Σελίδες

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Να πας στο καλό Θανάση

Συνηθίζαμε να βρισκόμαστε σε γάμους και γλέντια του σογιού. Σε χαρές που λένε. Χτες αντίκρισα το σφραγισμένο σου φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία το πηλίκιο και το ξίφος σου.
Ήσαν όλοι εκεί. Οι αγαπημένοι σου γονείς, η σύζυγός σου, τα αδέλφια σου, οι φίλοι, οι συγγενείς, οι γείτονες, σύσσωμη η Μοίρα σου - τα ιπτάμενα αδέλφια σου, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, το άγημα, η μπάντα.
Κάπου εκεί βρισκόσουν κι εσύ. Λίγο πιο ψηλά.

Άφησες πίσω σου χήρα ένα μικρό κορίτσι, με έναν γιό στην αγκαλιά και ένα νεογέννητο κοριτσάκι που δεν έχει ακόμη σαραντίσει.
Παιχνίδια της μοίρας λένε. Μια ζωή γεννήθηκε, μια ζωή χάθηκε.
Άδικα. Χωρίς λόγο χάθηκαν δύο νέοι άνθρωποι αφήνοντας πίσω τους τρία ορφανά παιδιά. Χωρίς λόγο πέθαναν στο έδαφος και άλλοι συνάδελφοί σας, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν βαριά.

Τις αιτίες θα τις βρουν οι ειδικοί. Έχουν σημασία; Έχουν. Αν βρεθούν τα αίτια θα σωθούν οι επόμενοι.

Μιλάνε για πουλί στην τουρμπίνα. Μιλάνε για μεγάλο βάρος. Μιλάνε για λάθος φόρτωση βλημάτων και μετατόπιση φορτίου. Λένε πως "κράτησε" ο κινητήρας. Λένε πως εκτινάχτηκες με το κάθισμα αλλά ο άνεμος σε οδήγησε κατευθείαν στο φλεγόμενο αεροσκάφος. Λένε πως εκτινάχτηκες όταν το αεροσκάφος είχε πάρει μεγάλη κλίση και η εκτίναξη είναι αυτή που σε σκότωσε. Και το χειρότερο όλων: λένε πως από το μαχητικό έλειπαν βασικά ανταλλακτικά και δεν είχε γίνει η αναβάθμιση που έπρεπε. Λένε δηλαδή ότι ενδεχομένως σας σκότωσαν οι περικοπές!

Λένε πολλά. Σχετικά και άσχετα. Περιμένουμε να μάθουμε. Για τους επόμενους. Για να μην ορφανέψει ξανά παιδί. Για να μη κηδέψει ποτέ ξανά μάνα το παλικάρι της. Να μην αξιωθεί γυναίκα να γίνει μάνα αν είναι να θάψει το παιδί της.

Συγκινητική η παρουσία του Τάσου, του αδελφού σου. Αξιωματικός της αεροπορίας και αυτός, όλη την ώρα δίπλα στο φέρετρο να χαιρετήσει όρθιος τους εκατοντάδες παριστάμενους. Ασφυκτικά γεμάτη η εκκλησία από όσους σε χαιρέτησαν για τελευταία φορά και δεν ακουγόταν το παραμικρό. Ένας βουβός πόνος στα μάτια όλων.
Συγκινητικά τα λόγια του μητροπολίτη, του υπουργού και ακόμη περισσότερο ο επικήδειος του φίλου και συναδέλφου σου.
«Στο αυριανό προσκλητήριο: Θανάσης Ζάγκας. Απών!»
Λύγισε ο φίλος σου κι εμείς μαζί του.

Δεν είχα δει ποτέ μου από κοντά τόσους ιπτάμενους. Και να σου πω τι είδα; Είδα αυτό το "κάτι" στα μάτια τους. Πίσω από τα θλιμμένα βλέμματα διέκρινα τσαγανό και περηφάνια. Δεν μπορώ να το περιγράψω με λέξεις αλλά είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.
Όλοι εμείς θεωρούμε έννοιες αυτονόητες  την λευτεριά και την ειρήνη και δεν σκεφτόμαστε πως πίσω τους κρύβονται αφανείς ήρωες που καθημερινά παίζουν με το θάνατο. Στα μαχητικά, στις φρεγάτες, στα υποβρύχια, στα ελικόπτερα, στα ναρκοπέδια. Παντού.

Όταν χαιρετούσα την μητέρα σου, δίπλα μου ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας παρέδιδε τη σημαία, το πηλίκιο και το ξίφος σου στην αγαπημένη σου γυναίκα που δεν σταμάτησε στιγμή να κλαίει. Και μπροστά μου χαιρετούσαν μέλη του πανελλήνιου συλλόγου οικογενειών πεσόντων αεροπόρων. Ένας σύλλογος που σε καιρό ειρήνης δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει!

Να πας στο καλό Θανάση. Οι ουρανοί που αγάπησες σε κέρδισαν οριστικά.
Ήταν νωρίς όμως. Στα 31 σου χρόνια. Να πας στο καλό ανιψιέ.



Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Αυτά που είδα


Χτες βράδυ αποκοιμήθηκα στον καναπέ. Είχα χορτάσει καθάρια τηλεοπτική ενημέρωση και είπα να γείρω λίγο. Και ονειρεύτηκα.

Είδα να κλείνουν κρατικές επιχειρήσεις και τα χρέη τους να τα φορτώνεται ο ελληνικός λαός. Είδα να πωλούνται άλλες επιχειρήσεις και τα χρέη τους να τα φορτώνεται ο ελληνικός λαός. Είδα ότι μηδέν και μηδέν ισούται με 14. Είδα να κλείνουν τα λεωφορεία του ΟΣΕ και τις άδειες να τις παίρνουν ψηφοφόροι. Είδα να καταργείται το μονοπώλιο της ΔΕΗ για να έρθει ο ιδιώτης και να μας νοικοκυρέψει. Είδα να έρχεται η ιδιωτική τηλεόραση με μεγάλους δημοσιογράφους που πληρώνονταν καλά επειδή περίσσευαν χρήματα μιας και δεν πληρωνόταν το κράτος. Είδα να πέφτει μια κυβέρνηση για τον ΟΤΕ…

Είδα για μια σημαία να πέφτουν ελικόπτερα με 3 παλικάρια. Είδα να σκύβουμε στους τούρκους και να ευχαριστούμε τους αμερικάνους. Είδα μεροκαματιάρηδες να μπαίνουν στη Σοφοκλέους και να μοιράζουν λεφτά σε χοντρούς. Είδα υπουργούς που μας εξόπλιζαν να κουβαλάνε βαλίτσες. Είδα ότι από τον ψωριάρη η Ολυμπιάδα του ‘λειπε. Είδα μασέλες να παθαίνουν κράμπες από το πολύ φαί…

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Τι θα ψηφίσουμε;




Η μόνιμη συζήτηση των ημερών. Σε όποιο σπίτι πήγαινα (και λόγω των εορτών πήγα σε πολλά), το θέμα περιστρεφόταν γύρω από τις εκλογές. Όταν το θέμα της συζήτησης ήταν άλλο, το γύριζα εγώ εκεί, διότι ελάχιστα έως καθόλου με ενδιαφέρει στους πόσους ψήνεται η γαλοπούλα, αν πήγαν στα χιόνια, που έκαναν Χριστούγεννα.
Τι θα ψηφίσουμε; με ρώταγαν. Στον πληθυντικό. Λες και ψηφίζουμε όλοι μαζί ή όλοι το ίδιο. Λες και πρόκειται για εκδρομή προσκόπων: πάμε όλοι εκεί που πάει το λεωφορείο και τρώμε από τα ίδια τάπερ.
Η ψήφος πάντοτε αποτελούσε προσωπική επιλογή. Τις φορές που οδηγηθήκαμε ομαδικά, θες επειδή μας επηρέασε το άμεσο περιβάλλον μας, θες από το φόβο που μας πούλησαν τηλεόραση/εφημερίδες, βγάλαμε λάθος συμπέρασμα και κάναμε λάθος επιλογή.
Αποδείχτηκε λάθος!

Ίσως ακούγεται κλισέ, αλλά έχω την εντύπωση ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις προηγούμενες. Δεν καλούμαστε να επιλέξουμε κόμμα ή πρόσωπα. Καλούμαστε πρωτίστως να επιλέξουμε τις πολιτικές που θέλουμε να ακολουθηθούν.
Τα περισσότερα κόμματα πια έχουν καταντήσει μια άνοστη σούπα με απ’ όλα. Με πατάτες, με ρύζι, με κρέας, με ψάρι… Κρεατόψαρο!
Μετακινήσεις, μεταγραφές, συναλλαγή, τι θα πάρω, τι θα φέρεις. Ψάχνεις να βρεις εκείνες τις (αδρές έστω) γραμμές που υποτίθεται τους χωρίζουν, αλλά τώρα που σφίξανε οι κώλοι ξέχασαν που πατάνε και κατά που πηγαίνουν.
Όχι μάνα μου!
Η πολιτικές και οι διαφορές τους δεν φαίνονται μόνο όταν είναι ανοιχτές οι κάνουλες και ρέει χρήμα. Στα δύσκολα φαίνονται. Όταν, ανεξάρτητα από τα ζόρια, κρατάς την ιδεολογία σου και παλεύεις για το καλύτερο της χώρας και των πολιτών της.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Εφημερίδες διαβάζεις;


Εφημερίδες στον φυσικό τους χώρο. Στα σκουπίδια

Μέχρι τις εκλογές απομένουν πολύ λίγες ημέρες. Ημερολογιακές. Γιατί ο πολιτικός χρόνος φτάνει και περισσεύει για να γίνουν πολλά. Η προπαγάνδα μπορεί να περάσει από άκρου εις άκρον την Ελλάδα μέσα σε λεπτά ή και δευτερόλεπτα. Μια τηλεοπτική εκπομπή, μια ατάκα ενός δημοσιογράφου, ένα μονόστηλο σε εφημερίδα είναι ικανά να φέρουν τα πάνω κάτω. Ο ελληνικός λαός, που σε ένα αξιοσέβαστο κομμάτι του αποφασίζει την τελευταία στιγμή τι θα ψηφίσει, έχει ανοιχτά αυτιά και μάτια για να χάψει την πρώτη σάχλα που θα του σερβίρουν, για να πατήσει την πρώτη μπανανόφλουδα που θα πετάξουν στα πόδια του.

Αν διαβάσεις τίτλους εφημερίδων των τελευταίων ημερών θα διαπιστώσεις για το εμπόριο τρόμου που ανθεί και πάλι στις φυλλάδες. Ανάμεσα στην τραγωδία του «Νόρμαν Ατλάντικ», το μακελειό από ψυχανώμαλους ισλαμιστές στο γραφείο του σατυρικού γαλλικού περιοδικού και την (αναμενόμενη και διατυμπανισμένη) σύλληψη Ξηρού, φυσικά και περνάνε τα ψευτοδιλήμματα. Grexit, χαμένες θυσίες, επιστροφή στη δραχμή, επικίνδυνοι, το πρόγραμμα τελείωσε, τελειώνει, θα τελειώσει…
Αυτά βοήθησαν το σύστημα να επιβιώσει στις εκλογές πριν 2,5 χρόνια, αυτά προσπαθούν να κάνουν την ίδια δουλειά και τώρα.

Εφημερίδες διαβάζεις; Εγώ με τίποτα. Τις αγοράζω μόνο κάποιες φορές που βάζουν δώρο βιβλία λογοτεχνίας (και τις πετάω). Η μοναδική τους χρησιμότητα είναι για να μπαλώνουν τρύπες στο κοτέτσι και κοτέτσι δεν έχω.
Εσύ που έχεις βίτσιο να πληρώνεις για να διαβάσεις μπούρδες (στις περισσότερες από αυτές) αντί να ξοδεύεις χρήματα θα μπορούσες να είχες κρατήσεις τις φυλλάδες που αγόρασες πριν 2,5 χρόνια. Τα ίδια γράφουν και σήμερα.
Κάτσε λοιπόν να θυμηθούμε τι έγραφαν οι ίδιοι σεσημασμένοι τρομολάγνοι μπουρδολόγοι τον Ιούνιο του 2012 και αναρωτήσου τι έκαναν πράξη, πόσο φόβο σου πούλησαν, πόση σαχλαμάρα μπορείς να αντέξεις.

Οποιεσδήποτε ομοιότητες με πρόσωπα και καταστάσεις
δεν είναι καθόλου συμπτωματικές.

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Είναι δύσκολο να υποστηρίζεσαι από ηλίθιους

Απολαύστε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας: 


“Σήμερα στο Παρίσι είχαμε μακελειό από βομβιστική επίθεση με τουλάχιστον 12 νεκρούς. Κι εδώ κάποιοι προκαλούν … προσκαλούν να πω καλύτερα. Προσκαλούν κι άλλους λαθρομετανάστες και μοιράζουν από τώρα ιθαγένειες…”
“Το τι θα σήμαινε να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα και να δίνεται μαζική ιθαγένεια σε λαθρομετανάστες δεν το είδε (η χώρα) και δεν θα το δει, πρώτα ο Θεός…”

Ο Σαμαράς που όπου βρεθεί και όπου σταθεί κινδυνολογεί ασύστολα, έχοντας την πρωθυπουργική ασυλία και συνάμα το ακαταλόγιστο, θεωρεί πως οι μαλακίες που λέει στο εσωτερικό δεν μαθαίνονται στο εξωτερικό, ή δεν απασχολούν άλλους. Την ώρα που ολόκληρη η Γαλλία - αλλά και κάθε υγιής νους σε ολόκληρο τον κόσμο - θρηνεί τον άδικο θάνατο 12 ανθρώπων στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, ο Σαμαράς ενέταξε την τραγωδία που πάγωσε ολόκληρη την ανθρωπότητα σε προεκλογική του ομιλία.

Και ύστερα αυτός ο τύπος περιφέρεται κάνοντας λόγο για προεκλογικές σκοπιμότητες!!!

Κύριε Σαμαρά, αν θες να πάρεις ψήφους από τα χρυσαυγίδια (μιας και δεν σου έμεινε άλλο κομματικό βαρέλι) ξαμόλησε τα καθυστερημένα σου να σκοτώνουν μετανάστες. Όλο και κάποιους ψήφους θα τσιμπήσεις. Ούτως ή άλλως δεν απευθύνεσαι σε λωτοφάγους, σε μαλάκες απευθύνεσαι!

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Οι φυτεμένες μαλακίες του Der Spiegel




Der Spiegel:  Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί εφικτό ένα πιθανό Grexit
Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ευρωζώνη τώρα μπορεί να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας εάν αυτό αποδειχθεί ότι είναι αναγκαίο, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα (3/1/2015) το περιοδικό Der Spiegel επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές της Γερμανίας τις οποίες ωστόσο δεν κατονομάζει.
«Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη έχει εφαρμόσει αρκετές μεταρρυθμίσεις από την κορύφωση της κρίση του 2012 που της δίνουν το περιθώριο να διαχειρισθεί μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας».
Δεν είναι σαφές ακόμη πώς μια χώρα-μέλος του ευρώ μπορεί να εγκαταλείψει το νόμισμα και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχολιάζει το Reuters αλλά παραπέμπει στο Der Spiegel το οποίο επικαλείται δηλώσεις ενός υψηλόβαθμου στελέχους σε θέματα νομισματικής πολιτικής.


Την παραπάνω παπαριά δημοσίευσε το γνωστό γερμανικό κωλόχαρτο που εδώ και 5 χρόνια μας τα έχει κάνει τσουρέκια με "οικονομικές" (και όχι μόνο) αναλύσεις-προβλέψεις που διαψεύδονται παταγωδώς. Παπαριά που ασφαλώς οι εγχώριοι κυβερνητικοί (για λίγο ακόμη) μουρόχαυλοι ενστερνίστηκαν και θεώρησαν ως ευκαιρία για να χύσουν τα δικά τους δηλητήρια αναδημοσιεύοντας την …ανάλυση στις εφημερίδες και τα sites που κουμαντάρουν οι φίλοι τους.

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Γελοίες ειδήσεις 45




Ακολουθούν 10 ειδήσεις για γέλια και για κλάματα που κυκλοφόρησαν από 22 Νοεμβρίου 2014 έως 5 Ιανουαρίου 2015.
Θα επανέρχομαι όποτε η ειδησεογραφία με προκαλεί.
Κατά αντίστροφη σειρά γελοιότητας έχουμε και λέμε:


Είδηση Νο 10 – κράτος πρόνοιας
Έδωσαν επίδομα ανεργίας σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους!
H Δανία κατέβαλε επιδόματα ανεργίας σε 28 πρόσωπα που έχουν εγκαταλείψει την χώρα και έχουν πάει να πολεμήσουν στη Συρία, στις τάξεις της οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος", επιβεβαίωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας.
Η υπηρεσία αυτή ανέφερε στην εφημερίδα BT ότι από τους 28 δικαιούχους, οι 15 έχουν διαταχθεί να επιστρέψουν τα χρήματα, οι 8 περιπτώσεις τελούν υπό διερεύνηση και οι 5 εξ αυτών απαλλάχθηκαν ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων.
Είναι απίστευτα σημαντικό να μην είμαστε αφελείς” δήλωσε στην εφημερίδα η υπουργός Δικαιοσύνης Μέτε Φρέντρικσεν, ερωτηθείσα για τα στοιχεία αυτά, που προήλθαν από τη διασταύρωση των αρχείων από πολλές διοικητικές υπηρεσίες.
………………………….

Εδώ και τώρα να δοθεί και στους Τζιχαντιστές το επίδομα ανεργίας! Τι; Τσάμπα θα κόβουν λαιμούς; Καμία πρόνοια δηλαδή για τους χασάπηδες;;;

Κυρία υπουργός, απίστευτα σημαντικό είναι να μην είστε και μαλάκες! Έχουμε κι εδώ κάμποσους και σε πληροφορώ ότι εξαιτίας τους δεν πάμε καθόλου καλά.

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Εμείς με την Ελλάδα τι παίζουμε;



Έχεις προσέξει ότι τις τελευταίες ημέρες έχει γεμίσει το διαδίκτυο με διαφημιστικά μηνύματα της νουδού; Σε όποιο σχεδόν ενημερωτικό site και να μπεις, ακόμη και στο youtube να ψάξεις για ταινία ή βιντεοκλίπ, φάτσα κάρτα την πλύση εγκεφάλου του κόμματος θα συναντήσεις.

Υποθέτουν ότι υπάρχει κόσμος που αποφασίζει που θα ρίξει την ψήφο του, όχι επιλέγοντας πρόγραμμα, πολιτικές, ή, έστω, πρόσωπα, αλλά από …διαφημίσεις.
Όπου να ‘ναι στο παιχνίδι θα μπει και η τηλεόραση. Η σαχλαμάρα στις μέρες μας δεν διακινείται με την ρετρό αφισοκόλληση (διαθέτουμε και οικολογική συνείδηση βλέπεις) αλλά με κοριτσάκια, παππούληδες, εργάτες και γκομενίτσες που θα μας κάνουν νιανιά τα επιτεύγματα της σαμαροκυβέρνησης, μη τυχόν και πάθουμε κανά ατύχημα με τους μαρξιστές του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το παρόν μάς τα κάνουν τσουρέκια μόνο με μηνύματα. Αργότερα θα βγάλουν και διαφημίσεις με παπαγαλάκια - κόκκινα αυτή τη φορά - αφού με τα πράσινα έγιναν κολλητοί.
Δεν ξέρω πόσα πλήρωσαν τους διαφημιστές τους, εγώ (όπως πάντα) θα βοηθήσω αφιλοκερδώς τον κύριο Σαμαρά να αναδείξει το έργο του.
Γιατί;
Γιατί αυτοί (κρατήσου από κάπου...) με την Ελλάδα δεν παίζουν.

Κύριε πρωθυπουργέ. Ιδού τα επόμενα 18 σημεία: