Σελίδες

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η στατιστική ως φρένο


Για πολλά χρόνια τώρα η κύρια δουλειά μου είναι οι στατιστικές. Δεν είμαι στατιστικολόγος, απλά είναι ένα βάρος που μου φόρτωσαν, κυρίως ελλείψει άλλων …πρόθυμων, αλλά και κυρίως λόγω του δικού μου κωλύματος να θέλω να διατηρώ και να επεξεργάζομαι στοιχεία παρελθόντων χρόνων και να τα συγκρίνω με το παρόν.
Δεν πρόκειται λοιπόν για καθήκον με τη στενή έννοια του όρου, αλλά περισσότερο για δική μου εγκεφαλική βλάβη να προσπαθώ να λύνω τα προβλήματα του δημοσίου.

Από τότε που πρωτοασχολήθηκα, κάπου 2 δεκαετίες τώρα, κατάλαβα ότι η στατιστική είναι ο εξυπνακίστικος/αδιόρατος τρόπος να λες ψέματα με αριθμούς. Αν ο άλλος δεν χαμπαριάζει από αναλύσεις και ιστογράμματα μπορείς να τον φέρεις στα “νερά” σου παρουσιάζοντάς του αρλούμπες και θαμπώνοντάς τον με φούμαρα. Μπορείς να “πειράξεις” τα νούμερα εστιάζοντας την προσοχή του ακροατή σου στη χρονική περίοδο και στους αριθμούς που σε βολεύει για να τον οδηγήσεις όπου εσύ θες.

Κάποιος είχε πει πως “υπάρχουν τριών ειδών ψέματα: τα απλά ψέματα, τα καταραμένα ψέματα και η στατιστική”. Αυτό στην Ελλάδα από τους στατιστικολόγους έχει γίνει πια τρόπος ζωής και το δούλεμα στους στατιστικολάγνους πάει σύννεφο.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Γελοίες ειδήσεις 7


Ακολουθούν 10 ειδήσεις για γέλια και για κλάματα που κυκλοφόρησαν από 7 – 22 Απριλίου 2013. Θα επανέρχομαι όποτε η ειδησεογραφία με προκαλεί.
Κατά αντίστροφη σειρά γελοιότητας έχουμε και λέμε:


Είδηση Νο 10 – είμαστε στο πλευρό σου
Καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο στον σύζυγό της για... ψευδή δήλωση παρθενίας! 
Μια Αιγύπτια καλείται να αποζημιώσει τον άνδρα της με 8.000 δολάρια, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε δικαστήριο του Άμπου Ντάμπι, επειδή του δήλωσε ψευδώς, πριν το γάμο, ότι ήταν παρθένα και πως δεν είχε ξαναπαντρευτεί.
Όπως αναφέρει στην κατάθεση της στο δικαστήριο, είχε παντρευτεί στο παρελθόν και αφού πήρε διαζύγιο, παραποίησε τα χαρτιά της, με τη βοήθεια του πατέρα της, ώστε να επικυρωθεί συμφωνία γάμου με τον δεύτερο άνδρα της.
Η νεαρή κοπέλα ήταν παντρεμένη με τον δεύτερο σύζυγό της επί τρία χρόνια και είχαν αποκτήσει και ένα παιδί, όταν ένας άγνωστος έστειλε μήνυμα στον άνδρα αποκαλύπτοντάς του την αλήθεια για το παρελθόν της συζύγου του.
Ο σύζυγος κατόρθωσε να βρει το έγγραφο του διαζυγίου της γυναίκας του και της άσκησε μήνυση ζητώντας της αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Πάει στο διάολο για το γάμο.
Αλλά μετά από 3 χρόνια μαζί της να ζητάς δικαστική απόφαση για το αν ήταν παρθένα;
Εσύ δικαστική απόφαση που να πιστοποιεί ότι δεν είσαι μαλάκας έχεις;;;

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Βρώμικα χέρια


Δεν είχα πρόθεση να γράψω για την απόπειρα μαζικής δολοφονίας μεταναστών από τους φονιάδες της Νέας Μανωλάδας. Αυτές τις μέρες συζήτησα πολύ και διάβασα πολλά για το θέμα από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και ιστολόγια. Κατά τη γνώμη μου είχε αναλυθεί επαρκώς το θέμα και καλυφθεί από κάθε του πλευρά. Εννοείται πως τα πιο σημαντικά τα διάβασα, όπως πάντα, από bloggers και είχα αρκεστεί απλά στο σχολιασμό.

Λίγα 24ωρα μετά τη δολοφονική επίθεση τα 3 καθάρματα-πιστολέρο συνελήφθησαν. Πάνω που είχε αρχίσει να καταλαγιάζει η οργή κάθε νοήμονα πολίτη (οι ρατσιστές-φασίστες-μαλάκες θα εξαιρούνται πάντα) μιας και δεν πρόλαβαν να εξαφανιστούν οι 3 μαφιόζοι και θα οδηγούνταν στη δικαιοσύνη, ήρθαν οι δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης να μας διαολίσει όλους.

Μας είπε πως οι αλλοδαποί εργάτες δεν ήσαν απλήρωτοι επί 6 μήνες, αλλά μόλις λίγες ημέρες, πως οι επιστάτες έχουν μαζί τους γεμάτα όπλα για να διώχνουν …πουλιά, πως δεν υπήρξε απόπειρα ανθρωποκτονίας αλλά εκφοβισμού, πως υπήρξε αυτοάμυνα από την πλευρά τους και άλλες τρίχες του ιδίου μήκους κύματος.

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Τα ναρκωτικά και η μίζα


Στις 20 Μαρτίου 2013 ψηφίστηκε ο νόμος 4139/13 (ΦΕΚ 74Α), ο οποίος αφορά τις εξαρτησιογόνες ουσίες. Κατά τη συνήθη πρακτική του κοινοβουλίου της πλάκας που διαθέτει η χώρα μας στο νόμο προστέθηκαν και άλλες, άσχετες με τα ναρκωτικά, διατάξεις.
Άσχετες;
Τρόπος του λέγειν και ανάλογα την οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα. Για να δούμε ποια άσχετη (;) διάταξη έχωσαν εμβόλιμα και ας βγάλουμε μετά τα συμπεράσματα μας.

Ο νόμος έχει δύο μέρη.
Μέρος Α’: Νόμος Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών
Μέρος Β’: Τροποποιήσεις του Αστικού Κώδικα
Το Μέρος Α’ (τα πρώτα 60 άρθρα) αφορά την κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, τη χορήγηση τους από τους φαρμακοποιούς, τον καθορισμό των τιμών, τις κυρώσεις, τους τρόπους κράτησης των χρηστών, τη λειτουργία του Ο.ΚΑ.ΝΑ., τα Κέντρα Απεξάρτησης Κρατουμένων κλπ.
Το Μέρος Β’ (ξεκινά από το άρθρο 61) περιλαμβάνει προσθέσεις και τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.
Στο άρθρο 68 συναντάμε το παρακάτω αριστούργημα:


Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Το θέμα είναι οι επίορκοι;



Για να πάρουμε το Δεκέμβριο 2012 τη δόση-μαμούθ των 43,7 δισ. ευρώ έπρεπε να προχωρήσουμε σε πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια. Στη συνέχεια – και για να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα …σωτηρίας (των τοκογλύφων) – έπρεπε να γίνει το κούρεμα του χρέους.

Όταν λέμε ‘κούρεμα’ μη φανταστείς χασούρα από ξένες τράπεζες και κερδοσκοπικά funds. Θα αστειεύεσαι! Λέγοντας ‘κούρεμα’ αναφερόμαστε στους μικρο-ομολογιούχους που έχασαν τους κόπους μιας ζωής, στα ασφαλιστικά ταμεία που βούλιαξαν, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία κλπ.

Για να σου δώσω να καταλάβεις, η αγορά ελληνικών ομολόγων (και οποιασδήποτε εθνικότητας) δεν ενέχει κανένα ρίσκο όταν αποκτηθεί από ξένα κράτη, ξένες τράπεζες, ξένους ιδιώτες. Τα λεφτά είναι εξασφαλισμένα, κάτι παραπάνω από ιερά. Όταν τα αγοράσουν απλοί πολίτες με ελληνικό διαβατήριο, απλά …τη γ@μησαν.
Πρόκειται για απλά μαθήματα οικονομίας και δεν καταλαβαίνω τι δεν καταλαβαίνεις.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Αμερόληπτη δημοσιογραφία για να γελάμε


Πέρσι τον Αύγουστο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel είχε κατατάξει τον Α. Τσίπρα στους 10 πιο επικίνδυνους πολιτικούς της Ευρώπης. Ο λόγος ήταν η άρνηση συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιοδήποτε (φιλομνημονιακό) κυβερνητικό σχήμα, γεγονός για το οποίο του αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός ως «ο πιο επικίνδυνος άντρας της Ευρώπης». Συμφωνώ και επαυξάνω! Στην γερμανική Ευρώπη που οραματίζεται ο γερμανός αλήτης και η ολλανδική πατσαβούρα σίγουρα ο Τσίπρας είναι επικίνδυνος! 

Στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα βρισκόταν ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ. Ο λόγος; Επειδή σε συνέντευξή του στη Bild είχε δηλώσει πως «Η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ μέσα στο 2012. Η Αθήνα πρέπει να γίνει μέσο παραδειγματισμού και για άλλες χώρες, ότι αυτή η ευρωζώνη μπορεί να δείξει τα δόντια της. Οι Γερμανοί δεν μπορούν πλέον να είναι οι ταμίες της Ελλάδας. Ο καθένας κάποια στιγμή φεύγει από την μαμά του - οι Έλληνες έμειναν πάρα πολύ».

Ο πρώτος είναι επικίνδυνος επειδή προτείνει ως μοναδική λύση την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο δεύτερος επειδή δεν αποδέχεται τα σχέδια του Βερολίνου που μέχρι και σήμερα μας οδηγούν από τη μια πατάτα στην επόμενη παπαριά!

Συμπέρασμα: Επικίνδυνοι για την ευρωζώνη είναι όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που πηδάνε ασάλιωτα τους λαούς του νότου, εφαρμόζοντας χυδαίες αντιλαϊκές και φιλοτραπεζικές πολιτικές που εδώ και τρία χρόνια αποδείχτηκαν στη πράξη ατελέσφορες και καταστροφικές.

Στο τάφο της Μέρκελ και του μαλάκα υπουργού της θα σταλούν πολύ περισσότερα ζευγάρια @@@ απ’ όσα στο τάφο της Θάτσερ.

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Γελοίες ειδήσεις 6



Ακολουθούν 10 ειδήσεις για γέλια και για κλάματα που κυκλοφόρησαν από 27 Μαρτίου – 6 Απριλίου 2013. Θα επανέρχομαι όποτε η ειδησεογραφία με προκαλεί.
Κατά αντίστροφη σειρά γελοιότητας έχουμε και λέμε:


Είδηση Νο 10 – μιλάνε όλοι…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Απολύστε δημοσίους υπαλλήλους.
“Αν σπάσει το ταμπού των απολύσεων στο δημόσιο, η κυβέρνηση θα κερδίσει ένα σημαντικότατο διαπραγματευτικό όπλο, για να μπορέσει να πετύχει παρεμβάσεις και στην φορολογική πολιτική και σε ζητήματα που αφορούν την μεγαλύτερη πλειοψηφία των πολιτών όπως τα ‘κόκκινα’ δάνεια”. 
Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ΒΗΜΑ fm. O βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: “Σε μία ουσιαστική διαπραγμάτευση δίνεις και παίρνεις”.

Τάδε έφη γκαντεμο-υιός!
Για να επιτευχθεί η ρύθμιση των δανείων που είναι στο κόκκινο ας θυσιαστούν μερικές χιλιάδες υπαλλήλων. Όχι επειδή είναι επίορκοι, κοπανατζήδες ή άχρηστοι, απλά για να σπάσουν τα ταμπού και να μας δουν οι τροϊκανοί με άλλο μάτι.

Αν σπάσει το απόστημα στη κεφάλα σου έλα και πάρε τα @@@@ μας.
Στα δίνουμε και χωρίς διαπραγμάτευση.

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Εσύ τι εννοείς;



Ο άνθρωπος, στη προσπάθειά του να συνεννοηθεί με τους γύρω του αρχικά δημιουργεί έναν εσωτερικό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων που στη συνέχεια εξωτερικεύει προσπαθώντας να βρει κοινές αναφορές με τους υπόλοιπους· την έννοια.

Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να βρούμε ομοιότητες και να αποδώσουμε κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ πραγμάτων, προσώπων, καταστάσεων κλπ.
Για παράδειγμα, όλοι κατανοούμε τι σημαίνει η λέξη ‘κακοκαιρία’. Μπορεί να εκφράζεται με βροχή, χαλάζι, χιόνι, αστραπόβροντα, θύελλες κ.α. Χωρίς να γινόμαστε αναλυτικοί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο και ο συνομιλητής μας να καταλάβει, στο περίπου, τις καιρικές συνθήκες. Όχι με λεπτομέρειες, πάντως σίγουρα δεν θα καταλάβει λιακάδα και ζέστη.

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Το παλιό σώβρακο




Οι ελληνικές δικαστικές αρχές αποφάσισαν 8 χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών να τη συνδέσουν και με άλλη υπόθεση.
Έτσι, οι τηλεφωνικές υποκλοπές («θύμα» της οποίας ήταν και ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός) συνδέονται με το “σχέδιο δολοφονίας” του κ. Καραμανλή. Μέσα από απόρρητα έγγραφα Ρώσων πρακτόρων (οι δικοί μας δεν είχαν πάρει πρέφα) διαγνώσθηκε σχέδιο αποσταθεροποίησης του πολιτεύματος. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα κάνουν λόγο για συνέχιση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων τουλάχιστον μέχρι το 2007, δύο χρόνια δηλαδή μετά την ανεύρεση του παράνομου λογισμικού στη Vodafone. Τις δύο δικογραφίες, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, τις “δένει” ένας κοινός παρονομαστής: Οι Ρώσοι!

Οι ρώσικες μυστικές υπηρεσίες σε απόρρητα έγγραφά τους προς την ΕΥΠ κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού, λόγω της κυβερνητικής ενεργειακής πολιτικής.

Οι θεωρίες συνομωσίας πάντοτε κέντριζαν το ενδιαφέρον, ιδιαίτερα στο πλέον απαίδευτο κοινό, αυτό που εστιάζει σε αυτό που ακούει και όχι στο ποιος το λέει, ούτε στην ώρα που επιλέγει να το πει.

Θα με ρωτήσεις: καλά, οι δικαστικοί είναι άσχετοι, εσύ ξέρεις τι έχει συμβεί και παριστάνεις τον προφέσορα; Φυσικά και όχι, απλά μου κάνει εντύπωση το timing. Ας μου απαντήσει όμως κάποιος (συνωμοσιολάγνος) γιατί η υπόθεση αναμοχλεύθηκε τώρα; Για να τον βοηθήσω στην απάντηση θα του αναφέρω πως η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο από το 2007 (κυβέρνηση Καραμανλή) και ανασύρθηκε 3 χρόνια μετά (2010) από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου. Πέρασαν ακόμη 3 χρόνια και την βρήκαμε πάλι μπροστά μας. 

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ακούω διάφορα…


Αναρωτιόμαστε όλοι γιατί ο έλληνας δεν επαναστατεί, γιατί δεν βγαίνει στους δρόμους να ανατρέψει μια καταστροφική κυβέρνηση που υπογράφει τα πάντα, ξεπουλάει τα πάντα και γκρεμίζει τις ζωές όλων. Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να δώσουμε μια απάντηση στον εαυτό μας γιατί δεν ξεκινάμε εμείς πρώτοι. Όλοι περιμένουμε κάποιον άλλον να μπει μπροστά και αν αξίζει να τον ακολουθήσουμε.

Θες να μάθεις κάτι; Οι ηγέτες μας τέλειωσαν. Όσο πιο γρήγορα το πάρουμε χαμπάρι τόσο καλύτερα για όλους. Μόνοι μας είμαστε, ο καθένας στη δική του ανηφόρα. Αν δεν τραβήξουμε κουπί ανάποδα όσο πιο γρήγορα μπορούμε, δεν θα βρεθεί κανένας να μας τραβήξει από τον καταρράκτη που ζυγώνει.
 
Κάτι ανισσόροποι κυβερνούν την υφήλιο που έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις εθνικές νομοθεσίες και τους αγώνες αιώνων και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τους ανθρώπους τους ίδιους. Κάτι ψυχανώμαλοι που μετά από χρόνια σοβαροί οικονομολόγοι και ψυχίατροι θα καταγράψουν τα εγκλήματα που έκαναν και τα κίνητρά τους.