναι αυτά και τι άλλαξε. Άρα είναι πρακτικά άχρηστη (εκτός από αδύνατη) η απομνημόνευση.
      Χαρά στο κουράγιο σας όλων όσων ασχολείστε με αυτή τη νομική Βαβέλ.
      Με την ευκαιρία, να απαντήσω σε αυτό που μου έθεσες στο προηγούμενο σχόλιο. Η αφεντομουτσουνάρα μου στάθηκε αιτία - όταν προ 15ετίας σε σύσκεψη υπό τον Διοικητή του νοσοκομείου (την μοναδική που πήρα ποτέ μέρος) – να προμηθευτεί το ίδρυμα ηλεκτρονική εφαρμογή διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Το έχω σκυλομετανιώσει γιατί αυτοί οι τύποι αρμέγουν συστηματικά το νοσοκομείο, τα λεφτά του ελληνικού λαού δηλαδή. Ακόμα και τηλέφωνο να τους παίρναμε για κάτι που χάλασε, κάτι που οι ίδιοι πείραξαν στον κώδικα και έπαψε να λειτουργεί σωστά η εφαρμογή, ΜΑΣ ΧΡΟΝΟΧΡΕΩΝΑΝ!!!
      Εδώ και κάτι μήνες αυτό το πανηγύρι σταμάτησε. Τώρα χρεώνουν ένα σταθερό ποσό/χρόνο (υποτίθεται για συντήρηση και παρακολούθηση της εφαρμογής), άσχετα με το πόσα θα χρειαστούν να κάνουν, ακόμα και τίποτα.
      Άλλο παράδειγμα: όταν πάθαινε βλάβη ένα φωτοτυπικό μηχάνημα, ερχόταν τεχνικός της εταιρείας, κατέγραφε τη βλάβη και μας παρέδιδε μια αναφορά στην οποία περιέγραφε το πρόβλημα, σημείωνε πόσο θα στοιχίσουν τα ανταλλακτικά και πόσο η εργασία. Τους τελευταίους μήνες αυτό άλλαξε. Στο εξής ζητούν 67€ + ΦΠΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ στο νοσοκομείο.
      Είπες κάτι;
      Να σου πω τι γίνεται με τις εταιρείες που είχαν αναλάβει την καθαριότητα του νοσοκομείου; Θα πέσεις στο πάτωμα!
      Να σου πω τι ανακάλυψα όταν για πρώτη (και τελευταία φορά - εννοείται) με έβαλαν σε επιτροπή προμήθειας γραφικής ύλης; Θα κλαις!
      Το μπουρδέλο που λέγεται Ελλάδα δεν θα πάει ποτέ μπροστά, Σοφία. Σε αυτό δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί μας καραγκιόζηδες. Το κύριο φταίξιμο είναι δικό μας. Γιατί εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως το κράτος υπάρχει μόνο για να το αρμέγουμε.

      Διαγραφή
  6. Σου έχω πει ξανά ότι άλλη δουλειά πρέπει να κάνεις... και φυσικά θα μπορούσες άριστα να συνεργαστείς με την Σοφία!!!
    Γερό το μηνιάτικο πάντως!!!
    Τα γεγονότα μας προλαβαίνουν και δεν υπάρχει η δυνατότητα να τα επεξεργαστούμε όπως θα έπρεπε! Αυτό είναι αιτία πολλών κακών, που αντιμετωπίζουμε...
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ, μη νομίζεις, ξεχαρμανιάζω με αυτό που κάνω. Σίγουρα είναι πάρα πολλά αυτά που δεν παίρνω είδηση, κάνω όμως προσπάθεια. Πίστεψέ με, μιλάμε για ατέλειωτες ώρες διαβάσματος ειδήσεων, μιας και την τηλεόραση μου την έχει κόψει ο γιατρός.
      :))
      Καλημέρα και καλή Κυριακή.

      Διαγραφή
  7. Και που είσαι ακόμα.. για το πόσο θα γελάσει ακόμα ο κάθε πικραμένος, τώρα που ο φτωχός πλην τίμιος (εμένα μου λες) "λαουτζίκος, που έχει κάθε δίκιο να φωνάζει να ξεκουμπιστεί ακόμα ένας μνημονιακός πρωθυπουργός", αφού αρχίζουν τα βιολιά από τον μνημονιακό Αλέξη, και πρέπει, για να εξασφαλίσει κάποιος την ακίνητη περιουσία του, να την νομιμοποιήσει πρώτα κιόλας! Αχαχαχα! Μιλάμε ότι ο φτωχός πλην τίμιος λαουτζίκος, έχει δώσει ρεσιτάλ αναρχίας και παρανομίας. Εμ, τυχαία εκλέγονταν τόσα χρόνια όσοι επέτρεπαν ΚΑΙ στον λαό, κάθε λαμογιά, λαδιά, μίζα κλπ; Πρώτα θα πρέπει να τακτοποιείται οικονομικά -δλδ και φορολογικά και πολεοδομικά- κάθε ακίνητο, και μετά θα μπορεί να προχωρήσει ο ιδιοκτήτης σε συμβόλαιο, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς ή πώληση.. Το γέλιο τής αρκούδας! Άντε βρε, και καλό μας φθινόπωρο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ακίνητο ανέκαθεν αποτελούσε την αγελάδα που όλοι οι πολιτικοί έβαζαν πρώτα στόχο για άρμεγμα. Γιατί ο άλλος προκειμένου να χάσει το σπίτι του και να βρεθεί στο δρόμο είναι ικανός να κόψει από δω, να κλέψει απο κει, προκειμένουν να το κρατήσει.
      Παλιότερα το άρμεγμα το εφάρμοζαν στους παραβάτες (κακώς), σε όσους έχτισαν αυθαίρετο (πολύ κακώς) και στους καταπατητές (κάκιστα). Σήμερα - ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ - εφαρμόζεται σε όλους, με τον ΕΝΦΙΑ, πλην της Εκκλησίας βέβαια που δεν έχει έσοδα από τα ακίνητα (όπως π.χ. εμείς).
      Το νέο κόλπο που σκέφτηκε κάποιος ευφυής μαλάκας, παρατρεχάμενος κάποιου υπουργού, είναι όλα αυτά που αναφέρεις. Δεν ξεχνάμε άλλωστε και το σχέδιο ηλεκτρολόγου (κανα 500ευρω) που σκέφτηκαν πάλι πρόσφατα.
      Γιατί στην Τρελλάδα τιμωρείται όποιος τα έκανε ντουβάρια και δεν τα έφαγε στις π...νες.

      Καλό μας φθινόπωρο, αν και προβλέπεται ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ για 6ο συνεχόμενο χρόνο.

      Διαγραφή
  8. Καλό φθινόπωρο Πέτρο μου !
    Εγώ δηλώνω ευθαρσώς πως τις έκοψα τις ειδήσεις. Ερχομαι εδώ κι ενημερώνομαι μια χαρά.
    Συγχίζομαι βέβαια με τα κακώς κείμενα των πολιτικών, αλλά τουλαχιστον μπορώ να απαντήσω σε όποιον τολμήσει να με χειραγωγήσει... βρε παιδί μου, σίγουρα δεν είσαι δημοσιογράφος ;
    Δηλαδή μήπως να γινόσουν εσύ να φυγουν οι άλλοι που τα λένε και μισα ...
    φιλιά πολλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ήμουν δημοσιογράφος θα πληρωνόμουν για να γκαρίζω στα ασήμαντα και να κάνω την πάπια στα ουσιώδη. Βέβαια θα είχα απείρως περισσότερα λεφτά, αλλά, ξέρεις Σταυρούλα, δεν αντέχω την ξεφτίλα. Μερικοί γεννήθηκαν γι' αυτήν και με αυτή βιοπορίζονται.
      Δεν θα μπορέσω.

      Κάποτε μου ζήτησαν και να συνδικαλιστώ γιατί ..."τα λέω καλά". Τους απάντησα ότι αποκλείεται για 2 λόγους:
      1ον δεν αντέχω να κοροϊδεύω τον κόσμο
      2ο όταν λέω ψέματα γελάω και θα με παίρνουν χαμπάρι
      Άλλη μια καριέρα έληξε άδοξα!! :)))

      Φιλιά Σταυρούλα και να είσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή